FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 3 maart 2017

Bosz: "Ik vind het oprecht fijn voor Krul"

Ajax-trainer Peter Bosz zag Tim Krul donderdagavond een heldenrol vervullen bij AZ en dat gaf de trainer van de Amsterdammers een goed gevoel. De doelman van AZ stopte in de halve finale van de KNVB Beker tegen SC Cambuur de beslissende strafschop, waardoor de Alkmaarders zich plaatsten voor de finale.

"Ik vind het oprecht fijn voor Krul", vertelde Bosz op zijn wekelijkse perspraatje. "Ik heb hem direct na de wedstrijd een berichtje gestuurd. Dat vond hij ook leuk. Bij AZ heeft hij veel tegentreffers gekregen, maar Tim was donderdagavond niet alleen beslissend bij de laatste strafschop. Ik zag hem ook een mooie redding maken."

Krul speelde de eerste seizoenshelft op huurbasis voor Ajax, maar hij maakte zijn debuut in de hoofdmacht niet. "Hij kwam hier naartoe met de nodige verwachtingen, maar had pech dat André Onana het geweldig doet. Hij raakte daardoor op het tweede en misschien zelfs derde plan. Je probeert je in te leven in zo'n jongen, na zo'n blessure. Maar bij Ajax is het niet gelukt."

Buswaanzin in Duitse plaats Gotha

De gemeente Gotha in Duitsland heeft geblunderd met de aanbesteding van het busvervoer. Vandaar dat er op elke lijn nu 2 bussen van 2 maatschappijen achter elkaar aan rijden.

De reden voor deze waanzin is een geschil tussen de Regionale Vereniging van Transport (RVG) en busbedrijf Wolfgang Steinbrück. Het contract met Steinbrück is opgezegd maar liep nog door tot 2019 en dus blijft dit bedrijf stug doorrijden, alhoewel RCG met een goedkopere aanbieding het nieuwe contract heeft binnengesleept.

De belastingbetaler is overigens de dupe. Het is natuurlijk leuk dat er veel bussen rijden, maar het kost de gemeente 3 ton per maand. De gemeente is bezig om het probleem op te lossen en hoopt dit in april rond te hebben.

Nog steeds remproblemen voor Haas

Het Formule 1-team Haas heeft tijdens de eerste testweek in Barcelona bemoedigende dingen laten zien. Eén ding heeft het team gedurende de winter nog niet weten te tackelen en dat is remproblemen. Een euvel waardoor de auto's vorig jaar in het debuutjaar regelmatig uitvielen.

Teambaas Gunther Steiner is dan ook nog niet helemaal tevreden over de Brembo's. "De remmen zijn nog niet helemaal goed. Het grootste probleem is de inconsistentie. Soms hebben we een setje waar de coureurs erg tevreden over zijn en over het volgende zijn ze niet te spreken. We verliezen veel tijd omdat we ze moeten vervangen doordat de coureur er geen vertrouwen in heeft. In het volgende setje moet de coureur het vertrouwen weer krijgen. Daarom zijn we de problemen nog niet te boven. De remmen waren goed op dinsdag en donderdag, maar woensdag was het weer helemaal niks."

De problemen met de remmen zorgden ervoor dat Haas in Brazilië schijven van Carbone Industrie testte. Later dit jaar gaat het Amerikaanse team ze opnieuw testen, omdat eerst nieuwe schijven ontwikkeld moeten worden die geschikt zijn voor de huidige F1-bolides.

Bony: "Een krankzinnige situatie"

Wilfried Bony verkeert momenteel op een zijspoor bij Stoke City en dat zorgt voor veel frustratie bij de spits uit Ivoorkust, die gehuurd wordt van Manchester City.

Bony kwam dit seizoen tot pas elf wedstrijden voor Stoke, waarin hij twee keer scoorde, en zijn laatste wedstrijd dateert van 27 december. De afgelopen wedstrijden was er zelfs geen plek op de bank voor hem.

"Ik maak een hele gekke periode mee", vertelde Bony in gesprek met de BBC. "Het is meer dan moeilijk voor me. Als je hoort dat alles wel goed is en je niet speelt, dat is gewoon een krankzinnige situatie. Ik snap er niets van. Het is pijnlijk. Ik wil weten waarom ik geen kans krijg en daar probeer ik continu een verklaring voor te vinden. Ik wil weten wat ik kan doen, want dit is een bizarre situatie."

Bony kon in januari vanwege een clausule in zijn contract naar de Chinese Super League vertrekken. "Mijn agent vertelde dat er een aanbieding lag, maar ik weigerde. Mijn plan is om in Engeland meer te laten zien. Ik wil laten zien dat ik het nog kan."

Emms door het stof na opduiken jodenfilmpje

Rapper Emms van hiphopformatie broederliefde heeft flink spijt van de antisemitische uitlatingen die hij vorig jaar deed na de bekerwinst van Feyenoord. Dat heeft hij laten weten in een statement aan RTL Boulevard.

In een filmpje is te zien hoe Emms 'Hamas, Hamas, joden aan het gas' scandeert. De video dook donderdag op, juist op de dag dat hij en zijn bandmaten uitgeroepen waren tot ambassadeurs van de vrijheid.

"Ik heb heel erg spijt van de dingen die ik heb gezegd op dat moment", zo zegt Emms. "Ik heb bepaalde woorden gebruikt die vaker worden gebruikt onder de supporters van Feyenoord, wanneer ze hun tegenstander willen intimideren. Dit is geen excuus en dat besef ik ook, het kan niet door de beugel."

Comité
Het Nationaal Comité 4 en 5 mei was volgens de rapper niet op de hoogte van het bestaan van het filmpje. "We hebben daar nooit met elkaar over gesproken, omdat het iets is wat achter me ligt. Ik ervaar deze video als een afgesloten hoofdstuk en heb er destijds ook mijn excuses voor aangeboden", zegt hij.

