FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesCoronavirus (COVID-19)
Coronavirus (COVID-19)


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 3 oktober 2017

Rutte bedankt Hennis en Middendorp

Mark Rutte bedankt in een uitgebreide post op Facebook zowel Commandant der Strijdrkachten Tom Middendorp als voormalig minster van Defensie Jeanine Hennis voor de bewezen diensten. 

Rutte geeft aan dat hij vindt dat Hennis het debat 'waardig heeft gevoerd' en haar besluit respecteert om op te stappen. Over de samenwerking met Tom Middendorp, voormalig Commandant der Strijdkrachten, schrijft hij het volgende: "Ik heb met hem mogen samenwerken bijvoorbeeld op het dossier van MH17. Ik neem met respect kennis van zijn besluit om op te stappen en ik wil hem bedanken voor alles wat hij de afgelopen jaren als militair, en zeker ook in zijn laatste functie, voor Nederland heeft gedaan."

Nabestaanden
"Het is nu zaak dat we de aanbevelingen van de Onderzoeksraad voor Veiligheid snel ter hand nemen. Ik begon met de nabestaanden en ik eindig met de nabestaanden, want ik realiseer me dat het ook voor hen geen gesloten boek is". zo besluit de Minister-President zijn emotionele Facebookpost.  

RTL5 gaat op zoek naar curvy supermodel

RTL5 gaat in de modellenjacht Curvy Supermodel op zoek naar een internationaal model met rondingen. Topmodel Danielle van Grondelle is een van de juryleden.

Danielle liep als eerste curvy model op de catwalk tijdens de New York Fashion Week. "Ik vind het super dat we dit programma gaan maken. Er is steeds meer ruimte voor diversiteit in de industrie en ik ben vanzelfsprekend een groot voorstander. Ik kijk uit naar de komende maanden en mijn nieuwe rol als jurylid", zegt Danielle.

Curvy Supermodel is in het voorjaar van 2018 op de zender te zien.

RTL5 gaat op zoek naar curvy supermodel
RTL5 gaat op zoek naar curvy supermodel (Foto: BuzzE)

Doodsoorzaak Hugh Hefner bekend

Hugh Hefner is overleden aan de gevolgen van een hartstilstand. Dat meldt E! Nieuws op basis van de overlijdensakte. De oprichter van Playboy overleed afgelopen woensdag op 91-jarige leeftijd.

Verder is in het certificaat te lezen dat de Amerikaan recentelijk een bloedinfectie had opgelopen. Ook had hij een bacteriële infectie. Die twee zaken hebben ook aan zijn overlijden bijgedragen.

Hefner overleed op woensdag 27 september om 17:05 uur. Zaterdag werd hij begraven in Los Angeles.

Doodsoorzaak Hugh Hefner bekend
Doodsoorzaak Hugh Hefner bekend (Foto: BuzzE)

Jas vermiste Anne Faber mogelijk gevonden

Een jasje dat bij Huis ter Heide is gevonden, een dorp in de gemeente Zeist, is vermoedelijk van de vermiste Anne Faber. Dat heeft de politie dinsdag gezegd in het programma Opsporing Verzocht.

De Utrechtse Anne Faber (25) is sinds vrijdagavond vermist. De afgelopen dagen is gezocht naar Anne in de omgeving van Paleis Soestdijk en nabij de Hilversumsestraatweg in Baarn.

Ook is de politie dinsdagmiddag gaan zoeken in en rond Huis ter Heide, nadat getuigen daar de jas hadden gevonden op ongeveer vijftig meter van de Amersfoortseweg. Een politiewoordvoerster laat weten dat de jas in de berm lag en dat de zoektocht naar Anne Faber ook in de avonduren doorgaat.

Vermoedelijk heeft zij een ANWB-route gefietst. De jonge vrouw fietste de route afgelopen vrijdag tussen ongeveer 19.00 en 20.30 uur. Na een aantal telefonische berichten is er na 19.06 uur niets meer van haar gehoord. "Het laatste signaal dat we van haar telefoon hebben ontvangen is van iets voor 19.30 uur, ten zuidwesten van Soest", aldus de politie.

Gevonden jasje vermoedelijk van Anne
Gevonden jasje vermoedelijk van Anne (Foto: ANP)

Rondslingerende piemel helpt marathonloper aan steun publiek

Afgelopen weekeinde werd in het Slowaakse Kosice de Vredesmarathon gelopen, een wedstrijd die al sinds 1924 op het programma staat en daarmee de oudste grote stadsmarathon van Europa is.

Reuben Kiprop Kerio won de wedstrijd, maar de aandacht ging in plaats van naar de Keniaan vooral naar local Jozef Urban. De Slowaak was, mogelijk geholpen door perfecte genitale aerodynamica, op weg naar een nieuw persoonlijk record. Opvallend detail: aan het slot van de marathon kozen zijn jongeheer en de bijbehorende ballen het ruime sop en zochten ze het Slowaakse zonlicht op. 

Het opvallende tafereel leverde Urban de nodige extra steun op van zijn thuispubliek en dat bracht hem uiteindelijk naar een tijd van 2:21.50 uur, een verbetering van zijn persoonlijk record met bijna een halve minuut. Het wild slingerende zaakje werd na afloop weer naar de juiste plek gedirigeerd, maar ondertussen hard Urban zo mooi een ode gebracht aan Phillipides, de Griek die - vermoedelijk naakt - de marathontraditie vele eeuwen geleden op gang bracht.

Urban en zijn zaak (Bron: YouTube)

Reacties op vertrek Hennis: 'onvermijdelijk'

"Onvermijdelijk", "niet overtuigend" en "respect". Dat zijn de reacties van politici na het vertrek van Defensieminister Jeanine Hennis. Ze stapte op tijdens een Kamerdebat over het mortierongeval in Mali dat aan twee militairen het leven kostte en waarbij een derde zwaargewond raakte.

PVV-leider Geert Wilders noemt het vertrek onvermijdelijk. Ze heeft het enige juiste besluit genomen dat ze had kunnen nemen, zegt hij: "Haar verantwoordelijkheid nemen."

Ook het CDA noemt haar aftreden onvermijdelijk. "Ik denk dat de minister uiteindelijk de enige juiste conclusie heeft getrokken", zei Raymond Knops na afloop van het Kamerdebat. Vooral het feit dat de minister de OVV-conclusies over de medische capaciteit in Kidal ter discussie stelde, zinde Knops niet.

De ChristenUnie (CU), een van de vier partijen van het beoogde kabinet, zegt respect te hebben voor het besluit van minister Hennis om op te stappen. "Ik heb heel veel respect voor de manier waarop de minister zich heeft verdedigd en uiteindelijk haar consequenties heeft getrokken", aldus CU-fractieleider Gert-Jan Segers.

GroenLinks-leider Jesse Klaver vond de verdediging van minister Jeanine Hennis (Defensie) in het debat "niet overtuigend". Volgens Klaver nam Hennis wel de aanbevelingen maar niet de conclusies over van het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid. "Geen sterke verdediging", aldus Klaver. De GroenLinks-leider constateerde wel dat Hennis "haar verantwoordelijkheid heeft genomen" door af te treden.

SGP-leider Kees van der Staaij heeft "respect voor de koninklijke weg" waarop minister Jeanine Hennis van Defensie haar verantwoordelijkheid genomen heeft voor het mortierongeval in Mali. "De minister heeft eerst ten volle de verdediging ter hand genomen, maar daarna blijk gegeven dat dit onverteerbaar is en dat hier politieke gevolgen aan gegeven moesten worden", zei Van der Staaij.

Ze zag het zelf ook wel aankomen
Het was voor Jeanine Hennis vorige week donderdag al duidelijk dat het debat over het fatale mortierongeluk in Mali haar laatste zou zijn. Dat zei de minister van Defensie meteen na afloop van het debat. Daarin maakte zij niet alleen haar eigen aftreden bekend maar ook het opstappen van de hoogste militair van Defensie, generaal Tom Middendorp.

"Helaas heb ik door mijn eigen uitspraken veel te veel aandacht getrokken als het gaat om mijn positie'', aldus Hennis. Ze kreeg vorige week veel kritiek op haar uitspraak dat ze niet wilde 'aftreden, maar optreden'. Ze wil met haar aftreden laten zien dat zij politiek verantwoordelijk is en "dat dergelijke situaties nooit meer mogen gebeuren''.

Hennis weet nog niet wat ze hierna gaat doen. Ze werd genoemd voor een post in het nieuwe kabinet van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie. De vraag over haar toekomst is 'totaal niet relevant', zegt ze. "Ik heb helemaal nog niet nagedacht over een volgende stap, of dat nu hier is of elders."

Vertrek Hennis onvermijdelijk
Vertrek Hennis onvermijdelijk (Foto: ANP)

Bijna-winnende jockey valt meters voor finish van paard

Het dagje paardenrennen in het Engelse Southwell leverde dinsdag een opvallende finish op in de 188Bet Novice's Hurdle. Jockey Bridget Andrews reed op Stick To The Plan, de favoriet voor de wedstrijd, en dat ging prima.

Na de laatste horde lag Andrews met haar paard ruim op kop, de zege kon haar nauwelijks meer ontgaan - de noteringen bij de bookmakers stonden al op 1,01 keer de inzet, waar overigens nog zeker vijftigduizend pond op is ingezet. 

Toch ging het fout: Andrews verloor haar positie bij de landing, kwam nog wel weer terug, maar viel enkele meters voor de finish alsnog van het paard. Nemean Lion kwam wél met jockey en al over de finish en werd zo de winnaar van de race.

Blinde MMA-vechter inspireert

In 2009 werd Ronald Dlamini de allereerste zwarte MMA-kampioen van Zuid-Afrika. Hij veroverde de titel in de weltergewichtsklasse in een vrij gerenommeerde organisatie. Een paar jaar later nam zijn leven een onverwacht rampzalige wending toen hij na een gevecht in Nieuw-Zeeland in het ziekhuis werd opgenomen met meningitis. Na tien dagen in coma gelegen te hebben kwam Dlamini weer bij om erachter te komen dat hij volledig blind was.

'Mijn leven veranderde totaal in 2012', zei Dlamini in de korte documentaire van The Guardian. 'Ik kreeg hevige hoofdpijn en voelde me erg ziek. Ik werd met spoed naar het ziekenhuis gebracht en ik bleek meningitis te hebben. Na mijn periode in coma bleek ik blind te zijn. Dit is erg moeilijk voor me, maar ik heb in mijn leven nooit opgegeven alleen omdat ik blind ben.'

Ondanks zijn enorme handicap, bleef Dlamini gefocusd en bleef MMA trainen. Inmiddels heeft hij zelfs een eigen MMA-trainingsmethode ontwikkeld voor visueel gehandicapten.

'Toen ik andere blinden ontmoetten, vertelden ze mij dat ze vaak slachtoffer waren van berovingen of zelfs verkrachting. Toen besefte ik me dat ik een nieuw doel in mijn leven had: aan visueel gehandicapten leren hoe ze in dat soort gevallen kunnen terugvechten. Ik ontwikkelde een zelfverdedigingsport gebaseerd op Mixed Martial Arts. Ik wil aan alle blinden over de hele wereld vertellen dat MMA, dankzij het vele lichamelijke contact, een prima sport voor ze is.'

The Black Mamba vervolgt zijn verhaal. 'De grootste kampioenen zijn ooit knock-out gegaan. En het is belangrijk hoe je hierna terugkomt. ik denk dat niet veel mensen weten wat ze kunnen, zolang ze zich maar tot het uiterste inspannen.'


