Meer problemen voor Team Sky over mysterieus pakketje

Het wordt er allemaal niet beter op voor het Britse wielerteam Sky. Al tijden wordt onderzoek gedaan naar een mysterieus pakketje, wat in 2011 tijdens het Criterium du Dauphiné bezorgd werd aan Bradley Wiggins. 

Simon Cope, ex-renner en coach bij Sky, bracht een pakketje van Groot-Brittannië naar Frankrijk, maar over de inhoud bestaat veel onduidelijkheid. Dave Brailsford, de teambaas van Sky, vertelde in december tegenover een parlementaire commissie dat het geneesmiddel fluimucil in het pakketje zat. Dat leverde alleen maar meer vragen op, aangezien fluimucil op enkele honderden meters van het teamhotel in Frankrijk probleemloos voor een euro of acht gekocht had kunnen worden.

Teamarts Richard Freeman ontving het pakketje in Frankrijk en claimde tijdens het onderzoek de enige te zijn die wist wat de inhoud was. "Dat is vreemd", aldus Nicole Sapstead, hoofd van het Britse antidopingagentschap, tegenover de parlementaire commissie. "Juist van een professioneel team als Sky zou je verwachten dat ze alle gegevens beschikbaar hebben die nodig zijn om beschuldigingen van dopinggebruik te weerleggen."

Het volgende hoofdstuk in het verhaal draait weer om dokter Freeman en wel om een laptop van de beste man. Daar stonden de gegevens op waarmee hij kon bewijzen dat er inderdaad gewoon fluimucil in het pakketje zat. 'Stonden', want uiteraard zijn die gegevens niet meer beschikbaar. Freeman's laptop werd gestolen tijdens een vakantie in Griekenland in 2014. Nou lijkt het logisch dat dergelijke cruciale informatie naar een centrale database van een team als Sky overgebracht wordt, en dat was ook de bedoeling. Dat heeft Freeman om onduidelijke redenen echter niet gedaan en dus kan de beschuldiging dat Wiggins een pakketje doping kreeg niet weerlegd worden.