Venezolaanse parlementsvoorziter wil president afzetten

De parlementsvoorzitter van Venezuela, Juan Guaido, heeft tijdens een bijeenkomst in hoofdstad Caracas verklaard klaar te staan om het presidentschap van de huidige, controversiële, president Maduro over te nemen.

Hij zegt dat de grondwet hem de mogelijkheid geeft de macht in handen te nemen en nieuwe verkiezingen uit te schrijven mits het volk, het leger en de internationale gemeenschap hem steunen. Het grootste probleem lijkt het leger te zijn, dat is vooralsnog loyaal aan Maduro.

Guaido riep tijdens zijn toespraak eveneens op tot een landelijke demonstratie op 23 januari, de datum waarop in 1958 militaire dictator Marcos Perez Jimenez werd afgezet na een volksopstand.

De situatie in Venezuela is al langere tijd gespannen. Zo ontnam president Maduro het parlement, waar de oppositie de meerderheid heeft, in 2016 al haar bevoegdheden. Die werden overgedragen aan de Nationale Grondwetgevende Assemblee, een nieuw orgaan waar loyalisten van Maduro het voor het zeggen hebben.

Ook op economisch vlak gaat het slecht met het land, ondanks de grote olievoorraden is het land afgegleden naar een diepe crisis. Inmiddels zijn er voedseltekorten ontstaan waardoor miljoenen Venezolanen op de vlucht zijn geslagen. Ook is er sprake van hyperinflatie.

Onder die omstandigheden een verkiezing winnen als machthebber is lastig, zo niet onmogelijk. Daarom werden tijdens de verkiezingen in mei vorig jaar door het regime alle registers opengetrokken. Zo mochten oppositiekandidaten niet meedoen, werden stemmen geronseld en was er sprake van intimidatie rondom stembureaus. De oppositie had opgeroepen om de stemming te boycotten, dat werkte want de opkomst van 46 procent was historisch laag. Veel landen, waaronder de VS, en internationale organisaties erkennen de uitslag dan ook niet. Zij beschouwen het regime als onwettig. Net als de Venezolaanse oppositie.