Darter De Zwaan ondanks topwedstrijd onderuit op WK tegen kampioen Cross

heywoodu

In het Londense Alexandra Palace is het wereldkampioenschap darts begonnen. Dat gebeurde met de eersterondepartij tussen de Nederlander Jeffrey de Zwaan en de Indiër Nitin The Royal Bengal Kumar, met als inzet een duel tegen regerend wereldkampioen Rob Cross. Het darten wordt donderdagavond live uitgezonden op RTL Z, omdat de Europa League op RTL 7 nog even in de weg zit.

Jeffrey de Zwaan (NED) - Nitin Kumar (IND)
De Zwaan won de eerste set met 3-0, maar in de tweede set begon Kumar toch prima partij te bieden. Het niveau ging voor beide heren omhoog: De Zwaan slingerde er een paar 180's in en kwam zelfs boven gemiddeld 100 punten per beurt uit. Met een 70-finish trok De Zwaan set twee naar zich toe, waarna hij een behoorlijk matige derde set met een 52-finish pakte.

"Ik ben natuurlijk blij", reageerde De Zwaan na afloop. "Ik heb lekker staan gooien, misschien niet zoals verwacht, maar goed, de eerste wedstrijd is binnen en we gaan op naar de tweede", stelde hij terecht vast. "De tweede set ging heel goed, in de derde viel de druk weg en ging het wat minder. Heel misschien was ik ook wel een beetje met mijn hoofd bij Cross, hoewel ik weet dat dat eigenlijk niet goed is", glimlachte The Black Cobra.

Jeffrey de Zwaan - Nitin Kumar (Bron: PDC)
Jeffrey de Zwaan - Nitin Kumar (Bron: PDC)

Martin Schindler (GER) - Cody Harris (NZL)
De 22-jarige Schindler leek toch wel de favoriet tegen de elf jaar oudere Nieuw-Zeelander Harris, maar The Codestar wist een prima list te bedenken en trok het duel naar zich toe. Dat begon al met winst in set één, waarna Schindler met onder meer een prima 95-finish set twee pakte. De derde set was in drie legs voor Harris, maar Schindler was in het vierde bedrijf dan weer een stuk beter. Het niveau werd er niet beter op, maar met finishes van 85 en 104 gooide Harris - die zich eerder nog dood wist te gooien vanaf 134 - het in set vijf toch op uitstekende wijze uit.

Martin Schindler - Cody Harris (Bron: PDC)
Martin Schindler - Cody Harris (Bron: PDC)

Jan Dekker (NED) - Lisa Ashton (ENG)
Het mocht flink wat moeite kosten, maar Dekker heeft zich via een van de twee vrouwen op het WK geplaatst voor de tweede ronde. Een uitgebreider verslag van het duel kun je hier lezen.

Rob Cross (ENG) - Jeffrey de Zwaan (NED)
De Zwaan begon uitermate sterk en voor de wereldkampioen goed en wel met zijn ogen kon knipperen had hij de eerste set al in drie legs verloren. Cross herpakte zich en in de beslissende leg van de tweede set - na een 84-finish van De Zwaan - gooide Cross 96 keurig in twee pijlen uit: 1-1. In set drie liet de Engelsman zien niet voor niks wereldkampioen te zijn, ondanks zijn matige jaar, en met een strakke 121-finish pakte hij de set: 2-1. Een 116-finish leverde De Zwaan in set vier nog wel de eerste leg op, maar Cross kwam er overheen en maakte het met een 52-finish af: 3-1 en einde WK voor De Zwaan.

Met zijn gemiddelde van 106,09 punten per beurt gooide De Zwaan overigens het op één na hoogste verliezende gemiddelde ooit: alleen Raymond van Barneveld sneuvelde ooit met een hoger gemiddelde. In 2017 ging hij in een epische halve finale onderuit tegen Michael van Gerwen, waarbij Van Barneveld tot 109,34 punten kwam.

Rob Cross - Jeffrey de Zwaan (Bron: PDC)
Rob Cross - Jeffrey de Zwaan (Bron: PDC)