Vice-voorzitter van het comité, Jaap Smit, zei in Boulevard dat Broederliefde aan kan blijven als ambassadeur, al zijn ze flink geschrokken. "Dat roepen en scanderen is natuurlijk erg ongepast maar uiteindelijk moeten we wel met elkaar tot de conclusie komen gaan we door ja of nee", aldus Smit. "En vooralsnog denken wij gezien de reacties van de jongelui zelf en het feit dat ze er zelf enorm van geschrokken zijn, dat het 5 mei gewoon doorgaat."

Emms door het stof na opduiken jodenfilmpje
Emms door het stof na opduiken jodenfilmpje (Foto: BuzzE)

Bacuna fors gestraft voor duw tegen assistent-scheidsrechter

Leandro Bacuna is door de Engelse voetbalbond voor zes wedstrijden geschorst. De speler van Aston Villa ging onlangs flink tekeer tegen de arbitrage.

In het competitieduel met Derby County was Bacuna het afgelopen weekend niet eens met een vlagsignaal van de assistent-scheidsrechter. De 25-jarige speler gaf de leidsman vervolgens een duwtje met zijn borst. Arbiter Andy Madley stuurde Bacuna meteen van het veld, waarna de speler een dag later weigerde zijn excuses te maken.

Aanvankelijk leek de oud-speler van FC Groningen een schorsing van drie duels te krijgen, maar na een zitting van een onafhankelijke commissie werd die straf verdubbeld. Zijn broer Juninho pakte bij Groningen onlangs trouwens twee keer rood in twee wedstrijden, al werd één daarvan geseponeerd.

Vorig seizoen degradeerde Aston Villa als nummer laatst uit de Premier League. Bacuna en zijn teamgenoten keren voorlopig nog niet terug, want op het tweede niveau staat de club uit Birmingham momenteel slechts op een vijftiende plaats.

Duitser loopt marathon Hamburg-Shanghai

Voor sommigen is de gang van de bank naar de koelkast al een opgave, voor de Duitse hardloper Kai Markus Xiong is alleen de maan te ver. Hij presenteerde vrijdag zijn definitieve plan voor een marathon van Hamburg naar Shanghai en zal grotendeels de zijderoute volgen. De 44-jarige atleet heeft zich ten doel gesteld de tocht van zeker 12.000 kilometer tussen beide partnersteden in 235 dagen te volbrengen.

Kai Markus start op 12 maart en rent van Duitsland via Polen, Wit-Rusland, Rusland, Kazachstan, Oezbekistan, Kirgizië naar de eindbestemming in China. Hij heeft zich voorgenomen per dag zeven tot tien uur te lopen en daarin tussen de 60 en 80 kilometer af te leggen. Na zeven tot negen etappes neemt hij een dag rust om de cultuur van de streek op te snuiven. De superatleet denkt onderweg dertig à veertig paar schoenen te verslijten. Hij wordt begeleid door een vriend in een Volkswagen, een kever uit 1984 die volgens de eigenaar ook maar blijft lopen.

Duitser loopt marathon Hamburg-Shanghai
Duitser loopt marathon Hamburg-Shanghai (Foto: BuzzO)

Inge de Bruijn naakt in Adam zkt. Eva

Voormalig zwemster Inge de Bruijn is een van de zes BN'ers die uit de kleren gaan in het datingprogramma Adam zkt. Eva VIPS. Dat werd vrijdagavond duidelijk in RTL Boulevard. Ook de namen van presentator en acteur Curt Fortin en realityster Kasia Dolkowska werden bekendgemaakt. Donderdag werd al duidelijk dat B-Brave-zanger Cassius Verbond, musicalster Chaira Borderslee en Sterretje uit Oh Oh Cherso meedoen.

Adam zkt. Eva VIPS is een spin-off van de datingshow waarin kandidaten bloot op een eiland op zoek gaan naar een partner. Op het eiland ontmoeten ze straks 'gewone' Nederlanders voor een eventuele date. Dennis Weening is de presentator van het programma.

Inge de Bruijn uit de kleren in Adam zkt. Eva
Inge de Bruijn uit de kleren in Adam zkt. Eva (Foto: BuzzE)

Auto's Force India mogelijk roze

De kans bestaat dat Force India dit seizoen met een geheel andere kleurstelling gaat rijden. Die zou dan wel enigszins opvallen, want het zou dan gaan om een voor een heel groot deel roze auto.

Het Duitse Auto Bild meldt dat Force India in gesprek is met het Oostenrijkse watertechnologiebedrijf BWT. Dat bedrijf is al langer actief als sponsor in de autosport en een van hun vaste eisen is dat de door hen gesponsorde auto's voornamelijk roze zijn. 

In het DTM hebben we bijvoorbeeld al enige tijd de felroze auto's van Lucas Auer en sinds vorig jaar Christian Vietoris rijden. Dit jaar rijdt het team van Mücke in de Formule 4 en de ADAC GT Masters in het roze rond. Als Force India met BWT in zee treedt zal vermoedelijk alles wat nu grijs en zilver is veranderen in lieftallig roze.

Roze auto's zijn geen alledaagse bezienswaardigheid in de Formule 1. In 1992 reed Damon Hill in een Brabham met een roze neus, in 1989 reed Onyx met een soort paarse auto met een klein roze streepje en de Kojima-Ford van 1977 was wit met roze.

Rijdt Sergio Perez binnenkort in een knalroze Force India? (Pro Shots/Action Images)
Rijdt Sergio Perez binnenkort in een knalroze Force India? (Pro Shots/Action Images)

Hellblade is in alfa-fase

Er zijn verse gameplaybeelden van Hellblade: Senua’s Sacrifice, de game van ontwikkelaar Ninja Theory over psychoses. Natuurlijk komt er ook genoeg geweld in de game naar voren, maar de achterliggende gedachtegang is ook erg interessant.

In bovenstaand developers diary wordt ons uitgelegd wat het idee is achter deze Viking-meid die vast ziet in wereld die alleen bestaat in haar eigen geest. Het is niet duidelijk dat je met het uitspelen van de game ook de psychose hebt overwonnen. Hellblade: Senua’s Sacrifice  komt dit jaar nog uit voor pc en PlayStation 4.

