Viergever: "Ajax heeft type als ik nodig"

Door de afmelding van Mitchell Dijks moest Nick Viergever zondagmiddag weer opschuiven naar linksback. Hij vertelde over zijn aflopende contract bij Ajax.

"Ik had niet verwacht dat het 0-4 zou worden, maar zo’n uitslag neerzetten is op voorhand natuurlijk wel mogelijk. Waren de kansen die ze in het begin kregen er in gegaan, dan had het een hele lastige wedstrijd kunnen worden. Wij hebben twee keer voor rust heel goed geprofiteerd van de kansen die we kregen en het daarna goed afgemaakt”, zei Nick Viergever na afloop van de wedstrijd tegen sc Heerenveen tegen Goal.

De concurrenten wonnen en dus moest Ajax volgen. Hoewel het de laatste weken niet best gaat met het team van Marcel Keizer, werd er wel wat verwacht. “Wij hadden deze punten gewoon keihard nodig, anders hadden we misschien acht punten achter gestaan op de koploper. Er stond best wel wat druk op, maar van verdere druk buiten wedstrijden merk ik niks. Het is ook nog niet zo extreem dat het eventueel de laatste wedstrijd van Keizer had kunnen zijn als we hadden verloren.”

Dumfries gaf dit seizoen al vijf assists en heeft ervoor gezorgd dat het Friese positiespel vooral via hem verloopt. “Ik heb me niet extra voorbereid of beelden gezien van hem. Op voorhand weet je dat hij heel fanatiek en druistig is, maar vandaag heeft hij ons niet veel problemen bezorgd. Dumfries heeft zijn best gedaan, maar je kijkt eigenlijk meer naar slimme spelers als Stijn Schaars en Martin Ödegaard. Zij maken het verschil, Dumfries is meer een harde werker.”

Het was niet de wedstrijd van Dumfries, maar wel die van de twintigjarige David Neres. Hij besliste met zijn doelpunten voor rust al het duel. “We weten wel dat hij kan afmaken, dat laat hij op trainingen ook zien. Dat zijn typische Neres-goals. Hij is heel lichtvoetig en snel op de eerste meters, dat venijn hebben we op dit moment nodig.”

Viergever weet nog niet of hij zijn contract, dat deze zomer afloopt, gaat verlengen bij de Amsterdammers. Een paar maanden eerder sprak hij al uit dat hij vertrouwen voelde vanuit de trainer, maar niet vanuit de club. “Dat is niet veranderd. Ik heb geen aanbieding gehad, dus zodra mijn contract afloopt ben ik transfervrij. Of ik die aanbieding nog verwacht? Dat maakt mij niet zo veel uit. Als ik vertrek gaat mijn voorkeur uit naar het buitenland. Zeker voor iemand die bij Ajax speelt mag dat ook wel.”

“Ik weet wat mijn kwaliteiten zijn en daar praat ik ook over met Keizer”, vervolgde Viergever. “Ik denk dat ik het type speler ben dat Ajax nodig heeft. Qua coaching, maar ik heb als oudere jongen ook de ervaring in de Eredivisie en in Europa. Je ziet dat Ajax die balans nodig heeft, Lasse Schöne en Klaas-Jan Huntelaar spelen bijvoorbeeld mee nu.”

Daley Sinkgraven begint weer fit te worden en Maximilian Wöber maakte een goede indruk tegen sc Heerenveen en scoorde zelfs. Een concurrentiestrijd schuwt Viergever niet. “Het is goed hoe het nu is, ik heb het naar mijn zin. Ik heb een goede rol in de groep en ik voel wel vertrouwen om een goed niveau te halen. Het liefst doe ik dat wel centraal achterin, daar heb ik mijn leven lang met veel plezier gespeeld."