FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesCoronavirus (COVID-19)
Coronavirus (COVID-19)


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 19 juni 2018

Binnenkort direct naar Disneyland Parijs met Thalys

Goed nieuws voor mensen die de autorit naar Disneyland Parijs net iets te lang vinden. Binnenkort sta je binnen een paar uur voor de poort. Disneyland Parijs wordt namelijk toegevoegd als bestemming van de hogesnelheidstrein Thalys. Dat is vandaag bekendgemaakt.

Vanaf april 2019 is het mogelijk om midden in het park uit te stappen en los te gaan in de wereld van Disney. Nu is er nog een overstap noodzakelijk op Gare du Nord via bus of de RER Metro. Aangezien die verbinding op dit moment niet goed voldoet, is het een welkome verrassing dat er redelijk snel gebruik te maken is van de optie. Ook is er vanaf diezelfde maand een directe verbinding naar de internationale luchthaven Charles de Gaulle. 

Op dit moment is in het Walt Disney Studios Park de Marvel Superhelden Zomer gaande. Daarvan valt het verslag van FOK! hier te lezen. Kies jij nu sowieso voor de trein of pak je toch nog de auto naar Chéssy?

Binnenkort direct naar Disneyland Parijs met Thalys (Foto: ANP)
Binnenkort direct naar Disneyland Parijs met Thalys (Foto: ANP)

Rusland na zege op Egypte bijna zeker van volgende ronde

Rusland heeft op het wereldkampioenschap voetbal een grote stap gezet op weg naar de volgende ronde. Het gastland was met 3-1 te sterk voor Egypte en is met twee zeges nu bijna zeker van een plek in de achtste finales.

Bij Egypte was sterspeler Mohamed Salah hersteld van een blessure en startte weer in de basis, het waren echter de Russen die in de eerste helft het beste van het spel hadden. De grootste mogelijkheden waren voor Aleksandr Golovin, wiens inzet langs de paal zoefde, en Tsjerysjev, die over schoot. Toch had ook Egypte een mogelijkheid via Trezeguet, maar ook zijn inzet ging over.

De tweede helft was nog maar twee minuten oud toen de Russen op voorsprong kwamen. Na een inzet van Roman Zobnin werkte Ahmed Fathy, terwijl hij werd verdedigd door Dzjoeba, de bal in het eigen doel. Een paar minuten later werd de score verdubbeld toen Tsjerysjev 2-0 binnen schoof na goed werk van Mario Fernandes. Toen Dzjoeba de 3-0 maakte was de wedstrijd beslist.

Salah maakte voor Egypte uit een penalty nog wel de 3-1, maar verder dan dat zouden de Egyptenaren niet meer komen. De Russen zijn daardoor na twee zeges nagenoeg zeker van de volgende ronde, terwijl Egypte na nederlagen eigenlijk al de tickets naar huis kan bestellen.

Rusland

3 - 1

Egypte

 47' Fathy (e.d)
 59' Tsjerysjev
 62' Dzjoeba
   73' Salah (pen)
 
 Gele kaart: Smolov, (Rusland), Trezeguet, (Egypte)
 
Stadion: Saint Petersburg Stadium, Sint-Petersburg
Toeschouwers: 64.468
Arbiter: Cáceres (Par)
 
Opstelling:   Opstelling:
Akinfejev
Fernandes
Koetepov
Ignasjevitsj
Zjirkov (Koedrjasjov/86)
Samedov
Gazinskij
Golovin
Zobnin
Tsjerysjev (Koezjajev/74)
Dzjoeba (Smolov/79)
  El-Shenawy
Fathy
Gabr
Hegazy
Abdel-Shafy
Salah
Elneny (Warda/64)
Said
Hamed
Trezeguet (Sobhi/68)
Mohsen (Kahraba/82)

Dieren levend gekookt en gevild in Nederlandse slachthuizen

In Nederlandse slachthuizen gaat het er niet altijd even diervriendelijk aan toe. RTL Nieuws vroeg rapporten op bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, met daarin bevindingen van NVWA-inspecteurs die bij de slachthuizen langs zijn geweest.

Negentien slachthuizen hebben bij elkaar 48 boetes gekregen in twee jaar tijd. Van de 180 slachthuizen waar varkens, runderen en schapen worden geslacht kreeg er één maar liefst elf boetes, waarbij geen namen genoemd worden.

Het gaat met name om misstanden bij het aanvoeren en doden van dieren. Zo werden kreupele dieren niet uit hun lijden verlost en bleken niet alle varkens dood te zijn voor ze in een bad met bloedheet water gedrukt werden, waar de krijsende varkens dan verdronken.

RTL Nieuws heeft hier een opsomming gemaakt van de uitgedeelde boetes, inclusief meer details over het hoe en wat in de slachthuizen.

Meisje (3) geeft Elmo aan agent tegen eenzaamheid

Een beetje feelgoodnieuws op de dinsdagavond: in de Amerikaanse staat New York heeft een 3-jarig meisje een lokale politieagent een Elmo-pop cadeau gedaan. "Ik wil jou mijn Elmo geven, zodat je niet alleen hoeft te werken", zei Gabby volgens haar moeder tegen Oom Agent, die ze op straat tegen kwamen.

Elmo gaat de agent overigens geen gezelschap houden. Hij heeft bij de politie van Blasdell, ten zuiden van Buffalo, een cursus ondergaan en de politie-opleiding afgerond, zo vertelden de burgemeester en de betreffende agent. Zij kwamen Elmo later op de dag terugbrengen bij Gabby, inclusief politieuniform, waarbij de pop de opdracht kreeg om ervoor te zorgen dat Gabby veilig zou blijven.

Het meisje was duidelijk over haar motieven, zo vertelde de moeder: "Ze zag dat hij helemaal alleen aan het werk was en vond dat hij een vriendje nodig had."

Wild-West taferelen in Rotterdam: politie zoekt getuigen

De politie onderzoekt het schietincident dat dinsdagavond plaatsvond aan de Honingerdijk in Rotterdam en komt daarbij graag in contact met getuigen. Bij het schietincident vielen geen gewonden.

Rond 17:45 uur meldden getuigen bij de politie dat op de Maasboulevard een aanrijding tussen twee auto’s plaats had gevonden. Na de aanrijding, stopten de auto’s op een grasveld vlakbij de Honingerdijk. De mannen die uitstapten begonnen op elkaar te schieten en vluchtten daarna. Politieagenten gingen er direct naartoe.

In de omgeving konden ze twee verdachten aanhouden: Rotterdammers van 31 jaar oud. Ook troffen ze een vuurwapen aan. Dat is in beslag genomen. Bij het schietincident vielen geen gewonden. De politie onderzoek wat zich exact heeft afgespeeld. Meerdere aanhoudingen worden niet uitgesloten.

Wild-west taferelen in Rotterdam: politie zoekt getuigen (Foto: stockfoto politie.nl)
Wild-west taferelen in Rotterdam: politie zoekt getuigen (Foto: stockfoto politie.nl)

Kamer wil snel verder onderzoek naar mediwiet

Het kabinet moet snel onderzoeken of bijvoorbeeld kinderen met epilepsie baat kunnen hebben bij medicinale wiet, vindt de Tweede Kamer. Nu is daar nog niet genoeg bewijs voor. Huisartsen krijgen daarom het advies van hun beroepsvereniging om cannabis niet meer als pijnstiller voor te schrijven.

Op initiatief van Vera Bergkamp (D66) dringt de Kamer er bij het kabinet op aan snel en gericht te onderzoeken of medicinale cannabis verlichting biedt bij een aantal aandoeningen. Bergkamp denkt bijvoorbeeld aan pijnstilling bij kanker en weke-delenreuma. Als dat onderzoek uitwijst dat mediwiet een gunstige werking heeft, kunnen artsen het weer zonder aarzelingen voorschrijven. Bovendien komt dan misschien vergoeding door de verzekeraar in zicht.

Mediwiet wordt nu niet vergoed door de zorgverzekeraars. Ook dat komt door het ontbreken van voldoende bewijs voor de heilzame werking. Dat jaagt sommige patiënten op hoge kosten.

De Kamer wil dat het kabinet het Bureau Medische Cannabis, een overheidsinstantie die als enige medicinale cannabis mag maken, inschakelt voor het onderzoek.

Kamer wil snel verder onderzoek naar mediwiet
Kamer wil snel verder onderzoek naar mediwiet (Foto: ANP)

EU-landen: maximaal jaar grenscontroles

EU-landen mogen hun binnengrenzen maximaal een jaar lang controleren als er sprake is van een bedreiging van de interne veiligheid of openbare orde. De 28 lidstaten hebben daar overeenstemming over bereikt. Zij gaan hierover onderhandelen met het Europees Parlement als dat zijn standpunt heeft bepaald.

In de Schengenzone geldt in principe vrij verkeer van personen. Een land moet wel aantonen dat paspoort- of andere controles echt gerechtvaardigd zijn, zoals Frankrijk dat heeft gedaan na de aanslagen van 2015. Dat moet garanderen dat controles alleen als laatste redmiddel worden ingezet, terwijl lidstaten toch meer flexibiliteit krijgen.

Nu kan een land toestemming aan de Europese Commissie vragen om zijn grenzen zes maanden te mogen controleren, hoewel verlenging mogelijk is. Brussel had in september voorgesteld die termijn te verdubbelen. Met verlengingen zou dat in "uitzonderlijke situaties"in totaal drie jaar mogen, maar de lidstaten willen het houden bij een jaar. Halverwege moet de commissie wel nog een oordeel geven.

EU-landen: maximaal jaar grenscontroles
EU-landen: maximaal jaar grenscontroles (Foto: ANP)

Merkel en Macron eens over eurozonebegroting

Bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Emmanuel Macron zijn het eens geworden over een aparte eurozonebegroting. Die is bedoeld om eurolanden waar het economisch onverwacht slecht gaat te helpen.

Details van de plannen inclusief de hoogte van het budget willen de twee EU-leiders nog niet kwijt. Dit om "ruimte voor onderhandelingen met de andere lidstaten te laten", aldus Macron na afloop van een bijeenkomst met Merkel in een slot bij Berlijn.

Volgens Merkel is de begroting bestemd voor een forse investeringsimpuls bij tegenslag. Die moet ervoor zorgen dat de eurolanden economisch niet te veel uiteenlopen. De eurozonebegroting kan volgens de Franse president in 2021 worden ingevoerd.

Volgens een hoge EU-functionaris komen de plannen donderdag in Luxemburg al voor het eerst op tafel. Dan zijn de ministers van Financiën van de negentien eurolanden bijeen. Nederland is groot tegenstander van een aparte eurozonebegroting.

Merkel en Macron eens over eurozonebegroting
Merkel en Macron eens over eurozonebegroting (Foto: ANP)

D66 en CU: laat gemeenten vuurwerk verbieden

Gemeenten moeten zelf de bevoegdheid krijgen om tijdens de jaarwisseling een vuurwerkverbod in te voeren. ChristenUnie en D66 willen dat het kabinet de wet wijzigt om dit mogelijk te maken.

De Tweede Kamer debatteert woensdag over het rapport dat de Onderzoeksraad voor Veiligheid opstelde over de jaarwisseling. De OVV adviseerde een landelijk verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen in te voeren, maar het kabinet liet eerder deze maand weten dat advies niet over te nemen.

De twee regeringspartijen willen daarom nu gemeenten het laatste woord geven. "Iedere gemeente heeft te maken met andere problemen rondom de jaarwisseling", aldus Kamerlid Monica den Boer. "Met deze keuzevrijheid kan gemeente A een algeheel vuurwerkverbod afroepen en gemeente B enkel vuurwerkvrije zones inrichten."

CU was als enige coalitiepartner wel voor een landelijk verbod. Kamerlid Carla Dik-Faber benadrukt dat "op dit moment de helft van de slachtoffers omstander is" en wil daarom "gemeenten de ruimte"geven.

D66 en CU: laat gemeenten vuurwerk verbieden
D66 en CU: laat gemeenten vuurwerk verbieden (Foto: ANP)

Doofblinde, aan paal achtergelaten hond ingeslapen

We gaan het vertrouwen in de mensheid weer even naar beneden halen: in het Limburgse Born is een Duitse herder achtergelaten. Vastgebonden aan een paal, met een netwerkkabel. Het arme dier was ook nog eens vrijwel blind én doof en kon helaas niet gered worden.

Saskia Thijssen van de lokale dierenopvang legt uit dat er weinig meer te redden viel: "Het dier had ernstige ontstekingen en we konden helaas niks meer voor hem doen. Dit is schokkend en we willen dan ook zeker weten wie dit gedaan heeft", zegt ze.

Dat de hond vrijwel doof en blind was kwam volgens Thijssen door de leeftijd, maar de rest van de gezondheid weet ze aan zware verwaarlozing. De politie is inmiddels een onderzoek gestart om te achterhalen wie het dier aan een paal in de donkere bosjes achter heeft gelaten.

Ab Normaal komt weer terug op tv

Het schuine konijn Ab Normaal maakt binnenkort vermoedelijk zijn rentree op televisie. Dat heeft geestelijk vader Toon van Driel verteld in een interview op NPO Radio 5.

'De moppenkoning van Nederland' was een komisch typetje uit de stripreeks De Stamgasten van Van Driel. Ab Normaal was tussen 2001 en 2012 onregelmatig op televisie en radio te zien en te horen met schuine moppen. Het programma was te zien op Yorin, RTL5, V8, Veronica en Tien.

"Ik had de pop opgevouwen en wilde hem eigenlijk laten liggen", vertelde Van Driel. "Maar toen kwam John de Mol, die wilde de rechten van Ab van mij kopen. Ik heb begrepen dat het de bedoeling is dat hij terugkomt op televisie."

De stem van Ab Normaal werd toentertijd ingesproken door stemacteur Wiebe Hartog, die inmiddels overleden is. Daarom zoeken de producenten van de nieuwe reeks naar een nieuwe stemacteur die de moppen kan gaan tappen.

Ab Normaal komt weer terug op tv
Ab Normaal komt weer terug op tv (Foto: BuzzE)

'Geen cannabisolie voor epileptici'

In het regel- en wetjesgekke Engeland heeft de overheid een nieuw niveau van rigiditeit weten te bereiken ten koste van een ventje van 12 jaar oud. De pre-puber kampt met een ernstige vorm van epilepsie, maar kan dit redelijk onderdrukken door het gebruik van cannabisolie. Helaas interpreteren de Britse regelcopuleerders hun pieterpeuterige regeltjes op een pieterpeutige manier: cannabis mag je niet gebruiken. Ook niet wanneer je zonder dit natuurlijkvriendelijke middeltje bijna het loodje legt.

Eerder had het ministerie van Binnenlandse Zaken de arts van Billy Caldwel gesommeerd om laatstgenoemde geen olie meer voor te schrijven. Dit is namelijk verboden, omdat het nu eenmaal verboden is. Het Britse ambtenarenapparaat leidt -zo mogelijk- nog sterker dan hier aan een totaal gebrek aan besef van waar de wetten nu eigenlijk voor bedoeld zijn. Soms komt die houding naar voren in gevallen waarin het gezonde verstand klaarblijkelijk volkomen aan de kant geschoven wordt. +

De moeder van Billy zag zich noodgedwongen om de olie dan maar ergens anders vandaan te halen. Zij vertrok naar Canada, waar het spul iets simpeler te krijgen is.

Bij terugkomst op in Londen werd ze echter onmiddellijk door de douane in haar nekvel gegrepen: ze overtrad de drugswet. Het dure, zelf gekochte voorraadje werd in beslag genomen.

Voor zoonlief had dit direct grote gevolgen: wegens hevige epilepsie-aanvallen moest Billy in het ziekenhuis worden opgenomen. Als we zijn moeder mogen geloven (en dat doen we), kunnen deze aanvallen de jongen fataal worden. Een smeekbede richting het verantwoordelijke ministerie wierp geheel onverwachts zijn vruchten af; de volgende dag na de opname kreeg Billy alsnog de broodnodige cannabisolie.