Horizon Zero Dawn deelt fankit uit

Voor iedereen die zijn liefde voor Horizon Zero Dawn wil uitdragen aan de wereld heeft Guerrilla Games een gratis fankit samengesteld. Hierin zitten wallpapers voor pc en smartphone, screenshots, logo’s, geluidjes, het openingsnummer Aloy’s Theme, concept art en grafische verfraaiingen voor Facebook en Twitter. De fankit kun je hier downloaden.

Horizon Zero Dawn - Bedankt

Bonevacia naar EK-finale op 400 meter, De Witte klaar

Liemarvin Bonevacia heeft zich op het Europees indoorkampioenschap in de atletiek geplaatst voor de finale van de 400 meter. In Belgrado was de Nederlander indrukwekkend sterk in de halve finales, waar hij al vroeg de leiding nam. In de slotmeters ging de Pool Rafal Omelko hem nog voorbij, maar met 47,21 gaat Bonevacia met de vijfde tijd naar de finale van zaterdagavond.

Bij de vrouwen was er geen Nederlands succes in de halve finales. Lisanne de Witte kwam er geen moment aan te pas in haar halve eindstrijd en eindigde er met 54,81 seconden als zesde en laatste. Madiea Ghafoor ging zelfs helemaal niet van start: na de series werd in overleg met de medische staf besloten dat het beter was om niet van start te gaan. 

Bonevacia op weg naar de finale (Bron: YouTube)

Moskeeënraad komt met islamitische stemwijzer

De Raad van Marokkaanse Moskeeën Nederland (RMMN) gaat partijprogramma's langs de 'islamitische meetlat' leggen. Een website moet voor de moslimgemeenschap in ons land inzichtelijk maken hoe partijen denken over belangrijke zaken zoals godsdienstvrijheid, zegt een woordvoerder vrijdag.

Het initiatief komt er op aandringen van moskeebesturen en bezorgde burgers. Zij hebben de RMMN gevraagd meer aandacht aan de verkiezingen te besteden. Het is de eerste keer volgens de woordvoerder dat zijn organisatie partijprogramma's op een dergelijke wijze gaat toetsen.

Ontwikkelingen in de samenleving zoals de polarisatie, maar ook de lage opkomst onder moslims is een drijfveer om de site (www.islamitischemeetlat.nl) te beginnen. Die moet rond 9 of 10 maart de lucht ingaan. "Het moet moslims op een vrij eenvoudige manier laten zien waarop ze kunnen stemmen."

De moskeeënclub heeft trouwens wel een foutje gemaakt, want ze hadden er beter aan gedaan om éérst de domeinnaam te registreren en die dan pas te communiceren via de media. Nu is het adres geclaimd door opiniesite The Post Online.

Partijprogramma's langs 'islamitische meetlat'
Partijprogramma's langs 'islamitische meetlat' (Foto: ANP)

Sylvana weigert PowNed bij presentatie boek

De politieke partij Artikel 1 heeft vrijdag geweigerd journalisten van PowNed toe te laten bij de presentatie van een boek van lijsttrekker Sylvana Simons.

"Volgens mijn definitie is PowNews geen pers", liet campagneleider Ian van der Kooye weten. Simons zelf voer ook uit. "Op het moment dat je mensen die in Amsterdam-Zuidoost wonen wegzet als wilde dieren in een dierentuin, ben je ook niet respectvol naar mij", verwees ze naar een eerder item van PowNews.

Simons presenteerde vrijdag haar boek met de titel Artikel 1 - Een nieuwe politiek van gelijkwaardigheid. Ze vertelt daarin wat haar beweegredenen waren om een eigen partij te beginnen. De partij streeft volgens Simons naar een gelijkwaardig bestaan voor ieder mens. Artikel 1 hoopt na de verkiezingen van 15 maart in de Tweede Kamer te komen.

Sylvana weigert PowNed bij presentatie boek
Sylvana weigert PowNed bij presentatie boek (Foto: BuzzE)

Haase onderuit in halve finales Dubai

Het sprookje van tennisser Robin Haase is voorbij. Na een week waarin hij zijn beste niveau in lange tijd liet zien haalde hij in Dubai de halve finales van het ATP-toernooi aldaar, maar daar bleef het bij. Wel was het de eerste keer in zijn carrière dat hij het op een ATP 500-toernooi tot de halve eindstrijd schopte.

Tegen de Spanjaard Fernando Verdasco ging Haase nog voortvarend van start. Hij nam vroeg een break voorsprong, maar nadat Verdasco beter in zijn spel kwam kon de Spanjaard de stand gelijk trekken en via de tiebreak de set winnen. 

In het tweede bedrijf kwam Haase wederom op voorsprong, maar de nodige pech zorgde ervoor dat de Spanjaard weer op gelijke hoogte kwam. Volgens Haase kwam dat onder meer door de natte lijnen, wat begeleid werd met een "This is bullshit!". Toch vocht hij zich alsnog naar de setwinst, maar in set drie was de koek op. Haase kwam er geen moment meer aan te pas en moest het hoofd definitief buigen voor Verdasco: 6-7 (5), 7-5, 1-6. 

Hordeloopster Visser naar EK-finale

Hordeloopster Nadine Visser heeft zich op het Europees kampioenschap indoor geplaatst voor de finale van de 60 meter horden. De 22-jarige Hoornse liep in de halve finales met 7,96 seconden naar de vijfde tijd. Dat was in haar serie goed voor de derde plek en dus een plek in de finale.

Sharona Bakker kwam na een zeer beroerde start tekort voor de eindstrijd en werd met 8,20 seconden uitgeschakeld. De finale wordt om 19.55 uur gelopen en zal live te zien zijn op Eurosport en de website en app van de NOS. De Wit-Russische Alina Talay en het Duitse duo Cindy Roleder en Pamela Dutkiewicz zijn daar de favorieten. 

Suárez: "Messi is de beste speler aller tijden"

Luis Suárez stelt dat zijn ploeggenoot bij FC Barcelona Lionel Messi de beste speler aller tijden is. Suárez verruilde in 2014 Liverpool voor Barcelona en sindsdien vormt hij samen met Messi en Neymar misschien wel de beste aanval in de wereld. Hij heeft geen twijfel wie de beste speler is.

