FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesCoronavirus (COVID-19)
Coronavirus (COVID-19)


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 20 juni 2018

Hinault wil staking bij Tourstart Froome

Bernard Hinault wil dat het wielerpeloton staakt als Chris Froome start in de Tour de France. De vijfvoudig winnaar van La Grande Boucle meldde aan Ouest France dat de renners stelling moeten nemen in de slepende dopingzaak van de Brit.

Froome werd afgelopen najaar postief getest op het gebruik van een astmamiddel, maar tot nu toe is er nog steeds geen datum gezet waarop de zaak afgehandeld gaat worden. Ondertussen heeft Froome na zijn eindzege in de Vuelta ook de Giro d'Italia op zijn naam geschreven en is hij van plan om in de Tour de France te starten.

Hinault: "Hij zou niet aanwezig mogen zijn bij de start van de Ronde van Frankrijk op 7 juli. Simpelweg omdat hij positief heeft getest. Als hij wel aan de start verschijnt, moeten de andere deelnemers weigeren om van start te gaan."

Coalitie zwijgzaam over advies staatswiet

De regeringspartijen in de Tweede Kamer willen zich nog niet uitspreken over de vraag of het experiment met staatswiet groter moet worden opgezet. Ze houden de kaarten tegen de borst en willen de aanbevelingen van de commissie-Knottnerus, die in opdracht van het kabinet zich over de proef heeft gebogen en uitbreiding aanraadt, eerst nader bestuderen. Het kabinet reageert binnen enkele weken.

VVD-Kamerlid Arno Rutte spreekt van "heldere aanbevelingen". Hij gaat het rapport "goed bestuderen". Dat neemt ook zijn D66-collega Vera Bergkamp zich voor. Ze wil wel kwijt dat haar partij "wil dat de wietexperimenten een succes worden. Daar zijn zowel voor- als tegenstanders bij gebaat."

CDA en ChristenUnie, die van de vier coalitiepartijen het minst enthousiast zijn over het experiment, reageren helemaal nog niet. Zij zien de proef graag zo beperkt mogelijk en hechten bijvoorbeeld zeer aan een duidelijke einddatum. De commissie denkt daar heel anders over.

Coalitie zwijgzaam over advies staatswiet
Coalitie zwijgzaam over advies staatswiet (Foto: ANP)

Spanje met pijn en moeite langs Iran op WK

Spanje heeft met flink veel moeite een eerste zege gepakt op het WK voetbal in Rusland. Iran bood dapper partij aan de wereldkampioenen van 2010, maar dankzij Diego Costa kwam er toch een weinig verrassende winnaar op de borden te staan.

In de eerste helft slaagde Iran er prima in de Spanjaarden af te houden, waardoor er niet gescoord werd. Keeper Alireza Beiranvand zorgde daarbij nog voor wat irritatie: Costa kwam in zijn buurt en de doelman ging erbij liggen alsof zijn been zojuist aan gort getrapt was.

De gelijke stand veranderde tien minuten na rust: eerst leek Iran te scoren - het fraaie schot van Karim Ansarifard eindigde echter in het zijnet - waarna Costa de bal voor de voeten kreeg en deze met wat mazzel via een Iraans been in het doel werkte.

Korte tijd later ontplofte het stadion even: Iran maakte de 1-1, zo leek het. De scheidsrechter floot echter voor buitenspel, wat de juichende Iraanse spelers pas na enige tijd door leken te hebben. De videoscheidsrechter bekeek de herhalingen en het was inderdaad buitenspel.

Met tien minuten te spelen was er nog een grote kans voor Mehdi Taremi, maar na een fraaie assist kopte hij de bal net over en dus bleef het bij 1-0. Alireza Jahanbaksh van AZ mocht een kwartier voor tijd invallen en deed dat matig, Reza Ghoochannejhad (sc Heerenveen) speelde niet.

Hieronder verblijen we u overigens ook nog even met een leuke inworp, of in elk geval een poging tot een leuke inworp. Datging voor Milad Mohammadi niet helemaal goed, maar het idee was aardig.

Fans van Iran kunnen weer naar huis. (PRO SHOTS/Action Images)
Fans van Iran kunnen weer naar huis. (PRO SHOTS/Action Images)

FNV: minderjarige bezorgers bij Deliveroo

Deliveroo maakt gebruik van minderjarige bezorgers. Dat constateert FNV. Volgens de vakbond is het met de inlogcode van iemand anders via de app voor bezorgers mogelijk om als minderjarige bestelde maaltijden af te leveren.

"We kregen al eerder signalen van zestien- en zeventienjarige uitzendkrachten, die lange (avond)diensten draaien met minimale pauzes, maar we hebben nu gehoord dat er zelfs bezorgers van veertien jaar oud worden ingezet", zegt Amrit Sewgobind van de bond. Jongeren onder de zestien mogen alleen onder strenge voorwaarden werken.

Volgens de vakbond gebeurt het dat meerderjarige bezorgers minderjarigen inhuren en zelf een deel van de opbrengsten houden. FNV, dat onlangs Deliveroo voor de rechter sleepte wegens schijnzelfstandigheid van bezorgers, roept op misstanden via de website van de bond te melden.

Deliveroo laat weten het bericht over minderjarige bezorgers serieus te nemen en het incident bij de autoriteiten te hebben gemeld. Het bedrijf zegt achttien jaar als minimumleeftijd te hanteren. "Hoewel freelancers het recht hebben om anderen voor zich te laten werken, is in hun overeenkomst met ons opgenomen dat een eventuele vervanger meerderjarig moet zijn en een werkvergunning in Nederland moet hebben." Bezorgers die zich niet aan de regels houden wordt de deur gewezen.

FNV: minderjarige bezorgers bij Deliveroo
FNV: minderjarige bezorgers bij Deliveroo (Foto: ANP)

Kabinet akkoord met gemeentelijk vuurwerkverbod

Gemeenten krijgen de mogelijkheid om vuurwerk te verbieden. Een meerderheid van de Tweede Kamer steunt dit plan, bleek woensdagavond tijdens een debat. Het kabinet kan met zo'n lokaal vuurwerkverbod leven.

Het kabinet gaat met de gemeenten onderzoeken "hoe zo'n lokaal verbod kan worden ingericht", zei minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid). "Het vraagt om lokaal maatwerk, niet om een landelijk verbod."

De volksvertegenwoordigers debatteerden over het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) over de jaarwisseling. De OVV pleitte voor een landelijk verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen. Zover wil het kabinet niet gaan, bleek onlangs. Onder meer VVD en CDA zijn hierop tegen.

De jaarwisseling geldt als het gevaarlijkste moment van het jaar: honderden mensen moeten met verwondingen naar de spoedeisende hulp, onder meer met beschadigde ogen. Verder is er ook veel agressie tegen hulpverleners.

Kabinet akkoord met gemeentelijk vuurwerkverbod
Kabinet akkoord met gemeentelijk vuurwerkverbod (Foto: ANP)

'Janet Jackson is niet meer depressief dankzij God'

Popicoon Janet Jackson vertelt in tijdschrift Essence over haar depressieve jaren. "Ik heb geworsteld met depressie, het was intens", schrijft de 52-jarige zangeres.

Het zomernummer van het blad staat in het teken van geluk. Jackson zegt als dertiger last te hebben gehad van weinig zelfvertrouwen en eigenwaarde. Die gevoelens kwamen volgens haar mogelijk door haar kinderjaren, de onmogelijk hoge standaarden waar ze niet aan kon voldoen en seksisme en racisme. Ook als veertiger zegt ze vaak zelf-ondermijnende gedachten te hebben gehad die haar tot wanhoop dreven.

Uiteindelijk zegt Jackson haar geluk en rust gevonden te hebben in God, de mensen om haar heen en vooral haar tweejarige zoontje. Haar zoontje in haar armen houden noemt ze haar 'ultieme geluk'.

Janet Jackson vertelt over depressieve jaren
Janet Jackson vertelt over depressieve jaren (Foto: BuzzE)

Paul McCartney komt met nieuw album

Paul McCartney heeft de release van zijn nieuwe album Egypt Station aangekondigd. Het album, dat dezelfde naam draagt als een van zijn schilderijen, komt op 7 september uit.

McCartney Egypt Station begint met het eerste nummer als 'beginstation' en ieder nummer is een volgend station. "De muziek maakt als het ware een reis door", zegt de zanger in een verklaring.

Het album heeft veertien nummers en bevat de singles I Don't Know en Come On To Me. Het laatste album van het oud-Beatleslid, NEW, dateert van 2013.

Paul McCartney komt met nieuw album
Paul McCartney komt met nieuw album (Foto: BuzzE)

Wilders woedend over nepnieuwsplan DENK

PVV-leider Geert Wilders is boos over het plan van DENK om met nepadvertenties in Wilders' naam de ideeën van de PVV aan de kaak te stellen. De nooit uitgevoerde plannen, die het radioprogramma De Nieuws BV woensdag onthulde, zijn volgens Wilders "ronduit smerig". "Wat een tuig."

DENK wilde in de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen van vorig jaar adverteren met de leus: 'Na 15 maart gaan we Nederland zuiveren' onder een beeltenis van Wilders, meldt De Nieuws BV. Campagneleider Farid Azarkan, de huidige fractievoorzitter van DENK in de Kamer, geeft in NPO Radio 1-programma toe dat dat plan is besproken. Maar hij wijst erop dat het nooit is uitgevoerd. "De bedoeling was om te laten zien dat Wilders steeds verder gaat. Uiteindelijk hebben we gezegd: het gaat te ver."

Een testadvertentie heeft volgens De Nieuws BV wel het internet gehaald. Die had dezelfde leus, maar een andere afbeelding. Wie erop klikte, kwam op de PVV-website terecht.

DENK heeft om 14.00 uur een persconferentie gegeven die je hieronder kunt terugkijken. 

Wilders woedend over nepnieuwsplan DENK
Wilders woedend over nepnieuwsplan DENK (Foto: ANP)

Kuipers fluit vrijdag BraziliŽ - Costa Rica

Scheidsrechter Björn Kuipers heeft een tweede wedstrijd op het wereldkampioenschap voetbal toegewezen gekregen. De Nederlandse arbiter moet de ontmoeting tussen Brazilië en Costa Rica die aanstaande vrijdag wordt gespeeld, in goede banen gaan leiden.

Kuipers had afgelopen vrijdag al de leiding over Uruguay tegen Egypte. De arbiter zal worden ondersteund door zijn vaste assistenten Sander van Roekel en Erwin Zeinstra, terwijl Damir Skomina de vierde official is. Danny Makkelie is als videoscheidsrechter eveneens van de partij bij de wedstrijd in Groep E. Het duel in Sint-Petersburg begint vrijdag om 14.00 uur.

Groen licht IMF voor miljardenhulp ArgentiniŽ

Het bestuur van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft ingestemd met het noodkrediet van 50 miljard dollar voor Argentinië voor de komende drie jaar. Het land had het IMF om hulp gevraagd om de waarde van de Argentijnse peso te stutten en de economische crisis in te dammen.

De peso is sinds begin mei een groot deel van zijn waarde verloren. Hierdoor zag de centrale bank van het land zich gedwongen de rente in korte tijd te verhogen tot 40 procent, een van de hoogste rentetarieven ter wereld. De regering van president Mauricio Macri heeft zich verplicht het begrotingstekort sterk terug te dringen.

Het Zuid-Amerikaanse land wilde lang geen zaken doen met het IMF. Veel Argentijnen vinden dat de economische crisis in het land in 2001-2002 kwam door de strenge maatregelen die waren opgelegd door het monetair fonds. Er werd dan ook fel geprotesteerd tegen nieuwe inmenging door het IMF.

Groen licht IMF voor miljardenhulp Argentinië
Groen licht IMF voor miljardenhulp Argentinië (Foto: ANP)

PvdA polst GroenLinks en SP over ťťn lijst

De PvdA vraagt GroenLinks en SP of die ervoor voelen samen de Eerste Kamerverkiezingen van volgend jaar in te gaan. De leden van de partij hadden daarom gevraagd.

De PvdA-achterban wil in maart wel afzonderlijk deelnemen aan de verkiezingen voor de Provinciale Staten. Maar de sociaaldemocraten zouden graag zien dat de gekozen Statenleden, die twee maanden later de nieuwe Eerste Kamer kiezen, kunnen stemmen op een gezamenlijke lijst van PvdA, GroenLinks en SP. Het partijbestuur kreeg daarom de opdracht "te verkennen of dat een mogelijkheid is".

Partijvoorzitter Nelleke Vedelaar vindt eigenlijk dat een gezamenlijke lijst te ver gaat. Ze verwacht meer van inhoudelijke samenwerking tussen de drie geestverwanten, zoals de linkse 'tegenbegroting' die zij hebben opgesteld. Vedelaar is ervoor beducht dat de linkse partijen zich "weer in de vorm verliezen". Maar ze voert de wens van de leden toch uit. GroenLinks en SP kunnen nog voor de zomer een brief verwachten.

