FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 2 maart 2017

Fantastische Lewis kansloos tegen weergaloze Wright

Het is weer donderdagavond en dus is het tijd voor de Premier League darts. Het is de vijfde avond en we moeten het doen zonder Michael van Gerwen, die een rugblessure heeft. Er is echter ook goed nieuws: dit keer is er géén Europa League-voetbal en dus is RTL7 er weer live bij! Op het FOK!forum kun je een avondje meelullen over darten, en hieronder kan dat natuurlijk ook.

Dave Chisnall (ENG) - Raymond van Barneveld (NED) 7-2
De wedstrijd begon niet bepaald met een hoog niveau en vooral Van Barneveld stond de ene na de andere puddingdart te gooien. Chisnall kwam zo in rap tempo op 3-0, maar Van Barneveld wist op dat moment via een 64-finish dan toch op het scorebord te komen. Niet veel later pakte hij nog een zwaarbevochten leg, maar daar bleef het bij. Met een 96-finish kwam Chisnall op 6-2 en was het eerste punt binnen, waarna hij op weg leek naar een negendarter. Dat lukte niet - pijl acht ging mis - maar via dubbel 20 maakte Chizzy het wel af: 7-2 

Dave Chisnall - Raymond van Barneveld (Bron: PDC)
Dave Chisnall - Raymond van Barneveld (Bron: PDC)

Jelle Klaasen (NED) - Kim Huybrechts (BEL) 6-6
De wedstrijd had even twee legs nodig om op gang te komen, waarna het niveau snel wat omhoog ging. De eerste legs werden onderling eerlijk verdeeld en nadat de wedstrijd rustig voort kabbelde stond het 3-3. Eén game later was het Klaasen die als eerste een gaatje wist te slaan: via dubbel 10 brak hij Huybrechts om op 5-3 te komen. Hij maakte zelfs 6-3 en kon de wedstrijd uit gaan gooien, maar dat lukte niet. The Cobra miste zelfs vier matchdarts op 6-4 en zag Huybrechts 64 uitgooien. Met een strakke twaalfdarter bracht de Belg de eindstand vervolgens op 6-6.

Jelle Klaasen - Kim Huybrechts (Bron: PDC)
Jelle Klaasen - Kim Huybrechts (Bron: PDC)

Gary Anderson (SCO) - Phil Taylor (ENG)
De twee oud-wereldkampioenen begonnen prima aan het duel en hoewel Taylor al snel even wankelde stond het na vier legs nog gelijk. Via een sterke twaalfdarter was Anderson de eerste die een gaatje kon slaan en na een 83-finish stond hij op 6-4. De eerste matchdart ging echter mis en Taylor dwong een twaalfde leg af.

Dat werd een mooi staaltje demonstratiedarten: Taylor stond op 209 en had 177 nodig om op dubbel 16 te komen. Na de eerste twee triple 20's begon het publiek echter te joelen, want zij wilden Taylor's eerste 180 van de avond zien. Hij gooide zijn laatste pijl toch maar in de triple 19 om 177 te scoren, waarna Anderson het publiek vanaf 183 alsnog trakteerde op een 180. Taylor gooide de dubbel 16 in het bord en de heren sloten de wedstrijd zo met een gelijkspel af.  

Gary Anderson - Phil Taylor (Bron: PDC)
Gary Anderson - Phil Taylor (Bron: PDC)

Adrian Lewis (ENG) - Peter Wright (SCO) 2-7
De heren begonnen verschrikkelijk goed en na één leg stonden er al vier 180's op het bord. Lewis verzuimde een negendarter te gooien en Wright profiteerde door de leg te pakken. Lewis herstelde met een twaalfdarter, maar een vreselijk sterk spelende Wright won de volgende twee legs en kwam op 3-1. Nog een wereldleg volgde, gewonnen door Lewis, en de heren tikten beiden een gemiddelde van 114 punten per beurt aan.

Lewis bleef fantastisch spelen, maar toch ging hij kansloos ten onder: hij won nog welgeteld één leg, want Wright was ontketend. Snakebite stond de getallen van het bord te schroeien alsof het niks was en leek niet te kunnen missen. Even kwam Michael van Gerwen's record - het hoogste gemiddelde ooit op TV - in gevaar, maar dat lukte net niet. Dankzij enkele gemiste darts in de laatste leg kwam Wright op 119,50, wat alsnog niks minder dan weergaloos genoemd kan worden.  

Adrian Lewis - Peter Wright (Bron: PDC)
Adrian Lewis - Peter Wright (Bron: PDC)

James Wade (ENG) - Dave Chisnall (ENG)
Wade won de eerste leg, maar Chizzy kwam goed op dreef en met het goede gevoel van de winst op Van Barneveld nog in het hoofd pakte hij drie legs op rij: 1-3. Wade leek aanvankelijk niet echt bij de les te zijn, maar hij vocht zich toch terug en kwam op 4-4. Vanaf dat moment leek er een vloek op de dubbels te rusten, want het leek alsof geen van beiden de legs überhaupt wilde winnen. Chisnall kwam dan toch maar op 6-5 en nadat Wade een 160-finish op een haar miste maakte Chisnall het af: 5-7 en zijn tweede zege van de avond.

James Wade - Dave Chisnall (Bron: PDC)
James Wade - Dave Chisnall (Bron: PDC) 

De stand na de wedstrijden van vandaag (Bron: Oddsportal)
De stand na de wedstrijden van vandaag (Bron: Oddsportal)

Meisjes vast om naaktfoto's op Instagram

Drie meisjes van vijftien en zestien jaar uit Goes, Middelburg en Hulst zijn opgepakt omdat ze via een Instagram-account onder meer naaktfoto's en video's verspreidden van middelbare scholieren uit de buurt. Twee van hen zaten twee dagen vast en konden donderdag weer naar huis. Het meisje uit Hulst werd donderdagochtend aangehouden en later op de dag weer vrijgelaten.

Het account is inmiddels verwijderd. De meisjes verspreidden ook foto's die waren gefotoshopt van misvormde lichamen met de hoofden van de slachtoffers. In totaal werden er zes aangiftes gedaan, maar er is meer materiaal gevonden, aldus de politie.

De telefoons en laptops van de drie meisjes werden door de politie in beslag genomen. Volgens de politie kennen ze sommige slachtoffers, andere zijn willekeurig uitgekozen. Over hun motief is niets bekend. De kwestie heeft de laatste weken tot veel onrust geleid op enkele middelbare scholen.

Meisjes vast om naaktfoto's op Instagram
Meisjes vast om naaktfoto's op Instagram (Foto: BuzzT)

Torres 'stabiel en bij kennis' na harde klappen op hoofd

In de Spaanse Primera División speelden Deportivo la Coruña en Atlético Madrid donderdagavond met 1-1 gelijk. Dat was echter maar een bijzaak van de wedstrijd, want er zijn grote zorgen om Atlético-middenvelder Fernando Torres.

In een duel met Alex Bergantinos werd Torres hard op zijn hoofd geraakt. Daar bleef het niet bij, want hij kwam vervolgens ook vol met zijn hoofd op de grond terecht. Binnen luttele seconden waren spelers van beide ploegen toegesneld en het leek erop dat één van hen direct probeerde te voorkomen dat Torres zijn tong in zou slikken.

De onfortuinlijke speler werd uiteindelijk van het veld afgedragen en met een ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Hoe hij er aan toe is is nog onduidelijk. Na een lange onderbreking werd het duel alsnog uitgespeeld. 

Update 23.18 uur
Atlético Madrid heeft inmiddels laten weten dat Torres vermoedelijk een hersenschudding heeft opgelopen. Hij zal de nacht in het ziekenhuis doorbrengen. Ook heeft de club laten weten dat hun middenvelder stabiel en bij bewustzijn is.

Het ongeluk van Torres (Bron: YouTube)

Iron Maiden lijkt ticketzwendel te verslaan

Iron Maiden lijkt de handel in tweedehands concertkaartjes een belangrijke klap te hebben toegediend. Voor hun nieuwe tournee door het Verenigd Koninkrijk zijn slechts 207 tickets op doorverkoopsites terechtgekomen, meldt Alternative Press.

Het was de Engelse metalband een doorn in het oog dat kaartjes voor hun concerten op slinkse wijze werden opgekocht en voor veel geld online werden doorverkocht. Iron Maiden vond dat oneerlijk tegenover de fans die wel op een normale manier een kaartje willen kopen en bovendien verdienen handelaren over de ruggen van de fans veel geld met hun praktijken.

Bij een vorige tour in 2011 kwamen bijna 7000 kaartjes voor concerten op doorverkoopsites terecht. Door een paar slimme maatregelen is dat aantal fors gedaald. Kopers moeten zich nu identificeren en de creditcard of bankpas tonen waarmee het kaartje is gekocht. Kloppen de namen niet, dan komt de betrokkene de concertzaal niet binnen.

Trots
De leden van Iron Maiden zijn trots dat ze deze slag tegen het gerommel met concertkaarten lijken te hebben gewonnen. In een statement bedankt het management de fans voor hun medewerking. Ook de politiek volgt de handelwijze van de rockers, schrijven Britse media.

Een parlementariër heeft de band complimenten gegeven. Nigel Adams maakte van de gelegenheid gebruik om de regering te vragen eindelijk zelf werk te maken van de ongehoorde praktijken van doorverkoopsites. Iron Maiden is namelijk niet de enige act die ermee te maken heeft. Wereldsterren als Adele, Paul McCartney en Ed Sheeran hebben er ook mee te maken gehad tijdens hun tournees.

Vals
Seatwave en Get Me In hadden overigens al beloofd de tickets voor de concerten van Iron Maiden niet door te verkopen. Een ander platform deed dat wel. Daar werden de 207 tickets gevonden. Die bleken allemaal vals. Er loopt nu een onderzoek naar de aanbieders van die tickets.

Vanaf mei is Iron Maiden weer te zien in het Verenigd Koninkrijk. Dan start de The Book Of Souls tour.

Iron Maiden lijkt ticketzwendel te verslaan
Iron Maiden lijkt ticketzwendel te verslaan (Foto: BuzzE)

Moordenaar van Theo van Gogh vernielt keuken

Mohammed Bouyeri, de moordenaar van Theo van Gogh, heeft woensdag een keuken vernield op de terroristenafdeling (TA) van de gevangenis in Vught. Dat meldde een woordvoerder van het ministerie van Justitie donderdag. Hij bevestigde een bericht van de NOS dat Bouyeri de keuken "aan gort sloeg".

Bouyeri zou boos zijn geworden omdat hij het niet eens was met de plaatsing van medegedetineerden op de terroristenafdeling. Bouyeri eiste een gesprek daarover met de directie van de gevangenis. Toen hij dat niet direct kreeg, ging hij door het lint.

Mohammed Bouyeri zit een levenslange gevangenisstraf uit voor de moord op Theo van Gogh in 2004. Hij zat eerst in de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught, maar is vorig jaar overgeplaatst naar de terroristenafdeling, ook in Vught.

Boze Mohammed B. vernielt keuken
Boze Mohammed B. vernielt keuken (Foto: ANP)

Ed Sheeran slaat Justin Bieber met golfclub

Ed Sheeran had zichzelf een tijdje geleden niet helemaal meer onder controle toen hij dronken was. De zanger vertelt in een interview met de Britse krant The Guardian over hoe hij Justin Bieber per ongeluk met een golfclub in zijn gezicht sloeg.

Dat gebeurde tijdens een nachtelijk avontuur in Japan. Ed was daar met de Canadese superster. "Ik raakte hem vol op zijn wang", zegt Ed. Hij was op dat moment dronken, terwijl Justin nuchter was. "We gingen naar een golfbaan. Hij ging op de grond liggen, stopte een golfbal in z'n mond en zei me dat ik de bal moest wegslaan. Ik dacht nog: ik moet goed richten, en daar ging ik."

In plaats van de bal te raken, sloeg Ed met de golfclub tegen het hoofd van Justin. Hij hoorde op dat moment een dof geluid. "Zijn bodyguard keek me vol afschuw aan", vertelt Ed. Hij liet in het midden of de Canadese zanger letsel opliep tijdens het golfavontuur.

Ed Sheeran slaat Justin Bieber met golfclub
Ed Sheeran slaat Justin Bieber met golfclub (Foto: BuzzE)

Celtic-legende Gemmel overleden

Oud-voetballer Tommy Gemmel is op 73-jarige leeftijd overleden. Hij speelde meer dan tien jaar voor Celtic en scoorde namens die club in twee Europacup I finales.

