FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 5 november 2017

Depay trefzeker bij ruime derbywinst Lyon, veldbestorming na provocatie Fekir

Olympique Lyon heeft in de Ligue 1 een ruime zege geboekt. De club ging met Kenny Tete en Memphis Depay in de basis op bezoek bij aartsrivaal Saint-Etiènne, de Derby Rhône-Alpes.

Al na tien minuten kreeg Depay de bal aangespeeld in het strafschopgebied, waarna hij de doelman op beheerste wijze verschalkte: 0-1, alweer zijn zesde goal van het seizoen. Een kwartier later was Nabil Fekir trefzeker, alweer zijn tiende goal van de competitie.

Bij de thuisploeg werd Leo Lacroix kort na rust van het veld gestuurd en na een klein uur spelen werd Mariano Diaz bediend door Tete: 0-3. Diaz gaf op zijn beurt de assist aan Bertrand Traoré, die de vierde treffer van de avond op liet tekenen.

Vijf minuten voor het einde ging het fout: Fekir scoorde de 0-5 en provoceerde de thuisfans door, op z'n Lionel Messi's, zijn shirt aan het publiek te tonen. Dat kon men niet heel erg waarderen, wat resulteerde in een invasie van toeschouwers op het veld. De ME veegde de boel weer schoon, waarna de resterende minuten uitgespeeld konden worden.

Uitslagen Ligue 1
Saint-Etiènne - Olympique Lyon 0-5
OGC Nice - Dijon 1-0
Olympique Marseille - Caen 5-0
Metz - Lille 0-3

Real Madrid maakt geen fout tegen Las Palmas

Real Madrid heeft zondagavond in La Liga gedaan wat het moest doen. De ploeg van trainer Zinédine Zidane legde Las Palmas over de knie.

De aanwezige toeschouwers in Bernabéu moesten tot vlak voor de pauze wachten tot de score werd geopend. Cristiano Ronaldo was met een schot op de paal het dichtst bij een treffer geweest voordat Casemiro op slag van rust scoorde. De Braziliaan kopte raak nadat een voorzet vanaf de rechterflank werd verlengd door een speler van Las Palmas.

Tien minuten na rust verdubbelde Real de marge via Marco Asensio. De Spanjaard pikte de bal aan de rand van het strafschopgebied op en hij knalde prachtig raak: 2-0. Na 74 minuten viel ook nog een derde Madrileense goal toen Isco een lage voorzet van Cristiano Ronaldo afwerkte.

Las Palmas, dat met zes punten voorlaatste staat in La Liga, was niet bij machte om daar iets tegen in te brengen. De bezoekers losten in de hele wedstrijd maar één poging op doel af. Real Madrid staat nu derde, op evenveel punten als nummer vier Atlético Madrid. Het gat met koploper Barcelona is acht punten.

Uitslagen La Liga
Real Madrid - Las Palmas 3-0
Levante - Girona 1-2
Celta de Vigo - Athletic de Bilbao 3-1
Real Sociedad - Eibar 3-1
Villarreal - Malaga 2-0

Hattrick Van Gerwen op World Series of Darts

Michael van Gerwen heeft voor de derde keer op rij de World Series of Darts Finals gewonnen. Nadat hij in 2015 en 2016 Peter Wright tegenover zich zag in de finale, was het vandaag de beurt aan Gary Anderson. Het werd 11-6 in de finale voor de wereldkampioen. 

Nadat de eerste drie legs van de partij met de darts mee gingen plaatste Van Gerwen in de vierde leg een break door middel van een 130-finish. De Nederlander bleef goed spelen en vergrootte zijn voorsprong in de volgende legs naar 6-2. Anderson maakte een break ongedaan en het was 6-4 bij de break. 

De titelverdediger nam na de pauze de touwtjes in handen en won vier legs een op rij.  Hij was nog maar één leg verwijderd te zijn van de titel. De Schot maakte er met twee gewonnen legs nog 10-6 van, maar in de zeventiende leg viel dankzij een 87-finish van de Nederlander alsnog de beslissing.

Eerder in de halve finales speelde Van Gerwen tegen Daryl Gurney. De Noord-Ier stond bij de eerste onderbreking aan de leiding met 3-2. Van Gerwen liet zich niet uit het lood slaan en speelde lang haasje-over met Gurney. Na tien legs hielden de mannen elkaar in evenwicht: 5-5. Van Gerwen schakelde een tandje bij en won vijf legs op een rij. Gurney kwam nog terug tot 10-8, maar daarna maakte Van Gerwen het af. Het werd 11-8. Gary Anderson won in de halve finale van James Wade met 11-5. 

Het dartseizoen gaat volgende week verder met de Grand Slam of Darts. Maandag daarvoor is het kwalificatietoernooi. Er zijn nog acht plekken te vergeven. Namens Nederland zijn Michael van Gerwen, Raymond van Barneveld, Berry van Peer en Danny Noppert al zeker van deelname. 

Michael van Gerwen wint opnieuw WSOD Finals. (PRO SHOTS/Joris Verwijst)
Michael van Gerwen wint opnieuw WSOD Finals. (PRO SHOTS/Joris Verwijst)

Vrouw krabt DNA van inbreker

Een inwoonster van het Engelse Watford heeft opzettelijk een in haar huis aangetroffen inbreker gekrabd, zodat de politie zijn DNA onder haar nagels vandaan kon peuteren. De boef kon vervolgens worden ingerekend.

Annie-Laure Promonet (42) betrapte de 40-jarige Marvyn Mulvey toen hij haar latop probeerde te stelen. Ze moest snel denken, bleek tijdens de rechtszaak vrijdag. "Ik dacht dat ik zijn gezicht zou moeten zien, proberen z'n DNA te bemachtigen en tegelijkertijd onthouden wat voor kleren hij aanhad", zei de vrouw volgens de BBC.

"Ik geen tijd om in paniek te raken. Als ik een paar seconden extra had gehad, had ik beseft dat het eigenlijk gevaarlijk was." Dat was het inderdaad, want Mulvey pakte een wijnfles en sloeg de vrouw tegen de grond. Toch slaagde ze erin de inbreker te krabben en de diefstal van haar laptop te voorkomen.

De dief ging er vervolgens met de huissleutels vandoor. Het is onduidelijk wat hij bij een nieuw bezoek nog meer van plan was, maar schijnbaar had Mulvey al het een en ander op z'n kerfstok. Hij draait namelijk voor zeveneneenhalf jaar de cel in. Promonet heeft er naast een aantal verwondingen een prijs van 350 pond aan overgehouden wegens getoonde moed.

Preventief fouilleren in Venlo na 'Blerick'

De politie kan voortaan mensen in een groot deel van de gemeente Venlo preventief fouilleren op verboden wapenbezit, ook zonder concrete verdenking. Op die manier wil de gemeente nieuw geweld voorkomen. De zondag afgekondigde maatregel geldt voor één maand en houdt verband met de moord op de 22-jarige Ömer Köksal afgelopen woensdag in Blerick.

"Na het geweld tegen de politie woensdag en journalisten donderdag, is het rustiger geworden", zegt burgemeester Antoin Scholten. "De dagen daarna zijn er toch weer geweldsincidenten geweest die te relateren zijn aan het schietincident in Blerick. Ik wil er geen enkel misverstand over laten bestaan wie de baas is op straat in onze gemeente."

Een woordvoerster van de politie wees zondag in een toelichting op een autobrand in Blerick in de nacht van zaterdag op zondag, en een mishandeling in Venlo zaterdag. Beide incidenten staan mogelijk in verband met de dood van Köksal.

Preventief fouilleren in Venlo na 'Blerick'
Preventief fouilleren in Venlo na 'Blerick' (Foto: ANP)

Paradise Papers: miljoenen gelekte bestanden over belastingontwijking

De Paradise Papers zijn zijn miljoenen e-mails, spreadsheets en andere documenten van juridisch adviesbureau Appleby en trustkantoor Estera die gelekt zijn naar Süddeutsche Zeitung. Die zijn daarop via het International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) gedeeld met media in 67 landen, waaronder in Nederland Trouw en het FD. Onder meer de Britse koningin en de Amerikaanse minister van Handel worden erin genoemd.

Het lek van in totaal 13,4 miljoen bestanden bevat daarnaast gegevens van het kleinere Singaporese kantoor Asiaciti Trust en de bedrijfsregisters van negentien jurisdicties, meestal eilandjes die bekendstaan om hun voordelige belastingtarieven en hun strikte geheimhouding.

Appleby is volgens het FD, één van de meest prestigieuze kantoren die werken vanuit belastingparadijzen. De klanten zijn volgens de krant dan ook minder omstreden en veelal gaat het om multinationals die legale structuren opzetten om belastingen te ontwijken. Toch vinden er ook omstreden praktijken plaats. De komende dagen en weken zeggen ICIJ en media wereldwijd daarvan tal van voorbeelden publiceren.

Minister van Handel
De BBC pakte zondag groot uit met een artikel waaruit blijkt dat koningin Elizabeth II onder de naam Duchy of Lancaster miljoenen in belastingparadijzen heeft geïnvesteerd. Daarnaast wordt gemeld dat Wilbur Ross, de Amerikaanse minister van Handel, belangen heeft in een Russisch bedrijf dat onder Amerikaanse sancties valt.

Ross heeft belangen in een scheepvaartbedrijf Navigator dat zaken doet met het Russische bedrijf Sibur dat deels in handen is van de schoonzoon van de Russische president Poetin. Het betreft een van de weinige investeringen die Ross niet heeft afgestoten bij zijn aantreden als minister van handel begin dit jaar. De banden zijn opmerkelijk, er loopt al maanden een onderzoek naar Russische inmenging in de Amerikaanse verkiezingen.

In de documenten duikt ook Stephen Bronfman op, hij is de fondsenwerver van de Canadese premier Justin Trudeau. Hij zou betrokken zijn geweest bij het wegsluizen van miljoenen dollars naar de Kaaiman Eilanden.

Paradise Papers: 13 miljoen gelekte bestanden
Paradise Papers: miljoenen gelekte bestanden over belastingontwijking (Foto: ANP)

'Uitblijven brexitdeal slecht voor Britse economie'

De Britse economie zal op korte termijn waarschijnlijk langzamer groeien, als de regering in Londen er bij de brexit-onderhandelingen niet in slaagt om een handelsdeal met de Europese Unie te sluiten. Dat heeft gouverneur Mark Carney van de Bank of England gezegd in een interview met de Britse tv-zender ITV.

"Als we minder toegang hebben tot de interne markt van de EU dan nu, zal deze economie zich op de korte termijn zonder enige twijfel moeten heroriënteren. Tijdens die periode zal dat druk zetten op de groei", aldus de centralebankpresident.

Europese regeringsleiders vonden vorige maand dat er nog niet voldoende voortgang was in de onderhandelingen met de Britse regering om al te gaan praten over de handelsrelatie na de brexit. Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker zei er evenwel toch vanuit te gaan dat de zaken zijn geregeld als de Britten eind maart 2019 uit de EU stappen.

'Uitblijven deal slecht voor Britse economie'
'Uitblijven brexitdeal slecht voor Britse economie' (Foto: ANP)

Babel helpt Besiktas naar winst met goal en assist

Ryan Babel zal zich met een prima gevoel kunnen melden bij het Nederlands elftal, waarmee hij de komende week twee vriendschappelijke wedstrijden speelt. De spits was zondag van groot belang voor Besiktas, dat op bezoek ging bij Göztepe.

Al na zeven minuten stelde Babel met een assist Anderson Talisca in staat om de score te openen. Twee minuten na rust was de Oranje-international zelf aan de beurt en tekende hij voor de 0-2.

Een minuut of vijf later scoorde Cenk Tosun ook nog de 0-3, waardoor de goal van Nabil Ghilas namens Göztepe niet meer genoeg was: 1-3. Jeremain Lens bleef de hele wedstrijd op de bank bij Besiktas. 

Na elf wedstrijden staat Besiktas op plek drie met 21 punten, twee minder dan Basaksehir. Galatsaray heeft met 26 punten de leiding in handen.

Saoedische prins en regeringsfunctionarissen omgekomen bij helikopterongeluk

Bij een helikopterongeluk in Saoedi-Arabië zouden een prins en meerdere regeringsfunctionarissen om het leven zijn gekomen. Dat meldt de Saoedische krant Al Madina. Het ongeval vond laat op zondagmiddag plaats in de zuidoostelijker provincie Asir, dat in het uiterste zuiden grenst aan Jemen.

Hoeveel mensen in de helikopter aanwezig waren is nog niet bekend, maar wel melden lokale media dat prins Mansour bin Muqrin, plaatsvervangend gouverneur van de provincie en zoon van voormalig kroonprins Muqrin al-Saud, onder de doden is.

Eerste Bundesliga-goal Rekik, Hoffenheim houdt aansluiting

Karim Rekik heeft zijn eerste treffer in de Bundesliga te pakken. De van Olympique Marseille overgekomen verdediger was namens Hertha BSC trefzeker op bezoek bij VfL Wolfsburg, waar Paul Verhaegh het hele duel speelde.

Vedad Ibisevic zette Hertha al in de eerste minuut op voorsprong, maar in de vijf minuten voor rust draaide Wolfsburg de wedstrijd helemaal om. Yunus Malli tekende voor de gelijkmaker, Mario Gomez - die twintig minuten eerder een penalty mistte - zette Wolfsburg op voorsprong.

Vroeg in de tweede helft was het de beurt aan Rekik, die Hertha op gelijke hoogte bracht. Divock Origi zette Wolfsburg wederom op voorsprong, maar invaller Davie Selke bracht in de 83e minuut de 3-3 eindstand op de borden.

1899 Hoffenheim ging op bezoek bij 1. FC Köln en dat leverde een 0-3 overwinning op. Köln, vorig jaar nog goed genoeg om Europees voetbal af te dwingen, bungelt kansloos onderaan en Dennis Geiger zette de thuisploeg al binnen tien minuten op achterstand. Sandro Wagner tekende vanaf elf meter voor de 0-2 en in de laatste minuten maakte hij ook de 0-3 nog.

