AT'er vermomd als pakketbezorger pakt overvaller

Twee jongens zijn donderdagmiddag 10 januari rond 15:10 uur op het Nieuwersluishof in Amsterdam Zuidoost aangehouden in verband met de beroving van een pakketbezorger. De pakketbezorger in kwestie was een lid van een arrestatietem (AT'er) die de rol van de originele bezorger had overgenomen. De verdachten zijn 16 en 18 jaar oud en al goede bekenden van politie en justitie. Zij worden vandaag voorgeleid voor een rechter-commissaris.

Sinds november 2018 werden er meerdere overvallen gepleegd op postbestellers die gsm-toestellen kwamen bezorgen. Hierbij werden enkele keren bedreigingen geuit en gedreigd met een mes of vuurwapen. Uit rechercheonderzoek bleek dat de bestelopdrachten steeds fake waren. De overvallers plaatsen dus een opdracht bij een ander adres dan dat van zichzelf.

Rechercheurs van district Oost stelden onder supervisie van een officier van justitie van het parket Amsterdam een nader onderzoek in. Besloten werd om een actie te doen samen met een observatieteam en leden van het arrestatieteam. Gisteren werd op het Nieuwersluishof een bestelbusje van een reguliere pakketbezorgdienst bestuurd door een lid van het arrestatieteam.

Deze AT'er liep met een pakketje naar het portiek van de flat en werd daar aangesproken door een jongen en die vroeg hoeveel hij nog moest betalen. Toen hem dat werd verteld griste hij het pakket uit de handen van de “pakketbezorger” en probeerde te vluchten. De jongen werd direct aangehouden. In de flat werd een tweede jongen aangehouden. Het was namelijk tijdens de observatie duidelijk geworden dat beide jongens bij elkaar hoorden/contact met elkaar hadden.

Bij doorzoekingen in twee woningen zijn meerdere gsm-toestellen aangetroffen en een doos met pistoolmunitie. Het rechercheteam gaat uitzoeken of de aangehouden verdachten in verband gebracht kunnen worden met de eerdere overvallen.