Gemmel debuteerde in 1961 voor Celtic en scoorde in de Europacup I finale van 1967 de 1-1 tegen Internazionale. Celtic won die finale uiteindelijk met 2-1. In 1970 was Gemmel wederom trefzeker, hij maakte de 1-0 tegen Feyenoord. Gemmel en Celtic verloren die wedstrijd wel met 2-1 na verlenging.

Als linksback speelde Gemmel  418wedstrijden voor Celtic, waarin hij 63 keer scoorde. Na Celtic kwam hij ook nog uit voor Nottingham Forrest en Dundee FC. Ook speelde achttien interlands voor Schotland.

Verstappen tweede op 'natte' laatste testdag

Max Verstappen heeft de vierde en laatste dag van de eerste testweek afgesloten met een tweede tijd. Het circuit van Barcelona werd zowel in de ochtend als in de middag onder water gezet, maar het belette de Nederlander niet om op de zachte banden op een opgedroogde baan een tijd van 1.21,769 te noteren.

Snelste man van de dag was Kimi Räikkönen die op de zachte banden 1.20,872 nodig had op het circuit dat inmiddels droog geworden was. Jolyon Palmer (1.21,778) eindigde vlak achter Verstappen op plek drie met de Renault.

Voorafgaand aan de dag hadden grote tankwagens water op het circuit gesproeid, waardoor de coureurs anderhalf uur konden rijden op nat asfalt, gevolgd door rondjes rijden op intermediates op een opdrogende baan. Daarna was het tijd voor het droogweerrubber. In de middag herhaalde zich dit proces, al was de baan toen na anderhalf uur al droog genoeg voor slicks.

Opvallend was vandaag dat Mercedes er niet bij zat. Lewis Hamilton had gisteren al aangegeven geen trek te hebben in het rijden op een natte baan en het Brits/Duitse team gaf een elektronisch probleem op voor het niet rijden. Toen de baan droog was, was het probleem plotseling verholpen en kon Bottas nog voor de lunch enkele ronden rijden. Na de pauze zette de Fin een serie ronden op het natte asfalt neer. Zijn dag eindigde echter weer voortijdig met een probleem.

Verstappen kreeg te maken met een probleem aan de uitlaat van de Red Bull, maar desondanks reed de Nederlander 85 ronden. Dat is veel meer dan zusterteam Toro Rosso dat tot slechts één rondje kwam door een probleem met de Renault-motor. Williams kwam helemaal niet in actie door een gebrek aan reserveonderdelen nadat Lance Stroll gisteren in de muur crashte.

Vanaf dinsdag wordt er verder getest in Barcelona. Dan staan wederom vier dagen ingepland.

Uitslag

# Coureur Team Tijd Band Ronden
1 K. Räikkönen Ferrari 1:20.872 Soft 92
2 M. Verstappen Red Bull 1:21.769 Soft 85
3 J. Palmer Renault 1:21.778 Soft 39
4 R. Grosjean Haas 1:22.309 Supersoft 116
5 A. Giovinazzi Sauber 1:22.401 Ultrasoft 84
6 S. Perez Force India 1:22.534 Supersoft 82
7 S. Vandoorne McLaren 1:22.576 Ultrasoft 66
8 V. Bottas Mercedes 1:23.443 Soft 68
9 N. Hülkenberg Renault 1:24.974 Soft 51
10 D. Kvyat Toro Rosso geen tijd - 1

Totaaluitslag coureurs

# Coureur Team Tijd Band Ronden
1 V. Bottas Mercedes 1:19.705 Ultrasoft 324
2 S. Vettel Ferrari 1:19.952 Soft 265
3 K. Räikkönen Ferrari 1:20.872 Soft 200
4 L. Hamilton Mercedes 1:20.983 Supersoft 234
5 D. Ricciardo Red Bull 1:21.153 Soft 120
6 J. Palmer Renault 1:21.396 Soft 143
7 M. Verstappen Red Bull 1:21.769 Soft 174
8 N. Hülkenberg Renault 1:21.791 Soft 150
9 M. Ericsson Sauber 1:21.824 Supersoft 195
10 F. Massa Williams 1:22.076 Soft 103
11 R. Grosjean Haas 1:22.118 Supersoft 171
12 K. Magnussen Haas 1:22.204 Supersoft 169
13 L. Stroll Williams 1:22.351 Soft 110
14 A. Giovinazzi Sauber 1:22.401 Ultrasoft 151
15 E. Ocon Force India 1:22.509 Supersoft 86
16 S. Perez Force India 1:22.534 Supersoft 121
17 S. Vandoorne McLaren 1:22.576 Ultrasoft 106
18 F. Alonso McLaren 1:22.598 Ultrasoft 101
19 D. Kvyat Toro Rosso 1:22.956 Soft 100
20 C. Sainz Jr. Toro Rosso 1:23.540 Medium 83
21 A. Celis Force India 1:23.568 Supersoft 69

Totaaluitslag teams

# Team Tijd Band Ronden
1 Mercedes 1:19.705 Ultrasoft 558
2 Ferrari 1:19.952 Soft 465
3 Red Bull 1:21.153 Soft 294
4 Renault 1:21.396 Soft 293
5 Sauber 1:21.824 Supersoft 346
6 Williams 1:22.076 Soft 213
7 Haas 1:22.118 Supersoft 340
8 Force India 1:22.509 Supersoft 276
9 McLaren 1:22.576 Ultrasoft 207
10 Toro Rosso 1:22.956 Soft 183

Verstappen tweede op 'natte' laatste testdag (Pro Shots / Action Images)
Verstappen tweede op 'natte' laatste testdag (Pro Shots / Action Images)

Van Barneveld: "Het is gewoon klaar, het is goed zo"

Darter Raymond van Barneveld heeft donderdag in week vijf van de Premier League verloren van Dave Chisnall. Na afloop klonk Van Barneveld tegenover de camera's van RTL7 dan ook weer als een klassieke Van Barneveld.

"Ik heb wel een idee hoe het kan dat ik met 7-2 verlies: hij gooit te goed en is scherp op de triples en dubbels, ik niet", klonk de glasheldere analyse. "Ik voel me beter dan in de vorige vier weken en dan gooit hij tegen mij anders dan hij eerder deed", zegt hij over Chisnall, die geen best begin van de Premier League kende. "Hij moet zich door het afmelden van Michael (van Gerwen, red.) ineens op twee wedstrijden voorbereiden en misschoen gooit dat zijn hele systeem door de war en is dat net even genoeg voor hem. Het zou me niks verbazen als hij James Wade straks ook pakt."

Gevraagd naar de stand in de Premier League gaf de Hagenaar aan daar niet bepaald in geïnteresseerd te zijn. "Daar houd ik me helemaal niet mee bezig joh. Het is gewoon klaar, het is goed zo. Ik ga me daar niet meer druk om te maken, het is goed zo", zo klonk het alsof het einde van zijn carrière nadert. "Ik ga gewoon elke week naar Engeland en probeer het beste er van te maken, ik vind het allemaal wel prima zo. Ik ga geen extra motivatie meer pakken, want het zegt allemaal gewoon niks."

Eerder in de week stond Barney naar eigen zeggen nog fantastisch te gooien: "Het voelt zo verschrikkelijk goed. Dinsdag heb ik nog in de competitie gespeeld met de jongens en ging alles raak, 170 uitgegooid en alles, en vanavond valt het dan totaal niet. 'Waar doe ik het nou voor?', vraag ik me dan af. Ik vind het eigenlijk wel best zo, het is goed."

Honderdste wereldtitel voor Noorse langlaufers

Groot feest bij de Noorse langlaufbond. Op het wereldkampioenschap in het Finse Lahti is voor de honderdste keer in de geschiedenis een gouden WK-medaille uitgedeeld aan Noorwegen. Dit keer was het de beurt aan de dames in de estafette, die vier keer vijf kilometer aflegden - de eerste twee in klassieke stijl, de andere twee in vrije stijl.

Maiken Caspersen Falla nam als startloopster een kleine voorsprong en al snel was duidelijk dat slechts een zeer beperkt aantal landen om de medailles zou strijden. Polen ging dankzij Justyna Kowalczyk goed mee, maar de rest van het team had een wonder nodig om erbij te blijven en dat gebeurde niet. Wie verder voorin mee bleven doen waren Anna Haag voor Zweden en de Finse Aino-Kaisa Saarinen, die in 2001 al van de partij was op het WK in Lahti. Kikkan Randall hield de VS ook nog op enigszins haalbare afstand.

Heidi Weng, de tweede Noorse, verloor de leiding op haar beurt weer. De Finse Kerttu Niskanen wist aan te sluiten en samen hadden ze een dikke tien seconden voorsprong op de Zweedse Charlotte Kalla. Sadie Bjornsen hield de VS ondertussen nog in de race, terwijl de rest definitief gezien was.

Kalla voor Weng en Niskanen (Foto: Getty)

Bij Noorwegen werd de grootste klap uitgedeeld door uitgerekend Astrid Uhrenholdt Jacobsen, die in het team gezet werd in de plaats van Ingvild Flugstad Østberg - de nummer twee in de World Cup. Met name in het tweede deel van haar vijf kilometer zette ze de turbo verschroeiend hard aan: ze gaf met bijna een minuut voorsprong over op slotloopster Marit Bjørgen. Ondertussen maakte het 19-jarige Zweedse supertalent Ebba Andersson een goede indruk. Ze kreeg het volste vertrouwen van de coach - een fout volgens de Noorse en Finse coaches - en wist de Finse Laura Mononen in de slotmeters binnen te hengelen voor de laatste wissel.

Bjørgen kwam uiteraard geen moment in de problemen op weg naar het honderdste Noorse WK-goud ooit - en haar zeventiende wereldtitel - maar daarachter werd stevig gevochten. Uiteindelijk was de Zweedse Stina Nilsson, dit WK al geteisterd door malheur, nipt te sterk voor de Finse Krista Pärmäkoski, die daardoor het brons won. 

Actrice Pip Pellens poedelnaakt voor De Mol

Groot nieuws voor fans van Pip Pellens. De 23-jarige actrice is poedelnaakt te zien in de Linda.

Het huisvrouwenkrantje van De Mol is woest dat de foto's voortijds zijn uitgelekt en roept iedere man (en huismoeder) op het blaadje zelf maar te gaan halen bij de lectuurboer op de hoek. Voor wie wel leeft in 2017, zijn de foto's hier bij Mokkels.nl te zien.

Disclaimer: de tijden dat echte Nederlandse actrices als Tatjana en Renée Soutendijk hun tieten lieten zien in klassiekers als Flodder en Spetters liggen helaas definitief achter ons. We zullen het dus moeten doen met gereformeerd naakt. Maar alles beter dan niks natuurlijk...

Dijsselbloem: integratie niet mislukt

"Je kunt niet zeggen dat de integratie is mislukt". Dat zei de nummer drie van de PvdA, Jeroen Dijsselbloem, donderdag in het radioprogramma Dit is de Dag.

Volgens hem zijn er "heel veel dingen goed gegaan" op het gebied van integratie. "Ga eens in de collegezalen kijken in de grote steden. Die zitten inmiddels bomvol met kinderen met een migrantenachtergrond", aldus de minister van Financiën.

Op het punt van de inburgering kan het wel beter, zei hij. "Dat moet veel verplichtender worden. Je kunt niet alle verantwoordelijkheid bij de nieuwkomers leggen," vindt hij. Mensen moeten bij de hand worden genomen en het inburgeringslokaal in worden getrokken, aldus Dijsselbloem. "Het gaat niet vanzelf."

In een peiling van EenVandaag gaf onlangs 78 procent van de autochtone ondervraagden aan dat de integratie is mislukt. Veel van hen vinden dat de Nederlandse identiteit "onder druk staat". Nederlanders met een migrantenachtergrond zijn minder somber.

Dijsselbloem: integratie niet mislukt
Dijsselbloem: integratie niet mislukt (Foto: ANP)

Orisa is de nieuwste hero voor Overwatch

Blizzard had al eerder een teaser op internet gezet die hintte naar de nieuwste hero voor Overwatch, en eindelijk weten we wie het is: een robot genaamd Orisa. Orisa is een tank die gericht is op het beschermen van anderen en is de derde hero die toegevoegd wordt na de release van Overwatch.

Zoals we verwacht hadden speelt Efi Oladele een belangrijke rol: zij is degene die Orisa geprogrammeerd heeft. Orisa is een overblijfsel van de zogenaamde OS15-robots die als taak hadden de stad Numbani te beschermen, maar na een aanval van Doomfist werden de robots uit dienst gehaald. Efi, die vond dat Numbani toch een beschermer nodig had, kocht onderdelen van de OS15-robots met het geld van een beurs die ze gewonnen had met haar eerdere werk. 