PvdA polst GroenLinks en SP over één lijst
PvdA polst GroenLinks en SP over één lijst (Foto: ANP)

Trump staakt omstreden kinderdetentie

De Amerikaanse president Donald Trump gaat illegale immigranten met kinderen voorrang geven bij de afwikkeling van de procedures na hun aankomst in de VS. De betreffende gezinnen zullen bovendien in de detentiecentra bij elkaar mogen blijven. Dat heeft een regeringsofficial bekendgemaakt. Over dit beleid was zowel binnen als buiten de VS veel ophef ontstaan.

De Amerikaanse president is niet van plan een eind te maken aan zijn beleid van 'zero tolerance' ten aanzien van mensen die illegaal de grens oversteken. Wanneer het decreet dat dit allemaal regelt wordt ondertekend en wat de details zijn, is niet bekend.

Trump staakt omstreden kinderdetentie
Trump staakt omstreden kinderdetentie (Foto: ANP)

Fortuna haalt Telstar-sensatie Novakovich naar de Eredivisie

Fortuna Sittard heeft zich op huurbasis versterkt met Andrija Novakovich. De spits komt over van Reading, dat hem het afgelopen seizoen verhuurde aan Telstar.

Bij Telstar groeide Novakovich uit tot een ware sensatie. In 35 Jupiler League-wedstrijden was de spits goed voor negentien doelpunten. Hij mocht bovendien debuteren in het Amerikaanse elftal. 

"Ik ben enorm blij dat Andrija voor ons gekozen heeft", laat technisch directeur Mustafa Aztopal weten. “Hij speelde een uitstekend seizoen bij Telstar, waardoor meerdere Eredivisie-clubs op zijn handtekening aasden. Wij hebben hard ons best gedaan om hem naar Sittard te halen en met succes. Andrija gelooft in het project dat we zijn gestart en heeft vertrouwen in de club. Met hem halen we een complete spits in huis die een goed inzicht heeft op diepte, behoorlijk snel is en die niet te beroerd is om zijn verdedigende taken uit te voeren. Hij is Amerikaans international en net zo ambitieus als wij. Ik ben er dan ook van overtuigd dat hij komend seizoen één van de belangrijkste spelers gaat worden in ons elftal. Andrija liet me al weten dat hij blij is om nu onderdeel te zijn van Fortuna-familie. Ik ben dan ook trots dat ik namens de club mag zeggen: welkom Andrija en veel succes toegewenst!"

Andrija Novakovich over zijn overgang: "Er waren meerdere kapers op de kust, maar mijn keuze voor Fortuna is een heel bewuste. Zij probeerden nog harder dan de rest om me te overtuigen. Daar spreekt veel vertrouwen uit. Ik geloof echt in hun plannen voor de toekomst. Afgelopen seizoen hebben ze al laten zien waar die plannen toe kunnen leiden. Fortuna is ambitieus en dat ben ik ook. Zij bieden mij een prachtig podium om mezelf te bewijzen op een hoger niveau. Daarnaast ben ik benieuwd naar de supporters. Ik hoor niets dan goeds over ze. Ze volgen het elftal overal en blijven altijd zingen. Prachtig! Laat die eerste wedstrijd maar komen."

De voetbalcarrière van Novakovich begon op de Chicago Magic Academy. In 2014 werd hij opgepikt door de jeugdopleiding van Reading FC. Bij die club maakte 1,92 meter lange spits in maart 2015 zijn profdebuut. Tussentijds maakte de Amerikaan nog een uitstap naar Cheltenham Town op huurbasis. Vorig seizoen speelde hij dus bij Telstar in Velsen-Zuid. Bij Fortuna Sittard krijgt Novakovich nu de kans om een niveau hoger te spelen. De Amerikaan is na Alessandro Ciranni, Mark Diemers en Lisandro Semedo de vierde aanwinst voor de Limburgse promovendus.

Haase uitgeschakeld in tweede ronde Halle tegen Bautista Agut

Robin Haase is er niet in geslaagd om de kwartfinales te bereiken van het ATP-toernooi van Halle. De Nederlandse tennisser verloor in twee sets van de als vierde geplaatste Roberto Bautista Agut: 4-6, 5-7.

Haase had het moeilijk in de eerste set tegen de Spanjaard, de nummer zestien van de wereld. De Hagenaar keek al vroeg in de set tegen een break achterstand aan, maar die kon hij nog goed maken. Bij een 5-4 stand in het voordeel Bautista Agut verloor Haase zijn service op love en daarmee de set.

In de tweede set kreeg Haase in de negende game drie breakpunten op rij, maar die waren niet besteed aan de beste Nederlandse tennisser. Bautista Agut behield zijn game en drie games leverde Haase zijn service in won de Spanjaard in twee sets van de Nederlander.

1 overvaller op woning Van Barneveld aangehouden

Rechercheurs van de districtsrecherche Den Haag-Zuid hielden woensdagmiddag één verdachte aan voor de woningoverval op de woning van de Van Barneveld's aan de Harry Pauwlaan, die gepleegd werd op zaterdag 16 juni omstreeks 6.30 uur. Het onderzoek naar de overval wordt voortgezet.

De vrouw van Barney schrok op 16 juni om 06.30 uur wakker van geluid in haar woning en trof drie mannen in haar huis. Zij raakte met de mannen in een worsteling waarna zij de woning uit wist te vluchten. Het slachtoffer hield aan de worsteling een aantal blauwe plekken over, maar had geen medische behandeling nodig.

Uitgebreid onderzoek leidde uiteindelijk tot de aanhouding van een verdachte. De verdachte zit vast en in de volledige beperkingen. Meerdere aanhoudingen worden niet uitgesloten.

Uruguay zeker van achtste finales na winst op Saudi-ArabiŽ

Uruguay en Rusland hebben op het WK de achtste finales bereikt. Uruguay won woensdag in groep A ook zijn tweede duel: 1-0 tegen Saudi-Arabië. Door de winst is Rusland, dat dinsdag hun tweede groepswedstrijd won, zeker van een plaats in de volgende ronde.

Na de verloren openingswedstrijd met Rusland (5-0) had de bondscoach van Saudi-Arabië ingegrepen. Hij verving Al-Muaiouf voor Al-Owais, maar ook hij ging in de fout bij het doelpunt. Bij een corner van Uruguay ging de Saudische doelman de fout in. Luis Suárez profiteerde daarvan en zette halverwege de eerste helft de openingstreffer op het bord. Voor de oud-Ajacied was het dubbelfeest want hij speelde ook zijn honderdste interland voor Uruguay.

Verder was er weinig spektakel in de eerste helft. Uruguay liet het initiatief over aan Saudi-Arabië, maar tot grote leidde dat niet. De beste kans was nog van Bahebri, maar zijn afstandsschot ging over.

Ook in de tweede helft was het Saudi-Arabië dat het spelbeeld bepaalde, maar Uruguay kreeg de beste kansen om de score te verdubbelen. Sánchez, Torreira en Cavani slaagde er niet in om de kansen af te maken. Ondanks de gemiste kansen kwam Uruguay niet in de problemen tegen de Saudi's.

Rapport adviescommissie 'gesloten coffeeshopketen' aangeboden

Het rapport van de Adviescommissie Experiment gesloten coffeeshopketen is vandaag aangeboden aan minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid en minister Bruins van Medische Zorg en Sport. Het advies van de commissie onder leiding van voorzitter professor André Knottnerus is van belang voor de inrichting van het experiment met cannabisteelt voor recreatief gebruik in de gesloten coffeeshopketen.

Minister Grapperhaus en minister Bruins hebben het rapport van de adviescommissie vandaag naar de Tweede Kamer gestuurd en zij zullen op korte termijn reageren op het advies. Daarnaast ligt het conceptwetsvoorstel Experiment Gesloten Coffeeshopketen nog ter advisering voor bij de Raad van State. De verwachting is dat aanbieding van het conceptwetsvoorstel aan de Tweede Kamer niet meer voor aanvang van het zomerreces kan plaatsvinden.

Daenerys neemt afscheid van Game of Thrones

Het achtste en helaas laatste seizoen van Game of Thrones komt volgend jaar pas uit, maar voor een van de hoofdrolspelers zit het erop: Emilia Clarke heeft op Instagram aangekondigd klaar te zijn met de serie, want haar werk zit erop.

Clarke speelt natuurlijk de rol van niemand minder dan Daenerys of the House Targaryen, the First of Her Name, The Unburnt, Queen of the Andals, the Rhoynar and the First Men, Queen of Meereen, Khaleesi of the Great Grass Sea, Protector of the Realm, Lady Regnant of the Seven Kingdoms, Breaker of Chains and Mother of Dragons - want dat in het Nederlands vertalen is zo suf - en alle scenes waar zij in voorkomt zijn dus opgenomen.

In haar post bedankt Clarke de makers en medewerkers van de serie voor een prachtig decennium. "Bedankt voor het leven waarvan ik nooit had durven dromen het ooit te hebben en bedankt voor de familie die ik altijd zal blijven missen", schrijft ze.

Quick-Step Floors winnen openingsploegentijdrit Adriatica Ionica Race

Quick-Step Floors heeft de openingsploegentijdrit in de nieuwe Italiaanse Adriatico Ionica Race. De Belgische ploeg, zonder Belgen aanwezig in de Italiaanse wedstrijd, was veertien seconden sneller dan UAE-Team Emirates, en zestien seconden sneller dan Trek Segafredo.

UAE-Team Emirates was de eerste ploeg die een serieuze tijd klokte. De ploeg van onder andere Valerio Conti reed over de 23,3 kilometer lange ploegentijdrit als eerste onder de 26 minuten. Daarna kwam Quick-Step Floors, met onder andere Niki Terpstra, en waren veertien seconden sneller. Trek-Segafredo een van de laatste ploegen die van start ging kwam nog enigszins in de buurt van de Belgische ploeg. De rest moest al meer dan een halve minuut toegeven op de winnaars.

Roompot-Nederlandse Loterij is de enige Nederlandse ploeg aan de start van de nieuwe Italiaanse rittenkoers. Ze verloor al 1.42 op Quick-Step Floors.

Schilderij verbergt hennepkwekerij

Woensdagochtend 20 juni hebben agenten in een pand aan de Mollekotweg in IJzendijke een hennepkwekerij gevonden in een verborgen ruimte. De bewoner is aangehouden. De hennepkwekerij was verstopt achter een schilderij waar een luik achter verscholen bleek te zitten. Er stonden 40 hennepplanten.

Ook werden er 700 henneptoppen gevonden en vijf buitenhennepplanten aangetroffen. In het pand lagen verder een vijftal XTC pillen, een hoeveelheid contant geld en twee valse kentekenplaten. De kwekerij is in beslag genomen en geruimd. De verdachte zit vast voor verder onderzoek.

Colombianen smokkelen drank WK-stadion in

De verliespartij van Colombia tegen Japan op het WK-voetbal was een bittere pil voor de fans uit Zuid-Amerika. Gelukkig hadden de Colombianen wat verzonnen om de pijn te kunnen verzachten, drank! Maar je krijgt een fles sterke drank natuurlijk niet zomaar langs de Russische bewakers, dus bedachten ze een list. Neem een verrekijker mee en zorg dat daar de drank in zit.... logisch:

Mogelijke tegenstanders AZ en Vitesse Europa League bekend

Vitesse neemt het in de tweede voorronde van de Europa League op tegen Racing FC Union Luxembourg of het Roemeense FC Viitorul. AZ treffen FC Kairat Almaty uit Kazachstan of de winnaar van de wedstrijd tussen Engordany (Andorra) en Folgore (San Marino). De beide clubs beginnen met een uitduel.

De duels worden op 26 juli en 2 augustus gespeeld. Mochten AZ en Vitesse deze ronde doorkomen dan volgt er nog een derde voorronden en de play-offs. Bekerwinnaar Feyenoord begint in de derde voorronde en speelt op 9 augustus de eerste wedstrijd van het tweeluik. Mocht Mocht Ajax in de Champions League uitgeschakeld worden door Sturm Graz, dan stromen de Amsterdammers ook in de derde voorronde in. De loting voor de derde voorronde is op 23 juli.

Marokko uitgeschakeld na verlies tegen Portugal

Portugal heeft z'n eerste zege te pakken in groep B van het WK. Tegenstander Marokko is daardoor uitgeschakeld.

Portugal kende in Moskou een vliegende start, want Cristiano Ronaldo kopte snel raak uit een kort genomen hoekschop. De huidige topscorer van dit WK, die nu op vier treffers staat, kreeg van de Marokkaanse defensie alle gelegenheid om zich vrij te lopen en te scoren: 1-0 na vier minuten spelen.

