FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 9 november 2018

Espérance Tunis poetst nederlaag weg en wint Afrikaanse Champions League

Het Tunesische Espérance Tunis heeft na 1994 en 2011 voor de derde keer in de rijke clubhistorie de Afrikaanse Champions League gewonnen. In de finale rekende de ploeg af met de Egyptische grootmacht Al-Ahly, achtvoudig eindwinnaar.

Al-Ahly had thuis in Alexandrië nog met 3-1 gewonnen, maar in het volgepakte stadion in Radès kwam Tunis vrijdag kort voor rust op voorsprong: Saad Bguir frommelde de 1-0 binnen. Nog geen tien minuten na rust kopte Bguir ook de 2-0 tegen de touwen, waardoor Espérance er weer goed voor stond.

Het bleef nog lang spannend, want één goal van de Egyptenaren kon dodelijk zijn, maar vijf minuten voor tijd kon het feest losbarsten: topscorer Anice Badri schoot de bevrijdende 3-0 binnen en Espérance won de Champions League.

1-0 (Bron: YouTube)

2-0 (Bron: YouTube)

3-0 (Bron: YouTube)

Sterling ondertekent onder nieuw contract bij Manchester City

Raheem Sterling heeft zijn contract bij Manchester City verlengd. De 23-jarige aanvaller is nu tot medio 2023 aan de Engelse kampioen verbonden.

Goal wist vorige week al te melden dat Sterling en City mondeling akkoord waren over een nieuwe samenwerking. Vrijdagavond bracht de topclub naar buiten dat de handtekeningen zijn gezet. De Engelsman had een contract dat na volgend seizoen zou aflopen en nu tekent hij dus voor drie seizoenen bij.

Naar verluidt gaat Sterling in het Etihad Stadium een slordige 340.000 euro per week verdienen. In de zomer van 2015 kwam hij voor zestig miljoen euro over van Liverpool. Sindsdien speelde de aanvaller 154 officiële wedstrijden voor The Citizens, waarin hij 51 keer scoorde en 55 assists gaf.

"Ik ben blij om mijn contract te verlengen. Mijn ontwikkeling hier is ongelofelijk. Vanaf de dag dat ik hier arriveerde, heb ik het gevoel dat ik bij Manchester City op mijn plek ben", reageert Sterling op de officiële website van zijn club. "Het heeft zich uitbetaald en daarvoor ben ik dankbaar." Manchester City speelt zondag om 17:30 uur de kraker tegen Manchester United (thuis).

PSV wint nu wel van RKC; FC Twente verliest in Den Bosch

Waar de grote broer vorige week in het kader van de KNVB beker verloor van RKC Waalwijk wist Jong PSV vrijdagavond wel te winnen. In Waalwijk won Jong PSV met 5-3. FC Den Bosch boekte de zevende overwinning op een rij. De club uit de Brabantse hoofdstad won met 2-1 van FC Twente. Na afloop kwamen supporters van Twente het veld op om de confrontatie aan te gaan met de harde kern van FC Den Bosch.

Overige uitslagen Keuken Kampioen Divisie vrijdag
Almere City FC - SC Cambuur 2-1
FC Den Bosch - FC Twente 2-1
FC Eindhoven - Telstar 1-2
FC Volendam - MVV Maastricht 3-2
Go Ahead Eagles - FC Dordrecht 2-1
Jong AZ - TOP Oss 1-3
Jong Ajax - N.E.C. 4-0
RKC Waalwijk - Jong PSV 3-5
Roda JC Kerkrade - Helmond Sport 3-0
Sparta Rotterdam - Jong FC Utrecht 4-2

Scholen mogen zelf rekenexamens samenstellen

Middelbare scholen en mbo-instellingen mogen voortaan zelf rekenexamens gaan maken voor hun leerlingen en studenten. Daarmee komt er een eind aan de landelijk verplichte rekentoets. Dat voorstel doen ministers Van Engelshoven en Slob (Onderwijs) vrijdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Doordat rekenen voortaan een school- of instellingsexamen wordt, kan het examen beter gaan aansluiten bij het rekenonderwijs op school. Scholen behouden daarmee de vrijheid om te kiezen of ze rekenen geven als apart vak geven of als onderdeel van andere vakken. Ze krijgen daarnaast de ruimte om ook zelf de toetsing vorm te geven. De ‘oude’ rekentoets blijft nog enige tijd beschikbaar voor scholen die zelf nog geen schoolexamen hebben ontwikkeld.

Diploma
Nu rekenen onderdeel wordt van het schoolexamen, gaat het cijfer ook meetellen voor het behalen van het diploma. Dit gaat niet meteen voor alle leerlingen en studenten gelden, omdat zij en de scholen de tijd moeten krijgen om zich goed voor te bereiden op de examens. Bij leerlingen die dit jaar of volgend jaar op de middelbare school in hun laatste leerjaar zitten, telt rekenen nog niet mee. In het mbo gaat rekenen pas meetellen voor studenten die volgend studiejaar aan hun opleiding beginnen (niveau 2 tot en met 4).

De afgelopen jaren is door scholen en het ministerie veel geïnvesteerd in het rekenonderwijs. Leerlingen en studenten hebben mede daardoor steeds beter leren rekenen. Tegelijkertijd is het niveau nog niet goed genoeg, bleek eerder uit internationaal onderzoek. Daarom blijft het rekenonderwijs ook de komende jaren een speerpunt voor de ministers.

Curriculum
De ministers hopen nog dit jaar over het voorstel in gesprek te gaan met de Tweede Kamer. Naar verwachting kunnen de scholen dan begin volgend jaar geïnformeerd worden over de definitieve aanpak. De nieuwe werkwijze gaat gelden totdat er een nieuw curriculum is. Lerarenteams bekijken momenteel wat leerlingen in de toekomst moeten kennen en kunnen, ook op het gebied van rekenen.

Beoordeling wiskunde-examen Mavo-leerling moet deels over (Foto: Stockfoto PXhere)
Beoordeling wiskunde-examen Mavo-leerling moet deels over (Foto: Stockfoto PXhere)

Oranje zet grote stap richting WK na overtuigende zege op Zwitserland

Het Nederlands vrouwenvoetbalelftal hebben vrijdagavond een enorme stap richting het WK 2019 gezet. In Utrecht was Oranje duidelijk te sterk voor Zwitserland: 3-0.

Vorige maand plaatsten de Nederlandse dames zich voor de laatste ronde van de play-offs door twee keer te winnen van Denemarken. Zwitserland won op hun beurt in de halve finales van de play-offs België.

Nederland, dat begon met Vivianne Miedema in de basis, kreeg na vijf minuten al een goede kans op de openingstreffer. Via een voorzet van van Jackie Groenen raakte Lieke Martens via haar borst de lat. Oranje bleef het proberen, maar de Zwitserse verdediging bleef makkelijk overeind. In het tweede deel van de eerste helft kreeg Nederland via Groenen een goede kans, maar de inzet van de middenvelder ging naast. Ook Martens en Shanice van de Sanden kregen nog kansen in de eerste helft.

Na rust kwam Oranje wel snel op voorsprong. Na een overtreding op Daniëlle van de Donk schoot Sherida Spitse uit een vrije trap via de paal binnen. De ploeg van bondscoach Sarina Wiegman kreeg nog een tegenvaller te verwerken doordat Groenen met een ogenschijnlijk zware blessure van het veld moest.

Halverwege de tweede helft verdubbelde Nederland de voorsprong. Op aangeven van Van de Sanden maakte Martens het in de verre hoek makkelijk af. Tien minuten voor tijd maakte Miedema de 3-0. Na een goede actie van Lineth Beerensteyn maakte de Nederlandse spits het rustig af.

In de slotfase kregen de Nederlandse dames zelfs nog kansen op een vierde goal, maar die kwam er niet. Door de zeer overtuigende zege is deelname aan het WK in Frankrijk bijna binnen. Dinsdag is de return in Schaffhausen.


Lieke Martens juicht na het scoren van de 2-0. (Pro Shots / Remko Kool)

Uitslag PEC Zwolle - Willem II

Willem II heeft vrijdagavond z'n tweede uitzege van dit seizoen in de Eredivisie geboekt. De Tilburgers gingen prima van start tegen PEC Zwolle.

Na iets meer dan een kwartier hadden de Tricolores namelijk al een 0-2 voorsprong te pakken. Damil Dankerlui kopte raak uit een voorzet van Diego Palacios, kort nadat Vito van Crooy de eerste mogelijkheid namens PEC Zwolle had gekregen. Hij stuitte op doelman Timon Wellenreuther. Acht minuten na de eerste goal was ook Fran Sol trefzeker; de Spanjaard kon van dichtbij afronden uit een pass van Fernando Lewis.

Daardoor liep PEC Zwolle, dat slechts één punt boven de gevarenzone staat, al vrij snel weer achter de feiten aan. Het team van John van 't Schip toonde echter veerkracht en het kreeg kansen om de wedstrijd weer spannend te maken. Wellenreuther had een uitstekende redding in huis op een kopbal van Mike van Duinen en even later lag voor de aanvaller opnieuw de Tilburgse keeper in de weg.

Toen ook Zian Flemming en Van Crooy hun kansen niet benutten, ging Willem II met een comfortabele voorsprong rusten. In de tweede helft was het wel raak voor de Zwollenaren, want Van Crooy scoorde op aangeven van Kingsley Ehizibue. Maar de bezoekers wisten de marge van twee treffers snel te herstellen. Halverwege de tweede helft leek Sol de wedstrijd met zijn tweede goal te beslissen.

PEC Zwolle richtte zich opnieuw weer op en Flemming (kopbal) zorgde er met de 2-3 voor dat er een hectische slotfase volgde. Ver in blessuretijd raakte Gustavo Hamer met een vrije bal de lat, waardoor Willem II nog net stand hield en PEC passeert op de ranglijst. De Tilburgers hebben nu twee punten meer dan de Blauwvingers.

