FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 2 oktober 2017

Boef maakt Buma NL Award buit

Boef is er met de eerste Buma NL Award voor het succesvolste album in de categorie Urban vandoor gegaan. De rapper won de prijs maandagavond voor zijn album Slaaptekort. Ook Vreemde Kostgangers, Frans Bauer en Daniël Lohues vielen in TivoliVredenburg in de prijzen.

Naast Boef wonnen ook Ronnie Flex en Frenna een prijs in de kersverse categorie Urban. Hun nummer 'Energie' was dit jaar de succesvolste single.

Supergroep Vreemde Kostgangers, met Boudewijn de Groot, George Kooymans en Henny Vrienten, wonnen met hun gelijknamige album in de categorie Populair. Marco Borsato en Matt Simons ontvingen in dezelfde categorie de prijs voor succesvolste single.

Volkszanger Frans Bauer won met de plaat Geluk, Hoop & Liefde in de categorie Hollands. In hetzelfde genre produceerde Henk Dissel met Bijna de succesvolste single. Daniël Lohues won met Moi de Buma NL Award voor het succesvolste album in de categorie Alternatief.

Grote verliezer was André Hazes Jr. De grote winnaar van vorig jaar maakte in vier categorieën kans op een prijs, maar verzilverde geen enkele nominatie. Maandagmiddag overhandigden organisatoren Buma Cultuur en Buma/Stemra hem wel de Ticketmaster Award.

De winnaars van de Buma NL Awards worden bepaald aan de hand van verkoopcijfers van cd's, downloads en speeltijd op de radio. Ook zijn er op de avond zelf publieksprijzen te vergeven.


'Habiba' van Boefs winnende album Slaaptekort

Verstappen was grieperig tijdens gewonnen race

Max Verstappen was afgelopen weekend niet helemaal topfit tijdens de door hem gewonnen grand prix. Vandaag vertelde de twintigjarige Formule 1-coureur tijdens Peptalk op Ziggo Sport dat hij grieperig was.

"Ik was wat grieperig. Mijn neus zat dicht, ik had hoofdpijn en pijn in mijn spieren." Aldus de tweevoudig grand prix-winnaar. "Ik was ziek. Ik voelde me sowieso al niet goed. De nacht voor de race kon ik bijna niet slapen, dus het was wel een stuk zwaarder dan normaal. Normaal gesproken zou ik me goed moeten voelen na zo’n overwinning, maar dit was een van de slechtste dagen dit jaar qua fit zijn. Het gaat nu wel beter, maar het duurt nog even."

Natuurlijk blikte Verstappen nog een keer terug op de Grand Prix-Maleisië. "Ik moest zorgen dat ik zo constant mogelijk kon blijven en gewoon mijn rondjes kon rijden. Na de inhaalactie op Hamilton was dat het geval. Het was de eerste keer voor mij dat ik in deze situatie belandde. Dat was natuurlijk wel super mooi." De Nederlander twijfelde niet aan de betrouwbaardheid van zijn Red Bull. "Alles voelde goed aan, dus ik heb niet echt getwijfeld. Ook de laatste ronde was redelijk relaxed."

De Formule 1-coureur keek ook alvast vooruit naar de wedstrijd van komend weekend in Japan. "Dat is natuurlijk moeilijk te voorspellen. Ferrari is nog gewoon heel sterk. Mercedes heeft het altijd wat moeilijker in Maleisië, dus we moeten even afwachten hoe het hier gaat zijn in Japan. Hopelijk wordt het weer een mooie wedstrijd.”

Verstappen was grieperig tijdens gewonnen race (Pro Shots / Action Images)
Verstappen was grieperig tijdens gewonnen race (Pro Shots / Action Images)

Basketballers Donar lopen Champions League mis na overtime

De basketballers van Donar zijn er niet in geslaagd zich te plaatsen voor de Champions League. In Madrid gingen de Groningers onderuit tegen Estudiantes, de nummer elf van de Spaanse Liga ACB van vorig seizoen - de topploegen in Spanje gaan naar de concurrerende EuroLeague en EuroCup.

In eigen huis hield Groningen vorige week knap stand (76-76) en in Spanje deden ze het wederom uitstekend. Estudiantes was in de eerste twee kwarten weliswaar een tikkeltje beter, Donar sloeg in het derde kwart terug en trokken de stand gelijk.

Na het vierde kwart stond een 65-65 stand op het scorebord en dus was overtime nodig om te beslissen wie naar de Champions League mocht. Ook daarin ging het even gelijk op, maar halverwege nam Estudiantes dan toch het heft in handen. Donar kreeg niet veel meer dan een gemiste driepuntpoging richting de basket en verloor met 77-69.

Bouw Tesla Model 3 nog niet op stoom

Tesla heeft in het afgelopen kwartaal pas 260 auto's van het Model 3 gebouwd. De productie van het nieuwe type liep tegen wat tegenslagen aan en pakte daardoor lager uit dan gedacht, zo liet het bedrijf maandag nabeurs weten.

Het derde kwartaal was het eerste waarin cijfers van Model 3 zijn meegenomen. Dat is de nieuwe auto die door Tesla in juli is geïntroduceerd als de elektrische auto voor de massa. Vooralsnog steekt de levering nog schril af bij de andere, duurdere modellen. In totaal leverde het bedrijf 25.336 auto's, ongeveer evenveel als in de voorgaande periode.

Tesla verwacht dat de productie in de tweede helft van het jaar wél op stoom zal komen. De in juli uitgesproken verwachtingen zouden zelfs overtroffen kunnen worden. Topman Elon Musk zei toen dat er in december naar verwachting 20.000 Tesla's van het type Model 3 van de band zouden rollen.

Bouw Tesla Model 3 nog niet op stoom
Bouw Tesla Model 3 nog niet op stoom (Foto: ANP)

'Weterings (VVD) wordt burgemeester Tilburg'

Theo Weterings (58) is maandagavond voorgedragen als de nieuwe burgemeester van Tilburg. De VVD'er moet de opvolger worden van Peter Noordanus, die vorige week na zeven jaar afscheid heeft genomen van de stad.

Weterings is geboren en opgegroeid in Tilburg en was in de jaren tachtig lid van de Tilburgse gemeenteraad. Op dit moment is hij burgemeester in Haarlemmermeer.

De Tilburgse gemeenteraad koos hem uit in totaal 28 sollicitanten.

VVD'er Weterings beoogd burgemeester Tilburg
'Weterings (VVD) wordt burgemeester Tilburg' (Foto: ANP)

Breitbarter Yiannopoulos huwt vriend

De Britse Breitbart-journalist journalist Milo Yiannopolous is met zijn vriend in het huwelijk getreden. Het tweetal gaf elkaar dit weekend het jawoord op Hawaii, meldt Newsweek.

Yiannopolous plaatste op Instagram foto's waar twee mannen elkaar hun beloften doen en samen champagne schenken in een grote toren van glazen. Het gezicht van zijn partner is niet te zien op de foto's. De identiteit van Yiannopolous' geliefde, die hij slechts als 'John' aanduidt, is nog altijd een mysterie.

De journalist vestigde naam als medewerker van de rechts-conservatieve Amerikaanse website Breitbart. Hij wordt geassocieerd met de alt-rightbeweging en geldt als een fervent aanhanger van Donald Trump. Vanwege zijn omstreden uitlatingen heeft Twitter hem van het sociale medium verbannen.

Hoewel Yiannopolous bekendstaat als een openlijk en praktiserend homoseksueel, laat hij zich regelmatig laatdunkend uit over LHBT. Hij noemt homorechten "schadelijk voor de mensheid"en vindt dat gays weer terug in de kast zouden moeten. In 2015 hield de journalist zelfs een reeks lezingen in de VS en het Verenigd Koninkrijk met als titel 'Dangerous Faggot Tour'.

Bazen Cuphead vernederd

De platformer Cuphead is net vier dagen uit en de game staat bekend om zijn hoge moeilijkheidsgraad. YouTuber Aeraloth demonstreert zijn skills door alle 28 boss fights achter elkaar te spelen zonder schade op te lopen.

Voor alle duidelijkheid: Aeraloth speelt de game op ‘regular’ en haalt ieder gevecht een A+ score. Hij gebruikt hiervoor geen controller, maar gewoon zijn toetsenbord. Zijn truc is steeds te ontwijken en charms in te zetten. Het YouTube-kanaal van Aeraloth staat vol met boss fights uit verschillende games, die hij zonder enige schade aan zichzelf sloopt. Het is dus echt geen toevalstreffer.

NASCAR-coureur Kyle Busch wint na prachtig slot op 'Monster Mile'

Kyle Busch heeft zondagavond de derde play-offrace in de NASCAR Cup Series gewonnen. De Apache Warrior 400 werd gereden op de Dover International Speedway, onder NASCAR-fans beter bekend als de Monster Mile. Van de veertig coureurs aan de start hadden er zestien nog kans op het kampioenschap, maar aangezien het de derde race in de play-offs was zouden er vier afvallen.

Martin Truex Jr en Kyle Larson namen het eerste deel van de race voor hun rekening, maar een crash van Jeffrey Earnhardt bij het inrijden van de pitstraat zorgde voor de nodige chaotische taferelen. Een rode vlag om de boel te repareren duurde een kwartier, waarna Kyle Busch de leiding overnam, maar zijn aartsrivaal Brad Keselowski de eerste stage zag winnen.

Ook in de tweede stage waren Larson en Truex veelal voorin te vinden, net als Busch. Ook Chase Elliott kwam zich vooraan melden, maar het was Larson die de stage won. Motorproblemen zorgden ervoor dat Larson wat plekken in moest leveren en Elliott pakte de leiding, die hij ook na de laatste ronde pitstops gestaag uitbreide.

Jeffrey Earnhardt rijdt niet helemaal goed de pitstraat in (Bron: YouTube)

In de slotfase had Busch het tempo echter heerlijk te pakken en hij reed het gat beetje bij beetje dicht. Terwijl Elliott last kreeg van achterblijvers, waaronder de voor zijn play-offplek knokkende Ryan Newman, sloot Busch aan. Bij het inrijden van de laatste ronde passeerde hij het toptalent, die zo wederom naast zijn allereerste zege greep: Busch was niet meer te pakken en won zijn vierde race van het jaar.

Kasey Kahne en Kurt Busch hadden een bijzonder moeilijke avond en dat zij de laatste twaalf in de play-offs niet zouden halen was snel duidelijk, zeker nadat de oudere van de Busch-broers ook nog eens een drive through penalty kreeg. De strijd om de laatste play-offplek ging tussen Newman en Ricky Stenhouse Jr, terwijl ook Austin Dillon nog hoop had.

Dillon kon zich niet echt in de strijd mengen, Newman en Stenhouse reden de gehele slotfase in een spannende situatie: twee of drie plekken winst of verlies kon uitschakeling of juist het in leven houden van de kansen betekenen. Uiteindelijk kon Newman niet genoeg plekken goedmaken, waardoor Stenhouse zijn voor hem rijdende vriendin Danica Patrick niet hoefde te vragen hem voorbij te laten: naast Kurt Busch en Kahne vlogen Dillon en Newman uit de play-offs.

De laatste twee ronden in Dover, met Busch in de #18 en Elliott in de #24 (Bron: YouTube)

Seizoen AZ'er Vejinovic al voorbij

Voor Marko Vejinovic is het seizoen voorbij. De middenvelder van AZ heeft zondag in de met 0-4 verloren competitiewedstrijd tegen Feyenoord de voorste kruisband in zijn rechterknie afgescheurd.

Vejinovic wordt door AZ gehuurd van Feyenoord. Hij was juist weer opgebloeid bij de Alkmaarders, nadat hij in Rotterdam op een zijspoor beland was.