Orisa's primaire wapen is een fusion driver die werkt als een machinegeweer maar haar snelheid vertraagt wanneer ze vuurt, vergelijkbaar met D.va. Haar alternatieve methode van vuren heet halt!, waarmee ze een projectiel afvuurt waarmee tegenstanders voor een korte tijd naar elkaar worden getrokken, vergelijkbaar met Zarya's ultimate.

Haar eigen abilities zijn fortify en protective barrier: met fortify kan Orisa meer klappen incasseren en met protective barrier gooit ze een stilstaande barriere die haar team moet beschermen van vijandelijk vuur, vergelijkbaar met Reinhardt. Orisa's ultimate heet supercharger: hiermee zet ze een projectiel op de grond waarmee elke hero binnen de range van dit projectiel meer damage doet.

Orisa is nu speelbaar op de PTR van Overwatch. Wanneer ze speelbaar is op de live servers is nog niet bekend.

Orisa is de nieuwste hero voor Overwatch

Het bloed van de draak blijkt helend

De bloed van de komodovaraan blijkt 48 stoffen te bevatten die infecties kunnen bestrijden. Het werd al langer aangenomen dat de grootste hagedis ter wereld zeer zuiverende en beschermende stoffen in zijn bloed heeft.

Onderzoekers van de George Mason University in Fairfax in de Amerikaanse staat Virginia hebben het bloed geanalyseerd en bleken verrast over de genezende stoffen die ze aantroffen.

De komodovaraan leeft op Komodo en enkele andere Indonesische eilanden. Hij kan 3 meter lang worden en dat leverde hem vroeger de betiteling 'draak' op. Hij heeft bacteriën in zijn bek die bijzonder giftig zijn. Aangezien hij zelf resistent is voor de beet van soortgenoten, werd al aangenomen dat hij krachtige afweermiddelen in zijn bloed heeft.

De onderzoekers zien medische potentie in de aanwezige antimicrobiële peptiden in het varanenbloed, schrijft The Economist. Deze zogenoemde AMP's zijn veelal uitstekend in staat infecties te bestrijden. De wetenschappers bekijken nu of de AMP's de traditionele antibiotica kunnen vervangen omdat bacteriën in toenemende mate hiervoor resistent blijken.

Het bloed van de draak blijkt helend
Het bloed van de draak blijkt helend (Foto: ANP)

Sexy tandartsassistente doet 3 voetballertjes

"Het is altijd lente in de ogen van de tandartsassistente", een liedje dat iedereen natuurlijk wel kan meezingen. Drie jongens van het voetbalteam van een school in het Californische Mount Shasta kunnen er nu over meepraten. Tandartsassistente Mary Fletcher heeft het drietal namelijk stuk voor stuk de nacht van hun leven bezorgd.

De 42-jarige blondine, die zich liever Debbie laat noemen, leerde de jongens kennen toen zij het voetbalteam van Mount Shasta High School moest fotograferen. In slechts een paar weken tijd werkte de milf het trio een voor een af.

Uiteindelijk lekte ook dit mooie sprookje uit. Fletcher is dinsdag in de boeien geslagen. Wij wensen de nabestaanden heel veel sterkte toe.

Gesink: "Oomen kan uitgroeien tot een ster"

Nederland heeft een potentiële nieuwe ster in het wielrennen in Sam Oomen. Althans, dat is de mening van Robert Gesink. De 30-jarige renner van LottoNL-Jumbo werd door CyclingWeekly gevraagd naar het grootste talent in het peloton.

"Wat de Nederlanders betreft zeker Sam Oomen", antwoordde Gesink. De 21-jarige Oomen kende vorig jaar bij Sunweb zijn eerste profseizoen en is ook dit jaar weer goed bezig. "Vorig jaar reed ik in de Tour de l'Ain met Sam en daar was hij bijzonder sterk. Zo sterk dat hij het eindklassement ook zou winnen. Hij is een kleine en smalle klimmer en een echt talent voor de toekomst."

Gesink voorspelt dat Oomen zich dit seizoen nog weer verder gaat ontwikkelen. "Hij heeft een hele grote motor en als hij verder groeit, en naar onze ploeg komt, kan hij een echte ster worden", aldus Gesink. "Misschien ligt mijn toekomst daar wel, bij het coachen van jonge talenten." 

Basisschool Markelo doet leerling in handboeien

Een verkeersles op basisschool De Welp in Markelo is een beetje anders gelopen dan de bedoeling was. De juf besloot een leerling handboeien om te doen, maar was even vergeten dat ze geen sleuteltje had.

Omdat het om oude politiehandboeien ging, belde de leerkracht de politie. Onder grote belangstelling van de andere leerlingen (wie komen ze halen?) kwam de politie naar de school, maar ook zij konden de boeien niet openkrijgen met een sleutel. Met zeep wisten de agenten uiteindelijk de leerling te bevrijden.

De juf kreeg van de politie de tip om voortaan in de les geen echte handboeien meer te gebruiken.

Blu-ray: Miss Peregrine's Home for Peculiar Children

Tim Burton is weer terug met een bijzondere film: Miss Peregrine's Home for Peculiar Children. Sindskort ligt de dvd en de blu-ray van de film in de schappen. FOK! bekeek voor jou de blu-ray en of de aanwezige extra's een beetje de moeite waard zijn.

De film draait om Jacob, die van jongs af aan een goede en bijzondere band heeft met zijn opa Abe. Abe vertelt zijn kleinzoon bizarre verhalen over zijn jeugd, waarin hij opgroeide in een weeshuis voor bijzondere kinderen. Hoe bijzonder deze kinderen waren, laat hij zien door middel van diverse foto’s. Foto’s, die er wel heel echt uit zien. Maar wanneer Jacob ouder wordt, begint hij de echtheid van de foto’s en de verhalen, die zijn opa vertelde, in twijfel te trekken. Als zijn grootvader op een gewelddadige manier aan zijn einde komt, meent Jacob een huiveringwekkend monster te hebben gezien. Om de schok rondom zijn opa’s dood te verwerken, reist de zestienjarige Jacob af naar een afgelegen eiland aan de kust van Wales om naar het weeshuis te zoeken, waar zijn opa vroeger heeft gewoond. Het enige wat hij vindt is een ruïne. Maar na deze zoektocht komt Jacob tot een wel heel bijzondere ontdekking. En zijn de kinderen uit het weeshuis wel zo dood, als ze lijken te zijn?

Poels mist door knieblessure Parijs-Nice

Wout Poels gaat komende zondag niet van start in Parijs-Nice. De 29-jarige renner van Team Sky heeft last van een lichte knieblessure, zo laat Poels op Twitter weten.

Uit voorzorg is de Rit naar de Zon uit zijn programma gehaald, zodat de blessure volledig kan genezen. De winnaar van Luik-Bastenaken-Luik mocht dit jaar meer voor eigen kansen rijden. Parijs-Nice was een van de koersen waar hij als kopman mocht starten. 


Sergio Henao wordt nu de kopman van Team Sky in de Franse rittenkoers. De kampioen van Colombia hoopt de ploeg in Parijs-Nice de eindzege te bezorgen, nadat Geraint Thomas dat vorig jaar al deed voor de Britse wielerploeg. Kenny Elissonde vervangt Poels bij Team Sky.

Facebook opent jacht op Nederlands nepnieuws

Facebook neemt nu ook in Nederland maatregelen om de verspreiding van nepnieuws tegen te gaan. Het sociale netwerk is een samenwerking aangegaan met nieuwssite Nu.nl en de NieuwsCheckers van de Universiteit Leiden. Zij gaan zich inzetten om de rotte appels uit de nieuwsstroom te identificeren en gebruikers te waarschuwen voor verzonnen, misleidende berichten.

Staatssecretaris Sander Dekker (Media) reageert enthousiast. "Verspreiding van verzonnen berichten kan verstrekkende gevolgen hebben, zeker ook in verkiezingstijd." Hij juicht het initiatief dan ook van harte toe.

Facebook ging eerder al soortgelijke samenwerkingsverbanden aan in de Verenigde Staten, Frankrijk en Duitsland. Gespecialiseerde feitencheckers en journalisten van gerenommeerde media als AP, AFP en de Franse publieke omroep controleren verhalen die door Facebookgebruikers worden gerapporteerd.

Twijfel
Net als in die landen krijgen Nederlandse gebruikers de mogelijkheid om berichten die ze niet vertrouwen te melden. Als twee feitencheckers vervolgens onafhankelijk van elkaar tot de conclusie komen dat een bericht nep is, voorziet Facebook het van de waarschuwing "in twijfel getrokken", met uitleg erbij. Berichten die zo'n negatieve beoordeling krijgen komen lager in de berichtenstroom te staan. Ook kan er niet meer mee worden geadverteerd.

Berichten verwijderen gaat te ver, vindt het bedrijf. "Uiteindelijk is het aan de gebruiker zelf om te bepalen wat hij ervan vindt", zegt woordvoerder Patrick Walker. Hij erkent dat er ook discussie is over de betrouwbaarheid van reguliere nieuwsmedia. "Dat is een bredere discussie. Maar diverse media bewijzen al vele jaren dat ze grondig journalistiek onderzoek doen." Factcheckers die met Facebook samenwerken, houden zich aan vaste principes die zijn opgesteld door het Amerikaanse Poynter Institute.

De komende tijd gaan Facebook en de factcheckers testen hoe het plan in Nederland in de praktijk uitpakt. Facebook hoopt nog meer organisaties bereid te vinden om echt nieuws van valse berichten te scheiden. Daarnaast zet het bedrijf in op technische middelen, bijvoorbeeld door berichten van nagemaakte websites te weren.

Facebook opent jacht op Nederlands nepnieuws
Facebook opent jacht op Nederlands nepnieuws (Foto: BuzzT)

Doctor Fate tovert er op los in Injustice 2

Warner Bros. Interactive Entertainment heeft vandaag de nieuwste aanvulling op de line-up van Injustice 2 bekendgemaakt: de machtige magiër Doctor Fate.

Spelers kunnen zien wat Doctor Fate zoal doet met zijn vijanden in een nieuwe gameplaytrailer, waarin zijn tovertalent duidelijk naar voren komt. Injustice 2 wordt ontwikkeld door NetherRealm Studios. De game bevat een uitgebreide groep DC-superhelden en -superschurken. Spelers kunnen de ultieme versie van hun favoriete DC-personages samenstellen en verbeteren.

Injustice 2 is vanaf 18 mei 2017 verkrijgbaar voor PlayStation 4 en Xbox One.

Ruzie voor de bühne: VVD en CDA en hun geheime relatie

Het is een bekend ritueel in de aanloop naar de verkiezingen: partijen die weten dat ze elkaar heel hard nodig hebben in de formatie vallen elkaar aan, maar niet te hard. Namens het CDA trapte Sybrand Buma af, waarna staatssecretaris Wiebes mocht reageren, om premier Mark Rutte het karwei af te laten maken.

Door de versnippering in de huidige peilingen lijkt het CDA ineens weer een factor van belang in de komende kabinetsformatie. In een interview met Vrij Nederland beschrijft lijsttrekker Sybrand Buma zichzelf als een serieuze premierskandidaat. In het RTL-debat liet hij al doorschemeren weinig te zien in een links-progressief kabinet van de daar aanwezige partijen (CDA, D66, PvdA, GL, SP), en dat herhaalt hij in het interview nog maar eens. Niet Geert Wilders, maar de CDA-leider zou de echte uitdager van Mark Rutte zijn.

In het weekblad opent Buma niet alleen de aanval op de 'onuitvoerbare plannen van links' (hij wil geen stopverf zijn voor een linksig kabinet: "Als ze mij zo leuk vinden, moeten ze maar op me stemmen. Wat de PvdA en GroenLinks doen – zetels in de peilingen optellen en dan roepen: “we willen Buma erbij” – getuigt van minachting voor de kiezer. Daar doe ik niet aan mee. Ik bouw liever een kabinet rond de vraag: “Wat wil Buma?” dan rond de vraag: “Met wie willen Jesse Klaver en Lodewijk Asscher het land regeren?") maar neemt hij ook het gevoerde beleid van Rutte onder vuur. Het doorgeslagen individualisme zou de samenleving geen goed doen: het collectief moet weer sterker worden.