Hoffenheim staat zo op negentien punten, één minder dan Borussia Dortmund en Schalke 04. RB Leipzig heeft er 22, Bayern München leidt met 26 punten.

Rose wint Turks Open, Luiten zestiende

Joost Luiten is bij het Turks Open in Antalya als zestiende geëindigd. De Nederlandse golfer kwam op de laatste dag tot een dagscore van 70 (-1). Justin Rose behaalde zijn tweede zege op rij op de Europese Tour. Na de winst in Shanghai was de Brit ook de beste in Turkije.

"Ik heb mezelf niet weten te belonen deze week", aldus Luiten op de website Golf.nl. Luiten stond na de eerste dag op de gedeelde eerste plaats. "Ik heb goed gespeeld van tee tot green, maar de putter deed het twee dagen wel en twee dagen niet."

Met een birdie op de laatste hole trok Justin Rose de zege naar zich toe. De olympisch kampioen van Rio stond met de laatste hole nog gelijk met de Belg Nicolas Colsaerts, maar de Brit maakte op de laatste hole een birdie, terwijl Colsaerts een par maakte. De Belgische golfer moest de tweede plek delen met de Zuid-Afrikaan Dylan Frittelli die de beste dagscore (64) had.

Morata kopt Chelsea langs United, miraculeuze zege Everton

Chelsea heeft zondagavond de topper tegen Manchester United gewonnen. De winnende treffer op Stamford Bridge werd gemaakt door Álvaro Morata.

Chelsea verloor al sinds oktober 2012 niet meer op eigen veld van Manchester United. The Blues dachten in de eerste helft op voorsprong te komen toen Phil Jones de bal in eigen doel werkte. Vanwege een duwfout van Morata ging het feestje voor de Londenaren echter niet door.

Voor rust kregen beide partijen enkele mogelijheden en na de onderbreking had Chelsea het betere van het spel. Morata en Hazard waren al gevaarlijk geweest toen de Spanjaard na 55 minuten prachtig raak kopte uit een voorzet van César Azpilicueta.

Manchester United kwam in de zoektocht naar de gelijkmaker niet verder dan volley's van Ander Herrera en Marcus Rashford. Het team van Antonio Conte hield stand en vindt nu aansluiting bij United en Tottenham Hotspur, die allebei één punt meer hebben. Het gat tussen koploper Manchester City en de nummers twee en drie is nu acht punten.

Everton - Watford 3-2
In Liverpool ging Watford op bezoek bij Everton, wat eindelijk weer eens wist te winnen. Dat had wel de nodige voeten in de aarde, want dankzij Richarlison en Christian Kabasela kwam Watford in de eerste twintig minuten van de tweede helft op 0-2. 

Baye Oumar Niasse scoorde al snel de aansluitingstreffer voor Everton en Dominic Calvert-Lewin trok de stand zeven minuten later al gelijk. Interimmanager David Unsworth zag vervolgens hoe Leighton Baines in de blessuretijd vanaf elf meter de 3-2 binnen schoot. 

Tom Cleverley kreeg in de tiende minuut van de veertien minuten durende blessuretijd nog een kans om Watford vanaf de stip op gelijke hoogte te brengen, maar dat lukte niet.

Tottenham Hotspur - Crystal Palace 1-0
Tottenham Hotspur heeft een nipte zege geboekt op stadgenoot Crystal Palace. De thuisploeg had het op Wembley niet makkelijk. In de Champions League imponeerde Tottenham woensdag nog tegen Real Madrid, maar tegen de hekkensluiter van Engeland liet de ploeg in de eerste helft weinig zien. Crystal Palace bleef eenvoudig overeind en vlak voor rust was Scott Dann zelfs dicht bij de openingstreffer voor de gasten. Paulo Gazzaniga, die keepte bij afwezigheid van de geblesseerde Hugo Lloris en Michel Vorm, bracht redding voor de Spurs.

Na rust waren ook Andros Townsend en Luka Milivojevic bijna trefzeker. Gazzaniga redde op fraaie wijze een kopbal van laatstgenoemde speler. Aan de andere kant was Harry Kane nagenoeg onzichtbaar, maar gelukkig voor de Spurs wist Heung-Min Son wel te scoren. Door zijn rake knal van net buiten het strafschopgebied pakte Tottenham toch drie punten.

Het team van Mauricio Pochettino staat nu derde met 23 punten. Manchester United, dat later nog tegen Chelsea speelt (uit), is de nummer twee met eveneens 23 punten.

Twee keer zilver baanwielrenners op WB

Op de derde dag van de wereldbekerwedstrijden in Polen heeft de Nederlandse baanploeg tweemaal zilver behaald. In het Poolse Pruszków behaalde Annemiek van Vleuten zilver op de het onderdeel individuele achtervolging.

Van Vleuten had zich in de ochtend geplaatst als tweede geplaatst voor de finale van de individuele achtervolging. In de finale moest de wereldkampioene tijdrijden op de weg het afleggen tegen de Poolse Justyna Kaczkowska, die een tijd van 2.21,401 klokte. Van Vleuten was twee seconden langzamer dan de Poolse.

Het zilver van Van Vleuten was niet de enige medaille voor Nederland. Ook de Nederlandse teamsprinters pakte het zilver. In de finale was Duitsland met Pauline Sophie Grabosch en Kristina Vogel één halve seconde sneller dan Hetty van de Wouw en Kyra Lamberink.

Kirsten Wild en Nina Kessler kwamen in actie op het onderdeel koppelkoers. De Nederlandse ploeg zou vierde worden met tien punten. Het goud ging naar het Belgisch koppel Jolien D'hoore en Lotte Kopecky met 29 punten.

Ook Harrie Lavreysen zou in actie komen op de laatste dag van de wereldbekerwedstrijden in Polen. De Nederlandse sprinter had in de ochtend de snelste tijd neergezet in de sprint.

In de halve finales werd de 20-jarige sprinter uitgeschakeld door de Australiër Matthew Glaetzer in drie heats. In de beslissende sprint kwam Lavreysen zes duizendsten van een seconde te kort tegen de nummer vier van de olympische spelen in Rio, die vervolgens ook de finale won tegen de Pool Mateusz Rudyk.

In de troostfinale verloor Lavreysen in twee heats van de de Nieuw-Zeelander Edward Dawkins.

Volleyballers Groningen en Sliedrecht houden maximale score

In het Nederlandse volleybal stond gedurende het weekeinde weer een volledige speelronde op het programma, wat zowel bij de dames als bij de heren resulteerde in één club die nog op de maximale score staat.

Bij de mannen kreeg het Groningse Abiant Lycurgus bezoek van SV Land Taurus uit Houten. Dat werd geen enkel probleem voor de landskampioen, die de nummer vier van de competitie in drie simpele sets opzij wist te zetten. Na zes wedstrijden staat Lycurgus zo bovenaan met de maximale score van achttien punten. Seesing Orion ging op bezoek bij Inter Rijswijk en won daar vrij simpel, waarmee de Doetinchemmers met zeventien punten - ze wonnen één keer met 3-2 - op plek twee staan.

Uitslagen Eredivisie volleybal mannen
Advisie/SSS 3 Zaanstad 0
(25-17,25-12,25-18)

Inter Rijswijk 0 Seesing Orion 3
(19-25,17-25,20-25)

Coníche Zwolle 2 Draisma Dynamo 3
(18-25,19-25,27-25,26-24,8-15)

Abiant Lycurgus 3 SV Land Taurus 0
(25-16,25-17,25-16)

Vallei Prins 2 Talentteam 3
(34-36,25-17,21-25,25-21,11-15)

Bij de vrouwen blijft landskampioen Sliedrecht Sport ongenaakbaar. De eerste vijf wedstrijden leverden slechts twee verloren sets op en ook tegen Regio Zwolle kwamen er geen problemen: 3-0, waarmee Sliedrecht op het maximale aantal van achttien punten staat. VC Sneek boekte eveneens een simpele zege en staat op zestien punten, maar wel met één wedstrijd meer dan Sliedrecht.

Uitslagen Eredivisie volleybal vrouwen
Coolen-Alterno 3 Nering Bögel/Weert 2
(20-25,22-25,29-27,31-29,15-12)

Springendal/Set-Up'65 3 Flynth FAST 2
(22-25,26-24,23-25,25-21,15-12)

Sliedrecht Sport 3 Regio Zwolle 0
(25-16,25-22,25-21)

Peelpush 0 VC Sneek 3
(19-25,22-25,16-25)

Eurosped 3 Talentteam 2
(22-25,25-18,23-25,25-19,15-9)

TelSell verkoopt gebakken lucht

Nou wisten jullie dat allang, maar dit staaltje van gebakken lucht wilden we jullie niet onthouden. Op TelSell wordt een 'Lanaform Luxury Up and Down trilplaat' verkocht. Briljante uitvinding volgens TelSell want: slechts tien minuten op de trilplaat staat gelijk aan een uur sporten! Ja u hoort het goed dames (en heren). Een uur sporten in slechts tien minuten.  Ook pakt het spieren aan die je in het normale leven weinig gebruikt, verbetert het je conditie en doorbloeding en krijg je sterkere en soepelere spieren. Dan is 239,95 euro een koopje toch? 

Gelukkig zijn er ook nog mensen die wel verstand van zaken hebben zoals de heer Peter Hollander, emeritus hoogleraar inspanningsfysiologie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Hollander: "Als je spieren sterker wil maken moet je de spieren gebruiken en ook een beetje zwaar. Iedereen die spierkracht wil kweken moet oefeningen met z'n spieren doen, maar als je dat uitsluitend wil laten doen door te staan op die trilplaat, dan gebeurt er niks." Voor je conditie heb je er ook net niks aan volgens hem: "flauwekul".  Waarvan akte. 

Van Gerwen overklast Cross in kwartfinale World Series of Darts

Michael van Gerwen staat zondagavond in de halve finale van de World Series of Darts Finals. In de kwartfinale was de Nederlander veel te sterk voor Rob Cross: 10-4. 

Cross is bezig aan een zeer indrukwekkend debuutseizoen bij de PDC. Zo won hij vier Players Championships en vorig weekend haalde de Engelsman ook al de finale van het EK Darts, die hij ook verloor van Van Gerwen. In de kwartfinale kwam Van Gerwen snel een break voor en vanaf 6-4 stond de regerend wereldkampioen geen enkele leg meer af.

In de halve finale zondagavond zal Van Gerwen aantreden tegen Daryl Gurney. Hij won met 10-7 van Peter Wright. De andere halve finale in Glasgow gaat tussen de Schot Gary Anderson en de Engelsman James Wade. Anderson zette de Welshman Gerwyn Pryce met 10-8 opzij en Wade versloeg de Belg Dimitri Van den Bergh met 10-6.

Cast musical steunt regisseur na aantijgingen

De cast van de musical Fiddler on the Roof zegt zich niet te herkennen in "de aantijgingen die in de (sociale) media zijn verschenen" rondom hun regisseur Ruut Weissman. Dat heeft de cast laten weten via een pamflet dat zondag is verspreid onder bezoekers van de premièrevoorstelling van de musical.

Weissman kwam de afgelopen weken in opspraak. Toen hij artistiek leider was van de Amsterdamse Theaterschool zou hij niet hebben ingegrepen toen toenmalig docent Jappe Claes aan de opleiding grensoverschrijdend gedrag vertoonde richting studenten. Ook zou Weissmann zelf relaties hebben gehad met verschillende studentes.

Weissman was niet aanwezig bij de première. Eerder startten theatermakers op Facebook onder de hashtag #ikweiger een actie, bedoeld om de musical te boycotten wegens de betrokkenheid van de regisseur. De regiseur was dan ook  niet welkom op de première

Cast musical steunt regisseur na aantijgingen
Cast musical steunt regisseur na aantijgingen (Foto: BuzzE)

Geleense handbalsters blijven winnen, VOC klopt Dalfsen in topper

De handbalsters van Vlug en Lenig Geleen blijven winnen in de Eredivisie. Ook de vierde wedstrijd van het seizoen leverde een overwinning op voor de ploeg die vorig jaar nog als zevende eindigde en zo de play-offs om de landstitel misliep.

V&L kreeg Maedilon/VZV uit 't Veld op bezoek en ook dat werd niet echt een probleem. De bezoekers hadden nog geen wedstrijd gewonnen en tegen de Limburgse dames kwam daar geen verandering in: 33-23. 

Regerend landskampioen Succes Schoonmaak/VOC Amsterdam ging op bezoek bij Morrenhof Jansen/Dalfsen, de club die de zes landstitels voor die van VOC veroverde. Voor beiden was het de derde wedstrijd van het seizoen en het was VOC dat met de volle buit huiswaarts keerde: 28-31, de eerste nederlaag van het seizoen voor Dalfsen.

Cabooter HandbaL Venlo stuurde promovendus Foreholte met 29-18 terug naar Voorhout en is zo na vier wedstrijden ook nog altijd ongeslagen.

Uitslagen Eredivisie handbal vrouwen
Morrenhof Jansen/Dalfsen - Succes Schoonmaak/VOC Amsterdam 28-31
V&L Geleen - Maedilon/VZV 33-23
Cabooter/Venlo - Foreholte 29-18
Virto/Quintus - Westfriesland/SEW 38-23
Borhave - E&O 30-25

Uitslag PSV - FC Twente

In een spectaculair duel heeft PSV met 4-3 gewonnen van FC Twente. De ploeg uit Enschede kwam tot drie keer toe terug van een achterstand maar in de blessuretijd ging het helemaal mis. Thesker schoot na een pass van Locadia in eigen doel en bezorgde daarmee de Eindhovenaren de overwinning.