Marko Vejinovic (r) raakt geblesseerd en moet uitvallen (Foto:Pro Shots / Erik Pasman )

Sutton nieuwe kampioen BTCC

Ashley Sutton is kampioen geworden van het 2017 British Touring Car Championship. Het kampioenschap werd pas in de laatste race van het seizoen op het circuit van Brands Hatch beslist. Voor de Subaru-rijder is dit de eerste BTCC-titel in zijn carrière.

Voorafgaand aan het weekend maakten Sutton, Colin Turkington, Gordon Shedden en Tom Ingram nog kans om kampioen te worden, al ging het bij de laatste twee eigenlijk alleen om een theoretische kans.

Jack Goff was op zaterdag het snelste geweest in de kwalificatie en mocht daarom van pole vertrekken in de eerste race. Op het half natte circuit verloor de Brit echter de controle over zijn Honda Civic en crashte in de vangrails. Hierna nam Aiden Moffat de leiding over en wist deze tot het einde vast te houden en boekte zijn tweede zege van het seizoen. Op de tweede en derde plaats eindigden Tom Ingram en kampioenschapsleider Sutton. Sutton's concurrent Turkington werd slechts vijftiende.

Ondanks zijn vijftiende startplek wist Turkington de tweede race op sensationele wijze te winnen. Ronde na ronde knokte de BMW-rijder zich naar voren. Door zijn winst en slechts een twaalfde plaats voor Sutton was het verschil nog maar zes punten in het voordeel van de Subaru-rijder.

Vanwege een regenbui kort voor de laatste race van de dag koos het merendeel van de coureurs voor regenbanden. Vanaf plaats tien had Turkington een goede start met in zijn kielzog Sutton. Echter toen sloeg het noodlot toe voor Turkington. In ronde twee kwam Ingram in contact met Mat Jackson in Graham Hill Bend. Jackson ging daardoor even van het circuit en bij het terugkomen op het circuit kwam de Ford-rijder in contact met de BMW van Turkington. Het gevolg was einde wedstrijd voor Turkington. Door het uitvallen van Turkington was Sutton automatisch kampioen. De race werd gewonnen door Rob Austin.

 

BTCC-kampioen Ashley Sutton (Bron: Youtube)

Het volgende seizoen start in april 2018 op het circuit van Brands Hatch.

Uitslag race 1
1 Aiden MOFFAT (GBR) Laser Tools Racing 15 ronden
2 Tom INGRAM (GBR) Speedworks Motorsport +0.345s
3 Ashley SUTTON (GBR) Adrian Flux Subaru Racing +1.499s
4 Mat JACKSON (GBR) Team Shredded Wheat Racing with Duo +14.474s
5 Tom CHILTON (GBR) Power Maxed Racing +15.802s
6 Senna PROCTOR (GBR) Power Maxed Racing +16.195s
7 Gordon SHEDDEN (GBR) Halfords Yuasa Racing +19.140s
8 Dave NEWSHAM (GBR) BTC Norlin Racing +29.547s
9 Rob AUSTIN (GBR) Handy Motorsport +31.577s
10 Matt NEAL (GBR) Halfords Yuasa Racing +41.344s

Uitslag race 2
1 Colin TURKINGTON (GBR) Team BMW 15 ronden
2 Gordon SHEDDEN (GBR) Halfords Yuasa Racing +1.605s
3 Matt NEAL (GBR) Halfords Yuasa Racing +2.246s
4 Mat JACKSON (GBR) Team Shredded Wheat Racing with Duo +3.756s
5 Aiden MOFFAT (GBR) Laser Tools Racing +5.923s
6 Tom INGRAM (GBR) Speedworks Motorsport +6.486s
7 Tom CHILTON (GBR) Power Maxed Racing +6.832s
8 Jack GOFF (GBR) Eurotech Racing +7.252s
9 Rob AUSTIN (GBR) Handy Motorsport +7.854s
10 Michael EPPS (GBR) TAG Racing +8.001s

Uitslag race 3
1 Rob AUSTIN (GBR) Handy Motorsport 17 ronden
2 Jack GOFF (GBR) Eurotech Racing +3.185s
3 Ashley SUTTON (GBR) Adrian Flux Subaru Racing +4.741s
4 Tom INGRAM (GBR) Speedworks Motorsport +10.965s
5 Michael EPPS (GBR) TAG Racing +13.978s
6 Gordon SHEDDEN (GBR) Halfords Yuasa Racing +15.024s
7 Mat JACKSON (GBR) Team Shredded Wheat Racing with Duo +15.330s
8 Matt NEAL (GBR) Halfords Yuasa Racing +16.008s
9 Adam MORGAN (GBR) Ciceley Motorsport +22.924s
10 Jake HILL (GBR) TAG Racing +24.538s

Eindstand kampioenschap
1 Ashley Sutton Adrian Flux Subaru Racing 372 punten
2 Colin Turkington Team BMW 351
3 Tom Ingram Speedworks Motorsport 311
4 Gordon Shedden Halfords Yuasa Racing 309
5 Rob Collard Team BMW 256
6 Jack Goff Eurotech Racing 245
7 Matt Neal Halfords Yuasa Racing 243
8 Mat Jackson Team Shredded Wheat with DUO 210
9 Andrew Jordan BMW Pirtek Racing 203
10 Adam Morgan Ciceley Motorsport 187

IAAF nomineert Schippers en Bolt niet

Dafne Schippers behoort niet tot de lijst voor de IAAF-eretitel Atlete van het Jaar. De tien genomineerden werden vandaag bekendgemaakt.

Schippers werd in augustus voor de tweede maal wereldkampioene op de 200 meter. Overigens is ze nog wel in de race om voor de derde maal op rij te worden verkozen tot Europees atlete van het jaar. Usain Bolt, die bij het WK afscheid nam en de prijs al zes keer eerder won, behoort ook niet tot de genomineerden.

Op 24 november worden de winnaars bekendgemaakt op het gala van de IAAF in Monte Carlo.

Genomineerden

Heren:                         
                                 
Mutaz Essa Barshim      
Pawel Fajdek       
Mo Farah                 
Sam Kendricks            
Elijah Manangoi        
Luvo Manyonga          
Omar McLeod            
Christian Taylor    
Wayde van Niekerk      
Johannes Vetter

Dames:  

Almaz Ayana    
Maria Lasitskene
Hellen Obri
Sally Pearson
Sandra Perkovic  
Brittney Reese
Caster Semenya
Ekaterini Stefanidi
Nafissatou Thiam
Anita Wlodarczyk

Tien teams strijden om World Series, drie Nederlanders in postseason

Alle honkbalteams in de Major League Baseball hebben hun 162 wedstrijden in het reguliere seizoen achter de rug en dat betekent één ding: het is tijd voor postseason, de play-offs. Tien teams hebben nog de kans om naar de World Series te gaan, waar de kampioen gekroond zal worden.

In zowel de American League als de National League staan drie teams al in de Division Series. De winnaars daarvan gaan naar de League Championship Series, waar uiteindelijk de twee teams voor de World Series uit komen. Beide leagues hebben ook nog een Wild Card Game, waarin twee teams in één wedstrijd duelleren om een plek in de Division Series. Die Wild Card Games worden dinsdag en woensdag gespeeld, vanaf donderdag gaat het los in de Division Series.

American League
De New York Yankees en Minnesota Twins staan tegenover elkaar in de Wild Card Game. Met 91 zeges op zak gaan de Yankees voor de 52e keer het postseason in, veruit meer dan welk team dan ook. Voor de Twins (85 zeges) wordt het de veertiende keer en de eerste sinds 2010.

De winnaar van het duel tussen de Yankees en de Twins speelt tegen de Cleveland Indians. Die kwamen dit jaar met 21 zeges op rij tot een historische prestatie en gaan voor de twaalfde keer het postseason in, nadat ze vorig jaar de World Series verloren.

De andere wedstrijd in de Division Series gaat tussen de Houston Astros (101 zeges) en de befaamde Boston Red Sox (93 zeges). Voor de Astros wordt het het elfde postseason, de Red Sox staan er voor de 22e keer in.

National League
De Arizona Diamondbacks (93 zeges) en Colorado Rockies (87 zeges) strijden in de Wild Card Game tegen elkaar. Het wordt de zesde keer dat de Diamondbacks postseason spelen, de Rockies mogen voor de vierde keer aantreden in het naseizoen.

De Los Angeles Dodgers boekten 104 zeges, het hoogste aantal in de MLB dit jaar, en ontvangen de Wild Card Game-winnaars. De Dodgers staan al enkele jaren steevast in de play-offs en doen daar nu voor de dertigste keer aan mee, alleen de Yankees waren vaker in het postseason te vinden.

Tot slot staan de Washington Nationals (97 zeges) en regerend World Series-kampioenen van de Chicago Cubs (92 zeges) tegenover elkaar. Voor de relatief jonge Nationals is dat de vierde keer, de Cubs stonden er al achttien keer in.

Nieuwe World Series-winnaars?
De Rockies, Astros en Nationals jagen op hun eerste eindzege in de World Series. Samen met de Seattle Mariners zijn de Nationals zelfs de enige ploeg in de MLB die nog nooit in de World Series heeft gestaan, iets wat ze nu uiteraard graag zouden veranderen.

Nederlanders
Drie Nederlanders mogen zich op gaan maken voor een verlenging van het seizoen. Bij de Yankees staat korte stop Didi Gregorius in de ploeg, terwijl zijn positie-genoot Xander Bogaerts een belangrijke speler is bij de Red Sox. Pitcher Kenley Jansen kent bij de Dodgers een zeer sterk seizoen en stond dit jaar voor de tweede keer op rij in de All-Star Game.  

Den Helder klaar met kunstenaar Rob Scholte

De gemeente Den Helder ziet "geen enkele ruimte" om verder te onderhandelen met kunstenaar Rob Scholte over de toekomst van diens museum in het voormalige postkantoor van Den Helder. Dat bleek maandag voor de rechtbank in Alkmaar. De gemeente had de beeldend kunstenaar daar gedaagd om hem helemaal weg te krijgen uit het pand. De stad wil het zo snel mogelijk openbaar verkopen.

Scholte kreeg een deel van het oude postkantoor bijna tien jaar geleden in bruikleen van de gemeente, die op dat moment nog plannen had op diezelfde locatie een nieuw stadhuis te realiseren. Naarmate dat plan door politiek gekrakeel steeds verder naar de achtergrond werd gedrukt, ontwikkelde Scholte steeds concretere plannen om van het oude postkantoor een permanent museum te maken.

Het Rob Scholte Museum trekt inmiddels zo'n 6000 bezoekers per jaar naar het vroegere Helderse postkantoor, maar als het aan de gemeente ligt is dat snel voorbij. Beide partijen zijn sinds 2014 bezig geweest om tot een overeenkomst te komen, maar zijn daar niet in geslaagd. Afgelopen zomer trok de gemeente de stekker definitief uit de onderhandelingen, "omdat het onmogelijk bleek het gebouw aan Scholte te verkopen", aldus advocaat David van Ee maandag.

Bod
Wat de gemeente betreft, is meebieden bij de openbare verkoop voor Scholte de enige manier om nog eigenaar van het pand te kunnen worden. De kunstenaar zei maandag een bod van 245.000 euro voor het gebouw te hebben neergelegd, maar dat zou de gemeente hebben afgewezen. Of er belangstelling voor het pand bestaat, is onduidelijk. Partijen kunnen tot 1 november een bod uitbrengen.

Voor Scholte is het simpel: de gemeente wil van het gebouw af, hij wil het hebben, betoogde zijn advocaat Benno Friedberg maandag. Die benadrukte dat er tot op het laatste steeds "vergaande gesprekken" zijn geweest richting koop.