De Britse overheid vindt inmiddels van zichzelf dat zij in een lastig parket zit: cannabis staat op de zogenaamde Lijst-1, wat impliceert dat de olie op de eilanden niet als geneesmiddel erkent wordt en derhalve verboden is. Meerder parlementsleden hebben hun steun uitgesproken voor het gezin. De toekomst zal uitwijzen of Billy en andere epilepsie-patienten hier daadwerkelijk iets aan gaan hebben.

Tennisser Kicker drie jaar geschorst wegens matchfixing

De Argentijnse tennisser Nicolas Kicker mag de komende drie jaar wat anders gaan doen. De nummer 100 van de wereld heeft een schorsing van zes jaar aan de broek gekregen wegens matchfixing, waarvan drie jaar voorwaardelijk.

Op het Challenger-toernooi van het Italiaanse Padova en dat van Barranquilla in Colombia heeft Kicker in 2015 twee wedstrijden bewust uit handen gegeven. In Padova verloor hij in de eerste ronde 'kansloos' van de Zuid-Koreaan Lee Duck-hee, terwijl de Ecuadoriaan Giovanni Lapentti hem in Barranquilla de baas was.

Op 24 mei gaf Kicker aan de Tennis Integrity Unit toe dat hij die wedstrijden bewust had verloren, waardoor hij pas in mei 2021 weer in actie mag komen. De 25-jarige Kicker won nooit een ATP-toernooi, maar was op Challenger-toernooien wel drie keer de beste. Dit jaar haalde hij op de Australian Open de derde ronde.

Jamai heeft een nieuwe nier nodig

Zanger Jamai Loman moet op korte termijn een niertransplantatie ondergaan. Dat vertelde hij dinsdag op NPO Radio 2 in het programma van Ruud de Wild.

"Mijn nieren werken niet zo goed meer", vertelt hij. "Dat betekent dat ik binnenkort begin aan dialyse. Uiteindelijk ga ik het traject van een niertransplantatie in." Loman ontdekte de problemen na een bezoek aan de dokter. "Ik hield een beetje vocht vast. Mensen zeiden tegen me: 'wat heb jij een dikke kop'. Maar dat ging wel heel snel. Mijn nieren bleken zo slecht dat ik meteen door moest naar het ziekenhuis."

De zanger slikt nu medicijnen en heeft de opnames voor een reisprogramma dat in de planning stond moeten afzeggen. Zijn leven staat nu flink op z'n kop door het nieuws. "Het is nu een kwestie van zo snel mogelijk een donor vinden. Dat traject kost een aantal maanden. Er moet natuurlijk een perfecte match zijn."

Jamai moet niertransplantatie ondergaan
Jamai moet niertransplantatie ondergaan (Foto: BuzzE)

Merkel wijst Trumps claims over misdaad af

Bondskanselier Angela Merkel heeft beweringen van Donald Trump weerlegd en gezegd dat de Duitse misdaadstatistieken voor zich spreken. Het gaat beter in de Bondsrepubliek en niet slechter zoals Trump stelt.

"We moeten natuurlijk altijd meer doen tegen criminaliteit, maar er is een positieve trend", zei Merkel in een reactie op Trump. Hij heeft in de discussie over de harde Amerikaanse aanpak van illegale immigranten betoogd dat in Duitsland de misdaad met 10 procent is toegenomen sinds er zo veel migranten zijn geaccepteerd. Aangenomen wordt dat hij 2015 bedoelt.

Trump deed het voorkomen alsof Duitsland op het gebied van misdaad gepleegd door illegale buitenlanders een angstaanjagend voorbeeld is. Hij betoogde dat de Amerikanen dat voorbeeld niet mogen volgen en waarschuwde dat "wie geen grenzen handhaaft ook geen land heeft".

Merkel wijst Trumps claims over misdaad af
Merkel wijst Trumps claims over misdaad af (Foto: ANP)

Vrachtwagenchauffeur met haast zet ambulance aan de kant

Een filmpje op Facebook leidt tot verontwaardigde reacties, zowel positief als negatief. Op het filmpje is te zien hoe een ambulance wordt ingeparkeerd  waarna de bestuurder uitstapt en in een gereedstaande vrachtwagen van het belgische bedrijf Penneman eieren & zuivel stapt om vervolgens weg te rijden. 

Onder de video wordt door sommigen begrijpend gereageerd in het kader dat nu het verkeer in ieder geval door kan rijden. Er zijn echter ook mensen die menen dat die ambulance niet 'zomaar' midden op straat parkeert en dat het ambulancepersoneel nu niet direct de brancard kan pakken of met patiënt en al kan inladen, omdat de achterdeur geblokkeerd is. 

Kijk en oordeel zelf. 

Franse homo-adoptieouders openlijk gediscrimineerd

Sinds 2013 mogen homostellen in Frankrijk ook kinderen adopteren, zonder dat er voorwaarden worden gesteld. Echter, in de praktijk blijkt dat Franse homoparen die graag een kind willen adopteren vaak een 'afwijkend kind' krijgen. De officiële Franse dienst voor adoptiekinderen in het departement Seine-Maritime (Normandië) heeft dat op de radio bevestigd zo meldt het AD. 

Pascale Lemare, die de adoptiedienst leidt; zei: "We sluiten homoseksuelen niet uit, maar ze zijn zeker ook geen prioriteit. Homo's zijn afwijkend, zowel sociaal als biologisch. Dus moeten ze zich ook openstellen voor kinderen met een afwijkend profiel." Volgens haar worden de potentiele adoptiekinderen in verschillende categorieen ingedeeld: "Je hebt kinderen met grote problemen, kinderen met psychologische stoornissen en kinderen die gehandicapt zijn. Met die kinderen is iets mis en die zijn dus niet gewenst. Dat is normaal. Als homo’s zich een beetje open opstellen dan kunnen zij deze kinderen adopteren.''

De radioreportage heeft voor grote verontwaardiging gezorgd in Frankrijk. De regering laat in een reactie weten dat probleemkinderen toewijzen aan homo's uit den boze is: "Door de overheid hoort niet te worden gediscrimineerd", zo verklaarde de Franse staatssecretaris Oliver Dussopt. 

Franse homo-adoptieouders openlijk gediscrimineerd (Foto ter illustratie: pxhere.com)
Franse homo-adoptieouders openlijk gediscrimineerd (Foto ter illustratie: pxhere.com)

Effectief Senegal te sterk voor Polen

Polen is er niet in geslaagd om zijn eerste wedstrijd in groep H te winnen. Een effectief Senegal had twee schoten op doel nodig om te scoren en even zovaak was het raak. Al was de tweede treffer enigszins discutabel te noemen. De Poolse ploeg zette daar in de slotfase nog wel een aansluitingstreffer tegenover, maar dat bleek uiteindelijk niet voldoende.

De eerste helft deed pijn aan de ogen. Beide ploegen zagen er nerveus uit, waardoor de ene na de andere pass niet aankwam. Daarnaast waren er nauwelijks fraaie aanvaller te zien.

Polen had in het eerste bedrijf meer balbezit, maar deed daar veel te weinig mee. Senegal daarentegen was veel dreigender, schoot vaker op doel en kwam tien minuten voor de thee verdiend op voorsprong. De Afrikanen hadden daar wel wat geluk voor nodig, want Gueye probeerde het eens van afstand en vond via Cionek het net.

In de tweede helft zette Polen aan en zocht de aanval vaker op. Het spel werd iets meer verzorgd en dat leverde wat kansen op voor Lewandowski en Piscek.

Toch was het Senegal dat de voorsprong uiteindelijk wist uit te bouwen, al gebeurde dat wel op een discutabele manier. Niang kwam na een blessurebehandeling terug het veld in en ontsnapte zodoende aan de Poolse aandacht. Een belabberde terugspeelbal zorgde vervolgens voor een misverstand tussen Bednarek en doelman Szczesny, waarna de bal in het net lag.

Polen probeerde nog wel terug te komen en maakte via Krychowiak wel de aansluitingstreffer. Daardoor werd het nog even spannend, maar Senegal had bij spelhervattingen veel tijd nodig, waardoor de Poolse ploeg niet meer op gelijke hoogte kon komen.

Alle deelnemers hebben nu hun eerste wedstrijd op het WK voetbal in Rusland gespeeld. Om 20.00 uur begint de tweede speelronde met de wedstrijd tussen Rusland en Egypte.

WK-speler dankzij ploeggenoten op en neer naar baby

Mooi nieuws voor voetballer Jonas Knudsen: de Deen is vader geworden van een gezond dochtertje. Zijn vrouw was zwanger - zoals de oplettende lezer vermoedelijk wel geraden had - maar ze zou pas na het WK bevallen, en dus was er niks aan de hand.

Woensdag was het echter ineens al raak: mevrouw Knudsen perste er een dochtertje uit. Met moeder en kind ging het prima, maar papa moest vrijdag nog wel even de Deense openingswedstrijd tegen Peru spelen. Die werd met 1-0 gewonnen, waarna Knudsen's ploeggenoten bij Denemarken geld lapten. Daarmee kon een privévliegtuig gehosseld worden, waarmee Knudsen zijn dochter kon bezoeken. Maandag is hij weer gearriveerd in Rusland.

Ook William Kvist heeft het Deense kamp verlaten, maar dat was om minder prettige redenen. Tijdens het duel met Peru raakte hij geblesseerd aan een rib en maandag is hij naar Denemarken gevlogen om behandeld te worden. Een vervanger oproepen mag niet en dus moet bondscoach Age Hareide hopen dat Kvist later op het WK weer in actie kan komen.

Zeus komt meeknokken in Warriors Orochi 4

Koei Tecmo laat weten dat Warriors Orochi 4 split screen co-op gaat ondersteunen. Je mag dus met z'n tweeen gaan hakken tegen duizenden tegenstanders vanaf de bank.

Je kunt in Warriors Orochi 4 kiezen uit 170 speelbare personages uit onder ander de franchises Dynasty Warriors en Samurai Warriors. Dit keer is er ook magie voor handen, dus naast al het wapengeweld zijn er veel grafische lichtshows te zien. Het is de eerste keer dat magie in het spel zit, en volgens de verhaallijn van de game komt dat door de Sacred Treasures van de goden. Je kunt de magie combineren met je medespeler voor een nog krachtigere combo-spreuk.

Om al die kracht nog eens te laten zien is er meteen een nieuw speelbaar personage bekendgemaakt: Zeus, de oppergod van de Grieken. Met zijn wapen Keravnos brengt hij bliksem naar het slagveld om de vele tegenstanders te verslaan.

Warriors Orochi 4 komt 19 oktober uit op PlayStation 4, Xbox One, Switch en pc.

OM eist tot 40 maanden cel tegen fietsendieven

Het was fietsendiefstal op grote schaal: tientallen tweewielers werden in Nederland gestolen, netjes geseald in een busje geladen en vervolgens in Polen verkocht voor zo'n 200 euro per stuk. Vijf verdachten hoorden vandaag straffen tot 40 maanden tegen zich eisen.

De zaak kwam aan het rollen met een tip aan de politie: vanuit het huis van de buren werden meerdere keren per week fietsen ingeladen in auto's of busjes met een Pools kenteken. Soms waren het er twee, een volgende keer wel zes of zeven. De buurman had foto's gemaakt en kentekens genoteerd.

De politie besloot zelf ook te gaan posten. Op verschillende dagen werden inderdaad gesealde fietsen het huis uitgesjouwd en in een busje gelegd. Soms wordt het busje daarna 'toevallig' van de weg gehaald en na een maand ligt er een dik dossier. Wanneer over de telefoon wordt gesproken over een grote slag, 35 dure fietsen die binnenkort naar Polen zullen worden gebracht, besluit men de verdachten op te pakken.

Onder elkaar schepten de verdachten op over hoe makkelijk ze hier de fietsen konden stelen. Dat blijkt uit de vele telefoongesprekken die tijdens het 'werk' onderling werden gevoerd. 'In drie uur heb ik elf fietsen gejat', klinkt het, 'kan je het geloven?!' Soms konden ze niet wachten om elkaar over de successen te vertellen: 'Het is niet normaal! Hij heeft zoiets vóór de winkel geflikt! Ik ben nu op het station, als ik thuis ben ga ik het je vertellen en dan zal je mond openvallen!'

Lachend vertelden ze elkaar hoe ze de duurste fietsen van straat plukten. 'Hij heeft er een van 3,5 duizend gejat!' Maar ze waren kieskeurig. 'Daar staat zo'n damesfiets, pak die mee', klonk de opdracht. Maar de ander vond het niet de moeite waard: 'Die is bekrast en verneukt en verreden. Die neem ik niet mee, godverdomme.'

Bang dat ze gepakt zouden worden waren de heren niet. En dan nog... 'Zelfs als ze me nu zouden oppakken, dan sta ik morgen weer op straat', pochte een van. 'En weet je wat je voor straf krijgt? 400 euro, ouwe! Het zijn belachelijke straffen.' Wat hij niet wist, was dat ze inmiddels al enige tijd in de gaten werden gehouden.

En wat de officier van justitie betreft volgt nu wel degelijk een flinke straf. Ze houdt rekening met de grote schaal waarop selectief dure fietsen werden gestolen. De verdachten vormden volgens haar een criminele organisatie die het professioneel aanpakte: framenummers werden voor vervoer vervangen voor valse. En uit niets blijkt enige vorm van medelijden met de slachtoffers die enorme schade hebben geleden.

Tegen twee hoofdverdachten, die een leidende rol hadden, eiste de officier van justitie 40 maanden cel. Drie andere verdachten zouden 6, 4 en 2 maanden de cel in moeten.

OM eist tot 40 maanden cel tegen fietsendieven (Foto ter illustratie door pxhere.com)
OM eist tot 40 maanden cel tegen fietsendieven (Foto ter illustratie door pxhere.com)

DENK overweegt aangifte tegen BNNVARA journalisten

De BNNVARA journalisten Peter Kee en David van der Wilde hebben een ex-opdrachtnemer van DENK aangespoord om valse informatie en beschuldigingen over DENK te verzinnen. Om deze reden overweegt DENK gerechtelijke stappen te ondernemen in de richting van Peter Kee en David van der Wilde.

DENK: "Het verhaal, hoe journalisten Peter Kee en David van der Wilde DENK in de val wilde lokken, heeft DENK in een video uiteengezet. De conclusies zijn stuitend. Om hun item te maken verleidden zij hun enige bron, vroegen die bron om valse informatie te verzinnen, schonden zij ethische en journalistieke codes en de Nieuwspoortcode. "

Het BNNVARA programma De Nieuws BV is voornemens morgen een onvolledig item te publiceren over DENK. Op herhaaldelijk verzoek van DENK om live in de uitzending te mogen reageren werd met gelegenheidsargumenten geweigerd. Wat DENK betreft is dit geenszins deugdelijke en transparante journalistiek.

Volgens DENK is de inhoud van het item  gebaseerd op één bron, die de afgelopen maanden dubbelspel speelde. Het was diezelfde bron die DENK voorzag van schokkende informatie over de werkwijze van deze twee journalisten. De twee journalisten van BNNVARA houden in deze ook geen rekening met de stelregel, één bron is geen bron. Later vanavond, rond 19:00 uur, zal DENK via DENK TV middels een uitgebreide videoreportage het gehele verhaal publiceren.

Van Poppel wint Halle-Ingooigem na milimetersprint met Jakobsen

Danny van Poppel heeft Halle-Ingooigem op zijn naam geschreven. De Nederlander van LottoNL-Jumbo was na 198 kilometer net iets sneller dan zijn landgenoot Fabio Jakobsen. Sean de Bie werd derde.

Rob Ruijgh was een van de vroege aanvallers in de wedstrijd. De Nederlander in dienst van de Belgische ploeg Tarteletto-Isorex had het gezelschap van de Belg Laurens de Vreese en de Brit Josh Teasdale. Ze hadden al snel drie minuten te pakken op het peloton. Op ruim vijftig kilometer van de streep werden ze alweer ingelopen, vooral door het werk van Quick-Step Floors en Lotto Soudal.

