FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 6 december 2018

Black Panther genomineerd voor Golden Globe

De zegetocht van Black Panther en daarmee Marvel Studios gaat onverminderd door: het is de film gelukt een Golden Globe-nominatie voor Beste Film - Drama binnen te halen. De Golden Globes worden gezien als een belangrijke graadmeter voor de Oscars. Ook daar wil Marvel Black Panther genomineerd zien. Vice en A Star is Born hebben de meeste nominaties gescoord.

Vice, de biopic met Christian Bale als vice-president Dick Cheney, heeft zes nominaties binnen weten te halen. De film moet in Nederland nog verschijnen. Het populaire A Star is Born maakt 5 keer kans op een prijs. Dit geldt ook voor The Favourite en Green Book, terwijl het nog te verschijnen Marry Poppins Returns vier nominaties heeft ontvangen. 

Black Panther: Chadwick Boseman

Bij de Golden Globes worden ook prijzen voor tv-series uitgereikt. BarryThe Kominsky Method, The Good Place, Kidding en The Marvelous Mrs. Maisel maken kans op de Golden Globe voor beste comedyserie. BodyguardThe Americans, Homecoming, Killing Eve en Pose maken kans in de categorie drama. 

De prijzen worden op 6 januari uitgereikt in Hollywood. De volledige lijst genomineerden vind je hier.

Uitslag Feyenoord - VVV-Venlo

Feyenoord heeft het eerder gestaakte duel met VVV-Venlo probleemloos gewonnen. De Rotterdammers wonnen met met 4-1 en staan nu zeven punten achter op leider PSV.

Na een klein half uur kwam Feyenoord op voorsprong dankzij een doelpunt van Tonny Vilhena. De Feyenoord schoot raak uit een moeilijke hoek. Niet lang daarna was het opnieuw raak voor Feyenoord. Vanuit een afgeslagen corner wist Robin van Persie alweer zijn zevende goal in de eredivisie te maken.

Na rust ging Feyenoord rustig verder. In de 55ste minuut maakte Sam Larsson de 3-0 en niet lang daarna deed VVV via Tino-Sven Susic iets terug. Met een kwartier voor tijd maakte Larsson de 4-1 en was de wedstrijd definitief beslist. Voor de Zweedse aanvaller was het alweer zijn derde doelpunt in twee wedstrijden voor Feyenoord.

Door de 4-1 zege staat Feyenoord stevig op de derde plaats. De ploeg van trainer Giovanni van Bronckhorst heeft nu een voorsprong van negen punten op Heracles Almelo. VVV staat op de achtste plaats.

Jeremiah St. Juste(l) in duel met Jay Roy Grot(r). (PRO SHOTS/Kay Int Veen)
Jeremiah St. Juste(l) in duel met Jay Roy Grot(r). (PRO SHOTS/Kay Int Veen)

Feyenoord

4 - 1

VVV-Venlo

 28' Vilhena
 33' v.Persie
 55' Larsson
 75' Larsson
   58' Susic
 
 
Stadion: De Kuip, Rotterdam
Toeschouwers: 40.000
Arbiter: Higler
 
Opstelling:   Opstelling:
Bijlow
St.Juste
v.Beek
v.d.Heijden
Verdonk
Clasie
Toornstra
Vilhena (Ayoub/76)
Berghuis (Sinisterra/83)
v.Persie (Vente/69)
Larsson
  Unnerstall
v.Bruggen
Röseler
Promes (Kum/78)
Borgmann
Linthorst (S.Janssen/71)
Rutten
Susic
Samuelsen
Mlapa (S.Steijn/82)
Grot

Energiecentrales zorgen voor 24 uur lange sneeuwbui

Maandag viel er onverwacht enorm veel sneeuw in Norfolk in de Amerikaanse staat Nebraska. De sneeuwval duurde een volle dag en in totaal viel er ongeveer vijf centimeter sneeuw.

The National Weather Service heeft met behulp van radarinformatie de bron gelokaliseerd van deze sneeuwbui en het blijkt veroorzaakt te zijn door twee elektriciteitscentrales, gelegen bij de stad Norfolk. De opgewekte stoom, uitgestoten door deze centrales, bereikte de ijskoude lucht boven de staat Nebraska, waardoor het verder weer neerviel als sneeuw.

"De oorzaak van de sneeuw is de vochtige lucht van de centrales die door de vrieskou in de atmosfeer omgezet wordt in kristallen", aldus een meteoroloog van The National Weather Service. Er vielen sneeuwvlokken van drie centimeter in doorsnee. 

Mocht Nederland een witte Kerst willen, dan mogen we hopen op een zeer koude atmosfeer in combinatie met kolencentrales op turbo.

FIA past gridstrafregels aan voor meer actie in kwalificaties

Er komt in de Formule 1 een nieuwe regeling om te bepalen wat de startopstelling wordt na meerdere gridstraffen, zo heeft de FIA laten weten. In plaats van gridstraffen uit te delen in de volgorde waarin het strafbare feit is begaan, is nu de kwalificatiepositie bepalend als twee coureurs met gridstraffen terug worden gezet.

Met deze wijziging wil de FIA ervoor zorgen dat er meer actie op de baan is. Dit seizoen kwam het meerdere malen voor dat coureurs die extra motorcomponenten inzetten ruim voor het begin van de eerste vrije training al stonden te wachten aan het eind van de pitstraat, zodat zij in ieder geval zouden starten voor andere coureurs die hetzelfde lot ondergingen. In de kwalificatie kwamen deze coureurs vervolgens niet meer naar buiten om banden te sparen omdat er niks meer te halen viel.

Door nu de kwalificatiepositie doorslaggevend te maken, worden coureurs nu gedwongen om alsnog naar buiten te gaan in de kwalificatie als ze voor hun lotgenoten willen starten. Hierdoor wordt het ook voor de fans direct duidelijk wie er op welke positie start.

Een andere maatregel die de FIA heeft genomen om meer actie in de kwalificatie te bewerkstelligen is dat een coureur die buiten de 107% valt maar toch toestemming krijgt om te starten altijd achteraan moet starten, ook achter de coureurs met motorstraffen.

FOK! sportfoto-onderschrift week 49

Elke week hebben we hier op FOK! een nieuwe ronde van het FOK! sportfoto-onderschrift. Bij een leuke, bijzondere of grappige foto zijn we op zoek naar een goed onderschrift. De winnaar van deze week maken we volgende week bekend.

De winnaar van vorige week is doeterniettoe1985 met het volgende onderschrift: "Nou moet je me even helpen, hoeveel zou de uitslag ook alweer worden?"

De opgave van deze week:

Washington Capitals-speler Matt Niskanen en Vegas Golden Knights-speler Pierre-Edouard Bellemare hebben een wat hardhandige ontmoeting, wat is een leuk onderschrift voor deze foto? (Pro Shots / Action Images)
Washington Capitals-speler Matt Niskanen en Vegas Golden Knights-speler Pierre-Edouard Bellemare hebben een wat hardhandige ontmoeting, wat is een leuk onderschrift voor deze foto? (Pro Shots / Action Images)

Ex-vriend van dode 29-jarige Bianca opgepakt

De politie heeft op 6 december een 29-jarige man uit Barendrecht in zijn woonplaats aangehouden. Hij wordt ervan verdacht betrokken te zijn bij de dood van zijn ex-vriendin Bianca van Es.

Onderzoek
Deze 29-jarige Rotterdamse vrouw werd op 30 november onder verdachte omstandigheden dood gevonden in haar woning aan de Luntershoek in Rotterdam. De dag erna werd een rechercheteam van 20 mensen geformeerd. Dat team heeft onder leiding van het Openbaar Ministerie onafgebroken onderzoek gedaan. Dit heeft geleid tot de aanhouding van de 29-jarige verdachte. Zijn woning wordt doorzocht en een auto is voor onderzoek in beslag genomen.

In kaart brengen
Het onderzoeksteam is nog steeds bezig de laatste dagen van het slachtoffer in kaart te brengen. Ook willen de rechercheurs weten met wie ze contact had. De politie komt daarom met name graag in contact met mensen die de laatste dagen iets verdachts hebben gezien in de Luntershoek. Maar ook andere informatie die verder kan helpen in het onderzoek is zeer welkom. Getuigen kunnen zich melden via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. Ook is het mogelijk om een email aan het onderzoeksteam te sturen. 

Ex-vriend van dode 29-jarige Bianca opgepakt (Foto: Politie.nl)
Ex-vriend van dode 29-jarige Bianca opgepakt (Foto: Politie.nl)

Stint mogelijk in voorjaar weer op de weg

Minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat wil dat stints vanaf het voorjaar weer worden toegestaan, in ieder geval voor één jaar. Het voertuig werd in oktober verboden, nadat een defecte stint een dodelijk ongeluk veroorzaakte in Oss.

Dit liet zij weten in een brief aan de Tweede Kamer. Van Nieuwenhuizen heeft zich hierbij gebaseerd op adviezen van keuringsinstantie RDW en de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV). 

Besluit 
Bij het uiteindelijke besluit zullen ook de adviezen van onderzoeksinstantie TNO worden betrokken. Zij doen nog onderzoek naar de veiligheid van de geautomatiseerde bolderkarren, die vooral populair zijn bij kinderdagverblijven. 

Bijzondere bromvoertuigen 
Wel zullen de technische eisen voor alle 'bijzondere bromvoertuigen' aangescherpt worden, en zal het toezicht hierop strenger worden. Daarbij is niet duidelijk of stints weer toegestaan gaan worden op 50-wegen. In de brief laat Van Nieuwenhuizen weten de uitgebreide plannen in februari bekend te zullen maken. 

Kritiek 
Ook erkent de minister dat ambtenaren binnen het ministerie al in 2011 kritiek leverden op de stint. Volgens hen zou het voertuig niet vergelijkbaar zijn met andere 'bijzondere bromvoertuigen', aangezien er 10 kinderen in passen. Omdat de stint wel aan de toenmalige regels voldeed, is toen niks met de kritiek gedaan. 

De stint werd verboden nadat afgelopen september vier kinderen in het Brabantse Oss om het leven kwamen toen een bestuurder niet kon remmen voor een spoorwegovergang. Ook in Amsterdam waren toen al een aantal technische defecten gemeld. 

Biatlete Dzhima wint wedstrijd vol verrassingen

Tijdens de World Cup biatlon in het Sloveense Pokljuka heeft de Oekraïnse Yuliia Dzhima de eerste individuele wedstrijd van het seizoen gewonnen. De wedstrijd over vijftien kilometer, met vier schietbeurten, leverde donderdagmiddag gelijk flink wat verrassingen op.

De snelste tijd was aanvankelijk neergezet door de Italiaanse Dorothea Wierer, die twee keer gemist had. Haar landgenote Lisa Vittozzi dook er met één misser zes seconden onderdoor en bleef even aan de leiding staan. Allemaal nog niet heel verrassend, de dames maken al wel deel uit van de (sub)top.

Plots was er de Letse Baiba Bendika, die na drie schietbeurten nog altijd foutloos was. Dat bleef ze na de vierde schietbeurt ook en hoewel ze langzamer was dan de Italiaanse dames, hield ze wat langlaufen betreft genoeg over om Vittozzi's tijd met zeven seconden te verbeteren.

Bendika had nog nooit op een World Cup-podium gestaan en ineens leek dat toch mogelijk. Daar was dan echter al snel de jonge Slowaakse Paulina Fialkova, die een geweldige dag had wat snelheid betreft. Ze schoot wel twee keer mis, maar was snel genoeg om Bendika's tijd met één seconde te pakken.