De kunstenaar zelf hoopt het museum te kunnen voortzetten, zei hij maandag. Hij woont sinds enkele jaren met zijn gezin ook in het gebouw, dat hij van de gemeente al had moeten verlaten. "Steeds zijn beloften gedaan en verbroken. Ik hoop dat recht wordt gedaan."

Uitspraak 16 oktober.

Den Helder klaar met kunstenaar Rob Scholte
Den Helder klaar met kunstenaar Rob Scholte (Foto: BuzzE)

Vier overwinning Verstappen met Max Menu in de snackbar

Hoe beter de overwinning van Max Verstappen in Maleisië te vieren dan met een bak friet/patat* met daarop een racewagen gemaakt van frikandellen? Dat moet een snackbarhouder in Winterswijk gedacht hebben.

Eigenaar Laurens Tenbergen van snackbar Het Pelkhuisje knutselde in een creatieve bui van een frikandel een 'kopie' van de Red Bull-bolide van Verstappen. De hongerige fans kunnen zich dus naar de Achterhoek begeven voor dit knap staaltje fastfood.

*doorhalen wat niet van toepassing is, maar natuurlijk is het friet en niet patat.

NPO-baas: kwart Nederlandse muziek op Radio 2

NPO Radio 2 moet een meer structurele bijdrage aan de Nederlandse popcultuur gaan leveren. Daarom moet de zender er naar streven minstens 25 procent Nederlandse muziek op te nemen in de programmering.

Dat heeft zendermanager Jan-Willem van Engelen maandag gezegd op de Buma NL conferentie in TivoliVredenburg. Buma-directeur Frank Helmink noemt deze toezegging de beloning van een jarenlange lobby om meer Nederlands product op de nationale publieke radio te krijgen.

Voor Helmink is het vooral belangrijk dat de toezegging niet 'van bovenaf' aan de discjockeys wordt opgelegd. "Het zijn juist de dj's die achter deze beslissing staan", weet hij. "Je ziet op een evenement als Buma NL dat muziek van Nederlandse bodem enorm breed is geworden met veel 'urban' en 'alternatieve' invloeden waarmee een groot en divers publiek wordt bereikt.

NPO-baas: kwart Nederlandse muziek op Radio 2
NPO-baas: kwart Nederlandse muziek op Radio 2 (Foto: BuzzE)

Frustie probeert eigenhandig ambulance te verplaatsen

Agenten hebben in Tilburg  een 27-jarige Tilburger aangehouden. De man wordt er van verdacht ambulancepersoneel te hebben bedreigd. De ambulancebroeders riepen op maandagmiddag 2 oktober rond 13.00 uur de hulp in van de politie. Ze waren in de Reinevaarstraat in verband met een medische noodsituatie en daarom stond de ambulance op de doorgaande weg.

De verdachte wilde er langs met zijn auto en klom op een gegeven moment zelf maar de ambulance in om deze te verplaatsen. De ambulancebroeders haalden hem vervolgens uit de wagen waarop er een handgemeen ontstond en de verdachte de medewerkers bedreigde. Agenten konden de man uiteindelijk aanhouden zodat de ambulancemedewerkers hun werk konden doen. De verdachte is afgevoerd naar het politiebureau.

Raiders verliezen quarterback én wedstrijd tegen Broncos

De Oakland Raiders hebben zondagavond een bijzonder onprettige wedstrijd afgerond op bezoek bij de Denver Broncos. De Raiders kregen hun tweede nederlaag om de oren en zagen quarterback Derek Carr met een rugblessure wegvallen.

In het derde kwart werd Carr in zijn rug geraakt, waarmee de wedstrijd voor hem voorbij bleek. "Ik heb gekeken of de pijn weg zou trekken en de fysio heeft nog wat geprobeerd, maar het was in elk geval voor vandaag klaar", aldus Carr, met een contract van 106 miljoen euro voor vijf jaar sinds vorig jaar de grootverdiener in de NFL.

Twee minuten voor tijd zorgde Carr's vervanger, EJ Manuel, nog bijna voor de zege. Justin Simmons onderschepte zijn pass op Amari Cooper echter vlak voor de end zone en dus ging de bijna-touchdown niet door. De Broncos wonnen met 16-10, de tweede nederlaag op rij voor de Raiders.

Uitslagen NFL zondag
Miami Dolphins - New Orleans Saints 0-20
Atlanta Falcons - Buffalo Bills 17-23
Baltimore Ravens - Pittsburgh Steelers 9-26
Cleveland Browns - Cincinnati Bengals 7-31
Dallas Cowboys - Los Angeles Rams 30-35
Houston Texans - Tennessee Titans 57-14
Minnesota Vikings - Detroit Lions 7-14
New England Patriots - Carolina Panthers 30-33
New York Jets - Jacksonville Jaguars 23-20 OT
Arizona Cardinals - San Francisco 49ers 18-15 OT
Los Angeles Chargers - Philadelphia Eagles 24-26
Tampa Bay Buccaneers - New York Giants 25-23
Denver Broncos - Oakland Raiders 16-10
Seattle Seahawks - Indianapolis Colts 46-18

FOK! Wat een weer: wisselvallig

Is oktober warm en fijn,
het zal een scherpe winter zijn.
maar is het nat en koel,
't is van een zachte winter een voorgevoel!

Vandaag & Morgen
De komende avond en nacht komen er wolkenvelden voor waaruit ook af en toe regen kan vallen. Ook waait er een stevige wind met uitschieters tot 7 Bft langs de Wadden. Morgen overdag kan de zon af en toe schijnen, maar een bui is ook zeker mogelijk. De temperatuur komt niet boven de 16 graden.

Woendag blijft het droog, maar die pret is donderdag weer over, want dan krijgen we veel wind en mogelijk veel regen.


Nederland
 

Zon op / onder / zonkracht

 
Zon op: 07:40
Zon onder: 19:19
Zonkracht: 3/1

Een fraaie kudde paddestoelen (Foto: Disbatch)
Een fraaie kudde paddestoelen (Foto: Disbatch)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

59 doden bij schietpartij Las Vegas, ruim 500 gewonden

In Las Vegas heeft maandagochtend (Nederlandse tijd) een schietpartij plaatsgevonden. Een schutter nam vanaf de 32e verdieping van het Mandalay Bay Hotel duizenden concertgangers onder vuur, waarbij zeker vijftig doden gevallen zijn. Ook de schutter leeft niet meer.

Wat weten we?
- Vanaf de 32e verdieping van het Mandalay Bay Hotel in Las Vegas werd zondagavond (lokale tijd, maandagochtend Nederlandse tijd) met een volautomatisch wapen geschoten op de grofweg dertigduizend bezoekers van het Route 91 Harvest Country Music Festival

- De politie van Las Vegas heeft bevestigd dat er zeker 59 doden en meer dan vijfhonderd gewonden zijn gevallen.

- De schutter, de 64-jarige local Stephen Paddock, is in het hotel gedood door de politie. In zijn hotelkamer zijn meer dan tien vuurwapens gevonden. In zijn huis werden nog tientallen wapens, explosieven en munitie gevonden. Paddock was multimiljonair.

- De politie was op zoek naar ene Marilou Danley, een vrouw met wie Paddock samenwoonde. De politie heeft haar gevonden en heeft laten weten dat zij nergens van wordt verdacht en geen person of interest meer is.

- Eerdere berichten over schietpartijen in en rond andere hotels, alsmede berichten over auto's met bommen, blijken incorrect.

- Zowel IS als de extreemlinkse Antifa claimen dat Paddock vanuit hun ideologie handelde.

Update 08.45 uur
Onbevestigde berichten op de lokale politiescanner lijken aan te geven dat het goed mis is in Las Vegas. Zo worden schoten gemeld in het New York-New York Hotel, het Tropicana Hotel, het Aria Hotel en het Excalibur Hotel. Ook zou één schutter dood gevonden zijn in een hotelkamer in het Mandalay Bay Hotel.

Nog altijd is verre van duidelijk wat er precies aan de hand is, maar CNN meldt wel dat medisch personeel in de buurt van het Mandalay Bay Hotel spreekt over 'vele gewonden'. Tegenover dat hotel was een openluchtconcert aan de gang, daar zou de schietpartij mogelijk begonnen zijn - vanuit het hotel had hem goed zicht op het concert.

Update 08.55 uur
Alle vluchten vanaf het McCarran-vliegveld bij Las Vegas zijn inmiddels geannuleerd. Op beelden van het concert bij het Mandalay Bay Hotel is te horen hoe plotseling het vuur geopend wordt met wat klinkt als een volautomatisch wapen. Het is dan ook niet vreemd dat een ooggetuige spreekt over 'honderden kogels'.

In het Tropicana Hotel zou een vrouw in haar hoofd geschoten zijn, hoewel dit nog niet bevestigd is. Wel laat het lokale universiteitsziekenhuis in Las Vegas weten meerdere mensen met schotwonden te behandelen. Elke ambulance in de hele omgeving is opgeroepen om richting The Strip te gaan.

Update 09.05 uur
Nog altijd is volkomen onduidelijk waar een en ander zich precies afspeelt. Wat wel zeker is is dat het in en/of bij het Mandalay Bay Hotel foute boel is, over andere hotels - waar eerder over gesproken werd - komen nu minder berichten. 

De politie in Las Vegas heeft bevestigd dat één verdachte is uitgeschakeld, waarbij men oproept niet naar The Strip te gaan. CNN meldt dat er zeker twee doden zijn gevallen en spreekt over 24 gewonden.

Update 09.30 uur
Van de 24 gewonden zijn er naar verluidt twaalf in kritieke toestand. Het lijkt erop dat de gewonden allemaal bij het concert - waar zo'n dertigduizend mensen aanwezig waren - bij het Mandalay Bay Hotel zijn gevallen.

Om 09.45 uur Nederlandse tijd komt de politie van Las Vegas vermoedelijk met een eerste officiële verklaring richting de pers. Men heeft zojuist wel alvast gemeld dat er voor zover de politie weet op dit moment geen schutter meer actief is.

Update 10.35 uur
De persconferentie van de politie werd wat uitgesteld, maar is inmiddels onderweg. In de persconferentie werd bevestigd dat minstens twintig mensen zijn gedood, terwijl meer dan honderd mensen gewond zijn geraakt.

De politie meldt verder dat agenten in het Mandalay Bay Hotel de verdachte, een lokale bewoner wiens naam niet genoemd werd, gedood hebben. De man reisde en/of woonde samen met ene Marilou Danley, die door de politie nog gezocht wordt. "We zouden graag een praatje met haar maken", aldus de politie.

Update 11.55 uur
Over mevrouw Danley is nog weinig nieuws, maar op een lokale Amerikaanse TV-zender kwam een getuige met een opvallend verhaal. Volgens haar liep een vrouw zo'n drie kwartier voor de schietpartij door de menigte, waarbij ze mensen kwam vertellen dat ze 'vandaag dood zouden gaan'. De betreffende vrouw werd vervolgens door veiligheidspersoneel weggevoerd, maar van officiële kant is hier nog niks over gezegd.

De volledige briefing van politiechef Joe Lombardo van eerder op de dag is hier te zien:

(Bron: YouTube)

Update 12.35 uur
Volgens diverse media zou de schutter zou de 64-jarige Stephen Paddock zijn.

Update 12.42 uur
Zojuist heeft de sheriff gemeld dat er meer dan vijftig doden zijn gevallen. Meer dan tweehonderd mensen zijn gewond geraakt. Hiermee geldt deze aanslag als de meest dodelijk mass-shooting in de Amerikaanse geschiedenis.

Update 13.15 uur
De politie van Las Vegas heeft laten weten dat beide gezochte auto's gevonden zijn. Ook zegt men er vertrouwen in te hebben te weten waar de eerdergenoemde Marilou Danley zich bevindt.

