Plastic wegwerpbekertjes niet meer toegestaan op evenementen in Amsterdam

Het wordt voor feestorganisatoren in Amsterdam verplicht om tijdens evenementen herbruikbare plastic bekers te gebruiken. Op die 'hardcups' komt ook statiegeld, waardoor je gaat betalen voor je bekertje.

De beslissing van de gemeente past in het verduurzamingsbeleid van het stadsbestuur. De maatregelen zijn al ingegaan. Dat betekent dat organisatoren die vanaf nu een vergunning aanvragen voor een evenement in in Amsterdam aan de voorwaarde van hardcups moeten voldoen.

Vaste stroompunten
Naast de verplichte herbruikbare bekers worden er op locaties waar vaak evenementen plaatsvinden ook vaste stroompunten geplaatst. Dit moet ervoor zorgen dat organisatoren minder van dieselgeneratoren gebruik maken. In de meeste gevallen komt er ook een punt bij om leidingwater af te nemen.

Oosterpark en Westerpark
In totaal worden er komend jaar vijftig vaste stroompunten geplaatst op veertien locaties. De stroom- en waterpunten komen onder andere in het Oosterpark, het Westerpark en op de NDSM-werf. De stroompunten werden ook al aangekondigd in het coalitieakkoord van het linkse college.

"Met het aanleggen van vaste stroom- en waterpunten zijn de draaiende dieselgeneratoren en alle vrachtbewegingen voor het plaatsen van de generatoren en water op deze locaties verleden tijd. Door het instellen van een statiegeldsysteem voorkomen we een heleboel plastic dat anders niet zou worden gerecycled", zegt wethouder Duurzaamheid Marieke van Doorninck.