Nippon Marathon

De eer voor de raarste game 2018 gaat nu al zonder twijfel naar Nippon Marathon. Uitgever Pqube komt met deze, ja, wat is het eigenlijk? Het is het meest te vergelijken met de chaos van Mario Kart, maar dan in het kwadraat. Een marathon ren je, dus in deze game moet je sneller rennen, maar ook springen, vliegen en items gebruiken. Een addertje onder het gras: er zijn ragdoll physics.

Nippon Marathon is een multiplayerspel voor maximaal vier personen. Ik speelde de Switch-versie tegen drie anderen met ieder een Joy-Con. De besturing is dan ook vrij simpel onder de knie te krijgen met zo weinig knoppen. De gameplay is ook simpel te begrijpen. Iedereen kiest een personage. Daar wordt het al vreemd, want elke renner is op zijn minst vreemd te noemen. Een man in een krabbenpak inclusief scharen, een meid in een eenhoornpak, een hond die op twee benen loopt, de makers hebben er een paar te veel op doen ze de marathonlopers gingen bedenken.

Nippon Marathon (Foto: Pqube)

Races in Nippon Marathon zijn opgedeeld in stukken. Iedereen begint te rennen als een idioot, totdat er maar een iemand over is gebleven. Op dat moment krijgt iedereen een x aantal punten voor zijn prestaties. Op die plek wordt iedereen weer bij elkaar gebracht en gaat marathon door, totdat de finish is gehaald. Natuurlijk zijn er daar nog punten te halen, inclusief bonuspunten voor gedane zaken als items gebruiken minst vallen enzovoort.

De chaos in Nippon Marathon komt namelijk van de ragdoll physics, de items en honden. De ragdoll physics doen precies wat je verwacht: als je ergens struikelt, tegen aan loopt of wat dan ook, dan val je als een lappen pop. Dat vallen en weer opstaan kost tijd, dus om te winnen wil je de tegenstanders zo vaak mogelijk op hun smoelwerk laten gaan. Dat kun je doen door gebruik te maken van de omgeving en smerige dingen zoals duwen en dergelijke. Sterker nog, je moet echt wel opletten tijdens een potje, want slagbomen waar je al bukkend onder door moet rennen, gaten in de weg, platformen zoals karretjes van een reuzenrad en soms nog eens een rit in een winkelwagentje. Het is best lastig om zonder te vallen over de finishlijn te komen.

Daar stopt het dan niet, want je kunt je tegenstander dwars zitten door items te gooien. In de aanbieding is er fruit, zoals een ananas, meloen en de klassieker: een bananenschil. Het werd als snel lachen, gieren en brullen in de paar marathons die ik rende door alle chaos op het scherm. Wil je meer chaos? Dat kan hoor, want op een gegeven moment worden er honden los gelaten. Japanse Shiba Inus wel te verstaan. Ze hebben geen enkele voorkeur en vallen iedereen aan. Door ze slim te lokken en op tijd weg te springen kun je zelfs je tegenstander verder dwars zitten.

Nippon Marathon is de meest vreemde game die ik dit jaar gespeeld heb. Het is complete gekte waarbij de makers steeds weer iets nieuws naar je gooien, soms letterlijk. Het spel is nu uit voor pc in Early Access op Steam. De versies voor PlayStation 4, Xbox One en Switch komen ergens deze herfst. Duur gaat het niet worden, op Steam is de game tien euro. Nippon Marathon is duidelijk gemaakt als party-game, en daarin zijn de makers zeker geslaagd. Zet vier wildvreemden bij elkaar in een kamer met het spel en binnen no-time hebben ze de grootste lol. Tenminste, dat gebeurde in mijn speelsessie.