In de finale waren er meerdere aanvalspogingen, maar niemand sloeg een groot gat op het peloton, waar ook geen controle was. Op een kleine dertig kilometer van de streep leek er een interessant groepje weg te rijden met Robbert De Greef en Jan-Willem van Schip van Roompot-Nederlandse Loterij. De kopgroep van negen renners hadden een voorsprong van maximaal twintig seconden, maar ook de kopgroep werd teruggepakt door het peloton.

Op de laatste beklimming van de Tiegemberg reden uiteindelijk toch een dertigtal renners weg, met daarbij landgenoten Van Poppel en Jakobsen. Het verschil liep op naar de halve minuut. Ook in de laatste kilometers waren er nog volop aanvallen, maar niemand raakte weg mede dankzij Lets kampioen Krists Neilands.

In de sprint trok Quick-Step Floors de kaart van sprintbelofte Jakobsen, maar Van Poppel ging als eerste aan. Jakobsen kwam nog sterk opzetten, maar kwam enkele millimeters te kort om Van Poppel te verslaan, zo bleek uit de finishfoto. Voor Van Poppel was het zijn eerste zege sinds eind januari toen hij een etappe won in de Ronde van Valencia.

FOK! Games en het beste en slechtste van E3

E3 is weer voorbij, de grootste ontwikkelaars hebben hun games laten zien tijdens hun conferenties en we weten nu wat we de komende jaren kunnen verwachten van onder andere Microsoft, Sony, Bethesda en Ubisoft. Zoals traditie is evalueert de FOK! Games crew de afgelopen E3 en beschrijft wat hen opviel in positieve en negatieve zin. Benieuwd naar wat wij ervan vonden? Lees onze special!

City League kiest CSGO

Het concept van City League om Europese steden tegen elkaar laten strijden is goed bevallen. Helaas vond ontwikkelaar Blizzard het niet goed dat Overwatch werd gespeeld. City League gaat nu verder met Counter-Strike: Global Offensive (CSGO).

City League

In de City League nemen locale teams het vanuit hun stad op tegen een andere stad. Denk aan een groep gamers in bijvoorbeeld Antwerpen (België) die een potje knallen met een club gamers in Milaan (Italië). Een leuke mix van online en offline dus. Dit eerste seizoen doen er slechts acht locaties mee, dus er vallen een aantal deelnemers van het preseason af. De competitie duurt vijf weken en begint op 16 juli.

City League

Nederland deed in het preseason mee met twee locaties: Esports House 010 van Gamers First (Rotterdam) en Esports Game Arena (Alphen aan den Rijn). Zij gaan zich natuurlijk weer opgeven voor dit internationale toernooi. 

Update: 
Er wordt het eerste seizoen begonnen met acht teams / locaties. Het tweede seizoen heeft waarschijnlijk twee keer zoveel teams. Ook is er nu inschrijfgeld voor de locaties. City League is meteen aan het kijken of er ook animo is voor een Fortnite en een League of Legends-toernooi. Mocht je interesse hebben om mee te doen of mee te helpen, dan kun je je hier opgeven.

'Afrikaanse wereldkampioen voetbal is kwestie van tijd'

De bondscoach van het Senegalese voetbalelftal, Aliou Cissé, ziet de toekomst van het Afrikaanse voetbal rooskleurig in. Sterker nog, volgens hem is het slechts een kwestie van tijd voor er een Afrikaanse wereldkampioen te vieren valt.

Cissé was aanvoerder van de legendarische Senegalese ploeg van 2002, die het toernooi begonnen met 1-0 winst op regerend wereldkampioen Frankrijk, om vervolgens de kwartfinales te bereiken. "Dat team bezorgde het land enorm veel vreugde en de huidige ploeg gaat dat ook doen", zei Cissé stellig. "Ik heb heel veel vertrouwen in dit team."

De oud-voetballer ziet wel dat de verschillen groot zijn met zestien jaar geleden. "Er is veel veranderd, Afrika kwam toen eigenlijk pas net kijken op het WK. Sindsdien hebben we getoond dat er goede resultaten behaald kunnen worden, maar nu moet de volgende stap gezet worden."

Dat Europese topclubs steeds meer Afrikanen in de gelederen hebben is volgens Cissé een erg goed teken. "Het zal wat tijd kosten, maar net als Brazilië en Duitsland weet ik zeker dat Afrikaanse landen ooit mee kunnen strijden om de winst in grote toernooien."

Senegal speelt op het moment van schrijven op het WK in Rusland in hun eerste wedstrijd tegen Polen.

Jonge rappers doodgeschoten in VS

In de Verenigde Staten zijn twee opkomende rappers doodgeschoten. Het gaat om de 21-jarige Travon Smart, rapnaam Jimmy Wopo, en de 20-jarige Jahseh Onfroy, in de muziekscene beter bekend als XXXTentacion.

Met name XXXTentacion scheen aardig aan de weg te timmeren in de VS: dit jaar bracht hij een album uit - genaamd ?, inderdaad, een vraagteken - waarmee hij de eerste plek pakte in de Amerikaanse top-200. Bij een roofoverval in Deerfield Beach in Florida werd hij doodgeschoten.

XXXTentacion stond niet bepaald bekend als een lievertje. Zo was de jongeman al aangeklaagd voor twaalf zware misdrijven en zou hij getuigen omgekocht willen hebben. Om de kers op de taart te zetten was hij in een rechtszaak verwikkeld wegens zware mishandeling van zijn zwangere geliefde.

Jimmy Wopo was wat minder bekend. Hij werd kort na de moord op XXXTentacion doodgeschoten in Pittsburgh. De rapper zat samen met een andere passagier, die gewond raakte, in zijn auto en werd vanuit een andere auto onder vuur genomen. 

Een liedje van XXXTentacion's succesvolle album (Bron: YouTube)

20 juni nationale #groentefruitdag

Supermarktketen Lidl roept woensdag 20 juni uit tot Nationale Groente- en Fruitdag. Samen met initiatiefneemster en orthomoleculair voedingstherapeut Vivian Reijs wil de supermarkt op die dag Nederlanders extra inspireren, motiveren en uitdagen om meer groente en fruit te eten.

De meeste Nederlanders eten te weinig groente en fruit. De aanbevolen hoeveelheid van 2 stuks fruit en 250 gram groente wordt niet gehaald. Gemiddeld eet maar 16% van de bevolking voldoende fruit en slechts 6% genoeg groente volgens de voedselconsumptiepeiling van het RIVM. 

Daar moet iets aan veranderen vindt ook Vivian Reijs: ’’Veel mensen onderschatten het belang van het eten van genoeg groente en fruit. Het draagt zoveel bij aan de gezondheid, zeker voor kinderen, die nog in de groei zijn. Door elke dag aan de dagelijks aanbevolen hoeveelheid te komen, gaan we in de richting van een gezond voedingspatroon. Samen met Lidl willen we groente en fruit nog aantrekkelijker maken. Door bijvoorbeeld gezond te snacken. Op school, op het werk of vanavond meteen dat extra portie groente op het menu zetten. Ik wilde deze dag al heel lang in het leven roepen. Dat is gelukt, samen met Lidl!"

Het Nationaal Actieplan Groenten en Fruit is ook blij met deze landelijke aandacht en roept iedereen op deze dag te steunen. De Nationale Groente- en Fruitdag trapt morgen af en komt jaarlijks terug. Heel Nederland kan meedoen door op social media te laten zien hoe gezond snacken er bij hun uitziet. Dat kan door middel van de hashtags #groentefruitdag en #lidlgezond. 

20 juni nationale #groentefruitdag (foto pxhere.com)
20 juni nationale #groentefruitdag (foto pxhere.com)

Sociaaldemocraten: meer geld tegen migratie

In aanloop naar de Europese top volgende week, met asielbeleid als heet hangijzer, pleiten Europese sociaaldemocratische leiders voor een menswaardige aanpak van de migratiecrisis. Europa moet onder meer fors meer geld uittrekken om de oorzaken te bestrijden waardoor inwoners van crisislanden weg willen.

PvdA-leider Lodewijk Asscher en Europese collega's uit onder meer België en Italië kwamen dat overeen op een bijeenkomst in Amsterdam. Zij vinden ook dat Europa fors moet investeren in betere bescherming van vluchtelingen in de crisisgebieden, onder de vlag van de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties. De meest kwetsbare vluchtelingen (zoals vrouwen, kinderen en seksuele minderheden) kunnen vanuit dergelijke opvang naar Europa, met duidelijke quota voor alle Europese landen.

Sociaaldemocraten: meer geld tegen migratie
Sociaaldemocraten: meer geld tegen migratie (Foto: ANP)

Minister overweegt zwaardere straf discriminatie

Minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) gaat onderzoeken of misdrijven die zijn gepleegd uit haat tegen een hele groep, zwaarder moeten worden bestraft. GroenLinks en ChristenUnie hadden daarom gevraagd, uit zorg over discriminerend geweld als de aanval op een koosjer restaurant in Amsterdam en de mishandeling van een Arnhems homostel.

Grapperhaus wijst erop dat rechters nu al een hogere straf kunnen opleggen als de veroordeelde gedreven werd door haat tegen bijvoorbeeld joden of homo's. Maar ze blijven daarbij gebonden aan de maximumstraf die op het delict staat. GroenLinks en ChristenUnie willen daarom een afzonderlijk artikel over haatmisdrijven met een eigen strafmaat.

De minister aarzelt nog. Een aparte bepaling maakt het wel moeilijker om een discriminerend motief mee te wegen, omdat dat dan nog eens afzonderlijk moet worden bewezen, waarschuwt hij.

Minister weegt zwaardere straf discriminatie
Minister weegt zwaardere straf discriminatie (Foto: ANP)

Macron en Merkel bijeen over EU-hervorming

De Franse president Emmanuel Macron en de Duitse bondskanselier Angela Merkel zijn dinsdag in een slot bij Berlijn in conclaaf over de toekomst van Europa. In slot Meseberg spreken ze over hervormingen in de eurozone en de economie, versterking van de Europese buitenlandse politiek en defensie, over een gezamenlijk Europees asielbeleid en meer wetenschappelijk onderzoek.

Macron dringt sinds vorig jaar aan op "een nieuw fundament voor een verenigd en democratisch Europa". De christen- en sociaaldemocraten die Duitsland na een ongekend moeilijke formatie inmiddels drie maanden regeren, staan open voor zijn plannen.

Volgens Duitse media zijn de regeringen van Macron en Merkel elkaar al op een van de moeilijkste punten, de eurozone, dicht genaderd. De ministers van Financiën, Bruno Le Maire en Olaf Schulz, hebben hier "intensief over onderhandeld in de afgelopen dagen", aldus Duitse media.

Macron en Merkel bijeen over EU-hervorming
Macron en Merkel bijeen over EU-hervorming (Foto: ANP)

Stemming beperkt 'boerkaverbod' uitgesteld

De stemming in de Eerste Kamer over een beperkt verbod op gezichtsbedekkende kleding is een week uitgesteld. De senaat had dinsdag de knoop willen doorhakken, maar de SP wilde alsnog het debat heropenen. Dat bleek pas volgende week te kunnen, omdat de verantwoordelijk minister dinsdag niet aanwezig kon zijn.

Ondanks het uitstel lijkt de uitslag van de stemming vast te staan. Boerka's, nikabs, bivakmutsen en integraalhelmen zullen in de toekomst niet meer zijn toegestaan in het onderwijs, het openbaar vervoer, ziekenhuizen en overheidsgebouwen. De Tweede Kamer stemde eerder al voor het verbod.

Stemming beperkt 'boerkaverbod' uitgesteld
Stemming beperkt 'boerkaverbod' uitgesteld (Foto: ANP)

BAFTA's worden diverser

De Britse Academie voor Film- en Televisiekunsten (BAFTA) gaat haar jaarlijkse prijsuitreiking volgend jaar diverser maken. Zoals aangekondigd in 2016, zullen er vereisten komen rondom de prijs voor beste Britse film en de prijs voor beste debuut van een Britse schrijver, regisseur of producent. Dat betekent dat de winnaar zal moeten voldoen aan twee van de vier diversiteitsstandaarden van de Britse filmacademie.

De standaarden draaien om representatie van geslacht, leeftijd, etniciteit en seksuele oriëntatie. Niet alleen op het scherm, maar ook achter de schermen. Ook beoordeelt de organisatie de hoeveelheid mogelijkheden die medewerkers van de film krijgen, en de manier waarop de film een divers publiek aanspreekt.

De organisatie werkt daarnaast hard aan het opschroeven van de diversiteit in leeftijd, ras en geslacht onder de leden. Een nieuwe lichting zou hierbij kunnen helpen, door onder meer jongere acteurs met een diverse achtergrond en meer vrouwen toe te laten.

BAFTA's worden diverser
BAFTA's worden diverser (Foto: BuzzE)

Ook in het bos mag je geen hennep kweken

De politie heeft maandag in de bossen bij Epe een hennepkwekerij ontdekt. De agenten kwamen de kwekerij op het spoor na een tip van een passant over een verdachte situatie. De tip leidde niet alleen tot de vondst van hennep in het bos. In Deventer, in de woning van de eigenaar van de auto werd een voorraad hennepstekjes en nep-merkkleding gevonden. Een 38-jarige man uit Deventer is aangehouden.

Even na 13:30 uur kreeg de politie een melding over een verdachte auto in een bosperceel aan de Vossenbroekweg in Epe. De auto stond geparkeerd op een locatie waar normaal gesproken geen auto’s komen. Agenten gingen meteen op de melding af en vonden in de buurt van waar de auto had gestaan een veld waar hennepstekjes waren geplant. De stekjes werden verwijderd en vernietigd.

Nep-merkkleding
De politie is vervolgens naar de woning van de eigenaar van de auto gegaan aan de Hunneperkade in Deventer. Daar troffen de agenten dozen aan met in totaal 314 hennepstekjes en benodigdheden voor de hennepkweek. Daarnaast werd een voorraad vermoedelijke nep-merkkleding gevonden. De hennepstekjes, het materiaal voor de kweek en de kleding werd in beslag genomen.

Ook de auto werd tezamen met diverse gereedschappen in beslag genomen. De kleding wordt op echtheid onderzocht en de stekjes worden vernietigd. In overleg met justitie wordt bekeken of de auto en het gereedschap verbeurd verklaard kan worden. De verdachte is ingesloten voor verhoor.

2 aanhoudingen in langlopend drugsonderzoek

De politie heeft dinsdagochtend twee mannen uit Assen aangehouden in een langlopend onderzoek naar witwassen, fraude en handel in verdovende middelen. De twee mannen (44 en 46 jaar oud) werden na hun aanhouding overgebracht naar een politiebureau en werden daar ingesloten. Op elf locaties verrichtte de politie dinsdag zoekingen. Tijdens deze zoekingen werd gezocht naar goederen die in verband gebracht kunnen worden met de feiten waarvan het tweetal verdacht wordt.

Assenaren al langer in beeld
De twee verdachten uit Assen kwamen in 2016 en 2017 al in beeld, maar er was nog onvoldoende bewijs om ze te vervolgen. De ingewonnen informatie maakte dat er een vervolg onderzoek werd ingesteld.

Uit vervolgonderzoek in 2017 bleek dat de twee verdachte mannen uit Assen onverklaarbaar vermogen hadden. De verdachte mannen (44 en 46 jaar oud) werden na overleg met het Openbaar Ministerie (OM) op dinsdagochtend 19 juni 2018 aangehouden. Het tweetal wordt verdacht van witwassen, fraude en de handel in verdovende middelen. Witwassen is het uitvoeren van transacties om de herkomst van illegaal verkregen geld te verbergen. Het gaat om geld afkomstig van criminele activiteiten zoals drugshandel, mensenhandel, diefstal, sociale en fiscale fraude. Bekijk het volgende filmpje over Witwassen voor een heldere uitleg.

