Politie en havenarbeiders slaan handen ineen voor stevige AOW-acties

Het lijkt op het eerste oog een vreemde combinatie, maar toch hebben ze elkaar gevonden. Politieagenten en havenarbeiders gaan samen actievoeren voor verlaging van de AOW-leeftijd. 

De vakbonden die achter de acties zitten, FNV en NPB,  zeggen dat de aanleiding voor de protesten de uitspraak van premier Rutte na het klappen van het pensioenoverleg is. Rutte zei toen er niet aan te twijfelen dat de achterban van de vakbonden het akkoord zou hebben gesteund. De vakbonden zijn daar woest over. Voorzitter Jan Struijs van de NPB: "Mensen eisten van ons dat we meteen in actie zouden komen. Een grotere rode lap had je niet nodig.”


De eis van de vakbonden is dat de AOW-leeftijd op 66 jaar blijft. Ze trappen de acties daarom maandag af met een 66 minuten durende demonstratie op de Maasvlakte. De acties zullen flink verharden. "De jongens in de haven hebben al gezegd dat ze er 24 uur uit willen in de week voor de verkiezingen”, zegt FNV-man Stam. "Dan gaan we Nederland laten zien dat het echt menens is.”


Ook in andere sectoren, zoals de zorg en defensie, zijn er mensen die zich willen aansluiten bij deze actie.