PEC Zwolle

2 - 3

Willem II

 59' v. Crooy
 78' Flemming
   8' Dankerlui
 16' Sol
 63' Sol
 
 Gele kaart: Ehizibue, Namli, (PEC Zwolle), Dankerlui, (Willem II)
 
Stadion: IJsseldelta Stadion, Zwolle
Toeschouwers: 13.222
Arbiter: Martens
 
Opstelling:   Opstelling:
v.d. Hart
Ehizibue
Lam
Lachman (Scamacca/66)
Paal
Hamer
Flemming
Bouy (Dekker/65)
Namli
v. Duinen
v. Crooy
  Wellenreuther
Lewis (Saddiki/66)
Meissner
Heerkens
Palacios (McGarry/57)
Anita
Crowley
Llonch
Dankerlui
Sol
Avdijaj

Eindelijk Armeens goud op WK gewichtheffen, Irak grijpt mis

Op het wereldkampioenschap gewichtheffen in Ashgabat zat het met Armenië nog niet echt mee. De Armeense coaches zetten met regelmaat veel te hoog in, waardoor meerdere deelnemers uit het land geen enkele geldige poging op het bord konden krijgen.

Mannen -109kg
Bij de mannen tot 109kg waren de ogen vooral gericht op twee mannen: regerend olympisch kampioen Ruslan Nurudinov uit Oezbekistan en de Armeniër Simon Martirosyan, nog altijd maar 21 jaren jong, maar al wel goed voor olympisch zilver in Rio. Die strijd was vrij rap klaar: Nurudinov's eerste poging bij het trekken werd ongeldig verklaard, een vrij discutabele beslissing, waarna hij faalde bij zijn andere twee pogingen.

Einde Nurudinov dus, maar Martirosyan begon wel goed: 190kg en 195kg, waarna 197kg mislukte. Dat betekende dat het trekgoud toch wel verrassend naar Yang Zhe uit China ging, die 196kg omhoog tilde. Rodion Bochkov uit Rusland pakte met 190kg het brons in het trekken.

Bij het stoten opende Martirosyan pas op 230kg en op dat moment was iedereen al klaar. Iedereen, op Nurudinov na: de Oezbeek had 222kg en 227kg gehaald en had nog één poging over om een stootmedaille te pakken. Martirosyan tilde 230kg ogenschijnlijk met gemak omhoog, Nurudinov slaagde er op 238kg net niet in, waarna Martirosyan zijn goud nog maar eens bevestigde door 240kg ook met speels gemak de lucht in te stoten.

Martirosyan kwam zo uit op een totaal van 435kg, veruit genoeg voor goud. Yang stootte 223kg, goed voor totaal 419kg en zilver. Het brons was voor de Pool Arkadiusz Michalski, die met 175 en 228 op 403kg uitkwam. Dat was één kilo meer dan Salwan Jassim, die twee keer faalde op 226kg en zo net naast een zeer zeldzame Iraakse medaille greep.

Een speciale vermelding was er tot slot voor Andrei Aramnau. De Wit-Rus werd in 2007 als 19-jarige wereldkampioen, pakte een jaar later olympisch goud, maar kwam sindsdien nog maar twee keer uit in internationale wedstrijden: de EK's van 2010 en 2014. Ondertussen werd hij twee keer gepakt op rijden met alcohol achter de kiezen en zat hij ook een schorsing uit wegens het roken van wiet, terwijl er ook nog veel blessures om de hoek kwamen kijken. Die ellende is allemaal voorbij en Aramnau zegt voor de Spelen van 2020 te gaan, hoewel hij nog wel ver verwijderd is van het niveau wat hij als 20-jarige had - inclusief een wereldrecord destijds.

Martirosyan maakte veel indruk (Bron: YouTube)

Vrouwen -87kg
In de op één na zwaarste klasse bij de vrouwen ging het tussen twee dames: de jonge Ao Hiu uit China en de Noord-Koreaanse veterane Kim Un-ju. Bij het trekken kwamen die tot 117 en 111 kilogram, wat voor Kim brons opleverde: Crismery Santana uit de Dominicaanse Republiek pakte met 116kg het zilver, maar wist wel dat Kim een dijk van een stootkracht heeft voor het tweede onderdeel.

Op dat onderdeel, het stoten, werd het duel om het brons dan ook eerst uitgevochten. Dat ging naar Santana, die in haar derde en laatste poging alsnog de 138kg haalde, wat een totaal van 254kg opleverde. Dat was vier kilo meer dan Maria Fernanda Valdes uit Chili, waar de coaches een enorme blunder begingen.

Valdes was al zeker van brons in het stoten, dus ze had niks meer te verliezen na haar tweede poging van 139kg, maar de coaches waren te laat met het doorgeven van een hoger gewicht voor haar derde poging. Die ging zo automatisch met slechts één kilogram omhoog, terwijl een verhoging van zes kilogram haar in elk geval een kans op totaalbrons had gegeven.

Ondertussen ging het om goud tussen Ao en Kim, die begonnen met 142kg en 145kg. Beiden slaagden ook op respectievelijk 148kg en 150kg, waarna Ao op indrukwekkende wijze 151kg omhoog stootte. Kim gaf het wat totaalgoud betreft op dat moment op: ze ging in haar derde poging voor 152kg en stootgoud, met succes. De vrolijke Chinese Ao pakte met totaal 268kg het goud, Kim kwam tot totaal 263kg.

Het WK in de Turkmeense hoofdstad wordt zaterdag afgesloten. Om 10.30 uur beginnen de dames boven 87kg eraan, om 13.30 uur is het de beurt aan de superzwaargewichten bij de mannen. De liefhebber kan voor live beelden onder meer terecht op de immer gezellige Turkmeense TV.

Vrouwen -87kg (Bron: YouTube)

De Jong twijfelgeval voor komend Ajax-duel

Erik ten Hag weet nog niet of hij zondagmiddag een beroep kan doen op Frenkie de Jong. De middenvelder van Ajax is licht geblesseerd.

Ajax speelt zondag om 14:30 uur een uitwedstrijd tegen Excelsior. In de zware wedstrijd tegen Benfica in Lissabon viel De Jong in de slotfase uit. "Zoals jullie hebben kunnen zien is Frenkie vlak voor tijd uitgevallen met een kneuzing. Ik heb er goede hoop op, maar we moeten zien hoe zich dat de komende dagen gaat ontwikkelen", zegt Ten Hag via de officiële kanalen van Ajax.

"Hij kwam met een van pijn vertrokken gezicht het veld af en dat bleef na de wedstrijd zo. Maar we hebben nog een aantal dagen en dan kan zo'n kneuzing weer genezen", aldus de coach, die geen eenvoudige middag verwacht tegen Excelsior. "Een fanatieke, gemotiveerde en getergde tegenstander. Ze zijn altijd lastig te bespelen als ze thuis spelen."

Dat Ajax door de Champions League-deelname weinig rust tussen wedstrijden heeft, vindt Ten Hag geen probleem. "We willen in alle drie de competities blijven en ook winnen. We leven van wedstrijd naar wedstrijd. De focus ligt nu dus op Excelsior. Daar moeten we goed op voorbereid zijn."

Robben mist kraker van Bayern in Dortmund

Arjen Robben moet zaterdag de topper in de Bundesliga tussen Bayern München en koploper Borussia Dortmund aan zich voorbij laten gaan.

Bayern meldt vrijdag via de officiële kanalen dat de selectie zonder Robben naar Dortmund is gereisd. De 34-jarige vleugelaanvaller, die woensdag ook al niet in actie kwam tegen AEK Athene, heeft nog te veel last van zijn knie. Donderdag probeerde hij mee te trainen, maar de routinier staakte de oefensessie al na twintig minuten.

Robben speelde dit seizoen tot nu toe dertien wedstrijden, waarvan acht in de Bundesliga. Hij scoorde in totaal drie keer, tegen FC Augsburg, Bayer Leverkusen en Hoffenheim. Kicker meldde eerder deze week dat Robben niet tevreden is met coach Niko Kovac, omdat die hem te vaak zou wisselen.

In de Bundesliga staat Bayern na tien duels derde met twintig punten. Borussia Dortmund is nog ongeslagen en heeft vier punten meer. Het duel tussen de huidige koploper en de Duitse titelverdediger begint zaterdag om 18:30 uur.

Til kritisch op AZ: "We moeten ook niet doen alsof God en God vertrokken zijn"

AZ presteert dit seizoen minder goed dan vorig seizoen, maar volgens Guus Til ligt dat niet alleen aan het vertrek van de twee spitsen.

Met de transfers van Wout Weghorst en Alireza Jahanbakhsh raakte AZ afgelopen zomer z'n twee topschutters kwijt. Het duo was vorig seizoen goed voor 39 Alkmaarse goals in de Eredivisie. "De cijfers liegen niet, dat is natuurlijk geen lulkoek. Maar we moeten ook niet doen alsof God en God zijn vertrokken bij AZ", zegt Til in gesprek met Voetbal International.

De middenvelder benadrukt dat Weghorst een prima spits was, maar geen spelmaker. "Als we daar iemand anders neerzetten en die op dezelfde manier van bruikbare ballen voorzien, waarom zou die dan niet vaak kunnen scoren? Ik vind het te makkelijk alles terug te voeren op het vertrek van twee goede aanvallers. We hebben nog steeds genoeg kwaliteit in huis om goed te voetballen en onze wedstrijden te winnen."

AZ staat na elf speelronden zevende in de Eredivisie, vijf punten achter nummers drie Feyenoord en Heracles Almelo. Na drie nederlagen op rij pakte AZ vorig weekend eindelijk weer drie punten (1-0 tegen De Graafschap). Volgens Til heeft de ploeg de 'stijgende lijn weer te pakken'. "En dat is nodig ook. Er stond best wat spanning op deze week."