Facebook heeft, zoals wel vaker bij iets dergelijkse, een optie aangezet voor mensen in de buurt van de schietpartij om te laten weten dat je veilig bent.

Update 14.15 uur
De politie van Las Vegas meldt dat Marilou Danley gevonden is. De autoriteiten hebben contact met haar gehad en ze wordt niet langer gezien als een person of interest, ze wordt dus ook niet verdacht van enige betrokkenheid bij de schietpartij. Ook is inmiddels bevestigd dat Stephen Paddock de schutter was.

Update 15.00 uur
Het aantal gewonden is inmiddels bijgesteld naar ruim 400. De schutter had in zijn hotelkamer nog tien geweren liggen. Had de politie de man niet zo snel gevonden en uitgeschakeld was het aantal slachtoffers nog veel groter geweest.
Inmiddels staan er enorme rijen mensen in Las Vegas bij de bloedbank, wachtend om bloed te kunnen doneren.

Update 17.55 uur
IS heeft de aanslag opgeëist, maar of de dader ook daadwerkelijk banden had met de organisatie, is nog niet duidelijk. Ook over de motieven van de dader is nog niets bekend. Amerikaanse authoriteiten geven aan de claim van IS vooralsnog niet serieus te nemen.

Update 19.10 uur
Het dodental van de schietpartij is opgelopen naar zeker 59. Daarnaast is ook het aantal gewonden stevig gestegen: meer dan vijfhonderd mensen zijn gewond geraakt door de schietpartij en de daarna ontstane chaos.

Over Paddock wordt intussen duidelijker dat er geen enkel teken was dat hij zoiets zou doen: er was geen contact met de politie, geen geweldsdelicten en volgens zijn broer had hij zelfs nooit iemand geslagen. Paddock's vader was in de jaren zestig en zeventig wel een beruchte bankrover, die zelfs de Most Wanted-lijst van de FBI haalde. Paddock was multi-miljonair.

Trek compleet voor 2018 met komst Grmay en Conci

De Ethiopiër Tsgabu Grmay en het Italiaanse talent Nicola Conci rijden volgend seizoen voor Trek-Segafredo. Dit maakte de wielerploeg vandaag bekend. De 26-jarige Grmay rijdt nu nog voor Bahrein-Media. Sinds augustus van dit jaar was Conci al stagair al bij Trek.

Luca Guercilena, de teambaas van Trek, heeft gezegd dat de ploeg voor 2018 nu compleet is. Eerder werd onder meer Gianluca Brambilla van Quick-Step aangetrokken. Edward Theuns vertrok naar Sunweb, Alberto Contador en Haimar Zubeldia stopten met wielrennen. Bauke Mollema, Koen de Kort en Boy van Poppel zijn de Nederlanders die voor Trek rijden.

Paniek in Londen om bijbel

In een trein bij Londen brak maandagmorgen midden in de ochtendspits paniek uit, omdat een man plotseling passages uit de bijbel op begon te lezen. Passagiers braken de deuren open en vluchtten het spoor op, meldt de BBC.

Volgens een reiziger brak het angstzweet bij zijn mede-forenzen uit toen de man bepaalde passages aanhaalde, waaronder "de dood is niet het einde". Tijdens de "zelf-evacuatie" begaven verschillende stroomkabels het, aldus de politie.

Volgens een andere getuige liepen mensen elkaar in de commotie bijna onder de voet. Er zouden niettemin geen passagiers gewond zijn geraakt.

Deze reiziger zag vervolgens iemand op de man aflopen die hem vroeg op te houden met lezen "want mensen worden er bang van". De bijbelman stopte daarop en stond vervolgens naar z'n schoenen te staren, aldus de ooggetuige.

Naar verwachting duurt het vanwege de kapotte kabels nog tot de avonduren voordat de treinen bij het station van Wimbledon weer op schema lopen.

Antifa en Islamitische Staat claimen 'Las Vegas'

Na meest succesvolle moordpartij ooit in Amerika, staan er diverse terreurorganisaties in de rij om de aanval te claimen. Zowel individuele leden van Antifa als de Islamitische staat beweren dat de schutter bij hen op de loonlijst stond.

IS en sommige zelfbenoemde antifascisten ruziën om wie het nu gedaan heeft. IS is in feeststemming omdat er 50 kafirs vervroegd als brandstof voor het vuur gaan dienen en er zijn Antifa-leden te vinden die razend enthousiast zijn dat de nodige Rednecks zijn neergemaaid. Beide claims zijn trouwens ongeveer even geloofwaardig als de bondscoach van Oranje, die doodleuk durft te beweren dat het Nederlands Elftal heus nog wel een kans maakt om het wereldkampioenschap voetbal van 2018 te halen.

De man die verantwoordelijk is voor minstens 50 doden en 400 gewonden zou volgens de harde kern van Allah enkele maanden geleden zijn bekeerd tot de Islam. Vooralsnog lijkt hier weinig bewijs voor te zijn. Voor Antifa geldt zo ongeveer hetzelfde. Hun logica lijkt te zijn dat de slachtoffers voornamelijk Trump-aanhangers zouden zijn, want alleen die zouden belangstelling hebben voor Country-muziek. De schietpartij in het Mandalay Bay Hotel was gericht op concertgangers

Volgens de Amerikaanse autoriteiten is er vooralsnog geen enkel bewijs dat de 64-jarige Stephen Paddock uit Nevada contact heeft gehad met welke treurige club dan ook. Bovendien heeft het er alle schijn van dat de zogenaamde Antifa-claim op drijfzand gebaseerd is. De kans is zeer groot dat het om nep-accounts gaat die dit 'nieuws' verspreiden. 

Premier Catalonië: uitslag referendum bindend

De uitslag van het referendum over onafhankelijkheid van Catalonië zondag is geldig en bindend. Dat zegt de Catalaanse premier Carles Puigdemont. Hij kondigde ook een speciale commissie aan die het Spaanse politiegeweld gaat onderzoeken. Op de dag van de stembusgang zijn bijna negenhonderd gewonden gevallen.

Puigdemont zei verder dat hij niet uit is op een "traumatische afscheiding" van Spanje, maar dat hij wel graag tot een nieuwe verstandhouding met Madrid wil komen.

De nationale regering en de hoogste rechter hadden het referendum verboden, maar ruim 2,2 miljoen Catalanen gingen toch naar de stembus. Duizenden Spaanse politieagenten waren ingezet om het stemmen te voorkomen en dat liep op veel plaatsen behoorlijk uit de hand. Met name agenten van de landelijke Guardia Civil waren ingezet om de stembusgang te frustreren.

Uiteindelijk stemde 90 procent voor onafhankelijkheid.

Verenigde Naties
VN-mensenrechtencommissaris Zeid Ra'ad al-Hussein heeft bij de Spaanse autoriteiten aangedrongen op een grondig, onafhankelijk en onpartijdig onderzoek naar alle geweld bij het referendum.

"Ik ben erg verontrust door het geweld", zegt de mensenrechtenchef. "Politieacties moeten te allen tijde proportioneel en noodzakelijk zijn."

Zeid pleit voor een oplossing via de weg van de dialoog met respect voor democratische waarden. Ook wil hij dat Spanje bezoek van mensenrechtenexperts van de VN-organisatie toestaat.

Europese Unie
De Spaanse regering moet verdere escalatie en het gebruik van geweld in het conflict met Catalonië vermijden. EU-president Donald Tusk heeft de Spaanse premier Mariano Rajoy daartoe opgeroepen in een telefoongesprek.

Tusk, de voorzitter van de Europese Raad van regeringsleiders, liet verder weten dat hij de "grondwettelijke argumenten" van Rajoy deelt. Die komen erop neer dat het referendum illegaal was, zoals ook de Spaanse rechter heeft geoordeeld, en dat Catalonië zich volgens de grondwet niet kan afsplitsen.

De Europese Commissie riep de partijen eerder op de dag op "heel snel" met elkaar in gesprek te gaan en zei erop te vertrouwen dat Rajoy dit "moeilijke proces kan managen."Voor de internationale bemiddeling die de Catalaanse premier Carles Puigdemont voorstelt lijkt nog weinig animo te zijn.

Premier Catalonië: uitslag referendum bindend
Premier Catalonië: uitslag referendum bindend (Foto: ANP)

Stardew Valley donderdag naar Nintendo Switch

Farmsim Stardew Valley is al een tijd in ontwikkeling voor Nintendo Switch, maar het lange wachten is bijna voorbij. Aanstaande donderdag 5 oktober lanceert de populaire indiegame voor 14,99 euro in de Nintendo eShop.

Het is de eerste keer dat Stardew Valley beschikbaar komt op een portable apparaat. Daarnaast wordt de Switch-versie de eerste console-versie die de multiplayerupdate ontvangt. Deze update volgt ergens in 2018.

17-jarige paarden-pakker pakte nu ook cavia's

Een 17-jarige jongen uit het Nederlandse Hoorn is door de politie aangehouden voor inbraak nadat hij herkend is op camerabeelden uit een paardenstal. In de omgeving werd al langer uitgekeken naar een malloot die een aantal paarden op verschillende locaties zwaar heeft mishandeld. 

De eigenaar van één van de paarden had het vermoeden dat zijn paard af en toe bezoek kreeg in de nachtelijke uurtjes.  Na overleg met eigenaren van andere paarden besloot men om de stal te voorzien van camera's. Bij het terugkijken van de beelden werden de vermoedens bevestigd en bleken de paarden inderdaad tot zeker vier keer toe 'bezocht' te zijn.

Het bleek de jonge knaap uit Hoorn te zijn die paardje kwam rijden. Maar dan niet d'r op zeg maar. Afgelopen vrijdag werd op beeld vastgelegd hoe de knaap zich met zijn paars-gepunte lans vergreep aan het paard om vervolgens voor de afwisseling ook gelijk maar een cavia seksueel te misbruiken. Hij had de benen van het paard vastgebonden en was zelf op een stoel achter het arme dier gaan staan. Iets wat een ander paard eerder dit jaar ook al is overkomen. Toen wilde de politie nog niet gelijk de conclusie trekken dat het paard verkracht was, ondanks dat dat paard ook vastgebonden was en er een stoel achter het paard stond.

De eigenaren zijn blij dat het vreselijke misbruik van de dieren nu waarschijnlijk gestopt is en de dieren rustig op de stal of in de wei kunnen staan. Afgelopen maart liet één van de eigenaren in een artikel op Noord-Hollands Nieuws al weten er letterlijk misselijk van te zijn. "Het is net alsof je eigen kind iets is aangedaan. Dit doet vreselijk veel pijn. Ik heb de hele dag overgegeven, dit wil je niet meemaken."

Ondanks de aanhouding laat men het er in Hoorn niet bij zitten en nemen ze geen genoegen met enkel de tenlastelegging van inbraak. Men vindt dat de dader er niet zomaar mee weg mag komen. Om dat te bereiken hebben ze, (blijkbaar een expert op het gebied van paardenverkrachting), misdaadverslaggever Peter R. de Vries ingeschakeld. Daarnaast zijn de beelden van het misbruik, na bewerking, aan De Telegraaf gegeven zodat deze op de website getoond kunnen worden. 

C64 komt terug als retro-console

Na een SNES en een Atari-retroconsole kan ook C64 niet achterblijven. THEC64 Mini is een volledig gelicenseerde, nieuwe versie van de bestverkochte homecomputer uit de jaren ’80. Hij is ontwikkeld door Retro Games Ltd. en wordt gedistribueerd door Koch Media.

De C64-homecomputer verscheen oorspronkelijk in 1982 en domineerde in de jaren tachtig de homecomputer-scene. Wereldwijd werden miljoenen exemplaren verkocht. En nu komt deze terug voor onze nostalgie en "vroeger was alles beter".

