Volleyballers stunten op WK met winst op Brazilië

De Nederlandse volleyballers hebben op het WK in Bulgarije voor een sensatie gezorgd. Niemand minder dan regerend olympisch kampioen Brazilië werd met 3-1 aan de kant geschoven: 21-25, 25-20, 25-20, 25-21.

Aanvallend, blokkerend, serverend...Nederland was op alle fronten eigenlijk gewoon beter dan de grootmacht, op de eerste set na. Wouter ter Maat speelde heerlijk en vooral in de slotfase van de vierde set sloeg hij met enige regelmaat snoeihard raak.

Brazilië wist zich geen raad met het gevarieerde spel van Gido Vermeulen's ploeg, waar Daan van Haarlem de man of the match was. Ook Thijs ter Horst en Maarten van Garderen waren flink trefzeker, terwijl Michael Parkinson met zijn bloks zeer sterk bezig was.

"Ongelooflijk", aldus Van Haarlem na afloop. "Het besef moet nog komen...wij kwamen er steeds beter in en zij knakten. Deze zege gaan we nooit meer vergeten." Ook Vermeulen was uiteraard blij: "De mooiste zege in mijn jaren als bondscoach, fantastisch dat we ze hebben verrast."

Nederland was tegen Canada eerder nog kansloos (3-0), maar zette China met 3-1 opzij. Dankzij de stunt van zaterdag staat Nederland derde in de groep, terwijl de eerste vier naar de tweede ronde gaan. Zondag speelt Oranje tegen het eveneens zeer sterke Frankrijk.