NFL: Drie touchdowns in 23 seconden bij veegpartij Steelers - Panthers

Aan het begin van het seizoen in de NFL was er nogal wat gedoe rondom de Pittburgh Steelers en sterspeler Le'Veon Bell, maar het gaat eigenlijk best aardig met een record van 5-2-1 na acht wedstrijden. Tijdens Thursday Night Football wachtte duel negen, waarin de Steelers bezoek kregen van de Carolina Panthers (6-2).

Dat duel begon uitermate spectaculair: na 4,5 minuut bereikte Panthers-quarterback Cam Newton running back Christian McCaffrey voor de eerste touchdown. Enkele tellen later, bij de allereerste play van de wedstrijd voor de Steelers, gooide quarterback Ben Roethlisberger de bal fraai naar JuJu Smith-Schuster en de jonge wide receiver maakte er een 75-yard touchdown van.

Daar bleef het niet bij, want linebacker Vince Williams onderschepte bij de eerstvolgende Panthers-play al een pass en bracht de bal gelijk de endzone in voor een 'pick six': 14-7 Steelers en drie touchdowns in een tijdsbestek van 23 seconden zuivere speeltijd.

Van spanning was vanaf dat moment eigenlijk ook geen sprake meer. McCaffrey wist nog twee touchdowns te scoren, maar tussendoor kregen de Panthers de ene na de andere touchdown van de Steelers om de oren. De thuisploeg, waar Roethlisberger 22 van zijn 25 passes aan zag komen (328 yards), won het eenzijdige duel met 52-21.

Steelers - Panthers (Bron: YouTube)

Bottas snelste in tweede training

Valtteri Bottas heeft de snelste tijd geklokt in de tweede vrije training voor de Grand Prix van Brazilië. De Fin was met een tijd van 1.08,846 drie duizendste sneller dan Mercedes-teamgenoot Lewis Hamilton. Max Verstappen stond het eerste deel van de training binnen, maar kwam uiteindelijk tot de vijfde tijd.

In de ochtend was Verstappen nog de snelste man op de baan, maar een olielekkage hield de Nederlander het eerste half uur van de tweede training in de pits. Op dat moment was de training voor Nico Hülkenberg al afgelopen. De Duitser ging bij het uitkomen van de laatste bocht te veel over de kerbstones en parkeerde zijn Renault in de muur.

Sergio Perez bleef net als Verstappen lang binnen staan, maar ook de Mexicaan kwam uiteindelijk de baan op. Stoffel Vandoorne reed door problemen aan de McLaren de training niet uit.

Uitslag

# Coureur Team Tijd Ronden
1 V. Bottas Mercedes 1:08.846 48
2 L. Hamilton Mercedes 1:08.849 43
3 S. Vettel Ferrari 1:08.919 42
4 D. Ricciardo Red Bull 1:09.164 44
5 M. Verstappen Red Bull 1:09.339 28
6 K. Räikkönen Ferrari 1:09.412 42
7 R. Grosjean Haas 1:09.769 44
8 C. Leclerc Sauber 1:09.943 44
9 K. Magnussen Haas 1:10.007 39
10 E. Ocon Force India 1:10.159 45
11 S. Pérez Force India 1:10.320 23
12 P. Gasly Toro Rosso 1:10.330 44
13 F. Alonso McLaren 1:10.332 36
14 C. Sainz Jr. Renault 1:10.458 48
15 M. Ericsson Sauber 1:10.532 44
16 S. Sirotkin Williams 1:10.569 46
17 S. Vandoorne McLaren 1:10.596 26
18 L. Stroll Williams 1:10.662 44
19 B. Hartley Toro Rosso 1:10.734 46
20 N. Hulkenberg Renault 1:11.674 6

Studenten achterhalen 06-nummer Rutte

Studenten van de UvA hebben het 06-nummer van Mark Rutte achterhaald, volgens AT5 op haar website. De premier zegt niet onder de indruk te zijn, maar hoopt niettemin dat het hem geen stalkers oplevert.

Studenten die de master journalistiek volgen kregen gisteren college van internetjournalist Henk van Ess, schrijft Folia. Van Ess liet hen kennismaken met een tool waarmee 06-nummers te achterhalen zijn. En met succes, want ze vonden het privételefoonnummer van de minister-president.

Frits Wester bevestigde tegenover Van Ess dat de studenten het juiste nummer hadden gevonden. Via een sms'je stelde de journalist vervolgens Rutte op de hoogte, wat hem al snel een telefoontje van een ambtenaar opleverde.

Veel mensen hebben privénummer Rutte
In zijn wekelijkse persconferentie reageerde Rutte vanmiddag op de stunt van de studenten. "Wat moet je er verder van vinden? Dat kan natuurlijk. Zoveel mensen hebben dat nummer. Dat risico loop je natuurlijk." Hij gaat zijn nummer nu niet wijzigen. "Zo lang het niet leidt tot gestalk op dat nummer niet. Als het wel gebeurt, dan misschien wel. We zien wel."

Volgens Van Ess is via de door de studenten gebruikte tool ook het 06-nummer van andere ministers te achterhalen.

Meer mogelijkheden bij aanpak ondermijnende criminaliteit

Om te voorkomen dat criminelen (of hun stromannen) dienstverlening door de overheid misbruiken, krijgen gemeenten, provincies en het Rijk meer mogelijkheden eigen onderzoek te doen naar de achtergrond van personen die bijvoorbeeld een vergunning of subsidie aanvragen, of een vastgoedtransactie met de overheid aangaan dan wel intekenen op een overheidsopdracht.

Dit staat in een wetsvoorstel van de ministers Grapperhaus van Justitie en Veiligheid en Dekker voor Rechtsbescherming waarmee de ministerraad heeft ingestemd. Het wetsvoorstel wijzigt de zogeheten Wet Bibob (bevordering integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur) die van belang is voor de aanpak van ondermijning omdat ermee kan worden voorkomen dat de overheid criminele activiteiten onbewust faciliteert.

Overheden kunnen straks justitiële gegevens opvragen bij hun onderzoek naar de zakelijke omgeving van een bedrijf of persoon. Dat gaat over degene die bijvoorbeeld de aanvrager van een vergunning veel geld leent. Nu kunnen aan overheden alleen justitiële gegevens worden verstrekt over de aanvrager zelf en niet over zijn zakelijke relaties.

Overheidsopdrachten met een aanzienlijke maatschappelijke of economische waarde zijn kwetsbaar voor criminele activiteiten. Daarom wordt het Bibob-onderzoek uitgebreid naar alle overheidsopdrachten en beperkt zich niet langer tot de sectoren bouw, ICT en milieu. Verder wordt Bibob-onderzoek - net als bij vastgoedtransacties - mogelijk bij de overdracht van erfpacht, mits de gemeente een toestemmingsvereiste voor die overdracht heeft bedongen.

De uitbreiding van de Wet Bibob brengt tevens een wijziging met zich mee van het Besluit justitiële en strafvorderlijke gegevens.

De ministerraad heeft ermee ingestemd het wetsvoorstel voor advies aan de Raad van State te zenden. De tekst van het wetsvoorstel en van het advies van de Raad van State worden openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer.

Leerdam met Seattle onderuit in MLS na penalties tegen Portland

De voetballers van de Portland Timbers hebben zich geplaatst voor de finale van de Western Conference in de MLS, wat betekent dat ze bij de laatste vier ploegen staan die strijden om de Amerikaanse landstitel. Portland had thuis met 2-1 gewonnen van de Seattle Sounders, waarna de return in Seattle voor genoeg spektakel zorgde.

Er gebeurde lange tijd niet veel, maar in de 68e minuut was het raak: de Peruviaans international Raul Ruidiaz schoot de Sounders op 1-0, maar Sebastian Blanco trok de stand tien minuten later weer gelijk. De Timbers leken het af te maken, tot Ruidiaz diep in blessuretijd voor de 2-1 zorgde, waardoor er verlenging nodig was.

Na drie minuten blessuretijd ging het weer fout voor Seattle: Dairon Asprilla stond vrij en kopte de 2-2 hard tegen de touwen. Niet lang na de 2-2 eiste Seattle een penalty wegens hands van Larrys Mabiala, maar de VAR besloot dat er niks aan de hand was en dat Seattle het moest doen met een corner. Die leverde dan alsnog een penalty op: Blanco maakte toch echt hands, waarna aanvoerder Diego Valeri vervolgens ook nog eens een gele kaart kreeg wegens uiteraard kansloos protesteren.

Oud-Ajacied Nicolas Lodeiro schoot de penalty onberispelijk binnen, waarna er niet meer werd gescoord en de boel dus via strafschoppen beslist moet worden. De eerste drie van Portland gingen raak, terwijl doelman Jeff Attinella er twee van de Sounders tegen wist te houden. Een misser van Liam Ridgewell hield de Seattle-hoop nog even in leven, zeker nadat de jonge Keniaan Handwalla Bwana - die basisspeler Kelvin Leerdam verving - trefzeker was, maar Asprilla maakte het af: de Colombiaan zag Sounders-doelman Stefan Frei wel bij zijn schot komen, maar de Zwitser kwam nét tekort om Seattle in leven te houden.

Portland speelt in de finale in het westen tegen de winnaar van het duel tussen Real Salt Lake en Sporting Kansas City, wat in de eerste wedstrijd in 1-1 eindigde. Zondag volgt de return in Kansas City. Dan strijden ook de New York Red Bulls en Columbus Crew tegen elkaar in de halve finales in het oosten, net als Atlanta United en New York City FC. Columbus en Atlanta wonnen daar de eerste wedstrijden met 1-0 en 0-1.

Seattle Sounders - Portland Timbers (Bron: YouTube)

Haas F1 bevestigt: Fittipaldi nieuwe testrijder

Pietro Fittipaldi maakt tijdens de post-season test van dit seizoen zijn debuut voor Haas F1. De kleinzoon van tweevoudig wereldkampioen Emerson krijgt de rol van testrijder bij het team en begint meteen na afloop van het seizoen op het circuit van Abu Dhabi.