Elf zoekingen in panden
Na de aanhoudingen startte de politie op dinsdagochtend elf zoekingen in panden in Assen (6), Roden (2), Steenwijk, Amstelveen en Amsterdam. Tijdens deze zoekingen werd gezocht naar alle goederen, die mogelijk in verband kunnen worden gebracht met de feiten waarvan het tweetal wordt verdacht. Hierbij moet worden gedacht aan: administratie, gegevensdragers, contant geld, dure auto’s en verdovende middelen. Tijdens de zoekingen werd een hoeveelheid administratie in beslag genomen. Verschillende gegevensdragers werden aangetroffen en deze werden ook in beslaggenomen voor nader onderzoek. Tassen met onbekende hoeveelheden contant geld werden aangetroffen evenals een hoeveelheid softdrugs. Het geld werd in beslag genomen en de softdrugs werd in beslag genomen. Meerdere personenauto’s werden in beslag genomen en er werd beslag op een woning in Assen gelegd. Drie handvuurwapens werden op verschillende locaties aangetroffen en deze werden ook in beslag genomen. De zoekingen zijn nog niet afgerond.

Samenwerking met defensie
Bij verschillende zoekingen werkte de politie nauw samen met een gespecialiseerd zoekteam van Defensie. Defensie beschikt over gespecialiseerde zoekteams. Deze zoekteams kunnen moeilijke zoekopdrachten uitvoeren, bijvoorbeeld in zeer kleine ruimtes, of ruimtes met weinig of geen licht en ook in onveilige situaties. De zoekspecialisten gebruiken hun zintuigen om veranderingen in de omgeving te ontdekken en ook maken ze gebruik van geavanceerde middelen als een grondradar. Met een grondradar kan een zoekteam tot enkele meters in de bodem te kijken. Andere apparatuur wordt gebruikt om door muren en objecten te kijken om bijvoorbeeld verborgen ruimtes te ontdekken. De politie en het OM doen wel vaker een beroep op de zoekteams van Defensie.

Georganiseerde criminaliteit
De verdachten uit Assen worden verdacht van verschillende strafbare feiten als witwassen, fraude en handel in verdovende middelen. Het zijn voorbeelden van georganiseerde misdaad waarmee veel geld is gemoeid. Teamchef Noord-Drenthe Anko Lange: ‘Vaak wordt dat illegaal verkregen vermogen geïnvesteerd in legale branches, zoals vastgoed en ondernemingen. Die vermenging van boven- en onderwereld is uiterst zorgelijk en onacceptabel’. In alle onderzoeken die de politie doet, wordt gekeken of er sprake is van witwassen. Naast het veroordelen van de dader wordt ook gekeken of de dader zijn crimineel verkregen geld heeft witgewassen (dure goederen voor heeft gekocht). Als dat zo is, raakt de dader dat geld of die dure auto kwijt."

2 aanhoudingen in langlopend drugsonderzoek (Foto: stockfoto politie.nl)
2 aanhoudingen in langlopend drugsonderzoek (Foto: stockfoto politie.nl)

Bezoekers van festival Milkshake mogen naakt

Het populaire festival Milkshake, dat eind juli in Amsterdam plaatsvindt, krijgt dit jaar een een 'nude area' waar mensen alleen naakt naar binnen kunnen om zich ultiem vrij te voelen. Dit terrein heeft een speciale eigen ingang en men moet bij binnenkomst al zijn kleren uittrekken.

Wie in dit gebied naar binnen wil, kan gebruik maken van extra lockers bij de ingang. Op het terrein kunnen bezoekers onder meer deelnemen aan naked yoga, jeu de boules, twister, badminton, volleybal, kantklossen, punniken en bodypaint. Ook kunnen de nudisten met verrekijkers gluren naar de geklede mensen op terrein.

De nudisten zijn overigens als zij willen ook welkom om naakt over het hele terrein te wandelen zoals afgelopen edities het geval was. Het festival werd de afgelopen twee jaar door meerdere naturistenorganisaties bezocht.

"Wij vinden het elk jaar geweldig om onze gasten positief te prikkelen en een nieuwe ervaring te geven waarin de mensen zichzelf kunnen ontwikkelen. Maar wij vinden het ook belangrijk om aandacht te geven aan een minderheidsgroep," aldus organisatrice Marieke Samallo.

Vegetarisch
Milkshake is sinds de vijfde editie in 2016 uitgegroeid tot een tweedaags festijn. Het dance-festival is ontwikkeld vanuit de gedachtegang 'niets moet, alles mag'. Het laat zien dat entertainment, muziekkeuze, kledingkeuze en status niets met seksualiteit te maken heeft. Tijdens Milkshake heerst er een sfeer die vrij is van de door de maatschappij gecreëerde hokjesgeest. Het leven is juist een feest dankzij de grote diversiteit van huidskleuren, seksuele voorkeuren en een scala aan verschijningsvormen.

Het festival kondigde eerder al aan dit jaar alleen vegetarisch eten te gaan serveren. Dit plan werd overwegend enthousiast ontvangen; alleen een VVD-lid van de stadsdeelcommissie klaagde dat het besluit van Milkshake de "individuele keuzevrijheid"in de hoofdstad aantast.

Bezoekers van festival Milkshake mogen naakt
Bezoekers van festival Milkshake mogen naakt (Foto: BuzzE)

PSV neemt Dumfries over van sc Heerenveen

Denzel Dumfries is in het nieuwe seizoen speler van PSV, zo meldt Voetbal International dinsdag. De transfer hing al een tijdje in de lucht, dus een grote verrassing is dit niet meer. De 22-jarige verdediger tekent een contract voor de duur van vijf jaar.

Door de komst van Dumfries lijkt een vertrek van Santiago Arías op handen te zijn. De Colombiaan is toe aan een nieuwe stap in zijn carrière en zag eerder Joshua Brenet al naar 1899 Hoffenheim vertrekken.

Dumfries was pas een jaar in dienst bij PSV, nadat hij overkwam van Sparta Rotterdam. In Friesland tekende hij tot 2021, maar verkast nu dus naar Eindhoven. De verdediger kwam in het noorden van het land tot 37 optredens, waarbij hij vier keer scoorde en acht keer een assist afleverde.

Eerder haalde PSV Angeliño van Manchester City en nam Nick Viergever transfervrij over van Ajax.

Hulpvaardige bejaarde in elkaar geslagen

Een bejaarde man, die zondagochtend een gevallen scooterrijder te hulp schoot, ontving rake klappen als dank en raakte ook nog zijn scootmobiel kwijt. Zijn belager werd aangehouden. De politie spreekt graag met getuigen en zoekt de gestolen scootmobiel.

Even na 06:00 uur trof de 81-jarige man uit Bergschenhoek een scooterrijder op de grond aan. Hij vroeg of het goed ging met de 31-jarige man uit Berkel en Rodenrijs, die de aandacht voor zijn welzijn beantwoordde met rake klappen. Hij takelde de hoogbejaarde zo toe, dat hij uit zijn scootmobiel viel. Zijn belager nam de benen, het slachtoffer bleef bebloed door de verwondingen aan zijn hoofd achter. Toegesnelde agenten konden de verdachte met hulp van getuigen kort na het incident aanhouden.

Scootmobiel
De eerste aandacht van de agenten ging uit naar de gewonde man. Kort daarna richtten ze zich op de aanhouding van de verdachte. De scootmobiel werd voor later vervoer achtergelaten. Om diefstal te voorkomen, verwijderden de agenten de accu. Dat mocht helaas niet baten. Zelfs zonder accu viel het vervoersmiddel ten prooi aan dieven. De hoogbejaarde man is afhankelijk van zijn scootmobiel.

Hulpvaardige bejaarde in elkaar geslagen (Foto: politie.nl)
Hulpvaardige bejaarde in elkaar geslagen (Foto: politie.nl)

Bèta Fallout 76 eerst naar Xbox One

De bèta van Fallout 76 komt als eerste beschikbaar op Xbox One, waarna andere platforms volgen. Dat is op te maken uit de FAQ over de bètaperiode die Bethesda gaat houden voorafgaand aan de release. Hoe lang de bèta duurt, hoe lang deze in eerste instantie exclusief is voor Xbox One of wanneer de bèta begint is allemaal nog niet bekend.

De B.E.T.A. zoals Bethesda deze noemt (Break it Early Test Application) is helaas alleen beschikbaar voor mensen die een pre-order van Fallout 76 plaatsen. Over het algemeen is het wel mogelijk om een pre-order te plaatsen, de bètaversie uit te proberen om vervolgens alsnog je pre-order te annuleren, al zal dit afhankelijk zijn van waar de pre-order besteld wordt.

Details van de B.E.T.A. zijn dus nog schaars, check de FAQ op bethesda.net voor meer informatie. Fallout 76 komt op 14 november uit voor PlayStation 4, Xbox One en pc. Hoewel het mogelijk is om de game in je eentje te spelen, is er een sterke focus op multiplayer en base-building. De game speelt zich af in West-Virginia en de map zal grofweg vier keer zo groot zijn als die in Fallout 4. 

Meer loon voor taxichauffeurs

De circa 30.000 taxichauffeurs in Nederland hebben uitzicht op meer loon. Vakbonden FNV en CNV bereikten een akkoord met taxiwerkgevers over een nieuwe cao. Naast een loonsverhoging zijn onder meer ook betere pauze-regelingen onderdeel van de nieuwe overeenkomst.

De nieuwe, tweejarige cao gaat 1 januari 2019 in. Vanaf die datum gaan de lonen met 2 procent omhoog. Een jaar later krijgen de werknemers opnieuw een loonsverhoging van 2 procent.

Verder weten werknemers straks beter waar ze aan toe zijn als ze bij een aanbesteding overgaan naar een andere werkgever. Ook biedt de nieuwe cao meer duidelijkheid over wat betaalde arbeidstijd is en wat niet. De regeling over doorbetalen bij ziekte wordt eveneens aangepast.

Meer loon voor taxichauffeurs
Meer loon voor taxichauffeurs (Foto: ANP)

Rode kaart nekt Colombianen tegen Japan

Colombia kende in groep H een valse start tijdens het WK voetbal in Rusland. Het land liep binnen vier minuten al tegen een rode kaart en zag Japan uiteindelijk aan het langste eind trekken: 1-2.

Op het vorige WK voetbal wist Colombia aan de hand van Rodríguez met 4-1 van Japan te winnen, maar dat verliep deze keer anders. Diezelfde Rodríguez was voor aanvang van het duel niet helemaal okselfris en begon op de bank. Daarnaast stonden de Colombianen al snel met tien man na een rode kaart voor Carlos Sánchez, die hands maakte. Dit leverde Japan een strafschop op, waarbij Kagawa geen fout maakte.

Toch bepaalde Colombia in het vervolg het spel, ondanks het feit dat zij met tien spelers op het veld stonden. Zo waren de Zuid-Amerikanen onder meer via Falcao gevaarlijk, maar kwam het ook goed weg toen de Japanners Inui en Osaka voor het doel verschenen.

Vlak voor de thee schoot Quintero raak, al kreeg hij wel hulp van de weifelende doelman Kawashima. In het tweede bedrijf ging Japan op jacht naar een nieuwe voorsprong, waardoor Colombia onder druk kwam te staan. Zo kregen Inui, Osako en Sakai in het eerste kwartier mogelijkheden.

Ook na het inbrengen van Rodríguez bleef Japan de overhand houden, wat uiteindelijk ook de voorsprong zou opleveren. Aanvankelijk schoot Sakai nog naast, maar de daaropvolgende hoekschop was via Osako wel raak.

Het slotoffensiefje van Colombia leverde slechts een kans voor Rodríguez op, waardoor de Japanners toch wel voor een kleine verrassing zorgden.

Later vandaag wordt de laatste wedstrijd uit de eerste speelronde op het WK voetbal gespeeld. Polen en Senegal beginnen om 17.00 uur aan hun eerste duel in groep H in Moskou.

Skomina geeft rood aan Colombia's Carlos Sanchez. (PRO SHOTS/Action Images)
Skomina geeft rood aan Colombia's Carlos Sanchez. (PRO SHOTS/Action Images)

Fans al in de rij voor Beyoncé en Jay-Z

De eerste fans hebben zich al verzameld bij de Johan Cruijff ArenA, waar de Amerikaanse supersterren Beyoncé en Jay-Z dinsdag en woensdag optreden. Het concert maakt deel uit van hun wereldtour On The Run II. Na een aantal concerten in het Verenigd Koninkrijk is Amsterdam aan de beurt.

De shows van het echtpaar in Amsterdam zijn nog niet uitverkocht. Ook op internet worden tickets nog volop aangeboden. Mensen klagen op Twitter dat ze hun kaartjes niet kwijtraken. Volgens MOJO, de organisatie achter het concert in Amsterdam, lagen er in de vroege ochtend al zo'n vijftig fans voor de deuren te wachten. Een klein aantal voor een ArenA-show, zegt de organisatie.

Volgens de organisatie van de tour speelt de show zich af op een van de grootste podia ooit vertoond. Verder zijn er in de ArenA onder meer twee catwalks, zwevende platforms, gigantische schermen en een orkest te zien.

Het wereldberoemde echtpaar bracht zaterdag nog een nieuw album uit, Everything Is Love.

Fans al in de rij voor Beyoncé en Jay-Z
Fans al in de rij voor Beyoncé en Jay-Z (Foto: BuzzE)

Onderzoek naar veiligheid ICT in ziekenhuizen

De Onderzoeksraad voor Veiligheid gaat onderzoek doen naar de digitale veiligheid van Nederlandse ziekenhuizen. Aanleiding is de ICT-storing in het IJsselland Ziekenhuis in Capelle aan den IJssel eerder deze maand, de problemen met ICT in het Radboudumc in Nijmegen in januari en verschillende ransomware-aanvallen op ziekenhuizen in de afgelopen jaren.

"De Onderzoeksraad wil deze voorvallen in samenhang bezien met het oog op het waarborgen van de patiëntveiligheid", aldus de organisatie. Daarbij kijken de onderzoekers vooral naar hoe ziekenhuizen storingen en misbruik van informatietechnologie proberen te voorkomen. Ook wordt gekeken in hoeverre zij voorbereid zijn om de gevolgen daarvan te beperken.

Onderzoek naar veiligheid ICT in ziekenhuizen
Onderzoek naar veiligheid ICT in ziekenhuizen (Foto: ANP)

OM eist twee jaar cel en jeugd-tbs tegen moordenaar Savannah

Het Openbaar Ministerie heeft vandaag twee jaar jeugddetentie en oplegging van de PIJ-maatregel – ook wel jeugd-tbs genoemd – geëist tegen een nu 17-jarige jongen uit Den Bosch. Hij wordt er van verdacht in juni vorig jaar de 14-jarige Savannah Dekker uit Bunschoten met voorbedachte rade te hebben gedood.

Savannah werd zondagochtend 4 juni 2017 door een wandelaar levenloos aangetroffen in een sloot in haar woonplaats Bunschoten. Ze werd sinds donderdag 1 juni al vermist waarop de politie een onderzoek startte en ook ongeruste burgers in groten getale op zoek gingen. Die donderdag bleek zij een afspraakje te hebben gehad met de toen 16-jarige verdachte die zij via een chatgroep had leren kennen. De jongen werd de nacht na de vondst van het lichaam aangehouden.

Camerabeelden, DNA-sporen op een frisdankblikje en chatgesprekken tonen aan dat verdachte donderdag 1 juni met het slachtoffer samen was vlak bij de plek waar het lichaam is gevonden. Ook is gefilmd dat hij kort na de ontmoeting weg rijdt op de fiets van Savannah. Bij een huiszoeking werden in zijn slaapkamer bovendien spullen van het slachtoffer gevonden die zij op de dag van haar verdwijning bij zich had.

Kort na 1 juni voerde de jongen diverse verdachte handelingen uit. Zo wiste hij chatgesprekken met Savannah, paste hij social media accounts aan en construeerde hij met een vriendin een vals alibi voor de bewuste donderdag. Op de trappers van de fiets waarop de verdachte is weggereden en op zijn kleding zijn modder- en watersporen aangetroffen die volgens deskundigen van het NFI gelinkt kunnen worden aan de specifieke sloot waarin het slachtoffer gevonden is.