De Poolse Monika Hojnisz wilde Fialkova's feestje verstieren en dat ging aardig: pas bij de laatste schietbeurt ging er één schot mis, maar ze verloor in de loipes niet genoeg tijd om achter Fialkova te eindigen. Sterker nog, Hojnisz kwam veertien seconden voor de tijd van de Slowaakse over de streep.

De nog maar 21-jarige Marketa Davidova deed vervolgens van zich spreken. De Tsjechische werd door de regie compleet gemist, ook al kwam ze bij de laatste schietbeurt aan met de tweede tussentijd van iedereen. Met vijf treffers had ze op zeker gewonnen, maar het bleef bij vier stuks, waardoor ze tussen Hojnisz en Fialkova in kwam aan de finish.

Nog altijd was het echter niet klaar, want Dzhima vertrok als 94e en ging lekker. Sterker nog, ze trof twintig keer op rij doel. Dat doet de trefzekere Oekraïnse wel vaker, maar regelmatig is ze dan te langzaam voor een écht topresultaat. Nu niet: ze bleek 5,9 seconden sneller dan Hojnisz en won de wedstrijd.

Voor de 28-jarige Dzhima, toch al bezig aan haar zevende seizoen, was het dan eindelijk haar eerste World Cup-zege. Hojnisz mocht pas voor de tweede keer het podium betreden en de jonge Davidova vierde haar allereerste podiumplek. Kortom, het was een gelukkig podium in Pokljuka.

Op vrijdag is het de beurt aan de mannen, die dan om 14.15 uur de sprint afwerken. Zaterdag volgt op hetzelfde tijdstip de sprint bij de vrouwen, beiden zijn live te zien op Eurosport.

"Mijn vrouw is erg atletisch, dus ik liet haar met mijn hartslagmeter hardlopen"

De Duitse voetballer Stefan Kießling zette afgelopen zomer een punt achter zijn profloopbaan. De oud-international zegt dat hij nog weleens sjoemelde met fitheidstesten.

"Je kreeg een hartslagmeter, die precies registreert wat je aflegt. Mijn vrouw is erg atletisch, dus ik liet haar met mijn hartslagmeter hardlopen of op de crosstrainer trainen. Dat deed ze erg goed, want niemand had in de gaten dat ik het zo deed", onthult Kießling in Bild. De 34-jarige oud-spits speelde twaalf jaar voor Bayer Leverkusen en kwam in die periode tot 344 duels namens die Werkself , waarin hij 131 keer doel trof.

"In geen enkele voorbereiding heb ik aan alle eisen voldaan. Niet één keer", vervolgt de oud-international. Kießling is tegenwoordig werkzaam is als assistent van Rudi Völler, de sportief directeur van Bayer Leverkusen. Dat hij zich afgelopen zomer niet meer hoefde voor te bereiden op een nieuw seizoen, beviel hem uitstekend. "Ik wist natuurlijk dat die jongens al op vakantie moesten beginnen met trainen."

"Wij waren in Mexico op vakantie en ik heb bewust tegen mijn vrouw gezegd: schat, vandaag ga ik niet de fitnessruimte in. Ik blijf nu liever op het strand", besluit Kießling. Hij trouwde in 2008 met zijn vrouw Norina, met wie hij twee kinderen heeft.

Real Madrid haalt flink uit in weerzien met Melilla in Copa del Rey

Real Madrid heeft zich donderdag zoals verwacht voor de achtste finales van het toernooi om de Copa del Rey geplaatst.

Het eerste duel met Melilla, waarin Santiago Solari zijn debuut als trainer van Real maakte, eindigde eind oktober al een in 0-4 zege. De Madrilenen haalden voor eigen publiek opnieuw hard uit: 6-1. Marco Asensio speelde een belangrijke rol, terwijl Vinícius Junior zijn tweede doelpunt als Merengue maakte.

Solari ruimde donderdag plek in voor spelers als Keylor Navas, Jesús Vallejo, Isco, Vinícius en Asensio en vooral laatstgenoemde liet zich in de eerste helft van zijn goede kant zien. Nadat Vinícius in het eerste halfuur al twee keer gevaarlijk was geweest, kreeg de Spanjaard met nog een dikke tien minuten op de klok de ruimte om door de verdediging van de derdeklasser heen op te stomen en raak te schieten: 1-0.

Nadat Asensio de score had geopend was het hek ook meteen van de dam, want zes minuten na de 1-0 stond het al 3-0. De Spanjaard tekende eerst op aangeven van Vinícius zelf voor de tweede treffer van de Koninklijke , terwijl hij ook een hoofdrol vervulde bij de derde treffer van de eerste helft. Asensio kreeg van de vijandelijke defensie namelijk de ruimte om naar binnen te trekken, waarna hij Javier Sánchez met een fraaie boogbal alleen voor de keeper zette en zag hoe de verdediger de bal in één keer over Pedro Moreno heen wipte.

Isco zette twee minuten na de onderbreking al de 4-0 op het scorebord. Hij ontving de bal van Dani Ceballos en mikte het leer vervolgens heerlijk in de bovenhoek. Real Madrid zocht nadrukkelijk naar meer doelpunten en met name Vinícius liet zich niet onbetuigd. De Braziliaanse tiener kreeg een kwartier voor tijd loon naar werken. Hij stuitte op aangeven van Asensio eerst op Moreno, maar de rebound frommelde hij er alsnog in. Een rake strafschop van Yacine Qasmi negen minuten voor tijd, na een overtreding van Sánchez, was niet het slotakkoord. Na een goede actie van Fran Garcia op links zette Isco de 6-1 op het scorebord.

Kwart vrouwen: 'Partner kookt beroerd'

Maar liefst 28 procent van de Nederlandse vrouwen vindt dat hun partner niet goed kan koken. Opvallend genoeg zijn vrouwen boven de zestig met 37 procent het minst te spreken over de kookkunsten van hun partner. Dit blijkt uit onderzoek van Panelwizard onder 1.032 Nederlanders in opdracht van Keukenloods.nl. Daarnaast zegt een op de vijf jonge vrouwen zich weleens te schamen tegenover hun partner of gasten, voor het eten dat ze op tafel zetten.

Opvallend is het grote verschil tussen de beide seksen. Zo zijn mannen over het algemeen veel gelukkiger met de kookkunsten van hun partner. Slechts 14 procent vindt dat hun wederhelft er niet veel van bakt. Daarnaast zijn zij erg zelfverzekerd over de eigen kookvaardigheden; slecht 13 procent van de mannen schaamt zich voor wat ze hun gasten of partner voorschotelen. “Het lijkt erop dat mannen erg zeker zijn van hun zaak wanneer het aankomt op lekker koken”, zegt Jeroen Langenberg van Keukenloods.nl. “Het is bijzonder dat meer dan een op de vier vrouwen hier schijnbaar heel anders over denkt.”

(Te) eerlijk
Zes op de tien ondervraagden stellen dat wanneer bekenden voor ze hebben gekookt en ze het niet lekker vinden, ze dit eerlijk zeggen. Opvallend is dat maar liefst tweederde van de mannen hierbij kiest voor eerlijkheid, tegenover slechts de helft van de vrouwen. Langenberg: “Uit het onderzoek blijkt dat mannen meer open zijn over wat ze van de kookkunsten van een bekende vinden. Ik zeg meestal ook eerlijk wat ik van het eten vindt, maar er zijn natuurlijk ook uitzonderingen. Wanneer iemand uren voor mij in de keuken heeft staan zwoegen, ben ik meer geneigd mijn eventuele commentaar in te slikken. Je kunt ook té eerlijk zijn.”

Vrouwen koken
Uit het onderzoek komt naar voren dat vrouwen voor het overgrote deel verantwoordelijk zijn voor het avondeten. Maar liefst driekwart van hen zegt ’s avonds vaker de schort voor te binden dan hun wederhelft. Langenberg: “Blijkbaar zijn er nog altijd meer keukenprinsessen dan -prinsen in Nederland. Mijn vrouw en ik proberen de last altijd eerlijk te verdelen en hebben hierover dan ook duidelijke afspraken gemaakt”. Dit is iets waar het gemiddelde stelletje overigens een voorbeeld aan kan nemen. Zo zegt maar liefst 17 procent van de ondervraagden weleens ruzie te maken over wie er kookt die dag.

Kwart vrouwen:  'Partner kookt beroerd' (Foto: Keukenloods)
Kwart vrouwen: 'Partner kookt beroerd' (Foto: Keukenloods)

Politie onderzoekt overlijden man

Donderdag werd aan het einde van de ochtend een man aangetroffen op de carpoolplaats De Hulk in Berkhout. Het slachtoffer werd naast zijn zilverkleurige BMW station gevonden. In de auto zat ook de hond van de 46-jarige man uit Purmerend. Het slachtoffer overleed in het ziekenhuis.

De politie onderzoekt zijn overlijden. Ook is de politie op zoek naar getuigen die iets hebben gezien in de omgeving van of op de carpoolplaats. Verder wil de politie graag meer informatie over de zilverkleurige BMW station van het slachtoffer. Getuigen worden verzocht zich te melden via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem.

Prins Mauritsmedaille voor Omroep MAX

Omroep MAX-directeur Jan Slagter is vanmiddag verrast met de Prins Mauritsmedaille. Die is toegekend aan de omroep. Die ontvangt het eremetaal voor de belangrijke mate waarin MAX bijdraagt aan een betere beeld van de krijgsmacht in de samenleving. Generaal b.d. Peter van Uhm, ontvanger van de medaille in 2012, overhandigde het eremetaal op de Zwaluwenberg in Hilversum. Hij deed dat namens de Koninklijk Nederlandse Vereniging Ons Leger (KNVOL).

Missie Max en missiegebieden
Voorzitter KNVOL luitenant-generaal b.d. Peter Striek vertelde hoe belangrijk het voor uitgezonden militairen is om goede contacten met het thuisfont te hebben en omgekeerd. Met het programma Missie MAX wordt dit tijdens de kerstdagen en Oud en Nieuw al meer dan 10 jaar mogelijk gemaakt.

Dit geldt ook voor de vele bezoeken van Slagter aan diverse missiegebieden met persoonlijke videoboodschappen. Bovendien besteedt MAX ruim aandacht aan veteranen, zoals in de serie Mijn Missie. Verder brengen de programma’s de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog in Nederland dichterbij de kijkers van nu.

Zelden uitgereikt
Sinds 1935 reikt Ons Leger de Prins Mauritsmedaille uit. Die is voor personen of organisaties, zowel binnen als buiten de krijgsmacht, die zich verdienstelijk hebben gemaakt voor de krijgsmacht. Ons Leger is opgericht in 1912 en springt al meer dan 100 jaar in de bres voor de krijgsmacht. De vereniging benadrukt waar het ook maar kan, dat er een krijgsmacht nodig is met gemotiveerd personeel en met de juiste uitrusting. Daarmee is het mogelijk het eigen grondgebied en dat van alle NAVO-partners te beschermen en de rechtsorde en stabiliteit in de wereld te bevorderen.

De Prins Mauritsmedaille is een zelden uitgereikte en prestigieuze waardering, die het laatst werd uitgereikt aan generaal van Uhm in 2012 en aan het Korps Nationale Reserve in 2016.

