Wie is Man Utd's Speler van het Seizoen?

Redactie

The Red Devils gaan zich te verzekeren van een plek bij de top vier, maar konden het City niet lastig maken. Wie zijn de drie uitblinkers dit seizoen?

Manchester City legde zondag beslag op de Premier League-titel, maar misschien zei het veel over het seizoen van Manchester United dat het nederlaag van the Red Devils tegen West Bromwich Albion was die ervoor zorgde dat de ploeg van Josep Guardiola de prijs pakte.

Het seizoen van United was een seizoen van bijna. Ze hebben elk ander team in de competitie verslagen en deelden City in het Eithad Stadium een tik uit door een 2-0 achterstand om te buigen in een 2-3 zege afgelopen week, om vervolgens hun goede werk tegen the Baggies ongedaan te maken.

José Mourinho werd soms gezien als een verbijsterde manager, maar hij werd door velen ook gezien als de reden dat zijn ploeg in maart door Sevilla werd uitgeschakeld in de achtste finale van de Champions League. Op het veld kunnen er een aantal spelers gefrustreerd zijn, maar er zijn ook enkele uitblinkers.

Paul Pogba is de laatste tijd misschien het onderwerp van kritiek geweest, maar voor het nieuwe jaar was hij fantastisch. Zijn wedstrijden tegen onder meer Manchester City, Everton en Arsenal behoorden tot de individuele hoogtepunten van United's seizoen 2017/18, terwijl de impact van Nemanja Matic aan het begin van het seizoen United een nieuwe dimensie gaf.

Ashley Young heeft verrassend genoeg de plek links achterin zijn eigen gemaakt met zijn consistentie, terwijl Marcus Rashford en Anthony Martial ook fases van uitmuntendheid hebben doorgemaakt.

Goal heeft echter United's top drie van het seizoen 2017/18 geselecteerd, spelers die gedurende het hele seizoen presteerden.

3. JESSE LINGARD
"Hij had in mijn tijd kunnen spelen... In mijn Man Utd-team", zei Rio Ferdinand onlangs over Jesse Lingard. "Hij is zo goed, hij zou een speler zijn geweest die zo in dat team had kunnen spelen."

Lingard heeft zijn spel dit seizoen soms naar een ander niveau gebracht en is voor lange perioden United's beste nummer 10. Hij is sinds zijn promotie naar het eerste team een speler geworden die voor leuk voetbal staat en dankzij zijn prestaties in het seizoen 2017/18 is hij een van de meest onvervangbare spelers van United geworden.

Jesse Lingard - 2018 (Bron: Youtube)

Twee doelpunten tegen Swansea City, Arsenal en Burnley kwamen tijdens een betovering tegen de jaarwisseling, voor wat een voorbeeld was van zijn duizelingwekkende opkomst. Het is een verschil met zijn prestaties aan het begin van het seizoen toen Henrikh Mkhitaryan de eerste keuze was op de 10-positie achter Romelu Lukaku, voordat hij in januari naar Arsenal vertrok.

Hoewel Lingard zijn basisplaats zag worden bedreigd door de komst van Alexis Sánchez, bleef de man uit Warrington een belangrijke rol spelen in het denken van Mourinho en zijn dertien doelpunten tot dusver zijn er meer dan elke andere speler, achter Lukaku, in United's selectie.

Lingard is niet langer een sidekick van Pogba, hij heeft zich ontwikkeld als een eigen spelen in een prachtig individueel seizoen.


2. ROMELU LUKAKU
Er waren weinig mensen die twijfelden aan zijn vermogen om doelpunten te maken toen hij zijn opwachting maakte op Old Trafford, maar velen vroeg zich af op Lukaku zijn spel zou kunnen verfijnen tot een punt waarop hij als een complete spits voor Manchester United zou kunnen worden beschouwd.

Hij was echter een doorslaand succes voor het merendeel van het seizoen, want zijn allround-spel liet sinds de jaarwisseling een aanzienlijke verbetering zien.

Romelu Lukaku - 2018 (Bron: Youtube)

Hij begon als een huis in vuur en vlam, door elf keer te scoren in zijn eerste tien wedstrijden voor de club, maar een stilte in de herfst zorgen voor veel zorgen over zijn levensvatbaarheid op de lange termijn. Toch heeft hij een echte arbeidsethos toegevoegd aan zijn spel en zijn prestaties verbeterd met zijn rug naar het doel, en door het doel weer te vinden heeft hij de afgelopen maanden ook zijn consistentie getoond.

Cruciale doelpunten tegen Chelsea en Crystal Palace, maar ook tijdens overwinningen in de FA Cup tegen Huddersfield Town en Brighton & Hove Albion, kwamen tijdens een reeks van elf doelpunten in vijftien wedstrijden voor United. Als vervanger van Zlatan Ibrahimovic heeft hij zich bewezen en hij lijkt waarschijnlijk alleen nog maar beter te worden, nadat hij tot dusver 26 keer heeft gescord voor United.


1. DAVID DE GEA
Mourinho was op zijn zachtst gezegd verontrust over het feit dat David de Gea tussen 2013 en 2016 driemaal op rij Speler van het Jaar werd, waarbij hij vorig seizoen opmerkte: "Wanneer seizoen na seizoen de doelman Speler van het Seizoen is, betekent dit dat er iets mis is. Hopelijk is hij dit seizoen geen Speler van het Seizoen, maar hopelijk blijft hij belangrijke reddingen maken."

De manager zag zijn wens afgelopen seizoen uitkomen, waar de invloed van De Gea tijdens het succesvolle Europa League-seizoen, wat winst van de beker opleverde, beperkt was. Echter, dit seizoen gaat het scenario tussen 2013 en 2016 zich herhalen, waarbij de Spanjaard een aantal fenomenale reddingen verrichte, in een seizoen waarin bewezen is dat United nog steeds genoeg te doen heeft om de stroom kansen van de tegenstander te doen stoppen.

Tijdens zijn indrukwekkende wedstrijd in december tegen Arsenal maakte hij in totaal veertien reddingen, waaronder een ongelooflijke dubbele redding om Alexandre Lacazette van het scoren te houden met een katachtige reflex met zijn rechterhand en een schot van Alexis Sánchez te keren met zijn uitgestrekte been. Een paar prachtige reflexen in de uitwedstrijd tegen Sevilla liet United langer leven dan ze misschien verdienden in hun gelijkspel in de Champions League in februari.

David de Gea - 2018 (Bron: Youtube)

De wedstrijden tegen Crystal Palace en Manchester City in februari en maart hadden misschien geen overwinning opgeleverd als er geen sensationele reddingen waren geweest van De Gea. Op Selhurst Park hield hij Christian Benteke van het scoren af en de kopbal van Sergio Agüero in het Etihad Stadium was geen partij voor de 27-jarige Spanjaard.

Zoals de meeste zomers, zou United's meeste werk kunnen liggen in het behouden van De Gea bij de club. Hij hield zestien keer de nul dit seizoen in de Premier League, het meeste van alle doelmannen, en zijn reputatie als 's werelds beste doelman is alleen maar toegenomen in de loop van het seizoen 2017/18.