Korte documentaire over Ronald Dlamini (Bron: Youtube)

Babel na 6 jaar terug bij Oranje: "Ik ken bijna niemand"

Ryan Babel is na bijna zes jaar weer terug bij de selectie van het Nederlands elftal en merkt dat er veel veranderd is. De aanvaller van Besiktas maakte in Turkije voldoende indruk voor een uitnodiging van bondscoach Dick Advocaat. De ex-Ajacied hoopt ervaring toe te voegen aan het huidige Oranje, dat er heel anders uitziet dan toen wanneer Babel voor het eerst werd opgeroepen.

Babel was lange tijd uit beeld bij Oranje en koos in 2012 voor een terugkeer bij Ajax om weer in beeld te komen bij de nationale ploeg. Hij zat er tegenaan, maar kreeg geen oproep. Na voor diverse clubs in het buitenland gespeeld te hebben, kon Advocaat nu niet meer om hem heen. "De druk is groot en de groep is relatief jong ten opzichte van toen ik er in november 2005 voor het eerst bij was", zegt de buitenspeler tegen De Telegraaf. "Het was een heel andere tijd. Een beetje ervaring erbij is niet verkeerd."

Nederland moet winnen van Wit-Rusland en Zweden om kans te houden op WK-kwalificatie. Ook moet er stevig aan het doelsaldo gewerkt worden. "Misschien kan ik bij bepaalde jongens toch wat rust in hun koppie brengen, waardoor ze beter kunnen presteren. Daarnaast moet het een beetje meezitten voor mezelf, wil ik voetballend echt een groot aandeel kunnen hebben", aldus Babel.

De ervaren Babel beseft dat hij zich opnieuw zal moeten voorstellen aan het gros van de selectie. "Ik ben er heel lang niet bij geweest en heb daardoor nooit met deze jongens kunnen trainen en samenspelen. Op Arjen Robben, die ik tijdens mijn debuut in Roemenië mocht vervangen, en de jongens bij Ajax na ken ik bijna niemand. Al heb ik de rest natuurlijk beroepsmatig wel gevolgd. Het is zaak deze week heel snel onderling chemie te vinden, zodat we zaterdag klaar zijn voor Wit-Rusland-uit."

Defensieminister Hennis neemt ontslag

Vanavond vond het Tweede Kamerdebat plaats over het ongeval in Mali in juli 2016 waarbij twee militairen om het leven kwamen. De gebruikte munitie bleek onveilig, waardoor minister Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) zwaar onder vuur kwam te liggen. Na een fel debat heeft Hennis het besluit kenbaar gemaakt om haar ontslag in te dienen bij de Koning. Ook de commandant der Strijdkrachten, Tom Middendorp, stapt op.

De Kamer rekent het Hennis zwaar aan dat zij veel te laat reageerde op het rapport van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid (OVV) over de kwestie. Dat verscheen al in juni, maar pas afgelopen maand laste Hennis een 'operationele pauze' in. OVV-Vicevoorzitter Erwin Muller concludeerde eerder deze week dat 'de totale ambtelijke en politieke top verantwoordelijk is voor het dodelijk ongeluk'. Niet alleen bij de afgekeurde munitie ging Defensie de fout in, maar ook de medische zorg was niet op orde.

Het aftreden van de minister hing de gehele avond boven het debat. Voor veel politieke volgers was de vraag dan ook niet of ze zou aftreden, maar op welk moment van het debat. Hennis koos voor de moeilijke, maar moedige weg: ze voerde het hele debat, beantwoordde de vragen en ging haar verantwoordelijkheid niet uit de weg.

Haar verdediging riep tijdens het debat echter steeds meer vragen op. Zo gaf ze bij herhaling aan 'niks af te willen doen aan het rapport van de OVV en de conclusies die de Onderzoeksraad heeft getrokken over de voorzieningen voor medische zorg'. Maar ze voegde daar ook telkens aan toe dat er 'andere inzichten zijn' over die conclusies. Vooral het CDA en de SP bleven de minister daarop bevragen, en duidelijker werd het niet.

Nieuw kabinet
Jeanine Hennis-Plasschaert staat hoog op de lijst bij de VVD om ook in het volgende kabinet een ministerspost te bekleden, en ze heeft zelf ook onomwonden verkondigd 'dat het haar zou verbazen' als het niet zo was - Buitenlandse Zaken zou een voor de hand liggende post zijn. De uitkomst van dit debat maakt dat scenario echter erg onwaarschijnlijk. Ook het alternatief -fractievoorzitter in de Tweede Kamer- ligt door haar beschadigde positie niet meer erg voor de hand. In de komende weken zal duidelijk worden of Rutte nog een plaats ziet voor het gevallen VVD-talent.Vlieland wordt gebombardeerd

F-16-gevechtsvliegtuigen trainen deze week het afwerpen van bommen met een explosieve lading. Dat gebeurt boven het NAVO-oefengebied de Vliehors Range op Vlieland. De vluchten zijn op doordeweekse dagen, zowel ’s morgens als ’s middags.

Het is belangrijk dat de jachtvliegers het afwerpen van de 500-ponders oefenen. Zo blijven zij inzetbaar. De noodzaak daarvan bleek uit de inzet van de Nederlandse toestellen in de strijd tegen ISIS. F-16’s voerden van oktober 2014 tot juli 2016 luchtaanvallen uit. Dat gebeurde eerst boven Irak en later ook boven Oost-Syrië. Vanaf januari 2018 gaan 4 F-16’s daar weer bijdragen aan het militair verslaan van de terreurorganisatie.

De Vliehors Range bevindt zich op het meest westelijke deel van Vlieland en bestrijkt een gebied van ongeveer 17 vierkante kilometer. Op het terrein kunnen de vliegtuigen oefenen op bom-, schiet- en raketdoelen. De Vliehors Range is tijdens de vluchten voor het publiek gesloten. Waarschuwingsborden markeren de grens. Bij oefening is het gebied ook voorzien van rode vlaggen.

Via mobiele posten op Texel meet de luchtmacht de geluidsbelasting aan de hand van de weersomstandigheden. De metingen zijn bepalend of vluchten wel of niet doorgaan. Op die manier wordt de geluidshinder voor de bevolking zoveel mogelijk beperkt.

2 bewapende F-16-jachtvliegtuigen (Foto: Ministerie van Defensie)
2 bewapende F-16-jachtvliegtuigen (Foto: Ministerie van Defensie)

'Maak overheidsopdracht groener en socialer'

De bouw van openbare zwembaden en wegen, of het schoonmaken van het gemeentehuis, zou door de overheid gegund moeten worden aan groene, innovatieve en sociale bedrijven. De Europese Commissie roept de EU-landen op niet alleen naar de beste prijs te kijken bij overheidsopdrachten. Van bushokje, school tot ziekenhuis, "het zijn dingen waar elke burger in het leven mee te maken heeft", zegt vicevoorzitter Jyrki Katainen.

In Straatsburg gaf de Fin een voorbeeld van hoe dat kan. "Het Nederlandse leger had een inschrijving op uniformen. Een van de eisen was dat ze van gerecycled materiaal moesten zijn. Deze opdracht draagt zo bij aan de kringloopeconomie."

De lidstaten zouden het ook gemakkelijker moeten maken voor bedrijven om opdrachten te vinden, onder meer door alle procedures te digitaliseren. Zelf gaat de commissie een dienst oprichten waar bedrijven terechtkunnen met praktische en juridische vragen over projecten met een waarde boven 250 miljoen euro. Voor hele grote projecten van meer dan 500 miljoen euro kan de commissie op verzoek het volledige plan doorlichten.

'Maak overheidsopdracht groener en socialer'
'Maak overheidsopdracht groener en socialer' (Foto: ANP)

Chiefs als enige NFL-ploeg nog ongeslagen

Na vier speelronden in de NFL zijn alleen de Kansas City Chiefs nog ongeslagen. De Chiefs waren maandagavond met 29-20 te sterk voor de Washington Redskins. Het was al zeven jaar geleden dat er na vier weken nog maar één ongeslagen ploeg over was. Opvallend detail: ook in 2010 waren dat de Chiefs. 

De Chiefs plukten de 22-jarige kicker Harrison Butker vorige week weg bij de reserves van de Carolina Panthers en dat bleek nu al een gouden zet. In zijn eerste wedstrijd op het hoogste niveau mocht hij acht seconden voor tijd bij een 20-20 stand aanleggen vanaf 43 yards, met succes: Butker trapte de fieldgoal binnen en bracht de Chiefs op 23-20.

De laatste poging van de Redskins leverde in de slotseconden nog een fumble op, waardoor Justin Houston zelfs nog een touchdown kon maken voor de Chiefs. Dat leverde overigens flink wat boze wedders op: veel mensen hadden ingezet op Redskins +7, wat inhoudt dat je je weddenschap wint als de Redskins winnen of met minder dan zeven punten verschil verliezen. Acht seconden voor tijd zag dat er prima uit, maar plots gingen duizenden dollars in rook op.

Visser: "Nederlands voetbal gaat naar de sodemieter door trainers"

Nederland hobbelt als voetballand hard achteruit en dat merkt ook meesterscout Piet de Visser. In Europa is de Eredivisie slechts vertegenwoordigd met Feyenoord in de Champions League en Vitesse in de Europa League, terwijl de nationale ploeg, de nummer 29 op de FIFA-ranglijst, zeer waarschijnlijk voor de tweede keer op rij een groot eindtoernooi gaat missen.

De neerwaartse spiraal waarin het Nederlanse voetbal verkeert, doet pijn bij De Visser. "Het Nederlandse voetbal gaat naar de sodemieter. En dat komt door de trainers", zegt hij tegenover de NOS. Volgens De Visser is niet de KNVB hoofdverantwoordelijke voor de slechte staat van het Nederlandse voetbal, maar zijn het de clubtrainers die schuldig zijn. "Die hebben het laten versloffen", stelt hij. "Dit is een aanklacht tegen de Nederlandse trainers. Op mijn leeftijd mag ik dat zeggen..."

Volgens De Visser zijn er twee fundamentele dingen mis met het Nederlandse voetbal. "Ten eerste: talenten worden geboren. Echt grote talenten zijn er wel in de aankomende, maar niet in deze generatie. Dat is een gegeven", vertelt De Visser, die vindt dat er te weinig getraind wordt. "We zijn helemaal doorgeschoten in periodisering en positiespelletjes. Trainers hebben de plicht om alles uit een talent te halen. Dat gebeurt niet."

De Visser vindt dat Nederlandse clubs een voorbeeld moeten nemen aan clubs uit het buitenland. Dat betekent harder trainen en langere dagen op de club. "In Nederland zijn spelers vaak om een uur of twee vrij, dan hebben ze een training gehad en dan ook nog vaak een tactische groepstraining. Ze worden gepamperd en in allerlei wetmatigheden gepropt. Ik heb een voetbalacademie in Ghana waar jongens 's ochtends al duizend keer de bal geraakt hebben; linkervoet, rechtervoet, met het hoofd. Zo'n jongen daar traint harder in een dag dan zijn Nederlandse leeftijdgenoten in een week."