Een flinke tegenvaller voor Marokko, maar de ploeg van Hervé Renard deed daarna niets voor Portugal onder. Beide ploegen creëerden een aantal goede kansen. Gonçalo Guedes stuitte op doelman Munir, die zijn elftal daarmee knap in de wedstrijd hield, en namens Marokko waren onder meer Hakim Ziyech, Younès Belhanda en Nordin Amrabat gevaarlijk. Amrabat was fit genoeg om in de basis te starten en hij gooide de helm die hij droeg al snel over de zijlijn.

Ook in de tweede helft was Marokko de bovenliggende partij. Het eerste gevaar kwam echter wel weer van Ronaldo, die uit een snel genomen vrije trap huizenhoog over knalde. Kort daarna had keeper Rui Patrício een uitstekende redding in huis op een kopbal van Belhanda. Marokko kreeg steeds beter grip op de wedstrijd en de Leeuwen van de Atlas bleven aandringen, op zoek naar de gelijkmaker.

In de slotfase creëerde Marokko vooral gevaar uit spelhervattingen en Ziyech en Medhi Benatia lieten twee grote kansen onbenut. Portugal hield nog net stand en zet daarmee een grote stap naar een plek in de achtste finales. Marokko is ongeacht de uitslag bij Iran - Spanje (20:00 uur) nu kansloos voor een plaats in de tweede ronde. Maandag is de laatste groepswedstrijd tegen de Spanjaarden.

Door zijn doelpunt is Cristiano Ronaldo weer een plekje opgeschoven op de internationale topscorerslijst aller tijden. Hij staat nu op liefst 85 doelpunten in het shirt van de Portugezen. Ronaldo bezet nu de tweede plaats op de lijst. De Hongaarse legende Ferenc Puskás staat op 84 treffers en is nu dus ingehaald door Ronaldo. Ali Daei, die tussen 1993 en 2006 liefst 109 keer scoorde namens Iran, voert het lijstje nog steeds aan.

Hierro vergeeft blunder van De Gea: "We hebben het volste vertrouwen in hem"

David De Gea hoeft bij Spanje niet te vrezen voor zijn basisplaats. Hij blunderde tegen Portugal, maar staat tegen Iran gewoon weer onder de lat.

"Ik kan niet vaak genoeg zeggen dat hij bij de beste drie keepers ter wereld hoort. We hebben het volste vertrouwen in hem", verklaarde bondscoach Fernando Hierro tijdens een persconferentie. De keeper van Manchester United liet vorige week een zacht schot van Cristiano Ronaldo door de handen glippen. Het duel eindigde uiteindelijk in 3-3, waardoor de Spaanse titelkandidaat volop aan de bak moet om de poulefase door te komen. De ploeg speelt woensdagavond om 20.00 uur tegen Iran en volgende week tegen het nog puntloze Marokko.

Tegen Iran is ook Dani Carvajal weer inzetbaar. De back van Real Madrid is hersteld van een blessure. "Hij is in orde en traint weer met de groep. We moeten Portugal vergeten en ons focussen op Iran. Het is een goed georganiseerde ploeg met veel fysieke kracht. We hebben respect voor de tegenstander, maar hebben veel geloof in eigen kunnen", vervolgt de oefenmeester.

Hierro weet dat Iran weinig tegentreffers krijgt en kent bondscoach Carlos Queiroz goed van hun gezamenlijke tijd bij Real Madrid. "Hij doet het fantastisch bij Iran en we gaan goed met elkaar om. Het is leuk om met hem over voetbal te praten. Iran is solide in de verdediging en scherp in de aanval. Het is een ervaren ploeg en we hebben tegen Marokko gezien waar ze toe in staat zijn. We moeten alles geven om te winnen."

Prinses Christina heeft botkanker, maar is stabiel

De rijksvoorlichtingsdienst heeft zojuist in een persverklaring laten weten dat in het najaar van 2017 is gebleken dat Prinses Christina, de jongste zus van van Beatrix, botkanker heeft.

Sinds afgelopen winter is haar conditie stabiel en voelt zij zich daarom naar omstandigheden goed. Zij beschouwt haar ziekte als een chronische conditie waar zij goed mee kan leven.

Prinses Christina  (Foto: RVD - Jeroen van der Meyde)
Prinses Christina (Foto: RVD - Jeroen van der Meyde)

Rainbow Six: Siege - Operation Para Bellum

Ubisoft is zijn derde jaar aan extra content voor Rainbow Six: Siege eerder dit jaar niet erg sterk begonnen. Operation Chimera, zoals het eerste seizoen heette, bevatte twee Operators die niet erg origineel aanvoelden en het tijdelijke PvE-evenement Outbreak kwam ook niet geweldig uit de verf. Het tweede seizoen, Operation Para Bellum pakt het gelukkig allemaal wat beter aan.

Duikers verdronken door oriŽntatieverlies

De twee duikers die eind mei vermist raakten in het Grevelingenmeer bij Scharendijke zijn waarschijnlijk om het leven gekomen door oriëntatieverlies in het achterste gedeelte van het wrak ‘Le Serpent’. Dit concludeert de politie na onderzoek.

De duikers zwommen vermoedelijk achter elkaar door het scheepswrak. Bij aankomst in het achterste gedeelte van het wrak raakten de duikers de weg kwijt. De oorzaak van dit oriëntatieverlies was mogelijk te wijten aan het slechte onderwaterzicht en het opgewoelde sediment in het wrak. De politie heeft geen technische gebreken geconstateerd aan de duikapparatuur.

Gidslijn
Op het moment dat de duikers gedesoriënteerd raakten had een gidslijn hen kunnen helpen. Een gidslijn bestaat uit een haspel met daarop tientallen meters touw. Deze lijn bevestigt een duiker ergens buiten de ingang van het wrak, bijvoorbeeld aan de reling van het wrak, en duikt vervolgens het wrak in, de lijn van de haspel afdraaiend. Op het moment dat een duiker dan de gedesoriënteerd raakt, of niets meer kan zien door opgewoeld sediment, volgt de duiker zijn gidslijn terug naar het begin. Op deze manier is er altijd een verbinding naar buiten.

De twee mannen waren geoefende duikers en hebben aanvullende opleidingen gevolgd, waaronder die tot wrakduiker. Ook waren zij opgeleid tot duikinstructeur.

Zoekactie
De twee mannen waren zaterdag 26 mei gaan duiken naar het scheepswrak en hadden dit gemeld bij de uitbater van een nabijgelegen duikschool. Toen zij in de avond nog steeds niet terug waren, sloeg de uitbater alarm. Hierop werd een ‘search-and-rescue(SAR)’ operatie opgestart onder leiding van de Kustwacht.

De SAR-fase leverde geen resultaat op, waarop het Landelijk Team Onderwaterzoekingen (LTOZ) overging op zoeken en bergen. Op zondag heeft het LTOZ samen met duikers van de Koninklijke Marine het eerste stoffelijk overschot geborgen. Op maandag werd het lichaam van het tweede slachtoffer geborgen.

Duikers verdronken door oriëntatieverlies (Foto: Stockfoto politie.nl)
Duikers verdronken door oriëntatieverlies (Foto: Stockfoto politie.nl)

Groningen verkoopt Bacuna aan Huddersfield

FC Groningen en Huddersfield Town hebben de transfer van Juninho Bacuna afgerond. De middenvelder krijgt in Engeland een meerjarig contract.

Beide clubs hebben dat woensdag bevestigd. Bacuna scoorde vier keer in 94 officiële wedstrijden voor FC Groningen, waar hij nog een contract voor een jaar had. Eerder doorliep zijn broer Leandro ook al de jeugdopleiding van de Groningers en maakte hij een transfer naar Engeland. Momenteel speelt Leandro bij Reading.

"Persoonlijk had ik hem nog graag met twee jaar verlengd. Het is in elk geval een mooie club en zijn wens om zo'n stap te maken", reageert algemeen directeur Hans Nijland tegen RTV Noord op het vertrek van Bacuna. "Het is een kind van de club, daar mogen we best een beetje trots op zijn. Het is ook een compliment voor de opleiding van FC Groningen."

Naar verluidt verdient de Trots van het Noorden circa twee miljoen euro aan Bacuna. De 20-jarige speler wordt de derde Nederlander bij Huddersfield Town, dat onlangs Terence Kongolo definitief overnam van AS Monaco. Rajiv van La Parra speelt sinds 2016 al voor de nummer zestien van het afgelopen Premier League-seizoen.

KNVB gaat voor Champions League-finale in Rotterdam

De KNVB is bij de Europese voetbalbond UEFA een lobby gestart om de finale van de Champions League naar Rotterdam te krijgen.

Met ingang van het seizoen 2021/22 wil Feyenoord in een splinternieuw stadion spelen en dat biedt volgens de KNVB mogelijkheden. Bondsvoorzitter Michael van Praag hoopt in dat geval de grootste Europese clubfinale weer eens naar Nederland te halen. "Dat zou ik geweldig vinden", vertelt Van Praag aan Voetbal International.

Volgens de preses moet men 'nu al het klimaat gaan scheppen'. "Zodat men gaat denken: die Hollanders zijn goed bezig. Straks zijn er vier steden die het ook willen. Sympathie gaat dan de doorslag geven." Volgens Van Praag was de Europa League-finale van 2013 in Amsterdam 'gewoon een vriendelijkheid' van Michel Platini. "In deze wereld is het een continue race om de gunfactor."

Rotterdam was in het verleden twee keer de speelstad van de finale van de Champions League (destijds nog Europacup 1). In 1972 wist Ajax in De Kuip de trofee te veroveren tegen Internazionale (2-0) en tien jaar later trok Aston Villa aan het langste eind tegen Bayern München (1-0). De finale werd in 1998 voor het laatst in Nederland gespeeld. Real Madrid klopte toen Juventus in de Johan Cruijff ArenA met 1-0.

'Barcelona wacht een jaar met transfer De Jong'

Barcelona ziet af van het plan om Frenkie de Jong deze zomer al over te nemen van Ajax. De Catalanen willen over een jaar hun slag slaan.

Dat schrijft Mundo Deportivo woensdagochtend. De 21-jarige middenvelder van Ajax is nog herstellende van een enkelblessure en Barça wil een speler binnenhalen die meteen fit is. Bovendien wil Ajax niet meewerken aan een transfer. De Spaanse kampioen wacht daarom tot volgend jaar zomer.

Na het vertrek van clubicoon Andrés Iniesta naar Japan zoekt Barcelona een versterking op het middenveld. Ajax wil De Jong niet kwijt, omdat de Amsterdammers Justin Kluivert al zagen vertrekken en de kans is aanwezig dat Hakim Ziyech en Matthijs de Ligt ook nog volgen.

Volgens Sport zijn Christian Eriksen, Miralem Pjanic, Adrien Rabiot en Aleksandr Golovin de voornaamste kandidaten om het gat op te vullen dat Iniesta in Camp Nou heeft achtergelaten. De 34-jarige Spanjaard nam onlangs afscheid van Barça na 674 officiële wedstrijden in het eerste elftal te hebben gespeeld.

World of Warships komt naar consoles

Wargaming heeft World of Warships: Legends aangekondigd. Legends is speciaal gemaakt voor PlayStation 4 en Xbox One en uiteraard geïnspireerd door de PC-versie.

World of Warships: Legends wordt verzorgd door Wargaming St. Petersburg, dat ook de originele versie op PC ontwikkelt. De nieuwe game zou in juli dit jaar een alpha test moeten krijgen, waarvoor men zich op de officiële website kan inschrijven. De volledige release van World of Warships: Legends zou ergens in 2019 moeten plaatsvinden. Doordat het een nieuwe game betreft, en Sony niet zo open staat voor crossplay tussen PlayStation en Xbox, lijkt het onwaarschijnlijk dat de game een vorm van crossplay zal bevatten.

Dit is de tweede keer dat Wargaming één van hun PC-games naar consoles brengt. In 2014 kreeg World of Tanks al een eigen versie op Xbox 360, dat later een upgrade kreeg in de versie voor Xbox One en PlayStation 4.

Leraar vrijgesproken van misbruiken leerling

Een medewerker van een middelbare school uit Lelystad die verdacht werd van misbruik van een leerlinge zal hier niet voor vervolgd worden. Het uitgebreide politieonderzoek heeft onvoldoende opgeleverd om vast te kunnen stellen dat er misbruik heeft plaats gevonden.

De officier van justitie heeft daarom besloten de zaak tegen de man te seponeren. Zowel de aangeefster als de verdachte zijn hierover geïnformeerd.

'Sporting Clube de Portugal ziet af van Van Weert'

Tom van Weert moet een transfer naar Sporting Clube de Portugal uit zijn hoofd zetten. Dat melden Portugese media.