Prins Mauritsmedaille voor Omroep MAX (Foto: Defensie.nl)
Prins Mauritsmedaille voor Omroep MAX (Foto: Defensie.nl)

Politie en OM halen Poolse vuurwerkwebshops offline

Op verzoek van de politie en het Openbaar Ministerie (OM) zijn vier Poolse webshops uit de lucht gehaald die illegaal vuurwerk verkochten. Via de webshops zijn de afgelopen jaren vele duizenden pakketten met levensgevaarlijk vuurwerk naar Nederland verstuurd. De afgelopen weken zijn honderden pakketten bij de kopers in beslag genomen.

Toenemende handel
Politie en OM zien de afgelopen jaren een toenemende handel van zwaar, illegaal vuurwerk via internet. De webshops uit Polen bieden het vuurwerk te koop aan, waarna het via postpakketten naar Nederland en andere Europese landen wordt verstuurd. Het gaat om professioneel vuurwerk, dat particulieren niet mogen bezitten of afsteken.

'Het transport van het vuurwerk brengt grote risico’s met zich mee. Postbestellers en medewerkers van distributiecentra en zogenoemde pakketpunten krijgen de pakketten in handen, zonder dat zij de explosieve inhoud kennen. Als zo’n pakket ontploft, zijn de gevolgen niet te overzien', zegt Ad Nieuwdorp, landelijk vuurwerkexpert bij de politie. Ook de onbeveiligde opslag van het vuurwerk door de kopers, veelal in woningen, is levensgevaarlijk. Voor zowel henzelf als hun gezinsleden en omwonenden.

Onderschept
Om de stroom vuurwerk naar ons land in te dammen, richten politie en OM zich de laatste jaren steeds meer op mensen die via internet vuurwerk bestellen. “We doen dat samen met de Inspectie Leefomgeving en Transport van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en met PostNL en andere postbedrijven”, vertelt officier van justitie Karin Broere. Vanuit de politie speelt onder meer het Post Interventie Team van de Landelijke Eenheid een belangrijke rol.

'De afgelopen jaren heeft onze aanpak geleid tot een toename van het aantal in beslag genomen postpakketten. Vorig jaar brachten we meer dan 1500 kopers in beeld. Het bestelde vuurwerk is bij hen in beslag genomen óf onderschept voor het hen kon bereiken.' Tegen veel van die kopers is al proces-verbaal opgemaakt.

Bron
De aanpak van politie, OM en ILT leverde ook inzicht op in de distributielijnen en exacte herkomst van het vuurwerk. De betrokken partijen besloten daarop het probleem bij de bron aan te pakken. Zij zochten via Europol en Eurojust contact met de Poolse politie en OM met het verzoek een onderzoek in te stellen naar de webshops die verantwoordelijk zijn voor de grootste toestroom van illegaal vuurwerk naar ons land.

Naar aanleiding van dit verzoek namen de Poolse autoriteiten het voortouw tot een groot internationaal onderzoek, waarbij ook Nederland, Duitsland en Frankrijk betrokken waren. De afgelopen weken vonden in deze landen meerdere acties plaats. In Polen werden ruim 57 mensen aangehouden op verdenking van onder meer illegale handel in vuurwerk, witwassen en belastingfraude. Er werden meer dan 100 woningen doorzocht en de politie nam zo’n 80.000 kilo vuurwerk in beslag.

De webshops, waaronder de bekende Bombashop en UltrasShop, zijn offline gehaald. In Nederland, Frankrijk en Polen zijn de servers van de betreffende webshops in beslag genomen.

Kopers
De acties in Nederland en Duitsland richtten zich onder meer op de kopers van het vuurwerk. In Duitsland zijn in totaal zo’n vijftig woningen doorzocht. In Nederland heeft de politie zicht gekregen op ruim 2.000 adressen, waar de afgelopen maanden vuurwerk is besteld. De afgelopen weken zijn al veel van deze adressen bezocht en zijn enkele duizenden kilo’s illegaal vuurwerk in beslag genomen.

'Kopers die nog niet zijn bezocht, kunnen binnenkort politie aan de deur verwachten,” vertelt Broere. “Ook als zij het vuurwerk niet meer in hun bezit hebben, wordt tegen hen proces-verbaal opgemaakt. De politie beschikt over voldoende informatie om aan te tonen dat de bewuste personen vuurwerk hebben besteld, zoals overboekingen naar de bankrekeningen van de webshops.'

Aanpak
Vuurwerkexpert Nieuwdorp van de politie verwacht dat met het offline halen van de webshops zo’n tachtig procent van de toestroom van illegaal vuurwerk per postpakket naar ons land is gestopt. 'Eventuele nieuwe webshops en hun klanten kunnen rekenen op een vergelijkbare aanpak.'

Oorworm
Naast het grote internationale vuurwerkonderzoek worden handel en bezit van illegaal vuurwerk ook op andere manieren aangepakt. Zo is ook het internetvuurwerkteam Oorworm dit jaar weer actief. Het team houdt zich vooral bezig met het verstoren van illegale vuurwerkhandel via sociale media, zoals Instagram. In samenwerking met politiemensen uit de eenheid Oost-Nederland en de Hogeschool Windesheim liet team Oorworm dit jaar al 1700 accounts offline halen, omdat er vuurwerk werd aangeboden.

Ook ontvangen zo’n 3.000 mensen een waarschuwingsbrief, omdat zij vorig jaar zijn betrapt met (illegaal) vuurwerk. Met de brief wil de politie voorkomen dat zij dit jaar opnieuw de fout ingaan.

Ten slotte heeft team Oorworm een beroep gedaan op de maatschappelijke verantwoordelijkheid van financiële dienstverleners in de strijd tegen de handel in illegaal vuurwerk. Het primaire doel is het frustreren van betalingen aan vuurwerkwebshops. Het is aan het eigen oordeel en de mogelijkheden van de financiële dienstverleners welke maatregelen zij tegen de betrokken webshops en hun klanten nemen.

Politie en OM halen Poolse vuurwerkwebshops offline (Foto: Politie.nl)
Politie en OM halen Poolse vuurwerkwebshops offline (Foto: Politie.nl)

Onderzoek naar lekken rondom viervoudige moord Enschede

De viervoudige moord vorige maand in Enschede staat de afgelopen weken regelmatig in de schijnwerpers in de media. Zo’n schokkende gebeurtenis krijgt logischerwijs veel aandacht. Er zijn de afgelopen dagen echter heel veel details uit het onderzoek in de media beland. “Daar maak ik me ernstig zorgen over,” zegt politiechef Oscar Dros. “Sterker: dit is onacceptabel!” Ook hoofdofficier van justitie John Lucas is bezorgd over het feit dat er zoveel informatie op straat ligt.

"Als informatie voortijdig in de media staat, kunnen getuigen of verdachten beïnvloed raken. Een zuiver strafproces vindt niet in de media plaats. Dat proces hoort in beslotenheid en in de rechtszaal gevoerd te worden. De verdachten in deze zaak zitten in alle beperkingen; dat betekent dat hun advocaten in de media niet inhoudelijk over de zaak mogen spreken. Ook voor hun is het dan wrang om toch voortdurend inhoudelijke details uit de media te vernemen”, aldus Lucas.

De hoofdofficier heeft daarom in overleg met de politiechef de Rijksrecherche opdracht gegeven om een onderzoek in te stellen. “Het is belangrijk dat er onafhankelijk wordt bekeken wie deze informatie gedeeld heeft. De Rijksrecherche is dé aangewezen partij om zo’n onderzoek te doen, omdat zij onafhankelijk is van alle betrokken rond het onderzoek,” legt hoofdofficier Lucas uit. Politiechef Dros vult aan: “Ik wil weten hoe deze informatie op straat terecht komt. Ik wil niet vooruit lopen op de uitkomst van dat onderzoek, maar ik wil dat dit stopt. Het raakt de integriteit van het strafproces en het is pijnlijk voor nabestaanden, die details over de dood van hun geliefden in de media horen.”

Het onderzoek zal zich richten op betrokkenen rond het onderzoek. Journalisten maken geen deel uit van dit onderzoek; zij hebben de vrijheid om te publiceren over informatie die met hen gedeeld wordt.

Gele hesjes zetten streep door topwedstrijden in Frankrijk

Een aantal wedstrijden uit de Ligue 1 gaat komend weekeinde niet door vanwege de protestacties in Frankrijk. Het gaat om vier topaffiches.

De duels Paris Saint-Germain-Montpellier, Toulouse-Olympique Lyon, Saint-Étienne-Olympique Marseille en AS Monaco-OGC Nice zijn op last van de politie uitgesteld. Wanneer de duels worden ingehaald, is nog niet bekend.

De politie heeft al weken haar handen vol aan de demonstraties van de zogeheten gilets jaunes. Deze ‘gele hesjes’ protesteren tegen onder meer de verhoging van de brandstofprijzen en zijn kritisch op het beleid van president Emmanuel Macron. Komend weekeinde worden er opnieuw protesten verwacht - ook in Parijs, Toulouse, Saint-Étienne en Monaco - en de regering zou inmiddels een tijdelijke invoering van de noodtoestand overwegen om de (gewelddadige) protesten het hoofd te kunnen bieden.

"We moeten het accepteren. We zullen deze situatie moeten managen om in vorm te blijven voor Belgrado, maar de veiligheid is het belangrijkst", verwees PSG-trainer Thomas Tuchel twee dagen geleden al naar de Champions League-wedstrijd tegen Rode Ster Belgrado. Ook Laurent Nicollin, de voorzitter van Montpellier, heeft begrip voor de positie van de politie.

"Voor ons verandert er niet veel aangezien de trip naar Parijs ons waarschijnlijk sowieso nul punten zou opleveren. Er is waarschijnlijk een goede reden om de wedstrijd uit te stellen en inderdaad, het is beter om de Arc de Triomphe te beschermen dan het Parc des Princes." Vrijdag stelt de competitieorganisatie van de Ligue 1 een nieuwe datum voor. Waarschijnlijk wordt het duel tussen de kampioen en Montpellier in februari ingehaald.

WK hockey: ArgentiniŽ door naar kwartfinale, Spanje uitgeschakeld

De Franse hockeyers van de Nederlandse bondscoach Jeroen Delmee deed donderdag het onmogelijke: olympisch kampioen Argentinië verslaan en zich op de valreep plaatsen voor een plek bij de laatste twaalf landen. Met liefst 3-5 gingen de Argentijnen over de knie bij Frankrijk. Argentinië was voor het laatste pouleduel al geplaatst voor de kwartfinale, maar nog was de prestatie knap van de ploeg van Delmee.

De Spanjaarden zijn daardoor verrassend genoeg uitgeschakeld op dit WK. Spanje stond met 2-0 voor tegen Nieuw-Zeeland, maar speelde door twee late tegendoelpunten nog gelijk tegen de Black Sticks. Dat ze dat zo zou opbreken, konden ze niet voorspellen.

Delmee stond geëmotioneerd de pers te woord en zei dat zijn team de beste wedstrijd van de poulefase had gespeeld. Zo trots was hij op zijn jongens die het onmogelijke flikten. Zijn hele ploeg was buiten zinnen. Door de zege speelt Frankrijk een cross-over wedstrijd tegen de nummer drie van Poule B. Nieuw-Zeeland eindigde als derde en spelen een extra wedstrijd tegen de nummer twee van Poule B. Morgen is de laatste groepsfase ronde van Poule B en zal bekend worden wie elkaar treffen tijdens de cross-over voor een plek in de kwartfinales.