Door de slechte trainingen in Nederland, verliezen de clubs en spelers uit de Eredivisie de aansluiting met de rest van Europa. "Hoeveel spelers van Oranje spelen er in het buitenland? En hoeveel van hen spelen er in de basis? Zelfs Memphis Depay is afgelopen week bij Olympique Lyon uit de basis gespeeld door een 17-jarige. Dat zegt alles", aldus De Visser. "Neem spelers als Strootman of Wijnaldum. Die spelen de sterren van de hemel bij AS Roma en Liverpool, maar laten niets zien bij Oranje. Hoe dat komt? Simpel. Bij hun clubs hebben ze tien goede spelers om zich heen. Bij Oranje moeten ze het zelf doen en dat kunnen ze niet."

La Ling: "Miljoenen alleen voor échte versterkingen, dat is Neres niet"

David Neres maakte vorig jaar voor liefst twaalf miljoen euro de overstap van São Paulo naar Ajax. Ondanks zijn hoge transfersom, stond de Braziliaanse buitenspeler er niet gelijk bij zijn nieuwe werkgever en stond zijn eerste seizoen in het teken van wennen.

Deze voetbaljaargang wordt er in Amsterdam meer van hem verwacht en tegen sc Heerenveen was hij met twee doelpunten van grote waarde voor zijn ploeg. "Die jongen kan echt wel voetballen", aldus Tscheu La Ling.

Volgens de voormalig rechtsbuiten van Ajax wordt Neres door trainer Marcel Keizer op een verkeerde manier gebruikt. "Laat hem nou gewoon eens op links spelen met zijn goede linkerbeen", zegt La Ling tegenover het Algemeen Dagblad. "Als linkspoot op rechts werkt alleen als je zo extreem goed bent als Arjen Robben. Dat niveau heeft Neres niet. Miljoenen geef je alleen uit voor absolute, directe versterkingen. Dat is David Neres niet."

Neres is vooralsnog geen vaste basisspeler en is het op de rechterflank stuivertje wisselen met Justin Kluivert, terwijl ook Vaclav Cerny af en toe wordt ingezet als rechtsbuiten. Aanvoerder Joël Veltman ziet van dichtbij dat de Braziliaan het steeds beter naar zijn zin krijgt in Amsterdam. "David heeft natuurlijk veel moeite gehad met de taal. Maar hij komt steeds meer los en maakt grappen. Hij is vaak vrolijk. Ik heb wel de indruk dat hij hier gelukkig is."

Amerika stemt tegen homoseksresolutie VN

Samen met een rijtje andere achterlijke landen hebben de Verenigde Staten gestemd tegen een VN-resolutie die de doodstraf voor homoseks veroordeelt. Maar liefst dertien landen gingen niet mee in het voorstel.

Hiermee scharen onze NAVO-vrienden zich in een illuster rijtje met China, Saoedi-Arabië en Irak die eveneens tegen stemden.

De resolutie van de commissie Mensenrechten veroordeelde de 'oplegging van de doodstraf als een sanctie op vormen van specifiek gedrag zoals afvalligheid, godslastering, overspel en seksueel gedrag tussen personen van hetzelfde geslacht'. Ook was de tekst vernietigend over het executeren van 'personen met mentale of intellectuele gebreken, het executeren van personen die tijdens de 'misdaad' jonger dan achttien jaar oud waren en zwangere vrouwen'.

Er werd verder de zorg uitgesproken dat de doodstraf voor overspel buitensporig vaak is uitgesproken over vrouwen (en dus in veel mindere mate voor mannen). Ondanks de tegenwerking van de minder goed gelukte landen kwam de resolutie er evengoed doorheen.

Amerika steunde wel twee resoluties van Rusland, die geen van beiden de eindstreep haalden. Eentje daarvan vond dat de 'doodstraf niet noodzakelijker wijs moet worden gezien als een schending van het mensenrecht' en dat de doodstraf niet moet worden gezien als een foltering, maar dat het een logische uitkomst kan zijn in sommige zaken.

Saoedi-Arabië diende verder in dat elk land vrij moet zijn om zijn eigen wetten en regels te maken en te hanteren.

Op de aardbol zijn er momenteel zes landen te vinden waar seks met iemand van hetzelfde geslacht kan leiden tot de doodstraf. Te weten: Iran, Saoedi-Arabië, Soedan, Jemen, Nigeria en Somalië. Wanneer je de gebieden meerekent waar de Islamitische Staat de scepter zwaait, dan loopt dit getal op tot acht. Dit zou dan opgaan voor Syrië en Irak. Er zijn nog vijf landen waar dit technisch gezien mogelijk zou zijn, hoewel het in de praktijk nooit voorkomt.

De dertien landen die uiteindelijk tegen de resolutie hadden gestemd waren: Botswana, Burundi, Egypte, Ethiopië, Bangladesh, China, India, Japan, Qatar, Saoedi-Arabië, De Verenigde Arabische Emiraten en de Verenigde Staten.EU akkoord over tegengaan oneerlijke import

De Europese economie krijgt een betere bescherming tegen oneerlijke handelspraktijken van landen als China. Het Europees Parlement en de EU-lidstaten bereikten dinsdag in Straatsburg een akkoord over maatregelen die dumping moet tegengaan van goederen die onder de marktprijs worden aangeboden.

Kern van de wetgeving is een nieuwe methode waarmee de Europese Commissie kan bepalen of de markt wordt verstoord. Als dat wordt vastgesteld kunnen heffingen worden opgelegd. Dat kan zijn vanwege staatssubsidies, maar ook wordt gekeken of de productie wel voldoet aan de internationale arbeids- en milieustandaarden.

De EU gaat deze methode hanteren voor alle landen die lid zijn van de Wereldhandelsorganisatie. De unie zegt hiermee vrije én eerlijke handel te drijven en tegelijkertijd duizenden banen te beschermen. De wet wordt nog dit jaar van kracht.

EU akkoord over tegengaan oneerlijke import
EU akkoord over tegengaan oneerlijke import (Foto: ANP)

Broederliefde niet betrokken bij steekpartij

Niemand van de groep Broederliefde is neergestoken of betrokken geweest bij een steekpartij in Rotterdam. Dit benadrukken de rappers op Instagram na mediaberichten dat een van de bandleden neergestoken zou zijn.

"De media en de politie hebben een zeer grote fout gemaakt door onze naam hierbij te betrekken en iets te creëren wat er absoluut niet is", schrijven de rappers. "We worden ten onrechte in het kwade daglicht gesteld." Het steekincident waarmee Broederliefde ten onrechte in verband is gebracht gebeurde dinsdagochtend in een parkeergarage aan de Kruiskade in Rotterdam. E

en 22-jarige Rotterdammer liep hierbij meerdere steekwonden op in zijn rug. Twee groepen mannen kregen volgens de politie ruzie in een uitgaansgelegenheid. Rond vijf uur zetten ze die ruzie voort in de naastgelegen parkeergarage, waarbij een van de mannen in zijn rug werd gestoken. De politie zoekt getuigen van het incident.

Broederliefde niet betrokken bij steekpartij
Broederliefde niet betrokken bij steekpartij (Foto: BuzzE)

Anja Meulenbelt vervalst muziekgeschiedenis

Anja Meulenbelt, voorvechtster van het weinig multiculturele Gaza en bestrijder van alles dat met wit privilege te maken heeft, is betrapt op een ondubbelzinnig staaltje cultural appropriation. Een woord dat een beetje SJW-jargon is voor 'culturele toe-eigening'. Volgens de dame die ooit een schijnhuwelijk had met een Fatah-lid, is de stadionkraker 'You'll Never Walk Alone' een zwart religieus gospellied.

Het lied dat Liverpool-fans elke twee weken op Anfield emotioneel meegillen, is geschreven in 1945 door Richard Rogers en Oscar Hammerstein II. Twee roomblanke, Amerikaanse heren. Het nummer was destijds onderdeel van de musical Carousel, een verhaal over twee jonge, vrouwelijke medewerkster van een molen. Daarna is het werkje talloze malen gecoverd door onder meer, Frank Sinatra, Nina Simone, Gene Vincent, Doris Day, Patti Labelle en ook onze eigen Lee Towers bracht het nummer uit. Echt wereldberoemd werd het nummer echter door de uitvoering van de Engelse band Gerry and the Pacemakers. Een band van vier blanke uitziende mannen uit Liverpool.

Maar mevrouw Meulenbelt, een dame die huidskleur ontzettend belangrijk vindt, ziet in het nummer een duidelijk voorbeeld van zwart cultureel erfgoed. Zij schreef na een bijeenkomst met andere verongelijkte witte linkse vrouwen (kijk- luistertip)  in een kerk in Amsterdam het volgende op haar facebookpagina:

"Wie kent niet dat voetballied dat in het stadion meegebruld wordt - You'll never walk alone? Ik zal niet de enige witte Nederlander zijn die niet wist dat dat lied een gospel is, een zwart religieus lied, beroemd gemaakt door Aretha Franklin. We gingen het nu terug veroveren op de geschiedenis, zoals we dat met zoveel dingen moeten doen. Ons koor had het ingestudeerd, de hele volle kerk zong mee, en ik zag een traan biggelen over de wang van Gloria naast me. Ik hield het ook niet droog. When you walk through a storm, hold your head up high, and don't be afraid of the dark. You'll never walk alone".

Nu lijkt het gelukkig zo te zijn dat zelfs Meulenbelt vrienden heeft die haar, indien nodig, op een historische blunder wijzen. Zij is dus aan het googelen geslagen en had daaruit wijzer kunnen worden. Helaas laat deze dame zich niet weerhouden door zoiets onzinnig als feiten. Als Meulenbelt vindt dat een prachtig nummer gospel en zwarte cultureel erfgoed is, dan is dat gewoon zo. Zij schreef iets verderop in haar bericht: "Wie gaat googelen op dat lied, We'll never walk alone, komt erachter dat het oorspronkelijk in 1945 is geschreven door Oscar en Hammerstein voor de musical Carousel. Dat maakt het niet minder tot een gospel - zoals sommige voor wie het een sport is om alles wat te maken heeft met het vieren van de zwarte cultuur af te wijzen. Gospels zijn sowieso een 'gemengd' cultuurgoed, want christelijk. Ik was eens in Harlem in een zwart-christelijke kerk, en zag het enorme verschil tussen zwart en wit christelijk. Het swingde daar de pan uit. Het lied is opgenomen op vele platen met klassieke gospels, en behalve door Aretha Franklin onder andere gezongen door Mahalia Jackson en Louis Armstrong. Behalve eveneens door Elvis Presley". Hierbij valt op dat ze het succes van Gerry and the Pacemakers met dit nummer volledig onbenoemd laat.

Wij wensen mevrouw Meulenbelt veel plezier in haar persoonlijke luchtbel. Bij de genoemde bijeenkomst in de kerk, dat in het teken van racisme stond, viel het op dat de meeste gasten nogal 'wit' van kleur waren, maar misschien geven de foto's van het evenement een nogal vertekend beeld van de werkelijkheid.

Boeven graven tunnel van 600 meter naar bank

De Braziliaanse politie heeft een 600 meter lange tunnel ontdekt waarmee bankrovers wilden inbreken in de Banco do Brasil in de stad Sao Paulo. De tunnel liep van het huis dat de criminelen hadden gehuurd tot onder het bankgebouw.

De tunnel, die 1 meter 50 hoog is en met stalen binten was gestut, werd maandag (lokale tijd) blootgelegd. De politie had de groep al enige weken in de gaten en besloot net voor de roof in te grijpen. Naar eigen zeggen wilden de criminelen "de grootste bankroof van de wereld" plegen en hadden ze omgerekend 270 miljoen euro voor ogen als buit.