In de Telegraaf van hedenochtend valt staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes de toon van Buma hard aan. Een goede verkiezingsuitslag voor het CDA zou volgens hem onterecht zijn omdat die partij alleen maar in de microfoon stond te 'krijsen' met kritiek terwijl het kabinet de crisis aanpakte. "Wat heeft het CDA in Jezusnaam aan het herstel bijgedragen?" Hij vervolgt: "En dan die spotjes op tv over dat hij dingen niet meer aan kinderen kan uitleggen. Ik kan mijn tieners echt niet uitleggen wat het CDA vier jaar voor het land heeft gedaan. Mijn antwoord daarop is namelijk: niets. Ze hebben niets gedaan."

Daarna was het natuurlijk weer de beurt aan Buma om de VVD aan te vallen: hij verwijt de liberalen 'de arrogantie van de macht'. Naast een persoonlijke sneer naar Wiebes over de problemen bij de Belastingdienst noemt hij ook de positie van de zzp'ers en het gerommel rond de Teevendeal: het is "haarscherp duidelijk geworden dat het ministerie van Veiligheid en Justitie door de VVD gerund is als een partijkantoor"

Het slotakkoord van deze paringsdans was aan Mark Rutte op BNR Nieuwsradio: wat hem betreft benoemde Wiebes alleen de feiten, en 'kiest iedereen zijn eigen woorden'. In hetzelfde interview benoemde de VVD-lijsttrekker trouwens dat hij de trend van 'verkeerd populisme' (waaronder kennelijk de campagnes rond het Brexit-referendum en de verkiezing van Donald Trump vielen) wil keren. Wat er dan verstaan kan worden onder 'goed populisme' legde Rutte niet uit.

Hoeveel aktes er nog volgen in dit toneelstuk is niet bekend, maar het is vermoedelijk geen Griekse tragedie. Eerder een aflevering uit een soapserie, waarin de voor de hand liggende geliefden na allerlei hobbels op de weg toch bij elkaar in de armen eindigen. Ze hebben elkaar nodig, en dat weten ze vrij goed.

Buma: geen voorkeur voor kabinet met VVD (Foto: ANP)
Buma valt het VVD-beleid nog maar eens aan. (Foto: ANP)

Minister Hennis drijfnat klaar op stoel

Het is vanmiddag reuzegezellig bij een VVD-onderonsje in Apeldoorn. Niemand minder dan minister Hennis zit drijfnat klaar.

Blijkbaar is in de harde strijd om de kiezer alles geoorloofd. Zelfs geile garpjes over 'drijfnat' en 'klaar zitten' mogen hierbij niet ontbreken.

"De Minister van Defensie rolt net uit de helikopter van de hei', twittert de altijd serieuze rijkeluispartij. "En ze zit drijfnat klaar om met de Apeldoorners in gesprek te gaan." Zo, en nu weer over op het uitmelken van de gewone man!

Luis Enrique stopt na dit seizoen bij Barcelona

Luis Enrique heeft woensdagavond zijn afscheid bij FC Barcelona aangekondigd. Na dit seizoen houdt de Spanjaard het voor gezien.

Dat maakte de coach bekend na de gewonnen competitiewedstrijd tegen Sporting Gijón. "Ik wil jullie hierbij vertellen dat ik volgend seizoen niet doorga bij Barcelona. Het was een moeilijke beslissing, maar wel één waarover ik goed heb nagedacht", zei Luis Enrique op de persconferentie in Camp Nou.

"Ik heb rust nodig. Dat is de voornaamste reden waarom ik niet wil doorgaan." De 46-jarige coach is in Barcelona aan zijn derde jaar bezig. Onder zijn leiding won de Catalaanse grootmacht acht prijzen, waaronder de Champions League, wereldbeker en twee landstitels.

Luis Enrique beschikt over een aflopend contract en na de vernedering tegen Paris Saint-Germain (4-0) kwamen de geruchten over een vertrek al op gang. Zowel de spelersgroep als de clubleiding sprak echter het vertrouwen in de trainer uit. Toch wil hij zijn contract dus niet verlengen.

Luis Enrique stopt na dit seizoen bij Barcelona (Pro Shots / Action Images)
Luis Enrique stopt na dit seizoen bij Barcelona (Pro Shots / Action Images)

Zweden voert dienstplicht opnieuw in

Zweden is van plan de militaire dienstplicht opnieuw in te voeren. Dat maakte de minister van Defensie Peter Hultqvist donderdag bekend.

Het neutrale Zweden stopte in 2010 met de dienstplicht, maar zegt nu personeel te kort te komen om al het nodige werk te verrichten. Te weinig mensen melden zich vrijwillig aan voor het Zweedse leger. Het leger zegt het drukker te hebben gekregen door de toegenomen spanningen tussen Rusland, de Baltische staten en Scandinavische landen, na de Russische annexatie van de Krim in 2014.

De dienstplicht gaat gelden voor 18-jarige Zweedse mannen en vrouwen. Verwacht wordt dat uiteindelijk slechts een klein deel van deze groep daadwerkelijk zal moeten dienen. Zweden wil per jaar ongeveer 4000 dienstplichten aan het werk zetten.

De Zweedse jeugd is in meerderheid tegen de dienstplicht. Zij zien de dienstplicht en het werk van beroepsmilitairen als "iets ouderwets".

Zweden voert dienstplicht opnieuw in
Zweden voert dienstplicht opnieuw in (Foto: ANP)

Léonie Sazias heeft darmkanker

Bij voormalig omroepster Léonie Sazias (59) is darmkanker geconstateerd. Dat schrijft De Telegraaf donderdag. Sazias staat op nummer twee van de kandidatenlijst voor de Tweede Kamer van ouderenpartij 50Plus. Ze heeft haar politieke activiteiten per direct stilgelegd.

"De situatie is zorgelijk, maar ik ben enorm strijdbaar en laat Henk Krol, die eerder ook aan darmkanker is geopereerd, niet in de steek", zegt Sazias in de krant. "In mijn darmen zitten nog kwaadaardige cellen die tijdens de eerste operatie niet weggehaald konden worden. De vervolgoperatie vindt over een paar weken plaats. Dan hoop ik dat de kanker helemaal uit mijn lijf is verdwenen."

Sinds september 2006 zit de voormalige omroepster in de gemeenteraad van Hilversum. In november werd bekend dat Sazias op de tweede plek van de lijst van 50Plus staat.

Léonie Sazias is getrouwd met Cees Stolk en het stel heeft samen drie kinderen.

Léonie Sazias heeft darmkanker
Léonie Sazias heeft darmkanker (Foto: BuzzE)

Nieuw warmterecord voor vasteland Antarctica

Het vasteland van Antarctica heeft met 17,5 graden Celsius officieel een nieuw hoogterecord bereikt sinds het begin van de metingen in de jaren 50 van de vorige eeuw. Dat heeft de World Meteorological Organization (WMO) van de Verenigde Naties bekendgemaakt.

Het record werd op 24 maart 2015 gemeten in het Argentijnse onderzoekstation Esperanza vlak bij de noordelijke punt van het Antarctisch schiereiland. Het vorige record stond op 15 graden Celsius, gemeten op 15 januari 1974 op het Vanda Station.

Het is niet uitzonderlijk dat het jaren duurt voordat de exacte temperatuur wordt bekendgemaakt. De meteorologische gegevens van de weerstations moeten nauwkeurig worden nagekeken.

Het warmterecord voor het hele zuidpoolgebied is 19,8 graden Celsius, gemeten op het kleine eiland Signy in januari 1982. Het Antarctische gebied beslaat al het land en ijs ten zuiden van 60 graden zuiderbreedte. Signy behoort tot de Zuidelijke Orkney-eilanden

Nieuw warmterecord voor vasteland Antarctica
Nieuw warmterecord voor vasteland Antarctica (Foto: ANP)

Nieuwe agenten Amsterdam 50% allochtoon

De Amsterdamse korpschef Pieter-Jaap Aalbersberg wil dat de helft van de nieuwe agenten in zijn korps allochtoon is. Hij gaat hiermee een stap verder dan korpschef Erik Akerboom van de nationale politie, die onlangs aangaf dat een op de vijf dienders die instroomt allochtoon dient te zijn.

"Wij zitten een op de twee op dit moment en dat is ook hard nodig", zei Aalbersberg donderdag in het programma De Ochtend op NPO Radio 1. "52 procent van de Amsterdammers heeft een niet-Nederlandse achtergrond. Wij zullen in Amsterdam als politie die diverse kennis in huis moeten hebben om effectief te blijven."

De korpschef duikt hiervoor in zijn eigen politienetwerken. "Mijn Marokkaans netwerk, Turks netwerk, Roze in Blauw, het Joodse politienetwerk, ga in je familie mensen benaderen."

'Meer verscheidenheid bij politie Amsterdam'
'Meer verscheidenheid bij politie Amsterdam' (Foto: ANP)

Eddy Gordo speelbaar in Tekken 7

Bandai Namco maakt bekend dat Eddy Gordo speelbaar is in Tekken 7. De vechter is een specialist in Braziliaans Capoeira en combineert dans, acrobatiek en muziek tot een dodelijke gevechtskunst.

Eddy Gordo’s relatie met de Mishima Zaibatsu begon toen hij Jin Kazama smeekte om de ziekte van zijn Capoeira-meester te behandelen. In ruil hiervoor, zou Eddy zijn dodelijke diensten ter beschikking stellen aan Jin. Maar zelfs de technologie van de Mishima Zaibatsu kon Eddy’s meester niet redden, en hij zwoor wraak te nemen.

Tekken 7 zal vanaf 2 juni 2017 verkrijgbaar zijn voor PlayStation 4, Xbox en pc via Steam. Als je pre-order krijg je Eliza, de beruchte vampier uit Tekken Revolution er voor niets bij.

PvdA op weg naar nieuw record!

De PvdA kan bij de verkiezingen een nieuw record behalen. Het recordverlies van 24 zetels in 2002 kan na de verkiezingen op 15 maart verbroken worden. Volgens de jongste peilingen zakt de regeringspartij van 38 zetels in 2012 naar twaalf tot veertien zetels op 15 maart.

Met de enorme daling van 24 zetels vijftien jaar geleden is de PvdA de grootste verliezer van de laatste decennia, blijkt uit een overzicht in de nieuwsbrief De Hofvijver van het Montesquieu-instituut, een onafhankelijk onderzoeksinstituut.

Het CDA kampte twee keer met een monsterverlies van twintig zetels: in 1994 en 2010. De LPF verloor in 2003 achttien zetels, de VVD in 2002 veertien zetels en daarna komt weer de PvdA met twaalf zetels verlies in 1994. D66 raakte in 1982 elf zetels kwijt, in 1998 ging de partij er tien zetels op achteruit.

In maart zal blijken of de PvdA inderdaad 24 tot 26 zetels verliest en daarmee opnieuw de recordboeken zal induiken.

PvdA kan recordverlies 2002 verbreken
PvdA kan recordverlies 2002 verbreken (Foto: ANP)

Pechtold: tweet over Wilders 'onverstandig'

D66-leider Alexander Pechtold vindt de tweet van het Limburgse D66-Statenlid Hans van Wageningen over Geert Wilders "heel onverstandig". Pechtold zei dat donderdag in gesprek bij De Twentsche Courant Tubantia en de Universiteit Twente.

Van Wageningen twitterde woensdag dat PVV-leider Wilders hoopt op een aanslag, kort voor de verkiezingen. "Hij hoopt op een aanslag vlak vóór de verkiezingen en dat hij op het Haagse pluche zit als de rook weer is opgetrokken", aldus Van Wageningen.

De partijorganisatie van D66 heeft volgens Pechtold aan Van Wageningen laten weten "dat wij het niet zo'n gelukkige tweet vonden". Pechtold neemt er afstand van, maar bagatelliseerde de tweet daarna door te zeggen dat het Statenlid zich door emoties had laten meeslepen. 

Pechtold: tweet over Wilders onverstandig
Pechtold: tweet over Wilders onverstandig (Foto: ANP)

Haase naar halve finales in Dubai en terug de top-50 in

Tennisser Robin Haase heeft zich op het ATP 500-toernooi in Dubai geplaatst voor de halve finales. De Nederlander schakelde daags na zijn stunt tegen Tomas Berdych ook de Bosniër Damir Dzumhur genadeloos uit.

Haase begon zowaar uitstekend aan het duel en had na drie games de eerste break al te pakken. De Hagenaar stond soeverein te serveren en gaf Dzumhur geen enkele illusie dat er iets te halen viel. Nog een break op 4-2 betekende het vonnis voor de Bosniër in de eerste set, die met 6-2 naar Haase ging.

In het tweede bedrijf begon het weer goed, maar al snel raakte Haase de controle over de wedstrijd kwijt. Hij werd vroeg gebroken, maar slaagde er met een prachtige bal in om de break even later weer ongedaan te maken. Waar Haase serveerde om op 5-5 te komen ging het echter fout: Dzumhur sloeg op het tweede breakpunt toe en pakte de set.