PSV

4 - 3

FC Twente

 14' Locadia
 61' v.Ginkel(pen)
 72' De Jong
 90+1' Thesker
   21' Thesker
 68' Lam
 75' F.Jensen
 
 Gele kaart: Ramselaar, (PSV), Thesker, Lam, (FC Twente)
 
Stadion: Philips Stadion, Eindhoven
Toeschouwers: ?
Arbiter: Higler
 
Opstelling:   Opstelling:
Zoet
Arias (Ramselaar/85)
Schwaab
Isimat-Mirin
Brenet
v.Ginkel
Pereiro
Hendrix (Luckassen/79)
Bergwijn (De Jong/67)
Locadia
Lozano
  Brondeel
Ter Avest (v.d.Lely/73)
Bijen
Thesker
Cuevas (Kvasina/90 2)
Liendl
F.Jensen
Lam
Slagveer
Boere
Tighadouini (George/71)

Nipte zege Limburg Lions in BeNe League

De handballers van de Limburg Lions hebben in de BeNe League een bijzonder nipte overwinning geboekt. De koploper kreeg in Geleen het Belgische Visé op bezoek, de nummer vier in de competitie.

Beide ploegen gingen er gelijk vol op en na nog geen kwart van de wedstrijd stond het al 9-9. In het restant van de eerste helft namen de Lions onder leiding van Mario Bergen en Ivar Stavast een voorsprong, maar met 20-18 was het bij rust nog allerminst beslist.

In de tweede helft kwam Visé terug, en na ruim tien minuten kwamen de Belgen met 24-25 zelfs op voorsprong, die ze uitbreiden naar 25-28. Halverwege kreeg Yves Vercosen een rode kaart en voor de Belgen was dat een grote klap: Vercosen was hun sterkste speler en zonder zijn invloed konden de Lions het heft langzaam in handen nemen.

De Limburgers kwamen terug tot 29-29 en liepen ruim twee minuten voor tijd uit naar 33-30. Visé kwam nog twee keer tot scoren, maar het bleef bij 33-32. Uitblinkers bij de Lions waren wederom de Portugezen João Ramos en Nuno Rebelo, goed voor bij elkaar zeventien punten.

Uitslagen BeNe League
Herpertz Bevo (NED) - Wematrans/Quintus (NED) 41-31
Kras/Volendam (NED) - Sporting Neerpelt (BEL) 37-32
JMS/Hurry Up (NED) - Initia Hasselt (BEL) 22-34
Sasja HC (BEL) - Fiqas/Aalsmeer (NED) 29-29
Callant Tongeren (BEL) - Achilles Bocholt (BEL) 21-32
OCI-Lions (NED) - Visé BM (BEL) 33-32

Kamworor wint fraaie marathon New York, Butter maakt indruk

Geoffrey Kamworor heeft de 47e editie van de marathon van New York gewonnen. De Keniaan boekte zo zijn eerste zege ooit in een grote marathon, nadat hij in Berlin al twee keer derde en een keer vierde werd.

Het werd een fraaie editie van de marathon, waar al snel duidelijk was dat het niet om de tijd ging. Een relatief grote groep bleef lang bij elkaar, met onder meer Michel Butter en Koen Naert. De Nederlander en de Belg werden na ruim tien kilometer gelost, maar sloten toch weer aan en bleven lang met de toppers meelopen.

Vanaf ongeveer 35 kilometer begonnen de op papier wat mindere goden in vrij rap tempo te lossen, waaronder Butter en Naert. Kamworor bleef uiteindelijk alleen over, maar landgenoot Wilson Kipsang was nooit ver weg. In de laatste meters zette Kipsang nog een forse sprint in, maar de ex-wereldrecordhouder kwam drie seconden tekort en zag Kamworor zegevieren in 2:10.53 uur. Met 2:12.39 eindigde Butter op een knappe zesde plek, Naert werd met 2:13.21 achtste.

Bij de vrouwen konden de Amerikanen aan het feest. De Keniaanse Mary Keitany was op jacht naar haar vierde overwinning op rij en liep lang vooraan mee. Dat deden echter wel meer vrouwen, waaronder de Italiaanse marathondebutante Sara Dossena, ex-langlaufster Eva Vrabcova uit Tsjechië en de Amerikaanse Shalane Flanagan.

Zij was het die in de slotfase veel te sterk bleek voor de rest en na 2:26.53 uur kwam Flanagan als eerste binnen in haar tweede echte stadsmarathon - ze liep al wel de Amerikaanse olympische trials en de olympische marathon in zowel 2012 als 2016. Ze was zo de eerste Amerikaanse winnares in New York sinds Miki Gorman in 1977 zegevierde. Op een minuut en één seconde van Flanagan eindigde Keitany als tweede.

FOK! Wat een weer: Perioden met zon, maar wel koude nachten

Donder in november, laat een jaar goed verlopen.

Welkom!

Het weer was vandaag toch echt wel de moeite waard. Er waren brede opklaringen, maar de lucht was erg onstabiel en met een noordwestelijke stroming werden er buien aangevoerd. In de ochtend al langs de kust, maar later trokken ze ook landinwaarts. En het waren pittige buien. Er kwam op diverse plaatsen onweer voor. Bij mij onweerde het rond 14.30. Een paar flinke klappen. Op andere plaatsen zag het dan weer wit van de hagel. Dit bijvoorbeeld in Abbenes. Ook collega Monique maakte melding van hagel, en dat terwijl ze net boodschappen wilde doen. . De wolkenluchten die bij de buien hoorden waren werkelijk prachtig! In de loop van de middag zag je de buien boven land geleidelijk aan uitsterven.

Komende uren en deels ook vannacht blijven er in de kustprovincies nog buien mogelijk, mede door een trog op hoogte boven het relatief warme zeewater. Landinwaarts is het op de meeste plaatsten droog en koelt het flink af. Ik verwacht in het diepe binnenland minima van 2 graden en daarbij komt het tot vorst aan de grond. Hoe meer westwaarts hoe minder koud het wordt. Aan zee wordt het nog zo'n 5 tot 6 graden.

Als we weer aan het werk gaan morgen dan beleven we toch wel een prima dag. Er zijn flinke perioden met zon en op de meeste plaatsen blijft het wel droog. Een heel lokaal buitje sluit ik overigens niet uit. De wind komt uit het noordwesten en neemt geleidelijk aan af en is over het algemeen zwak tot matig in het binnenland, tot vrij krachtig aan zee.

De nacht naar dinsdag verloopt koud met de eerste algemene nachtvorst. Daarover spreek ik jullie morgen weer, want er zijn nog wat addertjes onder het gras die de temperatuur nog kunnen temperen. 

Fijne avond en tot morgen!

Nederland
 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Vakantie qltel (Foto: qltel)
Een vakantiefoto van qltel in Portugal. Het uitzicht is werkelijk prachtig. Het wordt tijd dat qltel weer terug komt. ) (foto:qltel)

Racistische brandweerman Amsterdam geschorst

Een leidinggevende bij de brandweer Amsterdam-Amstelland is geschorst omdat hij racistische opmerkingen zou hebben gemaakt tegen een collega. Een woordvoerder van de brandweer bevestigde zondag berichtgeving hierover door de website ThePostOnline. Eerder dit jaar werd bij het korps al iemand anders naar huis gestuurd wegens racisme.

De geschorste medewerker is werkzaam bij de brandweer als bevelvoerder. Een woordvoerder kon geen nadere details geven over het onderzoek naar de medewerker.

In februari werd een andere brandweerman ontslagen wegens vermeende racistische uitspraken. Deze schorsing werd later door een rechter ongedaan gemaakt. In juli schreef wijlen burgemeester Eberhard van der Laan een brief aan de gemeenteraad waarin hij zijn zorgen uitte over de gedragscultuur binnen de Amsterdamse brandweer.

Brandweerman Amsterdam geschorst om racisme
Brandweerman Amsterdam geschorst om racisme (Foto: ANP)

Zwolse basketballers laten Amsterdam in tweede helft kansloos

In de Dutch Basketball League heeft Landstede Basketbal een ruime overwinning bij kunnen schrijven. In Zwolle werd vooral in de tweede helft afgerekend met Apollo Amsterdam, dat na vijf wedstrijden op 3-2 staat. Zwolle staat met 5-1 op de tweede plek, onder ZZ Leiden (5-0).

Amsterdam was in het eerste kwart nog wat sterker, maar richting de rust begon Landstede orde op zaken te stellen. Halverwege was de stand nog gelijk (45-45), maar na de pauze liepen de Zwollenaren alsmaar verder weg. Noah Dahlman en Olaf Schaftenaar tekenden beiden voor negentien punten en ook Frank House was met vijftien stuks goed op dreef voor Zwolle, dat uiteindelijk met 97-72 won.

Manchester City elimineert Arsenal in Engelse titelstrijd

Manchester City blijft op koers om kampioen van Engeland te worden. Het team van Pep Guardiola overtuigde tegen Arsenal, dat de titel nu kan vergeten. Het werd 3-1. 

The Gunners stonden vooraf al negen punten achter de koploper uit Manchester en dus mocht de ploeg van Arsène Wenger in het Etihad Stadium niet verliezen. Het zag er voor Arsenal echter al snel slecht uit, want binnen twintig minuten kwam Manchester City op voorsprong via Kevin De Bruyne. De Belg schoof de bal met links in de verre hoek langs Petr Cech.

Mede dankzij Cech, die een tweede treffer voorkwam van Sergio Agüero, gingen beide teams met 1-0 rusten. City domineerde en het kreeg kort na rust een strafschop. Nacho Monreal ging in de fout in een duel met Raheem Sterling en scheidsrechter Michael Oliver wees naar de stip. Agüero stuurde Cech vervolgens naar de verkeerde hoek: 2-0.

Een kwartier later wist Arsenal toch iets terug te doen. Alexandre Lacazette, die net Francis Coquelin was komen vervangen, gaf de Londense bezoekers weer hoop. In de slotfase kon City echter met wat geluk de zege veiligstellen. David Silva stond namelijk buitenspel toen hij in balbezit kwam en Gabriel Jesus de 3-1 liet maken.

Manchester City heeft nu acht punten voorsprong op zowel Manchester United als Tottenham Hotspur, maar United komt om 17:30 uur nog in actie tegen Chelsea (uit). Het elftal van José Mourinho lijkt voorlopig de enige titelconcurrent van City te zijn.

Fernandinho in duel met Arsenal's Aaron Ramsey. (PRO SHOTS/Action Images)
Fernandinho in duel met Arsenal's Aaron Ramsey. (PRO SHOTS/Action Images)

Politie grijpt in bij actie Duitse kolenmijn

De politie heeft ingegrepen bij de bezetting van de Duitse kolenmijn Hambach. Volgens de politie hebben 260 demonstranten de mijn verlaten op verzoek van de politie. Zij worden met terreinwagens van het terrein vervoerd.

Eerder op de dag drong een groep actievoerders, onder wie zo'n 250 Nederlanders, de bruinkoolmijn binnen als protest tegen de kolenwinning. Een onbekend aantal demonstranten is nog in de mijn. Volgens de Nederlandse actiegroepen Code Rood en Fossielvrij NL zou er pepperspray zijn gebruikt.

Politie grijpt in bij actie Duitse kolenmijn
Politie grijpt in bij actie Duitse kolenmijn (Foto: ANP)

Bloemendaal wint stormachtige hockeyklassieker; 100e goal voor De Voogd

De mannen van de Hoofdklasse hebben elke tegenstander een keer gehad en dus kan er een voorlopige score opgemaakt worden. Kampong is de gedoodverfde favoriet. De Utrechters, regerend landskampioen, hebben nog altijd niet verloren. Net als Bloemendaal, dat de topper won van Amsterdam, maar de Mussen hebben twee verliespunten meer. Voor hdm wordt het moeilijk. De Haagse mannen verloren ook van Almere en staan met slechts één punt op de laatste plek.

Bloemendaal – Amsterdam 2-0 (1-0)
Een stormachtige Klassieker. Het duel Bloemendaal tegen Amsterdam werd vijf minuten stilgelegd vanwege een hevige onweersbui. Een kleine tien minuten voor tijd barstte het onweer plots los boven 't Kopje in Bloemendaal. De stand was op dat moment 1-0 in het voordeel van Bloemendaal. Na die pauze maakte Tim Swaen in de slotfase de 2-0.

'15 Jord Beekmans 1-0
'70 Tim Swaen 2-0 (sc)

Kampong – HGC 2-1 (2-0)
We zitten op de helft van de competitie en Kampong is nog altijd ongeslagen. De Utrechter hebben pas vier verliespunten. Van HGC werd gewonnen met 2-1. De bezoekers vallen door de resultaten van vandaag terug naar het rechterrijtje.

'15 Constantijn Jonker 1-0
'22 Ties Ceulemans 2-0
'68 Nicholas Budgeon 2-1

Pinoké – Den Bosch 0-1 (0-0)
Den Bosch lijkt een patent te hebben op ontsnappingen op het laatste moment. Vorige week bogen de Brabanders een achterstand in de laatste twee minuten op in een zege. Zondag tegen Pinoké sloeg Noud Schoenaker opnieuw toe in de uiterste slotfase en veranderde daarmee het lot van de wedstrijd van een bloedeloze 0-0 naar een zege voor Den Bosch. Den Bosch staat halverwege de competitie op een zesde plek en dat is prima voor de ploeg van Eric Verboom.

'68 Noud Schoenaker

SCHC – Rotterdam 2-4 (0-1)
Na een flitsende seizoensstart, waarbij zelfs even de zesde plaats werd aangetikt, kent promovendus SCHC een wat moeilijke periode. De Bilthovenaren verloren voor de vijfde keer op rij en staan nu negende. De tegenstander van zondag, Rotterdam, was een maatje te groot voor Stichtsche. De Zuid-Hollanders liepen in 41 minuten uit naar een zeer comfortabele 0-4. Thomas Vis deed in de slotfase nog wat terug met twee strafcornergoals.