Hoewel de doodsoorzaak van het meisje niet met zekerheid kan worden vastgesteld, kan het volgens de officier van justitie gelet op de bevindingen niet anders dan dat de verdachte verantwoordelijk is voor haar dood. Om tot deze conclusie te komen, zijn ook andere scenario’s zoals zelfdoding of de betrokkenheid van een derde persoon onderzocht. De verdachte ontkent ook maar iets met de dood van Savannah te maken te hebben, maar heeft voor de genoemde uitkomsten van het politieonderzoek geen verklaring gegeven.

De online communicatieuitingen van verdachte zijn uitgebreid onderzocht. Daaruit kan worden afgeleid dat hij vóór 1 juni al van plan was Savannah iets aan te doen. De officier van justitie concludeert daarom dat er sprake is geweest van voorbedachte rade en acht daarmee moord bewezen.

De geëiste twee jaar jeugddetentie is de maximumstraf die binnen het jeugdrecht opgelegd kan worden aan zestienjarigen. De PIJ-maatregel ziet toe op een behandeling van minderjarigen in een gesloten setting. Bij de verdachte zijn stoornissen geconstateerd die een dergelijke behandeling noodzakelijk maken. De PIJ-maatregel kan elke twee jaar verlengd worden en kan maximaal zeven jaar duren. Indien nodig kan gevorderd worden dat de PIJ-maatregel omgezet wordt in TBS met bevel tot verpleging.

Omdat de verdachte minderjarig is, is de zaak achter gesloten deuren behandeld.

OM eist twee jaar cel en jeugd-tbs tegen moordenaar Savannah (Foto ter illustratie pxhere.com)
OM eist twee jaar cel en jeugd-tbs tegen moordenaar Savannah (Foto ter illustratie pxhere.com)

Ruilen komt naar Pokémon GO

Eén van de functies waar Pokémon om bekend staat is het ruilen van Pokémon. Toch is deze functie, ondanks vele beloften vanuit Niantic, nog niet beschikbaar in Pokémon GO. Daar komt deze week verandering in.

In een nieuwe update gaat Niantic een aantal dingen toevoegen aan de game, waaronder het ruilen van Pokémon, al is dat niet zo simpel als het klinkt. Om te kunnen ruilen moet je vrienden zijn met andere trainers. Hiervoor moet je een code invoeren. Door elkaar kado's te geven (uit Pokéstops) of samen te vechten verhoog je jullie vriendschapslevel. Om te kunnen ruilen met iemand moet je een vriendschapslevel van tien hebben.

Daarnaast kost ruilen Stardust en afhankelijk van de ruil die je maakt, erg veel Stardust. Als je een Legendarische Pokémon, Shiny Pokémon of een Pokémon die nog niet in iemands Pokédex is geregistreerd wil ruilen, kost dit extra Stardust. In het voorbeeld van Niantic kost zo'n Special Trade tussen legendarische Pokémon één miljoen Stardust. Hoe hoger je vriendschapslevel, des te minder Stardust je nodig hebt. Heb je een beste vriend, dan kost de eerder genoemde ruil nog 'slechts' veertigduizend Stardust. Een normale ruil tussen bijvoorbeeld een Pikachu en Squirtle kost honderd Stardust.

De update moet deze week nog beschikbaar komen in Pokémon GO.

Pokémon GO Ruilen

Ajax tegen Sturm Graz in tweede voorronde CL

Ajax is in de tweede voorronde van de Champions League gekoppeld aan het Oostenrijkse Sturm Graz. Dit heeft de loting in het Zwitserse Nyon dinsdag uitgewezen.

Mocht Ajax de tweede voorronde overleven, dan is de ploeg in elk geval zeker voor plaatsing van de groepsfase van de Europa League. Een vervolg in de Champions League is alleen mogelijk als ook de daaropvolgende twee voorrondes winnend worden afgesloten.

Als de Amsterdammers er niet in slagen om te winnen, dan mag de ploeg van trainer Erik ten Hag het gaan proberen in de derde voorronde van de Europa League.

Het duel tussen Ajax en Sturm Graz wordt op 24 of 25 juli gespeeld. Een week later wordt de return afgewerkt.

'Kravitz gediscrimineerd om discriminatie te voorkomen'

Zanger Lenny Kravitz had bijna een rol in hitserie Big Little Lies, maar dat ging niet door: volgens Kravitz zelf vanwege zijn huidskleur. Sterker nog, hij werd min of meer gediscrimineerd om discriminatie te voorkomen.

Het zou zijn gegaan om de rol van een slechterik, Perry Wright, voor de mensen die bekend zijn met de serie. De beste man misbruikt zijn echtgenote fysiek en psychisch en de makers zouden het potentieel discriminerend hebben gevonden om een dergelijk figuur te laten spelen door een donkergekleurde acteur.

"Ik was dan de enige donkere man in de serie geweest", aldus Kravitz. "De regisseur had me graag, maar hij dacht dat het een beter idee zou zijn om een andere keer samen te werken." Kravitz' dochter is in de serie wel te zien als Bonnie Carlson. Een tweede seizoen van Big Little Lies is in de maak.

Red Bull stapt over naar Honda

Red Bull Racing rijdt in het nieuwe seizoen met motoren van Honda. Dit hebben verschillende bronnen aan Motorsport.com laten weten. Vanochtend wer de overstap defintief bevestigd.

Door te kiezen voor Honda komt er na twaalf jaar een einde aan de samenwerking tussen Red Bull en Renault. In de seizoenen 2010, 2011, 2012 en 2013 pakte het team wereldkampioen bij de coureurs en de constructeurs, maar sinds de overstap naar de V6-turbo wist men niet meer mee te strijden om de titel.

Aanvankelijk werd gedacht dat met de aankondiging werd gewacht tot aan de Grand Prix van Oostenrijk, maar dat is nu dus een flink eind naar voren geschoven.

Voor de start van het huidige seizoen stapte zusterteam Scuderia Toro Rosso al over van Renault naar Honda. Dit jaar lijkt het Japanse concern een forse stap vooruit te hebben gezet met de motor. Het beste resultaat tot nu toe is een vierde plaats in Bahrein.

'Lozano alternatief voor Griezmann bij Barcelona'

FC Barcelona hoopt zich deze zomer te versterken met Hirving Lozano, nu Antoine Griezmann bij Atlético Madrid blijft.

Volgens ESPN heeft de Mexicaan van PSV zich met zijn winnende doelpunt tegen Duitsland in de kijker gespeeld bij FC Barcelona. Scouts van de Catalanen zaten zondag op de tribune in Moskou, waar Lozano het enige doelpunt van de wedstrijd maakte. De ploeg mikte al geruime tijd op Antoine Griezmann, maar hij maakte onlangs bekend bij Atlético Madrid te blijven.

Met Yerry Mina, Philippe Coutinho en Paulinho bezit Barça al drie spelers van buiten de Europese Unie en dus zal één van die drie moeten vertrekken als men Lozano wil binnenhalen. Mogelijk wordt dat Mina, maar zijn plek wordt dan opgevuld door Arthur (Grêmio). De Spaanse kampioen hoopt dat Coutinho dankzij zijn vrouw aan een Portugees paspoort kan komen, zodat er ruimte komt voor Lozano.

ESPN meldt dat verschillende clubs uit de Premier League ook interesse hebben in de 22-jarige aanvaller. In zijn eerste seizoen bij PSV maakte Lozano zeventien goals in de Eredivisie. Zijn contract loopt nog door tot medio 2023 en hij zal naar verluidt daarom zo'n vijftig miljoen euro moeten kosten.

Finales ESL Benelux Championship dit weekend

We hebben weer een druk esport-weekend voor de boeg. De halve finales en finales van ESL Benelux Championship worden gehouden voor League of Legends (LoL) en Counter-Strike: Global Offensive (CSGO). De beste teams van de Benelux tonen dan aan hoe hoog de lat ligt in onze regio. Alle wedstrijden zijn op het Twitch-kanaal van de ESL te volgen.

ESL - Zomerfinale

League of Legends
Aanstaande zaterdag is de eindstrijd voor LoL en daar hebben we hier al even melding van gemaakt. De finalisten zijn Sector One, Echo Zulu, New Dynasty en Sector One Black. Hierbij wordt het Belgische Sector One gezien als een lichte favoriet, maar dat mogen ze altijd nog op de dag zelf waarmaken. Sector One Black is het community team van Sector One, wat maar weer bewijst hoe goed amateurs kunnen zijn.

Counter-Strike: Global Offensive
Zoals we gewend zijn staan Defusekids in een CSGO-finale. Ze wonnen dit jaar reeds Mijndomein Masters en de Kayzr League en gaan nu op voor hun derde grote prijs. De outsiders voor de titel zijn mCon esports, Sector One en Spawn Esports, die zeker niet kansloos zijn. Spawn, Sector One en Defusekids zijn allemaal Belgische teams en dat geeft weer aan hoeveel esport leeft bij onze Zuiderburen.

ESL - Zomerfinale 

Rainbow Six
Volgend weekend op 30 juni is de finale van de Rainbow Six Benelux League, wat weer een spektakelstuk belooft te worden. De finalisten zijn dit keer Trust Gaming, Big Guns, Team Demise en Flash Point. De winnaars van het vorige seizoen , Initio Gaming, zijn er dus niet bij. Flash Point ging er toen verrassend uit in de halve finale en zij zijn erop gebrand het nu beter te doen.

ESL - Zomerfinale

Veiligheid voorop bij nieuwe technieken in de auto

Auto’s bevatten steeds meer nieuwe technieken waarmee ze de bestuurder kunnen ondersteunen tijdens het rijden en kunnen communiceren met elkaar en de omgeving. Deze systemen kunnen bijdragen aan veiliger verkeer, soepele verkeersstromen, zuiniger vervoer en meer mogelijkheden voor bijvoorbeeld gehandicapten of ouderen om mobiel te blijven. Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) benadrukte op de High Level bijeenkomst Automated and Connected Driving op 19 juni 2018 in Göteborg dat veiligheid bij een goede introductie van het grootste belang is.

“Je hebt maar een kans om het goed te doen. Als mensen voor het eerst kennismaken met nieuwe technologieën, moet deze ervaring een positieve zijn”, zei minister Cora Van Nieuwenhuizen. “Aandacht voor verkeersveiligheid, privacy en beveiliging is van groot belang bij de introductie van nieuwe technieken in het verkeer.”

Veilig gebruik
Veel ongevallen worden veroorzaakt door menselijke fouten. Er zijn systemen die mensen kunnen helpen bij het rijden. Sommige van deze systemen zijn bekender dan anderen. De parkeerassistentie, de verkeersbordenherkenning en de cruisecontrol zijn bekender dan de slimme snelheidsbegrenzer, de adaptieve-cruisecontrol, rijstrookassistentie of de noodoproepsystemen (e-call).

Voor een veilig gebruik van nieuwe technieken in de auto, moeten de bestuurders van deze auto’s eerst weten wat er in hun auto zit en hoe ze deze technieken het beste kunnen gebruiken. De minister is in gesprek met de automotive industrie en de ANWB om de kennis van en de ervaringen met deze systemen te verhogen. Ook in Göteborg heeft zij dit onderwerp geagendeerd.

Safety en security
In Europa moeten vervoermiddelen voldoen aan de regels voor type goedkeuring. Deze regels zijn vooral gebaseerd op technische eisen. Moderne auto’s zijn voorzien van heel veel software, die bovendien regelmatig een update krijgen. Om ervoor te zorgen dat auto’s veilig blijven zolang zij op de weg rijden, heeft de minister haar Europese collega’s en de automotive sector opgeroepen om samen met haar te werken aan veilige software, cybersecurity en verkeersveiligheid.

Rijbewijs voor de auto
Een auto kan veel sensoren en technieken hebben. Het is van groot belang dat auto’s deze technieken goed gebruiken in alle type verkeerssituaties. Dit betekent ook dat de auto niet alleen de regels volgt, maar ze ook toepast conform de verwachting van de andere weggebruikers. In Nederland is het nu mogelijk om testritten te maken met zelfrijdende auto’s met een bestuurder in de auto. In gecontroleerde situaties leert de auto zich aan te passen aan het verkeer.

Daarnaast ligt de experimenteerwet voor testen met een bestuurder op afstand ter bespreking in de Eerste Kamer. Ook werkt het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, de RDW en het CBR samen aan een “rijbewijs voor de auto” een zogenoemde “software drivers licence”. Nederland nodigt andere landen en de automotive industrie uit om hiervoor samen een ISO standaard te ontwikkelen. Zo’n rijbewijs in combinatie met de huidige type goedkeuringen en aandacht voor veilige software helpt Europa voorbereid te zijn op innovaties in de automotive sector.

Rover: 'aangekondigde staking buitenproportioneel'

Rover vindt het buiten proportioneel dat de vakbonden een langdurige staking vanaf maandag hebben aangekondigd in het streekvervoer. Rover vindt dat de net aangestelde bemiddelaars een kans moeten krijgen. Rover wil dat betrokken partijen een actievere rol gaan spelen in het oplossen van het conflict.

Rover is verrast door de aankondiging van de bonden dat zij vanaf maandag voor onbepaalde tijd (FNV) respectievelijk 72 uur (CNV) gaan staken. Slechts enkele dagen geleden zijn bemiddelaars aangesteld om het conflict op te lossen. Rover vindt dat deze bemiddelaars een kans moeten krijgen. Door de meerdaagse stakingen worden buitengewoon veel reizigers gedupeerd.

De bonden willen onder meer dat er meer ruimte in de dienstregeling wordt ingebouwd voor pauzes voor buschauffeurs, zodat zij tijd hebben voor een toiletbezoek. Rover herkent de nadelen van een krappe dienstregeling. Ook voor reizigers is voldoende rusttijd aan het eindpunt van belang. Op dit moment leidt verkeershinder al snel tot vertraging, ook op de volgende rit, omdat er weinig ruimte zit in dienstregelingen om dit op te vangen. Rover vindt dat overheden meer zouden kunnen en moeten doen om de doorstroming van het openbaar vervoer te verbeteren, bijvoorbeeld door vrije banen op filegevoelige trajecten en meer prioriteit bij verkeerslichten.

Rover wil dat alle betrokken partijen zich maximaal inzetten om een einde te brengen aan het conflict. Daarmee doelt Rover ook op de diverse overheden die verantwoordelijk zijn voor het verlenen van de concessies waarbinnen het streekvervoer rijdt. Maar ook gemeenten die bijvoorbeeld busbanen kunnen aanleggen om de bus buiten de file te houden. Deze partijen lijken zich tot nu toe in stilzwijgen te hullen.

Matthäus fileert Özil na WK-nederlaag

In Duitsland is men de klap nog niet te boven gekomen: Mexico zou in de eerste Duitse wedstrijd van het WK voetbal wel even opzij worden geschoven, maar de wereldkampioen ging door een goal van Hirving Lozano zowaar met 1-0 onderuit.

Recordinternational Lothar Matthäus was uiteraard niet tevreden en vooral spelmaker Mesut Özil moest eraan geloven. "Hij heeft een negatieve lichaamstaal en het lijkt alsof hij zich niet op zijn gemak voelt in een Duits shirt, alsof hij geen zin heeft om te spelen", aldus Matthäus.

De hele uitstraling van Özil staat de ex-speler totaal niet aan: "Hij voetbalt niet met zijn hart, er lijkt geen enkele vreugde in zijn spel te zetten en van passie is ook totaal geen sprake. Na het WK stopt hij bij de Duitse ploeg, denk ik", zo stelt Matthäus.

Duitsland komt zaterdag weer in actie en mag het dan tegen Zweden proberen.

30.000 Syriërs mogen stemmen in Turkije

30.000 Syriërs aan wie het Turkse staatsburgerschap is verleend, mogen zondag hun stem uitbrengen bij de Turkse presidents- en parlementsverkiezingen. Dat heeft premier Binali Yildirim dinsdag gezegd, meldt de omroep NTV.