De politie arresteerde zestien mensen.

Rovers graven tunnel van 600 meter naar bank
Rovers graven tunnel van 600 meter naar bank (Foto: BuzzO)

De Buyst sprint naar winst in Mémorial Frank Vandenbroucke

Jasper de Buyst heeft de Mémorial Frank Vandenbroucke op zijn naam gescheven. De 23-jarige Belg was na 195,2 kilometer in Binche de beste voor Matteo Trentin. De twee waren in de finale weggereden uit een kopgroep van elf renners.

In eerste instantie zou er een kopgroep van 28 renners wegrijden met daarbij als grote naam Fernando Gaviria. Met nog zeventig kilometer te rijden zou er een kopgroep van elf renners ontstaan. Quick-Step Floors was het best vertegenwoordigd met Matteo Trentin, Rémi Cavagna en Petr Vakoc. LottoNL-Jumbo had met Twan Castelijns en Amund Grondahl twee renners. Ook de Belgische ploeg Wanty - Groupe Gobert zou met Tom Devriendt en Andrea Pasqualon ook twee renners mee hebben. Voor de rest bestond de ploeg uit enkelingen: Jasper De Buyst (Lotto Soudal), Jerome Mainard (Equipe Cycliste Armée de Terre) en Rob Ruijgh (Tarteletto – Isorex).

In de slotkilometer ging Trentin in de aanval op een kasseistrook. De Buyst kon samen met Devriendt als enige aansluiten. De Buyst zou vervolgens de sprint winnen van Trentin. Devriendt werd net zoals afgelopen zaterdag derde, toen in de Omloop van het Westhoek.

Binche-Chimay-Binche (Mémorial Frank Vandenbroucke) was tevens de tiende en laatste manche van de Napoleon Games Cycling Cup. De eindwinst daarin gaat eveneens naar De Buyst.

Miljoenenwinst en recordomzet voor Feyenoord

Feyenoord heeft over het boekjaar 2016/17 een nettowinst van 6,2 miljoen euro genoteerd. Dat is vier ton meer dan het jaar ervoor.

De club uit Rotterdam-Zuid heeft dinsdag de jaarcijfers over het vorige boekjaar bekendgemaakt. Feyenoord behaalde een recordomzet van 68,7 miljoen euro. De omzet over het vorige boekjaar bedroeg nog 'slechts' 60,6 miljoen euro. De omzetstijging is voornamelijk het gevolg van deelname aan de Europa League en de daarmee gepaard gaande wedstrijdbaten.

"Daarnaast namen de inkomsten uit onder meer partnerships en merchandising het afgelopen seizoen toe", zo communiceert Feyenoord. Het eigen vermogen is verder gestegen van 19,8 naar 24 miljoen euro en Feyenoord laat weten dat men voor volgend seizoen opnieuw een positief bedrijfsresultaat verwacht.

Na zeven speelronden in de Eredivisie bezet de landskampioen de tweede positie in de Eredivisie, drie punten achter koploper PSV. Na de interlandperiode speelt Feyenoord op zaterdag 14 oktober een thuiswedstrijd tegen PEC Zwolle.

Bennett wint Münsterland Giro na fotofinish

Sam Bennett heeft de twaalfde editie van de Münsterland Giro. De Ier van Bora-hansgrohe was de beste in een massasprint voor de Duitsers Phil Bauhaus, André Griepel en Marcel Kittel. Dylan Groenewegen was met de vijfde plaats de beste Nederlander.

Tony Martin (Katusha-Alpecin), Etienne Van Empel (Roompot - Nederlandse Loterij), Carl Soballa (LKT Team Brandenburg) en Luca Henn (Lotto - Kern Haus) kozen al vroeg in de wedstrijd voor de aanval.

Voor Martin ging het met nog veertig kilometer te gaan nog niet hard genoeg en versnelde vanuit de kopgroep. Alleen de 23-jarige Soballa kon zijn landgenoot volgen, maar ook de beide Duitsers kon een massasprint niet voorkomen op het vlakke parcours.

In de daaropvolgende massaspurt was er weinig verschil te zien tussen am Bennett en Phil Bauhaus. Een fotofinish moest de uiteindelijke beslissing brengen, waarna de Ier werd uitgeroepen tot winnaar van de dag.

Gegevens ANWB-shoppers waren in te zien

De gegevens van klanten van de ANWB-webshop zijn openbaar geweest door een datalek in de ANWB-webwinkel. De gegevens die zichtbaar zijn geweest, kunnen mogelijk gebruikt worden voor het versturen van phishingmails. Bankgegevens, creditcardgegevens en inlogdata zijn niet toegankelijk geweest, stelt de ANWB.

Het lek is gedicht en gemeld bij de Autoriteit Bescherming Persoonsgegevens. Het datalek ontstond door een fout van een van de leveranciers, stelt de ANWB, en ontdekt op donderdag 21 september. Getroffen klanten zijn dinsdag per mail geïnformeerd.

Gegevens ANWB-shoppers waren in te zien
Gegevens ANWB-shoppers waren in te zien (Foto: BuzzT)

Geniez pakt de winst in Tre Valli Varesine voor Pinot en Nibali

Alexandre Geniez heeft de 97e editie van Tre Valli Varesine op zijn naam geschreven. De Fransman van AG2R La Mondiale was de beste in een sprint van vier. Thibaut Pinot kwam als tweede over de streep voor Vicenzo Nibali. Som Oomen was met een zesde plaats de beste Nederlander op zeven seconden van de Fransman.

Het was lang wachten tot er een ontsnapping weg zou rijden. Pas na veertig kilometer kregen zes renners de ruimte van het peloton: Daniel Turek (Israel Cycling Academy), Alessandro Tonelli (Bardiani-CSF), Artem Nych (Gazprom-RusVelo), Diego Rubio (Caja Rural-Seguros RGA), Ettore Carlini (d’Amico-Utensilnord) en Marco Bernardinetti (Amore & Vita). De zes koplopers wisten een maximale voorsprong te vergaren van bijna acht minuten.

Bij het ingaan van de plaatselijke rondes was de voorsprong van de kopgroep voor het grootste deel verdwenen. Androni-Sidermec-Botecchia was vooral erg actief in het peloton, maar tot een kopgroep zou het niet leiden, mede dankzij Nibali die de boel controleerde voor zijn ploeggenoot Sonny Colbrelli.

Op vijftig kilometer van de streep er toch een groep van drie renners wegrijden uit het peloton: Carlos Verona (Orica-Scott), Pierre Latour (AG2R La Mondiale) en Redi Halilaj (Amore & Vita). Vooraan in de kopgroep viel het ook uit elkaar. Rubio reed samen met Turek en Tonelli weg bij de andere medevluchters. In het peloton probeerde verschillende renners de oversteek te maken naar Verona, Latour en Halilaj, maar niemand slaagde daarin. De drie waren ondertussen wel bij de koplopers gekomen, waardoor we weer zes leiders hadden.

Op 36 kilometer van de streep zou Wout Poels een aanval plaatsen vanuit het peloton. Dat leidde ertoe dat er een groot gedeelte af moest, maar in de afdaling van de Montello kwamen veel renners weer terug. Daarna was het de beurt aan Fausto Masnada, Pawel Poljanski en Jeremy Maison om de sprong naar voren te maken. Masnada reed zijn mede achtervolgers uit het wiel. De Pool Poljanski wist in de afdaling op twintig kilometer van de streep nog terug te komen bij de Italiaan, waarna de twee de oversteek zouden maken naar de koplopers.

Dat was het sein voor Verona om zelf ten aanval te trekken. De Spanjaard zou de slotronde ingaan met een voorsprong van tien seconden op de eerste achtervolgers en een halve minuut op het peloton, waar Bahrain Merida het tempo aangaf.

Op de laatste passage van de Montello zou Giovanni Visconti (Bahrain Merida) het tempo zo hoog houden dat niemand kon ontsnappen. Dat was ook het moment dat Verona zou worden gegrepen door de ploeg van Nibali.

Op het laatste klimmetje zou Nibali ten aanval trekken. De Italiaan kreeg alleen Pinot met zich mee. Een achtervolgende groep met Aru, Moscon, Ulissi en Nederlander Oomen moest daarentegen passen. Een sprint met twee leek de beslissing te brengen over de koers, maar Geniez en Ulissi wisten in de laatste kilometer nog de aansluiting maken bij Nibali en Pinot.

Pinot ging van vroeg aan en leek het ook te gaan halen, maar in de laatste meters werd hij geklopt door zijn landgenoot Geniez. Nibali kwam als derde over de meet.

Trump wil pas later over wapenwet praten

President Trump wil nu nog niet over de Amerikaanse wapenwetten praten. Dat komt later wel, zei hij twee dagen nadat Stephen Paddock in Las Vegas 59 mensen doodschoot en 527 anderen verwondde.

Trump noemde de 64-jarige dader dinsdag een heel erg zieke man. Tijdens een onderhoud met de pers in het Witte Huis weigerde hij te spreken van terrorisme.

Na elke schietpartij in de Verenigde Staten laait de discussie over particulier wapenbezit in het land weer op. Ook Paddock had wapens. De politie vond er 23 in de hotelkamer waar hij zich had verschanst en in zijn woning in Mesquite werden nog eens negentien vuurwapens alsmede explosieven aangetroffen.

Vooralsnog gaat volgens Trump de aandacht uit naar de psychische gesteldheid van de dader. "Een zieke man, een gedementeerde man. Veel problemen, denk ik. We gaan hem heel intensief bekijken", aldus de president.

Trump wil pas later over wapenwet praten
Trump wil pas later over wapenwet praten (Foto: ANP)

ADO Den Haag niet akkoord met vier duels schorsing voor Beugelsdijk

De aanklager betaald voetbal van de KNVB heeft ADO Den Haag een schikkingsvoorstel gedaan van vier duels schorsing voor Tom Beugelsdijk naar aanleiding van een elleboogstoot die de verdediger zou hebben uitgedeeld. De club heeft dit voorstel direct de prullenbak in gedaan. 

Vlak voor het einde van de wedstrijd tegen NAC Breda van afgelopen zaterdag ging Beugelsdijk volgens de aanklager in de fout door NAC-verdediger Pablo Marí in een luchtduel met zijn elleboog te raken. Beugelsdijk bezorgde ADO de overwinning door in de tachtigste minuut het enige doelpunt van de avond te maken in Breda. Het team van Fons Groenendijk is daardoor op de negende plek terug te vinden, met tien punten uit zeven duels.

Het hoge schikkingsvoorstel komt omdat hij nog één duel voorwaardelijk had staan na een schorsing van vorig seizoen. Toen kreeg hij een straf van twee wedstrijden plus één voorwaardelijk aan zijn broek. ADO-trainer Fons Groenendijk is woedend. "Het lijkt wel alsof hij iemand heeft vermoord." De zaak zal nu in Zeist voorkomen bij de tuchtcommissie. Het is nog onbekend wanneer de zaak voor zal komen.

Man blaast 11 keer de limiet

Afgelopen zondagavond werd de aandacht van een paar agenten getrokken toen een automobilist met een slakkengangetje van ongeveer 20 km/uur door Haarlem heen reed. Ook gaf de automobilist, een 27-jarige man, geen voorrang aan een politieman.

De auto werd aan de kant gezet en de 27-jarige automobilist bleek ernstig onder invloed van alcohol te verkeren: hij blies 11x de maximaal toegestane limiet. Er bleek verder nog meer mis: hij was niet in bezit van een rijbewijs en er stonden nog wat onbetaalde bekeuringen open.