"Ik ben extreem tevreden dat ik een rol bij Haas heb gekregen als testrijder", aldus Fittipaldi. "Ik zou Gene Haas en Guenther Steiner voor deze kans willen bedanken. Ze hebben een ongelooflijke job gedaan in de F1 en het is erg leuk dat ze me hebben gevraagd om een rol te spelen in hun succes. Ik kijk er al naar uit om in Abu Dhabi achter het stuur te kruipen van de VF-18. Die ervaring zal ik gebruiken in 2019 en hopelijk kan ik in de toekomst een racezitje vinden in de Formule 1."

Fittipaldi was eerder in het seizoen ook al benaderd voor eenzelfde functie, maar brak tijdens de WEC 6 op Spa-Franchorchamps zijn been en enkel bij een crash. Inmiddels is de 22-jarige Braziliaan helemaal hersteld en krijgt in 2019 dus officieel de rol van testrijder. Zijn eerste wapenfeit worden de Pirelli-bandentest. De coureur neemt de eerste dag voor zijn rekening, waarna Louis Delétraz het stuur een dag later over zal nemen.

Ook Guenther Steiner, teambaas van Haas F1, is erg content met de komst van Fittipaldi. "Ik kijk ernaar uit om met hem te werken. Hij brengt ons de ervaring van iemand die kampioenschappen heeft gewonnen in de opstapklassen en hij deed het onlangs heel goed in de IndyCar. We zijn tevreden dat we Pietro een eerste test in een Formule 1-wagen kunnen aanbieden. Zijn verdere rol in het team en de feedback die hij zal leveren zal ongetwijfeld bijdragen tot de groei en ontwikkeling van Haas in de F1."

Fittipaldi won dit jaar de laatste Formule V8 3.5-titel en kende bovendien een gevarieerd seizoen met wedstrijden in het WEC, IndyCar en Super Formula.

Weertman verovert wereldbeker openwaterzwemmen

Ferry Weertman heeft de wereldbeker openwater gewonnen. De 26-jarige Nederlander eindige in de laatste race in Dubai als zevende en dat was voldoende voor de eindzege in de wereldbeker. 

Weertman, die dit seizoen de beste was in Qatar en tweede werd in Hongarije, moest in de race over 10 kilometer met name op zijn concurrent Jack Burnell. De Brit kwam niet verder dan een twaalfde plaats in Dubai, waardoor de olympisch kampioen het eindklassement won. De zege ging naar Florian Wellbrock. Marcel Schouten werd vijftiende, Pepijn Smits 23ste.

"Ik heb al olympische titels, wereldtitels en Europese titels en alleen de World Series ontbrak nog. Nu is het klaar", zei Weertman. "Ik vond het een erg leuke ervaring om op zoveel mooie plekken te komen. Nu is het trainen, trainen en nog eens trainen om me te plaatsen voor de Olympische Spelen van 2020."

Dames
De Nederlandse langeafstandszwemsters was Esmee Vermeulen de beste op de vierde plaats. Olympisch kampioen Sharon van Rouwendaal kwam niet verder dan een zesde plaats. De zege in Dubai ging naar Arianna Bridi. Ana Marcela Cunha veroverde voor de vierde keer de wereldbeker.

Ministerraad stemt in met vrachtwagenheffing

Het kabinet heeft op voorstel van minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat ingestemd met de uitgangspunten voor de vrachtwagenheffing. Met de heffing gaat binnen- en buitenlands vrachtverkeer voor het gebruik van de weg betalen. De inkomsten uit de heffing worden in overleg met de vervoerssector gebruikt voor een verlaging van de motorrijtuigenbelasting op vrachtauto’s en voor innovatie en verduurzaming van het vrachtvervoer.

In het beleidskader dat minister Van Nieuwenhuizen naar de Tweede Kamer stuurt wordt op hoofdlijnen aangegeven hoe de heffing er uit komt te zien. De vrachtwagenheffing gaat gelden voor binnenlandse en buitenlandse vrachtwagens van meer dan 3.500 kg. Landbouw- en bosbouwtrekkers, mobiele kranen en motorrijtuigen met beperkte snelheid zullen worden uitgezonderd van de vrachtwagenheffing omdat deze voertuigen niet primair bedoeld zijn voor goederenvervoer. Hetzelfde geldt voor bussen. Het beleidskader noemt verder een beperkt aantal voertuigcategorieën die worden vrijgesteld van heffingsplicht zoals militaire voertuigen, brandweerwagens en vuilniswagens.

De vrachtwagenheffing gaat gelden op alle snelwegen in Nederland. Daarnaast wordt in overleg met de regionale wegbeheerders (provincies, gemeenten en waterschappen) per provincie bekeken voor welke regionale en lokale wegen ook een heffing zal gelden. Dit is van belang om te voorkomen dat doorgaand vrachtverkeer uitwijkt naar het onderliggende wegennet, wat gevolgen kan hebben voor de verkeersveiligheid op lokale en regionale wegen en de leefbaarheid in gemeenten. Op basis van het overleg met de regio’s zal de minister het wegennet waarop de heffing gaat gelden, definitief vaststellen. Voor wegen waarop nu al tol wordt geheven of waarop tol is voorzien gaat de heffing niet gelden.

Uitgangspunt in de plannen zijn de Europese richtlijnen voor wegbeprijzing. Deze stellen dat de hoogte van de heffing afhankelijk is van de milieukenmerken van een vrachtwagen: hoe schoner, hoe minder er betaald hoeft te worden. De hoogte van het tarief moet nog worden bepaald. Voor de onderzoeken naar de effecten is het gemiddelde tarief in Duitsland en België (in beide landen circa € 0,15 per km) gebruikt. In België, Duitsland, Hongarije, Oostenrijk, Polen, Rusland, Slowakije, Slovenië, Tsjechië en Zwitserland geldt al een heffing voor vrachtwagens. Daarnaast betalen vrachtwagens in Frankrijk, Italië en Spanje tol bij het gebruik van de snelweg.

Het beleidskader is de basis voor het wetsvoorstel voor de heffing en de voorbereiding van de realisatie van de vrachtwagenheffing. Als het wetsvoorstel gereed is wordt het online ter inzage gelegd zodat iedereen kan reageren. Voor de besteding van de opbrengsten zal in nauw overleg met de transportsector een verduurzamings- en innovatieagenda worden opgesteld, uitgewerkt tot concrete maatregelen. De feitelijke invoering van de heffing zal volgens planning in 2023 kunnen plaatsvinden.

Negen debutanten in selectie Jong Oranje

In de selectie van Jong Oranje zijn negen debutanten opgenomen door bondscoach Erwin van de Looi. Ajax is hofleverancier met drie spelers.

Jong Oranje speelt volgende week vrijdag een oefeninterland tegen Jong Duitsland. Dani de Wit, Kaj Sierhuis, Nathangelo Markelo, Deyovaisio Zeefuik, Jan Hoekstra, Tahith Chong, Armando Obispo, Deroy Duarte en Jay-Roy Grot mogen zich voor het eerst melden bij de selectie.

Bij de bekenmaking van de voorlopige selectie eind oktober zei Van de Looi als dat er gebouwd zou worden aan een nieuw team. "Voor ons betekent deze wedstrijd de start van de voorbereiding op een nieuwe EK-kwalificatiecyclus. We hebben hiervoor afscheid genomen van een vorige generatie en gaan verder met spelers die na 1 januari 1998 geboren zijn. Dit zijn spelers die allemaal nog op het EK 2021 kunnen spelen."

"Deze eerste wedstrijd tegen Duitsland is direct een mooi affiche en een geweldige uitdaging voor ons. Duitsland speelt deze oefenwedstrijd in hun voorbereiding op het EK 2019. Zij zullen dus met een wat ouder elftal aan de aftrap verschijnen. Voor ons is dit iets om naar uit te kijken en we zullen ook vol de strijd aangaan. Als team kijken we natuurlijk met een goed gevoel terug op de laatste twee interlands, tegen Letland en Oekraïne. Deze lijn willen we tegen Duitsland doortrekken."

De volledige selectie van Jong Oranje
Doelmannen: Justin Bijlow (Feyenoord), Jan Hoekstra (FC Groningen), Maarten Paes (FC Utrecht)

Verdedigers: Perr Schuurs (Ajax), Tyrell Malacia (Feyenoord), Deyovaisio Zeefuik (FC Groningen), Rick van Drongelen (Hamburger SV), Sherel Floranus (SC Heerenveen), Nathangelo Markelo (Everton), Armando Obispo (PSV)

Middenvelders: Dani de Wit (Ajax), Teun Koopmeiners (AZ), Deroy Duarte (Sparta Rotterdam)

Aanvallers: Kaj Sierhuis (Ajax), Ferdi Kadioglu (Fenerbahce), Tahith Chong (Manchester United), Donyell Malen (PSV), Justin Kluivert (AS Roma), Jay-Roy Grot (VVV Venlo)

Verstappen bovenaan in eerste training Interlagos

Max Verstappen heeft de eerste vrije training voor de Grand Prix van Brazilië als snelste afgesloten. De Red Bull-coureur was op het circuit van Interlagos een fractie van een seconde sneller dan Sebastian Vettel en Lewis Hamilton.

Verstappen zette al vrij vroeg de snelste tijd neer, maar Hamilton kwam er onderdoor. In het laatste half uur pakte de Nederlander de eerste plek weer terug met een rondje van 1:09,011 minuten, wat uiteindelijk een paar honderdsten sneller was dan Vettel en wereldkampioen Hamilton.

Achter de leidende coureurs van de drie topteams was de volgorde hetzelfde: Daniel Ricciardo bleef Kimi Räikkönen en Valtteri Bottas voor in de strijd om de vierde plek, maar al wel op bijna drie tienden van het leidende trio. Räikkönen reed zijn tijd als enige van de top-6 op de soft-banden, de rest noteerde hun snelste tijd op de supersofts.

