ACM trekt 22 0900-nummers in na misbruik

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft 22 0900-nummers ingetrokken van in totaal negen verschillende bedrijven. Een aantal van deze betaalde informatienummers werd gebruikt voor het aanbieden van dure doorschakeldiensten met een tarief per minuut. Dit mag niet. Ook moesten bellers een tarief betalen terwijl er helemaal geen dienst werd geleverd.

De ACM is dit voorjaar een onderzoek gestart naar het juiste gebruik van betaalde informatienummers. Bij een eerste controle, op basis van concrete signalen van consumenten, voldeden 22 nummers niet aan de wet- en regelgeving. De ACM heeft deze nummers direct uit de lucht gehaald om verdere financiële schade voor consumenten te voorkomen.

Na nader onderzoek heeft de ACM de informatienummers formeel ingetrokken. De nummergebruikers kunnen deze nummers hierdoor in de toekomst niet meer gebruiken. Henk Don, waarnemend voorzitter van de ACM: “Misbruik van betaalde informatienummers is een kwalijke zaak. De ACM gaat de komende tijd extra controleren of 0900-nummers wel voor de juiste activiteiten worden ingezet.”