Til kritisch op AZ: "We moeten ook niet doen alsof God en God vertrokken zijn"

AZ presteert dit seizoen minder goed dan vorig seizoen, maar volgens Guus Til ligt dat niet alleen aan het vertrek van de twee spitsen.

Met de transfers van Wout Weghorst en Alireza Jahanbakhsh raakte AZ afgelopen zomer z'n twee topschutters kwijt. Het duo was vorig seizoen goed voor 39 Alkmaarse goals in de Eredivisie. "De cijfers liegen niet, dat is natuurlijk geen lulkoek. Maar we moeten ook niet doen alsof God en God zijn vertrokken bij AZ", zegt Til in gesprek met Voetbal International.

De middenvelder benadrukt dat Weghorst een prima spits was, maar geen spelmaker. "Als we daar iemand anders neerzetten en die op dezelfde manier van bruikbare ballen voorzien, waarom zou die dan niet vaak kunnen scoren? Ik vind het te makkelijk alles terug te voeren op het vertrek van twee goede aanvallers. We hebben nog steeds genoeg kwaliteit in huis om goed te voetballen en onze wedstrijden te winnen."

AZ staat na elf speelronden zevende in de Eredivisie, vijf punten achter nummers drie Feyenoord en Heracles Almelo. Na drie nederlagen op rij pakte AZ vorig weekend eindelijk weer drie punten (1-0 tegen De Graafschap). Volgens Til heeft de ploeg de 'stijgende lijn weer te pakken'. "En dat is nodig ook. Er stond best wat spanning op deze week."