Argentinië-Frankrijk (3-5)
Argentinië begon sterk aan de wedstrijd wat resulteerde in een aantal kansen en strafcorners. Toch waren het de Fransen die de score wisten te openen. In de achttiende minuut speelde Hugo Genestet zich schitterend vrij en wist de 0-1 binnen te tikken. Vijf minuten later was het opnieuw Frankrijk die scoorde. Victor Charlet sleepte de strafcorner binnen. In de 26ste minuut deed de ploeg uit Europa opnieuw wat niemand verwacht had. Aristide Coisne maakte de 0-3.

In de slotfase van de eerste helft kwam Argentinië door een doelpunt van Lucas Martinez terug in de wedstrijd maar in de laatste secondes was het weer Frankrijk die de 1-4 maakte. Dit keer met een tip-in van Gaspard Baumgarten.

Argentinië kwam in de tweede helft knap terug. Gonzal Peillat sleepte twee strafcorners voor zijn ploeg hard raak en deden weer volop mee aan de wedstrijd. Met 3-4 was het billenknijpen voor Frankrijk maar ook spannend voor Spanje, dat nog kans maakte op plaatsing voor de croos-overs. In de laatste minuten van de wedstrijd was het de Fransman François Goyet die het beslissende doelpunt maakte. Hij scoorde via een tip-in de 5-3.

Spanje - Nieuw-Zeeland (2-2)
De wedstrijd tussen de nummer acht (Spanje) en nummer negen (Nieuw-Zeeland) van de wereld begon met al snel een kans voor de Black Sticks. Toch waren het de Red Sticks die als eerste het doel vonden. Albert Beltran van Rotterdam schoot zijn backhand in het dak en scoorde de openingstreffer in de negende minuut van de wedstrijd. Bij beide teams waren er genoeg kansen. Spanje kreeg nog een kans uit een strafcorner maar de variant ging naast. In de slotfase van de eerste helft was het toch de 2-0 die viel. Alvaro Iglesias stond op de juiste plek in de cirkel en wist de bal netjes binnen te tikken.

Nieuw-Zeeland komt terug in de tweede helft
In de tweede helft zette Nieuw-Zeeland meer druk en wisten een aantal kansen te creëren. Pas in de 50ste minuut kwamen de mannen uit Oceanië terug. Dankzij een snelle omschakeling kon Hayden Phillips de 2-1 binnen schieten. Direct haalde de Nieuw-Zeelandse bondscoach de keeper eruit voor een veldspeler. Zes minuten later resulteerde dit in een strafcorner voor de Black Sticks die Kane Russel binnen sleepte. Een hard gelag voor de Spanjaarden, die nerveus moeten toekijken bij Argentinië-Frankrijk, terwijl Argentinië al zeker is van de zege in de poule en de kwartfinales.

Nieuw-Zeeland eindigt op een tweede of derde positie in de poule en moet daardoor een cross-over wedstrijd spelen voor een plaats in de kwartfinales.

Pelť laakt vergelijking met Messi: "Hij heeft ťťn truc en kan niet koppen"

Pelé groeide tussen 1956 en 1977 uit tot een van de beste voetballers ooit. De Braziliaan vindt dat Lionel Messi niet met hem vergeleken mag worden.

De Braziliaan maakte tijdens zijn loopbaan meer dan duizend doelpunten en kroonde zich met zijn land drie keer tot wereldkampioen. "Hoe kan je iemand die goed kan koppen en tweebenig is vergelijken met iemand die alleen met links schiet, één truc heeft en niet goed kan koppen?" zegt de voetballegende in gesprek met Folha de São Paulo .

"Hoe kan je dat vergelijken? Om iemand met Pelé te vergelijken, moet hij tweebenig zijn en geregeld met een kopbal scoren. In mijn ogen was Diego Maradona een van de beste spelers aller tijden. Hij was veel beter dan Messi", zegt de Braziliaanse oud-aanvaller.

"Ik vond Johan Cruijff en Franz Beckenbauer ook fantastische spelers", concludeert Pelé, die gedurende zijn loopbaan voor Santos en New York Cosmos uitkwam. Hij speelde in totaal 92 interlands voor Brazilië. Pelé liet zich eerder al kritisch uit over Neymar. "Het is moeilijk om Neymar te verdedigen met alle streken die hij naast het voetballen uithaalt. Ik heb met hem gesproken en hem aan zijn kwaliteiten herinnerd."

"Neymar is mijns inziens completer, maar in Europa heeft iedereen het over Kylian Mbappé. Mensen vergelijken mij weleens met Mbappé en er zijn overeenkomsten, ja.", aldus Pelé.

29-jarige zwaar mishandeld door dronken tieners

Een 29-jarige man uit Hengelo deed aangifte van zware mishandeling gepleegd door meerdere jongens. De man fietste op zondag 2 december omstreeks 01:15 uur over het Broekmedenpad in Hengelo. Hij fietste daar samen met een andere man en een vrouw. Toen ze vanuit het centrum richting de fietsbrug ‘Weusthagbrug’ reden zagen ze een groep jongeren daar staan wachten.

De jongens hebben de 29-jarige man zonder aanleiding geslagen en geschopt. Hij werd onder andere tegen zijn hoofd geschopt toen hij op de grond lag. De man heeft flinke bloeduitstortingen over zijn hele lichaam en pijnlijke lichaamsdelen aan deze zware mishandeling overgehouden.

De groep die de 29-jarige man mishandelde bestond uit ongeveer zes jongens van ongeveer 16 à 17 jaar oud. De man was tijdens deze zware mishandeling zijn telefoon verloren. Deze werd later teruggevonden door de vrouw die bij hem was. Het is onbekend waarom de man slachtoffer is geworden. De betreffende jongeren zouden flink onder invloed verkeren.

De politie is een onderzoek gestart naar dit incident. De rechercheurs van het politiebasisteam in Hengelo willen graag in contact komen met getuigen die meer weten van deze zware mishandeling. Getuigen kunnen contact opnemen met de politie via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

10.000 euro geŽist tegen SC Twijzel om dug-outdrama

Het OM eist een geldboete van tienduizend euro tegen de voetbalvereniging SC Twijzel voor dood door schuld en zwaar lichamelijk letsel door schuld. Met deze eis wil het OM de sportclub laten voelen dat er verkeerd is gehandeld.

Van deze tienduizend euro is de helft voorwaardelijk en dient ertoe dat SC Twijzel zich er in de komende twee jaar van bewust is dat dat ze zorg moet dragen dat de veiligheid op en rond de velden voor iedereen is gewaarborgd.

Nader onderzoek
Na de beslissing van het Hof om SC Twijzel te vervolgen, besloot het OM een officier van een ander parket de behandeling over te laten nemen. Deze officier was van oordeel dat het bestaande dossier aangevuld moest worden met alle benodigde bewijsmiddelen, zoals getuigenverklaringen en letselverklaringen van de kinderen. Ook zijn meerdere getuigen gehoord, een aantal bij de rechter-commissaris. In eerste instantie was een oriënterend feitenonderzoek gedaan om te achterhalen wat er precies was gebeurd en wie er eigenaar was van de dug-out. Deze informatie en de nieuw verworven onderzoeksresultaten zijn voor de officier voldoende om te komen tot een bewezenverklaring.

Schuld
Uit alle onderzoeksresultaten leidt de officier van justitie af dat de voetbalvereniging op de hoogte was van de scheur in de zijmuur van de dug-out. Zij heeft deze schade niet door een deskundig persoon laten beoordelen, de schade is niet gerepareerd, er zijn geen veiligheidsmaatregelen getroffen en de schade is op geen enkel moment gemonitord. Door geen enkele maatregel te treffen om het veiligheidsrisico te beperken, heeft de voetbalvereniging een fout gemaakt. Gelet op de ernst van de gemaakte fout en de omstandigheden zoals deze zich in deze zaak hebben voorgedaan, is er wat het OM betreft sprake van schuld.

Voorkomen
De officier van justitie: “Een mensenleven is het kostbaarste wat er is. Een meisje van tien jaar is omgekomen doordat er fouten zijn gemaakt. Als zoiets verschrikkelijks gebeurt, moet er uitgebreid onderzoek worden gedaan om te achterhalen hoe dit heeft kunnen gebeuren. En als daarvoor een schuldige kan worden aangewezen dan moet die ook worden vervolgd en moet de zaak aan de rechter worden voorgelegd. Dit om te voorkomen dat zoiets ooit weer gebeurt.”

Zo viert Nederland de feestdagen

Nederlanders omarmen de kerstdagen. We besteden gezamenlijk ongeveer 1,5 miljard euro rond de feestdagen. Dat blijkt uit een feestdagenonderzoek dat marktonderzoeksbureau SAMR uitvoerde in samenwerking met beslist.nl.

Eindejaarssentiment loopt hoog op
Het kerstfeest wordt massaal gevierd in Nederland. 93% van de huishoudens versiert de huiskamer voor tijdens de kerstdagen en meer dan de helft legt cadeaus onder de boom. Er lijkt sprake van een zeker eindejaarsentiment. Vlak voor Kerstmis is de groep consumenten die aangeeft ‘meer te willen besteden dan vorig jaar’ met 6% gegroeid. Nederlanders creëren graag een vredige en gezellige sfeer in huis tijdens kerst en zijn bereid om hiervoor in de buidel te tasten.

Gemak dient de mens bij kerstinkopen
Het kerstbudget gaat grotendeels op aan versiering en cadeaus. Van oudsher bezochten Nederlanders massaal de drukke tuincentra en cadeauwinkels, maar consumenten shopten ook steeds vaker online. Dit jaar haalden consumenten een derde van de kerstinkopen via internet in huis.

Kunstboom wint aan populariteit
Maar liefst 93% van de huishoudens bracht het huis dit jaar in kerstsferen. De hele woning kreeg hierbij een make-over, een kwart versierde zelfs de tuin. In 80% van de huiskamers schittert een kerstboom. Dit is in 41% van de gevallen een echte spar, maar de populariteit van kunstkerstbomen groeit. Het aantal huishoudens dat kiest voor een kunstboom stijgt dit jaar van 35% naar 39%. Beslist.nl signaleert daarnaast een piek in de vraag naar witte kunstbomen

Kerstman heeft ruime blik op cadeau-assortiment
In meer dan de helft van de huiskamers liggen cadeaus onder de boom. Kerstvierders kopen voor gemiddeld vier tot vijf personen een cadeau en besteden meer dan 30 euro per geschenk. Waar de Sint vooral zoekt naar speelgoed, heeft de Kerstman een bredere blik. Elektronica, huishoudelijke apparatuur, woonaccessoires, kleding, sieraden en parfum behoren in de dagen voor de kerst tot de meest gezochte productcategorieën op online winkelcentrum beslist.nl.

Zo viert Nederland de feestdagen (Foto: Beslist.nl)
Zo viert Nederland de feestdagen (Foto: Beslist.nl)

NHL: Sprong scoort en helpt Ducks aan winst bij debuut

De ijshockeyers van de Anaheim Ducks hebben in de NHL thuis gewonnen van de Chicago Blackhawks. De Ducks wonnen met 4-2, onder meer dankzij een goal van Daniël Sprong.

De 21-jarige geboren Amsterdammer speelde al een paar jaar bij de Pittsburgh Penguins, maar kwam daar toch niet echt uit de verf. Hij ging heen en weer tussen het topteam en het team in de lagere competitie, waarna deze week de knoop door werd gehakt: Sprong werd met de Ducks geruild voor Marcus Pettersson.

Na 42 NHL-wedstrijden voor de Penguins debuteerde Sprong woensdagavond in Anaheim voor de Ducks en dat ging uitstekend. Twintig seconden nadat Brandon Montour de Ducks op 1-0 zette, verdubbelde Sprong de score al.