De 28-jarige aanvaller van FC Groningen kwam dinsdagmiddag in Lissabon aan voor een korte vakantie, maar hij gaf ook toe dat hij contact heeft gehad met Sporting Clube de Portugal. Volgens Portugese media had de club al enige tijd interesse in hem. Sinisa Mihajlovic, de nieuwe trainer van de club, zou nu echter een streep door een eventuele transfer hebben gezet.

Naar verluidt bevonden de onderhandelingen zich dinsdag al in een vergevorderd stadium en zou Van Weert een driejarig contract krijgen. Hans Nijland, algemeen directeur van FC Groningen, zei dinsdagavond dat een transfer 'niet aan de orde' was. Van Weert scoorde afgelopen seizoen twaalf keer in 31 competitiewedstrijden.

Manager technische zaken Ron Jans wilde eerder deze week ook weinig kwijt over de kwestie. "Er wordt veel onzin geschreven in deze periode, maar dit is geen klinkklare onzin. Daar wil ik het bij laten." Van Weert heeft bij de Trots van het Noorden een contract dat na volgend seizoen afloopt.

Nederlanders hebben geen toegang meer tot steam-marktplaats voor CS:GO en DotA 2

Nederlanders hebben vanaf vandaag geen toegang meer tot de marktplaats van Counter Strike: Global Offensive en DotA 2. Valve heeft de marktplaats afgesloten als reactie op de toenemende escalatie tussen de ontwikkelaar en de kansspelautoriteit, die nu gamebedrijven die gebruik maken van lootboxes in hun games op de korrel neemt.

"In mei hebben we twee brieven gekregen van de kansspelautoriteit, waarin staat dat de lootboxes van CS:GO en DotA 2 in strijd zijn met de wet op kansspelen" schrijft valve in een bericht aan spelers. "We hebben een dreiging gekregen van de kansspelautoriteit om met een oplossing te komen voor 20 juni. Volgens de brief zijn lootboxes niet illegaal wanneer de items niet ruilbaar zijn, dus hierom hebben we de marktplaats voor Nederlandse spelers afgesloten. We verontschuldigen ons voor het ongemak."

Valve heeft ook een Nederlandse advocaat in de arm genomen en de studie van de kansspelautoriteit over lootboxes bestudeerd, evenals de Nederlandse wet. 

De kansspelautoriteit dreigt met miljoenenboetes wanneer gamebedrijven de lootboxes in hun game niet aanpassen, met een deadline die vandaag afloopt. Onder andere Fifa 18 en PlayerUnknown's Battlegrounds hebben tot nu toe geen gehoor gegeven aan de oproep. Wanneer de kansspelautoriteit haar zin krijgt kan de boete oplopen tot 10 procent van de wereldwijde jaaromzet: in het geval van EA met Fifa 18 kan dat neerkomen op 400 miljoen euro.

Lootboxes
Nederlanders hebben geen toegang meer tot steam-marktplaats voor CS:GO en DotA 2

El Ghazi hoopt op eerherstel: "Eerst mijn voeten laten spreken"

Anwar El Ghazi kijkt terug op een verloren jaar vol blessures en hoopt zich komend seizoen weer in de kijker te spelen bij het Nederlands elftal.

In gesprek met De Telegraaf laat de 23-jarige buitenspeler van Lille OSC weten dat hij van plan is om bij de Franse traditieclub te blijven, ook al bleef de ploeg maar net behoed voor degradatie. "In principe blijf ik, want ik heb het naar mijn zin in Lille en ik word er gewaardeerd", legt El Ghazi uit. Zelf miste hij een groot deel van het seizoen door een slepende liesblessure.

In februari raakte hij geblesseerd in het duel met het Olympique Lyon van Memphis Depay (2-2). “De dokter zag aanvankelijk niks ernstigs, waarna ik weer ben gaan trainen”, stelt de aanvaller, die zijn blessure zag verergeren en uiteindelijk bijna acht weken aan de kant stond. “Ook daarna kwam ik niet pijnvrij terug, maar door onze positie op de ranglijst voelde ik best wat druk om weer te trainen. Omdat ik niet fit was, heb ik op het laatst vrij weinig minuten gemaakt.”

Inmiddels zijn de fysieke ongemakken verleden tijd en El Ghazi is erop gebrand om zijn potentie alsnog waar te maken. "Ik wil iedereen laten zien welke stappen ik als mens en als voetballer heb gemaakt", stelt de jong bij Ajax vertrokken aanvaller. Hij had met Marokko op het WK kunnen spelen, maar koos voor een interlandcarrière bij Oranje. Daar hoopt hij weer in beeld te komen nu hij is hersteld. “Ik zou het mooi vinden als meneer Koeman eens een wedstrijd van Lille komt bekijken. Ik zou graag eens een gesprek met hem voeren. Laat ik eerst mijn voeten maar weer eens laten spreken.”

Volleybalsters treffen China en BraziliŽ in Final Six van Nations League

Het Nederlandse volleybalteam treft in de groepsfase van de finaleronde van de Nations League China en Brazilië.

Op woensdag 27 juni speelt het team van bondscoach Jamie Morrison tegen gastland China. Een dag later zijn de Braziliaanse volleybalsters de tegenstander. De beste twee landen uit de groep gaan door naar de halve finale.

Servië, Turkije en favoriet Verenigde Staten spelen in de andere groep voor een plaats in de halve finale.

Frans-Nederlands wonderkind tekent bij AS Monaco

Willem Geubbels vervolgt zijn nog prille carrière bij AS Monaco. De Franse topclub heeft maar liefst twintig miljoen euro over voor de zestienjarige.

Geubbels is de zoon van een Franse moeder en een Nederlandse vader. Hij wordt gezien als een exceptioneel talent en komt over van Olympique Lyon. Via de officiële kanalen laat Monaco weten dat de jongeling een contract voor drie seizoenen heeft getekend, met de optie voor nog een seizoen.

Echt verrassend is de overstap niet, aangezien de geruchten over een overstap al maanden door de wandelgangen circuleerden. Lyon deed er alles aan om het zelfopgeleide talent binnenboord te houden, maar de aanvaller van Jong Frankrijk vond dat hij te weinig perspectief had bij de werkgever van Memphis Depay.

Monaco, geroemd om haar werkwijze met jonge talenten, zette meteen acties op touw om Geubbels over te nemen en is daarmee nu dus succesvol gebleken. Onder meer Manchester City en RB Leipzig zouden ook interesse gehad hebben, maar zij vissen achter het net. De rappe dribbelaar is nu de duurste minderjarige speler uit de Franse voetbalgeschiedenis.

EU verbiedt linken en citeren en eist uploadfilters

Vandaag is het internet grotendeels gestorven. De commissie voor Juridische Zaken van Europarlement heeft namelijk gestemd vóór een verplicht uploadfilter voor websites én voor een 'link-tax'. Die laatste geeft uitgevers het recht eenzijdig te bepalen waar hun content verschijnt en gelinked wordt.

Eerder berichtten we al over het Europese censuurplan waarbij het voor websites verplicht wordt alle door gebruikers geplaatste content door een copyrightfilter te halen en automatisch te weren als er sprake is van inbreuk. Daar werd in de comments door sommigen wat lacherig over gedaan, maar de werkelijkheid komt naderbij. Bij de stemming stemden 15 mensen voor en 10 tegen de nieuwe auteurswet. 

Artikel 13 van de richtlijn verplicht het internetplatformen om álle inhoud die door gebruikers wordt geüpload te filteren op auteursrechtelijk beschermd materiaal. Dat geldt niet alleen veel videobestanden, audiobestanden en foto's, maar ook voor teksten. Elke comment zal door een filter gehaald moeten worden en worden gecontroleerd op rechtmatigheid.

Daarnaast geeft artikel 11 perspublicaties het exclusieve recht op reproductie en publicatie. Dit artikel wordt ook wel de link-tax of google-tax genoemd. Het komt erop neer dat je - om een bericht te citeren, parafraseren of zelfs hyperlinken - verplicht bent hiervoor bij de aanbieder een licentie af te nemen.

De wet zorgt voor een mate van opgedrongen zelfcensuur waar China en Noord-Korea nog een puntje aan kunnen zuigen.

Burgerrechtenorganisatie EDRi is een campagne gestart om de wet alsnog tegen te houden voordat het EU-parlement er, waarschijnlijk ergens in december of januari, definitief over gaat stemmen.

BILD: 'De Ligt moet voor Boatengmiljoenen naar Bayern komen'

Bayern München houdt rekening met een vertrek van Jérôme Boateng en heeft volgens de Duitse krant BILD al een opvolger in gedachten: Matthijs de Ligt.

Boateng speelt al sinds 2011 voor de Rekordmeister, maar hij lijkt nu op weg naar de uitgang. In een eerder stadium liet de international al weten toe te zijn aan een nieuwe uitdaging, dus speelt Bayern alvast in op het vertrek van de 29-jarige verdediger, die momenteel met Duitsland strijdt om de WK-titel in Rusland.

BILD zet daarom in de woensdagkrant uiteen hoe de club zijn eventuele vertrek op wil vangen. Het medium schetst dat Niklas Süle in dat geval doorschuift naar de basisplek naast Mats Hummels. De 22-jarige verdediger heeft in zijn debuutseizoen laten zien een betrouwbare kracht te zijn en de Duitse landskampioen is niet van plan om meer geld uit te geven dan er binnenkomt met de verkoop van Boateng.

De krant rekent voor dat geïnteresseerde clubs vermoedelijk tussen de vijftig en zestig miljoen moeten betalen voor de gelouterde verdediger. Een groot deel van die som zou echter direct weer geïnvesteerd worden in de komst van Matthijs de Ligt. De jonge Ajacied zou al langere tijd in de belangstelling staan en de situatie kan in een stroomversnelling raken als Boateng vertrekt. In dat geval wordt de Oranje-international gehaald als derde centrale verdediger in de pikorde.

De Ligt kent een stormachtige ontwikkeling bij Ajax en het Nederlands elftal. Behalve met Bayern München wordt hij ook in verband gebracht met Barcelona, Juventus en Manchester City. Eén van die drie clubs zou ook heel goed de nieuwe werkgever van Boateng kunnen worden. In het verleden negeerde hij de flirts van Barça en Real Madrid, maar nu hoopt hij dat de Spaanse grootmachten nog eens voor hem aankloppen. Ook Juventus werd onlangs genoemd als kandidaat en oud-werkgever Manchester City zou azen op zijn terugkeer. PSG en het Manchester City van José Mourinho maken het rijtje serieus geïnteresseerden compleet.

Politie haalt ezel en geit van de weg

Gisterennacht kreeg de politie Noordwest-Fryslan een  'niet alledaagse melding' zo meldt het team op Facebook. Omstreeks 01:30 uur kregen zij  het verzoek om naar de Ljouwertdyk ter hoogte van Blije te rijden. Daar zag de melder een ezel en een geit samen een nachtelijke wandeling maken over de N357.

Een van de agenten: "Ter plaatse aangekomen stonden ze ons al vrolijk op te wachten. Na een korte gezamenlijke wandeling hebben we de dieren veilig ondergebracht, waar ze heerlijk konden genieten van hun welverdiende nachtrust."

De politie laat weten veel respect te hebben voor de privacy: "In verband van met de privacy van de dieren, zijn zij onherkenbaar in beeld gebracht.#erstaateenezelopdeweg "

Politie haalt ezel en geit van de weg  (Foto: Politie Noordwest-Fryslan)
Politie haalt ezel en geit van de weg (Foto: Politie Noordwest-Fryslan)


4 arrestaties om dumpen radioactief schrootafval

De politie heeft in een strafrechtelijk onderzoek van het Functioneel Parket vier verdachten aangehouden. Het gaat om een schroothandelaar uit Zuidoost Drenthe, twee schroothandelaren uit Zuidwest Friesland en één uit de kop van Overijssel. De vier mannen worden ervan verdacht dat ze mensen opzettelijk aan radioactieve straling hebben blootgesteld en van het aanbieden van radioactief metaalafval, wat in strijd is met de regels. Het betrof in totaal 25 ton metalen ballastblokken.

Aanleiding onderzoek
Het onderzoek is gestart naar aanleiding van meldingen van een schroothandelaar in Friesland die enkele tientallen kilo’s afval geleverd kreeg die volgens de Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming (ANVS) radioactieve stoffen bevatte. De detectiepoortjes sloegen alarm toen het schrootafval met de radioactieve stoffen passeerde. De handelaar waarschuwde daarop de ANVS. Onder leiding van het Functioneel Parket startten rechercheurs van team Milieu van de politie in samenwerking met de ANVS een onderzoek.