Om 18.00 uur Nederlandse tijd begint de tweede training op het circuit nabij São Paulo.

Uitslag eerste vrije training Grand Prix van Brazilië

Pos.  Rijder Team Tijd ronden
1.   M. Verstappen Red Bull 1:09.011 16
2.   S. Vettel Ferrari 1:09.060 20
3.   L. Hamilton Mercedes 1:09.107 28
4.   D. Ricciardo Red Bull 1:09.395 23
5.   K. Räikkönen Ferrari 1:09.573 28
6.   V. Bottas Mercedes 1:09.679 23
7.   R. Grosjean Haas 1:09.922 28
8.   K. Magnussen Haas 1:10.236 15
9.   C. Leclerc Sauber 1:10.346 28
10.   E. Ocon Force India 1:10.361 34
11.   C. Sainz Jr. Renault 1:10.662 34
12.   N. Hulkenberg Renault 1:10.679 34
13.   A. Giovinazzi Sauber 1:10.685 29
14.   L. Stroll Williams 1:10.799 30
15.   P. Gasly Toro Rosso 1:10.934 30
16.   L. Norris McLaren 1:11.013 28
17.   S. Sirotkin Williams 1:11.037 30
18.   B. Hartley Toro Rosso 1:11.176 32
19.   S. Vandoorne McLaren 1:11.452 23
20.   N. Latifi Force India 1:11.493 34

Dilrosun debuteert in selectie Nederlands elftal

Javairo Dilsorun is door bondscoach Ronald Koeman opgenomen in de definitieve selectie van het Nederlands elftal. Hij is de enige debutant.

Dilrosun maakte afgelopen zomer transfervrij de overstap van Manchester City naar Hertha BSC en had tijdens de tweede competitiewedstrijd al een basisplek in de Bundesliga. Inmiddels heeft de vleugelaanvaller tien wedstrijden gespeeld in de hoofdmacht van de club, waarin hij twee keer scoorde en drie assists gaf.

Het Nederlands elftal speelt op 16 november tegen Frankrijk in de strijd om de Nations League. Drie dagen later wacht een treffen met Duitsland in Groep A van het toernooi. Met drie punten uit twee wedstrijden staat Oranje tweede in de groep, waar Frankrijk vier punten meer heeft, maar wel een wedstrijd meer gespeeld, en Duitsland heeft twee punten minder met een wedstrijd meer gespeeld.

De volledige selectie
Doelmannen: Marco Bizot, Jasper Cillessen, Jeroen Zoet

Verdedigers: Patrick van Aanholt, Nathan Aké, Daley Blind, Virgil van Dijk, Denzel Dumfries, Matthijs de Ligt, Kenny Tete, Stefan de Vrij

Middenvelders: Donny van de Beek, Frenkie de Jong, Marten de Roon, Pablo Rosario, Kevin Strootman, Tonny Vilhena, Georginio Wijnaldum

Aanvallers: Ryan Babel, Steven Bergwijn, Javairo Dilrosun, Luuk de Jong, Memphis Depay, Quincy Promes

Mountainbiker Van Eck grijpt naast WK-medailles

Mountainbiker Jeroen van Eck is er op het wereldkampioenschap 'urban cycling' in het Chinese Chengdu niet in geslaagd een medaille te veroveren op de eliminator. De 25-jarige Nederlander eindigde als vierde in de finale. Van Eck won dit jaar het eindklassement in de World Cup, met zelfs nog een wedstrijd te gaan in november.

In Chengdu werd de Gelderlander vrijdag in de eindsprint geklopt door een Franse armada: Titouan Perrin Ganier pakte net als vorig jaar het goud, voor landgenoten Hugo Briatta en Lorenzo Serres. De Nederlander Lehvi Braam, die de voorlaatste World Cup-wedstrijd in Antwerpen won, was in Chengdu niet van de partij.

Taakstraffen voor #blokkeerfriezen

De rechtbank in Leeuwarden heeft 34 'blokkeerfriezen' veroordeeld voor hun betrokkenheid bij de blokkade van de A7 op 18 november 2017. Werkstraffen van 80 uur tot en met 180 uur werden opgelegd aan 31 blokkeerders. Twee van de blokkeerders kregen een werkstraf van 200 uur en een maand voorwaardelijke gevangenisstraf.

Dit omdat zij niet alleen de A7 hadden geblokkeerd, maar ook op de A6 bussen hadden afgesneden en gestopt. Initiatiefneemster Jenny Douwes van de blokkade werd voor opruiing veroordeeld tot de maximum werkstraf van 240 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van 1 maand.

Geen demonstratie
Een paar dagen voor de landelijke intocht van Sinterklaas op 18 november 2017 in Dokkum werden via Facebook mensen opgeroepen om de demonstratie van de actiegroep Kick Out Zwarte Piet bij de intocht te verhinderen. De verdachten hebben aan die oproep gehoor gegeven en de A7 geblokkeerd. Mede door de blokkade zijn de anti-Zwarte Piet-demonstranten niet in Dokkum aangekomen en hebben zij niet kunnen demonstreren.

Eigenrichting in democratische rechtsstaat
De rechtbank neemt dit alle verdachten zeer kwalijk. Het recht om te demonstreren is een grondrecht. Verdachten hebben het recht echter in eigen hand genomen. Eigenrichting kan in een democratische rechtsstaat niet worden getolereerd. Het reguleren van betogingen en het handhaven van de openbare orde en veiligheid zijn taken van de overheid en niet van (groepen van) individuele burgers.

Toegekende en afgewezen schadevergoeding
De rechtbank heeft een schadevergoeding toegekend aan een demonstrant die een hersenschudding heeft opgelopen door de abrupte stop van de bus waarin hij zat op de A6. De stichting Nederland Wordt Beter die de demonstratie mede had georganiseerd heeft een materiële schadevergoeding toegekend gekregen. Immateriële schadevergoeding in de vorm van een workshop over de geschiedenis van Sinterklaas en Zwarte Piet heeft de rechtbank afgewezen.

AH lekt inloggegevens duizenden klanten

Albert Heijn heeft een voorval gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). Door een programmeerfout zijn inloggegevens van circa tienduizend klanten onbedoeld gedeeld met enkele online service providers van Albert Heijn. Albert Heijn heeft de wachtwoorden van de betrokken klanten uit voorzorg geblokkeerd. De betrokken klanten zijn per email van dit voorval op de hoogte gebracht, met het verzoek het wachtwoord opnieuw in te stellen.

Albert Heijn werd op 6 november 2018 op de programmeerfout gewezen. Het probleem is inmiddels opgelost en naast de betrokken klanten en de AP, zijn ook de online service providers ingelicht. Zij werken bijvoorbeeld samen met AH aan het verbeteren van de websites. Verder heeft Albert Heijn de betrokken service providers opdracht gegeven de informatie te verwijderen. Er is geen ongebruikelijke activiteit waargenomen met betrekking tot de inloggegevens of gebruikersaccounts.

Het voorval werd veroorzaakt door een programmeerfout in de software die Albert Heijn gebruikt om het inloggen op AH.nl mogelijk te maken. Door deze programmeerfout werden de inlognamen en het wachtwoord kort zichtbaar in de URL, de adresbalk bovenaan het computerscherm. “Veilig gebruik van onze systemen heeft de hoogste prioriteit voor Albert Heijn”, stelt Michel Ruijterman, Operationeel IT Directeur Albert Heijn. “Wij bieden dan ook onze oprechte verontschuldigingen aan, aan de betrokken klanten.”

Verpleeghuisarts vervolgd voor euthanasie bij demente vrouw

Een verpleeghuisarts die in april 2016 euthanasie uitvoerde bij een 74-jarige demente en wilsonbekwame vrouw, wordt vervolgd. Het College van procureurs-generaal heeft dit besloten op basis van strafrechtelijk onderzoek. Het is de eerste keer dat het Openbaar Ministerie (OM) een arts vervolgt voor euthanasie sinds de invoering van de Wet toetsing levensbeëindiging op verzoek en hulp bij zelfdoding in 2002. In deze zaak spelen belangrijke rechtsvragen over de levensbeëindiging van dementerenden. Om deze vragen beantwoord te krijgen, legt het OM deze specifieke kwestie nu aan de rechter voor.

De Regionale Toetsingscommissies Euthanasie (RTE) concludeerde begin 2017 dat de arts in deze zaak niet zorgvuldig heeft gehandeld. Volgens de RTE had de vrouw enkele jaren voor haar opname in het verzorgingstehuis een wilsverklaring opgesteld, maar was die onduidelijk en tegenstrijdig. Ook heeft de arts volgens de RTE een grens overschreden bij de uitvoering van de euthanasie. De RTE stuurde de zaak zoals gebruikelijk bij een oordeel 'onzorgvuldig' door naar het OM voor een strafrechtelijke beoordeling.

Het College concludeerde in september 2017 dat er dusdanige verdenkingen waren ten aanzien van het zorgvuldig handelen van de arts dat nader strafrechtelijk onderzoek nodig was. Dat onderzoek is uitgevoerd door een officier van justitie van parket Den Haag, omdat het verpleeghuis waar de vrouw verbleef, gevestigd is binnen dit arrondissement. Na uitvoerig onderzoek is ook de officier van justitie tot het oordeel gekomen dat de verpleeghuisarts niet heeft gehandeld volgens de wettelijke normen.

Het OM vindt het belangrijk dat de rechter beoordeelt of de arts mocht vertrouwen op de wilsverklaring van de vrouw. Daarnaast verwijt het OM de arts dat deze zonder dit bij de vrouw te verifiëren ervan uitging dat de vrouw nog steeds dood wilde. De vrouw had weliswaar regelmatig gezegd te willen sterven, maar had ook verschillende keren gezegd niet dood te willen. Naar het oordeel van het OM had de arts bij de vrouw moeten nagaan of zij nog steeds een doodswens had door dit met haar te bespreken.