'19 Jeroen Hertzberger 0-1
'38 Simon Egerton 0-2
'39 Seve van Ass 0-3
'41 Milan van Baal 0-4
'49 Thomas Vis 1-4 (sc)
'52 Thomas Vis 2-4 (sc)

Hdm – Almere 3-5 (1-4)
Almeerse neemt de eerste driepunter mee naar huis na een overwinning op promovendus hdm. De Flevolanders hadden een missie en dat bleek de juiste. Al in het eerste kwart stonden de bezoekers met 0-3 voor. Via een strafbal en twee strafcorners kwam hdm terug in de wedstrijd, maar achterin hield Almere het vervolgens voldoende dicht voor de eerste zege van het seizoen. Almere neemt een beetje afstand naar de laatste plaats, maar het gat met nummer tien Tilburg is nog altijd groot.

'1 Stijn Jolie 0-1 (sc)
'15 Manuel Verga 0-2
'17 Deegan Huisman 0-3
'22 Sander Groenheijde 1-3 (sb)
'32 Terrance Pieters 1-4
'39 Kieran Dartée 2-4 (sc)
'42 Kieran Dartée 3-4 (sc)
'50 Stijn Jolie 3-5

Oranje-Rood – Tilburg 2-0
In een Brabants onderonsje was Oranje-Rood – zoals verwacht – de betere. De Eindhovenaren boekten een solide 2-0 zege op Tilburg. Bob de Voogd maakte zijn honderdste treffer in de Hoofdklasse.

'21 Mink van der Weerden 1-0 (sc)
'23 Bob de Voogd 2-0

Reactie Uma Thurman gaat viraal

Een filmpje van Uma Thurman is via Twitter viraal gegaan. In de korte video zegt de actrice dat ze nog even wil wachten met een reactie op de storm aan onthullingen over ongepast gedrag en seksueel misbruik in Hollywood.

Uma gaf het korte interview half oktober aan Access Hollywood. Een journalist van Huffington Post zette het fragment op Twitter en daarna werd het door gebruikers van het microblog flink gedeeld.

De actrice was te zien in Kill Bill I en II en Pulp Fiction. Die films zijn geproduceerd door de gevallen filmmagnaat Harvey Weinstein. Ruim zeventig actrices beschuldigen hem inmiddels van seksueel ongepast gedrag. Vandaar dat Access Hollywood haar om een reactie vroeg. "Ik heb geen soundbite voor je", zegt Uma met ingehouden woede. "Dat komt omdat ik heb geleerd dat als ik iets zeg terwijl ik woedend ben ik later spijt krijg over de manier waarop ik dingen heb gezegd."

Uma zei daarom te wachten op het moment dat ze minder kwaad is. "Als het zover is, zal ik vertellen wat ik over deze kwestie heb te zeggen."


Reactie Uma Thurman gaat viraal
Reactie Uma Thurman gaat viraal (Foto: BuzzE)

Winnende Sock naar ATP Finals

Jack Sock heeft het masterstoernooi in Parijs gewonnen. In de finale was de Amerikaan qualifier Filip Krajinovic met 5-7,6-4 en 6-1 de baas. Door zijn overwinning doet hij mee aan de ATP Finals later deze maand in Londen.

Krajinovic, die in zijn eerste ATP-finale stond, knokte voor elk punt in de eindstrijd. In de derde set kwam hij echter tekort en het was vooral zijn service die hem in de steek liet.

Jack Sock naar de World Tour Finals. (PRO SHOTS/Action Images)
Jack Sock naar de World Tour Finals. (PRO SHOTS/Action Images)

Juventus en Roma profiteren van misstap Napoli en Inter

Juventus en AS Roma hebben goede zaken gedaan in de Serie A. Beide titelkandidaten pakten drie punten, terwijl koploper Napoli gelijkspeelde.

Internazionale kwam eerder op de zondag niet langs Torino (1-1) en dus kreeg Juventus de kans om de tweede plaats over te nemen. In Turijn nam promovendus Benevento na negentien minuten echter de leiding. Amato Ciciretti zorgde voor de verrassende 0-1 tussenstand.

Pas in de tweede helft lukte het Juve om die achterstand om te zetten in een overwinning. Eerst zorgde Gonzalo Higuaín voor de gelijkmaker, waarna Juan Cuadrado het winnen doelpunt maakte: 2-1. De Oude Dame heeft nog maar één punt achterstand op Napoli, dat zondag 0-0 speelde bij Chievo Verona.

Ook AS Roma wist te profiteren van die misstap van de koploper. In een doelpuntrijk duel in Florence boekten de Romeinen een 2-4 overwinning. Halverwege hadden beide teams al tweemaal gescoord en in de tweede helft stelden Kostas Manolas en Diego Perotti de zege veilig. Roma heeft vijf punten minder dan Napoli, maar de nummer vijf van de Serie A heeft nog een inhaalwedstrijd tegoed.

Russische politie pakt 260 'nationalisten' op

De Russische politie heeft meer dan 260 vermeende aanhangers van een nationalistische groepering gearresteerd. Sommigen droegen wapens en messen bij zich, meldde persbureau Tass zondag.

Naar verluidt waren aanhangers van de nationalistische beweging Artpodgotovka samengekomen op het Manege-plein, bij het Kremlin in het centrum van Moskou. De politie pakte daar 263 mensen op wegens "verstoring van de openbare orde".

De FSB, opvolger van de Russische geheime dienst KGB uit het Sovjettijdperk, verklaarde op zijn website dat alle leden van Artpodgotovka zijn gearresteerd en dat vijftien Molotov-cocktails in beslag zijn genomen.

De groep beraamde volgens de FSB ,,extremistische acties in de vorm van brandstichting van bestuursgebouwen en aanslagen op politieagenten om massale onrust uit te lokken" op 4 en 5 november, het weekend van de Dag van de Eenheid.

Russische politie pakt 260 'nationalisten' op
Russische politie pakt 260 'nationalisten' op (Foto: ANP)

Uitslag Ajax - FC Utrecht

Voor het eerst sinds februari 2012 heeft FC Utrecht op bezoek bij Ajax drie punten gepakt. Een late goal bezorgde Ajax de eerste nederlaag in vijf wedstrijden.

Gyrano Kerk en Ramon Leeuwin kregen namens Utrecht al snel kansen, maar het was Zakaria Labyad die na zes minuten op de paal schoot, om de rebound vervolgens in het doel te werken: 0-1. Met moeite kwam Ajax in de wedstrijd en kort voor rust bediende Matthijs de Ligt teamgenoot Nick Viergever, die de 1-1 maakte.

In de tweede helft was Ajax wellicht wat aanvallender, maar kreeg Utrecht de betere kansen. André Onana moest een schot van Kerk stoppen en Labyad schoot nog maar eens op de paal. In de laatste tien minuten trof Labyad dan voor de tweede keer doel, waarmee Utrecht de drie punten pakte.

Rico Strieder in duel met Ajax-speler Donny van de Beek. (PRO SHOTS/Jasper Ruhe)
Rico Strieder in duel met Ajax-speler Donny van de Beek. (PRO SHOTS/Jasper Ruhe)

AFC Ajax

1 - 2

FC Utrecht

 41' Viergever    6' Labyad
 84' Labyad
 
 Gele kaart: Schöne, Viergever, (AFC Ajax), Janssen, Labyad, Klaiber, (FC Utrecht)
 
Stadion: Amsterdam ArenA, Amsterdam
Toeschouwers: 51.758
Arbiter: Kuipers
 
Opstelling:   Opstelling:
Onana
Veltman
De Ligt
Wöber (Sinkgraven/63)
Viergever
S.de Jong (v.d.Beek/77)
Schöne (F.de Jong/63)
Ziyech
Neres
Dolberg
Younes
  Jensen
Klaiber (Troupée/ 86)
v.d.Maarel
Janssen
Leeuwin
Emanuelson
Strieder
v.d.Streek
Ayoub
Kerk (Willock/88)
Labyad

Uitslag Vitesse - PEC Zwolle

Het duel tussen Vitesse en PEC Zwolle heeft vanmiddag geen winnaar opgeleverd. De wedstrijd tussen de twee subtoppers was het aanzien niet waard. Er werden nauwelijks kansen gecreeërd, laat staan dat er gescoord werd. De eindstand was dan ook een bloedeloze 0-0.

Vitesse

0 - 0

PEC Zwolle

 
 
Stadion: Gelredome, Arnhem
Toeschouwers: ?
Arbiter: Makkelie
 
Opstelling:   Opstelling:
Pasveer
Dabo
Kasjia
Miazga
Büttner
Bruns (Mount/36)
Serero
Foor
Rashica
Matavz
Linssen
  Boer
Ehizibue
Marcellis
Sandler
v.Polen
Dekker
Saymak
Thomas
Namli
Israelsson (Nijland/84)
Ondaan (Karagounis/80)

LB: Gekke film nodig voor leven van Royston Drenthe

Lekker belangrijk: Nieuws dat je niet wilt missen!

Oud-voetballer Royston Drenthe verwacht niet dat zijn hele leven in één boek zou passen. Dat zegt de voormalig speler van Real Madrid tegenover Het Parool. Sterker nog, ook in een film wordt het lastig: "Ik denk dat je wel een gekke film nodig zou hebben voor mijn leven", zegt de 'rapper'.

Inmiddels wordt de nu 30-jarige Drenthe opgeleid tot jeugdtrainer en daarmee verdient hij beduidend minder dan in zijn tijd als voetballer. Dat merkt hij natuurlijk in zijn portemonnee en voor hij een nieuwe Rolex koopt denkt hij dan ook nog wel even na. "Als ik nu tienduizend euro op zak heb en nog drie weken door moet komen, denk ik wel even na voor ik een Rolex van achtduizend euro koop."

Het gaat weer goed met Kanye West

Na een jaar stond Kanye West zaterdagavond weer voor het eerst op een podium. De 40-jarige rapper maakte een gastoptreden bij een concert van Kid Cudi in Chicago. Kanye verraste het aanwezige publiek door samen met Cudi het nummer Father Stretch my Hands Pt 1. ten gehore te brengen.

De laatste keer dat West op het podium stond was november vorig jaar. De man van Kim Kardashian zat toen midden in zijn Saint Pablo Tour. Deze zegde hij echter af nadat hij op de psychiatrische afdeling van het UCLA-ziekenhuis terecht was gekomen door zenuwinzinking.

Het gaat inmiddels weer goed met Kanye. De rapper zou werken aan een nieuw album waarmee hij in 2018 weer op tournee wil gaan.

Kanye West maakt comeback op het podium
Kanye West maakt comeback op het podium (Foto: BuzzE)

Internazionale verspeelt punten in titelstrijd

Internazionale is er zondag niet in geslaagd om Torino te verslaan. De gasten waren in Milaan zelfs dicht bij een overwinning.

Inter kreeg voor rust via Mauro Icardi en Milan Skriniar kansjes op de openingstreffer, maar Torino liet zich ook zien. De bezoekers uit Turijn kwamen in Giuseppe Meazza goed voor de dag en Daniele Baselli wist de ploeg vlak voor rust bijna op voorsprong te zetten met een kopbal.

Na de pauze probeerde Inter meer druk te zetten naar voren. De eerste goal van de wedstrijd viel echter aan de andere kant. Door het doelpunt van Iago Falqué mocht Torino lang aanspraak maken op de tweede competitiezege op rij. Joel Chukwuma Obi kreeg met het hoofd een prima mogelijkheid om de marge te verdubbelen.

Zo'n tien minuten voor tijd wist Inter toch langszij te komen. Invaller Éder zorgde op aangeven van Icardi voor de 1-1. Doordat Matias Vecino even later het aluminium raakte, moest de thuisploeg genoegen nemen met een punt. Inter heeft één punt minder dan koploper Napoli, dat zondagmiddag tegen Chievo (uit) dus kan uitlopen naar vier punten.

Van der Poel eenvoudig naar Europese titel

Zondag is Mathieu van der Poel Europees kampioen veldrijden geworden. De Nederlander won met overmacht de wedstrijd in het Tsjechische Tabor. Lars van der Haar werd tweede. Op de derde plaats eindigde de Europees kampioen van vorig jaar Toon Aerts. Voor Van der Poel was dit de eerste EK-titel.

Na de start gingen Van der Poel en Van der Haar er als een speer vandoor. In het laatste deel van de eerste ronde kon enkel Aerts aansluiten. Het drietal had bij het ingaan van de tweede ronde al tien seconden voorsprong.

Aerts kon vervolgens het hoge tempo van de twee Nederlanders niet volgen. Even later moest ook Van der Haar afhaken bij Le phénomène. Vanaf dat moment reed Van der Poel alleen èn onbedreigd naar de zege. Ook de tweede plaats voor zijn landgenoot kwam geen enkel moment meer in gevaar.

Aerts is dan inmiddels ingelopen door een grote groep met onder ander Corné van Kessel, David van der Poel, Laurens Sweeck, Michael Vanthourenhout en de Tsjech Michael Boros. In de groep was er bij de Belgen gedurende de hele wedstrijd nauwelijks samenwerking en initiatief.

Bij het ingaan van de laatste ronde was de voorsprong voor Van der Poel opgelopen tot zesentwintig seconden op Van der Haar en zelfs meer dan anderhalve minuut op de grote groep. Alleen de strijd voor de derde plaats was nog spannend. Bij de balken sprong Vanthourenhout als enige. David van der Poel zat in zijn wiel maar bij het springen op de fiets trapte hij mis en verloor snelheid en de aansluiting. Aerts wist de aansluiting wel te vinden. In de sprint voor de derde plaats versloeg Aerts vervolgens zijn landgenoot Vanthourenhout.

Uitslag mannen
1. Mathieu van der Poel (NED)
2. Lars van der Haar (NED)
3. Toon Aerts (BEL)
4. Michael Vanthourenhout (BEL)
5. David van der Poel (NED)
6. Jens Adams (BEL)
7. Michael Boros (CZE)
8. Laurens Sweeck (BEL)
9. Corné van Kessel (NED)
10. Kevin Pauwels (BEL)

Hogenkamp verliest finale Nantes

Richel Hogenkamp is er niet in geslaagd het ITF-toernooi in het Franse Nantes te winnen. De nummer drie van de plaatsingslijst verloor in de finale met 3-6 en 4-6 van de als eerste geplaatste Kaia Kanepi uit Estland.