Vorige week werd de schroothandelaar uit Drenthe aangehouden. Maandag werden de twee handelaren uit Friesland aangehouden en woensdag volgde de aanhouding van een handelaar uit de kop van Overijssel. Dit trio zit nog vast. De Drentse handelaar is inmiddels in vrijheid gesteld, maar wordt nog wel gezien als verdachte.

Metalen ballastblokken
Uit nader onderzoek blijkt dat het om radioactieve metalen ballastblokken gaat, die vermoedelijk afkomstig zijn uit het ruim van een gesloopt schip. Het radioactieve materiaal wordt schadelijk voor de gezondheid als iemand daar voor langere tijd aan wordt blootgesteld. De gehele partij is inmiddels achterhaald. Bij de betreffende bedrijven is een tijdelijke bergplaats ingericht door de ANVS. De bedrijven moeten een deskundig bedrijf inschakelen om de radioactieve stoffen op een verantwoorden wijze af te voeren naar een daartoe aangewezen inzamelaar voor radioactief afval.

Strenge regels
Voor het aanbieden en verwerken van radioactief afval gelden strenge regels. Zo is altijd een vergunning van de ANVS nodig. Het volgens de regels verwerken van radioactief afval kost uiteraard geld. Het vermoeden is dat de verdachten op een goedkope manier van dit materiaal af probeerde te komen, door het te verbergen tussen ander materiaal en zonder kennisgeving aan te bieden bij diverse schroothandelaren.

4 arrestaties om dumpen radioactief schrootafval (Foto: Politie.nl)
4 arrestaties om dumpen radioactief schrootafval (Foto: Politie.nl)

Reggie: "3DS is nog niet dood"

Nintendo of America’s Reggie Fils-Aime heeft in een interview met IGN nogmaals benadrukt dat de 3DS nog een lang leven voor zich heeft. Sinds de release van de Nintendo Switch lijkt de toekomst van de handheld steeds onzekerder.

“We blijven ons focussen op de 3DS, en er komen enkele nieuwe games aan. Die gaan we aankondigen over de komende maanden. De 3DS blijft een levendig onderdeel van onze business,” aldus Fils-Aime. Tijdens Nintendo’s E3-presentatie schitterde de 3DS voornamelijk door afwezigheid, aangezien de aandacht vooral opgeëist werd door de Switch en games hiervoor.

Reggie geeft aan dat de E3 niet de juiste tijd was om meer plannen uit de doeken te doen. Dat is ook de reden dat bijvoorbeeld de smartphonegame Mario Kart Tour niet getoond werd. “Afhankelijk van de game was E3 wel of niet de plek om hier iets van te tonen. In het geval van Mario Kart Tour hebben we de beslissing genomen dat er andere momenten komen om deze app te presenteren. Vooral als het wat dichter bij de lancering hiervan is,” zegt Fils-Aime. “We liggen op schema om deze game nog dit fiscale jaar uit te brengen,” voegt hij daaraan toe.

Het is niet de eerste keer dat Reggie aangeeft dat Nintendo de 3DS niet links laat liggen en het zal waarschijnlijk ook niet de laatste keer zijn. Er staan nog enkele games gepland voor de handheld, zoals Captain Toad: Treasure Tracker en een remake van Luigi’s Mansion. Toch blijft het lastig om de geloofwaardigheid in te schatten. Als Reggie het telkens zo expliciet benoemt, zouden we bijna geneigd zijn juist te denken dat de 3DS wel aan het einde van zijn levensduur is.

reggie

Domien verruilt 3FM voor Qmusic

Domien Verschuuren heeft na ruim twaalf jaar laten weten dat hij vertrekt bij 3FM om de overstap te maken naar Qmusic. Hij vertelt op Instagram: "Na dik twaalf jaar radio te hebben gemaakt bij 3FM stap ik over naar Qmusic! Binnenkort begin ik er met een programma waar ik altijd van heb gedroomd: de middagshow. Wow."

Domien  was sinds april 2006 te horen tijdens de nachtelijke opleidingsuren van 3FM, waarna hij al rap doorging naar Weekend DNA met Annemieke Schollaardt. Volgens 3FM hield Domien niet van uitslapen, dus nam hij al snel de zaterdagochtend in met Domien is Wakker. 

3FM laat in een reactie op de website weten: "Met de liters gin-tonic die hij achterlaat in zijn bureaulaatje drinken wij nu ons verdriet weg. Do, we wensen je een toffe tijd on the dark side! Bedankt voor alles en maak er wat moois van."

De radiozender laat weten dat binnenkort bekendgemaakt wordt wanneer de laatste show wordt gemaakt en wie de opvolger van Domien gaat worden. 

 Instagram hieronder niet zichtbaar? Klik hier voor de hele verklaring van Domien. 

 

2005. Een nieuw radiostation zou beginnen in Nederland: Qmusic. In een vlaag van puberale zelfoverschatting stuur ik een demo-cd naar het adres op de website. Een paar weken later ontvang ik een nette brief van de assistent programmadirecteur. "We missen de uitstraling die centraal staat bij alles dat Qmusic doet. Succes met je eventuele verdere toekomstplannen in de media". • 2018. Dertien jaar later. Opnieuw ligt er briefpapier van Q voor mijn neus. Maar dit keer staat mijn handtekening er op en is het de start van een nieuw avontuur. Na dik twaalf jaar radio te hebben gemaakt bij 3FM stap ik over naar Qmusic! Binnenkort begin ik er met een programma waar ik altijd van heb gedroomd: de middagshow. Wow. Ik ben BNNVARA en 3FM waanzinnig dankbaar voor alle kansen die ik heb gekregen, voor de programma's die ik heb mogen maken en voor de fantastische mensen met wie ik heb kunnen werken. Maar dit is voor mij het moment voor iets nieuws, voor iets anders. Het is tijd om een sprong in het diepe te wagen en ik kan me geen mooier station dan Qmusic voorstellen om dat mee te doen. Het idee van aan de slag gaan bij een club met frisse, vooruitstrevende ideeën heeft me de laatste tijd enorm veel nieuwe energie gegeven en ik kan niet wachten om te beginnen. Tot die tijd hoor je me in de ochtend van 3FM, met minstens zoveel energie. Want hoewel ik zin heb in de toekomst, is het heden me enorm dierbaar. 📻❤️✍🏼

Een bericht gedeeld door Domien Verschuuren (@domien) op20 Jun 2018 om 2:23 (PDT)

Fight Session voor fanatieke vechtjassen

Vechtspellen zijn wat minder prominent aanwezig in de esportscene, maar ze doen zeker mee. De beste gamers kwamen laatst samen op een onofficieel toernooi om hun vaardigheden scherp te houden en elkaar weer eens te zien. Een mooi gelegenheid voor de fans om afgedroogd te worden door hun helden.

Lan Game Sessions
AcTioNPaXioN kan het niet geloven

Lan Game Sessions organiseerde een Fighting Game-toernooi genaamd Fight Session 8 in Amsterdam. Beoefenaars en fans van Tekken 7, Super Smash Bros. Melee, Super Smash Bros. 4 en Dragon Ball FighterZ lieten Wii U- en PlayStation 4-consoles heet worden, mishandelden controllers en hadden veel lol. Grote namen zoals Amsah "Amsah" Augustuszoon (Nederlands beste Super Smash Bros. Melee-speler), Derek “AcTioNPaXioN” Baffoe (Tekken-ster), Gregory “Nindo” Simon (Dragon Ball FighterZ-­ meester) en multi-talent Ricardo "WhYYZ" Kappar waren aanwezig.

Lan Game Sessions
Gunter - WhYYZ speelt Tekken 7 tegen Roddy

Alle finales werden gespeeld op de beamer, zodat iedereen mee kon genieten. Natuurlijk is het de droom om één van de ‘grote namen’ te verslaan en liefst in een finale. Dit lukte WOF Shadow, die Nindo kon verrassen en een deuk in zijn zelfvertrouwen kon maken.

Lan Game Sessions

Hieronder zien jullie alle finales die er zijn gespeeld tijdens Fight Session 8. Zaterdag 30 juni is er gelegenheid om te komen sparren bij Lan Game Sessions in Amsterdam. De volgende Fight Session  heeft nog geen datum, maar 21 juli is er een Super Smash Bros -toernooi.

Tekken 7: AcTioNPaXioN vs Gunter - WhYYZ

Dragon Ball FighterZ: WOF Shadow vs AFK - Nindo

Super Smash Bros. Melee: Asterion - Amsah vs Risc

Super Smash Bros. 4: Azreal vs Supahsemmie

KTM optimistisch over herstel Herlings

KTM verwacht dat Jeffrey Herlings op 1 juli deel kan nemen aan de MXGP van Indonesië. De motorcrosser brak vorige week zijn sleutelbeen bij een val op de training.

Na de val op het circuit van Berghem is de Nederlander geopereerd. Later deze week volgt een check in het ziekenhuis en in afwachting daarvan heeft KTM-sportdirecteur Joel Smets een trainingsschema opgesteld. Smets: “Tegen het einde van deze week trainen op de wegfiets. In het weekeinde twee keer met de mountainbike erop uit, wat bultjes meenemen. En dan volgende week maandag en dinsdag de motor op”.

Op basis van de röntgenfoto’s die na de operatie gemaakt zijn is de sportdirecteur optimistische al blijft hij nog wel voorzichtig. “Complicaties zijn nooit helemaal uit te sluiten bij een kwetsuur en een operatie. We gaan ervan uit dat we volgende week woensdagavond met Jeffrey vertrekken naar Indonesië. Hoe fit hij daar aan de start zal staan, is nog koffiedik kijken.”

HGC verwelkomt Van der Kroon, Heerink en Timmer

HGC blijft zich roeren op de transfermarkt. De Wassenaarse hockeyclub maakte woensdag bekend zich in het nieuwe seizoen te versterken met Floris van der Kroon, Lars Heerink en Karst Timmer.

Eerder werd al bekend dat de Gazellen volgend jaar onder leiding staan van Paul van Ass en dat zijn zoon Seve de overstap van Rotterdam maakt. Ook spelen Asley Jackson, Tanguy Cosijns, Max Plennevaux en Kenta Tanaka komend seizoen op de Roggewoning. Daartegenover staat het vertrekt van internationals Jorrit Croon (Bloemendaal) en Tristan Algera (Rotterdam). Rik van Kan en Wiegert Schut spelen volgend jaar bij Amsterdam.

Van der Kroon is 22, middenvelder en stapt over van Push. Heerink (21) is een verdediger van Laren en Timmer (19) een middenvelder bij Hattem en Jong Oranje. Marc Delissen, Commissie Tophockey HGC: ‘Buiten dat een aantal top-internationals voor HGC heeft gekozen, is het goed om te zien dat Nederlandse talenten zich graag bij HGC verder willen ontwikkelen.’

Blok bezoekt NL-militairen Afghanistan

“Het staakt-het-vuren, al was het slechts 3 dagen, geeft een glimp hoop. En dat vond plaats in jullie rotatie.” Dat zei minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok gisteren tegen de Nederlandse militairen in het Afghaanse Mazar-e-Sharif.

Blok werd geïnformeerd over de ontwikkelingen van de NAVO-missie Resolute Support. Daar draagt Nederland met zo’n 100 militairen aan bij. Doel van de operatie is het verder opbouwen van de veiligheidsdiensten.

Daarbij kwam uiteraard het werk van de Nederlanders aan bod. Een aantal adviseert hogere leger- en politiefunctionarissen. Als de adviseurs op pad gaan, gebeurt dat altijd met beveiligers (force protection) en een mobiel medisch team.

Kabul
Blok was verder in hoofdstad Kabul. Daar onthulde hij op de Nederlandse ambassade een monument ter nagedachtenis aan de in het land gesneuvelde Nederlandse militairen. Hij ontmoette ook de Afghaanse president Ashraf Ghani en de commandant van de Resolute Support-missie, de Amerikaanse generaal John Nicholson. 

Blok bezoekt NL-militairen Afghanistan (Foto: Defensie.nl)
Blok bezoekt NL-militairen Afghanistan (Foto: Defensie.nl)

Autodief gearresteerd na achtervolging over A12

In de nacht van dinsdag op woensdag heeft de politie, met inzet van meerdere eenheden en de politiehelikopter, een verdachte aangehouden die ervandoor was gegaan met een gestolen auto.

Rond 01:35 uur kreeg de politie de informatie dat een ANPR-camera een gestolen auto signaleerde op de Rijksweg A12. Een politie-eenheid zag de auto rijden op de Rijksweg A12 en gaf een stopteken. De bestuurder stopte echter niet en ging er met hoge snelheid vandoor.

Inzet politiehelikopter
Dit leidde tot een achtervolging waarbij meerdere eenheden van de politie en de politiehelikopter werden ingezet. Via de A27 reed de verdachte uiteindelijk weer de A12 op waarbij de bestuurder de auto aan de kant zette bij Bunnik en te voet de weilanden invluchtte.