Met een lovegame nam Haase in de beslissende set gelijk al de opslag van de Bosniër over, maar zelf leverde hij zijn service ook weer even snel in. Nadat hij Dzhumhur nog een keer brak kwam de Nederlander weer op dreef. Hij serveerde weer prima en toverde zelfs een prachtige running pass uit zijn racket. Na bijna twee uur maakte Haase het af en plaatste hij zich voor de halve finales: 6-2, 4-6, 6-4. 

In de halve eindstrijd staat Haase tegenover de winnaar van het duel tussen Fernando Verdasco en Gaël Monfils. Door zijn zege is hij bovendien nagenoeg zeker van een plekje in de top-50 van de wereldranglijst van komende week. Het is inmiddels al van juli 2014 geleden dat hij zo hoog stond op de ranglijst. 

We eindigen met een applausje voor Haase, want dat heeft de Hagenaar wel verdiend.

(Bron: YouTube)

Grolsch ruilt alcoholarm Stender in voor 0,0%

Bierbrouwer Grolsch brengt Grolsch 0,0% op de markt. De Twentse brouwer sprak donderdag bij de aankondiging van het alcoholvrije alternatief voor gewoon pils. Met de introductie van Grolsch 0.0% verdwijnt het alcoholarme Stender uit de schappen.

Grolsch legt uit dat consumenten steeds vaker de voorkeur geven aan alcoholvrij boven alcoholarm bier. Ook letten ze steeds meer op hun gezondheid en maken ze bewustere keuzes. Behalve met Grolsch 0,0% komt de brouwer ook met twee nieuwe smaken Grolsch 0,0% Radler. De nieuwe alcoholvrije bieren en vruchtensapvarianten zijn vanaf volgende week verkrijgbaar.

Eerder kondigde branchegenoot Heineken al aan deze maand met een alcoholvrij bier onder eigen naam te komen. Ook Heineken verklaarde mee te liften op het succes van pils met weinig of geen alcohol.

Grolsch ruilt alcoholarm Stender in voor 0,0%
Grolsch ruilt alcoholarm Stender in voor 0,0% (Foto: ANP)

IS trekt zich verder terug in Palmyra

Het Syrische regeringsleger heeft donderdag het grootste deel van de Oost-Syrische stad Palmyra weer in handen nadat Islamitische Staat (IS) zich met de staart tussen de benen heeft teruggetrokken uit de woestijnstad. Dat meldt het Syrisch Observatorium voor Mensenrechten.

Het Syrische leger, gesteund door de Russische luchtmacht en sjiitische milities, probeert de ruïnestad voor de tweede keer in een jaar tijd op IS veroveren. De jihadisten namen Palmyra in december voor de tweede keer in op het Syrische regeringsleger, dat zich toen concentreerde op de herovering van Aleppo in het noorden van Syrië.

Het leger veroverde de afgelopen uren het westelijke deel van Palmyra en de citadel op de heuveltop naast de stad. Donderdag wordt volgens het observatorium de stad onderzocht op de aanwezigheid van mijnen.

Tijdens de twee bezettingen van de stad, heeft IS een groot deel van Palmyra's archeologisch cultureel erfgoed vernietigd. De VN-organisatie UNESCO noemt dat een oorlogsmisdaad. IS beschouwt de pre-islamitische cultuur als haram. De stad Palmyra staat sinds 1980 op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Groot deel Palmyra op IS heroverd
Groot deel Palmyra op IS heroverd (Foto: ANP)

Chinezen azen op Belgische voetbalkennis

Maandenlang stond het kleine België eerste op de wereldranglijst van de FIFA en dat heeft de aandacht getrokken in China. Het grote land dat binnen twintig jaar naar de top van het wereldvoetbal wil ziet in onze Zuiderburen een land waarvan ze veel kan leren op voetbalgebied.

Als zo'n klein land de nummer één van de wereld kan worden dan doen ze daar iets heel goed in België, zo wordt er gedacht. Inmiddels is de helft van de eersteklassers (de Belgische Eredivisie) benaderd vanuit China zo meldt Het Laatste Nieuws. De krant haalt onder andere Lokeren-voorzitter Roger Lambrecht aan, zijn club zou benaderd zijn met een overnamebod uit China van rond de 12 miljoen euro.

"Ach, er was zelfs sprake van een bod van 15 miljoen", aldus Lambrecht die een vraagprijs van 20 miljoen op Lokeren heeft geplakt. "Ik heb vijf, zes verschillende mensen over de vloer gekregen met aanbiedingen uit China. Maar we zijn nooit tot in de eindfase van de onderhandeling geraakt." Dat er niet aan vraagprijs voldaan werd is niet de reden dat de club nog niet verkocht is. "Wel de lokale verankering", zegt hij. "Die wil ik verzekerd zien."

HLN schrijft dat er naast Lokeren vanuit China ook naar andere Belgische clubs gehengeld wordt. Ook Westerlo, STVV en Moeskroen werden de afgelopen maanden minstens één keer benaderd zijn vanuit China voor de overname van hun club. Verder zouden er ook nog vijf andere eersteklassers gesprekken voeren met Chinese zakenmensen over sponsoring of samenwerking op het gebied van jeugdvoetbal.

Chinezen azen op Belgische voetbalkennis (Pro Shots / Erik Pasman)
Chinezen azen op Belgische voetbalkennis (Pro Shots / Erik Pasman)

Gmail staat grotere bijlagen toe

Google heeft de maximale grootte voor bijlagen bij ontvangen e-mails in Gmail verdubbeld van 25MB naar 50MB. Dat heeft het bedrijf in een blogpost bekendgemaakt.

Voor zelf te versturen bijlagen blijft de limiet 25MB. Google verwijst naar zijn cloudopslagdienst Google Drive voor grotere bijlagen.

Daarmee is de verandering grotendeels cosmetisch. Het merendeel van de grote e-maildiensten, zoals Outlook en Yahoo staat ook geen grotere bijlagen toe, waardoor slechts een beperkt aantal Gmail-gebruikers daadwerkelijk grotere bijlagen toegestuurd zal krijgen.

Gmail staat grotere bijlagen toe
Gmail staat grotere bijlagen toe (Foto: BuzzT)

Duitsland pakt Syriër op voor oorlogsmisdaden

De Duitse autoriteiten hebben een vermeende Syrische oorlogsmisdadiger opgepakt. Hij wordt ervan verdacht 36 mensen in zijn vaderland te hebben vermoord. Dat heeft de Duitse federale aanklager in Karlsruhe donderdag gemeld.

De slachtoffers, Syrische overheidsmedewerkers, werden in maart 2013 geëxecuteerd. Volgens Spiegel Online is de verdachte een 35-jarige asielzoeker uit Düsseldorf. In Giessen zou een tweede Syriër zijn gearresteerd.

Beide mannen zouden hebben gevochten voor het Nusra Front, dat nu Fateh al-Sham wordt genoemd. De onderzoeksrechter van het Federale Hof beslist in de loop van de dag of ze in voorlopige hechtenis blijven.

Duitsland pakt Syriër op voor oorlogsmisdaden
Duitsland pakt Syriër op voor oorlogsmisdaden (Foto: ANP)

Afellay tot 2019 bij Stoke City

Ibrahim Afellay heeft zijn aflopende contract bij Stoke City met twee jaar verlengd. De Nederlandse middenvelder zette zijn handtekening onder een verbintenis tot de zomer van 2019.

De 30-jarige middenvelder speelt sinds de zomer van 2015 voor Stoke City, dat hem destijds transfervrij overnam van FC Barcelona. Afellay was acht maanden uitgeschakeld met een knieblessure, maar sinds eind december is hij weer fit en sindsdien speelde hij negen Premier League-wedstrijden en één wedstrijd in de FA Cup.

"Ik ben erg blij", vertelde Afellay op de officiële clubwebsite. "Vanaf de eerste dag dat ik bij de club ben voel ik me hier thuis en ik kijk uit naar de toekomst om mooie dingen te doen met deze club. Ik hoop dat we ons kunnen blijven ontwikkelen en groeien."

"Stoke City is een fantastische club. De manier waarop de fans ons steunen is speciaal, ze staan altijd achter ons, met name in uitwedstrijden, en de mensen bij de club zijn als een familie."

Afellay heeft het blessureleed achter zich gelaten. "De blessure is nu verleden tijd. Ik denk dat ik heb laten zien dat ik back in business ben."

Wilders: opheffen immuniteit Le Pen grof schandaal

PVV-leider Geert Wilders vindt het 'een grof schandaal' dat de immuniteit van de Franse politica Marine Le Pen in het Europees Parlement (EP) is opgeheven. Hij heeft dat donderdag aan het ANP laten weten. "Het verspreiden van de waarheid kan nu worden vervolgd. Waanzin", aldus Wilders.

Tegen Le Pen loopt in Frankrijk een onderzoek omdat ze in 2015 drie schokkende foto's van gruweldaden van Islamitische Staat (IS) via Twitter verspreidde. Een van de foto's was van de onthoofding van de Amerikaanse journalist James Foley. Dat mocht ze als EP-lid ongestraft doen, maar in Frankrijk is publicatie van dit soort materiaal strafbaar.

Nu haar onschendbaarheid wordt opgeheven, kan het Frans Openbaar Ministerie haar eventueel vervolgen. Ze kan bij veroordeling een maximale gevangenisstraf van drie jaar en een boete van 75.000 euro krijgen. Een ruime meerderheid van het Europees Parlement stemde voor de voorlopige maatregel tegen Le Pen.

Wilders: stap tegen Le Pen grof schandaal
Wilders: stap tegen Le Pen grof schandaal (Foto: ANP)

Milestone komt met off-road racer Gravel

De Italiaanse ontwikkelaar Milestone heeft vandaag hun nieuwe IP aangekondigd. Gravel heeft het doel je de ultieme off-road ervaring te geven.

Milestone maakt al twee decennia lang niets anders dan racegames, vaak met officiële licenties. Zo is de ontwikkelaar verantwoordelijk voor onder andere de MotoGP-serie, en ontwikkelden zij ook de WRC-serie tussen 2010 en 2013. Nu gooien de Italianen het over een andere boeg en nemen ze je mee naar duinen, woestijnen of hoge bergen met als doel de 'Offroad Master' te worden.

Gravel zal, met de hulp van Unreal Engine 4, vier verschillende modi bevatten, variërend tussen grote open landschappen tot arena's met spectaculaire sprongen. Gravel staat gepland voor deze zomer voor PlayStation 4, Xbox One en PC.

Rutte noemt anoniem solliciteren 'vreselijk'

Premier Mark Rutte is fel tegen anoniem solliciteren om discriminatie op de arbeidsmarkt tegen te gaan. Dat gaf hij donderdag aan in een interview met online-medium VICE.

Rutte zei er 'totaal niet' in te geloven dat het weglaten van naam of afkomst op een cv discriminatie bij sollicaties kan tegengaan. "Anoniem solliciteren, vreselijk. Dat is de allerslechtste maatregel die je kan nemen."

Volgens de premier moet bijvoorbeeld een Marokkaanse Nederlander "gewoon door de voordeur naar binnen" bij de zoektocht naar een baan. Als zo iemand wordt afgewezen "ga je nog een keer en nog een keer, en dan kom je uiteindelijk aan de slag".

Over het mogelijke succes van anoniem solliciteren zijn de meningen verdeeld. De VVD ziet er duidelijk geen heil in, maar de meeste linkse partijen hebben het opgenomen in hun verkiezingsprogramma, zo ook de PvdA. Afgelopen december deed zich de curieuze situatie voor waar minister Stef Blok (VVD) namens de regering (VVD+PvdA) een Kamermotie van onder meer Ahmed Marcouch (PvdA) naast zich neerlegde waarin verzocht werd om een proef met anoniem solliciteren bij de overheid.

Rutte noemt anoniem solliciteren 'vreselijk'
Rutte noemt anoniem solliciteren 'vreselijk' (Foto: ANP)

Héctor Barberá breekt sleutelbeen tijdens Valencia-test

MotoGP-coureur Héctor Barberá heeft woensdag zijn sleutelbeen gebroken tijdens een privétest in Valencia. De Spaanse rijder wordt vandaag geopereerd in het Dexeus ziekenhuis in Barcelona.

Woensdagmiddag kwam de 30-jarige racer ten val op het Valenciaanse Ricardo Tormo Circuit, waar het team van Reale Esponsorama Racing een privétraining had gepland. Direct na de crash werd duidelijk dat het linkersleutelbeen van de coureur er niet onbeschadigd vanaf was gekomen. Vanochtend is de Spanjaard naar Barcelona overgebracht, waar hij geopeerd wordt door dr. Xavier Mir, de chirurg van vele MotoGP-coureurs.