"Messi is de beste speler aller tijden", vertelde Suárez tegen Onda Cero. "Hij is ook een grandioos mens die mij heel goed verwelkomde toen ik naar Barcelona kwam."

Suárez is nu ploeggenoot van Messi, maar dat had ook zo maar Cristiano Ronaldo in het Santiago Bernabeú kunnen zijn. "Er waren gesprekken met Real Madrid, moet toen Barcelona kwam, heb ik niet geaarzeld."

Messi (21 doelpunten) en Suárez (20 doelpunten) staan bovenaan op de topscorerslijst in La Liga. Barcelona heeft in de competitie één punt voorsprong op Real, maar de Madrilenen hebben een wedstrijd minder gespeeld.

Negende wereldtitel op rij Noorse langlaufploeg

De Noorse langlaufmannen hebben in het Finse Lahti voor de negende keer op rij de wereldtitel veroverd op de estafette. In de mannenestafette lopen de eerste twee atleten per team tien kilometer in klassieke stijl, gevolgd door de nummers drie en vier die tien kilometer in vrije stijl voor hun rekening nemen.

Al bij de eerste groep lopers werd de eerste grote schifting doorgevoerd: Didrik Tønseth uit Noorwegen koos samen met de Rus Andrey Larkov na zo'n zes kilometer het hazenpad en de twee zouden niet meer bijgehaald worden. Niklas Dyrhaug en Alexander Bessmertnykh hielden de leidende positie in stand, waarna Martin Johnsrud Sundby en Alexey Chervotkin het stokje overnamen voor Noorwegen en Rusland.

Sundby had vooraf gezegd dertig seconden voorsprong te willen pakken, maar dat leek aanvankelijk niet te lukken. In de laatste fase van hun tien kilometer bleek dat Chervotkin zich mogelijk toch niet goed genoeg voorbereid had: hij kwam één dag voor de wedstrijd pas met de nachttrein vanuit Rusland in Finland aan. Op pure wilskracht hield Chervotkin het verschil nog enigszins beperkt en met achttien seconden voorsprong gaf Sundby het stokje over aan slotloper Finn Haagen Krogh, die met de Rus Sergey Ustiugov zo mogelijk de beste langlaufer ter wereld achter zich aan kreeg.

Ustiugov begon snel en had de voorsprong al na een dikke kilometer gehalveerd, maar daar bleef het bij. Kilometer na kilometer had hij Krogh in het vizier, maar dichter dan een seconde of vijf kwam hij niet. Krogh kon zo naar het goud langlaufen, de negende keer op rij dat Noorwegen de estafette bij de mannen won. Ustiugov pakte het zilver voor Rusland.

Samenvatting van de estafette (Bron: YouTube)

De strijd om het brons werd ver achter de leiding uitgevochten, maar was wel erg spannend. Het ging met name tussen Duitsland, Zweden, Finland en Zwitserland, dat met Dario Cologna hun toplanglaufer weer in de gelederen had. In de laatste ronde viel de Finse slotloper Matti Heikkinen aan en alleen de Zweed Calle Halfvarsson kon volgen, hoewel de Zwitserse slotloper Curdin Perl ook nog aan kon sluiten.

In de laatste bocht ging het weer fout voor Finland, net als op de teamsprint. Heikkinen ging onderuit (6:20 in bovenstaande video) en was kansloos voor de medailles, waardoor Halfvarsson relatief op het gemak naar het brons kon. Dat deed hij nog bijna te rustig, want Perl drukte zijn ski nog naast de Zweed en kwam 0,2 seconden tekort voor het brons.  

Wouter Bos prijst Wilders' vertolking boosheid

Wouter Bos vindt dat Geert Wilders het brede ongenoegen in Nederland "uitstekend" vertolkt. De PVV-voorman voelt "feilloos" aan waar de boosheid zit, zegt de oud-PvdA-leider tegen de Belgische zakenkrant De Tijd. Links heeft volgens hem te laat beseft dat het vaak verkeerd loopt met migratie en integratie.

"Succesvolle politiek begint vandaag bij empathie", aldus Bos. De middenklasse is "ontzettend veel houvast kwijt". Linkse politici hebben geen goed antwoord op de onvrede, mede omdat ze altijd "verschrikkelijk georiënteerd" zijn op beleid, stelt de oud-politicus. Wilders weet volgens hem precies hoe het systeem werkt en "heeft de media aan een touwtje met een uitgekiende strategie".

"Als linkse partijen voor vrijhandel en tegen begrotingstekorten zijn, blijft er heel weinig over om je te onderscheiden van rechtse partijen. Daar betaal je electoraal een prijs voor", zo verwijst de sociaaldemocraat naar de slechte peilingen voor de PvdA.

Wouter Bos prijst Wilders' vertolking boosheid
Wouter Bos prijst Wilders' vertolking boosheid (Foto: ANP)

Man verkracht en doodt 21 katten

In de Californische stad San Jose moet binnenkort een behoorlijk ziek figuur voor de rechter verschijnen. Robert Roy Farmer heeft namelijk maar liefst 21 katten verkracht. Om te voorkomen dat deze uit de school zouden klappen, draaide de 25-jarige perverseling de poesjes de nek om.

De beste man liep in oktober 2015 al tegen de lamp. Hij lag namelijk te slapen in zijn auto. Naast hem lag een dood kattenlijkje.

Farmer werd hierop direct in de boeien geslagen. Sinds die tijd verblijft hij in het Elmwood Correctional Facility in Milpitas, in afwachting van zijn proces.

De ransaap heeft eind vorig jaar een volledige bekentenis afgelegd. Ontkennen had ook geen zin meer, want op alle poesjes werd Farmers DNA aangetroffen. Op 7 april mag hij dan eindelijk bij de rechter op het matje komen.

FarmerDe kattenliefhebber in kwestie (foto: Santa Clara County Superior Court )

Europarlementariër: 'Vrouwen zijn dom, klein en moeten minder verdienen'

De Poolse Europarlementariër Janusz Korwin-Mikke heeft zich weer eens in de nesten gewerkt. Tijdens een debat ging de 74-jarige conservatieve politicus, in het parlement namens zijn eigen partij Korwin, flink tekeer over vrouwen.

