Van Gerwen onderuit in Ahoy, Van Barneveld wint wel

Het is donderdagav....nee, het is woensdagavond! Begin maart werd de avond in Exeter afgelast wegens het slechte weer en dus gaan we vandaag, op een woensdag, al darten in het Rotterdamse Ahoy. Even na acht uur gaan we los en op donderdag volgt dan nóg een avond, een heuse double header. Er is gelukkig geen Europa League-voetbal, dus we kunnen gewoon live inschakelen op RTL7, met de immer vrolijke Koert Westerman.

Michael Smith (ENG) - Gary Anderson (SCO) 2-7
Smith leek bepaald niet op zijn gemak in het overvolle Ahoy, waar hij met wat moeite na drie legs op het scorebord kwam: 2-1. Smith begon wel wat beter te spelen, maar The Flying Scotsman speerde de darts achter elkaar de triple 20 in en was niet te houden: 5-1. Smith wist toevallig nog wel een leg te winnen, maar met een heerlijke 138-finish gooide een briljant spelende Anderson de wedstrijd met 7-2 uit.

Michael Smith - Gary Anderson (Bron: PDC)
Michael Smith - Gary Anderson (Bron: PDC)

Rob Cross (ENG) - Daryl Gurney (NIR) 7-4
Gurney bakte er aanvankelijk weinig van en met een aantal zeer fraaie finishes gooide Cross zich in no-time naar een 5-0 voorsprong. Toch kwam de Noord-Ier wat beter in zijn spel en vier legs later gloorde er weer wat hoop: 6-3. Met een 138-finish kwam Gurney echt weer in de buurt, maar Cross maakte het vervolgens keurig af: 7-4.

Rob Cross - Daryl Gurney (Bron: PDC)
Rob Cross - Daryl Gurney (Bron: PDC)

Raymond van Barneveld (NED) - Simon Whitlock (AUS) 7-3
Aangemoedigd door de in enorme getale aanwezige Barney Army werkte de Nederlander zich al snel naar 3-0, waarna Whitlock zijn eerste leg pakte. De Australiër kwam er echter geen moment echt aan te pas en met uitstekend spel maakte Van Barneveld het eerste karwei van de week in Rotterdam af: 7-3.

Overigens toonde Van Barneveld vroeg in het duel nog even zijn eerlijke kant: hij gooide triple 20, triple 20....triple 1, maar de caller zag de laatste pijl in de triple 20 landen - zo dacht hij - en riep 180. Van Barneveld corrigeerde Paul Hinks even en de boel klopte weer.

Raymond van Barneveld - Simon Whitlock (Bron: PDC)
Raymond van Barneveld - Simon Whitlock (Bron: PDC)

Peter Wright (SCO) - Michael van Gerwen (NED) 7-5
Het publiek kon Van Gerwen vroeg in de wedstrijd niet echt helpen en met twee achtereenvolgende grotemannenfinishes van 98 en 84 gooide Wright zich naar een 4-1 voorsprong, ondanks een gemiddelde van bijna 110 van Van Gerwen. Het Rotterdamse publiek werd alsmaar irritanter en begon steeds luider te fluiten, maar toch hield Wright het hoofd koel: 5-2.

De zege voor Wright was zeker nog niet binnen: Van Gerwen won de achtste leg en met een finish van 94 en een snaarstrakke 148-finish trok hij de stand weer helemaal gelijk. Wright kwam op 6-5 en leek Van Gerwen door het missen van de single 20 een kans op een punt te bieden, maar MVG ging de fout in. Wright maakte het alsnog af en won met 7-5, pas zijn tweede overwinning in de Premier League - eerder won Wright ook al van uitgerekend Van Gerwen.

Peter Wright - Michael van Gerwen (Bron: PDC)
Peter Wright - Michael van Gerwen (Bron: PDC)

Rob Cross (ENG) - Gary Anderson (SCO)
De heren stonden een aantal sterke finishes te gooien. Zo gooide Anderson achtereenvolgens 120 en 104 uit om zo op een 3-2 voorsprong te komen, waarna hij dat liet volgen door een 117-finish. De eerste vijf dubbels gooide Anderson allemaal raak, de zesde ging mis: hij gooide vlak naast dubbel 12 en gooide daardoor nét geen negendarter, hoewel hij met wat moeite wel de leg pakte: 6-2. Cross pakte nog een leg, maar Anderson maakte het met 7-3 netjes af.

Rob Cross - Gary Anderson (Bron: PDC)
Rob Cross - Gary Anderson (Bron: PDC)