De man werd aangehouden, de auto waarin hij reed werd in beslaggenomen en de man werd ingesloten op het politiebureau.

Eis 6 jaar cel voor expres rammen tankstation

De man die vorig jaar opzettelijk het benzinestation De Andel in Gouda ramde met zijn auto, gaat als het aan het Openbaar Ministerie (OM) ligt zes jaar de cel in. De 34-jarige man zonder vaste woonplaats wilde met deze actie een eind maken aan zijn leven. De aanklager noemde het voor de rechtbank in Den Haag een klein wonder dat er niemand gewond raakte.

De verdachte zelf raakte wel gewond. Omstanders redden zijn leven doordat ze hem in de vuurzee uit zijn auto konden halen.

De man kwam met zijn auto op de kop het tankstation binnen schuiven, zo is te zien op camerabeelden. Hij raakte betonblokken en twee pompen waarna er brand en explosies ontstonden. Het vuur greep snel om zich heen en het tankstation langs de A12 brandde volledig uit. De schade bedroeg zeker 4 miljoen euro.

Direct na de gebeurtenis heeft de verdachte uit zichzelf tegen agenten gezegd dat hij zich van het leven had willen beroven. Dat herhaalde hij later voor de rechter-commissaris. Daarna heeft de verdachte gezwegen, maar de aanklager zei veel waarde te hechten aan die eerste ongedwongen verklaring.

Tragisch
De officier van justitie vindt het tragisch dat iemand zelfmoord wil plegen, maar rekende het de verdachte sterk aan dat hij ervoor had gekozen om onschuldige omstanders in groot gevaar te brengen. "Dat is ronduit onbegrijpelijk, zelfzuchtig en terecht strafbaar."

Ook zei de aanklager dat omstanders zich kapot zijn geschrokken en dachten aan een aanslag. Volgens de officier was er ook sprake van een aanslag, maar was die niet met een terroristisch oogmerk.

De uitspraak is over twee weken.

Eis 6 jaar cel voor expres rammen tankstation
Eis 6 jaar cel voor expres rammen tankstation (Foto: ANP)

Eis 22 jaar voor fatale roof op bejaarde

Het Openbaar Ministerie heeft dinsdag tot 22 jaar cel geëist vanwege de fatale woningoverval bij de 86-jarige Mien Graveland in Helmond op 29 augustus 2014. Die hoogste eis klonk tegen Schiedammer Rizwan V., die vermoedelijk de fatale klappen uitdeelde.

Medeverdachten Henk van D. en Jacky W., de initiator die zelf niet in de woning is geweest, hoorden achttien en twaalf jaar eisen. Tegen twee Helmondse tipgevers eiste de officier twaalf en achttien maanden cel. De officier sprak van een 'beestachtige actie' door 'sluwe daders'.

Bij de overval deed V. zich voor als medewerker van een energiebedrijf. De bejaarde werd geslagen en met tiewraps aan een tafelpoot vastgebonden. De vrouw overleed uren later in het ziekenhuis, nadat haar zoon haar had gevonden.

Eis 22 jaar voor fatale roof op bejaarde
Eis 22 jaar voor fatale roof op bejaarde (Foto: ANP)

Ruim jaar cel voor ex-PVV-er Heemels

De rechtbank in Maastricht heeft ex-PVV-er Michael Heemels dinsdag veroordeeld tot achttien maanden gevangenisstraf, waarvan vier voorwaardelijk.

Volgens de rechtbank heeft Heemels als voorzitter van de Limburgse PVV-Statenfractie zo'n 177.000 euro achterover gedrukt. Dat bedrag was gemeenschapsgeld, bedoeld voor de Statenfractie van de PVV. Inclusief accountantskosten moet Heemels ruim 183.000 euro terugbetalen.

Heemels verduisterde het geld tussen 2012 en 2016 en maakte valse facturen om ontdekking te voorkomen. De PVV ontdekte in 2016 onregelmatigheden in de kas. Daarop trad Heemels af als Statenlid en bekende hij de fraude deels. Het geld komt van de provincie en is bedoeld ter ondersteuning van de Statenfractie. Limburg eist de 177.000 euro dan ook terug van de PVV, omdat het voor andere doeleinden dan voor fractiewerk is benut.

Ruim jaar cel voor Michael Heemels
Ruim jaar cel voor Michael Heemels (Foto: ANP)

OM: Bandidos MC verheerlijkt geweld

In een ruim twee uur durend pleidooi heeft het Openbaar Ministerie betoogd waarom Bandidos Motorcycleclub (MC) als vereniging zowel nationaal als internationaal verboden moet worden. Via een dinsdag begonnen civiele procedure in de rechtbank in Utrecht, probeert het OM dat voor elkaar te krijgen. De motorclub heeft volgens het OM niet alleen een uitgebreide geschiedenis van geweld, sterker nog; de club verheerlijkt geweld.

Minutenlang somt officier van justitie Ward Ferdinandusse de internationale Bandidos-gerelateerde geweldsincidenten en veroordelingen van dit jaar op. "Moeten wij dan echt geloven dat het iedere keer om rotte appels gaat?"

De inzet van deze procedure is voor justitie helder: zo snel mogelijk en permanent een einde aan de motorclub Bandidos. Dinsdagmiddag gaat advocaat Marnix van der Werf namens Bandidos het woord voeren.

OM: Bandidos MC verheerlijkt geweld
OM: Bandidos MC verheerlijkt geweld (Foto: ANP)

Derde Rumsas-telg ook betrapt op doping

Het lijkt welhaast in de genen te zitten bij de Litouwse wielerfamilie Rumsas: valsspelen. Het begint met vader Raimondas Rumsas, de nummer drie van de Tour de France van 2002. Op de slotdag werd zijn vrouw opgepakt met een complete apotheek in haar auto, van EPO tot steroïden, zogenaamd voor de moeder van Raimondas.

Rumsas kwam er nog mee weg ook, maar werd een jaar later, geheel verrassend, alsnog betrapt op EPO na zijn zesde plek in de Giro d'Italia. Als we vooruitspoelen naar mei van dit jaar komen we bij de tragische dood van zoon Linas, 21 jaren jong. In september werd vader Raimondas opgepakt, want naar verluidt overleed Linas door het gebruik van doping, wat hij mogelijk onder meer van zijn vader gekregen had.

Nu komen we bij de volgende telg uit de familie, Raimondas junior, 23 jaar en de broer van Linas. Volgens Franse media is de nummer drie van het Litouws kampioenschap tijdrijden van de afgelopen twee jaar nu ook betrapt op doping. Hij zou positief getest hebben op GHRP-6, een stof dat het lichaam helpt met het aanmaken van groeihormonen.

Nobelprijs voor bewijs zwaartekrachtgolven

De Nobelprijs voor Natuurkunde is dinsdag toegekend aan de Amerikanen Rainer Weiss, Barry Barish en Kip Thorne. Zij leverden het eerste directe bewijs voor het ontstaan van gravitatiegolven in het heelal.

De zwaartekrachtgolven, die honderd jaar geleden al werden voorspeld door Albert Einstein, werden op 14 september 2015 voor het eerst waargenomen. Ze ontstonden door een botsing van twee zwarte gaten en deden er 1,3 miljard jaar over om een zogenoemde LIGO-detector te bereiken.

Het LIGO-project is een samenwerkingsverband van ruim duizend onderzoekers uit meer dan twintig landen. De Nobelprijswinnaars zijn volgens de Koninklijke Zweedse Academie van Wetenschappen "met hun enthousiasme en vastbeslotenheid" van onschatbare waarde geweest voor het succes van LIGO.

Nooit gemeten
Zwaartekrachtgolven ontstaan volgens de algemene relativiteitstheorie van Einstein altijd wanneer een massa versnelt, bijvoorbeeld wanneer een kunstschaatser een pirouette maakt of een paar zwarte gaten in het heelal om elkaar heen draaien. Einstein was ervan overtuigd dat ze nooit gemeten zouden kunnen worden. Met het LIGO-project was dit wel mogelijk.

De in Duitsland geboren Weiss is verbonden aan het Massachusetts Institute of Technology in Cambridge. Hij krijgt de ene helft van de prijs van 9 miljoen kroon (940.000) euro, terwijl Barish en Thorne van het California Institute of Technology de andere helft delen.

De prijs wordt op 10 december uitgereikt in Stockholm.

Nobelprijs voor bewijs zwaartekrachtgolven
Nobelprijs voor bewijs zwaartekrachtgolven (Foto: ANP)

ASV De Dijk - Ajax om veiligheidsredenen gespeeld 'aan de Dijk' in Volendam

Het bekerduel tussen de amateurs ASV De Dijk en AFC Ajax in de tweede ronde van de KNVB-beker wordt gespeeld in het stadion van FC Volendam. Dit besloot het bestuur van De Dijk maandagavond in een ingelaste bestuursvergadering. 

De politie keurde vorige week het terrein van De Dijk wegens veiligheidsredenen af voor de bekerwedstrijd tussen beide Amsterdamse clubs, waardoor ze op zoek moesten naar een nieuwe locatie. Er waren twee opties: het stadion van Volendam of het Olympisch Stadion. 

"We hebben twee uitstekende voorstellen gehad. Voor ons gaf de doorslag dat het spelen van de wedstrijd in Volendam veel minder organisatorische problemen oplevert", laat De Dijk-voorzitter Ton Langelaar weten Het Amsterdamsche Voetbal. In het stadion van FC Volendam, dat plek heeft voor 7.400 toeschouwers, ligt een kunstgrasmat. "Dat heeft geen invloed op onze keuze gehad, maar is natuurlijk wel een extra voordeel", aldus Langelaar. De Dijk speelt namelijk zelf ook op kunstgras.

In de eerste ronde van het bekertoernooi moest Ajax eveneens uitwijken naar een ander stadion dan het sportpark van de tegenstander. Het duel met SVV Scheveningen (1-5) werd gespeeld in het stadion van ADO Den Haag. De wedstrijd tussen Ajax en De Dijk begint woensdagavond 25 oktober om 18.30 uur.

NS presenteert nieuwe intercity

In de zomer van 2016 heeft NS 79 nieuwe Intercity’s besteld bij fabrikant Alstom. Sindsdien is er hard gewerkt aan het ontwerp van de trein, in nauw overleg met reizigers, rijdend personeel, onderhoudsmedewerkers en schoonmakers. Vandaag presenteert NS de 'mockup' van de nieuwe Intercity, een model op ware grootte die een goede indruk geeft hoe de trein er straks uit gaat zien en wat reizigers kunnen verwachten in de nieuwe Intercity.

Zo hebben de nieuwe intercity's stopcontacten met geintegreerde usb-aansluiting in zowel eerste als tweede klasse, gescheiden afvalinzameling op de balkons en is er voor extra bagageruimte gezorgd. De treinen zien er van binnen uit als kleine huiskamertjes met comfortabele zitplaatsen en brede tafels. Een trein-test-team, bestaande uit 25 reizigers, was nauw bij het ontwerp betrokken. 

De 79 intercity's, waarvan 49 treinstellen met 5 rijtuigen en 30 met 8 rijtuigen, zijn samen goed voor zo'n 25.000 zitplaatsen. De eerste rit moet in 2021 plaatsvinden, op het traject Breda - Amsterdam. In 2022 volgt traject Eindhoven - Den Haag, in de jaren erna volgen de overige trajecten. Nieuwsgierig naar de nieuwe generatie intercity's? Bekijk hieronder de virtuele toer. 

