Licht opvliegend ServiŽ opent WK met winst op Costa Rica

Aanvoerder Aleksandar Kolarov heeft zijn land Servië aan een zege tegen Costa Rica geholpen in hun eerste wedstrijd op het WK voetbal. Zijn rake vrije trap was het enige doelpunt.

Costa Rica tegen Servië is voor de meeste voetballiefhebbers niet het meest aansprekende affiche van het WK, maar de aanwezigheid van Sergej Milinković-Savić zal voor echte puristen toch een reden zijn geweest om toch die tv aan te zetten. De jongeling van Lazio Roma is nu al de grote vedette van de Servische ploeg en hij liet bij vlagen zien waarom hij zo'n gewilde speler is op de transfermarkt. Toch gaat het na afloop vooral over de schitterende vrije trap waarmee de aanvoerder zijn land in ieder geval voor een paar uur aan kop brengt in groep E. Zondagavond treffen Brazilië en Zwitserland elkaar.

Servië begon als favoriet aan het duel en werd in de openingsfase bijna verrast door Costa Rica. De underdog heeft op Keylor Navas en Bryan Ruiz na een relatief anonieme selectie, maar dat vormde geen beletsel om uit de startblokken te schieten. Giancarlo González kreeg twee goede kopkansen, maar vond eerst keeper Stojkovic op zijn weg en na een kwartier spelen timede hij volledig verkeerd. Daarmee ging een goede kans verloren en dat kwam de Midden-Amerikanen duur te staan.

Milinkovic-Savic etaleerde na een half uur zijn klasse door een lange bal knap uit de lucht te plukken, maar kwam oog in oog met Navas net niet uit met zijn passen. Daardoor kon de doelman van Real Madrid eenvoudig oprapen. Even later kwam de gevierde middenvelder weer met een hoogstandje. Met een fraaie omhaal dwong hij de doelman tot een flitsende redding, al werd hij ten onrechte teruggefloten wegens buitenspel.

Na rust hield de Servische druk aan en Navas kon wederom uitblinken door Aleksandar Mitrovic van scoren af te houden. Hij brak door de defensie, maar de doelverdediger reageerde alert. Enkele minuten later was hij echter aan de grond genageld toen Kolarov van zo'n 25 meter afstand aanlegde voor een vrije trap. Met een fraaie knal liet hij de bal in de rechterbovenhoek landen. Dat was alweer de derde rake vrije trap van dit WK en dat is een evenaring van de vorige editie in 2014.

Twintig minuten voor tijd maakte Filip Kostic zijn entree en dat bracht het aantal voormalige Eredivisionisten op drie. Ook Nemanja Matic en Dusan Tadic stonden al op het veld en zij zagen de oud-aanvaller van FC Groningen een kwartier voor het einde bijna de voorsprong verdubbelen. Navas kon een scherpe voorzet net toucheren zodat de bal hem niet bereikte. Daarna kreeg hij nog een kans. Zijn vrije trap spatte tot zijn grote teleurstelling uiteen op de lat. In de absolute slotfase liet Aleksandar Prijovic zich gaan tijdens een opstootje, maar hij kreeg slechts geel na inzet van de VAR. De verdiende zege van Servië kwam niet meer in gevaar.