"Weet je op welke positie de beste vrouwen, de beste meisjes, eindigden in de Poolse Olympiade voor theoretische natuurkunde? Ik wel: achthonderdste. Weet je hoeveel vrouwen er bij de beste honderd schakers ter wereld staan? Ik wel, nul", zo begon hij zijn betoog al enigszins opvallend.

Er is echter een logische verklaring voor het gebrek van vrouwen in de top van schaakwereld en in de top van de Poolse natuurkundige wereld. Vergeleken met mannen zijn ze immers gewoon dom. Althans, zo gaan de gedachtenkronkels in Korwin-Mikke's hoofd. "Natuurlijk moeten vrouwen minder verdienen dan mannen! Ze zijn zwakker, ze zijn kleiner en ze zijn minder intelligent! Ze moeten simpelweg minder verdienen en zo is het", besloot hij. 

Parlementsvoorzitter Antonio Tajani heeft laten weten een onderzoek in te stellen naar de uitlatingen van de Pool. Volgens de regels van het parlement moet men zich in elk geval respectvol gedragen. Korwin-Mikke is daar overigens sowieso niet echt fan van: vorig jaar noemde hij jonge werklozen nog 'de negers van Europa' en het jaar daarvoor stond hij in het parlement Adolf Hitler uitgebreid te begroeten. 

Korwin-Mikke's tirade (Bron: YouTube)

Bewaren

Schansspringer Kraft na prachtige strijd weer wereldkampioen

Schansspringer Stefan Kraft heeft op het wereldkampioenschap in het Finse Lahti zijn tweede gouden medaille gepakt. De 23-jarige Oostenrijker veroverde na de titel op de kleine schans ook het goud op de grote schans.

Na de eerste ronde was duidelijk dat het een bijzonder spannende strijd zou worden om de medailles. Kraft ging aan de leiding, maar hij had slechts 0,9 punten voorsprong op de Duitser Andreas Wellinger. De Noor Andreas Stjernen stond op plek drie, terwijl ook de Polen Kamil Stoch en Dawid Kubacki nog alle kans op zelfs goud hadden. Hun landgenoot Piotr Zyla stond ook nog binnen bereik, net als Peter Prevc uit Slovenië.

Prevc liet geen fantastische tweede sprong zien en viel weg uit de strijd, maar Zyla vloog met 131 meter verder dan wie dan ook. Hij zag zijn twee landgenoten zich stukbijten op zijn score en nadat Stjernen het ook niet haalde was de medaille binnen. Wellinger nam vervolgens de leiding over, waarna Kraft het af moest maken. De Oostenrijker hield zijn hoofd uiterst koel, liet een prachtige sprong zien en greep de wereldtitel. Wellinger moest net als op de kleine schans genoegen nemen met zilver, dit keer voor Zyla. 

Jane Fonda verkracht en misbruikt

Jane Fonda heeft in een interview met Brie Larson voor The Edit schokkende onthullingen gedaan. De 79-jarige actrice zegt dat ze als kind is misbruikt en later in haar leven is verkracht. Ook is ze eens ontslagen omdat ze weigerde met haar baas naar bed te gaan.

"Ik ken meiden die zijn verkracht, maar zelf niet eens doorhadden dat het om een verkrachting ging. Ze denken dat ze op een andere manier nee hadden moet zeggen of iets dergelijks." Volgens Fonda komt het door de patriarchale manier waarop veel vrouwen en meiden worden opgevoed. De actrice vindt het dan ook haar grootste prestatie dat ze er met de inzet voor vrouwenrechten toe heeft bijgedragen dat bij een hoop vrouwen 'de oogkleppen zijn afgegaan'.

Ook met ongelijkheid tussen mannen en vrouwen op de werkvloer wil Fonda korte metten maken. ,,Voor mij is het altijd vanzelfsprekend geweest dat mijn mannelijke collega's een beter salaris hadden. Ik ben zo ontzettend blij dat daar eindelijk verandering in begint te komen en dat er ook mensen zijn die oprecht kwaad worden om deze ongelijkheid."

Jane Fonda verkracht en misbruikt
Jane Fonda verkracht en misbruikt (Foto: BuzzE)

Hordeloopster Visser maakt grote indruk op EK indoor

Op het Europees kampioenschap indooratletiek in Belgrado heeft hordeloopster Nadine Visser grote indruk gemaakt in de series van de 60 meter horden. In haar serie werd maar liefst drie keer vals gestart, wat tot vier diskwalificaties leidde.

Toch hield Visser haar hoofd koel en snelde ze naar een nieuw persoonlijk record van 7,92 seconden. Daarmee is ze de snelste Nederlandse sinds maart 1989, toen Marjan Olyslager met 7,89 het Nederlands record liep. Met 8,13 seconden en een tweede plek achter Cindy Roleder deed ook Sharona Bakker het uitstekend.

Beide dames komen vanaf 16.30 uur in actie in de halve finales, waarna om 19.55 uur de finale gelopen wordt. Eurosport zal er wederom live bij zijn. 

Op de 3000 meter waren er geen problemen voor Maureen Koster. De Nederlandse snelde in 8:57,52 minuten naar de winst in haar serie en dus een plekje in de finale. Die wordt zondagmiddag gelopen. 

El Ahmadi: "Ajax liet het vorig jaar ook liggen"

Feyenoord is op koers om zich voor het eerst sinds 1999 te kronen tot kampioen van Nederland, maar Karim El Ahmadi wil nog niet te veel op de zaken vooruit lopen.

Feyenoord heeft na 24 wedstrijden vijf punten voorsprong op nummer twee Ajax en na de 2-1 zege op PSV is de voorsprong op de Eindhovenaren elf punten. El Ahmadi stelt tegen het Algemeen Dagblad dat de selectie van de Rotterdammers volledig gelooft in de titel. "We zijn rustig en dat moet zo blijven."