De THEC64 Mini is half zo groot als het origineel en je kunt hem direct aansluiten op je tv. Hij wordt geleverd met een klassieke joystick, die je kunt aansluiten op een van de twee USB-poorten om er de ingebouwde games mee te spelen. Het is aan te sluiten op de HDMI-poort van elke moderne tv en biedt toegang tot 64 gelicenseerde, klassieke, ingebouwde games. Die games zijn van ontwikkelaars als Epyx, Gremlin Graphics, Hewson en The Bitmap Brothers; en titels als California Games, Speedball 2: Brutal Deluxe, Paradroid en Impossible Mission. Je mag van alles verwachten: van sport- tot schietspellen, platformers en puzzelspellen.

"We vinden het geweldig om enkele van de meest geliefde retrogames ooit terug te brengen, op één van de succesvolste platforms ooit", zegt Paul Andrews, managing director van Retro Games. "THEC64 Mini is een nieuwe versie van de klassieke C64-computer en de eerste in een reeks van dergelijke producten."

Je kunt een standaard USB-toetsenbord voor pc aansluiten om het systeem als een klassieke C64 te gebruiken. Zo kun je de oude BASIC-computertaal invoeren en zelfs heel nieuwe games programmeren. Het wordt geleverd inclusief een klassieke joystick met een USB-snoer van 1,5 meter, een USB-voedingssnoer en een HDMI-snoer (beide van 1,2 meter lang), voor volledige compatibiliteit met elke moderne tv. Andere functies zijn een save-game-functie en pixelfilteropties als pixelperfect, CRT en scanline-emulatie. Via de USB-flashdrive zijn middels firmware-revisies ook software-updates mogelijk. De THEC64 Mini verschijnt begin 2018 in de winkel voor een adviesprijs van € 79,99.

Haase gelijk onderuit in Beijing

Voor de derde maal op rij is Robin Haase onderuit gegaan in de eerste ronde van een ATP-toernooi. In Beijing verloor de Nederlander met 6-7 en 2-6 van Fabio Fognini.

Haase gaf in allebei de sets een break voorsprong uit handen. Nadat hij in het tweede bedrijf op een achterstand van 2-4 kwam, liet Haase het lopen.

"Ik durf niks meer, ik kan niks meer!", zo riep een gefrustreerde Haase, die ook de bespanning in zijn racket vervloekte. Overigens was dat begrijpelijk: De tiebreak in de eerste set had hij verloren door een dubbele fout en een gelukkige netbal van Fognini.

Overigens speelt Haase samen met Fognini in Beijing in het dubbelspel. Morgen in de eerste ronde treffen ze de Nederlander Matwé Middelkoop en de Fransman Fabrice Martin.

Van Weert accepteert twee duels schorsing, onderzoek naar Beugelsdijk

FC Groningen kan de komende twee wedstrijden in de Eredivisie niet beschikken over Tom van Weert. De aanvaller kreeg zaterdag in de slotfase van de uitwedstrijd tegen PEC Zwolle een directe rode kaart toen hij een tackle maakte op de benen van Dirk Marcellis.

De club en de speler gaan akkoord met het schikkingsvoorstel van de tuchtcommissie van de KNVB van drie duels schorsing, waarvan één voorwaardelijk. De 27-jarige Van Weert moet daardoor de thuiswedstrijden tegen AZ en Willem II missen. Hij is weer inzetbaar op woensdag 25 oktober in Kerkrade, in de tweede ronde van de KNVB-beker tegen Roda JC.

Van Weert scoorde tegen Zwolle één keer. Bij een stand van 2-2, in de 87e minuut, beging hij de overtreding op Marcellis. Zwolle won de wedstrijd door een doelpunt in blessuretijd van Youness Mokhtar.

Voor ADO-verdediger Tom Beugelsdijk krijgt de wedstrijd tegen NAC mogelijk nog gevolgen. De tuchtcommissie van de KNVB is een vooronderzoek gestart naar de vermeende elleboogstoot die de speler in de slotfase zou hebben uitgedeeld aan Pablo Mari. ADO Den haag won de wedstrijd in Brabant door een doelpunt van Beugelsdijk in de 80e minuut (0-1).

Verhalen mariniers rijmen niet met elkaar

De laatste marinier van aanvalsgroep vijf is maandag voor de rechtbank in Den Haag gehoord over de beëindiging van de Molukse treinkaping in 1977. De verhalen van de zeven mariniers die tot nu toe als getuige zijn gehoord in een proces van nabestaanden tegen de Staat, komen niet met elkaar overeen.

De mariniers spreken elkaar op sommige punten tegen en zeggen allen niet te weten wat de anderen precies deden. Zo hebben meerdere mariniers verklaard dat zij - als enige - op een balkon bleven staan, het deel tussen twee compartimenten in.

Ook 5F die maandag sprak, stond op het balkon te wachten totdat hij er langs kon om direct naar de cockpit van de machinist te gaan. Dat was zijn taak, omdat de mariniers dachten dat daar ook een gijzelnemer zat. Maar hij kon in het krappe gangetje niet langs zijn collega's die de twee kleine coupés moesten "zuiveren". Geleund tegen een muur zei 5F niet te hebben gezien wat vlak om de hoek gebeurde. Hij heeft niet zelf geschoten en ook anderen niet zien schieten.

5F kon - net als de anderen - vrijwel niets plaatsen van de gebeurtenissen zoals die op de geluidsopnamen zijn te horen van de actie op zijn plek. Daarop zijn knallen te horen en zegt een van de mariniers dat hij ze "alle twee kapot heeft geschoten" en "dat ie nu wél dood is". 5F was na het beluisteren van de geluidsband verbaasd want hij kon zich dit "totaal niet herinneren". Hij suggereerde dat de opnamen in een ander treindeel zijn gemaakt.

5F noemde het proces één grote schijnvertoning en voelde zich meer dan beledigd dat hij zich, zo lang na dato, moet verantwoorden.

Verhalen mariniers rijmen niet met elkaar
Verhalen mariniers rijmen niet met elkaar (Foto: ANP)

Voetballers Achilles'29 staken wegens salarisachterstand

De voetballers van Achilles'29 zijn sinds maandag in staking. De spelers van de club uit de Tweede Divisie weigeren te voetballen totdat het salaris voor de maand augustus is betaald. Dit laten verschillende bronnen aan De Gelderlander weten.

De spelers stonden maandagmorgen ook al niet meer op het trainingsveld. Of de uitwedstrijd van komende zaterdag tegen GVVV door kan gaan, is nog maar de vraag. Aanvoerder Boy van de Beek wil desgevraagd geen uitleg geven over de situatie.

De selectie moet inmiddels al drie weken wachten op de uitbetaling van de salarissen voor augustus. Het is de vijfde maand op rij dat de club de salarissen niet op tijd kan betalen. De voetbalclub uit Groesbeek kampt al sinds april met betalingsproblemen. Spelersvakbond VVCS moest al een aantal keer bemiddelen tussen spelers en de club. Voorzitter Harrie Derks van Achilles'29 stelde vorige maand dat het uitbetalen van de laatste salarissen dat het geld voor augustus op tijd zou worden overgemaakt. Deze voorzitter kon zijn woorden niet nakomen en was ook niet bereikbaar voor een toelichting op de situatie.

Achilles'29 speelt sinds dit seizoen in de Tweede Divisie. De Groesbeekse club, die afgelopen zaterdag nog verloor van Katwijk (1-4), degradeerde afgelopen zomer na vier jaar uit de Eerste Divisie. De club bezet momenteel de elfde plaats in de Tweede Divisie 

Red de pukkelpompoen van de ondergang

In de nacht van 23 juli heeft een hagelbui maar liefst 125.000 biologische pompoenen getransformeerd in pukkelpompoenen. Deze pubers hebben een ruw huidje maar zijn altijd nog goed van kwaliteit en heerlijk om te eten.

De familie Luring uit Onstwedde kan echter de pompoenen niet meer via de reguliere kanalen kwijtraken. De pompoenen dreigen nu te worden vernietigd. De Streekboer roept Nederlanders op om in actie te komen. De organisatie die zich inzet om nieuwe, rechtstreekse afzetkanalen van boer naar consument te vinden, wil op deze manier een groot voedselschandaal voorkomen.

Samenwerking met supermarkten
De pompoenen zijn vanaf deze week voor de actieprijs van €1,- via de website van De Streekboer te bestellen. In samenwerking met Noordelijke supermarktketen Poiesz is in korte tijd een groot netwerk van afhaalpunten georganiseerd over Friesland, Groningen en Drenthe. Daarnaast zijn de pompoenen volgende week te vinden in de schappen van supermarkt Marqt, kunnen bedrijven rechtstreeks grote partijen bestellen en is er een samenwerking opgezet met de voedselbank. “Als we heel Nederland op de been krijgen, kunnen we ervoor zorgen dat dit grote voedselschandaal in korte tijd wordt voorkomen”, aldus initiatiefnemer Janco Heida van De Streekboer.

Bestellen
Deze gehele week kunnen consumenten, bedrijven en organisaties hun een bestelling plaatsen op de website van De Streekboer. Op zaterdag 7 oktober zullen de bestelde pompoenen worden geoogst en verspreid zodat in een korte tijd iedereen de ondertussen bekende Pukkelpompoen kan ophalen.

Red de pukkelpompoen van de ondergang! (Foto: De Streekboer)
Red de pukkelpompoen van de ondergang! (Foto: De Streekboer)

Vijf personen aangehouden om mestfraude

Inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en de politie hebben in Noord-Brabant 5 mensen aangehouden in het kader van een strafrechtelijk onderzoek naar valsheid in geschrifte en fraude met mest. Het gaat om 2 veehouders en 3 medewerkers van een loonbedrijf dat mest verhandelt en vervoert. Het onderzoek wordt gedaan onder leiding van het Functioneel Parket.

In alle vrachtwagens waar mest in wordt vervoerd zit bemonsterings- en verpakkingsapparatuur die automatisch een mestmonster neemt. Dit mestmonster wordt automatisch in een verzegelde monsterpot gedaan. De veehouders en medewerkers van het loonbedrijf worden er van verdacht dat zij deze bemonsteringsapparatuur aangepast hebben zodat de monsters niet goed worden verzegeld.

Alle dierlijke mest die van een veehouder naar een ander bedrijf wordt vervoerd om daar te worden uitgereden of verwerkt, moet automatisch worden bemonsterd. Aan de hand van deze monsters wordt bepaald hoeveel mineralen er in de mest zitten. Veehouders moeten in hun mestboekhouding bijhouden wat de hoeveelheid en de samenstelling van de afgevoerde mest is. Zo is altijd bekend waar de mest vandaan komt en naartoe gaat en kunnen zij aantonen dat er niet teveel mest op hun land wordt uitgereden. Dit om te voorkomen dat er teveel mineralen in de grond terecht komen, die zouden kunnen uitspoelen naar het grondwater.

Man opgepakt na bedreigen ex met vuurwapen

Agenten hebben in Rotterdam zondag een 38-jarige Rotterdammer aangehouden voor het bedreigen van zijn ex-partner met een vuurwapen. De politie wist hem snel na de melding te traceren in Rotterdam IJsselmonde. Een vuurwapen en een mes werden in beslag genomen.

Na de melding dat een 33-jarige vrouw was bedreigd door haar ex-partner met een vuurwapen aan het Hunenborgplantsoen, gingen meerdere agenten op zoek naar de verdachte. Hij zou zich ophouden in Rotterdam IJsselmonde. Zijn voertuig werd gevonden vlakbij de woning van zijn nieuwe vriendin.

De verdachte bleek ook daadwerkelijk binnen te zijn en vanwege het feit dat hij mogelijk in het bezit zou zijn van een vuurwapen, werd de man met een speciale aanhoudingsprocedure uit de woning gehaald. Vervolgens werd het huis doorzocht en vonden agenten een vuurwapen in een slaapkamer. In zijn auto vond de politie nog een mes. Beide wapens zijn in beslag genomen. De 38-jarige man uit Rotterdam zit nog vast. Voor de vrouw is slachtofferhulp geregeld. 