Dat zij inmiddels dement was geworden doet hieraan niet af, omdat de wet, volgens het OM, ook in zo’n situatie van de arts verlangt dat het euthanasieverzoek wordt geverifieerd. Deze twee rechtsvragen over de levensbeëindiging van dementerenden, rechtvaardigen dat deze zaak aan de strafrechter wordt voorgelegd. Wanneer de zaak door de rechtbank Den Haag wordt behandeld, is nog niet bekend.

Het OM verwacht binnen enkele weken uitsluitsel te geven over andere strafrechtelijke onderzoeken naar mogelijk strafbare euthanasie. Op dit moment lopen er nog twee strafrechtelijke onderzoeken bij parket Noord-Holland. In twee andere euthanasiezaken waarin een strafrechtelijk onderzoek was ingesteld, heeft het College recent besloten deze zaken te seponeren.

Kort geding tegen 'racistische' intocht

Stichting Majority Perspective heeft een kort geding aangespannen bij de rechtbank in Haarlem om te voorkomen dat er Zwarte Pieten bij de intocht van Sinterklaas op 17 november in de Zaanse Schans te zien zijn. De zes gedaagde partijen zijn de NTR, burgemeester Hamming van Zaanstad, de Staat der Nederlanden, het Commissariaat voor de Media, stichting NICAM en Vinke Vision.

In het persbericht op hun Facebookpagina laat de stichting het volgende weten: “Alle partijen maakten zich schuldig aan het niet naleven van wetten en internationale verdragen, waaronder VN kinderrechten verdragen en anti-racisme verdragen, dit deden ze in georganiseerd verband.”, aldus Stichting Majority Perspective. “Dit kan en mag zo niet meer verder gaan, vandaar dat we via de rechter een verbod gaan afdwingen op de racistische nationale intocht van 17 november a.s. te Zaanstad.” .

“Het kort geding zal plaatsvinden op dinsdag 13 November, om 11.00, te Rechtbank Noord Holland in Haarlem. Indien mensen willen deelnemen als eisende partij is er voor hun mogelijkheid om ons te machtigen, meer informatie daarover is te vinden op onze Facebookpagina”, aldus de stichting. 

 

Agent in gezicht getrapt bij melding huiselijk geweld

Een 44-jarige man uit de gemeente Werkendam is donderdagavond 8 november aangehouden na een melding van huiselijk geweld. Eén van de agenten die naar het adres ging, kreeg van de man een trap in het gezicht.

De politie kreeg in de avond een bezorgd kind aan de lijn dat meldde dat zijn moeder en stiefvader ruzie hadden. Beide kinderen waren bang en waren het huis uit gevlucht. Toen de politie bij de woning kwam, troffen zij in de woning een agressieve man aan. De agenten betraden de woning om de situatie te bekijken. De bewoner liep naar de trap en wilde niet met de agenten in gesprek. Hij schopte bovenaan de trap naar beneden waar op dat moment een agent stond. De agent kreeg hierdoor een trap in het gezicht en raakte oppervlakkig gewond. Hij deed aangifte tegen de verdachte.

De man bleef agressief en werkte niet mee aan zijn aanhouding. Ondanks de inzet van pepperspray, bleef de man vol in het verzet gaan. Uiteindelijk werd de man in de boeien geslagen en naar het politiebureau overgebracht. De vrouw had geen medische zorg nodig. Voor de kinderen is een zorgmelding gemaakt bij Veilig Thuis.

Politie gaat maandag graven in Koekange

De politie gaat maandag 12 november graven op een perceel in Koekange. De afgelopen dagen is er als gevolg van een burgerinitiatief de nodige aandacht geweest voor de verdwijning van Willeke Dost. Als gevolg van deze aandacht heeft het coldcaseteam alle beschikbare informatie opnieuw tegen het licht gehouden. Ook is er opnieuw gesproken met een aantal getuigen. Deze herbeoordeling én de verwachtingen van de buitenwereld, hebben na overleg tussen Openbaar Ministerie en politie ertoe geleid dat de politie gaat graven.

Doel van de graafactie
Maandag aanstaande wordt rond 9.00 uur op het perceel aan de Koekanger Dwarsdijk gestart met graven. Doel is om na te gaan of er op deze plek aanwijzingen zijn die leiden tot duidelijkheid over de verdwijning van Willeke Dost, of om volledig uit te sluiten dat het stuk grond die aanwijzingen bevat.

Eerdere zoekacties
Willeke Dost verdween in januari 1992. Vanwege haar verdwijning heeft de politie meerdere malen zoek- en graafacties gehouden. Zo werd in 2010 op hetzelfde perceel, maar op een andere plaats uitgebreid gezocht. Daar werden destijds geen aanwijzingen gevonden. De grond waar nu gegraven gaat worden ligt daarbij in de buurt. Destijds was er geen aanleiding om te zoeken op de plek waar maandag wordt gegraven. In 2013 is de verdwijning van Willeke Dost in handen gekomen van het coldcaseteam.

Betreden niet toegestaan
De politie hecht er veel waarde aan om de actie om maandagmorgen op een gedegen manier uit te kunnen voeren. Om die reden is die dag de nodige expertise aanwezig om mee te kijken tijdens het graafproces. Het stuk grond waar de politie zich op richt mag per direct niet meer worden betreden. Er is cameratoezicht gerealiseerd om zicht te houden op het terrein.

Samenwerking
Bij de voorbereiding van de zoekactie heeft de politie intensief contact met het Openbaar Ministerie, gemeente De Wolden en het Nederlands Forensisch Instituut (NFI). De politie vindt het ook van belang om in contact te blijven met de twee initiatiefnemers. Bij het krijgen van duidelijkheid in politieonderzoeken, is de rol van burgerparticipatie steeds belangrijker. Daarbij is een vertrouwensband essentieel.

Nabestaanden
De aandacht voor de verdwijning van Willeke Dost zorgt in de directe omgeving van Koekange en bij de nabestaanden voor veel emoties. Het Openbaar Ministerie en de politie hebben zoveel mogelijk oog voor de emotionele kant die met de graafactie gepaard gaat. Om die reden is de politie in gesprek met de nabestaanden.

Politie gaat maandag graven naar Willeke Dost (Foto: Politie.nl)
Politie gaat maandag graven in Koekange (Foto: Politie.nl)

Dossier ontuchtzaak 1985 Jos B. bewaard gebleven

In tegenstelling tot eerdere berichtgeving blijkt na onderzoek dat het dossier van de ontuchtzaak uit 1985, waarin Jos B. verdachte was, niet is vernietigd. Dat betekent dat dit dossier toegevoegd wordt aan het dossier in de huidige strafzaak. Jos B. wordt verdacht van betrokkenheid bij de dood van Nicky Verstappen en het bezit van kinderporno.

Tijdens de persconferentie van 22 augustus 2018 –kort vóór de aanhouding van Jos B.- meldde de hoofdofficier van justitie Limburg dat de verdachte in verband kon worden gebracht met een zeden gerelateerd feit uit 1985. De zaak is destijds voorwaardelijk geseponeerd en het onderliggende dossier zou zijn vernietigd.

De berichtgeving in het programma Nieuwsuur over deze sepotbeslissing, enkele dagen na de persconferentie, was aanleiding om met de Rijksarchivaris van het Regionaal Historisch Centrum in Limburg contact op te nemen over gearchiveerde strafzaken. Dit contact heeft geleid tot het aantreffen van het betreffende dossier in de archiefbewaarplaats in Zwolle. Het dossier bevat informatie over de ontuchtzaak uit 1985 en een incident uit 1984.

Dit oude dossier wordt toegevoegd aan het dossier in de huidige strafzaak omdat het voor de beoordeling van de verdenking in de huidige strafzaak van belang is om van alle omstandigheden rondom de verdachte kennis te nemen. Over de inhoud van de omstandigheden wordt in het belang van het onderzoek geen uitspraak gedaan.

Op 12 december is er een pro-formazitting bij de rechtbank Limburg. Tijdens de pro-formazitting wordt de zaak nog niet inhoudelijk behandeld.

Inbreker rent rondje om oliebollenkraam

Langs de oliebollenkraam, voor de tram langs, uithijgend op de hoek van de avondwinkel en weer terug langs de oliebollenkraam; dat was de route over de Beijerlandselaan in Rotterdam die een inbreker gisteren aflegde met een bewoner hijgend in zijn nek. Met de telefoon aan zijn oor om steeds de locatie door te geven, konden agenten en de bewoner de inbreker omsingelen. De 43-jarige verdachte zit vast.

In de wintermaanden slaan criminelen veelvuldig hun slag, want het is vroeg donker. Snel alarm slaan betekent een grotere kans om inbrekers te pakken. Zo gebeurde dat gistermiddag op de Martinus Steijnstraat in de Afrikaanderwijk. Een bewoner kwam rond 12.30 uur thuis en zag bij zijn voordeur dat het slot kapot was. Hij belde meteen 112 en terwijl hij de politie aan de telefoon had, kwam de inbreker naar buiten. Met een schroevendraaier maakte hij stekende bewegingen naar de bewoner, duwde hem opzij en vluchtte.

De bewoner liet het er niet bij zitten en ging er achteraan. Beneden in het portiek kreeg hij nog een klap in zijn gezicht, maar ook dit was geen reden voor het slachtoffer om op te geven. Wel verloor hij de dader daardoor even uit het oog. Maar opeens zag hij de inbreker uit een restaurant op de hoek van de Beijerlandselaan komen, naast de oliebollenkraam. Hij nam een sprintje achter de verdachte aan die, voor de tram langs, via de avondwinkel, weer rennend langs de oliebollenkraam kwam.