Kanepi, in 2012 nog een top-20 speelster maar nu de nummer 106 van de wereldranglijst, had in de eerste set aan een break bij 2-1 genoeg om de set binnen te slepen. In de tweede set leverde Hogenkamp op 3-3 haar service in en Kanepi pakte de set en daarmee de wedstrijd.

Alexstrasza laat zien wat ze kan in Heroes of the Storm

Zoals gebruikelijk is met de release van een nieuwe hero heeft Blizzard deze keer ook weer een filmpje gemaakt voor Alexstrasza in Heroes of the Storm, waarbij al haar abilities, sterke en zwakke punten worden doorsproken. De Lifebinder excelleert in zowel sustained healing als burst healing en haar trait, Dragonqueen, zorgt naast dat ze in een badass draak verandert ook dat haar abilities tijdelijk krachtiger worden.

Bekijk de spotlight in het filmpje hieronder. Alexstrasza komt deze maand nog naar Heroes of the Storm: de andere hero die aangekondigd is, Hanzo, komt in december naar de nexus.

Alexstrasza laat zien wat ze kan in Heroes of the Storm

Zwaargewicht Wilder verpulvert Stiverne en verklaart Joshua de oorlog

Bokser Deontay Wilder heeft zaterdagavond nog maar eens laten zien dat niemand anders dan Anthony Joshua het tegen hem op moet nemen in de strijd om de wereldtitel(s). 

De 32-jarige Bronzed Bomber stapte in het Barclays Centre in Brooklyn de ring in tegen de 39-jarige Canadees Bermane Stiverne, met als inzet de WBC-wereldtitel in het zwaargewicht. In januari 2015 stonden de twee al tegenover elkaar en was het Wilder die op punten won: nog altijd de enige keer in Wilder's 39 gevechten dat hij op punten in plaats van op knock-out won.

Na dat gevecht stond Stiverne in november 2015 nog in de ring - met winst op Derric Rossy - maar sindsdien kwam hij niet meer in actie. Tot zaterdag, met wederom Wilder als tegenstander. Het liep allemaal echter een tikkeltje anders dan in het eerste gevecht, waarin de Canadees zich prima staande wist te houden.

Na twee minuten in de eerste ronde sloeg Wilder zijn opponent met rechts al hard naar de grond, maar Stiverne stond op. Enkele tellen later deelde de kampioen uit het niks nog eens een paar snoeiharde klappen uit en weer ging Stiverne tegen het canvas. Opnieuw stond de Canadees op, maar nog eens een paar seconden later sloeg Wilder hem dan echt het licht uit de ogen, waarmee Stiverne's achteraf volledig kansloze missie voorbij was.

Na afloop was Wilder duidelijk in zijn boodschap richting Joshua, de ongeslagen kampioen - met louter knock-outs - bij de WBA en IBF. "Ik weet dat ik de beste ben, ben je klaar voor de test? Ik heb lang op dit gevecht gewacht. Ik verklaar je de oorlog, ga je de uitdaging aan?", klonk het richting Joshua. 

Het zou echter goed kunnen dat niet Joshua, maar de Brit Dillian Whyte de volgende tegenstander van Wilder wordt. Whyte won vorige week in een saai gevecht van de Fin Robert Helenius en pakte de WBC Silver-titel, waarmee hij in principe de eerstvolgende uitdager van de kampioen is. "Goed gedaan, maar laten we dit op 3 februari in de O2 Arena eens doen. Ik ben nooit bang en zal altijd tegen wie dan ook vechten", aldus Whyte op Twitter richting Wilder.

De Amerikaan blijft niet bepaald onder de indruk van Whyte en heeft zijn vizier gewoon op Joshua gericht, om zo de wereldtitel bij drie van de vier grootste bonden in bezit te krijgen - de Nieuw-Zeelander Joseph Parker heeft de WBO-titel. "Ze proberen me Whyte te geven, een boer, maar een koning gaat niet achter de boeren aan. Een koning pakt andere koningen. De wereld wil Joshua, de wereld wil Wilder, ik wil Joshua. Geen smoesjes of excuses meer, laten we kijken wie de beste is."

De Rus Sergey Lipinets verdedigde net als Wilder zijn wereldtitel. In het lichtweltergewicht (-63,5kg) stond de 28-jarige Samurai tegenover de Japanner Akihiro Kondo, die na 36 gevechten in Japan eindelijk buiten eigen land vocht. In Japan won hij zijn vorige vijf gevechten op knock-out, tegen Lipinets ging het naar een jurybeslissing na twaalf ronden, waarin de Rus de betere bleek.

De hoogtepunten van één ronde Wilder vs Stiverne II (Bron: YouTube)

Hockeysters Huizen pakken eerste Hoofdklasse-zege ooit

De hockeysters van Huizen hebben de eerste overwinning op het hoogste nationale niveau te pakken. Thuis versloeg de ploeg uit het Gooi medepromovendus Nijmegen met 3-1. De dames van Laren wonnen het belangrijke potje met Oranje-Rood. En SCHC moest net als de tien eerdere tegenstanders van Den Bosch dit seizoen capituleren.

Groningen – Kampong 0-2 (0-1)
Groningen sluit de eerste seizoenshelft af met slechts één punt. Dat is een flinke tegenvaller voor de vorig jaar zo verrassende formatie van Marc Materek. Zondag verloor Groningen voor de tiende keer het seizoen. Ook bij Kampong loopt het allemaal nog niet super, maar door de overwinning in het hoge noorden – de derde voor de Utrechters dit seizoen – sluiten de Utrechters de eerste seizoenshelft positief af.

'26 Michelle Fillet 0-1
'52 Sophie Bray 0-2

Huizen – Nijmegen 3-1 (1-1)
Historie in Huizen. De promovendus boekte de allereerste zege ooit in de Hoofdklasse. De overwinning werd geboekt op Nijmegen – die andere promovendus.

'25 Amber Folmer 1-0
'30 Michelle Simons 1-1
'36 Amber Folmer 2-1
'67 Gitte Michels 3-1 (sc)

Hurley – Amsterdam 0-1 (0-1)
Een hele vroege goal van Charlotte Vega bepaalde de uitkomst van het duel tussen buren Hurley en Amsterdam. Al in de vijfde minuut schoot de Amsterdamse spits raak.

'5 Charlotte Vega 0-1

Hdm – Bloemendaal 3-2 (2-0)
Hdm wint de thuiswedstrijd van Bloemendaal en blijft in het spoor van de playoff-plekken. De Haagse dames hebben inmiddels negentien punten en kunnen terugkijken op een prima eerste seizoenshelft. Bloemendaal doet het ook niet onaardig. De Mussen staan halverwege op een veilige negende plek.

'3 Julia Verschoor 1-0 (sc)
'19 Pien van Nes 2-0 (sc)
'60 Chloe Watkins 2-1
'63 Nina van der Marel 3-1
'68 Melle Spruijt 3-2 (sc)

Den Bosch – SCHC 2-0 (1-0)
Den Bosch wint van SCHC en heeft dus de eerste seizoenshelft alle duels gewonnen. Ook SCHC lukte het niet om dat te voorkomen. Stichtsche staat halverwege verrassend vijfde op de ranglijst – onder de stand van de Bilthovense dames.

'34 Ireen van den Assem 1-0
'48 Marlies Verbruggen 2-0

Oranje-Rood – Laren 0-1 (0-1)
Laren doet weer prima zaken. De jonge formatie van Robert-Jan Cox versloeg concurrent Oranje-Rood en klimt door die zege over de tegenstander heen op de ranglijst naar een fraaie derde plek.

'18 Laurien Leurink 0-1

Ajouad El Miloudi doet aangifte tegen vlogger

Ajouad El Miloudi is afgeperst door vlogger Youness Ouaali. Dat schrijft De Telegraaf. De Kaaskop of Mocro-presentator heeft hier aangifte van gedaan.

Vorig weekend kregen El Miloudi en Ouaali ruzie op straat. Volgens de advocaat van de KRO-presentator had de vlogger kritiek op het programma van Ajouad. "Hij noemde hem onder meer een vieze jood en iemand die een podium geeft aan ongelovige honden. Er ontstond een discussie, het was geen vriendschappelijk gesprek", aldus Khalid Kasem.

Kort na deze confrontatie werd El Miloudi afgeperst. Ouaali eiste 5000 euro van de presentator anders zou hij 'hem gaan exposen in zijn vlogs'. Ajouad weigerde te betalen waarop een vlog online verscheen waarin Ouaali belt met El Miloudi en een nep-sms laat zien waarin Ajouad de vlogger lijkt te bedreigen.

Ouaali is omstreden. Eerder riep de vlogger op om Israëlische toeristen in elkaar te slaan en noemde hij homo's ziekelijk. Volgens de vlogger zit homoseksualiteit tussen je oren en kan het verholpen worden.

Ajouad El Miloudi doet aangifte tegen vlogger
Ajouad El Miloudi doet aangifte tegen vlogger (Foto: BuzzE)

Uitslag ADO Den Haag - Feyenoord

ADO Den Haag en Feyenoord hebben gelijkgespeeld. In Den Haag werd het 2-2. De Rotterdammers stonden lang op achterstand, totdat El Ahmadi in de slotfase de 2-2 maakte.

Jörgensen zette Feyenoord na vier minuten op voorsprong. Later schoot hij nog naast, net als Berghuis. ADO kwam voor rust op 1-1 door een volley van Meijers. In de 55e minuut kopte Kanon ADO op voorsprong. Feyenoord leek op verlies af te stevenen, totdat El Ahmadi vier minuten voor tijd alsnog de gelijkmaker scoorde. In de rest van de wedstrijd kreeg Berghuis nog twee grote kansen, maar er werd niet meer gescoord.

ADO Den Haag speler Bjorn Johnsen (L) in duel met Feyenoord speler Jeremiah st. Juste. (PRO SHOTS/Marcel Bonte)
ADO Den Haag speler Bjorn Johnsen (L) in duel met Feyenoord speler Jeremiah st. Juste. (PRO SHOTS/Marcel Bonte)

ADO Den Haag

2 - 2

Feyenoord

44' Meijers
55' Kanon
  4' Jörgensen
86' El Ahmadi
 
Gele kaart: , Jörgensen, (Feyenoord)
 
Stadion: ADO Den Haag Stadion, Den Haag
Toeschouwers: 13.870
Arbiter: Nijhuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Zwinkels
Ebuehi
Meissner
Kanon
Meijers
Immers
El Khayati (Gorter/89)
Bakker
Becker
Falkenburg (Johnsen/74)
Lorenzen(Hooi/85)
  Jones
Nieuwkoop (Amrabat/58)
St.Juste
Tapia (Kramer/83)
Haps
El Ahmadi
Toornstra (Boëtius/62)
Vilhena
Berghuis
Jörgensen
Larsson

'Nederlander doelwit liquidatie Marrakech'

Het eigenlijke doelwit van de schietpartij in de Marokkaanse stad Marrakech was volgens Marokkaanse media de café-eigenaar, de Nederlands-Marokkaanse Mustafa F. Twee Nederlanders zijn opgepakt voor de schietpartij, waarbij donderdag een 26-jarige geneeskundestudent om het leven kwam en twee anderen gewond raakten.

Cafébaas Mustafa F. en vijf anderen werden vervolgens in Casablanca gearresteerd, meldt de Marokkaanse zender 2M. F. zou eigenaar zijn van verscheidene horecazaken in Nederland en Marokko. Hij zou deel uitmaken van een groep Marokkaanse criminelen in Nederland.

In Marokkaanse media circuleren foto's van de paspoorten van de twee vermeende schutters. Het zou gaan om de 27-jarige Shardyone S., die in Curaçao is geboren, en de 24-jarige Amsterdammer Edwin R.M. Zij zouden pas enkele dagen geleden in Marokko zijn aangekomen. Een derde verdachte wordt gezocht. Het zou gaan om een Marokkaan die in de Dominicaanse republiek woont en die mogelijk ook de Nederlandse nationaliteit heeft.

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken onderzoekt de zaak, maar kan de arrestaties nog niet bevestigen.

'Nederlander doelwit liquidatie Marrakech'
'Nederlander doelwit liquidatie Marrakech' (Foto: ANP)

Alcomobilist parkeert auto 'in' garagebox

Afgelopen nacht werden er in Axel (Zeeland) drie mannen aangehouden nadat zij hun auto 'in' een garagebox in de Isaäc Israëlsweg parkeerden. De bestuurder was dronken.

Surveillerende agenten kregen de auto op de Nieuwendijk in het oog vanwege het opvallende rijdgedrag. Ze gaven een stopteken waaraan in eerste instantie aan voldaan werd. Op het moment dat de agenten uitstapten gaf de bestuurder vol gas waarna de achtervolging ingezet werd. Na een korte achtervolging reed de bestuurder zich klem in de doodlopende straat. Hij knalde in volle vaart tegen een garagebox aan, waarbij zowel de auto als garage zwaar beschadigd raakten. 

De 18-jarige bestuurder, afkomstig uit Terneuzen, werd aangehouden, evenals de de bijrijders van 17 en 19 jaar. Zij mochten na het verhoor het politiebureau weer verlaten, de bestuurder werd overbracht naar politiecellencomplex Torentijd in Middelburg. Hoewel hij overduidelijk dronken was, weigerde hij pertinent mee te werken aan een alcoholtest. Daarnaast ontkende hij in alle toonaarden de bestuurder van de auto te zijn geweest. 

Uiteindelijk werd ook hij heengezonden, met proces-verbaal op zak. Hij zal zich voor de rechter moeten verantwoorden.

UFC 217: krankzinnige avond in Madison Square Garden

Het tweede bezoek van de UFC aan Madison Square Garden in New York liet veel toeschouwers beduusd achter. Tijdens UFC 217 werden namelijk drie kampioenen onttroond: kwam een MMA-legende verwoestend terug, werd een broedertwist beslecht en een onverslaanbaar geachtte Poolse genadeloos knock-out geslagen. 

