Oranje zet grote stap richting WK na overtuigende zege op Zwitserland

Het Nederlands vrouwenvoetbalelftal hebben vrijdagavond een enorme stap richting het WK 2019 gezet. In Utrecht was Oranje duidelijk te sterk voor Zwitserland: 3-0.

Vorige maand plaatsten de Nederlandse dames zich voor de laatste ronde van de play-offs door twee keer te winnen van Denemarken. Zwitserland won op hun beurt in de halve finales van de play-offs België.

Nederland, dat begon met Vivianne Miedema in de basis, kreeg na vijf minuten al een goede kans op de openingstreffer. Via een voorzet van van Jackie Groenen raakte Lieke Martens via haar borst de lat. Oranje bleef het proberen, maar de Zwitserse verdediging bleef makkelijk overeind. In het tweede deel van de eerste helft kreeg Nederland via Groenen een goede kans, maar de inzet van de middenvelder ging naast. Ook Martens en Shanice van de Sanden kregen nog kansen in de eerste helft.

Na rust kwam Oranje wel snel op voorsprong. Na een overtreding op Daniëlle van de Donk schoot Sherida Spitse uit een vrije trap via de paal binnen. De ploeg van bondscoach Sarina Wiegman kreeg nog een tegenvaller te verwerken doordat Groenen met een ogenschijnlijk zware blessure van het veld moest.

Halverwege de tweede helft verdubbelde Nederland de voorsprong. Op aangeven van Van de Sanden maakte Martens het in de verre hoek makkelijk af. Tien minuten voor tijd maakte Miedema de 3-0. Na een goede actie van Lineth Beerensteyn maakte de Nederlandse spits het rustig af.

In de slotfase kregen de Nederlandse dames zelfs nog kansen op een vierde goal, maar die kwam er niet. Door de zeer overtuigende zege is deelname aan het WK in Frankrijk bijna binnen. Dinsdag is de return in Schaffhausen.

Lieke Martens juicht na het scoren van de 2-0. (Pro Shots / Remko Kool)