Taakstraffen voor #blokkeerfriezen
De rechtbank in Leeuwarden heeft 34 'blokkeerfriezen' veroordeeld voor hun betrokkenheid bij de blokkade van de A7 op 18 november 2017. Werkstraffen van 80 uur tot en met 180 uur werden opgelegd aan 31 blokkeerders. Twee van de blokkeerders kregen een werkstraf van 200 uur en een maand voorwaardelijke gevangenisstraf.
Dit omdat zij niet alleen de A7 hadden geblokkeerd, maar ook op de A6 bussen hadden afgesneden en gestopt. Initiatiefneemster Jenny Douwes van de blokkade werd voor opruiing veroordeeld tot de maximum werkstraf van 240 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van 1 maand.
Geen demonstratie
Een paar dagen voor de landelijke intocht van Sinterklaas op 18 november 2017 in Dokkum werden via Facebook mensen opgeroepen om de demonstratie van de actiegroep Kick Out Zwarte Piet bij de intocht te verhinderen. De verdachten hebben aan die oproep gehoor gegeven en de A7 geblokkeerd. Mede door de blokkade zijn de anti-Zwarte Piet-demonstranten niet in Dokkum aangekomen en hebben zij niet kunnen demonstreren.
Eigenrichting in democratische rechtsstaat
De rechtbank neemt dit alle verdachten zeer kwalijk. Het recht om te demonstreren is een grondrecht. Verdachten hebben het recht echter in eigen hand genomen. Eigenrichting kan in een democratische rechtsstaat niet worden getolereerd. Het reguleren van betogingen en het handhaven van de openbare orde en veiligheid zijn taken van de overheid en niet van (groepen van) individuele burgers.
Toegekende en afgewezen schadevergoeding
De rechtbank heeft een schadevergoeding toegekend aan een demonstrant die een hersenschudding heeft opgelopen door de abrupte stop van de bus waarin hij zat op de A6. De stichting Nederland Wordt Beter die de demonstratie mede had georganiseerd heeft een materiële schadevergoeding toegekend gekregen. Immateriële schadevergoeding in de vorm van een workshop over de geschiedenis van Sinterklaas en Zwarte Piet heeft de rechtbank afgewezen.