Man opgepakt na bedreigen ex met vuurwapen (Foto: Politie.nl)
Man opgepakt na bedreigen ex met vuurwapen (Foto: Politie.nl)

Oud-presentator Dick Passchier (84) overleden

Voormalig tv-presentator Dick Passchier is overleden. Hij stierf afgelopen vrijdag onverwacht op 84-jarige leeftijd in zijn woonplaats Kollum (Friesland), liet de KRO-NCRV aan het ANP weten.

Passchier, bijna zestig jaar getrouwd en vader van drie zoons, presenteerde bij de NCRV vanaf halverwege de jaren zestig grote live-spelshows op televisie zoals Zeskamp, Spel zonder grenzen, Tweekamp en Stedenspel.

KRO-NCRV zegt in een reactie: "Wij zijn hem dankbaar voor wat hij voor de NCRV en de Nederlandse televisie heeft betekend. Wij wensen zijn familie sterkte bij dit verlies."

Zijn uitvaart vond maandag plaats in besloten kring.

Oud-presentator Dick Passchier (84) overleden
Oud-presentator Dick Passchier (84) overleden (Foto: ANP)

Van Gerwen geeft zichzelf de schuld van vroegtijdige uitschakeling op World Grand Prix

Michael van Gerwen geeft zichzelf de schuld van zijn verrassende uitschakeling in de eerste ronde van de World Grand Prix. De titelverdediger verloor in Dublin met 2-1 in sets van John Henderson.

"Ik heb het aan mezelf te danken, dit was Van Gerwen-onwaardig. Het is klote, maar wat doe je ertegen?", zei de 28-jarige Van Gerwen voor de camera van RTL7. Henderson wist voor het eerst in zijn carrière te winnen van de wereldkampioen. Henderson won in de laatste set de beslissende vijfde leg. 

"Scorend was ik veel beter, maar de dubbels lieten me in de steek. Wat moet ik daar aan toevoegen? Het is treurig", sprak Van Gerwen op het toernooi waar ook begonnen moet worden met het raken van een dubbel. "Met het ingooien gingen de dubbels op tops heel goed, in de wedstrijd helemaal niet. Dan gaat het zelfvertrouwen wat naar beneden."

Van Gerwen heeft niet zijn vorm van de laatste paar jaar, niet kunnen handhaven. Het is zijn derde nederlaag in zijn laatste vier wedstrijden en het derde televisietoernooi op rij waar hij vroegtijdig werd uitgeschakeld. Ook bij de Champions League of Darts en het World Matchplay ging hij snel onderuit. Het verlies van Van Gerwen was ook zijn eerste nederlaag in de eerste ronde van een Major sinds 2011.

"Ik ben geen robot. Ik doe mijn stinkende best. Ik moet goed bij mezelf te rade gaan waar het aan ligt. Ik moet zorgen dat ik er volgende keer weer sta", aldus de Nederlander. "Ik ben professioneel genoeg om dit op te lossen, dat zal ik ook zeker doen." Een nieuwe kans volgt eind van deze maand op het Europees kampioenschap. Ook daar zal hij zijn titel moeten verdedigen. 

Van Dijk alsnog opgeroepen door Advocaat

Virgil van Dijk is door bondscoach Dick Advocaat alsnog opgeroepen voor de twee WK-kwalificatiewedstrijden van het Nederlands elftal tegen Wit-Rusland en Zweden.

Van Dijk was geruime tijd geblesseerd. Afgelopen zaterdag stond hij na acht maanden voor het eerst weer in de basis van zijn club Southampton.

De selectie van Advocaat bestaat nu uit 25 spelers. Nederland speelt zaterdag in Minsk tegen Wit-Rusland, en volgende week dinsdag in Amsterdam is Zweden de tegenstander.

Documentaire-serie Witcher begint vandaag

Vanaf vandaag kun je via YouTube kijken naar een zesdelige mini-serie over het maken van de roemruchte videogame The Witcher 3: Wild Hunt. Videogame-documentaire website NoClip wordt compleet gesteund door crowdfunding. Ze hebben ook bijvoorbeeld docu’s van Final Fantasy XIV en Spelunky gemaakt.

 

Planning:

  • The Story of CD Projekt – Maandag 2 oktober
  • Remembering The Witcher 1 & 2 – Woensdag 4 oktober
  • Creating the World of The Witcher 3 – Vrijdag 6 oktober
  • The Quests of Wild Hunt – Maandag 9 oktober
  • Found in Translation - Woensdag 11 oktober
  • The Devil's in the Details – Friday 13 oktober 

Duitse rechter: dashcam schendt privacy

Automobilisten mogen in Duitsland geen camera in hun voertuig zetten. Een rechter heeft een vrouw daar een boete van 150 euro voor opgelegd, omdat ze de privacy van anderen schond.

De vrouw uit München had aan de voor- en achterkant van haar auto camera's laten installeren. Die filmden in augustus vorig jaar hoe een andere automobilist bij het parkeren haar auto beschadigde. De vrouw stapte met de beelden naar de politie, maar ze werd zelf vervolgd. Volgens de rechter schond ze de privacy van andere weggebruikers. "Het kan niet zo zijn dat alle 80 miljoen Duitsers met camera's gaan rondlopen om elke situatie te filmen, zodat een misdrijf kan worden opgelost", staat in het vonnis.

Op een privacyschending staat in Duitsland 300.000 euro boete. Omdat de vrouw netto 1500 euro per maand verdient en omdat haar auto al eens beschadigd was, valt de straf veel lager uit.

Duitse rechter: dashcam mag niet
Duitse rechter: dashcam mag niet (Foto: ANP)

'Verdachte Marseille was net vrij'

De man die zondag twee vrouwen zou hebben doodgestoken in Marseille, was twee dagen eerder opgepakt. Hij werd verdacht van een overval, maar werd weer vrijgelaten vanwege gebrek aan bewijs.

Een anonieme bron rond het politie-onderzoek zei tegen persbureau Reuters dat de identiteit van de verdachte nog niet duidelijk is. Hij zou acht verschillende namen gebruiken. "Elke keer als hij werd aangehouden, liet hij een ander identiteitsbewijs zien. Dat maakt het zo lastig. De ene keer zei hij dat hij in Frankrijk was geboren, de andere keer kwam hij uit Algerije."

De dader zou 'Allahu akbar' hebben geroepen terwijl hij voorbijgangers aanviel.

'Verdachte Marseille was net vrij'
'Verdachte Marseille was net vrij' (Foto: ANP)

Webshop Coolblue opent winkel in Den Haag

Webwinkelbedrijf Coolblue, verkoper van met name consumentenelektronica en huishoudelijke apparaten, opent eind dit jaar een 'vlaggenschip' (belangrijke winkel) in Den Haag. De nieuwe, extra grote vestiging komt in winkelcentrum New Babylon, naast het centraal station.

Hoewel Coolblue zijn waren vooral online verkoopt, heeft het ook acht 'stenen' winkels in Nederland en België. Het filiaal in Den Haag wordt volgens het bedrijf wel anders dan klanten gewend zijn. "Het wordt echt het paradepaardje van Coolblue", aldus directeur Pieter Zwart. Details wilde het bedrijf evenwel nog niet prijsgeven.

Coolblue behoort tot de snelst groeiende webwinkelbedrijven van Nederland. Vorig jaar nam de omzet met ruim de helft toe tot 857 miljoen euro. Voor dit jaar wordt een verdere stijging voorzien naar 1,2 miljard euro. Het in 1999 opgerichte bedrijf is voor 30 procent eigendom van de beursgenoteerde investeringsmaatschappij HAL.

Coolblue is niet de enige webshop met fysieke winkels. Amazon, ooit begonnen als online boekverkoper en inmiddels de grootste webshop ter wereld, heeft sinds een paar jaar ook echte boekwinkels. Die zijn een uithangbord voor de andere producten die het bedrijf te bieden heeft.

Webshop Coolblue opent winkel in Den Haag
Webshop Coolblue opent winkel in Den Haag (Foto: BuzzT)

OM onderzoekt liquidaties Klaas Otto

Justitie onderzoekt de betrokkenheid van No Surrender-oprichter Klaas Otto bij meerdere liquidaties. Dat zei de raadsman van Otto maandag in de rechtbank in Breda.

De advocaat citeerde uit een brief van de hoofdofficier van justitie over het politieteam Tijgertje. Dat zou onderzoek doen naar Otto's rol bij de liquidaties. De hoofdofficier liet vorige week in de Telegraaf ook al vallen 'hard op weg' te zijn naar vervolging hiervoor.

In criminele kringen zingt rond dat Otto mogelijk opdracht gaf voor de liquidaties op Peet van der Linde in Breda (2017) en Hugo van Houten in Molenschot (2015).

Otto verscheen maandag voor de rechter, omdat hij getuigen zou hebben beïnvloed. Hij zou twee mannen hebben bewogen belastende verklaringen tegen hem in te trekken in een proces over afpersing en brandstichting. Dat proces gaat volgend jaar verder.

OM onderzoekt liquidaties Klaas Otto
OM onderzoekt liquidaties Klaas Otto (Foto: ANP)

Ribéry tot winterstop aan de kant

Franck Ribéry zal tot aan de winterstop niet in actie kunnen komen voor Bayern München. Gisteren, in de competitiewedstrijd tegen Hertha BSC, heeft de aanvaller zijn knie verdraaid.

Onderzoek heeft uitgewezen dat hij een knieband heeft ingescheurd. Overigens was Ribéry, die sinds 2007 voor Bayern München in 353 duels speelde, twee jaar geleden al eens acht maanden uitgeschakeld.

Ribery gisteren in actie in de wedstrijd tegen Hertha BSC (Foto:Pro Shots / Witters)

Stroomstoring Utrecht treft ook NS

Delen van de stad Utrecht hadden deze ochtend te maken met een stroomstoring. Als gevolg daarvan was er ook tijdelijk geen treinverkeer mogelijk van en naar station Utrecht Centraal en kwamen treinen stil te staan. Op dit moment is de stroom weer terug en kunnen gestrande treinen weer naar het station rijden. Omdat diverse treinen op dit moment op de verkeerde plek staan, kan de NS op dit moment niet volgens plan rijden.

Op dit moment rijden vrijwel geen treinen van en naar Utrecht. Een woordvoerder van de NS: "We vinden de situatie erg vervelend voor onze reizigers. We zijn druk bezig te inventariseren we welke treinen kunnen gaan rijden. De verwachting is dat de gevolgen van deze storing nog enkele uren voelbaar zullen zijn. Reizigers moeten rekening houden met vertraging, treinuitval en last minute wijzigingen. We adviseren reizigers de reis kort voor vertrek te plannen voor een zo actueel mogelijk reisadvies."

Stroomstoring Utrecht treft ook NS  (Foto: Neder)
Stroomstoring Utrecht treft ook NS (Foto: Nederlandse Spoorwegen)

Karel Doorman aangekomen op Sint Maarten

Zr. Ms. Karel Doorman ligt sinds zondag in de haven van Sint-Maarten. Aan boord heeft het marineschip meer dan 1 miljoen kilo aan hulpmiddelen voor het Bovenwindse eiland. Zo zijn er onder meer verbindingsmiddelen gearriveerd, voertuigen, toiletpapier, schoolspullen en veel water. De Karel Doorman is 11 dagen onderweg geweest, sinds het schip Den Helder verliet.