2 jaar cel voor doodschudden baby

De 26-jarige Rudolph H. uit Den Haag die in 2012 zijn babydochter om het leven heeft gebracht door hardhandig met haar te schudden, moet twee jaar en drie maanden de cel in. Dat oordeelt het gerechtshof in Den Haag.

De straf valt daarmee in hoger beroep wat lager uit dan bij de rechtbank. Die veroordeelde de vader tot twee jaar en zes maanden wegens doodslag.

Het vier maanden oude meisje overleed aan de gevolgen van zwaar hersenletsel. Het hof acht niet bewezen dat de man zijn dochter wilde doden of de kans op de dood van zijn dochter bewust heeft aanvaard. Maar hij heeft wel op de koop toegenomen dat zijn dochter door het schudden zwaar letsel kon oplopen.

Net als de rechtbank vindt het hof een gevangenisstraf van twee jaar en zes maanden passend. Maar omdat het strafproces te lang heeft geduurd, gaan er drie maanden vanaf.

De advocaat-generaal bij het hof had vier jaar cel geëist, waarvan een jaar voorwaardelijk.

Celstraf voor doodschudden baby
Celstraf voor doodschudden baby (Foto: ANP)

Ploumen: 2 miljoen voor vluchtelingen Myanmar

Demissionair minister Lilianne Ploumen (Ontwikkelingssamenwerking) maakt 2 miljoen euro vrij voor hulp aan de vluchtende Rohingya uit Myanmar. De helft gaat naar ontheemden in het land zelf, het andere miljoen gaat naar Rohingya die naar buurland Bangladesh zijn gevlucht.

Rohingya vormen een moslimminderheid in de provincie Rakhine in Myanmar. Het leger treedt hier hard op om een opstand te onderdrukken. Dorpen worden in brand gestoken en mensenrechten worden op grote schaal geschonden. De situatie van veel mensen in Rakhine is volgens Ploumen "ronduit dramatisch". Het Rode Kruis heeft als enige organisatie toegang tot de regio.

In Bangladesh zitten meer dan een half miljoen Rohingya in opvangkampen. Dat is veel meer dan waar de kampen op zijn berekend. De hulp voor deze vluchtelingen wordt besteed via het Wereldvoedselprogramma van de VN. Vorige maand maakte Ploumen al 500.000 euro vrij voor noodhulp aan deze vluchtelingen.

Ploumen: 2 miljoen voor vluchtelingen Myanmar
Ploumen: 2 miljoen voor vluchtelingen Myanmar (Foto: ANP)

Vermogensdelict vaakst reden voor Halt-straf

Vorig jaar zijn 15.640 jongeren, 1,3 procent van alle jongeren, doorverwezen naar Stichting Halt wegens een overtreding of misdrijf. Een vermogensdelict, zoals (winkel) diefstal of het verwisselen van prijskaartjes, was het vaakst reden voor de Halt-straf. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De Halt-straf is een maatregel die ervoor zorgt dat jongeren tussen twaalf en achttien jaar na het plegen van een licht vergrijp niet direct met justitie in aanraking komen, maar wel worden geconfronteerd met de gevolgen van hun daden. Het aantal jongeren dat in aanraking komt met Halt is de afgelopen jaren gedaald. In 2012 waren het er nog 17.510 duizend.

Het vermogensdelict was vorig jaar in 27 procent van de gevallen reden voor een doorverwijzing, gevolgd door een overtreding van de leerplichtwet (18 procent). Jongeren kunnen voor zowel lichte misdrijven als overtredingen worden doorverwezen naar Halt.

Een Halt-straf bestaat onder meer uit het voeren van gesprekken, het maken van leeropdrachten en het eventueel vergoeden van de schade. Jongens komen vaker in aanraking met Halt dan meisjes; bijna drie jongens voor elk meisje.

Vermogensdelict vaakst reden voor Halt-straf
Vermogensdelict vaakst reden voor Halt-straf (Foto: ANP)

Vegetarische Slager op vingers getikt

De Vegetarische Slager krijgt van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) een half jaar de tijd om verwijzingen naar dieren uit zijn productnamen te schrappen. Die verwijzingen zijn misleidend en daarmee wordt de Warenwet overtreden, bevestigt de NVWA naar aanleiding van berichtgeving in de Volkskrant.

In een brief waarschuwt de warenautoriteit het bedrijf om productbenamingen voor vleesvervangers als Vegetarische Gehacktbal, Vegetarische Kipstuckjes en Visvrije Tonyn na maart 2018 niet meer te gebruiken. Ook al worden die vlees- en visvervangers iets anders geschreven, ze doen wel aan het oorspronkelijke product denken, aldus de NVWA in een toelichting. Dat veroorzaakt verwarring, vindt de toezichthouder.

Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) zei in januari dit jaar in antwoord op kamervragen niet voor een verbod te zijn op het gebruik van vleesnamen voor producten waar geen vlees in zit.

Vegetarische Slager op vingers getikt
Vegetarische Slager op vingers getikt (Foto: ANP)

Vanhaezebrouck nieuwe trainer Anderlecht

Hein Vanhaezebrouck is de nieuwe trainer van Anderlecht. De 53-jarige trainer vertrok vorige week nog bij AA Gent en tekent nu voor drie seizoenen bij de Belgische topclub, waar hij de Zwitser René Weiler opvolgt.

Vanhaezebrouck leidde AA Gent in 2015 naar de eerste landstitel in de clubhistorie. Vorige week hield hij de eer aan zichzelf en stapte Vanhaezebrouck na ruim drie jaar op. Gent stond toen op de veertiende plaats in de Jupiler Pro League.  Na de titel in zijn eerste seizoen eindigde Vanhaezebrouck twee keer als derde in België. In 2015 won hij ook de Super Cup en de prijs voor Belgische trainer van het jaar.

Landskampioen Anderlecht is dit seizoen matig begonnen aan de Belgische voetbalcompetitie. Paars-Wit staat zevende met een achterstand van negen punten op koploper Club Brugge.

Drankrijder slaat over de kop

Op de Barneveldseweg in Nijkerk is maandagnacht laat een ravage ontstaan na een verkeersongeval met vijf auto’s. Een van de bestuurders, een 36-jarige man uit Barneveld, raakte lichtgewond, de overigen kwamen met de schrik vrij. De Barnevelder wordt verdacht van het rijden onder invloed en is aangehouden.

Rond middernacht stuitte de Barnevelder op het traject tussen de Bulderweg en de Kamersteeg in een flauwe bocht op een tegenligger, een 34-jarige vrouw uit Nijkerk. In een schrikreactie week de Barnevelder uit, raakte daarbij enkele bomen en twee auto’s die achterop kwamen, bestuurd door een 46 jarige Edenaar en een 35-jarige vrouw uit Nijkerk. Door de klap sloeg de wagen van de Barnevelder over de kop en raakte nog een vierde achterop komende auto bestuurd door een 24-jarige vrouw uit Nijkerk.

Geen van de overige betrokkenen raakte gewond, de Barnevelder zelf wel: hij had een hoofdwond en werd voor controle naar het ziekenhuis gebracht. De man kon na behandeling het ziekenhuis verlaten en door naar het politiebureau voor verhoor. Hem wordt niet alleen rijden onder invloed verweten, maar ook roekeloos rijgedrag. Een bloedproef moet uitwijzen in welke mate de man onder invloed was. Zijn rijbewijs is hij voorlopig kwijt.

Man gered uit brandende auto na ongeluk

Bij een verkeersongeval op de A12 bij Arnhem is maandagavond een gewonde gevallen. Bij het ongeval brak ook brand uit. Het verkeer op de A12 liep door het ongeval enkele uren vertraging op.

Het ongeval gebeurde omstreeks 21.00 uur op het traject van Utrecht richting Arnhem, ter hoogte van de afslag naar Oosterbeek. Een 46-jarige man uit Vaassen botste door nog onbekende oorzaak achterop een vrachtwagen, bestuurd door een 19-jarige man uit Oss. Door de botsing vloog de auto van de Vaassenaar gelijk in brand.

De auto kwam door de klap klem te zitten onder de vrachtwagen. De chauffeur zag kans de combinatie op de vluchtstrook stil te zetten. Kort daarna sloeg het vuur ook over op de truck. Samen met een getuige werd de automobilist uit Vaassen uit zijn auto gehaald. De man is later met de traumahelikopter naar het ziekenhuis in Utrecht gebracht.

De trucker kwam met de schrik vrij. Uit een ademtest bleek dat hij niet gedronken had. Van de Vaassense automobilist is bloed afgenomen voor een bloedproef. De verkeersongevallenanalyse doet onderzoek naar de toedracht van het ongeluk. 

Duurzaam eten is hip

De trend om steeds duurzamer te eten zet onverminderd door. Voor het zevende jaar op rij is een forse toename te zien van de consumptie van duurzame producten. In 2016 hebben consumenten voor 3,8 miljard euro dier- en milieuvriendelijk geproduceerd voedsel gekocht. Dat is 26 procent meer dan het jaar daarvoor. Het marktaandeel is in een jaar tijd gestegen van 8 procent naar 10 procent, waar dit in 2010 nog slechts 3,5 procent bedroeg. Dit blijkt uit de Monitor Duurzaam Voedsel 2016, waarover minister Kamp van Economische Zaken de Tweede Kamer vandaag heeft geïnformeerd.

On the go
In de supermarkten en bij verkooppunten ‘on the go’ - zoals op vliegvelden, treinstations en tankstations - was de groei het grootst, respectievelijk 36 en 42 procent. Dit komt mede doordat deze ondernemers meer duurzamere producten aanbieden, zodat hun klanten vaker voor een duurzaam alternatief kunnen kiezen. In de gehele professionele markt, zoals horeca, zorginstellingen en catering, zet de groei van de afgelopen jaren door met 14 procent in 2016.

Minister Kamp: “De forse en aanhoudende groei van de vraag naar duurzame producten toont aan dat de markt voor duurzaam voedsel al lang geen nichemarkt meer is. We zien dan ook dat het aanbieden van een breder, meer duurzaam productassortiment - echt zinvol is. Niet alleen voor natuur en dierenwelzijn, maar ook zeker voor de ondernemer. Ik verwacht dat het bedrijfsleven de komende jaren verder op deze trend inspeelt en een nog ruimer aanbod van duurzaam voedsel op de markt brengt.”

Biologisch keurmerk
Duurzame eieren zijn het meest gewild, met een marktaandeel van maar liefst 40 procent van alle verkochte eieren. Ook duurzamere vis wordt goed verkocht, met een marktaandeel van 30 procent van de alle aangeschafte vis. Duurzame koffie en thee hebben eveneens een marktaandeel van 30 procent. De meeste producten werden verkocht met het keurmerk Biologisch (30 procent), gevolgd door Beter Leven (28 procent) en UTZ Certified (21 procent).

De Monitor Duurzaam Voedsel wordt jaarlijks in opdracht van het Ministerie van Economische Zaken uitgevoerd door Wageningen Economic Research, mede op basis van cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek, en is voor het eerst uitgebracht in 2011. In de monitor wordt uitgegaan van de omzet in de belangrijkste afzetkanalen van producten voorzien van een voor de consument herkenbaar keurmerk met onafhankelijke controle. De monitor is voor iedereen in te zien via www.agrimatie.nl.

