UFC 217: krankzinnige avond in Madison Square Garden

Floris_Stempel

Het tweede bezoek van de UFC aan Madison Square Garden in New York liet veel toeschouwers beduusd achter. Tijdens UFC 217 werden namelijk drie kampioenen onttroond: kwam een MMA-legende verwoestend terug, werd een broedertwist beslecht en een onverslaanbaar geachtte Poolse genadeloos knock-out geslagen. 

Het voorprogramma leverde al prachtige gevechten, beslissingen en knock-outs op, maar het waren vooral de laatste drie gevechten van het hoofdprogramma die de hoofden deden tollen. Er stonden drie kampioensgordels op het spel en alle drie wisselden ze deze avond van eigenaar. Alle drie op hun eigen spectaculaire manier.

Rose Namajunas beet het spits af door de onverslaanbaar geachtte en al veertien gevechten ongeslagen Poolse Joanna Jedrzejcyk al vroeg in de eerste ronde tegen het canvas te slaan. Iets wat de agressieve JJ normaalgesproken zelf bij haar tegenstander doet. De kille Namajunas volgde haar tegenstander op de grond en bleef haar vuisten op het hoofd van de verslagen JJ landen. De kampioene zag geen andere weg dan in de verdediging te schieten en misschien zelfs af te kloppen, totdat de scheidsrechter genoeg had gezien en het gevecht beëindigde. 

Kampioen in de bantamgewichtsklasse Cody Garbrandt en uitdager TJ Dillashaw hadden nog wat oud zeer uit te praten en in wat voor betere plek dan de octagon kunnen deze twee kemphanen dat beter uitvechten. Dillashaw, voormalig teammaatje en mentor van Garbrandt, bleef in het technisch prachtig schaakspel rustig tegen de ontvlambare kampioen. Beide vechters dansten om elkaar heen terwijl ze heerlijke trappen en stoten uitdeelden. De razendsnelle Garbrandt voelde zichzelf onoverwinnelijk met een aantal mooie ontsnappingen, totdat Dillashaw hem vol raakte, de winst pakte en zich opnieuw tot kampioen liet kronen.

Uitsmijter van de avond, de terugkeer van oudgediende en geweldenaar Georges St-Pierre. De Canadese weltergewichtkampioen vertrok vier jaar geleden uit de wereld van het MMA vanwege een frustrerend tekort aan dopingcontroles, maar nu is dat met de aanstelling van het strenge Amerikaanse dopingbureau USADA prima geregeld en vond de Canadees het tijd om weer als koning op zijn troon te gaan zitten. In het zwaardere middengewicht nog wel en direct tegen de kampioen Michael Bisping.

De Engelsman met de enorme conditie hoopte op een lang gevecht over de volle vijf ronden, maar GSP had andere ideeën. Aan het einde van de derde ronde wist de Canadees Bisping door middel van een verwurging het bewustzijn te laten verliezen en zo op gelijke hoogte te komen met zijn tegenstander wat betreft aantal overwinningen in de UFC. De legende is terug en een prachtig gevecht tegen Robert Whittaker staat in de planning.

Volledige uitslagen UFC 217
Georges St-Pierre verslaat Michael Bisping na opgave door verwurging (rear-naked choke) in ronde 3.
T.J. Dillashaw verslaat Cody Garbrandt door knockout (stoten) in ronde 2.
Rose Namajunas verslaat Joanna Jędrzejczyk door knockout (stoten) in ronde 1.
Stephen Thompson verslaat Jorge Masvidal na jurybesluit (30-26, 30-27 x2)
Paulo Costa verslaat Johny Hendricks door TKO (stoten) in ronde 2.
James Vick verslaat Joseph Duffy door TKO (stoten) in ronde 2.
Mark Godbeer verslaat Walt Harris na diskwalificatie (ongeoorloofde trap) in ronde 1.
Ovince Saint Preux verslaat Corey Anderson door knockout (linkertrap op hoofd) in ronde 3.
Randy Brown verslaat Mickey Gall na jurybesluit (29-28 x2, 29-27)
Curtis Blaydes verslaat Aleksei Oleinik door TKO (dokter’s interventie) in ronde 2.
Ricardo Ramos verslaat Aiemann Zahabi door knockout (elleboog) in ronde 3.