Marinepersoneel en collega's van de landmacht werken de komende dagen met man en macht om de Karel Doorman te lossen volgens een volledig uitgedokterd plan. Vanaf maandagmiddag kunnen organisaties zoals het Rode Kruis, het ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening, Milieu & Infrastructuur en de politie de voor hen bestemde middelen volgens een nauwgezet schema afhalen. Het lossen van de enorme hoeveelheid goederen kan daardoor ordelijk verlopen.

Zr. Ms. Karel Doorman aangekomen in Sint Maarten (Foto: Ministerie van Defensie)
Zr. Ms. Karel Doorman aangekomen in Sint Maarten (Foto: Ministerie van Defensie)

Vrachtwagen met varkens gekanteld

Op de N275 tussen Weert en Venlo is een vrachtwagen met varkens gekanteld. De weg is in beide richtingen afgesloten zo meldt de verkeersinformatiedienst op Twitter. 

Enkele van de varkens wisten te ontsnappen en wandelden over de rijbaan, één varken kwam in de sloot terecht. Ook zijn er enkele varkens omgekomen bij het ongeval. 

Assist Babel en pegel Lens helpen Besiktas niet langs Trabzonspor

Besiktas heeft zondagavond in eigen huis twee dure punten verspild. De ploeg speelde met 2-2 gelijk tegen Trabzonspor. De mannen van trainer Senol Günes, onder wie Ryan Babel en Jeremain Lens, konden moeilijk tot scoren komen, maar beide Nederlanders wisten met hun ingevingen er mede voor te zorgen dat Besiktas, dat nu vijf punten achterligt op koploper Galatasaray, een punt heeft overgehouden aan het duel.

Anderson Talisca zorgde ervoor dat het thuispubliek na twaalf minuten kon juichen. De aanvallende middenvelder zette zelf de aanval op en vond Babel, die het leer heerlijk klaar legde voor de Braziliaan: 1-0. Lang kon de regerend landskampioen niet genieten van het doelpunt, want Olcay Sahan maakte snel gelijk door het leer op krachtige wijze in de verre hoek achter doelman Fabricio Agosto Ramírez te knallen.

Lens zorgde in de tweede helft met een zeer fraaie treffer voor de 2-1: de voormalig aanvaller van onder meer PSV en AZ genoot veel vrijheid achterin bij Trabzonspor en dat strafte de Nederlander af door vernietigend uit te halen. Tien minuten voor tijd kwamen de bezoekers echter weer op gelijke hoogte door een knappe kopgoal van invaller Hugo Rodellega. Daarna zette Besiktas nog wel aan, maar werd er niet meer gescoord.

De heerlijke pegel van Lens (Bron: YouTube)

Blokkade The Pirate Bay opnieuw makkelijk te omzeilen

Onlangs bepaalde een vermoedelijk digibete rechter dat providers in Nederland de populaire torrentzoekmachine The Pirate Bay moeten blokkeren. De site zou inbreuk maken op auteursrecht. 

Vijf jaar geleden moest de site ook al worden geblokkeerd, maar die blokkade bleek weinig zinvol en moest op last van het hooggerechtshof ongedaan gemaakt worden. Het gebruik van VPN diensten, een tor-browser (naast de bekende domeinnaam ook op toradres uj3wazyk5u4hnvtk.onion) of proxies is dermate eenvoudig dat er geen vermindering van verkeer geconstateerd werd. Ook zorgen dergelijke blokkades telkens weer voor een nog grotere naamsbekendheid van de torrentsite en zelfs een toename van bezoekers op een van de vele alternatieve torrentsites.

De nieuwe blokkade is er - ook dit keer - op aandringen van BREIN na een uitspraak van het Europese Hof die stelt dat het blokkeren van sites geen disproportionele maatregel is.

Sites met uitleg over het omzeilen van de blokkade schieten intussen als paddestoelen uit de grond. Ikwilthepiratebay.nl legde vijf jaar geleden al aan vier miljoen Nederlanders uit hoe de blokkade op verschillende manieren omzeild kan worden. Nu is de site terug om te laten zien dat het onmogelijk is om informatie van het Internet te verwijderen. Het laat daarmee zien dat een dergelijke blokkade nooit effectief kan zijn.

Als een winkel illegale artikelen verkoopt dan sluit je de winkel. In plaats daarvan iedereen toegang tot de complete winkelstraat ontzeggen is een draconische maatregel.

Weg vrij voor blokkade Pirate Bay (Foto: ANP)

Engelse en Russische arbitrage voor Oranje

Nederland krijgt voor de beslissende WK-kwalificatiewedstrijden arbitrage uit Engeland en Rusland, zo heeft de UEFA laten weten. Het Nederlands elftal tegen Wit-Rusland staat onder leiding van de Michael Oliver. De 32-jarige Engelsman leidt zaterdagavond het duel in Borisov. Sergei Karasev uit Rusland leidt volgende week dinsdag in Amsterdam het afsluitende WK-kwalificatieduel met Zweden.

De ploeg van bondscoach Dick Advocaat moet in Borisov, winnen om te mogen hopen op een plekje op het wereldkampioenschap. Het Nederlands elftal staat op de derde plaats in groep A, vier punten achter koploper Frankrijk en drie achter Zweden. Het doelsaldo van Zweden, dat volgende week naar Amsterdam komt voor een wellicht beslissend duel, is aanzienlijk beter (+11 tegen +5).

Leen Bakker hoeft hoogslapers niet te leveren

Leen Bakker hoeft een hoogslaper die per ongeluk op de website voor 24 euro werd aangeboden, niet voor die prijs te leveren. Juridisch adviesbureau Aliter Melius, dat namens honderden klanten een kort geding had aangespannen tegen de meubelverkoper, laat weten dat het van de rechter geen gelijk heeft gekregen.

De hoogslaper, die normaal gesproken 319 euro kost, werd eind juli door een fout met meer dan 90 procent korting aangeboden. Zeker nadat berichten daarover op social media waren verschenen, kreeg het bedrijf een paar duizend bestellingen binnen. Leen Bakker gooide het op een technische fout en annuleerde al die orders.

De rechter liet de deur nog wel op een kier voor mensen die het bed besteld hebben voordat op grote schaal op Facebook en Twitter werd gedeeld dat het om een prijsfout ging. Aliter Melius gaat in overleg met die relatief kleine groep om te bepalen of een bodemprocedure zin heeft.

Leen Bakker hoeft hoogslapers niet te leveren
Leen Bakker hoeft hoogslapers niet te leveren (Foto: ANP)

Google komt nieuwsuitgevers tegemoet

Google past zijn nieuwszoekmachine aan zodat die niet langer voorrang geeft aan websites die de eerste artikelen die een bezoeker aanklikt gratis weggeven. Het internetconcern komt in plaats daarvan met nieuw beleid dat uitgevers zou moeten helpen makkelijker geld te verdienen met nieuws.

Het zogeheten 'first-click-freebeleid' van Google is al langer omstreden. Veel nieuwsorganisaties stellen dat het hun verdienmodel ondergraaft. Zij wijzen daarbij ook op de dominante marktpositie van Google, die ervoor zorgt dat bedrijven moeilijk om de internetgigant heen kunnen.

Google ging er lange tijd van uit dat consumenten dankzij de gratis artikelen uiteindelijk meer betaalde abonnementen zouden afsluiten. Dat bleek in de praktijk evenwel niet het geval.

Google komt nieuwsuitgevers tegemoet
Google komt nieuwsuitgevers tegemoet (Foto: ANP)

Politie krijgt aluminium handboeien

Politieagenten krijgen de komende jaren nieuwe, zwarte handboeien. De grijze die nu gebruikt worden, verdwijnen de komende jaren. Een woordvoerder van de Nationale Politie bevestigt een bericht hierover in het AD. Een reden voor de aanschaf is dat zwarte handboeien minder zichtbaar zijn in het donker waardoor verdachten minder snel gealarmeerd zijn als ze op het punt staan in de boeien geslagen te worden.

Een ander voordeel van de nieuwe handboeien is dat ze van aluminium gemaakt zijn en daardoor tientallen grammen lichter wegen dan de oude. Daarnaast worden de nieuwe boeien geleverd met drie sleuteltjes in verschillende formaten, terwijl de oude boei slechts een klein sleuteltje heeft.

Volgens de politie zijn de nieuwe handboeien minstens zo sterk als de vorige setjes. Vorig jaar klaagde politievakbond ACP naar aanleiding van een incident in Oss dat de oude handboeien aan vervanging toe zijn, omdat ze gevoelig zouden zijn voor metaalmoeheid. Een zeer krachtig iemand zou de boeien kunnen openbreken, zo waarschuwde de bond toen.

De nieuwe handboeien zullen de komende jaren verstrekt worden aan alle 35.000 politieagenten. Dat zal gaan in tranches van 5000 tot 6000 per jaar. Sneller hoeft volgens de politie niet omdat de oude boeien gewoon voldoen aan de criteria.

Nieuwe zwarte handboeien voor politie
Nieuwe zwarte handboeien voor politie (Foto: ANP)

Van Gerwen in 1e ronde onderuit op World Grand Prix, Van Barneveld door

Darter Michael van Gerwen is zondagavond in Dublin al in de eerste ronde van de World Grand Prix uitgeschakeld. Het is de eerste keer sinds 2011 dat de Nederlander in de eerste ronde van een major sneuvelde.

Van Gerwen speelde tegen John Henderson, op FOK! ook wel liefkozend Het Golvend Galjoen genoemd. De ietwat forse Engelsman speelde uitstekend in set één en pakte zo een voorsprong, waarna Van Gerwen de tweede set zonder grote problemen won. In set drie weigerde de Nederlander bij een 2-2 stand 60 uit te gooien, waar Henderson van profiteerde door het duel met 2-1 af te maken.

Henderson speelt in de achtste finales tegen Alan Norris, met de immer creatieve bijnaam Chuck. In een niet al te hoogstaande partij was de Engelsman na een fraaie 81-finish te sterk voor landgenoot Justin Pipe: 2-1. Joe Cullen rekende met 2-1 af met mede-Engelsman Darren Webster, terwijl de Noord-Ier Darryl Gurney de als vierde geplaatste Adrian Lewis met 2-1 naar huis stuurde.

Raymond van Barneveld speelde twee spannende sets tegen Kyle Anderson, maar was de Australiër na een prima 100-finish met 2-0 de baas. Barney speelt in de achtste finales tegen Steve Beaton. De veteraan zorgde voor een verrassing door de absolute revelatie van 2017, Rob Cross, met 2-0 naar huis te sturen. 

Jelle Klaassen maakte weinig kans tegen een bijzonder strak spelende Dave Chisnall (2-0), die het hierna op mag nemen tegen Robert Thornton. Ondanks vrij matig spel boekte The Thorn weer eens een prima zege door Kim Huybrechts met 2-1 te verslaan.

Bertens stabiel op WTA-ranglijst

Op de nieuwste editie van de WTA-wereldranglijst staat Kiki Bertens net als vorige week op de 30e plaats. Bertens verloor afgelopen weekend in de eerste ronde van het WTA-toernooi in Beijing,

In de top van de ranglijst veranderde niets. Garbine Muguruza blijft de lijst aanvoeren, voor Simona Halep en Jelina Svitolina. Jelena Ostapenko steeg twee plaatsen en is nu de nummer acht van de wereld.

Viergever: "Ajax heeft type als ik nodig"

Door de afmelding van Mitchell Dijks moest Nick Viergever zondagmiddag weer opschuiven naar linksback. Hij vertelde over zijn aflopende contract bij Ajax.

"Ik had niet verwacht dat het 0-4 zou worden, maar zo’n uitslag neerzetten is op voorhand natuurlijk wel mogelijk. Waren de kansen die ze in het begin kregen er in gegaan, dan had het een hele lastige wedstrijd kunnen worden. Wij hebben twee keer voor rust heel goed geprofiteerd van de kansen die we kregen en het daarna goed afgemaakt”, zei Nick Viergever na afloop van de wedstrijd tegen sc Heerenveen tegen Goal.