"Vanzelfsprekend was de winst tegen PSV heel belangrijk. Maar we weten dat er vijf of zes wedstrijden voor het einde andere dingen gaan meespelen. Zo werkt dat in de strijd om de landstitel. Ajax liet het vorig jaar ook liggen bij De Graafschap."

"We hebben veel ervaren spelers in deze selectie, iedereen is enorm gefocust. Dat moet ook, want we willen weer iets vieren. Dat gevoel op dat bordes, dat heeft na de bekerwinst iets losgemaakt, hoor. Dat is onbeschrijflijk mooi.''

Kupers overtuigend naar halve finales 800 meter, ook Verstegen door

Thijmen Kupers heeft zich op het EK indooratletiek in Belgrado overtuigend geplaatst voor de halve finales van de 800 meter. De Nederlander werd in 1:47,21 minuten tweede in zijn serie, achter de Zweed Andreas Kramer. Dat was genoeg om zich voor de halve eindstrijd te plaatsen.

Bij de dames maakte Sanne Verstegen iets minder indruk, maar ook zij mag in de halve finales in actie komen. Achter Selina Büchel, een van de favorieten voor goud, en Esther Guerrero liep Verstegen in 2:03,55 naar de derde plek. Als een van de tijdsnelsten mag ze zich op gaan maken voor de halve finales. Die staan zaterdag vanaf 19.00 uur op het programma en worden live op Eurosport uitgezonden. 

Voor kogelstootster Melissa Boekelman zit het EK er na één ochtend weer op. Met 17,19 meter kwam ze niet in de buurt van de kwalificatie-eis van 17,70 meter en ook een klassering in de top-8 zat er geen moment in. Opvallend was dat ook de Turkse Emel Dereli het niet haalde, nadat ze vorig jaar op het EK in Amsterdam nog brons pakte. 

Bolivia dient klacht in bij Franse ambassade om Ghost Recon Wildlands

De emoties lopen hoog op vlak voor de release van Ghost Recon Wildlands, want zelfs de relaties tussen Frankrijk en Bolivia hebben een deukje opgelopen. Bolivia heeft namelijk een officiële klacht ingediend bij de Franse ambassade over hoe het land is neergezet in Ghost Recon Wildlands. Bolivia wordt in de nabije toekomst bestuurd door het Santa Blanca drugkartel in Ghost Recon Wildlands.

Volgens een bericht van Reuters heeft Bolivia de Franse overheid opgeroepen om in te grijpen, en dreigt het jurdische stappen te ondernemen wanneer het land geen bevredigend antwoord krijgt. "We zijn bereid juridische stappen te ondernemen, maar we willen het eerst proberen om het via de diplomatieke manier op te lossen" aldus Carlos Romero, de Boliviaanse minister van binnenlandse zaken.

De Franse overheid heeft nog niet gereageerd, maar publisher Ubisoft sloeg al een verzoenende toon aan. "Ghost Recon Wildlands is een fictief werk, net zoals een film of een TV-serie. Net zoals elke Tom Clancy-game speelt de game zich af in een modern universum dat geïnspireerd is door de realiteit, maar waarbij de locaties, karakters en verhalen alleen gemaakt zijn voor entertainment" schrijft Ubisoft. "Bolivia was gekozen vanwege haar adembenemende landschappen en rijke cultuur. Hoewel de game een andere realiteit aanhoudt dan hoe Bolivia daadwerkelijk is, hopen we dat de game de mooie topografie van het land goed representeert, en dat spelers het leuk vinden deze wereld te ontdekken."

Ghost Recon Wildlands komt op 7 maar uit voor pc, PlayStation 4 en Xbox One.

Ghostreconwildlands
Bolivia dient klacht in bij Franse ambassade om Ghost Recon Wildlands

Instroom asielzoekers fors lager

De instroom van asielzoekers is in januari van dit jaar met 30 procent afgenomen ten opzichte van december. In de eerste maand van dit jaar deden volgens cijfers van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) bijna 2700 mensen een aanvraag, tegen bijna 3900 een maand eerder.

Het gaat in de cijfers om de totale instroom, dus zowel om eerste asielaanvragen, herhaalde aanvragen en nareizigers. Laatstgenoemde categorie daalde het scherpst, met bijna de helft. Nareizigers zijn gezinsleden van vluchtelingen die al te horen hebben gekregen dat ze hier mogen blijven. Van deze groep komt 70 procent uit het door oorlog verscheurde Syrië.

Een duidelijke verklaring heeft de IND niet. "Vooralsnog is dit een incidentele daling over één maand en zijn er geen aanwijzingen dat deze daling zich over een langere periode zal voortzetten", aldus de dienst.

Vorig jaar werden in totaal 31.600 asielaanvragen ingediend. De piek was in 2015, toen bijna 59.000 mensen om opvang in Nederland vroegen.

Van alle asielzoekers in januari komt 39 procent uit Syrië. Eritreeërs volgen met 11 procent.

Instroom asielzoekers fors lager
Instroom asielzoekers fors lager (Foto: ANP)

De Witte, Ghafoor en Bonevacia naar halve finales 400 meter

Op de eerste ochtend van het Europees indoor atletiekkampioenschap, gehouden in Belgrado, hebben drie van de vijf Nederlanders zich geplaatst voor de halve finales van de 400 meter.

Bij de vrouwen opende Lisanne de Witte het bal. Achter Zuzana Hejnova bleef ze de Duitser Lara Hoffmann met 53,61 seconden nipt voor en werd ze tweede, wat automatische plaatsing betekende. Madiea Ghafoor werd door wat onhandig positioneren derde in haar heat achter Justyna Swiety en Olha Bibik, maar haar 53,85 was wel goed genoeg om als tijdsnelste door te mogen naar de halve eindstrijd.

Bij de mannen slaagde alleen Liemarvin Bonevacia erin zich voor de halve finales te plaatsen. Met 46,91 won hij zijn serie soeverein, waarna Tony van Diepen met 48,57 in zijn heat kansloos bleek. Terrence Agard leek op voorhand een goede kans te hebben, maar de Nederlander raakte in zijn serie geblesseerd en haalde de finish niet. 

De halve finales worden vanaf 17.45 uur gelopen en zijn live te zien op Eurosport. 

