Zwaargewicht Wilder verpulvert Stiverne en verklaart Joshua de oorlog

heywoodu

Bokser Deontay Wilder heeft zaterdagavond nog maar eens laten zien dat niemand anders dan Anthony Joshua het tegen hem op moet nemen in de strijd om de wereldtitel(s). 

De 32-jarige Bronzed Bomber stapte in het Barclays Centre in Brooklyn de ring in tegen de 39-jarige Canadees Bermane Stiverne, met als inzet de WBC-wereldtitel in het zwaargewicht. In januari 2015 stonden de twee al tegenover elkaar en was het Wilder die op punten won: nog altijd de enige keer in Wilder's 39 gevechten dat hij op punten in plaats van op knock-out won.

Na dat gevecht stond Stiverne in november 2015 nog in de ring - met winst op Derric Rossy - maar sindsdien kwam hij niet meer in actie. Tot zaterdag, met wederom Wilder als tegenstander. Het liep allemaal echter een tikkeltje anders dan in het eerste gevecht, waarin de Canadees zich prima staande wist te houden.

Na twee minuten in de eerste ronde sloeg Wilder zijn opponent met rechts al hard naar de grond, maar Stiverne stond op. Enkele tellen later deelde de kampioen uit het niks nog eens een paar snoeiharde klappen uit en weer ging Stiverne tegen het canvas. Opnieuw stond de Canadees op, maar nog eens een paar seconden later sloeg Wilder hem dan echt het licht uit de ogen, waarmee Stiverne's achteraf volledig kansloze missie voorbij was.

Na afloop was Wilder duidelijk in zijn boodschap richting Joshua, de ongeslagen kampioen - met louter knock-outs - bij de WBA en IBF. "Ik weet dat ik de beste ben, ben je klaar voor de test? Ik heb lang op dit gevecht gewacht. Ik verklaar je de oorlog, ga je de uitdaging aan?", klonk het richting Joshua. 

Het zou echter goed kunnen dat niet Joshua, maar de Brit Dillian Whyte de volgende tegenstander van Wilder wordt. Whyte won vorige week in een saai gevecht van de Fin Robert Helenius en pakte de WBC Silver-titel, waarmee hij in principe de eerstvolgende uitdager van de kampioen is. "Goed gedaan, maar laten we dit op 3 februari in de O2 Arena eens doen. Ik ben nooit bang en zal altijd tegen wie dan ook vechten", aldus Whyte op Twitter richting Wilder.

De Amerikaan blijft niet bepaald onder de indruk van Whyte en heeft zijn vizier gewoon op Joshua gericht, om zo de wereldtitel bij drie van de vier grootste bonden in bezit te krijgen - de Nieuw-Zeelander Joseph Parker heeft de WBO-titel. "Ze proberen me Whyte te geven, een boer, maar een koning gaat niet achter de boeren aan. Een koning pakt andere koningen. De wereld wil Joshua, de wereld wil Wilder, ik wil Joshua. Geen smoesjes of excuses meer, laten we kijken wie de beste is."

De Rus Sergey Lipinets verdedigde net als Wilder zijn wereldtitel. In het lichtweltergewicht (-63,5kg) stond de 28-jarige Samurai tegenover de Japanner Akihiro Kondo, die na 36 gevechten in Japan eindelijk buiten eigen land vocht. In Japan won hij zijn vorige vijf gevechten op knock-out, tegen Lipinets ging het naar een jurybeslissing na twaalf ronden, waarin de Rus de betere bleek.

De hoogtepunten van één ronde Wilder vs Stiverne II (Bron: YouTube)