Dankzij Erik Gustafsson en Alex DeBrincat kwamen de Blackhawks in de tweede periode wel langszij, maar in de derde periode sloegen de Ducks definitief toe: Ondrej Kase en Jakob Silfverberg tekenden voor de 4-2 eindstand.

Uitslagen NHL woensdag
St. Louis Blues - Edmonton Oilers 2-3 SO
Anaheim Ducks - Chicago Blackhawks 4-2
San Jose Sharks - Carolina Hurricanes 5-1

Ducks - Blackhawks (Bron: YouTube)

17-jarige probeert beveiliger het spoor op te duwen

Een 17-jarige jongen is woensdagmiddag 5 december aangehouden op verdenking van mishandeling van een beveiliger op station Tilburg. Beveiligingsmedewerkers vroegen twee mannen rond 15.30 uur om van het perron af te gaan omdat hij geen geldig vervoersbewijs had. De jongens reageerden agressief naar de beveiligingsmedewerkers.

Een van de jongemannen probeerde de medewerker met een riem te slaan. Er ontstond een worsteling. De beveiligers begeleidden de twee mannen naar de uitgang en daar probeert een van hen de beveiliger op het spoor te duwen. De verdachte vluchtte weg. Gealarmeerde agenten hebben hem in de omgeving opgespoord. Hij is verhoord en mocht daarna naar huis.

Premier League ook komende drie seizoenen bij Ziggo Sport

De Engelse Premier League zal ook de komende drie seizoenen bij Ziggo Sport te zien zijn. De sportzender heeft de rechten gekocht voor zowel livewedstrijden als het uitzenden van samenvattingen op tv en internet. 

"De afgelopen maanden zijn we erin geslaagd om onze belangrijkste uitzendrechten, de Formule 1 en de Engelse Premier League, te behouden en hebben we bovendien ons pakket verder weten uit te breiden", zegt directeur Will Moerer van Ziggo Sport. "Sportliefhebbers kunnen nu echt niet meer om ons heen."

Ziggo Sport is de laatste tijd lekker aan het shoppen geslagen. Naast de Premier League en Formule 1 heeft de kabelboer ook de tv-rechten gekocht voor de nieuwe Pro League en WK hockey 2022. Ook de overeenkomst met de Amerikaanse PGA Tour is verlengd. 

NBA: Westbrook passeert Kidd, George haalt hard uit

De basketballers van de Oklahoma City Thunder hebben op bezoek bij de Brooklyn Nets de 16e overwinning van het seizoen geboekt. Vooral Russell Westbrook en Paul George schitterden bij de bezoekers.

In het tweede kwart namen de Nets een flinke voorsprong, die ze in het derde kwart nog iets uit konden breiden. In het vierde kwart was het echter de beurt aan de Thunder en dan met name aan Paul George. Maar liefst 25 van zijn 47 punten kwamen in de laatste twaalf minuten, inclusief een drietje met drie seconden te gaan, waarmee hij zijn ploeg op voorsprong zette: 112-114, tevens de eindstand.

Westbrook was ook weer eens lekker op dreef: 21 punten, 17 assists en 15 rebounds. Het was zijn 108e triple double in de NBA, waarmee hij Jason Kidd definitief voorbij is. Magic Johnson (138) en Oscar Robertson (181) staan nog boven Westbrook.

Uitslagen NBA woensdag
Cleveland Cavaliers - Golden State Warriors 105-129
Orlando Magic - Denver Nuggets 118-124 OT
Atlanta Hawks - Washington Wizards 117-131
Brooklyn Nets - Oklahoma City Thunder 112-114
Memphis Grizzlies - Los Angeles Clippers 96-86
Milwaukee Bucks - Detroit Pistons 115-92
Minnesota Timberwolves - Charlotte Hornets 121-104
New Orleans Pelicans - Dallas Mavericks 132-106
Toronto Raptors - Philadelphia 76ers 113-102
Los Angeles Lakers - San Antonio Spurs 121-113

George kende een dijk van een vierde kwart (Bron: YouTube)

Staatsbosbeheer mag edelherten afschieten

De provincie Flevoland mocht Staatsbosbeheer een vergunning geven voor het afschieten van edelherten in de Oostvaardersplassen. Dat heeft de voorzieningenrechter van de rechtbank Midden-Nederland bepaald in een bestuursrechtelijke procedure tussen verschillende natuurstichtingen en het college van gedeputeerde staten van Flevoland.

Vergunning
Op 2 november heeft de provincie een vergunning afgegeven. Staatsbosbeheer heeft de vergunning nodig voor het uitvoeren van de opdracht om het aantal edelherten in de Oostvaardersplassen terug te brengen naar 490 dieren. De Faunabescherming, Stichting Dierbaar Flevoland en Stichting Fauna4Life hebben bezwaar gemaakt tegen de vergunning en hebben de rechter gevraagd om de vergunning voorlopig te schorsen. De stichtingen vinden het rapport dat de provincie heeft gebruikt bij de besluitvorming gedateerd, onvolledig en onduidelijk. Daarnaast vinden ze dat de provincie onvoldoende rekening heeft gehouden met de gevolgen die het schieten kan hebben voor de beschermde vogels.

In een eerdere procedure is bepaald dat de opdracht van de provincie voor het afschieten van de edelherten in stand blijft. In deze procedure draait het om de vergunning. De vergunning is nodig voor activiteiten die de beschermde vogelsoorten in de Oostvaardersplassen kunnen verstoren en het leefgebied kunnen aantasten. Het afschieten van edelherten is zo’n activiteit.

Geen ernstige gevolgen
De voorzieningenrechter twijfelt niet aan het rapport dat de provincie voor de vergunningverlening heeft gebruikt. De methode die is toegepast in het rapport is juist en de informatie is niet gedateerd. Doordat er minder gegraasd wordt zal het landschap wel veranderen, maar uit het rapport blijkt dat dit geen ernstige gevolgen zal hebben voor de beschermde vogelsoorten. Het staat ook voldoende vast dat de vogels niet worden gestoord door herten die op de vlucht slaan bij het afschieten. Dat wordt bevestigd door de ervaringen van Staatsbosbeheer met afschot en verstoringen. Ook is niet gebleken dat het geluid van het schieten tot een schrikeffect leidt.

Wintersterfte
Tot slot is de voorzieningenrechter het met de provincie eens dat een situatie zoals vorige winter voorkomen moet worden. Toen stierf een grote groep edelherten in de Oostvaardersplassen aan voedselgebrek en dat leidde tot grote maatschappelijke onrust. De voorzieningenrechter is het wel met de stichtingen eens dat de provincie het besluit zorgvuldiger had moeten voorbereiden.

Met deze uitspraak mag Staatsbosbeheer beginnen met het terugbrengen van het aantal dieren tot 490.

PETA wil zegswijzen veganproof maken

Veganistenclub PETA voert momenteel actie tegen termen (en plaatsnamen) die in hun ogen de rechten van dieren schenden. Vooral op scholen en universiteiten zou dieronvriendelijk taalgebruik in de ban moeten worden gedaan, als het aan PETA ligt. Vooralsnog beperkt het zich tot Engelstalige zegswijzen.

"Hoewel deze zegswijzen onschuldig lijken, hebben ze wel degelijk betekenis en kunnen ze gemengde signalen geven aan studenten met betrekking tot de relatie tussen mensen en dieren. Het kan mishandeling normaliseren. Door studenten diervriendelijke taal te leren kan een positieve relatie tussen alle wezens worden gecultiveerd", aldus PETA op haar website.

PETA heeft inmiddels een lijst vervangende termen gepubliceerd en hoopt dat deze gemeengoed worden, zodat veganisten niet langer gekwetst worden.

De lijst:

Out: Bring home the bacon
In: Bring home the bagels

Out: Let the cat out of the bag
In: Spill the beans

Out: All your eggs in one basket
In: All your berries in one bowl

Out: Open a can of worms
In: Open Pandora’s box

Out: Flog a dead horse
In: Feed a fed horse

Out: Hold your horses
In: Hold the phone

Out: Killing two birds with one stone
In: Feeding two birds with one scone

Out: Taking the bull by the horns
In: Taking the flower by the thorns

Out: More than one way to skin a cat
In: More than one way to peel a potato

Out: Be the guinea pig
In: Be the test tube

Ongetwijfeld zullen we snel ook Nederlandse varianten om onze oren krijgen.

Update 6 december
Kennelijk worden andere nieuwswebsites nu ook wakker. Schopje van dit bericht dus om het nogmaals onder de aandacht te brengen.  

Below volgende week naar Xbox One en Steam

Below, de top-down action-adventure die Microsoft inmiddels meer dan vijf jaar geleden aankondigde, komt nu echt eindelijk uit. Ontwikkelaar Capybara Games maakte dat bekend op Twitter. 

In Below zal je een eenzame reis maken door de dieptes van een bespookt eiland. De gameplay zal gelijkenissen hebben met roguelike-games, met onder andere permadeath en een hoge moeilijkheidsgraad. De game draait vooral om het verkennen, ontdekken en overleven van het mysterieuze eiland, dat je zal uitdagen met puzzels, valstrikken en zijn sluwe fauna.

Below komt vrijdag 14 december naar Xbox One en pc.

Tabaksproducenten worden niet vervolgd

Het gerechtshof Den Haag geeft geen bevel tot strafrechtelijke vervolging van tabaksproducenten. Dat heeft het Haagse hof vandaag beslist in een procedure op grond van artikel 12 Wetboek van Strafvordering die aangespannen was tegen tabaksproducenten.

De sigaretten van de tabaksproducenten worden volgens de stringente Nederlandse en Europese wet- en regelgeving gemaakt en getest. Het gebruik van ‘ventilatiegaatjes’ in het mondstuk van de sigaretten en de toevoeging van additieven aan sigaretten is al lang bekend bij de Nederlandse overheid en de Europese commissie. Dat geldt ook voor de (veel) hogere uitstootwaarden van de aan sigaretten toegevoegde kankerverwekkende stoffen bij het daadwerkelijk door personen roken van sigaretten dan bij het testen van die waarden door een rookmachine.

Deze wetenschap is voor de Europese regelgevers tot op heden geen aanleiding geweest tot het wijzigen of aanscherpen van de regels voor het produceren van sigaretten en testen van sigaretten. Zolang de tabaksproducenten zich aan deze Europese en nationaalrechtelijk vastgestelde regels houden, mogen de lidstaten (en dus ook Nederland) de handel in sigaretten volgens diezelfde Europese regels niet verbieden. Alleen de (Europese) regelgever kan beslissen over ingrijpende maatregelen tegen tabaksproducenten.

Bij deze stand van zaken kan niet worden gezegd dat de sigaretten van deze producenten illegale producten zijn, zoals klagers betoogden. Er kan dan dus ook geen sprake zijn van strafbaar gedrag. Het feit dat sigaretten een verslavend karakter kunnen hebben en gezondheidsrisico’s met zich mee kunnen brengen, verandert daar niets aan. Evenmin kan om die reden worden gesproken van ‘sjoemelsigaretten’ door het valselijk manipuleren van de (uitkomsten van de) rookmachine door de tabaksproducenten, zoals klagers stelden.

Het merendeel van de klagers is door het hof niet-ontvankelijk verklaard, omdat zij niet zijn aan te merken zijn als ‘rechtstreeks belanghebbenden’.