Kist laat Whitlock ontsnappen op World Grand Prix, Van de Pas door

Darter Benito van de Pas heeft zich op de World Grand Prix in Dublin geplaatst voor de achtste finales. De Nederlander plaatste in de beslissende derde set tegen Cristo Reyes al gelijk de break en maakte het met 2-1 af tegen de Spanjaard.

In de achtste finales staat Van de Pas tegenover Gerwyn Price. De Welshman was in een prima partij de als zevende geplaatste Michael Smith met 2-1 de baas. Mensur Suljovic had het even moeilijk tegen Ian White, maar in de derde set schudde hij de Engelsman alsnog van zich af: 2-1. Steve West wacht in de volgende ronde op hem, nadat de Engelsman James Wade versloeg. Onder meer finishes van 114 en 101 in de tweede set brachten de in Den Haag woonachtige West de zege: 2-0.

Christian Kist pakte de eerste set af van Simon Whitlock, maar The Wizard sloeg in het tweede bedrijf weer terug. Met een prachtige 153-finish voor een twaalfdarter pakte hij de break in set drie, maar Kist brak terug en kreeg niet veel later zelfs een matchdart. Die ging echter mis voor de Nederlander, waarna Whitlock 108 uitgooide en de wedstrijd pakte: 2-1.

Whitlock neemt het hierna op tegen Richard North, op Rob Cross na vermoedelijk de beste nieuwkomer van het jaar. North speelde tegen Mark Webster, die de bijna vader wordende Gary Anderson op het laatste moment verving, en was de Welshman in een matige partij met 2-0 de baas. Peter Wright ontsnapte tegen Stephen Bunting, die grandioos stond te choken in de laatste set en Wright zo terug zag komen en de zege met 2-1 zag pakken. Snakebite speelt hierna tegen Mervyn King, die Ronny Huybrechts met 2-0 naar huis stuurde.

Nederlands team terug na 'super' Invictus Games

"Goed? Het was super", zei chef d'equipe majoor Pieter van de Peet over de prestaties van de Nederlandse ploeg op de Invictus Games in Toronto. "De 26 medailles zijn natuurlijk allemaal prachtig, maar alle 29 deelnemers hebben het beste van zichzelf laten zien. In en op het veld."

De derde editie van de Invictus Games kreeg zaterdagmiddag het slotakkoord dat het verdiende. De rolstoelbasketbalploeg wist het tot de finale te schoppen tegen, niet onverwacht, de Verenigde Staten. Waar in de voorronde de Amerikanen toch vrij gemakkelijk hadden gewonnen, bleef Oranje nu tot twintig seconden voor tijd bij. Het werd uiteindelijk 55-51. Topscorer Marc van de Kuilen: "We hebben zo sterk gespeeld. Iedereen hield zich aan zijn taak en we konden de Amerikanen soms met de rug tegen de muur zetten. Echt een topwedstrijd."

Nederlands zwembad
Een van de basketballers, Ronald van Dort, had nota bene daags voor de basketbalfinale drie gouden medailles bij elkaar gezwommen. Het zwembad was een beetje van Nederland. Gert van 't Oever (4x goud), Daniel Knegt (2x goud, 1x brons), Rick Torenstra (3x brons) en de estafetteploeg (brons) mochten zich melden voor het erepodium.

Zaterdagavond sloot initiatiefnemer prins Harry de Invictus Games af tijdens een show met onder andere Bruce Springsteen. "Maar voor ons is het geen afsluiting. We gaan werken aan de volgende editie, volgend jaar oktober in Sydney", aldus Van de Peet.

"Het is voor veel deelnemers heel belangrijk om dit te hebben meegemaakt. Sommigen hebben pas net gezien hoe sport hen kan helpen in hun proces naar herstel. Je zou alle veteranen met zichtbare en onzichtbare verwondingen zo'n ervaring gunnen", sprak de directeur van het Veteraneninstituut, kolonel Ludy de Vos.

Blije rolstoelbasketballers voor de tribune met juichende fans na de wedstrijd tegen Canada (Foto: Ministerie van Defensie)
Blije rolstoelbasketballers voor de tribune met juichende fans na de wedstrijd tegen Canada (Foto: Ministerie van Defensie)

Herinnering komt boven
Voor hem was de medaille die wielrenner Edwin de Wolf haalde tijdens de tijdrit iets bijzonders. "23 jaar geleden raakte Edwin zwaar gewond in Bosnië. Toen hij na veel problemen op de compound in Srebrenica aankwam, kon hij alleen maar 'sorry kapitein' uitbrengen. Dat heeft me toen zo geraakt en is me altijd bij gebleven. Het is dan prachtig om hem hier die medaille te zien winnen. Het is voor ons beiden een soort afsluiting van die vreselijke ervaring."

Liefst 550 atleten uit zeventien landen bestreden elkaar op sportieve wijze in twaalf verschillende takken van sport. De Nederlandse ploeg had behalve de 29 sporters ook twee hulphonden mee en een piloot voor de blinde wielrenner Daniel Knegt.

Ook de vele meegereisde familieleden - bij elke wedstrijd in oranje gehuld - genoten van het spectakel. "Je weet niet half wat Daniel en zijn piloot Koen de Leeuw hiervoor hebben gedaan", sprak trotse vader Harry Knegt. "Een week voor de Invictus Games hebben ze nog meegedaan aan de wereldkampioenschappen (para)triatlon en een week ervoor wonnen ze de Nederlandse titel. En dan toch weer hier staan, zowel bij het wielrennen als het zwemmen: dat is echt knap."

Een overzicht van de behaalde medailles door het Nederlandse team:

Gert van 't Oever: 4x goud zwemmen

Paulus Mathijssen: 2x goud atletiek

Daniel Knegt: 2x goud wielrennen (met piloot Koen de Leeuw), 2x goud en 1x brons zwemmen

Erik Schuijer: goud driving challenge

Rick Torenstra: goud driving challenge en 3x brons zwemmen

Jaaike Brandsma: brons, kogelstoten

Frens Hartgers: brons tijdrit wielrennen

Edwin de Wolf: brons criterium wielrennen

Kelly van Dongen: goud en zilver indoorroeien

Estafetteteam zwemmen:(Maarten Leeuwenburgh, Rick Torenstra, Rahmon Zondervan en Gert van 't Oever) brons

Ronald van Dort: zwemmen 3x goud

Rolstoelbasketbal: zilver Walter Groen, Marc van de Kuilen, Jack Pastora, Ronald van Dort, Roelof Burghoorn, Jeroen Lunsingh, Jelle van der Steen, Therry Duitman, Olaf Geurens, Sebastiaan van Nieuwenhuizen.

'Samsung verdient meer aan iPhone dan Galaxy'

Samsung zal meer geld verdienen aan de nieuwe iPhone X van concurrent Apple dan aan zijn eigen Galaxy S8. De Zuid-Koreanen leveren namelijk de schermen en de chips voor de luxe iPhone.

Marktonderzoeker Counterpoint Research heeft wat rekenwerk gedaan voor The Wall Street Journal. Het bureau verwacht dat Apple 130 miljoen stuks van de iPhone X zal verkopen. Per toestel krijgt Samsung 110 dollar. Dat betekent dat de Zuid-Koreanen 14,3 miljard dollar zouden verdienen, omgerekend ruim 12,1 miljard euro. Van de Galaxy S8 zullen volgens Counterpoint 50 miljoen exemplaren worden verkocht, waarvan het bedrijf per stuk 202 dollar overhoudt, in totaal dus 10,1 miljard dollar (8,6 miljard euro).

Dat betekent dus dat Samsung 3,5 miljard dollar meer zal verdienen aan de toestellen van de concurrent dan aan zijn eigen toestellen.

'Samsung verdient meer aan iPhone dan Galaxy'
'Samsung verdient meer aan iPhone dan Galaxy' (Foto: BuzzT)

Andrew House vertrekt bij Sony Interactive Entertainment

Andrew House stapt op als baas van Sony Interactive Entertainment. John Kodera, de huidige plaatsvervanger, wordt nu daadwerkelijk de baas van SIE.

Andrew House blijft nog de rest van het jaar om de overdracht vloeiend te laten verlopen. Wat hij daarna gaat doen is niet gemeld, maar hij had trek in nieuwe uitdagingen. John Kodera was eerder de leidinggevende als het gaat om netwerkservices zoals het PlayStation Network, PlayStation Plus, enzovoort. Hij zal in zijn nieuwe rol verantwoordelijk zijn voor Sony Interactive Entertainment, dus ook de game- en netwerkservices wereldwijd en direct onder Kazuo Hirai, de baas van Sony Corporation vallen.

Andrew House (Foto: Wiki)

Fotograaf klaagt 50 Cent aan om Instagramfoto's 50 cent

Een fotograaf uit New York klaagt 50 Cent aan omdat de rapper twee foto's op zijn Instagramaccount plaatste waar hij niet de rechten van heeft. Dat meldt The Wrap op basis van documenten van de New Yorkse rechtbank. De foto's kregen tienduizenden likes en de fotograaf eist nu een schadevergoeding.

De foto's in kwestie zijn snapshots van de Get Rich Or Die Tryin'-rapper. Zelfbenoemd professioneel fotograaf Christopher Pasatieri maakte een reeks foto's van 50 Cent, die in het echt Curtis James Jackson heet, tijdens een openluchtconcert. Het auteursrecht van de kiekjes ligt volgens Pasatieri nog bij hem en dus hadden de foto's niet gepubliceerd mogen worden zonder zijn toestemming of een vergoeding.

De portretten kregen veel likes, ruim 50.000 en 43.000. Hoe hoog de schadevergoeding is die Pasatieri eist, is niet bekend. De advocaat noch 'Fifty' hebben gereageerd op de aanklacht.

Fotograaf klaagt 50 Cent aan om Instagramfoto
Fotograaf klaagt 50 Cent aan om Instagramfoto's (Foto: BuzzE)

Nioh komt naar pc

De game Nioh is al een tijdje uit, de laatste van de drie uitbreidingen is nu ook verkrijgbaar, dus is het tijd voor een Complete Edition voor pc moet uitgever Koei Tecmo gedacht hebben.

De pc-versie van Nioh bevat de game en de drie uitbreidingen 'Dragon of the North', 'Defiant Honor' en 'Bloodshed’s End'. Het spel kan in 'Action Mode' of 'Movie Mode' gespeeld worden. In Action Mode draait het spel op een constante 60fps, in Movie Mode draait het in 4K.

Koei Tecmo heeft geen Complete Edition voor PlayStation 4 in het westen aangekondigd, maar in Japan komt Nioh: Complete Edition voor PlayStation 4 digitaal op 7 november uit, 7 december zie je het daar in de schappen liggen. De kans op een Westerse release is dus vrij groot.

Nioh: Complete Edition voor pc komt 7 november uit via Steam.

Nioh artwork (Foto: Koei Tecmo)

'VS sturen ambassademedewerkers Cuba weg'

De Amerikaanse regering gaat Cuba opdracht geven een groot deel van het ambassadepersoneel terug te halen uit de Verenigde Staten. Bijna twee derde van de Cubaanse diplomatieke staf zou het land moeten verlaten, zeggen twee bronnen tegen persbureau Reuters.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken maakt naar verwachting op korte termijn officieel bekend dat de Cubanen moeten vertrekken. De VS lieten vrijdag weten het aantal medewerkers op hun ambassade in de Cubaanse hoofdstad Havana met meer dan de helft terug te brengen. Het personeel kampt daar al geruime tijd met mysterieuze klachten, zoals duizeligheid en vermoeidheid.