Na een melding van een getuige werd de verdachte aangetroffen in een schuur. De verdachte, een 26-jarige man zonder vaste woon-of verblijfplaats, werd aangehouden en ingesloten. De politie zet het onderzoek voort.

Autodief gearresteerd na achtervolg over A12 (Foto: Stockfoto politie.nl)
Autodief gearresteerd na achtervolging over A12 (Foto: Stockfoto politie.nl)

Oververmoeide Pool aangehouden

Op woensdagmorgen 20 juni kreeg de politie een melding dat een bestuurder slingerend over de rijbaan van de Rijksweg A1 reed in de richting van Amsterdam. Er zou mogelijk sprake zijn van alcoholgebruik.

De politie trof de auto rond 08.10 uur aan in het verkeer bij het knooppunt Eemnes. Er werd al in file gereden dus de snelheid was erg laag. De agenten gaven de man een stopteken, maar de man reageerde daar niet op en zijn auto rolde tegen de politiewagen aan. Agenten haalden de bestuurder, een 19-jarige Poolse man, uit zijn auto en brachten hem over naar het politiebureau.

Geen alcohol
Bij onderzoek bleek dat de man niet onder invloed was van alcohol of andere geestverruimende – en/ of verdovende middelen, maar ernstig vermoeid was omdat hij elf uur onafgebroken achter het stuur had gezeten. De verdachte is ingesloten en kan meerdere processen-verbaal tegemoet zien, waaronder het veroorzaken van gevaar of hinder op de weg.

Oververmoeide Pool aangehouden (Foto: stockfoto politie.nl)
Oververmoeide Pool aangehouden (Foto: stockfoto politie.nl)

Arsenal haalt keeper van 22 miljoen en ziet Wilshere vertrekken

Arsenal heeft zich versterkt met doelman Bernd Leno. Hij komt over van Bayer Leverkusen. Kind van de club Jack Wilshere vertrekt juist uit Londen.

De Gunners werden al tijden in verband gebracht met de Duitse doelman. Hij stond al zeven jaar onder contract bij de Duitsers en had aangegeven dat hij open stond voor een transfer. "Ik heb van de eerste tot de laatste dag genoten van mijn tijd in Leverkusen", vertelt de Duitser, die 233 keer onder de lat stond bij die Werkself. "Ik ben heel dankbaar voor het feit dat ik al vanaf mijn negentiende de eerste keeper was", sprak hij op de clubsite.

Bij zijn nieuwe werkgever gaat hij de concurrentiestrijd aan met Petr Cech en David Ospina. Die uitdaging gaat hij graag aan. "Na zeven fantastische jaren ga ik verder in een andere, grote competitie. Ik weet zeker dat we elkaar gaan tegenkomen in internationale toernooien", aldus Leno. Sportief directeur Jonas Boldt is trots op de ontwikkeling die Leno heeft doorgemaakt in de BayArena. "We haalden hem in 2011 als zeer jonge keeper en gaven hem meteen veel verantwoordelijkheid. Hij heeft continu goed gepresteerd voor deze club en groeide hier uit tot international. We wensen hem het beste bij Arsenal."

De Londenaren zijn met de nieuwe trainer Unai Emery bezig aan een transformatie en trokken eerder al Stephan Lichtsteiner aan en zijn naar verluidt ook bijna rond met verdediger Sokratis en verdedigende middenvelder Torreira. De voorzitter van zijn club Sampdoria gaf woensdagochtend nog aan dat er een akkoord is bereikt voor dertig miljoen, maar vertelde daarbij niet om welke club het gaat. Arsenal heeft volgens de BBC 22 miljoen euro neergelegd voor Leno. Lichtsteiner was transfervrij.

Tegenover de komst van nieuwe versterkingen staat ook het vertrek van Jack Wilshere. De creatieve middenvelder speelde zeventien jaar in het Emirates Stadium. Via Instagram laat hij nu echter weten dat hij zijn contract toch niet verlengd omdat er voor hem geen toekomst meer is bij de club. Dat maakte hij op uit een gesprek met de nieuwe oefenmeester. "Na een aantal uitgebreide gesprekken met de club, en in het bijzonder een gesprek met de nieuwe trainer Unai Emery, kreeg ik het gevoel dat ik omwille van sportieve redenen nauwelijks een keuze had."

De vraag is nu waar Wilshere naartoe gaat. De jeugdexponent heeft over belangstelling niet te klagen: in de Premier League zien onder andere Wolverhampton Wanderers, West Ham United en Everton wel heil in zijn komst, terwijl er vanuit het buitenland interesse is van AC Milan en Juventus. De 34-voudig international van Engeland sloot zich in 2001 aan bij de jeugdopleiding van Arsenal en debuteerde in september 2008 in het eerste elftal. In totaal kwam hij tot 125 wedstrijden in de Premier League, waarin Wilshere 7 keer tot scoren kwam.

Militairen testen draagvesten en rugzakken

Militairen testen deze week draagvesten en grote rugzakken die onderdeel zijn van het project VOSS (verbeterd operationeel soldaat systeem). Het gaat om vesten en rugzakken die zijn aangepast na testen eerder dit jaar door het Korps Mariniers in Noorwegen en 13 Lichte Brigade in Duitsland.

Een geselecteerde groep militairen voert gisteren en vandaag tests uit op de Bernhardkazerne in Amersfoort. Projectleider Luc de Beer: “Op basis van de ervaringen eerder dit jaar zijn de vesten en rugzakken op een aantal punten aangepast. Met name op het gebied van de pasvorm en het draagcomfort. Deze week checken we de kwaliteit van deze wijzigingen.”

Daarvoor moeten de deelnemers een kort parcours afleggen. De Beer: “Denk aan een soort 6-kamp. We hebben een aantal stations ingericht waar ze typische operationele acties moeten uitvoeren. Het is een beperkte test, maar geeft toch een aardig beeld van de effectiviteit van de aanpassingen.”

Na deze week worden de wijzigingen doorgevoerd bij een 1e serie van 250 stuks van het complete systeem. De Beer: “Dat bestaat naast draagvesten en rugzakken ook uit radioapparatuur en batterijen. Die dragen ze deze week wel om het gewicht en volume te simuleren, maar ze worden niet gebruikt. De eerste echte serie wordt vanaf eind dit jaar onderworpen aan een reeks langdurige testen door eenheden van de landmacht, luchtmacht en marine.”

Laatste stand technologie
De resultaten van die tests worden gebruikt om de hoofdserie (vanaf eind 2019) vast te stellen. Op termijn volgen nog meer releases. Dit om zoveel mogelijk gelijk op te gaan met de laatste stand van de technologie en de laatste operationele informatie en inzichten.

VOSS
Het project VOSS moet de persoonlijke bescherming verbeteren en de situational awareness van de gevechtsmilitair. In juli 2015 sloot Defensie een contract met het Israëlische Elbit. De fabrikant levert in totaal 5.500 systemen. Dankzij aanvullend budget dat recent is vrijgekomen, kunnen de vesten, rugzakken en ballistische middelen binnen de hele krijgsmacht worden uitgerold. En dus niet alleen bij de infanterie.

Militairen testen draagvesten en rugzakken (Foto: Defensie.nl)
Militairen testen draagvesten en rugzakken (Foto: Defensie.nl)

WK na kwartier voorbij voor keeper TunesiŽ

De Tunesische keeper Mouez Hassen heeft zijn WK voetbal in Rusland na een goed kwartiertje al afgesloten. De voormalig Frans jeugdinternational viel in het duel met Engeland na zestien minuten al uit met een schouderblessure.

Na onderzoek bleek dat de blessure dusdanig ernstig is dat Hassen's deelname aan de rest van het toernooi is uitgesloten. De 23-jarige in de Franse Ligue 2 spelende doelman kan niet vervangen worden: dat mag alleen als het WK nog niet is begonnen.

Euro's wisselen voor crypto's op Schiphol

Reizigers op Schiphol die kort voor vertrek hun laatste euro's kwijt willen, kunnen deze vanaf woensdag inwisselen voor cryptomunten bitcoin en ethereum. Op de luchthaven is als proef een "bitcoin-automaat" neergezet. Schiphol is naar eigen zeggen de eerste Europese luchthaven die deze dienst aanbiedt.

"Met de bitcoin-automaat hopen we reizigers te bedienen doordat zij lokale euro's makkelijk kunnen inruilen voor de mondiale bitcoin of ethereum", aldus Tanja Dik, directeur Consumer Products & Services van Schiphol. "Dat kan handig zijn, omdat zij bijvoorbeeld in hun thuisland geen gebruik meer kunnen maken van euro's."

De proef is een samenwerkingsverband tussen Schiphol en het Nederlandse bedrijf ByeleX Data Solutions BV genaamd The Byecoin Company. In eerste instantie staat de automaat voor een periode van zes maanden op de luchthaven. In deze periode wordt bekeken of de dienst voorziet in de behoefte van reizigers.

Euro's wisselen voor crypto's op Schiphol
Euro's wisselen voor crypto's op Schiphol (Foto: BuzzT)

FIFA 'extreem tevreden' met videoscheids op WK

Wereldvoetbalbond FIFA is vooralsnog uiterst tevreden over de videoscheidsrechters op het WK in Rusland. Sterker nog, men is er 'extreem tevreden' mee, zo laat de FIFA in een persbericht weten.

Zowel met het niveau van de scheidsrechters als de implementatie van het VAR-systeem is men extreem tevreden. "Het VAR-systeem is goed ingeburgerd en aanvaard in de voetbalwereld", zo zegt de FIFA over het systeem met de videoscheidsrechter, dat na vele jaren van wachten eindelijk ook in de voetballerij door begint te breken, waarmee voetbal eindelijk in de voetsporen van andere sporten begint te treden.

"Dat er nog steeds discussie over is weten we en over een aantal beslissingen zijn de meningen verdeeld, maar voor ons is het niet te doen om op elke afzonderlijke situatie commentaar te geven", aldus de FIFA. Op het WK doen dertien scheidsrechters dienst als VAR, waaronder de Nederlander Danny Makkelie. Op basis van videobeelden zijn vooralsnog vier strafschoppen toegekend. 

Chadli: "Ik kom tot rust met Andrea Bocelli"

Voetballer Nacer Chadli heeft een, zo denken we, wat afwijkende muzieksmaak wat voetballers betreft. Hij gaat niet voor hiphop of dat soort gedoe, maar luistert liever naar Andrea Bocelli. "Ik hou van zijn muziek, daarmee kan ik heel goed tot rust komen", zegt de Belgisch international.

"Ik vermaak me ook wel met R 'n B en wat andere genres, maar als ik tot rust wil komen kies ik toch echt liever voor Andrea Bocelli dan bijvoorbeeld Drake of 50 Cent", zegt Chadli. "Maar ja, als ik dat in de kleedkamer op ga zetten denk ik niet dat er veel jongens mee zullen luisteren", lachte hij nog wel.

Uiteraard sprak Chadli ook over het WK-duel met Panama: "Een moeilijke wedstrijd, maar dat was te verwachten. Panama verdedigde heel sterk en voor de rust hadden we daar moeite mee, maar in de tweede helft ging het beter. Met ons spel maken we tegenstanders kapot, waardoor ze vaak in de tweede helft kraken."

België speelt verder nog tegen Tunesië en Engeland.

Man uit Keulen bereidde gif-aanslag voor

De Duitse recherche is er nu van overtuigd dat een Tunesiër in Keulen een terroristische aanslag met het gif ricine voorbereidde. De man was duidelijk bezig een 'biobom' te maken zei de leider van de federale recherchedienst BKA Holger Münch woensdag. De informatie om die gifbom te maken haalde hij van het internet.

De 29-jarige man werd afgelopen week dinsdag in zijn woning in Keulen aangehouden, omdat hij volgens inlichtingendiensten verdachte zaken op internet bestelde. In zijn woning bleek hij de stof ricine te hebben en hij werd meteen verdacht van verdacht van terroristische activiteiten. De zeer giftige stof is afkomstig uit bonen van een Afrikaanse plant en staat ook als chemisch wapen te boek.

Het is niet bekend of de man medeplichtigen heeft gehad en evenmin waar en wanneer hij van plan was toe te slaan. Mogelijk handelde hij op eigen houtje. Münch toonde zich bezorgd over dergelijke geradicaliseerde eenlingen, waarvan er mogelijk honderden in Duitsland zijn.

Man uit Keulen bereidde gif-aanslag voor
Man uit Keulen bereidde gif-aanslag voor (Foto: ANP)

OM: schietende agent handelde uit noodweer

Het OM Zeeland-West-Brabant oordeelt dat bij het schieten door een agent op 1 januari 2018 in Roosendaal sprake is van noodweer. De Rijksrecherche onderzocht het handelen van de politie bij het geweldsincident.

