RIVM verwacht tot half miljoen tekenbeten in juni en juli
Onderzoekers van het RIVM en Wageningen University verwachten dat we in juni en juli ruim 500.000 tekenbeten oplopen, de helft van het jaarlijkse aantal tekenbeten.
Het hele jaar door kun je een tekenbeet oplopen. Als het warmer is dan zeven graden worden de spinachtige diertjes actief. “Elk jaar zien we in onze data van tekenradar.nl een duidelijke piek in juni en juli van het aantal tekenbeetmeldingen”, zegt Kees van den Wijngaard, epidemioloog van het RIVM. “We zijn benieuwd naar het aantal meldingen in de rest van dit jaar, maar opvallend is dat het aantal meldingen in de eerste vijf maanden van 2018 29% hoger ligt dan het gemiddelde van de vijf jaar daarvoor.”
Het aantal tekenbeetmeldingen hangt in belangrijke mate samen met de weersomstandigheden. Daarnaast speelt ook de aandacht voor Tekenradar.nl een rol. Elk jaar lopen we in Nederland ruim één miljoen tekenbeten op. De meeste mensen worden niet ziek na een tekenbeet.
Ziekte van Lyme
In Nederland krijgen elk jaar 27.000 mensen de ziekte van Lyme na een tekenbeet. Via tekenradar.nl kun je zien waar in de afgelopen periode veel mensen zijn gebeten door een teek, en waar mensen de ziekte van Lyme hebben opgelopen. Je kunt jezelf op deze website ook aanmelden voor deelname aan onderzoek als je een tekenbeet of Lyme hebt opgelopen.
“Duitse” testen
Met de data van het onderzoek kijken onderzoekers nu voor het eerst ook of met zogenoemde cellulaire testen het ontstaan van langdurige klachten na Lyme voorspeld kan worden. Ook kijken de onderzoekers of de testen de diagnostiek voor Lyme kunnen verbeteren. Deze testen worden door sommige klinieken in Duitsland al aangeboden, maar de bruikbaarheid van deze testen is nog niet goed onderzocht. Van den Wijngaard: “Door te onderzoeken hoe het afweersysteem reageert op de infectie, willen we kijken of we met deze testen kunnen voorspellen of iemand klachten houdt na behandeling.”
Meedoen aan onderzoek
Kinderen en volwassenen met Lyme kunnen meedoen aan onderzoek door zich aan te melden op www.tekenradar.nl bij de start van een antibioticabehandeling. Ook volwassenen met plotselinge koorts na een tekenbeet kunnen zich aanmelden voor het onderzoek.
Controleer op tekenbeten!
Ben je in het bos, de duinen of in het park geweest, controleer jezelf daarna dan op tekenbeten. En vergeet niet om jezelf ook te controleren wanneer je in de tuin bent geweest. Heb je een teek? Verwijder deze dan direct en houd de plek van de beet drie maanden in de gaten. Neem contact op met de huisarts als je een ring- of vlekvormige uitslag ziet of als je last krijgt van andere gezondheidsklachten. Kijk op rivm.nl/tekenbeet hoe je het best een teek kunt verwijderen.