Omdat de melder steeds zijn locatie doorgaf aan de meldkamer, troffen agenten en de heldhaftige bewoner elkaar, met de inbreker in het midden. De 43-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats is meegenomen naar het bureau. In zijn zak vonden politiemensen verschillende spullen die onderzocht worden. Ook zat de andere helft van het deurslot nog in zijn zak. Het inbrakenteam onderzoekt of deze verdachte meerdere inbraken op zijn naam heeft staan.

Inbreker rent rondje om oliebollenkraam (Foto: Politie.nl)
Inbreker rent rondje om oliebollenkraam (Foto: Politie.nl)

1 dode, 2 gewonden bij aanslag Melbourne

Een man van Somalische afkomst heeft in het Australische Melbourne voor chaos gezorgd. Na een mislukte bomaanslag begon hij om zich heen te steken en doodde daarbij één persoon. Zeker twee anderen raakten gewond. Op beelden is te zien hoe de man op agenten insteekt terwijl die, met hulp van burgers, proberen hem te overmeesteren. 

Uiteindelijk schoot de politie de man neer, waarna hij onder politiebewaking naar het ziekenhuis werd gebracht. Daar is hij bezweken aan zijn verwondingen. Volgens de politie is de man een bekende van hem. Vorig jaar zou er nog een familielid van hem zijn opgepakt op verdenking van terreur. De politie beschouwt dit 'incident' ook als een terreurdaad. 

Jos B. niet langer verdacht van moord maar van doodslag

Het Openbaar Ministerie zal Jos B. in eerste instantie aanklagen voor doodslag, en niet voor moord. De aanklacht is afgezwakt, omdat er 'onvoldoende aanwijzingen' zijn dat B. vanuit een vooropgezet plan heeft gehandeld. Tegenover De Limburger geeft het Openbaar Ministerie aan dat ze niet uitsluit dat de aanklacht in een later stadium alsnog verzwaard wordt. 

Voor moord is de maximale straf levenslang, voor doodslag maximaal vijftien jaar. Het is nog steeds niet duidelijk hoe Nicky precies aan zijn eind is geomen. Op aanraden van zijn advocaat, Gerald Roethof, zwijgt B. over de situatie tot de advocaat het volledige dossier in handen heeft. B. zit momenteel vast op verdenking van de ontvoering en doodslag op Nicky Verstappen, het bezit van kinderporno en een zedendelict. 

Vertraging door zwaan in het spoor

Moet je met de trein van Den Haag naar Rotterdam, of ben je van plan om met de Intercity Direct te reizen? Dan heb je op dit moment even pech: door een zwaan in het spoor is er vertraging op deze trajecten. 

Ook rijden er geen internationale treinen naar Brussel op dit moment. De verwachting is dat het probleem rond 11:30 uur is verholpen zo meldt de NS op haar website. 

Het dier was tegen de bovenleiding gevlogen. De politie heeft het beest van het spoor gehaald en in een deken gewikkeld in afwachting van de dierenambulance. 

Man aangehouden voor gewelddadige woningoverval

Op dinsdagmorgen 6 november werd een 37-jarige inwoner uit Vlaardingen aangehouden in verband met een gewelddadige woningoverval op een bejaard echtpaar aan de Deventerweg in Harderwijk op zaterdagmiddag 17 december 2016. Het echtpaar was die middag even na half 6 net thuis en zat net aan een avondmaaltijd, toen er drie gewapende daders de woning binnenkwamen.

De overvallers waren hierbij bijzonder agressief. De man werd diverse keren gericht beschoten en mishandeld en raakte hierbij ernstig gewond. Hij werd diezelfde avond nog aan zijn verwondingen geopereerd in het ziekenhuis. Later die nacht werd in het Erasmus ziekenhuis in Rotterdam ook een onbekende persoon met een schotwond opgenomen.

De kogel die werd verwijderd uit het lichaam van die man kwam uit hetzelfde wapen waarmee het 68-jarige slachtoffer uit Harderwijk eerder die avond werd beschoten. Onlangs werd in het televisieprogramma Opsporing Verzocht aandacht besteed aan deze overval. Dit leverde 6 tips op. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.

'Satanisten' eisen 150 miljoen dollar van Netflix en Warner Bros.

Netflix en Warner Bros. hebben een flinke schadeclaim aan de broek hangen. Het gaat om de nieuwe serie The Chilling Adventures of Sabrina, waar een beeld is te zien van ene Baphomet, een soort godheid met een soort menselijk lichaam en een soort geitenhoofd.

Dit vage figuur wordt onder meer gebruikt door The Satanic Temple, een zogenaamd satanistische organisatie, die vooral politiek actief is met zaken als de scheiding van kerk en staat. Die groepering liet enkele jaren geleden een standbeeld bouwen van deze Baphomet, die bij een overheidsgebouw in Oklahoma terecht had moeten komen.

Dat gebeurde niet, men was er daar niet zo van gediend, maar het standbeeld is naar eigen zeggen inmiddels een 'centraal icoon' geworden voor de 'satanisten'. Zij zien het dan ook als een probleem dat in de serie op Netflix een vrijwel exacte replica van dat standbeeld is te zien. "Heel veel mensen die ons niet kennen zullen dat monument nu alleen herkennen als 'het beeld van Sabrina' en dat doet ons hele project teniet", aldus mede-oprichter Lucien Greaves.

Het Baphomet-beeld is in de serie schijnbaar vrij belangrijk en dat is een probleem voor de Satanic Temple: hun leden worden zo naar eigen zeggen geassocieerd met de activiteiten van de figuren in de serie, zoals kannibalisme, moord, marteling en andere zaken die het daglicht niet kunnen verdragen. Dat gaat tegen de waarden van de 'satanisten' in: "Ons basisprincipe is dat onnodig lijden slecht is en alles wat het lijden doet verminderen juist goed is." Men ziet Satan als 'rebel tegen de autoriteit van God, in plaats van een kwaad wezen'.

Pogingen om met Netflix en Warner Bros. in contact te komen om het Baphomet-beeld te verwijderen liepen op niets uit en dus stapte men naar de rechter, met 150 miljoen dollar schadevergoeding als eis. De twee bedrijven hebben nog niet gereageerd.

Jurassic World Evolution komt met DLC

Jurassic World Evolution zal later deze maand een DLC krijgen. De DLC, Secrets of Dr. Wu zal enkele nieuwe missies krijgen, de Olorotitan en Troodon dino’s en drie nieuwe hybride dino’s. Hoeveel de DLC gaat kost is nog niet bekend.

Naast deze DLC komt er ook nog een update die gratis is en die een dag en nachtcyclus en nieuwe challenge contracts zal toevoegen. Lees hier de review van Jurassic World Evolution op fok.nl

Bierdieven mishandelen klant en personeel

Een 24-jarige man uit Oosterhout een 54-jarige man uit Breda vonden het donderdagavond een goed idee om bier te jatten uit een supermarkt aan de Bisschopshoeve in Breda. Hierbij mishandelden zij een personeelslid en een klant. De politie hield de verdachten even later aan.

De twee mannen kwamen rond 20.00 uur de supermarkt binnen. Zij vielen op door hun luidruchtige gedrag. Toen zij ook nog eens een blik bier in de winkel opentrokken, was dat aanleiding voor een personeelslid om hen aan te spreken. Hier waren de mannen niet van gediend, waarop zij het personeelslid uitscholden en een grote mond gaven. Een klant bij de kassa greep in en kreeg vervolgens van een van de mannen een vuistslag in het gezicht. Hierna liepen de mannen met een aantal blikken bier zonder te betalen langs de kassa. Hier trapten zij ook nog eens een personeelslid.

Een getuige wist de politie te vertellen waar de verdachten naar binnen waren gegaan. Niet veel later werden zij in deze woning aangehouden. De 54-jarige verdachte was dusdanig agressief richting de politie, dat  er pepperpray gebruikt moest worden bij zijn aanhouding. 

De klant die in zijn gezicht werd geslagen moest vanwege zijn verwondingen naar het ziekenhuis. De politie gaat met hem in gesprek voor het doen van aangifte. Het personeelslid werd enkele keren tegen zijn onderlichaam geschopt, maar had geen medische hulp nodig. Hij deed aangifte van mishandeling. De supermarktmanager deed aangifte van diefstal. De verdachten zitten vast voor verder onderzoek.

NHL: Spektakel in Boston en Montreal

De ijshockeyers van de Vancouver Canucks hebben in de NHL een waar spektakelstuk op bezoek bij de Boston Bruins winnend afgesloten: 5-8. De ervaren Slowaakse goalie Jaroslav Halak, overgekomen van de New York Islanders, maakt bij de Bruins grote indruk dit seizoen, maar tegen de Canucks lukte het niet: hij hield slechts veertien van de negentien schoten tegen.

In de tweede periode kreeg Halak er al vijf om de oren, nadat de Canucks in de eerste periode ook hadden gescoord. Toch bleven de Bruins nog hopen, onder meer door twee goals van Jake DeBrusk stond het met één periode te gaan 4-6. Bo Horvat en Jake Virtanen gooiden de boel echter in het slot, waar een goal van Danton Heinen niks meer aan kon veranderen.

Ook in Montreal werd volle bak gescoord door de Canadiens en de bezoekende Buffalo Sabres. In een tijdsbestek van tien minuten in de eerste periode kwamen de Sabres drie keer op voorsprong en drie keer trokken de Canadiens de stand gelijk. Dat ritme ging in de tweede periode nog even door, maar uitgerekend ex-Sabres-speler Nicolas Deslauriers zorgde voor een voorsprong voor de thuisploeg: 5-4.

Vroeg in de derde periode tekende Jeff Skinner voor de 5-5 en daar bleef het bij, waardoor overtime nodig was. Na dik anderhalve minuut werd het duel beslist: Rasmus Ristolainen schoot de Sabres naar de 5-6 winst.