Het voorprogramma leverde al prachtige gevechten, beslissingen en knock-outs op, maar het waren vooral de laatste drie gevechten van het hoofdprogramma die de hoofden deden tollen. Er stonden drie kampioensgordels op het spel en alle drie wisselden ze deze avond van eigenaar. Alle drie op hun eigen spectaculaire manier.

Rose Namajunas beet het spits af door de onverslaanbaar geachtte en al veertien gevechten ongeslagen Poolse Joanna Jedrzejcyk al vroeg in de eerste ronde tegen het canvas te slaan. Iets wat de agressieve JJ normaalgesproken zelf bij haar tegenstander doet. De kille Namajunas volgde haar tegenstander op de grond en bleef haar vuisten op het hoofd van de verslagen JJ landen. De kampioene zag geen andere weg dan in de verdediging te schieten en misschien zelfs af te kloppen, totdat de scheidsrechter genoeg had gezien en het gevecht beëindigde. 

Kampioen in de bantamgewichtsklasse Cody Garbrandt en uitdager TJ Dillashaw hadden nog wat oud zeer uit te praten en in wat voor betere plek dan de octagon kunnen deze twee kemphanen dat beter uitvechten. Dillashaw, voormalig teammaatje en mentor van Garbrandt, bleef in het technisch prachtig schaakspel rustig tegen de ontvlambare kampioen. Beide vechters dansten om elkaar heen terwijl ze heerlijke trappen en stoten uitdeelden. De razendsnelle Garbrandt voelde zichzelf onoverwinnelijk met een aantal mooie ontsnappingen, totdat Dillashaw hem vol raakte, de winst pakte en zich opnieuw tot kampioen liet kronen.

Uitsmijter van de avond, de terugkeer van oudgediende en geweldenaar Georges St-Pierre. De Canadese weltergewichtkampioen vertrok vier jaar geleden uit de wereld van het MMA vanwege een frustrerend tekort aan dopingcontroles, maar nu is dat met de aanstelling van het strenge Amerikaanse dopingbureau USADA prima geregeld en vond de Canadees het tijd om weer als koning op zijn troon te gaan zitten. In het zwaardere middengewicht nog wel en direct tegen de kampioen Michael Bisping.

De Engelsman met de enorme conditie hoopte op een lang gevecht over de volle vijf ronden, maar GSP had andere ideeën. Aan het einde van de derde ronde wist de Canadees Bisping door middel van een verwurging het bewustzijn te laten verliezen en zo op gelijke hoogte te komen met zijn tegenstander wat betreft aantal overwinningen in de UFC. De legende is terug en een prachtig gevecht tegen Robert Whittaker staat in de planning.

Volledige uitslagen UFC 217
Georges St-Pierre verslaat Michael Bisping na opgave door verwurging (rear-naked choke) in ronde 3.
T.J. Dillashaw verslaat Cody Garbrandt door knockout (stoten) in ronde 2.
Rose Namajunas verslaat Joanna Jędrzejczyk door knockout (stoten) in ronde 1.
Stephen Thompson verslaat Jorge Masvidal na jurybesluit (30-26, 30-27 x2)
Paulo Costa verslaat Johny Hendricks door TKO (stoten) in ronde 2.
James Vick verslaat Joseph Duffy door TKO (stoten) in ronde 2.
Mark Godbeer verslaat Walt Harris na diskwalificatie (ongeoorloofde trap) in ronde 1.
Ovince Saint Preux verslaat Corey Anderson door knockout (linkertrap op hoofd) in ronde 3.
Randy Brown verslaat Mickey Gall na jurybesluit (29-28 x2, 29-27)
Curtis Blaydes verslaat Aleksei Oleinik door TKO (dokter’s interventie) in ronde 2.
Ricardo Ramos verslaat Aiemann Zahabi door knockout (elleboog) in ronde 3.

Cant verslaat Brand op EK veldrijden

Het EK veldrijden bij de vrouwen is gewonnen door Sanne Cant. De Belgische versloeg Lucinda Brand in de sprint. De Italiaanse Alice Maria Arzuffi werd derde.

Cant, Brand en Annemarie Worst namen in de eerste ronde direct een voorsprong van meer dan tien seconden op de achtervolgers. Maud Kaptheijns, vooraf gezien als favoriet voor de titel, had een slechte start en zou de rest van de wedstrijd geen rol van betekenis spelen.

In de derde ronde sloot Arzuffi aan bij het Belgisch-Nederlandse drietal. Vanaf dat moment was het continue stuivertje wisselen aan kop. Brand en Arzuffi deden pogingen om weg te komen maar dat resulteerde niet in succes. Worst leek zich opgeblazen te hebben en moest definitief afhaken.

Na een versnelling van Brand in de laatste ronde moest Arzuffi afhaken. De Nederlandse probeert via een hoog tempo weg te rijden bij Cant maar de wereldkampioene breekt niet. In de sprint wint Cant eenvoudig van Brand. Op plaats drie finishte Arzuffi. Worst en Kaptheijns eindigen op de vierde en vijfde plaats.

Uitslag vrouwen
1. Sanne Cant (BEL)
2. Lucinda Brand (NED)
3. Alice Arzuffi (ITA)
4. Annemarie Worst (NED)
5. Maud Kaptheijns (NED)
6. Eva Lechner (ITA)
7. Ellen Van Loy (BEL)
8. Helen Wyman (GBR)

Blizzcon - de winnaars van de eSports-toernooien

Naast de grote aankondigingen werden ook de eindtoernooien voor veel Blizzard-games die een eSports-scene hebben afgewerkt tijdens Blizzcon. In dit bericht vind je een verslag van alle finales en winnaars.

World of Warcraft

Het werd niet Method: Triforce zoals velen hadden gewacht, maar de titel van wereldkampioen World of Warcraft arena blijft toch in Europese handen: ABC wist zich tot wereldkampioen te kronen waarbij ze met Panda Global afrekenden met maar liefst 4-0. 

De sleutel tot succes voor ABC is vrijwel zeker te wijten aan hun voorkeur voor specs: waarbij veel teams vertrouwden op de 'sterke' specs zoals arms warrior en frost death knight kwam ABC aanzetten met de onorthodoxe keuze voor arcane mage. Verder was ABC het team bij verre het team met de meeste flexibiliteit: er werd naast arcane mage ook gebruik gemaakt van assassination en subtlety rogue, marksmanship hunter, discipline priest en fire mage. 

Panda Global had vrijwel niks in te brengen tegen het dominante spel van ABC tijdens de finale (het was mede door het fantastische healen van Rubcub dat het team zo lang overeind bleef staan) maar uiteindelijk mocht het niet baten en kon ABC zichzelf tot wereldkampioen kronen.

Overwatch

Geheel in de lijn der verwachtingen heeft Zuid-Korea de wereldtitel voor Overwatch geprolongeerd. In de finale werd Canada verslagen met 3-1, wat mede te danken was aan het sterke spel van Hwang “Flow3R” Yeon-oh, die er voor zorgde dat geen enkele support aan de kant van Canada overeind bleef staan. Het ging een stuk minder makkelijk dan vorig jaar tegen Rusland, maar opnieuw heeft Zuid-Korea bewezen dat voorlopig geen enkel landenteam aan hen kan tippen wanneer het gaat om Overwatch.


Starcraft

Ook in Starcraft bleken de Zuid-Koreanen de sterkste: Zerg-speler Lee "Rogue" Byung Ryul wist zijn bloedvorm aan het einde van het seizoen door te zetten door in de finale te winnen van Eo "soO" Yoon Su: 4-2.

Het meest opvallende van de serie was dat Rogue speelde op een manier zoals we niet van hem gewend zijn: Rogue staat bekend om zijn late-game maar wist de eerste drie overwinningen binnen te slepen door een hele agressieve early game waarbij zijn leger bestond uit zerglings en banelings. Pas in de laatste match waarin hij zichzelf tot kampioen kroonde speelde hij op een manier zoals we hem kennen met een sterke combo van brood lords, hydralisks en roaches. De corruptors van soO bleken hier niet tegen opgewassen. hiermee zet hij zijn reputatie als eeuwige tweede jammer genoeg door: het is al de elfde finale in een groot kampioenschap waarin hij niet wist te winnen.

Heroes of the Storm

Het houdt maar niet op met de Zuid-Koreanen, want ook in Heroes of the Storm wist het Zuid-Koreaanse MVP Black zich tot wereldkampioen te kronen. Zoals verwacht werd de eindstrijd beslist tussen MVP Black en het Zweedse Fnatic, waarbij MVP Black uiteindelijk aan het langste eind trok: 3-1. 

Het spel van MVP Black begon wat onwennig, maar in de tweede match op infernal shrines werd een klinkende overwinning behaald en vanaf dat moment ging MVP Black spelen zoals we van hen gewend zijn. Een belangrijke rol voor de winst van MVP Black is zeker weggelegd voor de coach: Do Jun "Noblesse" Chae wist MVP Black van een gefrustreerd team door het gebrek aan competitie om te toveren tot een ontzagwekkende machine.


Hearthstone

De Grimestreet Grifters hebben de Hearthstone inn-vitational gewonnen. In de finale werden de Chillblade Crusaders verslagen met 6-5. Het succes van de Grimestreet Grifters is vooral te danken aan Kranich: de wedstrijd was zo opgesteld dat elke spelers twee 'levens' hadden en wanneer ze twee keer een match verloren het veld moesten verlaten, en dus het team niet meer bij konden staan voor advies. De Grimestreet Grifters kwamen al snel op een 4-1 achterstand waardoor Kranhich het werk alleen moest opknappen, maar hij wist zichzelf knap terug te knokken.


Politie onderzoekt ontucht met kleuter

De politie heeft zaterdagmiddag een 18-jarige jongen uit Langenboom (Brabant) aangehouden omdat hij mogelijk een ontuchtige handeling heeft gepleegd met een meisje van 4 uit dezelfde plaats. Dit zou volgens Omroep Brabant zijn gebeurd bij de plaatselijke voetbalvereniging SES Langenboom aan de Dennendijk. 

Wil Frenken, voorzitter, vertelt dat de man betrapt zou zijn door zijn ouders. Die schakelden direct de politie in. Frenken is geschrokken: "Dit zijn geen dingen die je als club wil meemaken. Zeker niet met al het nieuws rondom #MeToo en Schaijk, afgelopen week.”  (In Schaijk werd afgelopen week een 21-jarige jeugdleider van amateurclub DAW Schaijk opgepakt voor het bezit van kinderporno en het maken van beelden van minderjarige tieners.) Ook jeugdvoorzitter Herman Wijdeman is geschrokken: "Het is niet niks. Ik ben er door verrast. Het heeft me de hele nacht beziggehouden".

Wat er precies gebeurd is, weet de politie nog niet. De afdeling Zeden onderzoekt de zaak.

Diddy heet nu LOVE

Sean Combs wil niet langer aangesproken worden als Diddy. De 48-jarige rapper heeft voor de zoveelste keer besloten zijn naam te veranderen.

Op Twitter kondigde Combs aan dat hij voortaan aangesproken wenst te worden als LOVE of Brother Love. "Ik heb serieus nieuws. Ik heb hierover gebeden. Ik heb besloten - ik weet dat het riskant is en dat sommige mensen het afgezaagd gaan vinden - om mijn naam weer te veranderen." De muziekproducent legt uit dat hij Diddy niet meer leuk vindt.

"Ik ben gewoon niet meer de persoon die ik ooit was. Ik ben anders. Mijn nieuwe naam is LOVE of Brother Love. Ik zal niet meer luisteren naar Puffy, Diddy, Puff Daddy of welke andere oude naam ook, alleen naar LOVE of Brother Love", aldus de Can't Hold Me Down-ster.

Combs begon zijn carrière in 1997 a's Puff Daddy. Twee jaar later liet hij weten dat het Puffy was geworden. Daarna veranderde hij zijn naam naar P. Diddy en in 2005 naar alleen Diddy.

Sean 'Diddy' Combs verandert opnieuw van naam
Sean 'Diddy' Combs verandert opnieuw van naam (Foto: BuzzE)

Hake: "Het frustreert, daar had ik moeten staan"

Gertjan Verbeek zit zondagmiddag voor het eerst op de bank bij FC Twente. Hij is de opvolger van René Hake, die het nog moeilijk heeft na zijn ontslag

Hake werd vanwege tegenvallende resultaten ontslagen. "Het was lastig. Het frustreert. Daar had ik moeten staan", vertelde Hake tegen FOX Sports. "De technische staf en ik hebben nooit het gevoel gehad dat het vijf voor twaalf was, omdat we veel met elkaar bespraken." "Iedereen was op de hoogte van de dingen die we wilden veranderen en verbeteren."

Aanvankelijk meldde Twente dat de 45-jarige oefenmeester een nieuwe baan zou krijgen bij de club, maar uiteindelijk volgde toch het definitieve afscheid. "Aan de ene kant ben je boos op jezelf, omdat je het niet voor elkaar hebt gekregen. Aan de andere kant ben je ook boos op de omgeving die de keuze maakt. De directie doet dat uiteindelijk. Jan (van Halst, red.) is niet het enige directielid, maar hij deed wel de mededeling."

Hake stond wel open voor een langer dienstverband bij de club in de vorm van een andere baan. "Uiteindelijk heb ik heb de kans gehad om mij bij een grote club als FC Twente te ontwikkelen als trainer. Dat is me ook veel waard."

Vloeren Arnhemse school zijn veilig

De vloerconstructie van Leerpark Presikhaaf, een school voor vmbo en mbo in Arnhem, is veilig. De school aan de IJssellaan gaat maandag weer open, aldus de directie. Het gebouw werd anderhalve week geleden gesloten, nadat bleek dat de school eenzelfde vloerconstructie heeft als de parkeergarage bij Eindhoven Airport, die eerder dit jaar instortte.

