Quartararo wint eindelijk in Moto2, zware crash na finish

Motorcoureur Fabio Quartararo heeft in zijn vierde jaar in de GP's eindelijk zijn eerste overwinning te pakken. De Fransman reed dankzij vooral een ijzersterk tweede deel van de race op overtuigende wijze naar de winst in de Grand Prix van Catalonië in de Moto2.

Bij de start nam Alex Marquez vanaf de tweede plek de leiding, voor Marcel Schrötter, Francesco Bagnaia, polesitter Quartararo en Xavi Vierge. Op plek zes reed Miguel Oliveira en dat was vrij bizar te noemen: de Portugees startte als zeventiende en had na twee bochten al tien man te pakken. Bo Bendsneyder kon na een handvol bochten al douchen: bij een valpartij in de achterhoede was ook de Nederlander betrokken.

Marquez sloeg voorzichtig een klein gaatje, maar Oliveira werkte zich snel op naar plek twee en opende de jacht op de Spanjaard. Dat duurde niet lang, want binnen de kortste keren had hij hem te pakken en nam hij met zijn KTM zelfs de leiding over, waarna de kopgroep bestond uit vijf man: Oliveira, Marquez, Quartararo, Brad Binder en Bagnaia, terwijl Vierge aan het elastiek hing.

Quartararo nam halverwege de race het heft in handen: de jonge Fransman passeerde Oliveira en sloeg langzaam maar zeker een gaatje naar de Portugees. Die wist dat niet meer te dichten en de pas net 19-jarige Quartararo kon 'eindelijk' zijn eerste GP-zege bijschrijven, voor Oliveira, Marquez, Schrötter, Vierge, Binder en Lorenzo Baldassarri, die kampioenschapsleider Bagnaia nog verschalkte.

Na afloop ging het overigens nog even flink fout voor Oliveira. De Portugees nam gelijk na de finish gas terug en reed rustig richting de eerste bocht, waar Simone Corsi op bijna volle snelheid vól achterop de KTM klapte. Corsi liep al snel weg, Oliveira werd achterop een brommer - al zwaaiend - weggebracht en leek er ook met de schrik vanaf te zijn gekomen.