Tabaksproducenten niet vervolgd (Foto ter illustratie: Pxhere)
Tabaksproducenten niet vervolgd (Foto ter illustratie: Pxhere)

Nederland met 49 campings in ANWB-lijst van Europese Top campings

Precies 180 campings in Europa mogen zich ANWB Top camping 2019 noemen. Dat maakt de ANWB vandaag bekend. Van de 180 liggen er 49 in Nederland. Daarvan zijn er twee nieuw in de lijst. ANWB Top camping is het predicaat voor campings die de maximale score van vijf sterren halen bij de ANWB campinginspectie. Deze campings behoren tot de beste campings van Europa en blinken uit in kwaliteit.

Als enige partij in Nederland voert de ANWB volledig onafhankelijke campinginspecties uit in Europa. Ook dit jaar werden weer meer dan 2000 campings geïnspecteerd. De inspecteurs beoordelen op sanitair, terrein, zwemmen, recreatie en winkels & horeca. Omdat veel kampeerders het sanitair belangrijk vinden telt dit zwaarder mee in de eindscore. De score van een camping wordt weergegeven in sterren. Campings met drie sterren of meer krijgen het predicaat ANWB Erkende camping.

Het maximaal haalbare is vijf sterren. Campings met deze score krijgen het predicaat ANWB Top camping. Ze hebben prachtig sanitair, een geweldig terrein en heel veel voorzieningen. Dat er onder de 180 Europese ANWB Top campings maar liefst 49 in Nederland liggen geeft aan dat het kwaliteitsniveau van Nederlandse campings hoog is.

Alle ANWB Erkende en ANWB Top campings zijn te vinden op www.anwbcamping.nl en in de gids ANWB Erkende campings 2019, die vanaf volgende week in de ANWB winkel ligt.

Nederland met 49 campings in ANWB-lijst van Europese Top campings (Foto: ANWB)
Nederland met 49 campings in ANWB-lijst van Europese Top campings (Foto: ANWB)

Biatleet Fourcade wint eerste individuele wedstrijd van het seizoen

Martin Fourcade heeft de eerste individuele World Cup-wedstrijd van het nieuwe biatlonseizoen gewonnen. In het Sloveense Pokljuka zouden de mannen woensdag de individuele wedstrijd afwerken, maar die werd vanwege de mist verplaatst naar donderdagochtend.

De individuele wedstrijd bij de mannen gaat over 20 kilometer, met daarin vier schietbeurten: liggend, staand, liggend, staand, waarbij elke misser één strafminuut oplevert. Lange tijd leek het een flinke stunt op te gaan leveren, want de Duitser Johannes Kühn schoot foutloos en ging aan de leiding.

Dat was op z'n minst opvallend te noemen: vorig jaar was Kühn één van de slechtste schutters in de hele World Cup, met slechts 71 procent treffers. Dit keer schoot hij uitgerekend in een wedstrijd met twintig schoten volledig foutloos en hij was nog vrij rap op de latten ook.

De een na de ander beet zich stuk op Kühn's tijd: de Oostenrijkse specialist Simon Eder schoot foutloos, maar kwam vijftien seconden tekort, terwijl de Sloveen Jakov Fak in principe snel genoeg was, maar dan juist weer een misser maakte, net als Kühn's landgenoot Simon Schempp.

Fourcade kwam de eerste drie schietbeurten foutloos door en bleef ook bij de vierde foutloos. De grootmeester had 16 seconden op Kühn en zag die voorsprong snel slinken. Aan de finish had hij echter nog precies genoeg over: vier seconden, waardoor Kühn als tweede eindigde, voor Eder.

Kühn mocht overigens alsnog gewoon trots zijn, want voor donderdag was zijn beste resultaat een vijfde plek. De Noor Johannes Thingnes Bø was de snelste op de lange latten, waar alleen de Italiaan Lukas Hofer hem qua snelheid kon volgen, maar de twee misten drie en vier keer en werden zevende en 27e.

Om 14.15 uur komen de vrouwen in actie, wederom live te zien op Eurosport.

Biatleet Fourcade wint eerste individuele wedstrijd van het seizoen (Pro Shots / Action Images)
Biatleet Fourcade wint eerste individuele wedstrijd van het seizoen (Pro Shots / Action Images)

Politie zoekt getuigen steekincident station Sloterdijk

De recherche is op zoek naar getuigen van een steekincident op woensdagavond 5 december aan het Orlyplein in Amsterdam. Daarbij raakte een 53-jarige vrouw gewond aan haar schouder. Om 19.42 uur kreeg de politie de melding van een steekincident. Een vrouw zou daarbij door een man zijn gestoken in de omgeving van het Sloterdijk Station.

Toegesnelde agenten konden vrijwel direct een 38-jarige verdachte aanhouden. Het motief van deze man zonder vaste woon of verblijfplaats is nog onbekend. De vrouw werd voor controle overgebracht naar het ziekenhuis. De politie vraagt getuigen zich te melden via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem.

Politie zoekt getuigen steekincident station Sloterdijk (Foto: Stockfoto politie)
Politie zoekt getuigen steekincident station Sloterdijk (Foto: Stockfoto politie)

Welke BN'ers herken jij in de nieuwe Jumbo-kerstreclame?

Kerst staat voor veel mensen in het teken van samenzijn. Ook in de nieuwe kerstcommercial van Jumbo viert de hele Jumbo familie weer samen Kerst. We zien hoe Frank, Maike, de kinderen en opa en oma zich voorbereiden op een gezellig kerstdiner. In de reis van en naar de Jumbo komt Frank veel oude bekenden tegen. Welke BN'ers herken jij allemaal in deze video? 

Seizoen 7 brengt de winter naar Fortnite

Vandaag begint seizoen 7 voor Fortnite. Dit keer staat het nieuwe seizoen in het teken van de winter. Een nieuw sneeuwgebied wordt toegevoegd en de battle pass staat ook in het teken van de winter.

Nieuwe zijn skins voor je wapens en voertuigen en een vliegtuig om te gebruiken. Ook zijn er ziplines, waarmee je in het nieuwe gebied snel de bergen kunt beklimmen. Ook voegt deze update de Creative-modus toe die gister is aangekondigd. Wie de Battle Pass koopt kan vandaag met de nieuwe modus aan de slag, de rest moet wachten tot volgende week.

De complete patch notes kun je hier lezen. De trailers voor seizoen 7 vind je hieronder.

Poolspelers VS vergroten voorsprong op Europa in Mosconi Cup

Team VS heeft de voorsprong op Team Europa in de strijd om de Mosconi Cup vergroot. Op openingsavond dinsdag wonnen de poolbiljarters uit Amerika drie van de vijf partijen. Dag twee werd ook door de Verenigde Staten met 3-2 gewonnen, waardoor het team nu 6-4 voor staat. 

De Verenigde Staten wisten in 2009 voor het laatst de Mosconi Cup te winnen. De laatste vijf jaar ging de beker met grote cijfers naar Europa toe. 

De avond in Ally Pally werd geopend door Jayson Shaw en Shane van Boening. Shaw wist de partij 9ball met 5-2 te winnen en bezorgde Europa een goede start. Niels Feijen verloor vervolgens samen met Alexander Kazakis met 5-3 van Van Boening en Skyler Woodward. Feijen verloor dinsdagavond ook al zijn enkelspel. 

De Oostenrijker Albin Ouschan won met 5-3 van Corey Deuel om Europa weer op gelijke hoogte te brengen. Het werd uiteindelijk een Amerikaans feestje doordat de Amerikanen het volgende dubbel- en enkelspel wisten te winnen. 

Op donderdagavond gaat het toernooi verder. De Mosconi Cup is vanaf 19.30 live te zien op Ziggo Sport. Het team dat als eerste elf partijen wint, mag zich de winnaar van de Mosconi Cup noemen. 

Jumbo haalt metworst uit de schappen om salmonella

Jumbo haalt per direct Brabantse metworst met de EAN-codes 2324616000000 en 2240010000000 uit de schappen. De Brabantse metworst kan mogelijk besmet zijn met de salmonella bacterie (type Salmonella Goldcoast). Jumbo vraagt klanten om de Jumbo Brabantse metworst met EAN-code 2324616000000 en een houdbaarheidsdatum van 5-1-2019 en de Jumbo Brabantse metworst met EAN-code 2240010000000 en houdbaarheidsdatum van 3-12-2018 of later niet te consumeren en terug te brengen naar één van haar winkels.

Het consumeren van de genoemde producten kan een gevaar vormen voor de gezondheid. Vooral bij zwangere vrouwen, jonge kinderen, ouderen en mensen met een verzwakt afweersysteem. Klanten die het product gekocht hebben, kunnen het terugbrengen naar de winkel. Zij krijgen hun geld terug. Een aankoopbon is niet nodig. Voor meer informatie kunnen klanten contact opnemen met de klantenservice via 0800 - 0220 161 of www.jumbo.com.

Jumbo haalt metworst uit de schappen om salmonella (Foto: Jumbo)
Jumbo haalt metworst uit de schappen om salmonella (Foto: Jumbo)

Straks ook gehoorbescherming in de bioscoop

Meer plekken waar versterkte muziek is te horen, gaan actief aan de slag om het gehoor van bezoekers beter te beschermen. Poppodia, festivals en evenementen hadden al een convenant met de overheid om veilige geluidsniveaus aan te houden. Vandaag sluiten bioscopen, fitnesscentra, scholierenfeesten en studentenverenigingen zich daarbij aan. Alle betrokken partijen tekenen vandaag het Derde convenant preventie gehoorschade versterkte muziek met staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS).

Leven lang genieten van muziek
Staatssecretaris Blokhuis: “Om een leven lang te kunnen genieten van muziek – thuis, bij een concert of tijdens het sporten - moeten we allemaal ontzettend zuinig zijn op ons gehoor. Want schade door te hard geluid is onherstelbaar. Het is mooi dat al deze partijen daar nu voor aan de slag gaan. Bij concerten en festivals is het al heel normaal om goed na te denken over gehoorbescherming. Maar er zijn natuurlijk veel meer plekken waar je versterkte muziek tegenkomt, bijvoorbeeld als je gaat sporten. Ook daar moet het zo veilig mogelijk zijn voor je gehoor. Daarin maken we vandaag een mooie stap.”

Oordoppen laagdrempelig beschikbaar
De convenantpartijen spreken onder andere met elkaar af om maximale gemiddelde geluidsniveaus te hanteren. Voor volwassenen betekent dit maximaal een gemiddelde van 103 decibel gemeten over 15 minuten. Daarnaast zorgen deelnemers ervoor dat op plekken met versterkte muziek – en waar gehoorbescherming nodig zou kunnen zijn gezien de geluidsniveaus - goed werkende oordoppen laagdrempelig beschikbaar en makkelijk vindbaar zijn voor alle bezoekers.

Het is belangrijk dat die oordoppen een goed muziekfilter hebben zodat je wel kunt blijven genieten van muziek. Ook wordt er samengewerkt om bezoekers goed voor te lichten over de risico’s van gehoorbeschadiging en hoe je jezelf optimaal kunt beschermen, onder andere met behulp van de I Love My Ears campagne.

Deelnemers aan het convenant
De Vereniging van EvenementenMakers (VVEM), de Vereniging Nederlandse Poppodia en -Festivals (VNPF), de Landelijke Kamer van Verenigingen, NL Actief, de Nederlandse vereniging van Bioscopen en Filmtheaters (NVBF), Verantwoorde Feesten, VeiligheidNL, GGD GHOR Nederland en het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

Straks ook gehoorbescherming in de bioscoop (foto: pxhere)
Straks ook gehoorbescherming in de bioscoop (foto: pxhere)

Lyon blameert zich in Ligue 1, weer puntverlies PSG

Olympique Lyon is voor de achtste keer dit seizoen tegen puntenverlies aangelopen in Ligue 1. Olympique Marseille verloor ook en koploper Paris Saint-Germain liet wederom punten liggen.

