Herten Oostvaardersplassen in januari op je bord

Wildgroothandel Pieter van Meel uit Amsterdam gaat een (groot) deel van de afgeschoten edelherten uit de Oostvaardersplassen verwerken voor consumptie. Dat meldt Staatsbosbeheer. Afgelopen maandag is begonnen met het afschieten van ruim 1800 herten, tot er circa 490 overblijven. Staatsbosbheer: "Van Meel heeft veel ervaring met het verwerken van wild, zoals zwijnen, edelherten en reeën van de Veluwe en zal het vlees leveren aan poeliers, slagers en gerenommeerde restaurants door het hele land."

De dieren die geschikt zijn om te consumeren worden ter plekke van hun ingewanden ontdaan en opgeslagen in een speciaal ingerichte koelinstallatie. Hierna haalt de groothandel het vlees op om verder te verwerken. Voordat het vlees verwerkt wordt zal de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit elk dier individueel keuren. Niet alle dieren die geschoten worden belanden bij Van Meel; het is de bedoeling dat een deel blijft liggen als aas voor ander wild. Zieke dieren worden naar een destructiebedrijf gebracht. 

Wie wel trek heeft in een stukje hertenbiefstuk uit de Oostvaardersplassen zal geduld moeten hebben; het vlees komt pas in januari beschikbaar. December is de druktste maand voor de groothandel, en het proces moet zorgvuldig gebeuren. Een deel van het vlees moet volgens Van Meel en Staatsbosbeheer beschikbaar zijn voor een 'maatschappelijk doel'. Er wordt momenteel gekeken naar de mogelijkheden daarvoor. 

Herten Oostvaardersplassen in januari op je bord (Foto: Celina Polane - Staatsbosbeheer)
Herten Oostvaardersplassen in januari op je bord (Foto: Celina Polane - Staatsbosbeheer)