De regering van president Recep Tayyip Erdogan heeft het staatsburgerschap toegekend aan duizenden vluchtelingen die het conflict in het buurland Syrië zijn ontvlucht. Turkije herbergt ongeveer 3,5 miljoen Syrische vluchtelingen.

30.000 Syriërs mogen stemmen in Turkije
30.000 Syriërs mogen stemmen in Turkije (Foto: ANP)

Aanhouding voor moord op Bobo Jalloh

De recherche heeft dinsdagochtend een 47-jarige man uit Geleen in zijn woning aangehouden in het onderzoek naar een dodelijk misdrijf in Landgraaf in mei 2017.

De man wordt verdacht van betrokkenheid bij de gewelddadige dood van de 39-jarige Bobo Jalloh, die in de nacht van 30 op 31 mei 2017 in zijn huis aan de Koempel in Landgraaf is doodgestoken. In de woning van de aangehouden verdachte heeft onder leiding van de Rechter-commissaris een doorzoeking plaatsgevonden. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten in het lopende rechercheonderzoek.

Opsporing Verzocht
Tijdens een uitzending van Opsporing Verzocht op eind mei werd er opnieuw aandacht gevraagd voor het oplossen van dit misdrijf. Daarnaast is er door de Hoofdofficier van Justitie van het Arrondissementsparket in Limburg een beloning van 15.000 euro uitgeloofd voor de gouden tip, die leidt naar de aanhouding en vervolging van de verdachte(n) in het onderzoek naar een gewelddadige overval met dodelijke afloop.

Een grootschalig onderzoeksteam is sinds mei 2017 met het onderzoek naar de dood van de 39-jarige man bezig. Het landelijke opsporingsprogramma Opsporing Verzocht besteedde op 6 juni 2017 al aandacht aan deze gewelddadige overval.

Dodental Malmö loopt op naar drie

Het dodental als gevolg van de schietpartij in de Zweedse stad Malmö van maandagavond is opgelopen naar drie. Dat schrijft de Zweedse krant Aftonbladet .

Een onbekende schutter opende maandagavond in het centrum van Malmö het vuur op een groep mensen in de buurt van een café. Daardoor vielen zes gewonden. Ze zijn allen naar een ziekenhuis gebracht, waar drie van hen bezweken aan hun verwondingen.

De slachtoffers zijn mannen van 18, 19 en 29 jaar. De dader schoot mogelijk vanuit een auto op mensen die voor een internetcafé stonden. Meerdere slachtoffers zouden bekenden zijn van de politie. De politie vermoedt dat het om een ruzie tussen criminelen gaat en heeft nog niemand kunnen aanhouden.

Getuigen vertelden zeker vijftien schoten te hebben gehoord, mogelijk afkomstig uit een automatisch geweer. Er waren rond het tijdstip dat de dader toesloeg veel mensen op de been die de WK-overwinning van Zweden op Zuid-Korea (1-0) in Rusland vierden.

Dodental Malmö loopt op naar drie
Dodental Malmö loopt op naar drie (Foto: ANP)

Uitwijzen asielzoeker mag niet tijdens beroep

Een asielzoeker van wie het verzoek om bescherming in een EU-land is afgewezen mag niet worden uitgewezen zolang dat besluit niet definitief is. Lidstaten kunnen wel een zogenoemd terugkeerbesluit vaststellen, maar dat mag pas worden uitgevoerd als in hoger beroep is vastgesteld dat de asielzoeker geen recht heeft op internationale bescherming. Gedurende de beroepsprocedure mag de betrokkene niet worden vastgezet.

Het Europees Hof van Justitie heeft dat bepaald in een zaak van een Togolees die in 2014 het bevel kreeg België te verlaten. Hij ging in beroep, waarop de Belgische Raad van State advies vroeg aan het hof in Luxemburg.

Na de eerste afwijzing is het verblijf nog niet illegaal, aldus het hof. Een effectief verwijderings- en terugkeerbeleid moet gepaard gaan "met volledige eerbiediging van de grondrechtenen de waardigheid van de betrokkenen", stellen de rechters.

België had in dit geval de regels niet juist toegepast, omdat de man werd verplicht het grondgebied te verlaten. De terugkeerprocedure had moeten worden geschorst.

Uitwijzen asielzoeker mag niet tijdens beroep
Uitwijzen asielzoeker mag niet tijdens beroep (Foto: ANP)

Tieners proberen andere tiener te beroven

De politie heeft maandag in Amsterdam vier jongens in de leeftijd van 12, 13 en 14 jaar aangehouden op verdenking van een poging straatroof. De politie kreeg maandag aan het eind van de middag een melding dat vier jongens zojuist hadden geprobeerd om een andere tiener te beroven in het Diemerpark. Hierbij werd gevochten.

De vier verdachten sloegen op de vlucht, maar de politie kon korte tijd later in het Diemerpark vier jongens aanhouden die aan het signalement voldeden. Het gaat om twee verdachten van 12 jaar, de andere twee zijn 13 en 14 jaar oud. Zij zijn overgebracht naar een politiebureau voor verhoor.

Een woordvoerder van de politie: "Voor het onderzoek is het belangrijk om te weten of er mogelijk meer mensen die maandagmiddag het slachtoffer zijn geworden van een – poging – straatroof. Informatie kan worden doorgegeven aan de districtsrecherche Oost via 0900-8844."


Brazilianen blijven pislink om Zwitserse goal na 'overtreding'

De Brazilianen kunnen er nog altijd bepaald niet mee leven dat ze hun eerste wedstrijd op het WK voetbal in Rusland niet gewonnen hebben. Tegen Zwitserland eindigde het duel in 1-1, maar volgens de Brazilianen had dat helemaal niet het geval moeten zijn en was het de schuld van de scheidsrechters.

Teammanager Edu heeft bevestigd dat de Braziliaanse voetbalbond CBF zelfs een officiële klacht ingediend heeft bij de arbitragecommissie van de FIFA. De vierde official zou tegenover de bank van Brazilië hebben laten weten dat de twee momenten waar het om gaat via de videoscheidsrechter bekeken zouden worden, maar dat gebeurde niet.

Het gaat zoals gezegd om twee momenten: ten eerste zou Steven Zuber verdediger Miranda weggeduwd hebben, waarna hij de 1-1 tegen de touwen kopte. Daarnaast zou Brazilië volgens henzelf een penalty hebben moeten krijgen, nadat Gabriel Jesus door Manuel Akanji neergehaald werd, zo vindt men.

Oordeel zelf:

Nederlanders gepakt na match op IS-wapens

De politie heeft maandag drie mannen aangehouden van wie DNA-sporen zijn gevonden op vuurwapens in een schuilplaats van IS in Argenteuil, een voorstad van Parijs.

Het gaat om een 26-jarige man uit Groningen en een 30-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats. De derde verdachte is een 53-jarige man die gedetineerd is in Zaanstad. Een vierde, 22-jarige verdachte is niet aangehouden. Hij is gedetineerd in Sassenheim vanwege een geweldsmisdrijf en zal door de politie worden verhoord.

Huurappartement
Twee dagen na de aanslagen in Brussel op 24 maart 2016 ontdekte de politie een IS-appartement in Argenteuil, dat door de Franse jihadist Réda K. was gehuurd. K. werd die dag ook aangehouden. In de schuilplaats werden vijf Kalasjnikovs, handvuurwapens, 30 kilo explosieven, ontstekers, valse paspoorten, mobiele telefoons en jihadistische geschriften gevonden.

De Franse autoriteiten waren ervan overtuigd dat met de vondst van het wapenarsenaal een terroristische aanslag was voorkomen. Een tweede terreurverdachte, Anis B., werd op Eerste Paasdag in 2016 in Rotterdam-West aangehouden. In het appartement waar hij verbleef trof de politie in een kelderbox 45 kilo munitie aan, overwegend patronen voor Kalasjnikovs.

K. en B. zijn volgens de Franse justitie samen in Syrië geweest en hebben deelgenomen aan de gewapende strijd van IS. Voorafgaande aan hun aanhouding reisden zij tussen Frankrijk, België en Nederland. B. is in augustus 2016 door Nederland overgeleverd aan de Franse autoriteiten. Beide terreurverdachten staan volgend jaar met een aantal medeverdachten terecht in Frankrijk.

Internationaal onderzoek
Na de aanhoudingen van K. en B. richtte gezamenlijk, internationaal onderzoek door Nederlandse, Franse en Belgische politie-en justitiediensten zich op de vraag of de gevonden wapens en explosieven afkomstig waren uit Nederland. In Nederland werd het onderzoek voortgezet onder de naam ‘Johnson City’ .

Nader onderzoek aan de aangetroffen wapens in het appartement in Argenteuil gaf zicht op DNA-sporen, waarvan in de Nederlandse DNA-databank een match is gevonden met de profielen van de vier verdachten. Hun sporen bleken op de binnenkant van enkele vuurwapens en ook op een aangetroffen sporttas te zijn achtergebleven. De vier verdachten worden deze week door de politie verhoord over de verdenkingen tegen hen.

Bij doorzoekingen van woningen van de verdachten in Groningen, Rotterdam, een hotelkamer in Schinnen en cellen in Zaanstad en Sassenheim is beslag gelegd op computers, mobiele telefoons en schriftelijke notities. In de woning in Groningen trof de politie bovendien een shotgun en een pistool aan.

De aangehouden verdachten worden later deze week voorgeleid aan de rechter-commissaris. Zij zitten in alle beperkingen, wat betekent dat zij uitsluitend met hun advocaat contact mogen hebben.

Tandenborstel
Behalve Anis B. zijn tijdens en na Pasen 2016 nog zes andere verdachten aangehouden in verband met de gevonden en vermoedelijk voor terroristen bestemde munitie in Rotterdam. Zij hadden veel telefonische contacten met K. en B., waarbij ook werd gesproken over zware, lange wapens. Van een van de verdachten is later ook DNA gevonden op een tandenborstel en een simkaarthouder in een safehouse van IS in Brussel.

Nederlanders gepakt na match op IS-wapens
Nederlanders gepakt na match op IS-wapens (Foto: ANP)

ACM trekt 22 0900-nummers in na misbruik

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft 22 0900-nummers ingetrokken van in totaal negen verschillende bedrijven. Een aantal van deze betaalde informatienummers werd gebruikt voor het aanbieden van dure doorschakeldiensten met een tarief per minuut. Dit mag niet. Ook moesten bellers een tarief betalen terwijl er helemaal geen dienst werd geleverd.

De ACM is dit voorjaar een onderzoek gestart naar het juiste gebruik van betaalde informatienummers. Bij een eerste controle, op basis van concrete signalen van consumenten, voldeden 22 nummers niet aan de wet- en regelgeving. De ACM heeft deze nummers direct uit de lucht gehaald om verdere financiële schade voor consumenten te voorkomen.

Na nader onderzoek heeft de ACM de informatienummers formeel ingetrokken. De nummergebruikers kunnen deze nummers hierdoor in de toekomst niet meer gebruiken. Henk Don, waarnemend voorzitter van de ACM: “Misbruik van betaalde informatienummers is een kwalijke zaak. De ACM gaat de komende tijd extra controleren of 0900-nummers wel voor de juiste activiteiten worden ingezet.”

Alkmaar wereldrecordhouder kaasproeven

Het Alkmaarse KaasdragersGilde bestaat dit jaar 425 jaar en dat was een goed moment om een poging te doen om het wereldrecord kaasproeven te verbreken, dat tot afgelopen weekend in Australische handen was. De aanwezigheid van 814 kaasproevers op het Waagplein overschrijdt het oude record van 561 proevers ruimschoots, zo meldt Alkmaar Centraal. 

Er waren stewards aanwezig die controleerden of de proevers netjes aan tafel bleven zitten en tevens de handtekeningen van de deelnemers verzamelden. Tijdens de proeverij werden er zes verschillende soorten kaas uitgedeeld. Toen de proeverij was afgelopen kon notaris Frank de Vries bekendmaken dat het wereldrecord ruimschoots was verbeterd. 

De organisatie van het Guiness Book of World Records moet het record officieel nog goedkeuren, maar dat lijkt slechts een formaliteit te zijn. Meer foto's van de wereldrecordpoging zien? Bekijk hier het hele album. 

Haastige spoed is zelden goed

Haastige spoed is zelden goed. Dat bleek gisteren, 18 juni, maar weer op de nieuwe autoweg N18 bij Groenlo. Een 30-jarige man uit Hengelo mag zich binnenkort verantwoorden voor de rechter nadat hij een aanrijding veroorzaakte en daarna doorreed.

De man had blijkbaar nogal wat haast toen hij bij Groenlo achter een personenauto kwam te rijden. Omdat de bestuurster van de auto niet harder ging rijden toen de man vlak achter haar ging rijden en daarbij lichtsignalen gaf, besloot hij haar rechts in te halen. Bij deze inhaalactie schampte hij de auto, maar dat was voor de Hengeloër geen reden om te stoppen.

De 73-jarige bestuurster van de personenauto liet het daar niet bij zitten en besloot de man te volgen, maar raakte hem na een korte achtervolging kwijt. Haar bijrijder had het kenteken genoteerd, waarmee het tweetal zich even later meldde op het politiebureau in Enschede.

Aan de hand van het kenteken kon de gehaaste man worden achterhaald en kort daarna aangehouden. Na verhoor werd hij weer vrijgelaten, maar hij moet zich binnenkort melden bij de rechtbank.

A1 afgesloten wegens dodelijk ongeluk

Bij een ongeval van vanochtend op de A1 is een dodelijk slachtoffer te betreuren. Het betreft een 25-jarige man uit Barneveld. Twee andere personen raakten gewond. Zij zijn met onbekend letsel overgebracht naar het ziekenhuis.

Omstreeks 07:20 uur ontstond in de staart van een file een kop-staart-aanrijding tussen meerdere voertuigen waaronder twee vrachtwagens en een bestelbus. Het dodelijk slachtoffer betreft één van de vrachtwagenchauffeurs. De twee gewonde slachtoffers zaten in de bestelbus. De A1 is voorlopig afgesloten voor politieonderzoek en bergingswerkzaamheden.

Black Panther grote winnaar MTV Awards

Black Panther is de grote winnaar van de MTV Movie & TV Awards. De actiefilm over een Afrikaanse prins sleepte maandagavond (lokale tijd) vier prijzen in de wacht.

Black Panther werd uitgeroepen tot beste film, Michael B. Jordan ging naar huis met de prijs voor beste schurk. Hoofdrolspeler Chadwick Boseman kreeg ook nog eens twee MTV Awards voor zijn vertolking van de titelheld. Black Panther wist niet alle nominaties te verzilveren, zo ging de prijs voor beste team naar de vrienden die het opnemen tegen IT's horrorclown Pennywise. Ook de onderscheiding voor beste gevecht ging niet naar de Marvel-film. Die ging naar Gal Gadot, die het als Wonder Woman opnam tegen het Duitse leger.

De grote winnaar van de televisieprijzen was Stranger Things. De Netflix-serie sleepte ook vier awards in de wacht. Stranger Things, een science-fiction serie die zich afspeelt in de jaren tachtig, werd onder meer uitgeroepen tot beste serie.

Ook Lady Gaga werd onderscheiden. Zij kreeg de MTV Award voor beste muziekdocumentaire voor Gaga: Five Foot Two. Ook 's werelds beroemdste realityfamilie viel in de prijzen. Keeping Up With The Kardashians kreeg het beeldje voor beste realityserie.

Fans Japan en Senegal geven goede voorbeeld op WK

Voetbalfans, ze staan nogal eens bekend als bierzuipende, herrieschoppende en rommelmakende figuren - uiteraard vooral doordat de uitschieters zich keer op keer weer negatief laten zien, niet omdat elke voetbalfan écht zo is.

De Japanner doet dat echter anders. Japan begon het WK dinsdag met een knappe 2-1 zege op Colombia, maar in het vak van het stadion waar de Aziatische fans zaten hoefden de lokale schoonmakers weinig meer te doen: de fans van Japan, gewapend met plastic zakken en al, ruimden hun rommel eerst netjes op alvorens ze weer op pad gingen richting hun onderkomens.

