Lange middag op WK darts, Lewis met pijn en moeite door

Op het wereldkampioenschap darts in het Londense Alexandra Palace is de eerste middagsessie een feit. Vrijdagmiddag werden vier partijen gespeeld en dat werd een vrij lange zit. De avondsessie begint ook vrijdag weer om 20.00 uur - of wellicht een kwartiertje later - en is weer live te zien op RTL7.

Michael Barnard was tien jaar na zijn enige andere optreden weer terug op het WK en de Challenge Tour-winnaar opende het bal tegen José de Sousa, een zeldzame Portugese darter die eveneens voor de tweede keer op het WK stond. Met name De Sousa gooide zo nu en dan best aardig, maar Barnard won de eerste twee sets met 3-2.

Vooral de Engelsman gooit bepaald niet snel en daardoor was het al een langdurige affaire, wat er niet beter op werd toen De Sousa set drie met 3-2 won en set vier met 3-1 ook nog eens pakte. De vijfde set ging uiteraard naar het maximale aantal van vijf legs en in de vijfde leg kreeg De Sousa maar liefst vijf matchdarts. Die gingen allemaal mis, Barnard worstelde zich richting een finish en maakte het dan uiteindelijk toch af: 3-2.

Michael Barnard - José de Sousa (Bron: PDC)
Michael Barnard - José de Sousa (Bron: PDC)

Vervolgens was het de beurt aan Alan Tabern, tot en met 2012 vaste deelnemer, en Raymond Smith. Het format was min of meer hetzelfde: Tabern won de eerste twee sets, maar de volgende twee gingen naar Smith - die tijdens het juichen nog een paar kunsttanden verloor, maar dat geheel terzijde. In set vijf was het dan toch klaar met de Australiër met de uiterst creatieve bijnaam 'Ray' en met een keurige 64-finish maakte Tabern het met 3-0 in de vijfde set af.

Alan Tabern - Raymond Smith (Bron: PDC)
Alan Tabern - Raymond Smith (Bron: PDC)

Met zijn 53 jaar mocht de Noord-Ier Kevin Burness zijn WK-debuut maken en dat deed hij tegen de altijd vrij zeker van zichzelf ogende Paul Nicholson. The Asset is weer een heel klein beetje terug van weggeweest, maar tegen Burness liep het totaal niet. Set één ging met 3-2 naar de talentvolle Noord-Ier, die de volgende twee sets ook prima uitgooide, terwijl Nicholson er alsmaar minder van bakte: 3-0.

Paul Nicholson - Kevin Burness (Bron: PDC)
Paul Nicholson - Kevin Burness (Bron: PDC)

Cody Harris won een dag eerder van Martin Schindler en dus mocht de Nieuw-Zeelander aantreden tegen Jamie Lewis, de Welshman die vorig jaar zo verrassend de halve finales haalde. Lewis, die een matig jaar kende, begon sterk en won de eerste twee sets met 3-1, maar daarna ging het ineens fout. Alles ging mis, Harris profiteerde optimaal en begon steeds sterker te spelen, wat hem twee sets met 3-2 winst opleverde. De Welshman herpakte zich echter precies op tijd en in de vijfde set trok hij alsnog de winst in drie legs naar zich toe.

Jamie Lewis - Cody Harris (Bron: PDC)
Jamie Lewis - Cody Harris (Bron: PDC)