Geen contact
Op 1 januari 2018 na middernacht kreeg de politie een melding van bedreiging met een wapen en mishandeling. Meerdere agenten komen ter plaatse en zien de verdachte op het dak van een garagebox staan. Hij had een pistool in de hand en reageerde herhaaldelijk niet op aanwijzingen, getrokken wapens en waarschuwingsschoten van de politie. Nadat de man op de grond beland was en op de agenten afrende, is door één van de agenten op het onderlichaam van de man geschoten.

Nepwapen
Het OM oordeelt dat de agent gebruik mocht maken van het dienstwapen omdat hij en zijn collega’s gevaar liepen in de donkere brandgang. Uit de melding en waarneming van de agenten bleek immers dat de man gewapend was. Later werd het wapen van de man in de omgeving aangetroffen. Het bleek een replica te zijn van een BB gun.

Dronkelap smijt met bierflessen en vernielt politieauto

Een 41-jarige man uit Roosendaal is dinsdagavond aangehouden. Hij veroorzaakte overlast en bedreigde een buurtbewoonster. Agenten kregen rond 22:00 uur de melding dat de Roosendaaler bij een flat aan de Jan van Goijenstraat bierflessen stukgooiden. Ter plekke aangekomen zagen de agenten glasscherven liggen. Meerdere buurtbewoners waren buiten en gaven aan dat de man overlast veroorzaakte.

Een buurtbewoonster vertelde dat de man haar had bedreigd waarbij hij ook een mes had laten zien. De man bleek in een kelderbox te zitten. Hij is aangehouden. Hij was onder invloed van alcohol. Onderweg naar het cellencomplex in Breda gedroeg de verdachte zich recalcitrant en bracht vernielingen aan in de politiewagen. Hij zit vast en wordt vandaag gehoord.

Captain Toad: Treasure Tracker toont meer nieuwe levels

Nintendo heeft een nieuwe overview trailer voor Captain Toad: Treasure Tracker online gezet. We wisten al dat de port een nieuwe level kreeg gebaseerd op New Donk City uit Super Mario Odyssey, maar daar blijft het niet bij.

In de trailer zien we namelijk nog twee nieuwe levels. Eén is gebaseerd op Fossil Falls en de ander op Tostarena, beide uit Super Mario Odyssey. Wat de game nog meer in petto heeft zie je in de trailer hieronder.

Captain Toad lanceert op 13 juli voor Nintendo 3DS en Nintendo Switch.

ProRail opent meldpunt gevaarlijke situaties op overwegen

Het gaat steeds vaker (bijna) mis met wegverkeer op spoorwegovergangen. In 2017 nam het aantal vertraagde treinen hierdoor toe naar maar liefst 5.978. In 2016 waren dit er 5.702. Een kwart van de incidenten wordt veroorzaakt door (bijna) aanrijdingen met vrachtwagens met veel schade als gevolg. Om overwegen zo veilig mogelijk te houden, start ProRail een meldpunt voor beroepschauffeurs waar zij eventuele obstakels die gevaar op kunnen leveren bij overwegen kunnen melden.

Campagne met Henk Wijngaard
In samenwerking met vrachtwagenchauffeur Henk Wijngaard, ook wel bekend van de megahit ‘Met de vlam in de pijp’ start ProRail een campagne met als doel om de hulp van beroepschauffeurs in te schakelen. Gevaarlijke situaties met beroepschauffeurs op spoorwegovergangen kunnen namelijk door verschillende omstandigheden ontstaan. Zo kan een chauffeur zelf in de fout gaan, maar kunnen ook wegonduidelijkheid, verkeersopstoppingen of onhandig geplaatste objecten voor gevaar zorgen. In de laatste drie gevallen kan vertwijfeling toeslaan en kunnen vrachtwagens vast komen te staan op overwegen. Dit wil ProRail ten alle tijden voorkomen.

Gevaarlijke situatie gespot
Door de opening van het meldpunt zet ProRail de deur open om vanuit het perspectief van beroepschauffeurs (potentiële) gevaarlijke situaties te melden. Hierop gaat ProRail in gesprek met andere partijen, zoals wegbeheerder(s) of gemeente(n), om te bekijken wat er eventueel aangepast kan worden. Meld de gevaarlijke situatie bij een overweg via superhenk@prorail.nl. Wij zijn ook telefonisch bereikbaar en via social media: prorail.nl/contact.

Levensgevaarlijk en veel overlast
Wanneer een vrachtwagen vast komt te staan op een overweg, kunnen er levensgevaarlijke situaties ontstaan voor de inzittende(n) van de vrachtwagen, maar zeker ook voor de treinmachinist en treinpassagiers. Dat een vrachtwagen niet bestand is tegen een trein staat buiten kijf, maar ook een trein kan door de klap namelijk ontsporen. Daarnaast zorgt een aanrijding altijd voor enorme schade aan het spoor, overweginstallaties en de trein. Het treinverkeer kan hierdoor dan ook dagen stilliggen, omdat het spoor hersteld zal moeten worden.

Beste overweg is geen overweg
Voor ProRail is de beste overweg géén overweg. Ook vinden we spoorwegovergangen niet meer van deze tijd. Door heel Nederland ligt de prioriteit voor ons op het verwijderen of beveiligen van onbewaakte overwegen. Maar ook beveiligde overwegen worden geregeld vervangen door tunnels of bruggen. Helaas kunnen niet alle overwegen worden gesaneerd, omdat dit op veel plaatsen een belangrijke oversteekplaats is voor de omgeving. Ook hangt hier een flink prijskaartje aan vast, waar een gemeente of provincie in moet investeren.

De bestaande overwegen worden al zorgvuldig gemonitord door ProRail om voor een zo laag mogelijk veiligheidsrisico te zorgen. Het ingestelde meldpunt zorgt ervoor dat we het ook zien vanuit de ogen van de beroepschauffeurs, die voor hun werk dagelijks op de weg te vinden zijn.

Memphis Depay koopt peperduur penthouse

Memphis Depay heeft een riant penthouse in de Rotterdamse woontoren Montevideo aangeschaft. De voetballer legde zo'n 2,5 miljoen euro neer voor het penthouse dat zich op de 40ste verdieping van het imposante gebouw bevindt. Dit meldt Quote.

Depay staat onder contract bij Olympique Lyon en woont dus in Frankrijk. Mocht hij in Nederland zijn, dan heeft hij nu een prettig optrekje. Het appartement beslaat de gehele verdieping en is ruim 500m2 groot. Daarvoor krijgt hij een masterbedroom met kledingkamer en badkamer, logeerkamer met eigen badkamer, thuisbioscoop, ruime living, studeerkamer en een grote woonkeuken met uitzicht op de Maas. Het complex zelf beschikt over een zwembad, fitnessruimte en sauna's, waarvan hij uiteraard ook gebruik kan maken.

De voetballer krijgt er ook vier parkeerplaatsen bij en dat komt goed uit, aangezien Depay een fervent autoliefhebber is en beschikt over meerdere bolides. Momenteel bevindt Depay zich in het Italiaanse Porto Cervo, waar hij met een aantal vrienden vakantie viert op een jacht.

Memphis Depay koopt peperduur penthouse
Memphis Depay koopt peperduur penthouse (Foto: BuzzE)

Rechter buigt zich over blokkeren referendum

De strijd over de afschaffing van het referendum gaat woensdag verder voor de rechter in Den Haag. De beweging Meer Democratie heeft de Staat gedaagd, omdat ze het onrechtmatig vindt dat het kabinet een referendum over de afschaffing van het raadgevend referendum blokkeert. Volgens woordvoerder Niesco Dubbelboer van de beweging gebeurt dat met juridische trucs.

De coalitie van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie besloot het referendum te schrappen, omdat het niet zou werken. De bevolking zou ten onrechte denken dat het kabinet een uitslag van de volksraadpleging altijd zou volgen en als dat niet gebeurt, schaadt dat het vertrouwen in de politiek. Wetenschappers vinden dat het referendum een goed instrument is en vinden dat de afschaffing ervan juist slecht is voor het vertrouwen in de politiek.

De Tweede Kamer stemde inmiddels in met het afschaffen van het referendum, maar de Eerste Kamer moet zich nog erover uitspreken. De senatoren wachten nog op antwoorden op de vragen die ze hebben gesteld aan minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken).

De stemming in de Senaat is vooralsnog gepland op de laatste dag voor het zomerreces, op 10 juli, aldus Dubbelboer. "Het gaat erom spannen of de rechter eerder met een uitspraak komt."

Het proces wordt gefinancierd via crowdfunding. Er hebben zich zeker 2600 medestanders van de rechtszaak aangemeld.

Rechter buigt zich over blokkeren referendum
Rechter buigt zich over blokkeren referendum (Foto: ANP)

Een bakkie koffie van een vluchteling

Vluchtelingen gaan woensdag met koffie rond op busstations van Connexxion. Ze doen dat in het kader van Wereldvluchtelingendag. De koffie moet het contact tussen de vluchteling en de Nederlandse bevolking op gang brengen en op die manier de integratie bevorderen, vinden Connexxion en Vluchtelingenwerk. "Samen een kop koffie drinken en een gesprek aangaan is iets universeels, want koffie verbindt", zegt Dorine Manson directeur van VluchtelingenWerk Nederland.

De koffie-actie markeert ook de start van een samenwerking tussen VluchtelingenWerk Nederland en Connexxion. "We gaan na vandaag om de tafel. We willen kijken of we vluchtelingen kunnen opleiden tot buschauffeur. Connexxion heeft behoefte aan chauffeurs en vluchtelingen willen graag zo'n baan", aldus een woordvoerster van de vluchtelingenorganisatie.

De koffieschenkers lopen rond op de busstations in Hilversum, Haarlem, Alkmaar, Arnhem, Nijmegen, de Hoeksche Waard en Eindhoven en in het Haagse museum Humanity House.

Naast deze actie gebeurt er nog meer op Wereldvluchtelingendag. Zo is er in Paradiso in Amsterdam een speciale benefietavond voor War Child. Onder anderen Freek de Jonge, Giovanca, Paul de Munnik, Carel Kraayenhof, Connie Palmen, Michiel Borstlap en Vera Mann komen in actie voor hulporganisatie.

In verschillende Amsterdamse restaurants kunnen de gasten de komende dagen kennismaken met de kookkunsten van vluchtelingen. Tijdens dit Refugee Food Festival bereiden de chefs hun eigen favoriete gerechten van thuis. Het festival vindt ook plaats in Athene, Bologna, Bordeaux, Brussel, Kaapstad, Lille, Lyon, Madrid, Marseille, New York, Parijs, San Francisco en Straatsburg.

Een bakkie koffie van een vluchteling
Een bakkie koffie van een vluchteling (Foto: ANP)

Onrust bij Turks stembureau, PVV stelt vragen

Bij een Turks stembureau aan de Werf in Den Haag brak gisteren een flinke ruzie uit tussen voor- en tegenstanders. De politie moest met meerdere eenheden, waaronder een aantal hondengeleiders, ter plaatse komen om de boel te sussen. Volgens Regio15 heeft een woordvoerder van de politie aangegeven dat er geen fysiek geweld is gebruikt, maar slechts verbaal geweld. 

De Haagse PVV-fractie is ontstemd over het feit dat er geen arrestaties zijn verricht zo laat ze weten in een persbericht. Raadslid Willie Dille: "Den Haag importeert Turkse conflicten naar Nederland door het faciliteren van stembureau en daar moet de gemeente onmiddellijk mee stoppen. Islamitische gebruiken brengen islamitische toestanden met zich mee."

Het raadslid vraagt onder andere of "de gemeente het met de PVV eens is dat het importeren van conflicten uit islamitische landen niet bevorderlijk is voor de integratie van moslims in Nederland?" Ook wordt de vraag gesteld "of de gemeente bereid is te te stoppen met het faciliteren van verkiezingen uit islamitische landen in Den Haag."

35% wil liever vegan zijn dan vlees eten

Uit een zeer representatief onderzoek onder ruim 5000 FOK!kers is gebleken dat ruim eenderde van hen vegan is, of van plan is dat te worden. Dat is althans het antwoord dat ze gaven op de vraag 'vlees of vegan?'

De 35% die voor vegan hebben gekozen zouden graag alle dierlijke producten afzweren. Geen lederen riem, schoenen, bankstellen, fietzadels, tassen of autobekleding meer. Geen wollen truien of sokken en al helemaal geen omeletjes, kaasplankjes, yoghurtdrankjes, melk of chocolade, laat staan een stukje vlees, kip of vis.

The future is vegan. The future, is FOK! Zo blijkt maar weer.

Schokkende uitslag: liever tofu dan tartaar!
Schokkende uitslag: liever tofu dan tartaar!