De concurrenten wonnen en dus moest Ajax volgen. Hoewel het de laatste weken niet best gaat met het team van Marcel Keizer, werd er wel wat verwacht. “Wij hadden deze punten gewoon keihard nodig, anders hadden we misschien acht punten achter gestaan op de koploper. Er stond best wel wat druk op, maar van verdere druk buiten wedstrijden merk ik niks. Het is ook nog niet zo extreem dat het eventueel de laatste wedstrijd van Keizer had kunnen zijn als we hadden verloren.”

Dumfries gaf dit seizoen al vijf assists en heeft ervoor gezorgd dat het Friese positiespel vooral via hem verloopt. “Ik heb me niet extra voorbereid of beelden gezien van hem. Op voorhand weet je dat hij heel fanatiek en druistig is, maar vandaag heeft hij ons niet veel problemen bezorgd. Dumfries heeft zijn best gedaan, maar je kijkt eigenlijk meer naar slimme spelers als Stijn Schaars en Martin Ödegaard. Zij maken het verschil, Dumfries is meer een harde werker.”

Het was niet de wedstrijd van Dumfries, maar wel die van de twintigjarige David Neres. Hij besliste met zijn doelpunten voor rust al het duel. “We weten wel dat hij kan afmaken, dat laat hij op trainingen ook zien. Dat zijn typische Neres-goals. Hij is heel lichtvoetig en snel op de eerste meters, dat venijn hebben we op dit moment nodig.”

Viergever weet nog niet of hij zijn contract, dat deze zomer afloopt, gaat verlengen bij de Amsterdammers. Een paar maanden eerder sprak hij al uit dat hij vertrouwen voelde vanuit de trainer, maar niet vanuit de club. “Dat is niet veranderd. Ik heb geen aanbieding gehad, dus zodra mijn contract afloopt ben ik transfervrij. Of ik die aanbieding nog verwacht? Dat maakt mij niet zo veel uit. Als ik vertrek gaat mijn voorkeur uit naar het buitenland. Zeker voor iemand die bij Ajax speelt mag dat ook wel.”

“Ik weet wat mijn kwaliteiten zijn en daar praat ik ook over met Keizer”, vervolgde Viergever. “Ik denk dat ik het type speler ben dat Ajax nodig heeft. Qua coaching, maar ik heb als oudere jongen ook de ervaring in de Eredivisie en in Europa. Je ziet dat Ajax die balans nodig heeft, Lasse Schöne en Klaas-Jan Huntelaar spelen bijvoorbeeld mee nu.”

Daley Sinkgraven begint weer fit te worden en Maximilian Wöber maakte een goede indruk tegen sc Heerenveen en scoorde zelfs. Een concurrentiestrijd schuwt Viergever niet. “Het is goed hoe het nu is, ik heb het naar mijn zin. Ik heb een goede rol in de groep en ik voel wel vertrouwen om een goed niveau te halen. Het liefst doe ik dat wel centraal achterin, daar heb ik mijn leven lang met veel plezier gespeeld."

Mogelijk vervolgstaking onderwijs na donderdag

De voor donderdag aangekondigde staking in het basisonderwijs krijgt mogelijk in november een vervolg. Dat zeggen Thijs Roovers en Jan van de Ven van de belangengroep PO in actie maandag in een interview met de Volkskrant.

De twee basisschoolleerkrachten waarschuwen dat als de staking donderdag niets oplevert, de leraren in november zeker twee dagen het werk gaan neerleggen. "We gaan niet terugschakelen, want als we nu niks voor elkaar krijgen, lukt het nooit meer", aldus Roovers.

Het basisonderwijs heeft laten weten donderdag in staking te gaan als de politiek niet met meer geld over de brug komt dan de 270 miljoen euro die is uitgetrokken voor hogere salarissen. Volgens de AOb en andere actievoerende organisaties in het onderwijs is zo'n 900 miljoen euro nodig om ervoor te zorgen dat de salarissen in het basisonderwijs gelijk worden getrokken met de lonen van leraren met een gelijk opleidingsniveau in het middelbaar onderwijs. Daarnaast is nog eens een half miljard nodig om de werkdruk te verlagen.

Mogelijk vervolgstaking onderwijs na donderdag
Mogelijk vervolgstaking onderwijs na donderdag (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: bewolkt

Oktober brengt ons wijn en zonnige dagen
maar ook jicht en andere plagen.

Vandaag & Morgen 
Er is veel bewolking en hier en daar (mot)regent het. Vanmiddag is het wisselend bewolkt, vooral in de avond is er kans op een lichte bui. De middagtemperatuur wordt ongeveer 17°C.

Er staat een stevige (zuid)westelijke wind. Boven land is deze matig tot vrij krachtig, aan de kust en boven het IJsselmeer krachtig, 6 Bft. Langs de Wadden kan de wind vanmiddag toenemen naar hard, 7 Bft.(Bron: KNMI)

.

Nederland
 

Zon op / onder / zonkracht

 
Zon op: 07:40
Zon onder: 19:19
Zonkracht: 3/1

De krijtrotsen in Dover (Foto: Iteejer)
De krijtrotsen in Dover (Foto: Iteejer)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Lichtgewonde door brand in gevangenis

In locatie Soesterberg van het detentiecentrum Zeist heeft maandagmorgen vroeg kort een brand gewoed. Een gedetineerde raakte lichtgewond en is met een ambulance naar het ziekenhuis vervoerd.

De brand ontstond doordat een gedetineerde een laken in brand stak. Het is niet bekend of dit de persoon is die gewond raakte. Het vuur was binnen een kwartier geblust. Er hoefden geen mensen geëvacueerd te worden.

Lichtgewonde door brand in gevangenis
Lichtgewonde door brand in gevangenis (Foto: ANP)

Circus Nobelprijzen begint met Geneeskunde

De tijd van de Nobelprijzen is aangebroken. Het jaarlijkse circus begint maandag, met de toekenning van de Nobelprijs voor de Geneeskunde. De winnaars krijgen in totaal 9 miljoen Zweedse kronen (940.000 euro), een medaille en eeuwige roem.

Een van de kanshebbers is de Amerikaan Lewis C. Cantley. Hij ontdekte dat een bepaald stofje, PI-3-kinase, een rol speelt bij de groei van tumoren. De Brit Karl J. Friston, eredoctor aan de Radboud Universiteit in Nijmegen, zou kunnen winnen voor zijn baanbrekende werk aan hersenscans. Ook de Taiwanees-Amerikaanse Yuan Chang en de Amerikaan Patrick Moore maken kans. Zij ontdekten dat een bepaalde variant van herpes een zeldzame vorm van kanker veroorzaakt.

De prijs ging vorig jaar naar de Japanner Yoshinori Ohsumi. Hij onderzocht het proces waarbij cellen delen van zichzelf afbreken om nieuwe onderdelen te maken en in leven te blijven. Dat kan nieuwe medicijnen opleveren.

In de komende dagen worden ook de winnaars van de andere Nobelprijzen (Natuurkunde, Scheikunde, Literatuur, Vrede en Economie) bekendgemaakt.

Circus Nobelprijzen begint met Geneeskunde
Circus Nobelprijzen begint met Geneeskunde (Foto: ANP)

Greenpeace start petitie tegen Coca-Cola

Greenpeace start maandag een online petitie tegen Coca-Cola. De frisdrankgigant wordt hierin opgeroepen te stoppen met het produceren van flessen die gemaakt zijn van wegwerpplastic.

Coca-Cola produceerde in 2016 verspreid over de wereld 110 miljard van dit soort flessen. Dat komt neer op 3400 stuks per seconde. Het aantal wegwerpplastic flessen neemt nog steeds toe, zo heeft Greenpeace onderzocht.

"Momenteel zit er ruim 150 miljoen ton plastic in de oceanen en elk jaar komt er ruim 12 miljoen ton bij. Steeds meer mensen en organisaties beseffen dat er iets moet gebeuren om onze oceanen te redden van al deze troep. Greenpeace wil dat Coca-Cola wegwerpplastic zo snel mogelijk uitfaseert", aldus een bericht van de milieuorganisatie.

Greenpeace start petitie tegen Coca-Cola
Greenpeace start petitie tegen Coca-Cola (Foto: ANP)

Kiss laat publiek trouw zweren aan vlag

Rockgroep Kiss heeft tijdens een optreden het publiek de zogenoemde 'Pledge of Allegiance' laten opzeggen. Met die eed zweren Amerikaanse schoolkinderen elke dag trouw aan de vlag.

Na het einde van het concert zaterdag in de staat Louisiana wilden de bandleden volgens bezoekers op sociale media alleen terugkomen voor een toegift als het publiek de bekende zinnen zou opdreunen. Kiss-zanger Paul Stanley verklaarde tegenover het publiek: "Je liefde voor je land tonen is altijd cool."

De actie lijkt een protest tegen de aanhangers van Colin Kaepernick, de footballspeler die vorig jaar weigerde op te staan tijdens het volkslied. Na uitspraken van president Trump afgelopen maand waarin hij actievoerende sporters flink uitschold, hebben veel Hollywoodsterren hun steun aan de sportman getoond door foto's te delen waarop ze net als hij destijds deed op een knie hurken.

Volgens Billboard waren de concertgangers verdeeld over het handelen van Kiss. Het blad haalt een twitteraar aan die de actie "het minst rock-'n-roll ooit" vindt, terwijl andere bezoekers de band complimenteerden.

Kiss laat publiek trouw zweren aan vlag
Kiss laat publiek trouw zweren aan vlag (Foto: BuzzE)

Vaarwel zeggen tegen de Wii Shop Channel in 2019

Vanaf 27 maart 2018 is het niet meer mogelijk om punten toe te voegen aan je Wii Shop Channel-account en vanaf 31 januari 2019 is het niet meer mogelijk om aankopen te doen via deze service. Dit heeft Nintendo bekendgemaakt via de Japanse website.

Na de sluitingsdatum is het voor een onbekende periode nog mogelijk om de Wii U Transfer Tool, Virtual Console- en WiiWare-games opnieuw te downloaden als je deze al eerder gedownload had. Spelers hebben uiteindelijk nog meer dan een jaar om games te kopen en backups te regelen.

Wii Shop Channel

Jos over Max: "Hij verdiende deze overwinning"

Jos Verstappen was erg blij met de overwinning van zijn zoon Max bij de Grand Prix van Maleisië. "Max had deze overwinning nodig. Hij verdiende hem", aldus de trotse vader na afloop van de wedstrijd.

"Dit jaar was echt zwaar voor hem en dit is het resultaat als je nooit opgeeft, gemotiveerd blijft en geconcentreerd blijft. Dat doet Max. Hij heeft echt heel hele goede job gedaan", zo vulde Verstappen senior aan.

"De snelheid van de auto zag er heel goed uit, dat bleek de eerste twee ronden al. Max kon prima aanhaken bij Hamilton. Toen hij de kans kreeg om hem in te halen, deed hij dat heel netjes. Super! Max heeft de wedstrijd gecontroleerd. Op de momenten dat er snelle rondetijden nodig waren, reed hij die ook. Top!" Zo blikte Jos terug op de mooie wedstrijd in Maleisië.

De voormalig Formule 1-coureur sloot af met mooie woorden: "Max weet waartoe hij in staat is en bij Red Bull Racing weten ze dat ook. Deze winst is goed, ook voor het team. Ze geven nooit op en blijven ontwikkelen. Dit is het resultaat van iedereen, ook van de mensen op fabriek in Milton Keynes. Echt een geweldig moment!"

Jos over Max: "Hij verdiende deze overwinning" (Pro Shots / Action Images)
Jos over Max: "Hij verdiende deze overwinning" (Pro Shots / Action Images)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.