Weertman verovert wereldbeker openwaterzwemmen

Ferry Weertman heeft de wereldbeker openwater gewonnen. De 26-jarige Nederlander eindige in de laatste race in Dubai als zevende en dat was voldoende voor de eindzege in de wereldbeker. 

Weertman, die dit seizoen de beste was in Qatar en tweede werd in Hongarije, moest in de race over 10 kilometer met name op zijn concurrent Jack Burnell. De Brit kwam niet verder dan een twaalfde plaats in Dubai, waardoor de olympisch kampioen het eindklassement won. De zege ging naar Florian Wellbrock. Marcel Schouten werd vijftiende, Pepijn Smits 23ste.

"Ik heb al olympische titels, wereldtitels en Europese titels en alleen de World Series ontbrak nog. Nu is het klaar", zei Weertman. "Ik vond het een erg leuke ervaring om op zoveel mooie plekken te komen. Nu is het trainen, trainen en nog eens trainen om me te plaatsen voor de Olympische Spelen van 2020."

Dames
De Nederlandse langeafstandszwemsters was Esmee Vermeulen de beste op de vierde plaats. Olympisch kampioen Sharon van Rouwendaal kwam niet verder dan een zesde plaats. De zege in Dubai ging naar Arianna Bridi. Ana Marcela Cunha veroverde voor de vierde keer de wereldbeker.