FOK! Wat een weer: warm en perioden met zon

Hallo!  

Gisteren begon de dag bewolkt, maar in de loop van de dag begon het van het westen uit op te klaren. Hier bij mij werd het zelfs vrij zonnig. Het bleef vrijwel overal droog.

De afgelopen nacht trokken er nog wat wolkenvelden over. Het koelde af tot een graad of 15.

Vandaag komen er her en der nog wat wolkenvelden voor, echter in de loop van de ochtend breekt de zon steeds vaker door en wordt het een heerlijke middag met maxima van 22 graden aan zee tot 28 in het binnenland. Later op de dag neemt in het westen de bewolking weer toe. In de avond is daar dan kans op een beetje regen. Er staat een matige tot vrij krachtige westelijke wind.

Donderdag t/m zondag verlopen overwegend bewolkt met alleen op donderdag kans op een bui. Deze periode liggen de temperaturen tussen de 15 en 17 graden. Fris dus.

Na het weekend lijken de hitte-kanonnen in stelling gebracht te worden. Maar daarover later natuurlijk meer.

Tot ziens! 

Zonkracht (onbewolkt/bewolkt) 7/3

Nederland
 

Avondlucht2 (Foto: Stephan5)
Avondlucht bij mij. (Foto: Stephan5)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Cryptomuntbeurs Bithumb in Seoul gehackt

Cryptomuntbeurs Bithumb is gehackt en daarbij hebben criminelen ruim omgerekend 25 miljoen euro buit gemaakt. Het bedrijf heeft de roof zelf publiek gemaakt en zegt de kosten te vergoeden. De hack vond vermoedelijk maandag plaats. De overgebleven munten zijn door Bithumb overgezet naar veilige delen van de beurs.

De koersen van de verschillende cryptomunten zijn gedaald na diefstal. Het is al de derde roof dit jaar bij een cryptomuntbeurs. In januari werd er 500 miljoen dollar buit gemaakt bij het Japanse Coincheck en vorige week nog meldde het eveneens Zuid-Koreaanse Coinrail dat er roof van onbekende omvang had plaatsgevonden.

Cryptomuntbeurs Bithumb in Seoul gehackt
Cryptomuntbeurs Bithumb in Seoul gehackt (Foto: BuzzT)

Raketten afgevuurd op IsraŽl

Militante Palestijnen hebben dinsdagnacht een reeks granaten en raketten afgevuurd richting Israëlisch grondgebied. Volgens Israëlische media ging het om zo'n dertig projectielen.

In een reactie op de beschietingen hebben Israëlische gevechtsvliegtuigen woensdag posities van de Palestijnse militante organisatie Hamas in de Gazastrook aangevallen. Tegen de ochtend waren 25 verschillende doelwitten aangevallen.

Raketten afgevuurd op Israël
Raketten afgevuurd op Israël (Foto: ANP)

Canada legaliseert marihuana

In Canada heeft de Senaat dinsdagnacht in ruime meerderheid een wet aangenomen die het recreatief gebruik van marihuana legaliseert. Vanaf september kunnen de Canadezen legaal marihuana kopen en gebruiken. In de wet is precies vastgelegd hoe de drugs geteeld, gedistribueerd en verkocht mogen worden. In de meeste staten komen er speciale weedwinkels. In sommige staten mag geblowd worden op straat, in andere juist weer niet. Ook de leeftijd verschilt per staat.

Canada is het eerste land in de G7 dat marihuana legaliseert. In buurland Amerika zijn er een paar staten zoals Nevada waar cannabis vrijelijk te koop is.

Canada legaliseert marihuana
Canada legaliseert marihuana (Foto: ANP)

Republikeinen Senaat: kind hoort bij ouders

Alle Republikeinen in de Amerikaanse Senaat willen migrantenfamilies bij elkaar houden terwijl hun status wordt vastgesteld. De leider van de Trumps Republikeinen in de Senaat Mitch McConnell kondigde dinsdag aan dat gewerkt wordt aan een oplossing voor het scheiden van kinderen van hun ouders.

Sinds het van kracht worden van strengere regels half april zijn bijna 2000 kinderen van hun ouders gescheiden nadat de gezinnen vanuit Mexico illegaal de grens met de VS waren overgegaan. Omdat de volwassenen in afwachting van hun strafzaak worden vastgezet, worden de kinderen elders ondergebracht. In binnen- en buitenland is een storm van kritiek losgebarsten op het scheiden van ouders en kinderen.

"Ik denk dat we dit moeten oplossen, we moeten samenkomen en dit oplossen", sprak McConnell richting de Democraten. Nummer twee binnen de fractie John Cornyn zei dat het doel was binnen enkele dagen de kwestie op te lossen.

Republikeinen Senaat: kind hoort bij ouders
Republikeinen Senaat: kind hoort bij ouders (Foto: ANP)

Definitief remake Roseanne zonder Roseanne

Televisiezender ABC lijkt de onlangs van de buis gehaalde hitshow Roseanne een nieuw leven te willen inblazen. Maar dit keer wel zonder de naamgeefster en hoofdrolspeelster Roseanne Barr. Dit meldt The Hollywood Reporter.

De jaren '80 serie werd op 21 maart voor het eerst, gehuld in een nieuw jasje, uitgezonden en scoorde direct miljoenen kijkers. Nadat Roseanne zich op Twitter racistisch had uitgelaten naar Valerie Jarrett, een senior adviseur van voormalig president Barack Obama, besloot de zender de show per direct te stoppen. Barr noemde Jarrett 'een liefdesbaby van Moslim broederschap en Planet Of The Apes'. Door de tweet van de actrice verloor niet alleen de cast, maar ook de crew achter de schermen hun baan. Barr betuigde later spijt van haar actie, maar toen was het kwaad al geschied.

ABC ziet een nieuwe remake wel zitten en zou de show dan laten draaien om Darlene, gespeeld door Sara Gilbert. John Goodman, Laurie Metcalf en de rest van de cast keren waarschijnlijk ook terug, evenals de makers van het programma.

Definitief remake Roseanne zonder Roseanne
Definitief remake Roseanne zonder Roseanne (Foto: BuzzE)

Terrorist Abdeslam is ziek

Salah Abdeslam, de enige overlevende terrorist van de aanslagen van Parijs in 2015, is onder strenge bewaking van zijn cel naar een ziekenhuis gebracht in een buitenwijk van Parijs. De 28-jarige Abdeslam heeft een blindedarmontsteking waar hij aan moet worden geholpen, meldden Belgische media.

Bij de aanslagen in Parijs op 13 november 2015 vielen 130 doden. Abdeslam zit in een Franse cel in afwachting van zijn proces. In België is hij veroordeeld tot twintig jaar cel voor een schietpartij in Vorst.

Terrorist Abdeslam heeft blindedarmontsteking
Terrorist Abdeslam heeft blindedarmontsteking (Foto: ANP)

Werknemers gaan 5 maanden later met pensioen

De pensioenleeftijd van werknemers is in 2017 verder gestegen. De gemiddelde leeftijd waarop werknemers met pensioen gingen was 64 jaar en 10 maanden, 5 maanden hoger dan in 2016. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS. Begin deze eeuw lag de gemiddelde pensioenleeftijd net onder de 61 jaar.

Deze leeftijd begon in 2007 te stijgen onder invloed van regelgeving en wetswijzigingen die als doel hadden werknemers te stimuleren om langer door te werken. Het aandeel werknemers dat voor hun 65e verjaardag met pensioen gaat is sindsdien drastisch gedaald van 88 procent in 2006 naar 38 procent in 2017.

Ook de AOW-leeftijd die vanaf 1 januari 2013 stapsgewijs wordt verhoogd, speelt een rol. In 2017 kregen personen vanaf 65 jaar en 9 maanden een AOW-uitkering. De komende jaren zal de AOW-leeftijd verder stijgen tot 67 jaar en 3 maanden in 2022. Vanaf 2022 is de AOW-leeftijd gekoppeld aan de levensverwachting.

Veel meer werknemers van 55 jaar of ouder
Het aantal personen van 55 jaar of ouder met loon als voornaamste inkomensbron is tussen 2005 en 2016 met bijna 80 procent gegroeid, mede door de vergrijzende bevolking en de hogere AOW-leeftijd. In 2016 waren er bijna vier keer zo veel werknemers van 60 tot 65 jaar als in 2005. Het aantal werknemers van 65 jaar of ouder nam nog harder toe en verzesvoudigde in dezelfde periode, tot 44,5 duizend in 2016.

Vervroegd pensioen flink afgenomen
Het aandeel werknemers dat voor hun 65e verjaardag met pensioen ging, daalde de afgelopen twaalf jaar van 88 procent in 2006 naar 38 procent in 2017. In 2006 was ruim een kwart 59 jaar of jonger, in 2017 was dat afgenomen tot 4,4 procent. Het aantal werknemers dat 65 jaar of ouder was op het moment van pensionering is drastisch toegenomen. Zo is het aandeel 65-plussers gestegen van ruim 12 procent in 2006 tot bijna 62 procent in 

Vrouwen en hoger opgeleiden jonger met pensioen
Vrouwelijke werknemers gaan op jongere leeftijd met pensioen dan mannen. In 2017 was het verschil bijna 9 maanden. Hoogopgeleide werknemers gingen in 2017 gemiddeld met 64 jaar en 5 maanden met pensioen en waren daarmee bijna 10 maanden jonger dan laagopgeleide werknemers.

Werknemers gaan 5 maanden later met pensioen (Foto: CBS)
Werknemers gaan 5 maanden later met pensioen (Foto: CBS)

Import zakelijke dienstverlening meer dan verdubbeld sinds 2014

In het eerste kwartaal van 2018 hebben Nederlandse bedrijven voor 16 miljard euro aan zakelijke diensten ingevoerd, 54 procent meer dan in dezelfde periode in 2014. Er werden met name meer marketing- en bemiddelingsdiensten uit Europa geïmporteerd, bijvoorbeeld reclamediensten, marktonderzoek, zakelijk advies en handelsbemiddeling. Dat meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers over de internationale handel in diensten.

Van alle diensten die uit het buitenland worden ingevoerd, zijn de zakelijke het grootst en het snelst groeiend. In het eerste kwartaal van 2018 maakten de zakelijke diensten 36 procent uit van het totaal, waar dit nog 30,5 was in dezelfde periode in 2014. Ruim 62 procent van alle zakelijke dienstenimport in 2018 betreft marketing- en bemiddelingsdiensten, die ook goed zijn voor het leeuwendeel (80 procent) van de groei sinds 2014.

Nederland voert met name in uit Europa
De invoer van zakelijke diensten uit Europa is absoluut gezien het meest gegroeid, van bijna 7 miljard in het eerste kwartaal van 2014 naar circa 10,5 miljard euro in dezelfde periode in 2018. De invoer uit Azië verdubbelde in dezelfde periode, maar hier gaat het om veel kleinere bedragen. Azië is Noord-Amerika voorbij gestreefd als het continent waaruit na Europa de meeste diensten worden ingevoerd.

Europese marketing- en bemiddelingsdiensten steeds belangrijker
Uit Europa zijn, binnen de groep van zakelijke diensten, voornamelijk meer marketing- en bemiddelingsdiensten geïmporteerd. De bestedingen aan reclamediensten en marktonderzoek zijn bijna verdrievoudigd van 0,75 miljard euro in het eerste kwartaal van 2014 tot 2,2 miljard euro in hetzelfde kwartaal in 2018. De inkoop van zakelijk advies en public relations verdubbelde in dezelfde periode bijna van 1,1 tot 2,0 miljard euro. De inkoop van handelsbemiddeling – zoals vergoedingen voor sales agents - nam toe van 2,2 tot 3,0 miljard euro.

VK belangrijkste leverancier marketing- en bemiddelingsdiensten
Het Verenigd Koninkrijk is voor Nederland de belangrijkste leverancier van marketing- en bemiddelingsdiensten, gevolgd door Duitsland en Ierland. Deze drie landen zijn samen goed voor 59 procent van de invoer uit Europa van dit soort diensten. Ierland exporteert vooral handelsbemiddeling naar Nederland. De invoer van reclamediensten uit dit land is in waarde beperkt, maar het betreft wel tienduizenden Nederlandse importeurs. Hierbij gaat het veelal om betalingen van relatief kleine bedragen voor reclamediensten om zichtbaar of vindbaar te zijn op websites.

Import zakelijke dienstverlening meer dan verdubbeld sinds 2014 (Foto: CBS)
Import zakelijke dienstverlening meer dan verdubbeld sinds 2014 (Foto: CBS)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #72
special
Random Pics van de Dag #71
special
Random Hondenplaatjes
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #13
special
Vijf gametips voor de maand augustus
special
VrijMiBabes #13 (not very sfw!)
©FOK.nl e.a.