Nuis na epische race gediskwalificeerd op EK sprint, Verbij slaat toe

Op het Europees kampioenschap sprint heeft schaatser Kjeld Nuis vrijdag een epische 1000 meter neergelegd op het buitenijs van Collalbo. De olympisch kampioen kon er echter niet echt van genieten, want na afloop werd hij gediskwalificeerd: hij had een blokje aangetikt. Die liggen binnen de lijn en dus betekent het dat hij afgesneden heeft, en dat mag niet.

Nuis opende met een geweldige ronde van 25,0 seconden en liet er een dijk van een slotronde op volgen. Het bracht hem naar een eindtijd van 1:08,38 minuten, een enorme verbetering van het wereldrecord op buitenijs. Dat record was een rit eerder neergezet door klassementsleider Kai Verbij, die na 1:08,97 over de streep kwam. Dat bleek de winnende tijd, want de rit van de pislinke Nuis werd uit de boeken geschrapt.

Nuis was de enige concurrent van Verbij, mits zijn tijd was blijven staan. De Rus Victor Lobas werd met 1:09,804 tweede, Håvard Holmefjord Lorentzen pakte met 1:09,889 de derde plek. Thomas Krol was prima bezig, maar ging in zijn rit tegen Nuis onderuit en is uiteraard kansloos voor een goede eindklassering.

In het klassement gaat Verbij nu aan de leiding. Lorentzen volgt, maar staat al op een achterstand van meer dan 0,8 seconden. Lorentzen's Noorse landgenoot Henrik Fagerli Rukke staat een dikke tiende daarachter op de derde plek, op gepaste afstand gevolgd door de Russen Artyom Kuznetsov en Lobas.