Olympique Lyon - Stade Rennes 0-2
Met Memphis Depay en Kenny Tete in de basis leek Olympique Lyon al gauw op voorsprong te komen, want de scheidsrechter wees na vijf minuten na een overtreding op Bertrand Traoré naar de stip. De videoscheidsrechter draaide die beslissing echter terug. Na kansen voor Nabil Fékir, Depay en Ismaïla Sarr werd het na 41 minuten 0-1 voor Stade Rennes. Hatem Ben Arfa vond de ruimte voor het schot en hamerde van afstand binnen. Hij heeft nu twee keer gescoord in zijn laatste twee competitiewedstrijden: evenveel doelpunten als hij in zijn 35 voorgaande optredens maakte in de Ligue 1.

De bezoekers sloegen twee minuten later opnieuw toe: Jordan Siebatcheu was het eindstadion van een schitterende counter en gleed de bal binnen. Lyon had in de tweede helft dus twee treffers goed te maken en de eerste serieuze kans was voor Fékir, die na een pass van Depay op Abdoulaye Diallo stuitte. Traoré, invaller Lucas Tousart en opnieuw Fékir toonden hierna nog enige dreiging, maar een doelpunt van Olympique Lyon bleef uit.

FC Nantes - Olympique Marseille 3-2
In de regen van Nantes kwam Marseille na een klein half uur spelen op voorsprong door toedoen van Morgan Sanson. Emiliano Sala trok de stand gelijk, waarna Florian Thauvin de gasten vanaf elf meter op 1-2 zette. De aanvaller mocht aanleggen na een handsbal van Nicolas Pallois. Nantes gaf zich echter niet gewonnen in het eigen Stade de la Beaujoire en deed in de blessuretijd wat terug via Abdoulaye Touré.

In de tweede helft stelde Nantes de drie punten veilig, want Gabriel Boschilia maakte er na 63 minuten 3-2 van. Marseille raakte nog wel de paal en zag een bal van de lijn gehaald worden, maar scoorde niet meer. Kevin Strootman deed negentig minuten mee bij l'OM .

Strasbourg - Paris Saint-Germain 1-1
PSG leed vorig seizoen drie nederlagen in de Ligue 1: tegen Stade Rennes, Olympique Lyon en Strasbourg. Laatstgenoemde club vormde nu opnieuw een plaag voor de regerend kampioen, want bij rust stond het 1-0 in het Stade de la Meinau. Vijf minuten voor de pauze kreeg Strasbourg op advies van de videoscheidsrechter een strafschop na een handsbal van Thilo Kehrer. Kenny Lala ging achter de bal staan en maakte geen fout. De voorsprong kon moeilijk verdiend worden genoemd, omdat PSG de betere partij was.

Les Parisiens genoten ongeveer zeventig procent balbezit en kregen diverse mogelijkheden om de score te openen: Kehrer en Adrien Rabiot kopten naast, Thomas Meunier mikte over en een vrije trap van Julian Draxler kon eenvoudig worden gepakt door de doelman. Thomas Tuchel greep bij de thee in en slachtofferde Stanley N'Soki ten faveure van Kylian Mbappé. In de eerste paar minuten toonde PSG meteen dreiging.

Een kopbal van Kehrer werd gekeerd en een schot van Mbappé zeilde naast. Na een klein uur leek PSG dan toch langszij te komen, maar dat doelpunt van Cavani werd vanwege buitenspel afgekeurd. De tijd begon te dringen voor PSG en na kansen voor Moussa Diaby en Cavani was het na 71 minuten alsnog raak voor de bezoekers. Cavani mocht na een overtreding op Mbappé aanleggen vanaf elf meter en maakte geen fout: 1-1. Beide partijen kregen hierna enkele kansen, maar er zou niet meer gescoord worden in Strasbourg.

Uitslagen Ligue 1 woensdag
Girondins de Bordeaux - St Etienne 3-2
Caen - Nimes 1-2
Dijon - Guingamp 2-1
Olympique Lyon - Stade Rennes 0-2
FC Nantes - Olympique Marseille 3-2
Reims - Toulouse 0-1
Strasbourg - Paris Saint-Germain 1-1

Wetenschappers: 'Kinderen uitzetten onverantwoord'

In een vandaag verschenen rapport stellen verschillende wetenschappers dat het uitzetten van de ruim 400 kinderen die hier al langer dan 5 jaar verblijven maar buiten het kinderpardon vallen,  onverantwoord is. De wetenschappers stellen dat deze kinderen ernstige schade op kunnen lopen in emotionele, sociale en fysieke ontwikkeling als ze alsnog worden uitgezet.

De chronische stress waar de kinderen aan blootgesteld worden kan ernstige gevolgen hebben voor de hersenontwikkeling volgens hoogleraar klinische neuropsychologie Erik Scherder. Universitair docent ortopedagogiek Elianne Zijlstra: "De jarenlange angst voor gedwongen uitzetting bedreigt hun ontwikkeling in ernstige mate. Dit heeft grote gevolgen voor zowel hun huidig functioneren als voor hun toekomst. Dat maakt het uitzetten van deze langdurig in Nederland verblijvende kinderen, naar huidige wetenschappelijk inzichten, echt onverantwoord."

Het rapport is opgesteld door Erik Scherder, hoogleraar klinische neuropsychologie aan de Vrije Universiteit (VU) en universitair docenten orthopedagogiek Elianne Zijlstra en Carla van Os, beiden verbonden aan het Onderzoeks- en Expertisecentrum voor Kinderen en Vreemdelingenrecht van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG). De nota wordt onderschreven door ruim 35 hoogleraren op het terrein van neuropsychologie, (ontwikkelings-)psychologie, psychiatrie, (ortho-)pedagogiek en andere aanverwante vakgebieden.

Handbalsters tegen Noorwegen, Duitsland en RoemeniŽ in hoofdronde EK

Ook in de laatste groepswedstrijd van het EK handbal op woensdag bleef Nederland ongeslagen. In Montbeliard won Oranje eenvoudig met 34-22 van Kroatië. Alle wedstrijden uit de groepsfase zijn inmiddels gespeeld zodat de indeling van de hoofdronde bekend is.

In de hoofdronde is Nederland ingedeeld in groep 2. Doordat de resultaten uit de groepsfase meetellen is Nederland momenteel medekoploper. Tegenstanders zijn regerend Europees kampioen Noorwegen, Duitsland en Roemenië. Bij Duitsland is Henk Groener de bondscoach, de Nederlander was tot eind september 2016 bondscoach van Oranje. De beste twee landen uit groep 1 en 2 gaan naar de halve finales.

Oranje heeft nu drie dagen rust en speelt vervolgens zondag 9 december om 18.00 uur tegen Roemenië, op dinsdag 11 december om 21.00 uur tegen Noorwegen en een dag later op hetzelfde tijdstip is Duitsland de tegenstander.

De wedstrijden van Nederland, halve finales en finale zijn live te zien op Ziggo Sport. De overige wedstijden kun je kijken via een live stream op EHF TV.

Eindstand groep A (speelstad Nantes)
1. Servië 4 punten
2. Zweden 4
3. Denemarken 4
4. Polen 0

Eindstand groep B (speelstad Nancy)
1. Rusland 4 punten
2. Frankrijk 4
3. Montenegro 2
4. Slovenië 2

Eindstand groep C (speelstad Montbeliard)
1. Nederland 6 punten
2. Hongarije 4
3. Spanje 2
4. Kroatie 0

Eindstand groep D (speelstad Brest)
1. Roemenië 6 punten
2. Duitsland 4
3. Noorwegen 2
4. Tsjechië 0

Indeling hoofdronde groep 1 (speelstad Nantes)
1. Rusland 4 punten
2. Servië 2
3. Frankrijk 2
4. Zweden 2
5. Denemarken 2
6. Montenegro 0

Indeling hoofdronde groep 2 (speelstad Nancy)
1. Roemenië 4 punten
2. Nederland 4
3. Hongarije 2
4. Duitsland 2
5. Spanje 0
6. Noorwegen 0

Enerverend duel United - Arsenal levert geen winnaar op

Manchester United en Arsenal hebben elkaar in een boeiende (sub)topper in evenwicht gehouden. De thuisploeg kwam tweemaal terug van een achterstand.

United had iets goed te maken na de teleurstellende 2-2 van afgelopen weekend tegen Southampton. Zonder de gepasseerde Paul Pogba begon de thuisploeg aardig aan de wedstrijd. Arsenal werd onder druk gezet en Marcus Rashford schoot van afstand op doel. De bal ging recht in de handen van doelman Bernd Leno.

Na de eerste tien minuten kregen The Gunners echter grip op de wedstrijd. Vanaf de linkerflank werd de ploeg van Unai Emery een paar keer gevaarlijk en dat resulteerde in een hoekschop die Shkodran Mustafi raak knikte. De Duitser kopte naar de grond, David De Gea grabbelde tevergeefs naar de bal en Ander Herrera was net te laat om voor de doellijn weg te werken: 0-1.

De Londenaren konden die voorsprong echter niet lang vasthouden. Leno stopte nog wel de vrije trap van Marcos Rojo, maar uit de rebound gaf Herrera een lage voorzet die de jarige Anthony Martial (23) afrondde. Kort daarna een nieuwe tegenvaller voor Arsenal, want Rob Holding werd vanwege een knieblessure per brancard van het veld gedragen.

Ook in de tweede helft hielden beide teams elkaar in evenwicht en ging de meeste dreiging uit van United. Arsenal kwam niet echt aan het gewenste combinatievoetbal toe en voorin was Pierre-Emerick Aubameyang lang onzichtbaar. Toch kwam de wedstrijd in het laatste kwart weer helemaal tot leven toen invaller Alexandre Lacazette een frommelgoal maakte na slordig balverlies van Rojo.

Aan de andere kant lag de bal 75 seconden later er alweer in. Meteen vanaf de aftrap werd met een verre trap invaller Romelu Lukaku gezocht. Sead Kolasinac dacht de bal terug te spelen op Leno, maar Jesse Lingard loerde met succes op zijn kans: 2-2. Kort daarna kregen de bezoekers weer twee enorme kansen. Aubameyang stuitte van dichtbij op De Gea en Mkhitaryan mikte bij de eerste paal over.

Arsenal zocht in de slotfase naar de winnende goal en De Gea hield United ook op de been bij een fraai schot van Aubameyang. In de slotminuten was Mkhitaryan nog wel trefzeker met een fraaie volley vanuit een moeilijke hoek, maar hij stond buitenspel. Arsenal staat nu vijfde met evenveel punten als nummer vier Chelsea. United blijft achtste.

Uitslagen Premier League woensdag
Burnley - Liverpool 1-3
Everton - Newcastle 1-1
Fulham - Leicester 1-1
Wolverhampton Wanderers - Chelsea 2-1
Manchester United - Arsenal 2-2
Tottenham Hotspur - Southampton 3-1

[esports] Speelschema voor eerste week Overwatch League bekendgemaakt

Blizzard heeft in een stream de details gegeven over de eerste week van de Overwatch League. Op 14 februari begint het nieuwe seizoen, waarvoor acht nieuwe teams zijn toegevoegd. De competitie begint met kampioen London Spitfire dat het opneemt tegen Philedelphia Fusion.

