Schaatsers falen op ploegenachtervolging, Japanse vrouwen domineren

De Nederlandse schaatsploeg heeft tijdens de World Cup in het Poolse Tamoszow Mazowiecki gefaald op de ploegenachtervolging. Een gelegenheidsteam kwam niet verder dan de achtste plek.

Door afwezigheid van de nodige toppers moesten marathonmannen Jorrit Bergsma, Kars Jansman en Simon Schouten het doen. Zij hebben echter simpelweg de snelheid niet en kwamen met 3:53,67 minuten niet in de buurt van het podium. De winst ging verrassend naar de Japanners Seitaro Ichinohe, Ryosuke Tsuchiya en Shane Williamson: 3:47,50.

Daarmee waren ze 0,26 seconden sneller dan de Noren, die dan weer enkele honderdsten voor Rusland eindigden. Noorwegen won voor het eerst sinds 2011 het eindklassement in de World Cup, want de wedstrijd in Polen was gelijk al de laatste ploegenachtervolging van het World Cup-seizoen. Nederland had ook nog prima kans op de eindwinst, maar dat viel door de achtste plek in het water.

Bij de vrouwen domineert Japan al geruime tijd - op het WK afstanden van 2017 na, waar Nederland won - en ook nu was er Japanse winst. Miho en Nana Takagi reden samen met Ayano Sato naar 3:02,49, ruim voldoende om Rusland en Canada te kloppen en de eindwinst in de World Cup te pakken. Ireen Wüst, Lotte van Beek en Melissa Wijfje eindigden op meer dan vier seconden als vierde, tevens de eindpositie van Nederland in het klassement.

De uitslag van de vrouwen is hier te vinden, die van de mannen staat hier.