[eSports] eSport House 010

Al enkele maanden zijn er wekelijks eSport-wedstrijden te zien bij eSport House 010 op Rotterdam Zuid. De roemruchte Koepels zijn toegerust voor uitzendingen van hoge kwaliteit. Voor degenen die geen zin hebben daarheen te gaan, zijn de wedstrijden te volgen bij Fox Sports en op Twitch.

Het begin
Joost Roset heeft zijn sporen verdiend met televisieprogramma’s, zoals Big Brother. Tijdens zijn reizen viel het hem op dat esport wel erg populair aan het worden is. Bij zijn terugkomst wilde hij dan ook de competitie zendtijd geven op tv. Meteen kwam hij erachter dat er helemaal geen doorlopende competitie was. Roset heeft de handen ineengeslagen met vader Wim en zoon Nolan Noordzij en zo ontstond in een bioscoop in Hilversum de Dutch College League, met een team van 25 vrijwilligers en pro’s onder aanvoering van Pascal van Zijtveld en Marc Leegwater.

eSport House 010 - Panel
Koen 'Koenz' Schobbers, Dean Manuputty en Tim de Jonge

Dure start
De Vue bioscoop in Hilversum werd gehuurd om de wedstrijden te spelen en uit te zenden. Dit bleek al snel een dure grap. De huur was ongeveer €300,- per dag en al het materiaal moest steeds weer opgebouwd en afgebroken worden. Wim Noordzij bracht uitkomst en kon, met zijn ervaring in sponsorwerving en goede partnerrelaties, snel de vaste locatie Mallegat gaskoepels in Rotterdam regelen.

Toernooien
Iedere week kunnen de fans genieten van de games: dinsdags Defense of the Ancients (DotA) in de Dutch Dota Championships, woensdags League of Legends in de Dutch College League en donderdags de MijnDomein Masters met Counter-Strike: Global Offensive (CSGO). Dankzij steun van de gemeente en sponsoren zoals MijnDomein zijn er, naast de onbetaalbare eer, ook leuke prijzenpotten om voor te spelen. De winnaar van het CSGO MijnDomein Masters-competitie mag door naar de finales in China. De winnaar van DCL League of Legends mag zichzelf bewijzen op het WK landenteams 2018 in Taipeh, Taiwan. Ten slotte kan de winnaar van de Dutch DotA Championships naar de WCA Wordfinals.

eSport House 010 - Booth
CSGO bij eSport House

Ruimtegebrek
De teams zitten tijdens de wedstrijd ieder in een eigen afgesloten ruimte. Hier heeft iedere speler evenveel ruimte als deze ook in China krijgt. Enerzijds goed om je hierop voor te bereiden, anderzijds voor de meesten erg vervelend. Het is goed, omdat je meteen ervaart hoe het er in de top aan toe gaat. Het valt tegen omdat de Chinese afmetingen erg beperkt zijn. Vooral bij CSGO zijn er spelers die de dpi van hun muis laag hebben staan. Dat betekent dat zij thuis hun muis over het halve bureau bewegen om zich om te kunnen draaien in de game. Als je dat gewend bent, dan kom je in eSport House 010 al snel tegen je teammaatje aan. Je ziet dan ook veel toetsenborden schuin staan om meer ruimte voor de muis te creëren. Het is voor zowel de organisatie als de spelers erg wennen, dus of deze situatie gehandhaafd blijft is even afwachten. Aan de andere kant zijn de omstandigheden voor esporters op iedere locatie anders. Op dit niveau wordt er ook van je verlangd dat je je kunt aanpassen aan de situatie.

Chillen op de bank
Het ruimtegebrek voor de spelers staat in schril contrast met de ruimte voor het publiek. De zaal staat vol met verschillende soorten banken, waar je heerlijk onderuitgezakt naar de wedstrijden kunt kijken. De sfeer is ontspannen, met af en toe oerkreten en gebrul als er een mooi punt wordt gescoord.

eSport House 010 - De zaal
Het publiek is ontspannen

Meer games en locaties
Er wordt nu al gekeken om de Dutch College League uit te breiden. Denk daarbij aan bijvoorbeeld een game als Tom Clancy's Rainbow Six: Siege of Rocket League. Tijdens de winterstop wordt er een FIFA-competitie opgezet voor zes lokale voetbal-amateurteams, onder de naam Dutch eSoccer League 010. Ook moeten er in alle grotere steden een eSport House komen. Dat scheelt voor de esporters veel reistijd en het motiveert gamers om hun spel serieuzer te benaderen. Daarnaast hebben de gamers aangegeven behoefte te hebben aan een fysieke plek bij hun in de buurt.

Samenwerking met mbo
In samenwerking met de lokale mbo Albeda worden er praktijktrainingen opgezet om jongeren voor te bereiden op een baan in esports. Denk daarbij aan het presenteren van wedstrijden, het opnemen van esport en de marketing erachter. Ook is er overleg met de koks van het Albeda om gezonde gerechten te ontwikkelen voor esporters. Erg verstandig, want tijdens mijn bezoeken aan eSport House 010 heb ik toch nog wel de traditionele fastfood dingen gezien. De organisatie heeft met een cateraar de afspraak gemaakt om de vrijwilligers elke week en elke speeldag iets anders en gezonds te serveren.

eSport House 010 - Shoutcasters
Shoutcasters Gerard Knüwer en Fedor Span

Kwaliteit
Op dit moment zijn er meer dan 16.000 kijkers per week en het aantal groeit gestaag. Er is voor gekozen om de games als serieuze sport te zien en niet als gewoon ‘fun entertainment’. Natuurlijk is gamen ook ontspanning, vooral voor de kijkers, en een format met de combinatie van muziek, fashion en dans geïnspireerd door games, is een toekomstige mogelijkheid geworden. Als het concept ten minste voldoet aan de eisen van eSport House 010. Er wordt erg op de kwaliteit gelet. Iedere game heeft dan ook zijn eigen shoutcasters, analysten en interviewers, die weten waar ze het over hebben. Bekende esporters als Hearthstone-speler Pim 'Monkeloid' van Valkengoed, CSGO-semi pro van het eerste uur René "liQuidmoTion" Treur, League of Legends-streamer Mathia "Labia Oris" Koolhout en Rocket League-veteraan Koen "Koenz" Schobbers zijn dan ook regelmatig te zien.

eSport House 010 - Interview
Mathia Koolhout interviewt Thomas "ThomasLoI" van Schaik van NSE Mythril