Leerdam met Seattle onderuit in MLS na penalties tegen Portland

De voetballers van de Portland Timbers hebben zich geplaatst voor de finale van de Western Conference in de MLS, wat betekent dat ze bij de laatste vier ploegen staan die strijden om de Amerikaanse landstitel. Portland had thuis met 2-1 gewonnen van de Seattle Sounders, waarna de return in Seattle voor genoeg spektakel zorgde.

Er gebeurde lange tijd niet veel, maar in de 68e minuut was het raak: de Peruviaans international Raul Ruidiaz schoot de Sounders op 1-0, maar Sebastian Blanco trok de stand tien minuten later weer gelijk. De Timbers leken het af te maken, tot Ruidiaz diep in blessuretijd voor de 2-1 zorgde, waardoor er verlenging nodig was.

Na drie minuten blessuretijd ging het weer fout voor Seattle: Dairon Asprilla stond vrij en kopte de 2-2 hard tegen de touwen. Niet lang na de 2-2 eiste Seattle een penalty wegens hands van Larrys Mabiala, maar de VAR besloot dat er niks aan de hand was en dat Seattle het moest doen met een corner. Die leverde dan alsnog een penalty op: Blanco maakte toch echt hands, waarna aanvoerder Diego Valeri vervolgens ook nog eens een gele kaart kreeg wegens uiteraard kansloos protesteren.

Oud-Ajacied Nicolas Lodeiro schoot de penalty onberispelijk binnen, waarna er niet meer werd gescoord en de boel dus via strafschoppen beslist moet worden. De eerste drie van Portland gingen raak, terwijl doelman Jeff Attinella er twee van de Sounders tegen wist te houden. Een misser van Liam Ridgewell hield de Seattle-hoop nog even in leven, zeker nadat de jonge Keniaan Handwalla Bwana - die basisspeler Kelvin Leerdam verving - trefzeker was, maar Asprilla maakte het af: de Colombiaan zag Sounders-doelman Stefan Frei wel bij zijn schot komen, maar de Zwitser kwam nét tekort om Seattle in leven te houden.

Portland speelt in de finale in het westen tegen de winnaar van het duel tussen Real Salt Lake en Sporting Kansas City, wat in de eerste wedstrijd in 1-1 eindigde. Zondag volgt de return in Kansas City. Dan strijden ook de New York Red Bulls en Columbus Crew tegen elkaar in de halve finales in het oosten, net als Atlanta United en New York City FC. Columbus en Atlanta wonnen daar de eerste wedstrijden met 1-0 en 0-1.

Seattle Sounders - Portland Timbers (Bron: YouTube)