Valerio Zeno overvallen in San Francisco

Valerio Zeno is tijdens tv-opnames in San Francisco overvallen. De televisiepresentator van BNN maakte met zijn crew opnames aan de westkust van de Verenigde Staten voor zijn nieuwe programma Valerio 4Ever. Terwijl Valerio in zijn eentje in de auto zat, werd een raam aan de passagierszijde van de wagen ingeslagen en een camera ter waarde van 80.000 euro gestolen. Valerio doet op Twitter melding van het incident.

Een woordvoerster van BNN zegt dat niemand bij de overval gewond is geraakt. "Ze hadden net opnames gemaakt aan het strand. Valerio wachtte in de auto toen de anderen fietsen gingen huren voor een ander item. Op dat moment werd een ruit ingeslagen. De overvaller zag kans de camera uit de handen van Valerio te trekken en ervandoor te gaan", zegt de BNN-woordvoerster. "Valerio zag nog kans een foto te maken van het kenteken van de vluchtauto."

De crew heeft inmiddels een vervangende camera gehuurd en draait de verloren gegane opnames opnieuw. De eerste uitzending van Valerio 4Ever is 20 maart op NPO 3. In het programma onderzoekt Valerio hoe mensen zo oud mogelijk kunnen worden.

Valerio Zeno overvallen in San Francisco
Valerio Zeno overvallen in San Francisco (Foto: BuzzE)

Golden State Warriors pijnlijk onderuit zonder Kevin Durant

Twee dagen geleden verrekte Kevin Durant een kruisband in zijn knie. Zijn team, de Golden State Warriors, gaf aan dat hij een aantal weken zal moeten missen. Over een maand wordt bekeken of zijn knie genoeg hersteld is om weer te spelen. Afgelopen nacht speelden de Warriors de eerste wedstrijd zonder Durant in de line-up. Het resultaat zal de kampioen van 2015 lichte zorgen baren. In Chicago wonnen de Bulls met 94-87.

Op de plaats van Kevin Durant mocht rookie Patrick McCaw starten. De Warriors haalden oud-speler Matt Barnes terug in de selectie als wisselspeler op de positie van Durant.

De wedstrijd begon vrij voortvarend voor de Warriors. Na een kwart stond het 19-26, bij rust hadden de Warriors nog een 47-51 voorsprong. Het vizier van de Splash Brothers Klay Thompson en Stephen Curry stond niet op scherp, maar er was alle verwachting dat Golden State in de tweede helft een ruime voorsprong zou nemen op de tegenstander.

Het tegenovergestelde gebeurde echter. De productie van de Warriors stokte volledig, de schoten vielen niet en de Bulls scoorden wel door. In een bedroevend vierde kwart kwam Golden State niet verder dan veertien punten. De 87 punten die de ploeg wist te maken waren het laagste puntentotaal van het seizoen.

Bij Chicago werd Jimmy Butler met 22 punten topscorer. De jonge Bobby Portis startte als forward en maakte met 17 punten en 13 rebounds indruk.

Voor Golden State maakte Stephen Curry 23 punten. De tweevoudig MVP noteerde ook 5 assists en 5 steals. Er is echter één statistiek die Warriorsfans zorgen moet baren. Curry schoot slechts twee uit elf driepunters raak. Ploeggenoot Klay Thompson kwam niet verder dan één op elf. Afstandschoten zijn het belangrijkste wapen van de Warriors en in de laatste drie wedstrijden schoten de Splash Brothers samen slechts 11 op 64.

Stephen Curry passeerde met zijn tweede driepunter wel Kobe Bryant op de lijst met spelers die het meest van afstand hebben gescoord, maar een feestje zal daar niet om gevierd zijn.

De nederlaag van de Warriors zal met plezier zijn ontvangen in San Antonio, Houston, Oklahoma City, Memphis, Los Angeles en Cleveland. Als de blessure van Durant ernstiger blijkt te zijn dan de ploeg nu laat merken, dan is Golden State opeens een uiterst kwetsbare ploeg.

De Portland Trail Blazers en de Oklahoma City Thunder trakteerden de fans op een aanzienlijk vermakelijkere wedstrijd. Russell Westbrook en Damian Lillard schoten tegen elkaar op. De tweestrijd werd door Westbrook gewonnen, maar de Trail Blazers trokken met 114-109 aan het langste eind.

Lillard kwam tot 33 punten, vijf ploeggenoten haalden ook de dubbele cijfers. Onder hen was Jusuf Nurkic. De Bosnier was bij Denver overbodig geworden omdat Nikola Jokic, die op zijn positie speelt, een soort basketbalgod bleek te zijn. Nurkic trakteerde zijn nieuwe ploeg op 18 punten, 12 rebounds, 6 assists, 5 blocks en 2 steals.

Bij de Thunder kwam Russell Westbrook tot 45 punten. Een indrukwekkend totaal, maar er moet bij worden gezegd dat de guard slechts 12 van zijn 36(!) schoten maakte. In de laatste zes minuten schoot Westbrook twee op tien en werd de voorsprong van de Thunder uit handen gegeven.

Het hoogtepunt van de wedstrijd werd geleverd door Taj Gibson. In de laatste seconde van de eerste helft onderschepte hij de bal en gooide van eigen helft een ‘Hail Mary’ richting de basket. Het schot zal zeker het lijstje met top 10 plays aan het eind van het jaar halen.

Het wonderlijke schot van Taj Gibson. Bron: YouTube.


