Van der Poel eenvoudig naar Europese titel

Zondag is Mathieu van der Poel Europees kampioen veldrijden geworden. De Nederlander won met overmacht de wedstrijd in het Tsjechische Tabor. Lars van der Haar werd tweede. Op de derde plaats eindigde de Europees kampioen van vorig jaar Toon Aerts. Voor Van der Poel was dit de eerste EK-titel.

Na de start gingen Van der Poel en Van der Haar er als een speer vandoor. In het laatste deel van de eerste ronde kon enkel Aerts aansluiten. Het drietal had bij het ingaan van de tweede ronde al tien seconden voorsprong.

Aerts kon vervolgens het hoge tempo van de twee Nederlanders niet volgen. Even later moest ook Van der Haar afhaken bij Le phénomène. Vanaf dat moment reed Van der Poel alleen èn onbedreigd naar de zege. Ook de tweede plaats voor zijn landgenoot kwam geen enkel moment meer in gevaar.

Aerts is dan inmiddels ingelopen door een grote groep met onder ander Corné van Kessel, David van der Poel, Laurens Sweeck, Michael Vanthourenhout en de Tsjech Michael Boros. In de groep was er bij de Belgen gedurende de hele wedstrijd nauwelijks samenwerking en initiatief.

Bij het ingaan van de laatste ronde was de voorsprong voor Van der Poel opgelopen tot zesentwintig seconden op Van der Haar en zelfs meer dan anderhalve minuut op de grote groep. Alleen de strijd voor de derde plaats was nog spannend. Bij de balken sprong Vanthourenhout als enige. David van der Poel zat in zijn wiel maar bij het springen op de fiets trapte hij mis en verloor snelheid en de aansluiting. Aerts wist de aansluiting wel te vinden. In de sprint voor de derde plaats versloeg Aerts vervolgens zijn landgenoot Vanthourenhout.

Uitslag mannen
1. Mathieu van der Poel (NED)
2. Lars van der Haar (NED)
3. Toon Aerts (BEL)
4. Michael Vanthourenhout (BEL)
5. David van der Poel (NED)
6. Jens Adams (BEL)
7. Michael Boros (CZE)
8. Laurens Sweeck (BEL)
9. Corné van Kessel (NED)
10. Kevin Pauwels (BEL)