Cuba ontkende eerder verantwoordelijk te zijn voor de gezondheidsproblemen van het Amerikaanse ambassadepersoneel.

'VS sturen ambassademedewerkers Cuba weg'
'VS sturen ambassademedewerkers Cuba weg' (Foto: ANP)

Facebook onthult cijfers 'Russische reclames'

Zo'n 10 miljoen Amerikanen keken via Facebook naar advertenties die in verband worden gebracht met Russische pogingen de presidentsverkiezing te beïnvloeden. Dat gebeurde in veel gevallen pas na de verkiezingen in de Verenigde Staten, maakte het techbedrijf bekend.

"44 procent van de advertenties werd voor de Amerikaanse verkiezing van 8 november 2016 bekeken; bij 56 procent gebeurde dat erna", aldus Facebook in een schriftelijke toelichting. De advertenties leken vaak te draaien om gevoelige maatschappelijke en politieke kwesties, zoals wapenbezit, migratie en de positie van seksuele minderheden in de samenleving.

Het bedrijf had maandag gemeld dat het informatie over 3000 verdachte advertenties heeft overgedragen aan onderzoekers van het Amerikaanse parlement. Zij zoeken uit of Rusland heeft geprobeerd de verkiezing te beïnvloeden ten gunste van Donald Trump, die zich vorige maand nog beklaagde over de kwestie. "De Ruslandgrap gaat door. Nu zijn het weer advertenties op Facebook", schreef de president toen op Twitter.

Facebook onthult cijfers 'Russische reclames'
Facebook onthult cijfers 'Russische reclames' (Foto: ANP)

Bewoners Beverly Hills moeten Bieber niet

Huiseigenaren in de wijk Beverly Hills in Los Angeles zitten niet te wachten op Justin Bieber als buurman. Ze maken zich zorgen over de neiging van Bieber om woningen te slopen. De 23-jarige zanger woont tijdelijk in een hotel in de buurt en is op zoek naar een villa in de beroemde wijk.

Een makelaar in Hollywood zegt tegen Page Six dat Bieber hard op zoek is naar woonruimte, maar het nog niet echt wil vlotten. "Hij wil een grote villa huren, maar veel eigenaren in Beverly Hills werken samen om niet aan hem te verhuren", aldus de makelaar. "Justin biedt tot wel 100.000 dollar huur per maand, maar zijn reputatie van het slopen van woningen en vervolgens de schade niet betalen speelt hem nu parten", vervolgt de bemiddelaar.

In 2015 huurde Bieber tijdelijk een woning in Beverly Hills en gaf er na de Grammy Awards een feestje waar onder andere Nicki Minaj, French Montana en Chris Brown te gast waren. De gehuurde villa bleek naderhand van binnen compleet overhoop gehaald en beschadigd en Bieber weigerde maandenlang om te betalen. En in 2014 moest de Sorry-zanger op cursus om te leren omgaan met agressie, nadat hij het huis van zijn buren had bekogeld met eieren.

Justin Bieber woont voorlopig nog in het Beverly Hills hotel, waar gasten hem dagelijks in zijn joggingbroek aan de ontbijttafel kunnen treffen.

Bewoners Beverly Hills weren Bieber als buur
Bewoners Beverly Hills moeten Bieber niet (Foto: BuzzE)

Overlijden Tom Petty bevestigd

De Amerikaanse rockmuzikant Tom Petty is op 66-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van een hartaanval. Dat meldde de nieuwszender CBS maandag, maar de politie van Los Angeles wilde het nog niet bevestigen. Eerder kwam het bericht naar buiten dat hij in het ziekenhuis van de beademing zou zijn afgehaald.

Zijn naasten zouden daartoe hebben besloten omdat er geen hersenactiviteit meer werd waargenomen.  Petty werd in de nacht van zondag op maandag thuis bewusteloos aangetroffen en naar het ziekenhuis gebracht. De 66-jarige zanger zou in zijn huis in Malibu zijn gevonden. Hij zou een hartstilstand hebben gehad. In het ziekenhuis in Santa Monica zou de zanger aan de beademing zijn gelegd.

Tom Petty brak in de jaren zeventig door met zijn band The Heartbreakers. De groep had hits met onder meer 'Refugee' en 'Learning To Fly'. In de jaren tachtig zat hij in de supergroep Traveling Wilburys, met Bob Dylan, Roy Orbison, ex-Beattle George Harrison en Jeff Lynne van ELO. Die band scoorde een hit met 'Handle with Care'.

Update 23.58 uur
CBS stelt dat de politie van Los Angeles de dood van de zanger niet kan bevestigen. Eerdere informatie zou per abuis aan de media zijn verstrekt en de behandeling zou nog niet zijn gestaakt. Berichtgeving dat Petty van de beademing was afgehaald kwam echter van de doorgaans goed ingevoerde entertainmentsite TMZ. De kans dat Petty het redt moet vermoedelijk klein worden geacht.

Update, dinsdag 06.33 uur
Het management van Tom Petty heeft het overlijden van de muzikant maandagavond laat plaatselijke tijd bevestigd. Dat droeve bericht was zojuist op CNN te zien.

TMZ schrijft dat Tony Dimitriades, de manager die Petty jarenlang had, heeft gezegd dat Petty maandagavond in het ziekenhuis van de Universiteit van Californië is overleden. Familie, vrienden en zijn bandleden waren daar aanwezig.

Het heeft er alle schijn van dat het oorspronkelijke bericht - dat de familie Petty van de beademing liet afhalen toen er geen hersenactiviteit meer bleek te zijn - uiteindelijk helaas correct was.

'Tom Petty is van beademing afgehaald'
'Tom Petty is van beademing afgehaald' (Foto: BuzzE)

Dag van de waarheid voor Hennis

Minister Jeanine Hennis van Defensie verantwoordt zich dinsdag in de Tweede Kamer voor de fouten rond het dodelijk mortierongeluk in Mali, waar de Onderzoeksraad voor Veiligheid harde conclusies over heeft getrokken. De Tweede Kamer is zeer kritisch en het is de vraag of Hennis aanblijft.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) heeft vastgesteld dat Defensie "ernstig tekortgeschoten" is. Zowel de veiligheid van de granaten als de medische gezondheidszorg was niet op orde. Het was niet het eerste kritische rapport van de OVV over Defensie.

Partijen van links tot rechts hebben geschrokken gereageerd, waaronder ook Hennis' eigen VVD. De PVV en Forum voor Democratie hebben zelfs al laten weten dat Hennis beter op kan stappen.

De minister kreeg niet alleen kritiek vanwege de tekortkomingen zelf maar ook vanwege haar reactie. Zo had zij in eerste instantie geen contact opgenomen met de nabestaanden van de omgekomen militairen Henry Hoving (29) en Kevin Roggeveld (24). Afgelopen weekend gebeurde dat alsnog en bood Hennis excuses aan.

Dag van de waarheid voor Hennis
Dag van de waarheid voor Hennis (Foto: ANP)

OM strijdt tegen motorclub Bandidos

Moet Bandidos Motorcycleclub (MC) verboden worden? Dat is de vraag waar de rechtbank in Utrecht zich vanaf dinsdag over buigt. Het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie (OM) vindt dat zowel de internationale als de Nederlandse afdeling van de motorclub verboden moet worden en is daarom een civiele procedure begonnen.

"Het doel is dat er definitief een einde komt aan de aanwezigheid van de Bandidos MC in Nederland", schreef het OM vorig jaar november, toen de procedure werd gestart.

De club is sinds 2014 in Nederland gevestigd en heeft chapters opgericht in Sittard, Alkmaar en Utrecht. "Vrijwel direct hierna zijn leden van deze club onderwerp geworden van strafrechtelijk onderzoek", aldus het OM. De actie is niet alleen op Nederland gericht, ook op het wereldwijde samenwerkingsverband van de Bandidos MC. "Dat is noodzakelijk om te verzekeren dat activiteiten van alle, ook buitenlandse, Bandidos in Nederland in de toekomst worden verboden. Nederlandse Bandidos hebben de afgelopen jaren meermalen gedreigd met het oproepen van buitenlandse Bandidos voor steun of wraakacties."

De zaak dient dinsdag en vrijdag, met eventuele uitloop naar volgende week. Wanneer er een uitspraak komt, is nog niet duidelijk. De reden dat de zaak in Utrecht wordt gehouden, is omdat dat de rechtbank is waar het OM een verzoek kan indienen om een buitenlandse corporatie te verbieden.

OM strijdt tegen motorclub Bandidos
OM strijdt tegen motorclub Bandidos (Foto: ANP)

'Extra controles darmkanker weinig zinvol'

De vervolgonderzoeken voor mensen bij wie poliepen zijn gevonden en verwijderd tijdens dikkedarmkankerscreening, leveren nauwelijks gezondheidswinst op. Het herhaaldelijk uitvoeren van dit belastende kijkonderzoek van de darm, bovenop het reguliere bevolkingsonderzoek, levert een daling van het aantal sterftegevallen door darmkanker van minder 2 procent op, concluderen onderzoekers van VUmc, AMC en het Nederlands Kanker Instituut (NKI).

Nederland is in 2014 stapsgewijs begonnen met het bevolkingsonderzoek naar darmkanker. Hiervoor ondergaan mannen en vrouwen tussen de 55 en 75 om de twee jaar een ontlastingstest. Als er bloed in de ontlasting wordt gevonden, volgt een kijkonderzoek van de darm. Mensen bij wie kanker wordt aangetroffen gaan een behandeltraject in. Als er poliepen, goedaardige voorlopers van darmkanker worden gevonden, worden deze weggehaald.

Omdat deze mensen een verhoogd risico hebben op het ontwikkelen van nieuwe poliepen en darmkanker, worden zij nauwlettend in de gaten gehouden. Dit wordt 'surveillance' genoemd: zij krijgen elke drie jaar of vijf jaar (afhankelijk van het aantal, de grootte en andere specifieke kenmerken van de poliepen) opnieuw zo'n kijkonderzoek.

Wiskundig model
De wetenschappers onderzochten met behulp van een wiskundig model de toegevoegde waarde van deze controles in combinatie met het bevolkingsonderzoek. "Naar verwachting daalt de darmkankersterfte door het bevolkingsonderzoek met circa 50 procent. Door toevoeging van het surveillanceprogramma wordt een extra daling van slechts 2 procent verwacht. Bovendien moeten veel mensen dan onnodig deze onprettige en dure coloscopie ondergaan", aldus de onderzoekers.

Door de vervolgonderzoeken minder vaak te doen kan veel geld bespaard worden, zeggen ze. De geschatte kosten van de surveillance bedragen nu ongeveer 40 miljoen euro per jaar. Jaarlijks zullen rond de 60.000 Nederlanders een kijkonderzoek moeten ondergaan.

"In afwachting van een betere vervolgaanpak adviseren we om in ieder geval het meest intensieve surveillance interval van drie jaar te verlengen naar vijf jaar. Dit bespaart ongeveer 17.000 kijkonderzoeken en 15 miljoen euro per jaar terwijl de sterfte nagenoeg gelijk blijft", stellen de onderzoekers.

'Extra controles darmkanker weinig zinvol'
'Extra controles darmkanker weinig zinvol' (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
review
One Piece: Pirate Warriors 4
preview
The Elder Scrolls Online goes Skyrim
review
Doom Eternal
preview
Roller Champions
review
Nioh 2
review
Overpass
©FOK.nl e.a.