Het is nog niet bekend hoe lang Barberá zal moeten revalideren. Wel is vrijwel zeker dat hij de laatste officiële test op het Losail International Circuit in Qatar gaat missen. Deze vindt plaats van 10 t/m 12 maart. De openingsrace van het seizoen zal zich op 26 maart op hetzelfde circuit afspelen.

Geen extra kosten voor bellen klantenservice

Een telefoontje naar de klantenservice van een bedrijf mag de consument niet meer kosten dan een gewoon gesprek. Dat heeft het Hof van Justitie van de Europese Unie donderdag bepaald in een zaak tegen de Duitse elektronicaverkoper Comtech.

Dat bedrijf gebruikt voor zijn klantenservice een 0180-nummer, vergelijkbaar met een 0900-nummer in Nederland. Daarbij brengt het extra kosten in rekening, boven op het basistarief. Een Duitse vereniging die strijdt tegen oneerlijke handelspraktijken, heeft daar bezwaar tegen gemaakt.

De rechtbank in Stuttgart die de zaak behandelt, had het Europese hof gevraagd om uitleg van de regels op dit terrein. Die schrijven volgens het hof voor dat consumenten zonder bijkomende kosten contact moeten kunnen opnemen met een bedrijf over onderling gesloten overeenkomsten.

Geen extra kosten voor bellen klantenservice
Geen extra kosten voor bellen klantenservice (Foto: ANP)

Hiddink (70) 'te jong' voor terugkeer naar PSV

PSV hoeft in haar zoektocht naar een nieuwe voetbalcommissaris niet aan te kloppen bij Guus Hiddink. "Ik voel me er nog te jong voor."

De 70-jarige Hiddink is bij PSV kandidaat om toezichthouder te worden van de raad van commissarissen, als opvolger van Hans van Breukelen die technisch directeur werd bij de KNVB. De oud-bondscoach en ex-trainer van Chelsea prefereert echter een actievere rol binnen de club, zo zegt hij in Eindhovens Dagblad. Voor een formelere rol vindt hij het te vroeg. "Ik voel me er nog te jong voor."

Wel is Hiddink al informeel betrokken bij PSV en voert hij soms overleg met verschillende functionarissen. "Maar dat is niet zoals in 2014", aldus Hiddink. Destijds verkeerde de club in crisis en werd de oud-trainer van PSV aangesteld als adviseur.

Hiddink werd onlangs ook nog in verband gebracht met de trainersvacature bij Leicester City, waar hij Claudio Ranieri zou moeten opvolgen. Zelf gaf hij te kennen dat er nog geen contact is geweest met die club. Vorig jaar werkte Hiddink nog in de Premier League, als interim-trainer bij Chelsea dat toen José Mourinho had ontslagen.

Nintendo Switch cartridges vallen niet in de smaak

Het zal je vast niet ontgaan zijn dat het nieuwe platform van Nintendo niet op schijfjes werkt, maar op cartridges. Cartridges zijn wat kleiner, en de doelgroep van Nintendo over het algemeen wat jonger, dus bedacht Nintendo een manier om ervoor te zorgen dat de cartridges niet ingeslikt worden.

Ze blijken namelijk verschrikkelijk te smaken. Vorige week vond mede-oprichter van Giant Bomb Jeff Gerstmann het nodig om te testen hoe ze nu smaken. In de naam van de wetenschap, uiteraard. Hij was niet zo te spreken over de langdurige bittere en zure smaak van de cartridge. Enkele andere 'wetenschappers' hebben dit sindsdien kunnen beamen.

Nu heeft Nintendo gereageerd op dit enigszins vreemde fenomeen, en het blijkt dat dit dus geen toeval is. Om de cartridge zit een chemisch laagje dat de naam denatoniumbenzoaat draagt. Het staat bekend als de meest bittere stof dat tot op heden bekend is. Het goede nieuws is dat thuiswetenschappers hiermee ook aan de slag kunnen gaan, de stof is namelijk niet giftig. Zorg er alleen wel voor dat je er niet in stikt, tenzij je in aanmerking wil komen voor een Darwin Award.

Cartridges Nintendo Switch smaken vies (Foto: Nintendo) Cartridges Nintendo Switch smaken vies (Foto: Nintendo)

Weer toffe muziek in Guardians of the Galaxy Vol. 2

In Marvel’s Guardians of the Galaxy Vol. 2 gaat het team opnieuw op pad en doorkruisen zij de verste uithoeken van het heelal. Uiteraard doen ze dit geheel in eigen stijl, op de knallende en onmisbare muziek van Awesome Mixtape Vol. 2.

Star-Lord (Chris Pratt), Gamora (Zoe Saldana), Drax (Dave Bautista), Rocket (stem van Bradley Cooper) en Baby Groot (stem van Vin Diesel) ontrafelen de mysteries rondom Peter Quill’s vader. Oude vijanden worden nieuwe vrienden en ondertussen moet het team er voor vechten om één te blijven.

Marvel’s Guardians of the Galaxy Vol.2 is geschreven en geregiseerd door James Gunn. De film is vanaf 27 april in de Nederlandse bioscopen te zien.

Het ontstaan van game 2Dark uitgelegd

Bigben en studio Gloomywood presenteren het eerste 'lief dagboek' van de game 2Dark getiteld 'From Idea to Game'.

In deze eerste dev diary onthullen Frédérick Raynal, maker van Alone in the Dark, en Thierry Platon, Narrative Director bij Gloomywood, hoe het project is ontstaan. We horen meer over de overwegingen achter de maken van de gameplay en hoe de twee denken over videogames als interactieve media met de mogelijkheid volwassen onderwerpen te behandelen.

2Dark is een stealth-adventure game waarin je door de schaduwen moet sluipen en valstrikken te slim af moet zijn om in elk level de ex-detective Smith door de schuilplaatsen van psychopaten te loodsen. Probeer je onderzoek te overleven, en bovenal: red de kinderen.

Het spel is ook beschikbaar als Limited Edition met de volgende inhoud:

  • Een exclusieve uitgave van 2Dark op schijf
  • De originele soundtrack, gespeeld door een symfonieorkest en geremasterd op een 21-track cd.
  • Steelbook-verpakking in kleuren en thema van de game.
  • Game artbook “The Art of 2Dark” met meer dan 100 illustraties en interessante details van achter de schermen (alleen voor PS4 en pc)

2Dark is vanaf 10 maart verkrijgbaar als download en vanaf 17 maart als fysieke release voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

Pre-alpha teaser van System Shock-reboot uitgebracht

Ontwikkelaar Night Dive Studios is al enige tijd bezig met een reboot van de klassieke first-person actiegame System Shock. Gisteren zette de studio een nieuwe teaser-trailer online van de reboot.

System Shock moet in 2018 uitkomen voor PS4, Xbox One en pc. Night Dive Studios staat bekend om het uitbrengen van reboots en remasters van oudere games. Inmiddels heeft het bedrijf al een enorme waslijst aan re-releases op zijn naam staan.

De originele System Shock kwam uit in 1994. Je speelt een naamloze hacker die in een cyberpunk-achtige omgeving het moet opnemen tegen een beruchte A.I. genaamd SHODAN. De game werd destijds zeer goed ontvangen en wordt gezien als één van de grondleggers van hedendaagse verhalende actiegames.

Druk op asielweigeraars EU verder opgevoerd

Hoewel EU-landen afgelopen maand bijna 2000 asielzoekers lieten overkomen uit Italië en Griekenland, doen ze nog altijd minder dan ze hebben beloofd. De Europese Commissie dreigt nu echt hen voor het Europees Hof van Justitie te slepen als het aantal niet snel richting de 4500 per maand gaat. Dat kan tot boetes leiden.

Ook maant Brussel de lidstaten binnen een maand meer personeel en vooral materieel te leveren voor de Europese grens- en kustwacht. Solidariteit vereist dat de lidstaten hun besluiten zonder uitstel uitvoeren, waarschuwt EU-commissaris Frans Timmermans.

Sinds september 2015 zijn 13.546 asielzoekers herplaatst. In dit tempo blijven mensen vastzitten in Italië en Griekenland terwijl dat niet nodig is, aldus de commissie. Alleen Malta en Finland liggen op schema, terwijl Oostenrijk, Polen en Hongarije nog altijd weigeren mensen op te nemen. Nederland doet het relatief goed.

Veelbelovend

Het hervestigen van Syrische asielzoekers uit kampen uit Turkije verloopt overigens wel "veelbelovend". Tot nu toe zijn er ruim 3500 naar Europa overgevlogen. De lidstaten willen er 34.000 laten overkomen, waarvoor 213 miljoen euro is vrijgemaakt.

De commissie presenteerde donderdag ook een plan om lidstaten te helpen migranten zonder recht op bescherming sneller naar hun land terug te sturen. Hiervoor wordt, zoals al was uitgelekt, 200 miljoen euro beschikbaar gesteld, onder meer voor gezamenlijke terugkeervluchten door de Europese grenswacht.

Landen krijgen het advies hun asielprocedures te versnellen, beter samen te werken en niet te dralen met uitzetbesluiten. Aan afspraken met Jordanië, Nigeria, Tunesië en een reeks andere Afrikaanse landen om mensen terug te nemen wordt gewerkt, maar dat gaat moeizaam. Ondertussen staan tot juli vijftien nieuwe trainingsprogramma's voor de Libische kustwacht en marine op het programma. Dat moet bijdragen aan het bestrijden van mensensmokkel over zee.

Druk op asielweigeraars EU verder opgevoerd
Druk op asielweigeraars EU verder opgevoerd (Foto: ANP)

Parlement China telt meer dan 100 miljardairs

Parlementslid zijn in China is een lucratieve baan. Meer dan honderd functionarissen hebben ieder omgerekend meer dan een miljard euro op hun rekening staan.

De leden van het Chinese volkscongres en het adviesorgaan van de regering, bijna allemaal van origine zakenlieden, zagen hun vermogens de afgelopen vier jaar met 13 procent per jaar toenemen, zo blijkt uit het jaarlijkse Huran-rapport, dat de verdeling van rijkdom in China onderzoekt.

In totaal zijn de parlementsleden goed voor zo'n 3,5 biljoen yuan (483 miljard euro). Dat is meer dan het bruto nationaal product van België. Sinds het aantreden van president Xi Jinping in 2013 is het vermogen van parlementsleden en leden van het adviesorgaan van de Chinese regering veel sneller gestegen dan de Chinese economie, die gemiddeld met 7 procent per jaar steeg.

De Chinese machthebbers maken graag gebruik van de diensten van hun rijke landgenoten. Volgens Rupert Hoogewerf, oprichter van het Hurun Report is de belangrijkste reden dat de rijkste inwoners loyaal zijn aan de staat.

Parlement China telt meer dan 100 miljardairs
Parlement China telt meer dan 100 miljardairs (Foto: BuzzO)

'Toro Rosso geen kopie van Mercedes'

Scuderia Toro Rosso was afgelopen weekeinde het laatste Formule 1-team dat de nieuwe auto voor het seizoen 2017 aan de wereld toonde. Over de STR12 gingen gelijk al de nodige verhalen de ronde en met name de vergelijking met Mercedes werd gemaakt.

De auto zou met name op bepaalde aerodynamische onderdelen een opvallende gelijkenis vertonen met de W08 van Mercedes. Volgens Toro Rosso's ontwerper, James Key, is het in elk geval onzin dat hij iets gekopieerd heeft van Mercedes. "Het was puur toeval, we hebben geen personeel van hen overgenomen of iets dergelijks. Ik raakte zelfs een beetje geïrriteerd toen ik de auto van Mercedes zag, maar daarna bedacht ik me dat ons ontwerp vast wel goed zou zijn als we dezelfde ideeën hebben gehad als Mercedes."

"Nu moeten we nog hopen dat onze Renault-motor zich een beetje met hun motor kan meten", aldus Key. Vooral de voorwielophanging van Toro Rosso heeft veel weg van die van Mercedes en dat viel Key ook al op. "Het is opvallend dat alleen wij voor deze oplossing gekozen hebben. Verder vind ik vooral de Ferrari opvallend, met name wat betreft de sidepods. Ze hebben een hele nieuwe weg ingeslagen en daar zullen wij op z'n minst ook naar kijken. De Haas en McLaren vind ik ook interessant en daar zullen we ook naar gaan kijken." 

