Paard 'Barack Obama' overleden na uitputtingsslag

Op de Wereldruiterspelen in het Amerikaanse Tryon is paard Barack Obama overleden. Het endurancepaard van de Nieuw-Zeelandse Jenny Champion werd slachtoffer van de enorme uitputtingsslag, die ruim voor het einde afgelast werd.

De 160 kilometer lange endurancewedstrijd werd al snel stilgelegd wegens allerlei organisatorische problemen. Zo waren delen van het parcours zo slecht gemarkeerd dat ruiters geen idee hadden welke kant ze op moesten en verdwaald raakten.

De race werd na een uitgebreide onderbreking hervat voor 120 kilometer, maar ook dit keer werd het snel stilgelegd: de weersomstandigheden waren veel te zwaar, met zeer hoge temperaturen en een luchtvochtigheid van ruim boven de negentig procent.

Maar liefst 53 paarden hadden uiteindelijk medische hulp nodig, het gros daarvan ging aan het infuus. Vrijwel allemaal herstelden ze, maar voor Barack Obama kwam hulp te laat: hij had nierklachten en kreeg een dodelijke injectie toegediend. Het paard was 20 jaar, wat gezien wordt als zeer oud voor een endurancewedstrijd.