Het ingeschakelde onderzoeksbureau heeft volgens de schooldirectie wel een "verbeterpunt" ontdekt in een van de drie gymzalen. Het duurt een paar weken om dat te herstellen. Tot die tijd blijft de gymzaal nog dicht.

In Nederland staan mogelijk honderd tot 150 gebouwen met vloeren zoals die in de ingestorte parkeergarage zijn gebruikt. Branchevereniging VN Constructeurs komt tot die ruwe schatting na een inventarisatie onder grotere leden en na eigen berekeningen.

Vloeren Arnhemse school zijn veilig
Vloeren Arnhemse school zijn veilig (Foto: ANP)

Peiling: pro-Catalonië partijen op winst

De Catalaanse partijen die voor onafhankelijkheid zijn, gaan in december de regionale verkiezingen winnen, blijkt uit een peiling van de Spaanse krant La Vanguardia. Maar het is onwaarschijnlijk dat ze een parlementaire meerderheid halen.

Volgens de tussen 30 oktober en 3 november gehouden peiling onder 1233 mensen, zullen de pro-onafhankelijkheidspartijen ERC, PDECat en CUP de verkiezing winnen met 66 tot 69 zetels in het 135 zetels tellende regionale parlement.

De Spaanse premier Rajoy schreef nieuwe verkiezingen uit voor 21 december en ontsloeg de regionale regering nadat het Catalaanse parlement zich had uitgesproken voor onafhankelijkheid. Het bestuur van de regio had eerder de hand in het geïmproviseerde onafhankelijkheidsreferendum van 1 oktober. Madrid zag die stemming als illegaal en erkende de uitslag niet.

Peiling: pro-Catalonië partijen op winst
Peiling: pro-Catalonië partijen op winst (Foto: ANP)

Zoon Richard Dreyfuss slachtoffer van Spacey

Harry Dreyfuss, zoon van Oscarwinnaar Richard Dreyfuss, heeft zich aangesloten bij de inmiddels tien mannen die zeggen seksueel misbruikt te zijn door Kevin Spacey. Harry was achttien toen hij bij zijn geslachtsdeel werd gegrepen door de gevallen House of Cards-acteur, vertelt hij aan BuzzFeed.

Negen jaar geleden werkten Harry's vader en Kevin samen aan het Londense theaterstuk Complicit. Spacey regisseerde de voorstelling en Dreyfuss speelde de hoofdrol. Het incident gebeurde toen Harry met zijn vader was meegekomen naar Kevins appartement om daar het script te oefenen.

Toen Richard even naar het toilet was, pakte Kevin Harry's hand vast en zei tegen hem dat hij niet verlegen moest zijn. Kort daarna begon Richard met het oefenen van zijn tekst. Hij de liep kamer door terwijl Harry op de bank zat. Kevin ging naast hem zitten en plaatste zijn hand op Harry's dijbeen. Een paar keer stond Harry op en ging ergens anders zitten, steeds kwam Kevin hem achterna en steeds legde hij zijn hand op zijn been. Steeds ging zijn hand verder richting zijn kruis, totdat hij zijn geslachtsdeel vasthield. Richard ging op in het lezen van het script en had niets door.

Lange tijd probeerde Harry het af te doen als een grap. De grote Kevin Spacey probeerde hem te versieren. Maar het Harvey Weinstein-schandaal opende zijn ogen. "Door alle reacties besefte ik dat er niks leuks was aan mijn verhaal. Het was geen grap", aldus Harry. "Doordat zoveel vrouwen die ik kende hun verhaal deden over misbruik, begon ik in te zien hoe belangrijk het is dat ik mijn stem voeg bij de mensen die een betere wereld eisen. Een wereld waarin machtige mannen zich niet langer veilig voelen om dit te doen, of iets veel ergers. Als ik er nu op terugkijk, vind ik het het walgelijkst hoe veilig Kevin zich voelde om dit te doen. Hij wist dat hij mij kon betasten in het bijzijn van mijn vader en dat ik geen woord zou zeggen. Hij wist dat ik de moed er niet voor zou hebben."

Zoon Richard Dreyfuss slachtoffer van Spacey
Zoon Richard Dreyfuss slachtoffer van Spacey (Foto: BuzzE)

"Je weet dat hij er vijftien à twintig maakt"

Jürgen Locadia is het seizoen uitstekend begonnen en Danny Koevermans denkt dat PSV een topspits in huis heeft. De aanvaller kwam dit seizoen acht keer tot scoren in tien wedstrijden. Daarmee is hij momenteel clubtopscorer van PSV en kent hij de beste seizoenstart van zijn carrière.

Ook Koevermans is onder de indruk van de prestaties van Locadia, maar verbaasd is hij niet. "Bij hem weet je dat hij, als hij speelt, tussen de vijftien en twintig doelpunten in een seizoen maakt", vertelt Koevermans in gesprek met NOS. "Op welke positie hij speelt maakt eigenlijk niet uit. Dat hij binnenkort waarschijnlijk zijn debuut gaat maken voor het Nederlands elftal, is in ieder geval een bevestiging dat hij goed bezig is."

"Of hij nou met zijn linker of met zijn rechter schiet, hij geeft de bal altijd veel snelheid mee. Hij weet precies wat hij doet. Die goal tegen Vitesse, waarbij hij de bal achter zijn standbeen klaarlegde, was echt weergaloos. Hij kan super goed afmaken", aldus de oud-spits.

Bokser Bivol maakt indruk met harde KO, botsing van hoofden eindigt gevecht

Bokser Dmitry Bivol heeft zaterdagavond flinke indruk gemaakt. In het Casino de Monte Carlo nam de 26-jarige Rus (elf keer winst, nul keer verlies) het op tegen de drie jaar oudere Australiër Trent Broadhurst (20-1).

Op het spel stond de WBA-wereldtitel in het lichtzwaargewicht (-79,4kg). Die had Bivol weliswaar nog niet gewonnen, maar als interim-kampioen kreeg hij de titel nadat kampioen Badou Jack - die dan weer kampioen werd door het stoppen met boksen van Andre Ward - besloot om de jacht op een aantal van Ward's andere titels te openen.

In het kort: Bivol werd gezien als WBA-wereldkampioen en tegen Broadhurst verdedigde hij die titel voor het eerst. Dat duurde allemaal bepaald niet lang. Al na een klein minuutje ging de Australiër even tegen de grond, maar de echte klap kwam een paar tellen voor het einde van de eerste ronde. Bivol deelde een snaarstrakke rechtse uit en bij Broadhurst ging het lichtje uit, einde gevecht en Bivol is nu dan écht de wereldkampioen.

Bivol - Broadhurst, met de knock-out na zo'n 4:55 minuten (Bron: YouTube)

In het voorprogramma stond Dereck Chisora, voormalig uitdager voor de wereldtitel in het zwaargewicht, tegenover de 25-jarige Duitser Agit Kabayel. De Duitser won al zijn zestien eerdere partijen, de acht jaar oudere Brit stapte met een record van 27-7 in de ring en had een sterke overwinning nodig om zijn carrière nog een laatste boost te geven. Die kwam er niet: Kabayel was beduidend sterker en alleen in de laatste ronde van het ietwat saaie gevecht maakte Chisora indruk, maar dat was niet voldoende om de winst op punten bij Kabayel vandaan te houden.

In het bantamgewicht (-53,3kg) verdedigde de Brit Jamie McDonnell zijn WBA-wereldtitel tegen de Venezolaan Liborio Solis. Op één week na een jaar eerder stonden de twee ook al tegenover elkaar op dezelfde locatie, voor beiden hun laatste gevecht tot zaterdag en voor McDonnell destijds zijn vijfde succesvolle title defense

Er werd veel van het gevecht verwacht, maar het werd een ware anticlimax. Na enkele seconden in de derde ronde kwamen McDonnell en Solis met de hoofden tegen elkaar, wat bij de Brit een flinke snee opleverde. Dat bleef maar bloeden en nadat de scheidsrechter de dokter al drie keer opdracht had gekeken er even naar te kijken, vond hij het mooi geweest: hij maakte een einde aan het gevecht, dat juist in de derde ronde vol op gang begon te komen. Een no-contest ging de boeken in en McDonnell behield zijn titel.

McDonnell - Solis, met de botsing na zo'n 10:20 minuten (Bron: YouTube)

Fun met Funda #75 Je eigen heliplatform

In Vinkeveen vinden we dit zeer luxueuze optrekje, gelegen op 10.000 vierkante meter grond (volledig in eigendom) met een vloeroppervlakte van 1100 vierkante meter. Voor slechts 7,5 miljoen euro krijg je behalve de ruimte, ook een aanlegsteiger (geschikt voor minimaal vijf boten), een helikopterplatform, inpandig zwembad, sauna, biljartkamer, Turks stoombad en een geklimatiseerde wijnkelder. 

Groenlandsekade - Vinkeveen (Foto: Funda)
Groenlandsekade - Vinkeveen (Foto: Funda)

Man zwaargewond na aanrijding, dader spoorloos

Een 32-jarige voetganger raakte in de nacht van zaterdag op zondag zwaargewond in Rotterdam. Hij stak de Westblaak over toen hij werd aangereden door een personenauto. De bestuurder reed door en liet het slachtoffer op straat liggen. Getuigen belden de hulpdiensten. Later die nacht vond de politie een beschadigde auto in het centrum van Rotterdam. De politie nam deze auto in beslag en doet onderzoek naar het ongeval.

Het ongeval vond even voor vier uur plaats op de Westblaak in de richting van het Eendrachtsplein. Het slachtoffer werd op de rijbaan gereanimeerd, maar kon met ademhaling naar het EMC worden vervoerd. Inmiddels is hij weer aanspreekbaar. Op basis van informatie van de getuigen werd bij een onderzoek in de omgeving een beschadigde auto aangetroffen op de 2e Goudsewagenhof. Deze auto is in beslag genomen en worden door medewerkers van de Forensische Opsporing onderzocht. Vooralsnog zijn er geen aanhoudingen verricht.

Man zwaargewond na aanrijding, dader spoorloos (Foto: stockfoto politie.nl)
Man zwaargewond na aanrijding, dader spoorloos (Foto: stockfoto politie.nl)

Görges wint WTA Elite Trophy

Julia Görges heeft het WTA Elite Trophy op haar naam geschreven. De Duitse was in de finale in het Chinese Zhuhai de Amerikaanse Coco Vandeweghe met 7-5 en 6-1 de baas.

Aanvankelijk was Vandeweghe de betere in de partij. Görges was kansloos in de rally's en  Vandeweghe serveerde sterk. De Amerikaanse liep dan ook uit naar 5-2. Een zwakke game van Vandeweghe zorgde echter voor de ommekeer. Ze leek compleet de weg kwijt en verloor twaalf punten op rij.

Görges ging juist steeds beter spelen en ze gaf in de rest van de partij slechts één game weg.

Jong Canucks-trio rolt Penguins op, Kings ondanks fraaie comeback onderuit

De Vancouver Canucks hebben in de NHL een prima overwinning geboekt. In de eigen Rogers Arena zagen een kleine negentienduizend mensen hoe de Canucks onder leiding van hun ijzersterke aanvalstrio met 4-2 wonnen van de Pittsburgh Penguins, de NHL-kampioenen van de laatste twee seizoenen.

De Penguins kwamen wel na een kleine drie minuten al op voorsprong. Een mooie aanval van onder meer Phil Kessel en Sydney Crosby werd afgewerkt door Jake Guentzel: 0-1. Een minuut of vier later stond het weer gelijk, met dank aan de 20-jarige Brock Boeser, die scoorde op aangeven van de twee jaar oudere Bo Horvat.

Na zeven minuten in de tweede periode kreeg Horvat wat hulp van zijn Zwitserse aanvalscollega Sven Bärtschi en samen bereidden ze de tweede goal van Boeser voor: 2-1. Het was nog lang niet gespeeld en na vier minuten in de derde periode schoot de van de Tampa Bay Lightning overgekomen Gregg McKegg zijn eerste goal voor de Penguins binnen: 2-2.

Krap een minuut later konden de petjes het ijs op gegooid worden, want het waren opnieuw Horvat en Bärtschi die samen Boeser in staat stelden om te scoren, waarmee zijn hattrick compleet was. Een kleine vier minuten voor het einde combineerde Bärtschi voor de verandering eens met Boeser, waardoor Horvat na drie assists ook zelf een goal op liet tekenen: 4-2, en alle vier Canucks-goals kwamen volledig op naam van de steeds meer indruk makende aanvalslijn Boeser - Horvat - Bärtschi.

Canucks - Penguins (Bron: YouTube)

De Arizona Coyotes wisten in eigen huis zowaar te winnen van de Carolina Hurricanes, waarmee de Coyotes na vijftien wedstrijden al twee hele zeges op hun naam hebben staan. De Montreal Canadiens, evenmin lekker op dreef, boekten op bezoek bij de Winnipeg Jets een mooie overwinning na overtime, terwijl de Colorado Avalanche zich met hun derde zege op rij in play-offpositie speelde.

In de Western Conference hebben we een nieuwe koploper. De Los Angeles Kings gingen na overtime onderuit bij de Nashville Predators, ondanks een mooie comeback. Na twee perioden stond het 0-3 voor de Predators, maar de Kings vochten zich knap terug naar 3-3. Toch was het niet genoeg, want in overtime schoot Victor Arvidsson de Predators alsnog naar de winst. De St Louis Blues profiteerden: dankzij een 6-4 zege op de Toronto Maple Leafs nemen de Blues de leiding in het westen over.