Update 10.55 uur
Ook de fans van Senegal hebben zich keurig gedragen. De knappe zege op Polen werd uiteraard gevierd met flink wat gedans, gesnack en alles meer, maar na afloop verlieten de Senegalezen het stadion pas nadat ze de boel ook weer netjes hadden opgeruimd. Plus één voor Senegal.

Medailles voor hulpverleners na ramp Irma

De Minister van Defensie Ank Bijleveld en de gouverneur van Sint Maarten Eugene Holiday reiken op donderdag 21 juni aanstaande de Herinneringsmedaille voor Humanitaire Hulpverlening bij Rampen uit aan honderden militaire en civiele hulpverleners. Zij ontvangen de medaille voor de ondersteuning die zij vorig jaar leverden na de passage van orkanen Irma en Maria over de Bovenwindse Eilanden.

Hulpverlening
Orkaan Irma groeide in september 2017 uit tot een storm in de zwaarste categorie en liet een spoor van vernieling achter op Sint Maarten. Een kleine 2 weken later raakte eilandstaat Dominica ook zwaar beschadigd toen orkaan Maria erover raasde. Militairen van de marine, landmacht, luchtmacht en marechaussee herstelden samen met lokale autoriteiten verbindingen en wegen, hielpen bij het evacueren van gewonden en werden ingezet om plunderingen te voorkomen en de openbare orde en veiligheid te handhaven. Varend en vliegend defensiematerieel leverden tonnen hulpgoederen af.

De noodhulp missie duurde uiteindelijk van 5 september tot 28 november 2017. Op het hoogtepunt waren meer dan 600 militairen op Sint-Maarten, terwijl nog eens 400 man hen ondersteunden vanaf schepen en de Benedenwindse eilanden.

Herinneringsmedaille
De medaille wordt volgens het Koninklijke Besluit verleend aan personen die ‘deel uitmakend van of tezamen met de krijgsmacht in een aangewezen rampgebied in dienstverband daadwerkelijk aan de hulpverlening hebben deelgenomen’. Op de medaille is het motto ‘de helpende hand werd geboden’ te lezen. De Herinneringsmedaille voor Humanitaire Hulpverlening voor Rampen werd in februari 2017 voor het laatst uitgereikt aan de bemanning van patrouilleschip Zr.Ms. Holland voor het verlenen van noodhulp op Haïti na orkaan Matthew.

Aanrijding Pinkpop was geen terrorisme

De aanrijding die op maandagochtend 04:00 uur op de Mensheggerweg in Landgraaf plaatsvond, heeft geen terroristisch motief. Dat blijkt uit het onderzoek tot nu toe. Het onderzoeksteam van Politie en Openbaar Ministerie gaat vandaag verder met het technisch onderzoek, het horen van getuigen en het verhoren van de verdachte.

Gezien het gegeven dat de verdachte nog in beperkingen wordt vastgehouden, doet het Openbaar Ministerie verder geen mededelingen over het lopende onderzoek. De situatie rondom de slachtoffers is onveranderd. Er is sprake van 1 dodelijk slachtoffer en 3 zwaargewonden die in kritieke toestand in het ziekenhuis liggen.

Koning en minister-president bij Nederlandse Veteranendag

Koning Willem-Alexander en minister-president Rutte wonen zaterdag 30 juni 2018 in Den Haag de 14e Nederlandse Veteranendag bij. De dag begint met een bijeenkomst in de Ridderzaal waar de minister-president een toespraak houdt. Aansluitend volgt op het Binnenhof de medaille-uitreiking. Vier (oud-)militairen krijgen hun medaille opgespeld door respectievelijk de minister-president, minister Bijleveld-Schouten van Defensie, Commandant der Strijdkrachten luitenant-admiraal Bauer en Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht luitenant-generaal Van Griensven.

Daarnaast ontvangt een partner, als representant van het thuisfront van de militair, een zilveren anjerspeld. Veteranen die net zijn teruggekeerd van hun missie ontvangen tot slot de Herinneringsmedaille voor Internationale Missies. Na afloop van de medaille-uitreiking ontmoet de Koning onder anderen de vier bijzondere gedecoreerden en leerlingen van de winnende klas van de scholierenfotowedstrijd 2018.

In de middag neemt Koning Willem-Alexander op de Kneuterdijk het defilé af van ruim honderd detachementen met veteranen, militaire muziekkorpsen en actief-dienende militairen van alle krijgsmachtdelen. Minister-president Rutte bezoekt tot slot nog veteranen op het Malieveld.

Veteranendag is ingesteld door de regering en wordt georganiseerd door het Nationaal Comité Veteranendag, met ondersteuning van het ministerie van Defensie en maatschappelijke partners. Het is een eerbetoon aan de ruim 111.000 Nederlandse veteranen - van de Tweede Wereldoorlog tot en met de missie in Mali - die zich hebben ingezet in dienst van de vrede. Doel is om maatschappelijke erkenning en waardering voor veteranen te bevorderen.

Streekvervoer vanaf maandag voor onbepaalde tijd plat

Zojuist is bekend geworden dat leden van FNV Streekvervoer vanaf komende maandag voor onbepaalde tijd landelijk gaan staken.

De leden willen vermindering van de werkdruk en een hoger salaris. De werkgevers weigeren tot nu toe hier aan mee te werken.

Er waren al eerder stakingen om hun eisen kracht bij te zetten. Bij die stakingen was dat echter maar voor een dag en in een paar regio's tegelijk. 

Update 10:40 uur
Volgens Paula Verhoef, onderhandelaar van FNV, gaat men niet voor de lol staken, maar hebben de werkgevers zelf voor verharding van de acties gekozen door niet op de eisen in te gaan. "Maar in dit geval is er - nog steeds - geen keuze. Ook reizigers zijn de dupe van de veel te strakke schema’s in het streekvervoer. Ze moeten soms lang wachten als er weer een dienst uitvalt en missen aansluitingen", aldus Verhoef.

Gedurende deze staking, direct na de periode van herexamens in het middelbaar onderwijs, zullen er in het hele land nauwelijks tot geen streekbussen en regionale treinen rijden. 

Jack d’Hooghe, buschauffeur en lid van de FNV-onderhandelingsdelegatie: "Werkgevers nemen ons na vele stakingsdagen, landelijk en regionaal, nog steeds niet serieus. We praten al jaren over de werkdruk, maar maatregelen blijven uit. We gaan door met acties tot er concrete afspraken liggen over het terugdringen van die werkdruk."

Streekvervoer vanaf maandag voor onbepaalde tijd plat (Foto: FOK! )
Streekvervoer vanaf maandag voor onbepaalde tijd plat (Foto: FOK! )

Vluchtende winkeldief overleden

Een man die gisteren na verdenking van een winkeldiefstal, maandag 18 juni, zwemmend probeerde te ontkomen is in het ziekenhuis overleden. De 58-jarige man, een Amsterdammer, werd verdacht in een supermarkt aan de Van Reigersbergenstraat een winkeldiefstal te hebben gepleegd. Toen winkelpersoneel hem achtervolgde sprong hij tijdens zijn vlucht het water van de Kostverlorenvaart in.

Hij zwom in de richting van de overkant en halverwege verdween hij onder water. Brandweerduikers werden ingezet om de man te traceren. Zij brachten hem naar de kant en daar heeft men hem langdurig gereanimeerd. Vervolgens is hij naar een ziekenhuis overgebracht en daar werd zijn dood vastgesteld. Zijn overlijden is niet eerder naar buiten gebracht omdat de politie eerst zijn familie op de hoogte wilde stellen van zijn overlijden.

Nederland biedt onvoldoende zorg aan kwetsbare kinderen

De situatie voor kinderen in Nederland is afgelopen jaar verbeterd, maar hulp aan kwetsbare kinderen schiet in te veel gevallen tekort. Een zorgwekkend record is het fors gestegen aantal kinderen dat in de gesloten jeugdzorg zit: in 2017 waren dat er 2.710. Ook het feit dat kinderen die een alternatieve straf krijgen opgelegd, vanwege tekorten in de jeugdhulp tot een jaar moeten wachten tot ze deze kunnen uitvoeren is zorgwekkend. Dat blijkt uit het Jaarbericht Kinderrechten, dat dit jaar voor de elfde keer wordt uitgebracht door UNICEF Nederland en Defence for Children.

"We maken ons zorgen", zegt Suzanne Laszlo, directeur UNICEF Nederland. "Hoewel Rutte III expliciet aandacht besteedt aan kinderen in het regeerakkoord, is een grotere inzet nodig, op meerdere terreinen: van kindermishandeling tot jeugdhulp, jeugdstrafrecht, migratie en uitbuiting. Daarvoor hebben we concrete aanbevelingen gedaan in het Jaarbericht."

Een aantal verontrustende zaken die UNICEF Nederland en Defence for Children aantroffen in hun onderzoek:

 • Er zijn in 2017 geen verblijfsvergunningen toegekend aan alleenstaande kinderen, die buiten hun schuld niet kunnen terugkeren naar het land van herkomst. De criteria van het buitenschuldbeleid moeten worden herzien, nu zijn ze veel te strikt.
 • Het aantal meldingen van kinderporno is sinds 2012 met 800 procent gestegen. Meer capaciteit is nodig.
 • Net als voorgaande jaren kan de overheid geen cijfers aanleveren over Caribisch Nederland op de terreinen jeugdhulp, kindermishandeling, minderjarigen in het strafrecht, migratie en uitbuiting. Deze data zijn essentieel om de situatie van kinderen te monitoren.
 • Er zijn in 2017 bijna 400 buitenlandse minderjarigen verdwenen uit de opvang. Er moet meer aandacht komen voor deze verdwijningen.
 • Kinderen die slachtoffer zijn van kindermishandeling staan lang op wachtlijsten en krijgen onvoldoende passende hulp. Ze zijn, als gevolg van de decentralisatie van het jeugdbeleid, afhankelijk van wat gemeenten wel of niet voor hen doen. Landelijke cijfers over kindermishandeling ontbreken, terwijl die nodig zijn om de aanpak van kindermishandeling te verbeteren.
 • Minderjarige slachtoffers kunnen nog niet standaard rekenen op een kindvriendelijk verhoor tijdens een strafproces. Dat moet verbeteren.
 • Het aantal kinderen tot 18 jaar in de gesloten jeugdzorg is de laatste jaren toegenomen tot een zorgwekkend record van 2.710 kinderen in 2017. Dit is extra zorgelijk omdat een uithuisplaatsing in een gesloten instelling juist een uiterste maatregel moet zijn. Dit aantal moet omlaag.
 • Kinderen die een alternatieve straf opgelegd krijgen moeten soms wel een jaar wachten om deze te kunnen uitvoeren. De capaciteit bij jeugdhulp moet omhoog, zodat kinderen sneller hun alternatieve straf kunnen uitvoeren.

"Alle kinderen hebben dezelfde rechten. Het kan niet zo zijn dat wij de kinderrechten van bepaalde groepen kinderen in een welvarend land als Nederland aan de kant schuiven. Juist kwetsbare kinderen verdienen onze aandacht. Daarom roepen wij beleidsmakers en politici op aan de slag te gaan met de aanbevelingen uit het Jaarbericht," aldus Aloys van Rest, directeur van Defence for Children.

Beide organisaties zagen afgelopen jaar gelukkig ook vooruitgang:

 • De overheid besteedde de afgelopen jaren meer aandacht aan het signaleren en melden van kindermishandeling, waardoor meer slachtoffers in beeld komen.
 • Voor minderjarige slachtoffers is er nieuwe regelgeving die hen beter beschermt tijdens een strafproces.
 • Het aantal kinderen dat in verzekering is gesteld en in een politiecel verblijft, is met 26 procent flink gedaald, van 7.101 in 2016 naar 5.253 in 2017.

Het ministerie heeft aangekondigd dat er jeugdstrafrecht wordt ontwikkeld voor Caribisch Nederland. Hierdoor kunnen minderjarigen een straf krijgen die past bij hun leeftijd en gericht is op hun verdere ontwikkeling na hun straf.

Wat hebben Steam-games jou al gekost?

Onze vrienden bij Steam hebben een geniaal tooltje in het leven geroepen dat precies voor je berekent hoeveel geld je hebt uitgegeven aan Steam-games. Er zullen ongetwijfeld mensen zijn die niet eens willen weten hoeveel poen ze door de jaren heen gespendeerd hebben tijdens de talloze Steam sales...

Er bestond al een soortgelijk programma'tje, de Steam Calculator, alleen die laat slechts een schatting zien van de totale waarde van je account. Deze nieuwe tool toont op de cent nauwkeurig hoeveel je in totaal hebt uitgegeven aan games in de store en hoeveel geld je aan je Steam Wallet hebt toegevoegd.

Klik hier om (na inloggen met je Steam-account) het schrikbarende bedrag op te vragen. Gelieve de bedragen hieronder in de reacties naar waarheid kenbaar te maken.

Dark Souls Remastered

Aangezien het vandaag de dag eerder regel dan uitzondering is dat topgames van weleer voorzien worden van een 'remaster'-metamorfose, kon het fantastische Dark Souls eigenlijk niet ontbreken. Nadat Dark Souls II al een soortgelijke behandeling kreeg op de huidige generatie consoles in de vorm van Scholar of the First Sin, is nu diens voorganger aan de beurt. Wat is er anders? Of liever gezegd, wat zijn de verbeteringen ten opzichte van het origineel? Lees het in deze review.

De vergrijzing heeft grote impact op de volksgezondheid

Het gaat goed met onze volksgezondheid. We worden steeds ouder, en de meeste mensen voelen zich gezond en niet beperkt. Toch staan we voor een aantal grote opgaven. Deels is dit de keerzijde van ons succes: omdat het aantal ouderen toeneemt, stijgt ook het aantal mensen met chronische aandoeningen en sociale problemen zoals eenzaamheid. Ook andere ontwikkelingen kunnen van invloed zijn op onze volksgezondheid, zoals een toenemende druk op ons dagelijks leven. De Volksgezondheid Toekomst Verkenning (VTV) 2018 brengt in kaart wat er op ons af komt als we als maatschappij op de huidige voet door zouden gaan en niets extra’s zouden doen, en hoe we daarmee om kunnen gaan.

De vergrijzing heeft een grote impact op onze volksgezondheid en zorg
Het aandeel ouderen in de samenleving neemt toe en mensen bereiken steeds vaker een hoge leeftijd. Hierdoor hebben steeds meer mensen een chronische aandoening en vaak ook meerdere tegelijkertijd. Niet alleen medische, maar ook sociale problemen zoals eenzaamheid nemen toe. Ouderen wonen vaker zelfstandig en ook vaker alleen. Door deze ontwikkelingen ontstaat er meer druk op zowel de formele als de informele zorg en wordt de zorg complexer.

Gezondheid bevorderen via gezond gedrag én een gezonde omgeving
Onze gezondheid wordt beïnvloed door onze leefstijl en door onze leefomgeving. Op het gebied van leefstijl zijn er zowel gunstige als ongunstige toekomstige ontwikkelingen. Minder mensen roken en meer mensen bewegen, maar meer mensen zijn te zwaar. Ongezond gedrag is verantwoordelijk voor bijna 20 procent van de ziektelast. Roken is hierbij de belangrijkste oorzaak. Een ongezond binnen- en buitenmilieu veroorzaakt 4 procent van de ziektelast, met luchtverontreiniging als de belangrijkste oorzaak. Ongezonde arbeidsomstandigheden veroorzaken bijna 5 procent van de ziektelast.

Bekende en nieuwe opgaven vragen onze aandacht
Antibioticaresistentie, klimaatverandering en de dalende vaccinatiegraad zijn bekende opgaven voor de toekomst. Blijvende aandacht hiervoor is nodig. Er zijn ook nieuwe ontwikkelingen die onze volksgezondheid kunnen gaan beïnvloeden. Zo zijn de mogelijke gezondheidsgevolgen van de toename van medicijnresten, microplastics en nanodeeltjes in ons milieu nu nog onduidelijk. Een andere nieuwe ontwikkeling is dat de samenleving op verschillende gebieden te maken krijgt met toenemende druk, bijvoorbeeld in het onderwijs en op de werkvloer. Ook de verdergaande verstedelijking zorgt voor toenemende drukte. Dit kan leiden tot stress en gezondheidsproblemen.

