Derdeklasser naar Franse bekerfinale

heywoodu

De Coupe de France, de voornaamste bekercompetitie in Frankrijk, kent een opvallende finalist. Les Herbiers plaatste zich dinsdagavond voor de eindstrijd en dat die club weinig bekendheid geniet kan kloppen: men speelt in de Championnat National, het derde niveau in Frankrijk.

Les Herbiers stroomde in de zevende ronde in het ruim zevenduizend clubs tellende toernooi in, dezelfde ronde waarin ook de Ligue 2-clubs instroomden. De teams uit de Ligue 1 kwamen er wat later bij en Les Herbiers had geluk: het ontweek de topteams keer op keer in de lotingen.

In de achtste finales werd het tegenwoordig in de Ligue 2 spelende AJ Auxerre met 0-3 uitgeschakeld, RC Lens (Ligue 2) ging er na penalties aan in de kwartfinales. Dat duel werd overigens gespeeld in het Stade de la Beaujoire in het nabije Nantes, want het stadion van Les Herbiers is veel te klein.

In het eigen Stade Massabielle kan men vijfduizend toeschouwers kwijt, het Stade de la Beaujoire biedt plaats aan bijna 40.000 man en dus werd daar ook de halve finale gespeeld. Tegenstander was FC Chambly, dat net als Les Herbiers uitkomt in de Championnat National.

Voor 34.653 fans, een record voor een wedstrijd tussen derdeklassers, opende Florian David na een half uur de score. Ambroise Gboho schoot tien minuten voor tijd de 2-0 binnen en dus plaatste Les Herbiers zich voor het eerst in het 99-jarige bestaan van de club voor de finale.

SM Caen en Paris Saint-Germain spelen woensdag de andere halve finale.