Golfer Mickelson en organisatie krijgen veel kritiek na bewuste regelovertreding

Phil Mickelson heeft in de derde ronde van het US Open een bewuste regelovertreding gemaakt. De Amerikaanse golfer, die zaterdag zijn 48ste vierde, kreeg veel kritiek op zijn actie net zoals de organisatie van het toernooi.

Op de dertiende hole miste op de baan van Shinnecock Hills Mickelson zijn putt en ging er snel achteraan zodat zijn bal niet van de green afrolde. Daarna miste hij nog enkele putts en noteerde een tien op de par-4 hole.

Mickelson, die alle majors heeft gewonnen behalve de US Open, kreeg voor zijn actie twee strafslagen. Al was het daar niet iedereen mee eens. Oud-directeur van USGA, de organisatie van het toernooi, zou gaan voor diskwalificatie. Ook andere golfers keurde zijn actie niet goed.

Na afloop gaf Mickelson ook zijn reactie over zijn actie op de dertiende hole: "Ik wilde niet oneerbiedig zijn. Ik ken de regels en als je ze gebruikt is dat in mijn ogen geen manipulatie. Als sommigen het als oneerbiedig gedrag opvatten, dan bied ik aan deze mensen mijn excuses aan. Ik wilde zo goed als het kan voordeel uit de regels halen. Ik had liever twee strafslagen dan dat ik zo door moest gaan."

Naast Mickelson kreeg ook USGA kritiek. De organisatie heeft volgens velen de baan van Shinnecock Hills te moeilijk geprepareerd. Zach Johnson, na de derde dag terug te vinden op de zestiende plaats op vijf slagen achterstand van de leiders, gaf na afloop van zijn ronde ook zijn mening. "Als een kampioenschap beslist wordt door geluk, dan is dat niet goed."

Na afloop van de derde dag gaf directeur Mike Davis aan dat het te zwaar was: "De stevige wind in de middag, daar hadden we niet op gerekend. De snelheid van de green was te hoog. Het was een zware test, maar in de middag waarschijnlijk een te zware test."

"We willen dat het US Open zwaar is", ging Davies verder. "We zagen laat in de middag een paar voorbeelden van goed geslagen ballen die niet alleen onbeloond werden, maar die in sommige gevallen werden afgestraft."

"Laat het duidelijk zijn', zei hij zaterdagavond, dat we de greenkeepers de opdracht hebben gegeven om de snelheid uit de baan te houden. We moeten de snelheid vanavond uit de baan halen en dat gaan we ook doen. Waarschijnlijk doordat er meer water op de greens wordt gesproeid."