O'Connor wint derde etappe Tour of the Alps, Pinot nieuwe leider

Ben O'Connor heeft de derde etappe in de Tour of the Alps gewonnen. De Australiër in dienst van Dimension Data kwam in Merano solo over de finish. Thibaut Pinot werd op vijf seconden tweede. De Fransman van Groupama - FDJ neemt wel de leiderstrui over van Iván Ramiro Sosa, die meer dan vier minuten verloor door een valpartij.

Een kopgroep met Giovanni Visconti (Bahrain Merida), Matteo Montaguti (AG2R La Mondiale), Manuel Senni (Bardiani - CSF) en Stephen Rabitsch (Felbermayr - Simplon Wels) kregen een voorsprong van een kleine vier minuten op het peloton.

Al na vijftig kilometer lieten de favorieten zich zien in de derde etappe van de Tour of the Alps. Pinot reed samen met Domenico Pozzovivo en Ben O'Connor naar de kopgroep. Chris Froome moest passen en moest in de achtervolging, net zoals Miguel Ángel López. De Colombiaanse klimmer, winnaar van de tweede etappe, zette zijn hele ploeg in de achtervolging op Pinot en Pozzovivo.

Het uitgedunde peloton kwam terug tot dertig seconden van de kopgroep, waarna Froome zelf in de achtervolging ging. De Brit van Team Sky kreeg Luis Léon Sánchez, Miguel Ángel López, Sosa en George Bennett mee in zijn kielzog. In de afdaling, op 25 kilometer van de meet, wisten de achtervolgers de aansluiting te maken met het koptrio. Sosa, de klassementleider was daar niet meer bij. De 20-jarige Colombiaan kwam hard ten val en finishte op meer dan vier minuten van de winnaar, waardoor hij een goed klassement kan vergeten.

Op drie kilometer van de finish zag O'Connor zijn kans. De 22-jarige Australier plaatste zijn aanval hield knap stand en boekte daarmee zijn eerste zege van het jaar. Vorig jaar won hij ook al een etappe in de Ronde van Oostenrijk. Pinot kwam als tweede over de streep en neemt de leiding in het algemeen klassement over. De Fransman heeft vijftien seconden voorsprong op López en Pozzovivo. Froome staat op de vierde plaats met een achterstand van zestien seconden op Pinot.