Daniil Kvyat in actie in de nieuwe Toro Rosso (Pro Shots/Action Images)
Daniil Kvyat in actie in de nieuwe Toro Rosso (Pro Shots/Action Images)

Valtteri Bottas in de nieuwe Mercedes (Pro Shots/Action Images)
Valtteri Bottas in de nieuwe Mercedes (Pro Shots/Action Images)

Boston Celtics verslaan Cleveland Cavaliers

Volgens veel NBA kenners wordt dit de finale in de Eastern Conference play-offs: de Boston Celtics tegen de Cleveland Cavaliers. Als dit zo is, kregen we afgelopen nacht een voorproefje te zien. In Boston namen de nummers één en twee in het oosten het tegen elkaar op. De Celtics kwamen als overwinnaar uit de spannende strijd, 103-99.

Bij de Cleveland Cavaliers maakte Deron Williams zijn debuut. De point guard werd tien jaar geleden als een grote belofte gezien. Hij leidde de Utah Jazz naar de finale in de Western Conference, speelde in een aantal All Star Games en won tweemaal Olympisch goud met Team USA.

Blessures eisten echter zijn tol en Williams zakte wat weg in de anonimiteit. Bij de Brooklyn Nets, waar hij een riant salaris tekende, kon hij de belofte niet echt waarmaken. De laatste drie jaar speelde Williams vrij onopvallend in Dallas.

Toch mag Cleveland uitermate blij zijn dat ze D-Will voor het minimumsalaris van 900.000 dollar hebben weten te strikken. Hij is een ervaren spelverdeler en kan gerust twintig á dertig minuten speeltijd krijgen vanaf de bank. Daarmee ontlast hij Kyrie Irving en LeBron James die al erg veel speelminuten kregen dit seizoen. Ook schiet Williams zo’n veertig procent vanaf de driepuntslijn. Het geeft de Cavaliers naast James, Irving, Love, Korver en Smith nog een dodelijke schutter.

Over zijn debuut bij de Cavaliers zal Deron Williams niet tevreden zijn. In 23 minuten op het veld schoot hij twee uit acht en kwam niet verder dan vier punten. Ook miste hij vijf seconden voor tijd een driepunter die de Cavaliers op voorsprong had kunnen zetten.

Het reguliere seizoen duurt nog zes weken, er is genoeg tijd om ingespeeld te raken op de nieuwe teamgenoten. De voorsprong van de Cavaliers op de Celtics is ook nog vrij ruim.

Topscorer bij de Celtics werd als zo vaak de kleine Isaiah Thomas. De guard kwam tot 31 punten, waaronder een driepunter en twee gemaakte vrije worpen in de laatste minuut.

LeBron James moest toch weer veertig minuten aan de bak. Hij kwam tot 28 punten, 13 rebounds en 10 assists. Kyrie Irving scoorde ook 28 punten.

Celtics - Cavaliers. Bron: YouTube.

De New Orleans Pelicans wisten voor het eerst sinds het aantrekken van DeMarcus Cousins weer eens te winnen. Ironisch genoeg gebeurde dit zonder Cousins, die de vorige wedstrijd zijn achttiende technische fout van het seizoen kreeg en een wedstrijd werd geschorst. In eigen huis wonnen de Pelicans met 109-86 van de Detroit Pistons.

Anthony Davis, meest waardevolle speler van de All Star Game, was goed voor 33 punten en 14 rebounds. JRue Holiday voegde 22 punten toe. De Pelicans misten maar één van de 23 vrije worpen die ze mochten schieten.

Dit staat in schril contrast met de prestatie van de Pistons. Andre Drummond, een historisch slechte vrije worp schutter, schoot slechts één van zijn tien pogingen raak. Als team misten de Pistons veertien van hun zeventien vrije worpen. Als verdediging kunnen de Pistons aanvoeren dat ze avond ervoor een zware wedstrijd na verlenging in Portland hadden gewonnen.

De San Antonio Spurs blijven de Golden State Warriors in het vizier houden. De vijfvoudig kampioen moest wel tot het uiterste gaan voor de overwinning op de Indiana Pacers. Twee seconden voor tijd besliste Kawhi Leonard de wedstrijd, 100-99. Leonard eindigde met 31 punten, 10 rebounds en 3 steals. Leonard speelt vrij onopvallend een seizoen dat zonder meer MVP-waardig is.

In de subtop van de Eastern Conference wonnen de Washington Wizards in Toronto van de Raptors, 96-105. Voor de tweede wedstrijd op rij was het nieuwkomer Bojan Bogdanovic die voor vuurwerk zorgde. De Kroatische schutter kwam van de bank, miste maar drie schoten en eindigde met 27 punten.

De Washington Wizards maakten na de wedstrijd bekend dat ze ook Brandon Jennings hebben vastgelegd voor de rest van het seizoen. De guard werd eerder deze week door de New York Knicks op straat gezet. De guard wilde meer speeltijd en/of voor een titelkandidaat spelen, de Knicks waren ontevreden met Jennings onwil om de triangle offense van Phil Jackson te spelen.


Uitslagen

Orlando Magic – New York Knicks 90-101
Toronto Raptors – Washington Wizards 96-105
Atlanta Hawks – Dallas Mavericks 100-95
Miami Heat – Philadelphia 76ers 125-98
Milwaukee Bucks – Denver Nuggets 98-110
New Orleans Pelicans – Detroit Pistons 109-86
Boston Celtics – Cleveland Cavaliers 103-99
San Antonio Spurs – Indiana Pacers 100-99
Utah Jazz – Minnesota Timberwolves 80-107
Los Angeles Clippers – Houston Rockets 103-122

Eastern Conference

Cleveland Cavaliers 41-18
Boston Celtics 39-22
Washington Wizards 36-23
Toronto Raptors 36-25
Atlanta Hawks 34-26
Indiana Pacers 31-30
Chicago Bulls 30-30
Detroit Pistons 29-32
Miami Heat 28-33
Milwaukee Bucks 26-33
Charlotte Hornets 26-34
New York Knicks 25-36
Philadelphia 76ers 22-38
Orlando Magic 22-39
Brooklyn Nets 10-49

Western Conference

Golden State Warriors 50-10
San Antonio Spurs 46-13
Houston Rockets 43-19
Utah Jazz 37-24
Los Angeles Clippers 36-24
Memphis Grizzlies 36-25
Oklahoma City Thunder 35-25
Denver Nuggets 28-33
Sacramento Kings 25-36
Minnesota Timberwolves 25-36
Portland Trail Blazers 24-35
Dallas Mavericks 24-36
New Orleans Pelicans 24-37
Los Angeles Lakers 19-42
Phoenix Suns 18-42

Meer problemen voor Team Sky over mysterieus pakketje

Het wordt er allemaal niet beter op voor het Britse wielerteam Sky. Al tijden wordt onderzoek gedaan naar een mysterieus pakketje, wat in 2011 tijdens het Criterium du Dauphiné bezorgd werd aan Bradley Wiggins. 

Simon Cope, ex-renner en coach bij Sky, bracht een pakketje van Groot-Brittannië naar Frankrijk, maar over de inhoud bestaat veel onduidelijkheid. Dave Brailsford, de teambaas van Sky, vertelde in december tegenover een parlementaire commissie dat het geneesmiddel fluimucil in het pakketje zat. Dat leverde alleen maar meer vragen op, aangezien fluimucil op enkele honderden meters van het teamhotel in Frankrijk probleemloos voor een euro of acht gekocht had kunnen worden.

Teamarts Richard Freeman ontving het pakketje in Frankrijk en claimde tijdens het onderzoek de enige te zijn die wist wat de inhoud was. "Dat is vreemd", aldus Nicole Sapstead, hoofd van het Britse antidopingagentschap, tegenover de parlementaire commissie. "Juist van een professioneel team als Sky zou je verwachten dat ze alle gegevens beschikbaar hebben die nodig zijn om beschuldigingen van dopinggebruik te weerleggen."

Het volgende hoofdstuk in het verhaal draait weer om dokter Freeman en wel om een laptop van de beste man. Daar stonden de gegevens op waarmee hij kon bewijzen dat er inderdaad gewoon fluimucil in het pakketje zat. 'Stonden', want uiteraard zijn die gegevens niet meer beschikbaar. Freeman's laptop werd gestolen tijdens een vakantie in Griekenland in 2014. Nou lijkt het logisch dat dergelijke cruciale informatie naar een centrale database van een team als Sky overgebracht wordt, en dat was ook de bedoeling. Dat heeft Freeman om onduidelijke redenen echter niet gedaan en dus kan de beschuldiging dat Wiggins een pakketje doping kreeg niet weerlegd worden. 

Nep-bv's frauderen met ziekteverzuim

Verzekeraars zijn alert op fraude met ziekteverzuim. Afgelopen jaar verdubbelde het aantal onderzoeken naar nep-bv'tjes met niet-bestaand personeel dat eerst een forse loonsverhoging krijgt en zich vervolgens ziek meldt, waarna de verzekering wordt aangesproken.

Dat blijkt uit gegevens die het Verbond van Verzekeraars donderdag naar buiten bracht. Bij deze fraude gaat het om grote bedragen die kunnen oplopen tot 100.000 euro of meer. Er worden ongeveer veertig zaken bekeken. Deze zomer wordt duidelijk hoeveel onderzoeken naar vermoedelijke fraude zijn afgerond en hoeveel geld daarmee is gemoeid.

Nep-bv's frauderen met ziekteverzuim
Nep-bv's frauderen met ziekteverzuim (Foto: ANP)

Duizenden liters water op circuit Barcelona voor testdag vier

Op het circuit van Barcelona is het donderdag tijd voor de vierde testdag van het Formule 1-seizoen en de laatste van de eerste testweek. Dit keer is het tijd om de regenbanden te testen en om dat goed te doen heb je één ingrediënt nodig: regen. Of ja, bij gebrek aan regen telt gewoon water natuurlijk ook. 

Het Spaanse circuit wordt daarom drijfnat gemaakt door grote tankauto's. Woensdagavond hebben ze hun eerste rondje al gereden, waarbij zo'n zeventigduizend liter water over het circuit uitgespoten werd. Donderdagochtend gingen ze om 07.00 uur de baan weer op voor nog eens twee extra ronden, waarbij ruim honderddertigduizend liter water verspreid werd. 

De testdag is zo begonnen met een zeiknat circuit en dus kunnen de regenbanden goed getest worden. Of de tankauto's in de lunchpauze, vanaf 13.00 uur, nog eens de baan op zullen gaan is nog niet bekend.

Wietwet. Goed idee?

Vorige week is in de Tweede Kamer de door D66 ingediende wietwet aangenomen, die een einde moet maken aan de vreemde constructie waarbij een coffeeshop wel mag verkopen, maar niet mag inkopen. Niet alleen de voordeur, maar ook de achterdeur wordt dan gedoogd.

De inkoop van cannabis door coffeeshops moet door de wet worden gereguleerd, onder een aantal strenge voorwaarden. Een coffeeshop moet een vergunning aanvragen bij de gemeente, die de aanvraag beoordeelt en daarna vaststelt hoeveel voorraad de verkoper mag aanhouden. De wiet mag alleen worden aangeleverd door telers die door de overheid zijn goedgekeurd. Alles moet per 5 gram worden verpakt en voorzien zijn van een ingrediëntendeclaratie.

Wat vind jij van deze wet? Goed idee of niet?

T-Mobile Nederland trekt meer klanten

T-Mobile heeft het aantal klanten in Nederland in 2016 zien toenemen. Er kwamen 183.000 mobiele abonnementen bij. Daarvoor betaalde het bedrijf wel een stevige prijs, want de omzet en de winst gingen door de felle concurrentie op de telecommarkt omlaag.

T-Mobile rapporteerde donderdag een jaaromzet van 1,33 miljard euro, 4,5 procent minder dan een jaar eerder. Het bedrijfsresultaat ging met ruim 28 procent omlaag. Dat komt door 'agressieve' investeringen in marketing en in het netwerk. Concrete winstcijfers vermeldde het Nederlandse dochterbedrijf van Deutsche Telekom niet.

De tweede jaarhelft verliep volgens topman Søren Abildgaard "zichtbaar beter"dan de eerste. In het vierde kwartaal vertaalde het groeiende aantal mobiele gebruikers zich in een toename van de opbrengsten, met 4,7 procent naar 356 miljoen euro.

T-Mobile Nederland trekt meer klanten
T-Mobile Nederland trekt meer klanten (Foto: ANP)

PSA neemt Opel over

PSA Peugeot Citroën hoopt binnen enkele dagen de overname van Opel wereldkundig te kunnen maken. Een akkoord daarover met de huidige eigenaar General Motors is volgens ingewijden dichterbij gekomen.