Integrale en persoonsgerichte aanpak nodig
Deze opgaven vragen om een nieuwe manier van werken. We zullen meer moeten samenwerken: beleidsmakers, burgers, patiënten, zorgverleners, onderzoekers én maatschappelijke organisaties. Daarbij staat de persoonlijke situatie van mensen centraal. Over de grenzen van volksgezondheid en zorg heen kijken is hierbij van groot belang. De inzet van technologie en de inrichting van de leefomgeving zijn kansrijke oplossingsrichtingen bij het aanpakken van de opgaven waar we voor staan.

Er gebeurt al veel in de maatschappij om beter op de toekomst voorbereid te zijn. Hier kunnen we van leren en verder op bouwen. De opgaven hebben veel raakvlakken met bestaand en voorgenomen beleid. Acties gericht op de langetermijnopgaven die de VTV signaleert, zouden hierbij aan kunnen sluiten. De resultaten van de VTV zullen onder de aandacht van de relevante beleidsprogramma’s worden gebracht.

RIVM verwacht tot half miljoen tekenbeten in juni en juli

Onderzoekers van het RIVM en Wageningen University verwachten dat we in juni en juli ruim 500.000 tekenbeten oplopen, de helft van het jaarlijkse aantal tekenbeten.

Het hele jaar door kun je een tekenbeet oplopen. Als het warmer is dan zeven graden worden de spinachtige diertjes actief. “Elk jaar zien we in onze data van tekenradar.nl een duidelijke piek in juni en juli van het aantal tekenbeetmeldingen”, zegt Kees van den Wijngaard, epidemioloog van het RIVM. “We zijn benieuwd naar het aantal meldingen in de rest van dit jaar, maar opvallend is dat het aantal meldingen in de eerste vijf maanden van 2018 29% hoger ligt dan het gemiddelde van de vijf jaar daarvoor.”

Het aantal tekenbeetmeldingen hangt in belangrijke mate samen met de weersomstandigheden. Daarnaast speelt ook de aandacht voor Tekenradar.nl een rol. Elk jaar lopen we in Nederland ruim één miljoen tekenbeten op. De meeste mensen worden niet ziek na een tekenbeet.

Ziekte van Lyme
In Nederland krijgen elk jaar 27.000 mensen de ziekte van Lyme na een tekenbeet. Via tekenradar.nl kun je zien waar in de afgelopen periode veel mensen zijn gebeten door een teek, en waar mensen de ziekte van Lyme hebben opgelopen. Je kunt jezelf op deze website ook aanmelden voor deelname aan onderzoek als je een tekenbeet of Lyme hebt opgelopen.

“Duitse” testen
Met de data van het onderzoek kijken onderzoekers nu voor het eerst ook of met zogenoemde cellulaire testen het ontstaan van langdurige klachten na Lyme voorspeld kan worden. Ook kijken de onderzoekers of de testen de diagnostiek voor Lyme kunnen verbeteren. Deze testen worden door sommige klinieken in Duitsland al aangeboden, maar de bruikbaarheid van deze testen is nog niet goed onderzocht. Van den Wijngaard: “Door te onderzoeken hoe het afweersysteem reageert op de infectie, willen we kijken of we met deze testen kunnen voorspellen of iemand klachten houdt na behandeling.”

Meedoen aan onderzoek
Kinderen en volwassenen met Lyme kunnen meedoen aan onderzoek door zich aan te melden op www.tekenradar.nl bij de start van een antibioticabehandeling. Ook volwassenen met plotselinge koorts na een tekenbeet kunnen zich aanmelden voor het onderzoek.

Controleer op tekenbeten!
Ben je in het bos, de duinen of in het park geweest, controleer jezelf daarna dan op tekenbeten. En vergeet niet om jezelf ook te controleren wanneer je in de tuin bent geweest. Heb je een teek? Verwijder deze dan direct en houd de plek van de beet drie maanden in de gaten. Neem contact op met de huisarts als je een ring- of vlekvormige uitslag ziet of als je last krijgt van andere gezondheidsklachten. Kijk op rivm.nl/tekenbeet hoe je het best een teek kunt verwijderen.

CPB: 'Groei houdt aan, risico's nemen toe'

De Nederlandse economie blijft zich gunstig ontwikkelen. De lichte terugval in het eerste kwartaal is naar verwachting van tijdelijke aard. Wel ligt de piek in de economische groei vermoedelijk achter ons. De Nederlandse economie profiteert van een prima groei van de wereldhandel en binnenlandse dynamiek, maar internationaal zijn de politieke risico’s wel toegenomen. De politieke ontwikkelingen in Italië, rond Brexit en het verloop van het conflict met Amerika over internationale handel zijn van direct belang voor de Nederlandse economie.

De tot nu toe ingevoerde handelsbeperkingen zullen tot sectorale aanpassingen leiden, maar het effect op de mondiale groei is verwaarloosbaar. Escalatie zou vérstrekkender gevolgen hebben en kan leiden tot forse bbp-verliezen op lange termijn. Dit concludeert het Centraal Planbureau (CPB) in de zojuist gepubliceerde juniraming.

De werkloosheid daalt verder, tot het laagste niveau sinds 2001. De hoogconjunctuur brengt een krachtige stijging van de werkgelegenheid met zich mee. Als gevolg daarvan daalt de werkloosheid scherp. Door de krapte op de arbeidsmarkt en hogere inflatie loopt de contractloonstijging op. Naast de loonkostenstijging dragen hogere olieprijzen en een verhoging van de indirecte belastingen bij aan de oplopende inflatie. De overheid houdt een overschot op de begroting.

Er is ook een achtergrondverhaal beschikbaar over de mogelijke (negatieve) gevolgen een handelsoorloog. 

CPB: 'Groei houdt aan, risico's nemen toe' (Afbeelding: CPB)
CPB: 'Groei houdt aan, risico's nemen toe' (Afbeelding: CPB)

Jaar begonnen met bovengemiddeld ziekteverzuim

Het ziekteverzuim was in het eerste kwartaal van 2018 hoger dan het in jaren is geweest. Het ziekteverzuimpercentage was 4,9. Dat betekent dat van elke duizend te werken dagen 49 zijn verzuimd wegens ziekte. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.
De laatste keer dat er evenveel werd verzuimd als begin dit jaar was in het eerste kwartaal van 2007. Het laagste ziekteverzuim, 3,5 procent, werd sindsdien gemeten in het derde kwartaal van 2013. Het eerste kwartaal van 2018 viel samen met de griepepidemie, die volgens het RIVM duurde van half december 2017 tot in april 2018. Eerder meldde het CBS dat in het eerste kwartaal een bovengemiddeld aantal mensen overleed.

Hoogste ziekteverzuim in de gezondheidszorg
In de gezondheidszorg werd in het eerste kwartaal het meest verzuimd wegens ziekte. Met 6,5 procent lag dit aandeel aanzienlijk hoger dan het gemiddelde voor alle bedrijfstakken. Dit percentage was in de gezondheidszorg voor het laatst zo hoog in 2008.
Binnen de gezondheidszorg is het verzuim het grootst in de verpleeg- en bejaardentehuizen, zoals dat al sinds het eerste kwartaal van 2015 het geval is. In deze bedrijfsklasse werden 77 van de duizend te werken dagen verzuimd (7,7 procent).
Het minste verzuim is er in de horeca. Sinds het derde kwartaal van 2008 heeft deze bedrijfstak het laagste ziekteverzuimpercentage (2,3).

Griep of verkoudheid meest genoemde klacht
De kwartaalcijfers over ziekteverzuim worden bepaald aan de hand van een enquête onder bedrijven. Daaruit is niet af te leiden met welke klachten is verzuimd. Jaarcijfers daarover worden samengesteld op basis van gegevens uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA), een onderzoek onder werknemers dat het CBS samen met TNO uitvoert. Deze cijfers over de achterliggende klachten van het verzuim in 2018 komen in het voorjaar van 2019 beschikbaar.

Op grond van de cijfers over 2017 en eerdere jaren is wel duidelijk dat griep of verkoudheid verreweg de meest genoemde klacht is onder werknemers die hebben verzuimd wegens ziekte. Vier op de tien noemen dit als reden om ziek thuis te blijven. Daarmee is het niet meteen de klacht die de meeste verzuimdagen tot gevolg heeft. Een achtste van alle verzuimdagen in 2017 was toe te schrijven aan werknemers die de laatste keer verzuimden met griep of verkoudheid.

Een kwart werd verzuimd door werknemers die psychische klachten hadden bij het laatste verzuim. Gemiddeld genomen melden werknemers met griep of verkoudheid zich na bijna drie dagen weer beter. Samen met hoofdpijn is het daarmee de klacht waarmee werknemers het snelst weer aan het werk zijn. Anders ligt dat bij werknemers die verzuimen wegens psychische klachten. Bij werknemers die deze reden opgaven bij de laatste keer dat ze verzuimden, duurde dat verzuimgeval gemiddeld 57 dagen.

Jaar begonnen met bovengemiddeld ziekteverzuim (Foto: CBS)
Jaar begonnen met bovengemiddeld ziekteverzuim (Foto: CBS)

Roofvogel bedreigt duivensport

Duizenden postduiven in Nederland worden 'vermoord' door sperwers, haviken en slechtvalken. Dat moet stoppen, vinden de postduivenhouders. Hun hobby staat nota bene op de lijst van Immaterieel Cultureel Erfgoed van Unesco en dreigt nu te verdwijnen.

"De hele duivensport staat onder druk. Als dit zo doorgaat bestaat die sport op den duur niet meer", waarschuwt Vincent Hoogerwerf. Hij is de initiatiefnemer van de petitie die dinsdag aan de Tweede Kamer wordt aangeboden.

De petitie, die door zevenduizend mensen is ondertekend, vraagt onder meer om een verbod op het plaatsen van nieuwe nestkasten en een verbod op uitzetten van gefokte sperwers, haviken en slechtvalken en de import van deze roofvogels.

De bedreiging van de duivensport is volgens Hoogerwerf niet het gevolg van natuurlijke ontwikkelingen, maar wordt vooral door menselijk ingrijpen veroorzaakt. Zo zijn op veel plaatsen nestkasten voor slechtvalken geplaatst. De aanwas van deze vogelsoort is enorm, zegt Hoogerwerf. "In 1990 waren er tien geregistreerde paren, nu zijn dat er driehonderd. En dat zijn alleen de geregistreerde paren."

De duivenmelkers zien de slechtvalk als de grootste bedreiging van hun geliefde sport. Een paartje heeft een leefgebied van 10 bij 10 kilometer. Alle slechtvalken bij elkaar moeten inmiddels heel Nederland bestrijken, denkt Hoogerwerf.

De Nederlandse Postduivenhouders Organisatie (NPO) heeft in maart een onlinemeldpunt geopend waar duivenhouders de aanvallen van roofvogels kunnen melden. Op de lijst staan naam dader (soortnaam), aantal gewonde of dode duiven en plaatsnaam.

Het meldpunt loopt sterk achter bij de dagelijkse werkelijkheid, vindt Hoogerwerf. "Er is een technisch probleem. Er staan veel te weinig meldingen op. De realiteit is dat er zeker 1500 duiven per dag worden vermoord", weet hij.

Roofvogel bedreigt duivensport
Roofvogel bedreigt duivensport (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: Mot dat met die motregen?

Het is op de meeste plaatsen bewolkt en vooral vanochtend valt er verspreid over het land af en toe motregen. In de middag en avond blijft het vrijwel overal droog en kan hier en daar de zon doorbereken. De kans daarop is het grootst in de kustprovincies. De temperatuur loopt vanmiddag op naar waardes van 19°C aan zee tot ongeveer 23°C in het zuidoosten. De wind is zwak tot matig en draait geleidelijk van zuidwest naar west. Aan de kust en boven het IJsselmeer is de wind vanmorgen nog matig tot vrij krachtig.

Komende nacht zijn er vrij veel wolkenvelden en blijft het overwegend droog. De minimumtemperatuur ligt omstreeks 15°C. De wind is zwak tot matig en draait naar zuid tot zuidwest.

Woensdag overdag zijn er met name in de ochtend nog wolkenvelden. In de loop van de dag komen er vooral in het westen zonnige perioden en het blijft droog. Wel is er langs de westkust een kleine kans op laaghangende bewolking of mist van zee. In de loop van de avond neemt in het noordwesten de kans op regen toe. De middagtemperatuur varieert van 21°C aan zee tot 28°C in het zuidoosten. De zuidwestelijke, later westelijke wind is landinwaarts matig, aan zee en op het IJsselmeer vrij krachtig, mogelijk krachtig. Later in de avond draait de wind in het Waddengebied naar noordwest.

De eerste dagen koel met vooral donderdag kans op een bui. Na zaterdag waarschijnlijk oplopende temperaturen. (Bron: KNMI)

Zonkracht (onbewolkt/bewolkt) 7/3

Nederland
 

De aardappels in bloei
De aardappels in bloei

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

'Boeren willen vernieuwing in de landbouw'

De Nederlandse boeren en boerinnen willen vernieuwing en meer oog voor de natuur. Dit meldt Trouw dinsdag op basis van opinieonderzoek onder 2287 boeren, dat het dagblad heeft laten uitvoeren door agrarisch onderzoeksbureau Geelen.

In een grote enquête kregen boeren uit verschillende sectoren vragen over hun eigen welzijn, de landbouwsector en hun verwachtingen van de toekomst. Het merendeel verlangt naar hervormingen in de landbouw. Tachtig procent wil overstappen op natuurlijke landbouwmethoden en bijna de helft wil dat zelfs binnen tien jaar doen. Dat is in de ogen van de boeren niet alleen beter voor het milieu, maar ook winstgevender. Van de ondervraagde boeren was op het moment 6 procent biologisch.

Uit de rondvraag bleek ook dat 90 procent zich niet goed vertegenwoordigd voelt door landbouworganisaties en evenmin door de politiek. Minister Carola Schouten (Landbouw) krijgt het rapportcijfer 6,4. Driekwart vindt dat het vak twintig jaar geleden aantrekkelijker was.

Professor Han Wiskerke van de universiteit in Wageningen, die het onderzoek begeleidde, zegt in de krant dat de resultaten het begin kunnen zijn van nieuw landbouwbeleid.

'Boeren willen vernieuwing in de landbouw'
'Boeren willen vernieuwing in de landbouw' (Foto: ANP)

Privéjet Elvis Presley staat opnieuw te koop

Een vliegtuig dat ooit toebehoorde aan Elvis Presley en zelfs door hem persoonlijk werd ingericht, is wederom te koop via een veilingsite. Een jaar geleden ging het toestel onder de hamer voor ruim 400.000 euro, maar de toenmalige koper biedt het collectors item nu zelf aan. Er dient wel het een en ander verbouwd te worden aan de rode Lockheed Jetstar uit 1962: er zit geen motor meer in en de cockpit heeft ook een make-over nodig.

De privéjet, die eigendom was van Elvis en zijn vader Vernon, heeft rood fluwelen stoelen, goudkleurige accenten, een rood tapijt en een authentieke inrichting waaraan nooit is gesleuteld. Het vliegtuig behoorde 36 jaar toe aan een eigenaar, die het altijd in Roswell, New Mexico op een landingsbaan heeft 'geparkeerd'. Daar werd het toestel een toeristische attractie.

Geïnteresseerden kunnen tot 27 juli bij veilingsite Iron Planet een bod doen op het voormalige vliegtuig van The King.

Laatste reviews en specials
review
Horizon: Zero Dawn (PC)
special
Random Pics van de Dag #69
preview
PGA TOUR 2K21
review
Paper Mario: The Origami King
special
Random Pics van de Dag #68
special
Random Pics van de Dag #67
©FOK.nl e.a.