Uitslagen NHL donderdag
Boston Bruins - Vancouver Canucks 5-8
Florida Panthers - Edmonton Oilers 4-1
Philadelphia Flyers - Arizona Coyotes 5-4 OT
Montreal Canadiens - Buffalo Sabres 5-6 OT
Ottawa Senators - Vegas Golden Knights 3-5
Tampa Bay Lightning - New York Islanders 4-2
Chicago Blackhawks - Carolina Hurricanes 3-4
Dallas Stars - San Jose Sharks 4-3
Los Angeles Kings - Minnesota Wild 1-3

Bruins - Canucks (Bron: YouTube)

Canadiens - Sabres (Bron: YouTube)

NBA: Warriors krijgen oorwassing van Bucks, blessure Curry

De basketballers van de Golden State Warriors hadden in de NBA acht opeenvolgende wedstrijden gewonnen, tot donderdagavond. De regerend kampioenen werden met harde hand gevloerd door de Milwaukee Bucks: 111-134.

De Bucks sloegen vooral in het tweede en derde kwart een beslissend gat, onder meer dankzij de 26 punten van Eric Bledsoe. Bij de Warriors moest Stephen Curry na 26 minuten speeltijd afhaken met een enkelblessure, maar het is nog onduidelijk hoe ernstig die blessure is.

De Bucks hebben na elf wedstrijden nu negen zeges op zak en staan tweede in de Eastern Conference, achter de Toronto Raptors (11-1), terwijl de Warriors in het westen nog bovenaan staan.

Uitslagen NBA donderdag
Oklahoma City Thunder - Houston Rockets 98-80
Phoenix Suns - Boston Celtics 109-116
Portland Trail Blazers - Los Angeles Clippers 116-105
Golden State Warriors - Milwaukee Bucks 111-134

De beste plays van de avond (Bron: YouTube)

Basketballers Dutch Windmills blijven winnen, Weert blijft verliezen

De Dutch Windmills bleven bijzonder lekker bezig in hun eerste seizoen in de Dutch Basketball League. Thuis in Dordrecht won de ploeg donderdagavond van Aris Leeuwarden, alweer de vijfde opeenvolgende zege na het verliezen van de debuutwedstrijd.

Dankzij een sterk eerste kwart leek het erop dat de Friezen de Dordtse zegereeks mogelijk konden stoppen, maar de Windmills kwamen beetje bij beetje terug en namen het heft in handen. In het vierde kwart trok de ploeg de winst naar zich toe, vooral dankzij de wederom heerlijk spelende Shavon Coleman: 78-73, met 30 punten, 13 rebounds en 8 assists voor Coleman.

De Den Helder Suns boekten op bezoek bij Apollo Amsterdam hun tweede zege in acht wedstrijden. De Amsterdammers vielen in de slotfase volledig stil en Den Helder kon langszij komen, waarna de ploeg in overtime de winst pakte: 85-91. Boy van Vliet was met 36 punten bijzonder goed op dreef voor de Suns.

In Limburg gaat het er allemaal wat treurig aan toe: Basketball Academie Limburg verloor thuis in Weert ook van Feyenoord Rotterdam, waar Trevor Setty - na een korte periode in Luxemburg teruggekeerd in Rotterdam - met 24 punten de topschutter was. Feyenoord won met 71-89, BAL staat na zeven duels nog altijd zonder winst.

Goal, goal en rood voor Sneijder

Wesley Sneijder heeft in de Qatarese Premier League weer eens van zich doen spreken. De voormalig international hielp zijn ploeg Al-Gharafa aan de winst op bezoek bij Qatar SC, maar werd in de slotfase ook nog van het veld gestuurd.

In de eerste helft trapte Sneijder vanaf de penaltystip de 0-1 binnen, na rust was hij na een verdedigende fout van Qatar SC goed voor de 0-2, wat ook tevens de eindstand bleek. De middenvelder beging in blessuretijd nog een op het oog niet al te zware overtreding, maar daar kreeg hij wel direct rood voor.

Sneijder is dit seizoen uitstekend bezig in Qatar. Al-Gharafa staat vooralsnog vijfde, Sneijder heeft in negen wedstrijden nu zes keer gescoord voor de club waar hij nog zeker tot de zomer speelt.

Gezocht: Miljoenen voor Syrische kinderen in 8e oorlogswinter

Op dit moment zijn 8,1 miljoen Syrische kinderen afhankelijk van noodhulp in Syrië en buurlanden, meldt UNICEF Nederland vandaag in de nieuwe crisisupdate Kinderen van Syrië. Alleen al in 2018 zijn er 1200 ernstige kinderrechtenschendingen geregistreerd, waaronder 600 kinderen die gedood werden of verminkt raakten. ‘Naast het geweld is de extreme armoede levensbedreigend voor deze kinderen’, zegt Suzanne Laszlo, directeur van UNICEF Nederland. Zeven op de tien Syriërs in Syrië leeft nu in armoede – het hoogste percentage sinds de oorlog begon - blijkt uit de vandaag gepubliceerde cijfers.

De gevolgen van de armoede zijn desastreus voor kinderen. Meisjes en jongens werken noodgedwongen op het land, onderwijs is hierdoor voor hen buiten bereik, het aantal kindhuwelijken stijgt omdat ouders niet in het levensonderhoud van hun kinderen kunnen voorzien. ‘Deze winter vragen we ook aandacht voor kinderen die lijden onder de indirecte gevolgen van de oorlog. Het is onrechtvaardig dat zij in armoede moeten leven door een oorlog tussen volwassenen’, zegt Laszlo.

Onder de vluchtelingen die in de buurlanden veiligheid zochten is het percentage Syriërs dat in armoede leeft nog hoger. Zo leeft in Libanon 76% van de Syriërs onder de armoedegrens en in Jordanië is dat percentage buiten de officiële kampen zelfs 85%.

‘Het verlaten van Syrië was één van de moeilijkste beslissingen van mijn leven’, zegt de opa van de 9-jarige Abdulrahman, ‘maar het was de enige manier om de kinderen veilig te houden.’ Met de rest van hun familie verblijven ze nu in Jordanië. Ze kunnen alleen dankzij noodhulp overleven.

Basishulp
In Syrië, bij de grens van Jordanië, verblijven zeker 50.000 ontheemden in het provisorische vluchtelingenkamp Rukban. Het gebied is moeilijk toegankelijk en de autoriteiten geven slechts beperkt toestemming om het kamp te bereiken. Deze week slaagde UNICEF erin om samen met vele partners hulp te bieden aan gezinnen in nood. Hierbij werd onder meer noodzakelijke winterkleding verspreid. Laszlo: ‘We vragen om structurele, veilige, onvoorwaardelijke en ongehinderde toegang tot deze mensen in nood.’

Elders in Syrië en in de buurlanden bedreigt de naderende winterkou vele gezinnen. Gebrek aan geld maakt het hen onmogelijk om winterkleding, dekens en andere basisbenodigdheden te kopen. UNICEF wil deze gezinnen de komende maanden voorzien van eerste levensbehoeften in de vorm van UNICEF Basics. ‘Denk daarbij aan schoon water, hygiëne-artikelen zoals zeep, tandpasta, wasmiddel, medische voorzieningen maar ook kleding, handschoenen, mutsen en warme dekens’, legt Laszlo uit.

UNICEF Nederland in actie
De fondsen die nu beschikbaar zijn, schieten tekort om alle vluchtelingen te helpen. UNICEF wil deze winter de meest kwetsbare 1,3 miljoen kinderen extra winterhulp bieden. Hiervoor heeft de organisatie de komende maanden 45 miljoen euro nodig. Voor deze winterhulp is nog maar 5 miljoen euro binnen. UNICEF-kantoren in diverse landen slaan daarom de komende maanden de handen ineen om het benodigde geld op te halen om de basics te kunnen verspreiden. ‘Ook UNICEF Nederland komt in actie voor de kinderen van Syrië’, vertelt Laszlo.

Ambassadeurs
Diverse UNICEF-ambassadeurs zetten zich in voor deze campagne. ‘Deze week heb ik via Skype gesproken met een gezin dat net terug is in Oost-Aleppo. Hun verhaal maakte grote indruk op mij’, vertelt Claudia de Breij. ‘Ze waren alles kwijt toen ze uit Aleppo moesten vluchten maar proberen nu hun leven in deze stad weer op te bouwen. De kinderen vertelden over hun droom om dokter of piloot te worden. Het is zo belangrijk dat kinderen zoals zij hulp krijgen. Daar hebben ze recht op!’ De Breij zal de komende weken op radio en tv te horen zijn om het verhaal van dit gezin en vele andere Syriërs te vertellen

Naast De Breij en ambassadeurs als Guus Meeuwis komen vrijwilligers, bedrijven en vele anderen in actie voor de kinderen van Syrië. Laszlo: ‘Samen kunnen we echt iets betekenen om de levens van kinderen gedurende dit slepende conflict een beetje beter te maken.’

FOK! Wat een weer: meer van hetzelfde

Goeiedag! 

Vandaag hebben we hetzelfde weer als gisteren. Hetzelfde weer, dezelfde temperatuur en dezelfde wind. Ik heb andere dingen te doen dan een weerbericht maken.  Grapje natuurlijk, maar wegens tijdgebrek én een gebrek aan inspiratie even wat korter dan gebruikelijk. 

Vanaf zaterdag is het drie dagen wisselvallig weer. Zaterdag en maandag regent het enige tijd en op zondag vallen er een aantal buien. Vanaf dinsdag is het wederom hogedruk die het weer weer gaat bepalen. De temperaturen blijven rond de 13 graden hangen, en zeker op zaterdag staat er een behoorlijke zuidwestenwind. 

Kort, maar krachtig.

Tot van de week!  

Nederland

Qltel was in Portugal (Foto: qltel)
Qltel was de afgelopen dagen in Portugal. (Foto: qltel) 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Laatste reviews en specials
review
Outcast 2: A New Beginning
special
Random Pics van de Dag #1221
special
VrijMiBabes #201 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1220
special
Random Pics van de Dag #1219
special
Random Pics van de Dag #1218
©FOK.nl e.a.