De verschillen tussen vraag en aanbod over onder meer pensioenverplichtingen zouden niet groot meer zijn. Een akkoord wordt mogelijk al maandag, tijdens de autobeurs van Genève bekendgemaakt. Woordvoerders van beide partijen wilden niet reageren.

Vorige maand werd bekend dat Peugeot in gesprek is met GM over een mogelijke verkoop van diens Europese tak. Daardoor kan de op een na grootste autofabrikant van Europa - na Volkswagen - ontstaan. De Fransen zouden bereid zijn circa 1,9 miljard euro neer te tellen voor Opel, die onder de vlag van PSA wel zelfstandig kan blijven opereren.

Update 6 februari 07:45 uur:
De NOS meldt dat de overname van Opel door PSA Peugeot Citroën rond is. De Fransen betalen 2,2 miljard voor de overname.

'PSA nadert akkoord over overname Opel'
'PSA nadert akkoord over overname Opel' (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: code geel voor wind

Niet te droog, niet te nat, dan vult maart een duchtig vat.

Goeiemorgen!

De afgelopen avond en nacht heeft het aardig geregend en dat zet zich vanmorgen voort. Bewolkt en regenachtig dus, maar in de loop van de middag wordt het vanuit het westen droog en de zon zou zelfs door kunnen breken.

Vanmorgen is er nog kans op windstoten, maar als de regen wegtrekt moet dat ook over zijn. Het KNMI heeft voor grote delen van het land een code geel afgegeven vanwege de windstoten. De NS heeft besloten de IC Direct tussen Rotterdam en Breda uit de dienstregeling te halen vanwege de wind. 

De komende dagen blijft het weer hetzelfde. Herfstig, met van tijd tot tijd regen en buien en temperaturen rond de 10 graden.

 Zon op / onder / zonkracht  
Zon op: 07:21
Zon onder: 18:22
Zonkracht: 1 / 1

Nederland
 
Wikiweetjes van vandaag
1856 De vulkaan Awu op het Indonesische eiland Sangir barst uit en maakt 2.806 slachtoffers. De vulkaan blijf tot half maart as spugen.
1933 King Kong gaat in New York in première
1949 Kapitein James Gallagher voltooide de eerste non-stop vlucht rond de aarde.
1969 De supersonische Concorde maakt haar eerste vlucht.
1983 Philips en Sony presenteren een nieuw digitale informatiedrager: de compact disc.
1998 Natascha Kampusch wordt op 10-jarige leeftijd ontvoerd door Wolfgang Priklopil.

Fraaie zonsondergang in Apeldoorn (Foto: Disbatch)
Fraaie zonsondergang in Apeldoorn (Foto: Disbatch)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

'Gemeenten behandelen klachten slecht'

Veel gemeenten gaan slecht om met burgers die klagen over zorg, jeugdhulp en begeleiding naar werk. Dat blijkt uit onderzoek van de Nationale Ombudsman.

Volgens het rapport 'Terug aan tafel, samen de klacht oplossen' weten burgers niet waar ze moeten aankloppen met hun probleem, schuiven instanties moeilijke gevallen op elkaar af en is de wet- en regelgeving te ingewikkeld. Ook blijven vragen onbeantwoord, wordt de privacy geschonden, is er onvolledige en onjuiste informatie-verstrekking, laat de bejegening te wensen over en worden mensen van het kastje naar de muur gestuurd.

Sinds januari 2015 is de uitvoering van de zorg, jeugdhulp en de begeleiding naar werk van het Rijk overgegaan naar gemeenten. Sinds die tijd ontving de ombudsman ruim 3100 klachten.

De ombudsman vindt dat de klachtenbehandeling op de leefwereld van de burger moet aansluiten, zonder allerlei juridische en ambtelijke drempels. Hij gaat met zijn bevindingen in gesprek met de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties.

'Gemeenten behandelen klachten slecht'
'Gemeenten behandelen klachten slecht' (Foto: ANP)

Overheid slecht beschermd tegen cybercrime

Nederlandse bedrijven en overheden zijn slecht beschermd tegen cyberaanvallen. De huidige maatregelen tegen cyberdreigingen volstaan niet meer. Dat blijkt uit het rapport 'Een nooit gelopen race' dat het Rathenau Instituut donderdag publiceert. Volgens de onderzoekers moet het versterken van cybersecurity in Nederland meer prioriteit krijgen.

Het instituut deed dit onderzoek op verzoek van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) en de AIVD.

Volgens Rathenau zijn de rijksoverheid en bedrijven met hoogwaardige technologie inmiddels structureel doelwit van digitale spionage-aanvallen. Het rapport maakt duidelijk dat Nederland, als een van de meest ICT-intensieve economieën ter wereld, een aantrekkelijk doelwit is voor cybercriminelen.

Ook steeds meer mkb-bedrijven worden slachtoffer van cybercriminaliteit, stellen de onderzoekers. De beveiliging van 'slimme' apparaten is vaak niet op orde waardoor ze kunnen worden gehackt en ingezet voor grootschalige DDoS-aanvallen.

Het Rathenau doet ook aanbevelingen. Zo zou er een onafhankelijk kenniscentrum voor mkb-bedrijven moeten komen. Vitale sectoren, zoals telecom, transport, drinkwater- en energievoorziening en ook de zorg, zouden een jaarlijkse hacktest moeten uitvoeren.

Toezichthouders zouden krachtiger moeten optreden tegen onveilige digitale producten, vindt het instituut.

Tot slot zou de overheid, die in Nederland circa dertig procent van de beveiligingsproducten en -diensten afneemt, een voorbeeldrol moeten vervullen.

Overheid slecht beschermd tegen cybercrime
Overheid slecht beschermd tegen cybercrime (Foto: ANP)

Bureau claimt geld voor OR-feesten politie

Evenementenorganisator De Jong Boekingen claimt dat de politie rekeningen van de omstreden feestjes van de Centrale Ondernemingsraad (COR) nog niet heeft betaald. Het gaat om een bedrag van circa 20.000 euro.

Advocaat Geert-Iem Roos van De Jong Boekingen heeft dat woensdagavond bevestigd naar aanleiding van berichtgeving door de NOS. Hij zei dat zijn cliënt een kort geding heeft aangespannen. Dat dient donderdag.

De COR van de Nationale Politie raakte vorig jaar in opspraak door forse uitgaven. Van het jaarlijkse budget van 1,6 miljoen euro van de COR werd een flink deel verbrast aan etentjes, feesten en partijen en het inhuren van bijvoorbeeld imagocoaches, bleek uit eerder onderzoek.

'Zwembad bevat 75 liter urine'

Wie af en toe een baantje trekt, zwemt niet alleen door water, maar ook door liters urine. Canadese wetenschappers hebben dat uitgerekend. Ze namen voor hun onderzoek 250 watermonsters uit 31 zwembaden en bubbelbaden.

Een van de onderzochte zwembaden bevatte 830.000 liter water. Dat is ongeveer de inhoud van een 25-meterbad. In al dat water zat 75 liter urine. Een zwembad dat half zo groot was, bevatte 30 liter urine.

Urine is zelf steriel en niet schadelijk. Maar het kan reageren met andere stoffen in het water. Urine en chloor kunnen samen bijvoorbeeld chloroform vormen.

De studie staat in het wetenschapsblad Environmental Science and Technology Letters. De onderzoekers zeggen niets over de kwaliteit van de onderzochte zwembaden en hoe representatief de uitkomsten zijn. Maar ze zeggen wel dat de cijfers laten zien dat het belangrijk is om de waterkwaliteit in de gaten te houden.

'Zwembad bevat 75 liter urine'
'Zwembad bevat 75 liter urine' (Foto: BuzzO)

Van Helsing hakt in 4K

Zoals gemeld komt hack ’n slash game Van Helsing ook naar PlayStation 4. The Incredible Adventures of Van Helsing: Extended Edition komt met alle DLC en extra korting voor PS Plus abonnees.  Speciaal voor PlayStation 4 Pro zijn er extra grafische opties.

Van Helsing op PS4

Natuurlijk is de game een beetje opgeleukt met mooiere effecten, beter geluid en efficiënt gebruik van de DualShock 4-controller. Hiermee kun je onder andere de lichtsterkte en het volume aanpassen. De pc-versie van The Incredible Adventures of Van Helsing had reeds controller-support, maar daar was niet iedereen even enthousiast over. De implementatie van de DualShock 4-controller  is dus een spannende stap voor de fans. De grafische pimp-mogelijkheden op de PlayStation 4 Pro zijn betere prestaties waarbij de game in full hd draait op 60fps, gebalanceerd in 2880x1620 op 50fps en kwaliteitsmodus met 4K gelockt op 30fps. 

Van Helsing staat klaar

D66-Statenlid: Wilders hoopt op aanslag

Het Limburge D66-Statenlid Hans van Wageningen denkt dat PVV-leider Geert Wilders hoopt op een aanslag in Nederland, kort voor de verkiezingen. Hij liet dat woensdag weten via Twitter.

"Hij hoopt op een aanslag vlak vóór de verkiezingen en dat hij op het Haagse pluche zit als de rook weer is opgetrokken", aldus Van Wageningen.

Het Statenlid reageerde op de nepfoto over D66-lijsttrekker Alexander Pechtold, die zogenaamd tussen radicale moslims stond. Volgens Van Wageningen volgen Wilders en anderen een strategie die "eerder door Hitler is gevolgd en nog niet zo lang geleden door de Servische leider Milosevic."

In een toelichting op zijn tweet zei Van Wageningen dat hij met zijn bericht wil waarschuwen voor radicalisering. 

D66-Statenlid: Wilders hoopt op aanslag
D66-Statenlid: Wilders hoopt op aanslag (Foto: ANP)

Mass Effect 2 gratis op Origin

Om je goed voor te breiden op de actie in Mass Effect Andromeda kunnen degenen die nog helemaal niet bekend zijn met het fenomeen Mass Effect dat nu gratis gaan ervaren. Electronic Arts geeft via Origin Mass Effect 2 gratis weg. Je hebt dus wel een gratis Origin-account nodig. Mass Effect 2 was al eerder gratis via Origin, dus als je 'm toen heb gemist dan is nu je kans. Klik hier voor je gratis game.

Gelderland schuift besluit Gelredome vooruit

De provincie Gelderland heeft woensdag geen besluit genomen over medewerking aan het plan van voetbalclub Vitesse om stadion Gelredome te kopen. Vitesse denkt dat te kunnen doen als de provincie een boetebeding van 11,3 miljoen euro op verkoop aan een betaaldvoetbalorganisatie laat vallen, maar Provinciale Staten vinden dat er op dit moment te veel onduidelijkheden zijn. Verantwoordelijk gedeputeerde Jan Markink zal snel met een voorstel over het plan van Vitesse komen, zei hij woensdag.

Gelderland wilde zeker stellen dat Gelredome, dat met fikse overheidssteun is gebouwd, een multifunctioneel gebouw zou blijven waar alle Gelderlanders van konden profiteren. Daarom werd een boete vastgesteld op verkoop aan een voetbalclub. Enkele Gelderse politieke partijen willen wel nadenken over het schrappen van die boete om Vitesse een kans te geven. De PVV stelde woensdag voor om de boete te verlagen naar 6,8 miljoen euro, maar over dat voorstel is niet gestemd.

Gelredome is nu eigendom van investeringsmaatschappij Spes Bona, die het gebouw wil verkopen. De exploitatie van Gelredome is ondergebracht bij de Exploitatiemaatschappij Gelredome (BVEG) samen met evenementenorganisator Live Nation. Deze partijen zijn niet van plan hun contract te verkopen aan Vitesse, lieten zij dinsdag weten. Vitesse zou dus mogelijk het gebouw kunnen kopen, maar is dan nog niet in staat om andere evenementen dan voetbalwedstrijden in Gelredome te laten plaatsvinden.

Het was woensdag niet duidelijk of Vitesse de koopplannen ook zonder het recht op exploitatie wil doorzetten. De provincie wil zo snel mogelijk met de eigenaar, de exploitant en de voetbalclub om de tafel, zodat er volgende maand verder gepraat kan worden.

Gelderland schuift besluit Gelredome vooruit
Gelderland schuift besluit Gelredome vooruit (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
review
Collection of Mana
special
Krezip over comeback: 'We moesten het nog allemaal kunnen en willen'
review
The Lion King (2019)
special
Opinie: Nintendo Switch Lite is een slechte deal
special
De Landmacht en FOK! schieten met scherp deel II
special
Dagje weg met DJMO #1 - Loosdrechtse Plassen
©FOK.nl e.a.