Uitslagen NHL zaterdag
Ottawa Senators - Vegas Golden Knights 4-5
Boston Bruins - Washington Capitals 2-3
Florida Panthers - New York Rangers 4-5 OT
Philadelphia Flyers - Colorado Avalanche 4-5 SO
St Louis Blues - Toronto Maple Leafs 6-4
Tampa Bay Lightning - Columbus Blue Jackets 5-4 SO
Winnipeg Jets - Montreal Canadiens 4-5 OT
Dallas Stars - Buffalo Sabres 5-1
Minnesota Wild - Chicago Blackhawks 0-2
Arizona Coyotes - Carolina Hurricanes 2-1 SO
Vancouver Canucks - Pittsburgh Penguins 4-2
Los Angeles Kings - Nashville Predators 3-4 OT
San Jose Sharks - Anaheim Ducks 2-1 SO

De hoogtepunten van de zaterdagavond in de NHL (Bron: YouTube)

Schreeuwlelijk verzet zich tegen aanhouding

In de nacht van zaterdag op zondag is een 26-jarige schreeuwlelijk uit Tilburg opgepakt. De 26-jarige man liep rond 03:15 uur schreeuwend en scheldend over het Pieter Vreedeplein. Agenten probeerden hem te kalmeren en verzochten hem om het uitgaansgebied te verlaten.

Even later zagen de agenten hem weer op de Heuvelrug lopen. Daar werd hij agressief richting de agenten. Hierop werd besloten de schreeuwlelijk in de boeien te slaan. Hij werd onder hevig verzet aangehouden en overgebracht naar het bureau voor verhoor. 

"Blom zei tegen Weghorst: ik ga zorgen dat jij rood krijgt"

AZ won gisteravond met 3-2 van Willem II. John van den Brom, de trainer van de Alkmaarders, haalde na afloop uit naar scheidsrechter Kevin Blom.

Wout Weghorst scoorde niet alleen maar werd na zijn tweede gele kaart van het veld gestuurd. "De tweede gele kaart van Wout was belachelijk. Als je dan hoort dat Blom al in de achtste minuut tegen Wout heeft gezegd: 'ik ga zorgen dat je je tweede krijgt'. Dat vind ik slecht. Dan heeft-ie lang gewacht, dat hij hem toch kon geven", aldus Van den Brom voor de camera's van FOX Sports.

'Meer middelen voor volkscultuur'

Belangenvereniging voor kunst, cultuur en erfgoed Kunsten '92 vindt dat er meer middelen voor volkscultuur moeten komen. Dat schrijft ze aan de Tweede Kamer, die maandag 13 november de cultuurbegroting behandelt.

"Volkscultuur is geen gestolde cultuur, het kan niet los worden gezien van de rol die het speelt in het hedendaagse leven. Doordat oude en nieuwe vormen van volkscultuur zich met elkaar vermengen, ontstaan nieuwe kunstvormen en tradities. De diversiteit van de bevolkingssamenstelling en de ontwikkelingen in de hedendaagse kunst en cultuur hangen hier zeer nauw mee samen", zegt de belangenclub.

Professionals en amateurs kunnen hun voordeel doen met elkaar, meent Kunsten '92. Ze wijst onder meer op de samenwerking tussen professionals en amateurs in Friesland in een theaterproductie over Grutte Pier.

"Een stimuleringssubsidie die de werelden van amateurs, vrijwilligers en professionals met elkaar verbindt en op die manier levende kunstvormen en culturele tradities verbindt, kan het regionale culturele klimaat versterken en de kunsten beter verankeren."

'Meer middelen voor volkscultuur'
'Meer middelen voor volkscultuur' (Foto: ANP)

Verdachte schietpartij Blerick vrijgelaten

Een van de verdachten in de zaak rond de dodelijke schietpartij in Blerick is vrijgelaten. De andere verdachte, een 21-jarige man uit Tegelen, zit nog vast, aldus de politie.

De vrijgelaten verdachte werd vrijdagochtend aangehouden in Venlo. De politie heeft onderzoek gedaan naar zijn mogelijke betrokkenheid bij de schietpartij, maar stelt nu dat hij ,,niet direct betrokken was bij het schietincident en niet een van de gezochte schutters is". De voorlopige hechtenis van de 21-jarige verdachte werd vrijdag nog verlengd door de rechter-commissaris.

De politie is nog op zoek naar twee schutters, van wie de identiteit bekend is. De schietpartij had te maken met drugs. Het onderzoek is nog in volle gang, aldus de politie.

Het slachtoffer, de 22-jarige Ömer Köksal, werd woensdag op straat doodgeschoten. Inmiddels is de sectie op het lichaam afgerond en het stoffelijk overschot is vrijgegeven en overgedragen aan de familie. Na de schietpartij ontstond commotie omdat veel 'jongeren' de straat opgingen. De mobiele eenheid moest de orde herstellen.

Verdachte schietpartij Blerick vrijgelaten
Verdachte schietpartij Blerick vrijgelaten (Foto: ANP)

Tweede Kamer wil debat over zaak Robert Mikelsons

De Tweede Kamer wil een debat over de veroordeelde kindermisbruiker Robert Mikelsons met minister Sander Dekker (Rechtsbescherming). CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg stelde het debat voor als voorzitter van de verantwoordelijke Kamercommissie Justitie en Veiligheid.

De Kamer wil het debat naar aanleiding van ophef die zaterdag ontstond na een publicatie in de Volkskrant. Die krant schrijft dat Mikelsons vorig jaar een excuusbrief stuurde, via zijn advocaat, aan bijna alle ouders van zijn slachtoffers. Ook stuurde hij een soortgelijke brief naar de Volkskrant, die hem zonder medeweten van justitie opzocht in de penitentiaire inrichting in Vught.

Van Toorenburg noemt het zeer kwalijk dat Mikelsons op deze wijze contact met de media heeft gezocht "en dat ook zo uitvoerig heeft kunnen hebben. Deze man heeft zoveel slachtoffers gemaakt en zou de kans niet mogen hebben hun levens weer overhoop te halen. De wet- en regelgeving voor gevangenissen bood de mogelijkheid betere controle uit te voeren. Waarom is dat niet gedaan?"

PvdA-Kamerlid Attje Kuiken sluit zich daarbij aan: "Het is verschrikkelijk dat de slachtoffers op deze wijze weer met Robert Mikelsons worden geconfronteerd. Als je iets dergelijks hebt meegemaakt moet je er van op aan kunnen dat de dader je niet blijft schrijven. Ik ga komende week aan de minister vragen hoe dit kon gebeuren en vooral hoe dit te voorkomen."

Dekker liet zaterdag al weten dat Mikelsons wordt nog strenger gecontroleerd. Bezoekers worden voortaan vooraf gescreend en zijn post en telefoongesprekken worden gecontroleerd.

Mikelsons werd tot bijna 19 jaar cel en tbs veroordeeld wegens misbruik van tientallen zeer jonge kinderen op een aantal crèches in Amsterdam. Hij werd in december 2010 opgepakt.

Tweede Kamer wil debat over zaak Robert M.
Tweede Kamer wil debat over zaak Robert Mikelsons (Foto: ANP)

Cooper wint laatste etappe in Hainan, Mosca eindwinaaar

Joseph Cooper heeft de laatste etappe in de Tour of Hainan gewonnen. De 31-jarige Australier van IsoWhey Sports SwissWellness team koos met nog twaalf kilometer te gaan voor de aanval en zou aan de finish één seconde overhouden op een groep van vijftig renners.

Jacopo Mosca (Wilier-Selle Italia) heeft het eindklassement in de Ronde van Hainan gewonnen. Benjamin Prades (Team UKYO) werd tweede op drie seconden van de Italiaan. De Let Emils Liepins klom nog naar de derde plaats in het eindklassement, nadat hij tweede werd in de laatste etappe. Marc de Maar zou de beste Nederlander worden met een zesde plaats.

Van Gerwen eenvoudig door op WSOD Finals; Barney uitgeschakeld

Michael van Gerwen heeft zich zaterdag eenvoudig geplaatst voor de kwartfinales van de World Series of Darts Finals. Raymond van Barneveld ging direct onderuit in Glasgow.

Titelverdediger Van Gerwen had geen kind aan de Duitser Max Hopp, die in de eerste ronde nog knap van Adrian Lewis had gewonnen. De wereldkampioen versloeg Hopp met 6-1. 

Van Barneveld, die net als Van Gerwen en de zes overige geplaatste spelers in de tweede ronde instroomde, ging eraf tegen Dimitri Van den Bergh. De Belg had vanaf het begin het initiatief en gaf de leiding niet meer weg: 6-4. Ook qua gemiddelde was de Belg een stuk beter. Van den Bergh noteerde 102, terwijl Barney slechts negentig liet noteren. 

De 28-jarige wereldkampioen neemt het zondag in de kwartfinales op tegen Rob Cross. De Brit was zaterdagavond met 6-5 te sterk voor de Australiër Kyle Anderson. James Wade, Gerwyn Price, Gary Anderson, Peter Wright en Daryl Gurney schaarden zich ook al onder de laatste acht.

World Series of Darts Finals - Uitslagen tweede ronde
James Wade (5) 6-5 Simon Stevenson
Dimitri Van den Bergh 6-4 Raymond van Barneveld (4)
Gerwyn Price (8) 6-5 Corey Cadby
Gary Anderson (1) 6-1 Chris Dobey
Peter Wright (3) 6-1 Justin Pipe
Michael van Gerwen (2) 6-1 Max Hopp
Daryl Gurney (6) 6-3 Simon Whitlock
Rob Cross 6-5 Kyle Anderson (7)

Kwartfinales - zondagmiddag (vanaf 14.00 uur)
James Wade (5) v Dimitri Van den Bergh
Gary Anderson (1) v Gerwyn Price
Michael van Gerwen (1) v Rob Cross
Daryl Gurney (6) v Peter Wright (3)
Best of 19 Legs

"Hij is niet te betalen voor de Nederlandse subtop"

Bradley Kuwas is dit seizoen doen uitblinker bij Heracles Almelo. Ook zaterdag speelde hij een belangrijke rol in de 2-1 overwinning op FC Groningen.

De absolute smaakmaker van Heracles Almelo leidde met twee dribbels de twee doelpunten van de thuisploeg in. John Stegeman, trainer van Heracles Almelo, verwacht niet dat hij Kuwas in de winter kwijtraakt. "Ik denk niet dat hij te betalen is voor de Nederlandse subtop. Wij zijn in ieder geval heel blij met hem en hij ontwikkelt zich prima", vertelde Stegeman voor de camera's van Fox Sports. "Het zou wel zonde zijn voor het Nederlandse voetbal als hij naar het buitenland vertrekt."

Stegeman vond dat Kuwas zaterdag een mindere wedstrijd speelde. "Ik vond hem niet eens zo goed, hij kan eigenlijk veel beter. Maar hij heeft specifieke kwaliteiten en iedere club zou zo'n jongen willen hebben. Hij kan daarin heel goed worden, mits hij de zaken eromheen ook goed in de gaten blijft houden", aldus Stegeman.

Hallo AH, dag Jumbo!

Niet de Jumbo maar de Albert Heijn komt als grote overwinnaar uit de bus als het gaan om de beste én de meeste aanbiedingen per week. Dat blijkt uit een onderzoek van de Consumentenbond. Hoewel de Albert Heijn met de reguliere prijzen aan de hoge kant zit kun je bij de grootgrutter wel het meeste besparen. Zowel op het gebied van A-merken, huismerken en verse producten heeft Albert Heijn de meeste aanbiedingen per week dan andere supermarkten.

Waar Hoogvliet en Jumbo met gemiddeld 600 aanbiedingen per week de tweede plaats delen, heeft Albert Heijn gemiddeld 1150 producten per week in de bonus. Hoewel het aanbod per filiaal kan verschillen zijn alle aanbiedingen online te bestellen. Behalve de meeste producten biedt AH ook de hoogste gemiddelde korting: maar liefst 34% . Jumbo scoort gemiddeld het laagste: slechts 25% korting. 

Honderden euro's besparen
Een gemiddeld huishouden besteed wekelijks ruim 90 euro in de supermarkt. Door alleen aanbiedingen te kopen kan men op supermarktaankopen gemiddeld 31% besparen. Door op de koopjesjacht te gaan kan er op jaarbasis ruim 1400 euro bespaard worden. Zelfs als er alleen dure en/of lang houdbare boodschappen zoals wasmiddel, vaatwastabletten en luiers in de aanbieding gekocht worden, kan dat al honderden euro's per jaar opleveren. 

Saudi-Arabië arresteert prinsen en ministers

Saudi-Arabië heeft verschillende prinsen en bewindsmannen gearresteerd die zich mogelijk schuldig hebben gemaakt aan corruptie. Het gaat om elf prinsen, vier zittende ministers en tientallen oud-ministers, meldt de zender Al-Arabiya.

De arrestaties hadden plaats, enkele uren nadat een nieuw anticorruptieorgaan was opgericht. Het comité wordt voorgezeten door de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman, meldt de BBC.

Wat precies de verdenkingen zijn is niet bekend, maar volgens Al-Arabiya zijn recent nieuwe onderzoeken gestart naar de overstromingen in Djedda in 2009 en de uitbraak van het MERS-virus (Middle East Respiratory Syndrome) in 2012, die veel levens eisten.

Saudi-Arabië arresteert prinsen en ministers
Saudi-Arabië arresteert prinsen en ministers (Foto: ANP)

IS-kok krijgt 3 jaar cel

De rechtbank Rotterdam heeft donderdag een 41-jarige man die in november vorig jaar terugkeerde uit Irak een gevangenisstraf opgelegd van drie jaar waarvan een jaar voorwaardelijk.

De man heeft tijdens zijn verblijf in IS-gebied enige maanden gekookt voor gewonde strijders die terugkwamen van het front. Ook heeft hij telefoonlijnen bij mensen thuis aangelegd. Hij verdiende met zijn werkzaamheden zo’n 50 dollar per maand.

De man had aan zijn familie aangegeven dat hij niet gelukkig was is Nederland. De rechtbank rekende de man het koken voor IS zwaar aan. Evenals het OM is de rechtbank van mening dat de man met zijn werkzaamheden IS heeft ondersteund.

IS-kok krijgt 3 jaar cel (Foto: Rechtbank Rotterdam)
IS-kok krijgt 3 jaar cel (Foto: Rechtbank Rotterdam)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.