Paradise Papers: miljoenen gelekte bestanden over belastingontwijking

Redactie

De Paradise Papers zijn zijn miljoenen e-mails, spreadsheets en andere documenten van juridisch adviesbureau Appleby en trustkantoor Estera die gelekt zijn naar Süddeutsche Zeitung. Die zijn daarop via het International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) gedeeld met media in 67 landen, waaronder in Nederland Trouw en het FD. Onder meer de Britse koningin en de Amerikaanse minister van Handel worden erin genoemd.

Het lek van in totaal 13,4 miljoen bestanden bevat daarnaast gegevens van het kleinere Singaporese kantoor Asiaciti Trust en de bedrijfsregisters van negentien jurisdicties, meestal eilandjes die bekendstaan om hun voordelige belastingtarieven en hun strikte geheimhouding.

Appleby is volgens het FD, één van de meest prestigieuze kantoren die werken vanuit belastingparadijzen. De klanten zijn volgens de krant dan ook minder omstreden en veelal gaat het om multinationals die legale structuren opzetten om belastingen te ontwijken. Toch vinden er ook omstreden praktijken plaats. De komende dagen en weken zeggen ICIJ en media wereldwijd daarvan tal van voorbeelden publiceren.

Minister van Handel
De BBC pakte zondag groot uit met een artikel waaruit blijkt dat koningin Elizabeth II onder de naam Duchy of Lancaster miljoenen in belastingparadijzen heeft geïnvesteerd. Daarnaast wordt gemeld dat Wilbur Ross, de Amerikaanse minister van Handel, belangen heeft in een Russisch bedrijf dat onder Amerikaanse sancties valt.

Ross heeft belangen in een scheepvaartbedrijf Navigator dat zaken doet met het Russische bedrijf Sibur dat deels in handen is van de schoonzoon van de Russische president Poetin. Het betreft een van de weinige investeringen die Ross niet heeft afgestoten bij zijn aantreden als minister van handel begin dit jaar. De banden zijn opmerkelijk, er loopt al maanden een onderzoek naar Russische inmenging in de Amerikaanse verkiezingen.

In de documenten duikt ook Stephen Bronfman op, hij is de fondsenwerver van de Canadese premier Justin Trudeau. Hij zou betrokken zijn geweest bij het wegsluizen van miljoenen dollars naar de Kaaiman Eilanden.

Paradise Papers: 13 miljoen gelekte bestanden
Paradise Papers: miljoenen gelekte bestanden over belastingontwijking (Foto: ANP)