'Geen cannabisolie voor epileptici'

In het regel- en wetjesgekke Engeland heeft de overheid een nieuw niveau van rigiditeit weten te bereiken ten koste van een ventje van 12 jaar oud. De pre-puber kampt met een ernstige vorm van epilepsie, maar kan dit redelijk onderdrukken door het gebruik van cannabisolie. Helaas interpreteren de Britse regelcopuleerders hun pieterpeuterige regeltjes op een pieterpeutige manier: cannabis mag je niet gebruiken. Ook niet wanneer je zonder dit natuurlijkvriendelijke middeltje bijna het loodje legt.

Eerder had het ministerie van Binnenlandse Zaken de arts van Billy Caldwel gesommeerd om laatstgenoemde geen olie meer voor te schrijven. Dit is namelijk verboden, omdat het nu eenmaal verboden is. Het Britse ambtenarenapparaat leidt -zo mogelijk- nog sterker dan hier aan een totaal gebrek aan besef van waar de wetten nu eigenlijk voor bedoeld zijn. Soms komt die houding naar voren in gevallen waarin het gezonde verstand klaarblijkelijk volkomen aan de kant geschoven wordt. +

De moeder van Billy zag zich noodgedwongen om de olie dan maar ergens anders vandaan te halen. Zij vertrok naar Canada, waar het spul iets simpeler te krijgen is.

Bij terugkomst op in Londen werd ze echter onmiddellijk door de douane in haar nekvel gegrepen: ze overtrad de drugswet. Het dure, zelf gekochte voorraadje werd in beslag genomen.

Voor zoonlief had dit direct grote gevolgen: wegens hevige epilepsie-aanvallen moest Billy in het ziekenhuis worden opgenomen. Als we zijn moeder mogen geloven (en dat doen we), kunnen deze aanvallen de jongen fataal worden. Een smeekbede richting het verantwoordelijke ministerie wierp geheel onverwachts zijn vruchten af; de volgende dag na de opname kreeg Billy alsnog de broodnodige cannabisolie.

De Britse overheid vindt inmiddels van zichzelf dat zij in een lastig parket zit: cannabis staat op de zogenaamde Lijst-1, wat impliceert dat de olie op de eilanden niet als geneesmiddel erkent wordt en derhalve verboden is. Meerder parlementsleden hebben hun steun uitgesproken voor het gezin. De toekomst zal uitwijzen of Billy en andere epilepsie-patienten hier daadwerkelijk iets aan gaan hebben.