Goed nieuws is er voor ons Europeanen: Blizzard voegt daad bij woord en maakt meer wedstrijden beschikbaar op voor ons betere tijden. Donderdag en vrijdag beginnen nog steeds om 01:00 uur Nederlandse tijd, maar op zaterdag en zondag beginnen de wedstrijden al om 21:00 uur Nederlandse tijd. Het speelschema vind je hieronder (of in het bronartikel).

Smash-hype zorgt voor angst schietpartij op school

Morgen lanceert Super Smash Bros. Ultimate voor Nintendo Switch, één van de meest geanticipeerde games voor het platform. Ook op een school in Amerika is de hype voor de game aanwezig. Iemand tekende op een schoolbord dan ook 'December 7th' en het symbool van Super Smash Bros. (zie onder)

Helaas werd in het angstige land dit logo aangezien voor een crosshair (dradenkruis), doorgaans gebruikt voor het mikken met wapens. Hierdoor ontstond de angst dat er plannen werden gemaakt voor een schietpartij op de school. De politie werd er bijgehaald die na kort onderzoek de ware aard van de tekening achterhaalden.

Een brief werd gestuurd naar de ouders van de hele school om de geruchten over de schietpartij de kop in te drukken.

Smash Bros. Logo

Bethesda lekt persoonlijke gegevens na canvas-gate

Bethesda is het even kwijt. De release van Fallout 76 is nogal matig verlopen, de collectors edition was een teleurstelling voor velen en nu zijn er persoonlijke gegevens gelekt van de al teleurgestelde spelers.

De Power Armor Edition zou een canvas tas bevatten, maar dat bleek vervangen te zijn voor een nylon exemplaar. Niet erg sjiek dus, en na heel wat klachten kwam Bethesda met de oplossing: ze gingen alsnog het canvas exemplaar van de tas maken, en spelers konden een ticket bij hun klantenservice aanmaken om een vervanging voor hun nylon versie aan te vragen. Opgelost, zou je denken.

Nee helaas. Meerdere bezoekers van de site van de klantenservice gaven aan andermans tickets te kunnen inzien. Tickets waarin gegevens zoals naam, adres en dergelijke te zien zijn, want ja, die tas moet toch opgestuurd kunnen worden. Ondertussen is het opgelost, maar ook daar was de communicatie niet echt handig te noemen. Een Community Manager gaf op het forum aan dat het probleem opgelost was en dat was het. Geen verdere informatie, hoe heeft het heeft kunnen gebeuren, wiens gegevens er nu precies op straat lagen. Op naar de volgende rel bij Bethesda. Misschien worden de nog exclusievere tassen die naar influencers zijn gestuurd nog een dingetje. Blijkbaar zijn die mensen belangrijker dan mensen die daadwerkelijk geld uitgeven voor een duurdere editie van een spel.

10 miljoen voor Mbo-studentenfonds

Er komt een mbo-studentenfonds waaruit studenten die met een goede reden vertraging oplopen, een vergoeding krijgen als ze geen studiefinanciering meer ontvangen. Het gaat bijvoorbeeld om studenten die ziek zijn, zwanger worden of een beperking hebben. Ook studenten die in de studentenraad zitten kunnen een vergoeding uit dit fonds krijgen. Vanaf vandaag mag iedereen z’n mening over dit plan geven op internetconsultatie.nl. Minister Van Engelshoven trekt 10 miljoen euro uit voor dit plan.

Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) Van Engelshoven: “Mbo’ers zijn studenten. Met deze wet regelen we dat nu officieel. We noemen ze voortaan student en ze kunnen een vergoeding krijgen als ze in de studentenraad zitten.”

Mbo-studentenfonds
Het geld wordt verdeeld onder alle mbo-instellingen. Zij zijn vrij om de precieze invulling van het fonds te bepalen, omdat zij de problematiek het beste kunnen inschatten. Behalve de ondersteuning van studenten die vertraging oplopen, regelt het fonds ondersteuning van de schoolkosten voor minderjarige, voltijds studenten uit minima gezinnen. Zij kunnen nu gebruik maken van een tijdelijke regeling, maar met het fonds is een structurele oplossing gevonden. Vanuit het fonds krijgen zij onderwijsbenodigdheden vergoed. Dat zijn spullen die studenten zelf moeten kopen, zoals laptops, boeken en werkkleding.

Verklaring voor studenten die uitvallen
Daarnaast wordt met deze wet geregeld dat alle mbo-studenten onder de 23 jaar die uitvallen voordat zij een diploma krijgen, een verklaring krijgen waarop staat welke onderdelen zij wel gehaald hebben. Op deze manier wordt instromen op een later moment gemakkelijker. Bovendien kunnen zij aan werkgevers laten zien wat ze geleerd hebben. Deze verklaring wordt op alle niveaus in het mbo ingevoerd. Bovendien wordt de mbo-verklaring altijd aan studenten zonder startkwalificatie onder de 23 jaar uitgereikt. Studenten die al een startkwalificatie hebben of ouder zijn dan 23 jaar kunnen op aanvraag een mbo-verklaring krijgen.

Officieel student
Ook wordt in deze wet de eerder aangekondigde wijziging geregeld dat studenten in het mbo voortaan officieel ‘studenten’ heten. Tot slot staat in deze wet dat zwangerschap een officiële reden wordt voor verzuim. Op dit moment moeten zwangere studenten zich ziek melden. Met deze wijziging komt er erkenning voor zwangere studenten.

Internetconsultatie
Vanaf vandaag mag iedereen z’n mening geven over dit voorstel voor een wetswijziging. Dat kan gedurende zes weken via internetconsultatie.nl.

Fietsster om het leven gekomen bij ongeval

Op woensdagavond 5 december 2018 vond er rond 18:00 uur op de Graaf Lijnden van Sandenburgweg in Wijk Bij Duurstede een ernstig verkeersongeval plaats. Een fietsster kwam daarbij om het leven. Het tactisch verkeersteam van de politie onderzoekt de exacte toedracht van dit ongeluk en zoekt getuigen die het ongeval hebben gezien.

Rond 18:00 uur reed de 51-jarige vrouw op een damesfiets op de Graaf Lijnden van Sandenburgweg. Ter hoogte van het tankstation stak zij de straat over en werd daarbij frontaal aangereden door een lichtkleurige personenauto die vanuit Wijk bij Duurstede richting Odijk reed. Hulpdiensten, waaronder een traumahelikopter, kwamen ter plaatse. De vrouw overleed later echter aan haar verwondingen.

Landelijke expertteams gaan lokale verkeersveiligheid aanpakken

Er komen landelijke expertteams die samen met gemeenten en provincies de risico's voor de lokale verkeersveiligheid gaan aanpakken. Ook wordt er een kenniscentrum opgezet om de verschillende wegbeheerders te helpen bij het in kaart brengen van de risico's op hun wegen. Dat schrijft minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat mede namens minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid aan de Tweede Kamer.

De beide ministers hebben de afgelopen maanden samen met provincies, gemeenten, vervoersregio’s en verschillende maatschappelijke organisaties, waaronder de Verkeersveiligheidscoalitie, een nieuwe visie op veilig verkeer ontwikkeld. Die bevat negen aandachtspunten, waaronder veilige infrastructuur, technologische ontwikkelingen, kwetsbare verkeersdeelnemers en afleiding in het verkeer. Vandaag presenteert het kabinet deze gezamenlijke visie in het Strategisch Plan Verkeersveiligheid 2030 (SPV). Concrete acties en maatregelen worden opgenomen in landelijke en regionale uitvoeringsplannen.

Zo komt er een landelijk actieplan met als doel om onder meer de veiligheid op de fietspaden te verbeteren en gevaarlijke rotondes en kruispunten onder handen te nemen. Bestuurders van snor- en bromfietsen kunnen bij rijden onder invloed verplicht op cursus worden gestuurd. Nu nog kan dat alleen als zij ook in het bezit zijn van een autorijbewijs. Ook wordt de kwaliteit van helmen voor motorrijders verbeterd en wordt het gebruik van beschermende kleding gestimuleerd. Er komt extra aandacht voor kwetsbare verkeersdeelnemers zoals bestuurders van scootmobielen. Ook wordt er ingezet op veilig gebruik van zogenoemde rijtaak-ondersteunende systemen, zoals adaptive cruise-control en waarschuwingssystemen voor de dode hoek.

Minister van Nieuwenhuizen: 'Mijn intentie is helder en ambitieus: nul verkeersslachtoffers. In een dichtbevolkt land als Nederland is het een uitdaging om alle verkeersdeelnemers, met de auto, in het OV of op de fiets, veilig aan het verkeer te laten deelnemen. Het belang van verkeersveiligheid wordt vaak onderschat. Ik vind het daarom hoopvol dat we nu met zoveel verschillende overheden en partijen de urgentie zien. Er is nieuwe energie, een duidelijke koers en een scherpe ambitie. Het is nu tijd om met elkaar de plannen ook waar te maken.'

Naast het landelijk actieplan, stellen ook de regio’s de komende maanden concrete plannen en maatregelen op. Twee-derde van de verkeersdoden vallen op gemeentelijke wegen en ook op N-wegen gebeuren relatief veel ongelukken. Bij de aanpak van verkeersveiligheid trekt het kabinet niet alleen op met de verschillende overheden, maar ook met maatschappelijke partijen. Zo heeft de ANWB eerder al ruim 30 partners weten te verenigen in het Manifest Verkeersveiligheid. Ook deze partijen hebben meegedacht over de ambities en doelen van het SPV.

In 2017 waren er 613 dodelijke verkeersslachtoffers te betreuren. Dit is een lichte afname ten opzichte van 2016, toen 629 mensen in het verkeer omkwamen. Het aantal ernstig verkeersgewonden in 2017 wordt geschat op 20.800. In 2016 waren dat er 21.400.

Landelijke expertteams gaan lokale verkeersveiligheid aanpassen
Landelijke expertteams gaan lokale verkeersveiligheid aanpakken

FOK! Wat een weer: donker en grauw

Goeiemorgen!  

Het zijn de laatste weken van het jaar en die zijn vaak grauw en donker. Daar zullen de komende twee dagen geen uitzondering op zijn. Met een beetje mazzel zien we zaterdag weer wat zon. Vrijdag kan er trouwens een flinke bak water naar beneden komen. Vandaag valt het allemaal nog wel mee.

Pakjesavond verliep dus ook bewolkt met her en der enige regen of motregen. Gelukkig hebben mij geen berichten bereikt dat Zwarte Piet ergens van het dak gevallen zou zijn.

Vandaag is het dus ook bewolkt, maar er valt slechts wat lichte regen of motregen. Het is wel sterk nevelig. Kortom niets aan dus. Het wordt hierbij ongeveer 12 graden. De wind draait naar het zuidwesten toe en neemt toe naar vrij krachtig tot krachtig. 

Vrijdag valt er dan veel regen. Misschien wel meer dan 15 mm. Dat zou er tenminste wat toe doen. 

Fijne dag en tot loeter!  

Nederland

De zon tussen de bomen. (Foto: DJMO)
De zon piept tussen de bomen door. (Foto: DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Laatste reviews en specials
special
Mortal Kombat 11 - releaseparty
review
Outward
review
Anno 1800
review
Nacon Revolution Unlimited Pro
review
Nintendo Labo VR
special
LEC: G2 is genadeloos en grandioos [Fotoverslag]
©FOK.nl e.a.