FOK! Wat een weer: guur herfstweer

Het is bewolkt en het regent of motregent vrijwel overal. In de loop van de ochtend wordt het in het midden en zuiden tijdelijk droger. In de middag gaat het van het westen uit weer overal regenen. In de avond volgen er enkele opklaringen en komen er vooral in de kustgebieden enkele buien voor, mogelijk met korrelhagel en onweer. De maximumtemperatuur is ongeveer 12°C. De zuidwestenwind is matig, aan de westkust vrij krachtig tot krachtig. Vanochtend neemt de zuidwestenwind boven land toe naar vrij krachtig, aan zee naar krachtig tot hard, 6-7 Bft. In de eerste helft van de middag zijn er aan zee enige tijd zware windstoten mogelijk van circa 85 km/uur. Gedurende de namiddag verplaatsen deze windstoten zich oostwaarts over het land, lokaal tot ca. 75 km/uur. De wind draait na de kortdurende windstoten naar west en zwakt dan af naar matig, aan zee naar vrij krachtig tot krachtig. In de avond draait de wind weer naar zuidwest.

Komende nacht zijn er opklaringen, maar ontstaan er verspreid over het land buien, lokaal mogelijk met korrelhagel en onweer. De minima liggen tussen 4°C plaatselijk in het oosten en 8°C aan zee. Er staat een matige tot vrij krachtige, aan zee en op het IJsselmeer krachtige tot harde zuidwestenwind. In de loop van de nacht neemt langs de kust de kans op zware windstoten rond 75 km/uur weer toe.

Zaterdagochtend begint buiig, tegen de middag trekken de meeste buien weg naar Duitsland en wordt het tijdelijk droger met enkele opklaringen. Aan het einde van de middag bereikt een gebied met buiige regen het zuidwesten en dit gebied breidt zich in de avond over het hele land uit. Plaatselijk is dan ook korrelhagel of onweer mogelijk. Het wordt ongeveer 9°C. De wind draait in de ochtend naar west en neemt landinwaarts toe naar vrij krachtig tot krachtig. Aan de kust en op het IJsselmeer blijft de wind krachtig tot hard, in het Waddengebied komt van tijd tot tijd een stormachtige wind te staan. In de middag draait de wind tijdelijk naar zuidwest. Een groot deel van de dag komen er in de kustgebieden zware windstoten voor tot ca. 85 km/uur, in de avond kunnen er ook landinwaarts weer (zware) windstoten rond 75 km/uur voorkomen, met name in het zuiden. (Bron: KNMI)

Nederland

Uitzicht op de wolken in de Sierra Cabo de Gata. (Foto: Kroezel)
Uitzicht op de wolken in de Sierra Cabo de Gata. (Foto: Kroezel)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar [email protected] onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!