Steven Spielberg betreedt de superheldenwereld

Als het aantal geplande films zou worden meegeteld in het totaal zou DC Films met hun 'extended universe' qua grootte de collectie van concurrent Marvel bijna overstijgen; naast de vijf films die al zijn uitgebracht en de vijf die 'officieel' zijn aangekondigd is er een collectie van maar liefst vijftien films die 'in ontwikkeling' zijn. De vijftiende is echter een bijzondere: de regisseur hiervoor is niemand minder dan Steven Spielberg.

De regisseur van Ready Player One en The Post, maar natuurlijk ook Jaws, Jurassic Park, E.T., Raiders of the Lost Ark, Saving Private Ryan en vele andere succesvolle en geliefde films, heeft nog niet eerder zijn tenen in het superhelden-water gestoken. Hij is niet vies van boekverfilmingen; veel van zijn hits, waaronder het recente Ready Player One, zijn oorspronkelijk boeken. Voor DC Films gaat hij zich richten op het personage Blackhawk, een naam die niet enorm bekend is bij het grote publiek, maar wel al sinds 1941 bestaat.

Blackhawk is de naam van de leider van een groep straaljagerpiloten, de Blackhawks, die oorspronkelijk actief waren in de jaren 40 en dus de Tweede Wereldoorlog. De comics zijn sinds 1941 niet continu gepubliceerd; zo is er op dit moment geen actuele comic met die titel. Begin jaren 80 toonde Spielberg al interesse in het verfilmen van de Blackhawk-titel, wat er toen toe leidde dat DC Comics, die al enkele jaren geen Blackhawk-comics meer publiceerde, toch snel weer schrijvers en tekenaars aan het werk zette.

Spielberg is momenteel bezig met voorbereidingen voor de vijfde film in de Indiana Jones-reeks, die over een jaar met opnames begint en ruim een jaar later verschijnt. De regisseur heeft eerder laten weten daarna aan de slag te willen gaan met West Side Story, wat betekent dat Blackhawk nog wel een paar jaar kan duren (al staat Spielberg erom bekend vaak aan meerdere films tegelijk te werken). David Koepp, die verantwoordelijk was voor de scenario's van onder andere Jurassic Park en Spider-Man, zal het scenario voor de Blackhawk-verfilming schrijven.

De eerstvolgende films onder de DC Films-vlag zijn Aquaman van James Wan, dat in december verschijnt, en Shazam! van David F. Sandberg, dat in april volgend jaar te zien is. Volgend jaar november verschijnt vervolgens Patty Jenkins' tweede Wonder Woman-film en voor 2020 staan Cyborg en Green Lantern Corps gepland.

Steven Spielberg