Uitslagen

Chicago Bulls – Golden State Warriors 94-87
Phoenix Suns – Charlotte Hornets 120-103
Portland Trail Blazers – Oklahoma City Thunder 114-109

Eastern Conference

Cleveland Cavaliers 41-18
Boston Celtics 39-22
Washington Wizards 36-23
Toronto Raptors 36-25
Atlanta Hawks 34-26
Indiana Pacers 31-30
Chicago Bulls 31-30
Detroit Pistons 29-32
Miami Heat 28-33
Milwaukee Bucks 26-33
Charlotte Hornets 26-35
New York Knicks 25-36
Philadelphia 76ers 22-38
Orlando Magic 22-39
Brooklyn Nets 10-49

Western Conference

Golden State Warriors 50-11
San Antonio Spurs 46-13
Houston Rockets 43-19
Utah Jazz 37-24
Los Angeles Clippers 36-24
Memphis Grizzlies 36-25
Oklahoma City Thunder 35-26
Denver Nuggets 28-33
Portland Trail Blazers 25-35
Sacramento Kings 25-36
Minnesota Timberwolves 25-36
Dallas Mavericks 24-36
New Orleans Pelicans 24-37
Los Angeles Lakers 19-42
Phoenix Suns 18-43

Blom pleit voor meer videoarbitrage

Scheidsrechter Kevin Blom heeft gepleit voor meer gebruik van doellijntechnologie en videoscheidsrechters in het voetbal. Hoewel wereldvoetbalbond FIFA op dit standpunt nog erg conservatief is, is het Nederlandse scheidsrechterskorps dit niet. Afgelopen zondag werd Bas Nijhuis in de topper Feyenoord - PSV geholpen door Hawkeye, terwijl Blom gisteren in het bekerduel tussen AZ en Cambuur hulp kreeg van de videoscheidsrechter.

AZ leek in blessuretijd van de tweede helft de finale van de KNVB beker bereikt te hebben dankzij een goal van Stijn Wuytens. Blom had echter niet goed kunnen zien dat AZ-aanvaller Levi Garcia vlak daarvoor Cambuur-doelman Leonard Nienhuis omver had gelopen. Videoscheidsrechter Dennis Higler bracht vanuit de controlekamer in Hilversum uitsluitsel: geen doelpunt. Uiteindelijk werd het een verlenging en won AZ alsnog via strafschoppen.

Blom: "Wij verifiëren elk doelpunt. Ik had al mijn twijfels of het duel vlak daarvoor tussen de keeper en de speler van AZ wel juist was. Dus ik vroeg aan de videoassistent wat daar was gebeurd. Hij was eigenlijk heel duidelijk: de AZ-speler duwt met twee handen de keeper naar beneden. Dus er is een duwfout gemaakt."

"Dit is de eerste keer in mijn carrière dat ik een beslissing moet herroepen. Dat is een bijzondere ervaring, kan ik je vertellen." Blom wil dan ook dat er haast gemaakt wordt met de verdere invoering via videoscheidsrechters. "Laat dit de toekomst zijn. Ik ben er heel erg blij mee dat de arbitrage op deze wijze wordt geholpen. Zo kun je in alle rust de juiste beslissing nemen."

Blom was gisteren voor de derde maal betrokken bij het experiment. Eerder dit seizoen zat hij als videoarbiter in een busje bij het duel PEC Zwolle-FC Utrecht, terwijl hij woensdag in het Replay Centrum zat bij Sparta-Vitesse. "Woensdag zat er niet veel in de wedstrijd, gisteren alles. Het voetbal heeft gewonnen." Hij hoopt dan ook dat wedstrijden in de Eredivisie snel ook gebruik kunnen maken van het systeem.

Blom pleit voor meer videoarbitrage (Foto: Pro Shots/Erwin Spek)
Blom pleit voor meer videoarbitrage (Foto: Pro Shots/Erwin Spek)

Voetballegende Kopa (85) overleden

De Franse voetballegende Raymond Kopa is vrijdag overleden. De winnaar van de Gouden Bal van 1958 is 85 jaar oud geworden. 

In zijn lange carrière speelde Kopa voor slechts drie clubs. In 1949 debuteerde hij voor Angers, wat hij twee jaar later inruilde voor Stade Reims. Bij die club groeide Kopa uit tot een ware legende. Met Reims verloor hij in 1956 de eerste Europa Cup 1-finale van Real Madrid en het volgende seizoen stond hij bij de Spaanse grootmacht op het veld.

Bij Real vormde Kopa een legendarische voorhoede: samen met onder meer Ferenc Puskas en Alfredo di Stefano leidde hij de club naar drie eindzeges in de Europa Cup 1, alvorens hij terugkeerde naar Reims. Daar was hij nog eens acht jaar lang van groot belang, wat de club onder meer nog twee Franse titels opleverde. In totaal speelde hij 541 clubwedstrijden, waarin Kopa 123 keer tot scoren kwam.

Voor Frankrijk speelde Kopa 45 interlands, met als hoogtepunt de halve finale van het WK van 1958. De aanvallende middenvelder was er van groot belang voor spits Just Fontaine, die zijn historische record van dertien treffers op één WK liet noteren. 

Wolf doodgereden op A28 in Drenthe

De wolf is nu officieel teruggekeerd in Nederland. Op de A28 bij het Drentse Veeningen – nabij Hoogeveen – is deze week namelijk een jonge wolf doodgereden.

Het arme dier is gevonden in de berm bij het Drentse dorp. De wolf is vanochtend binnengebracht bij de stichting Faunavisie Wildcare in het Groningste Westernieland. Daar bevestigen ze dat het hier inderdaad om een wolf gaat.

"Het is honderd procent een wolf. Het is een jongvolwassen mannetje", luidt de conclusie. Voor de zekerheid wordt het beestje nog naar de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit van Utrecht gebracht. "Daar wordt gekeken of het echt een wolf is", zegt Kim de Vries van de provincie Drenthe.

LB: Romy Monteiro gaat trouwen

Lekker belangrijk: Nieuws dat je niet wil missen!

Romy Monteiro gaat trouwen. De 24-jarige Bodyguard-actrice is in het bijzijn van haar moeder Antje ten huwelijk gevraagd door haar vriendDjango van Rijn, blijkt uit foto's op de website van Shownieuws.

Het management van Romy bevestigt de verloving van de musicalactrice en AVROTROS-presentatrice. Django van Rijn is marinier. Romy en Django zijn een jaar bij elkaar.

Romy Monteiro gaat trouwen
Romy Monteiro gaat trouwen (Foto: BuzzE)

'Hogere rente helpt hypotheekmarkt vooruit'

Het aantal aanvragen voor een nieuwe hypotheek is vorige maand verder opgelopen. Volgens een rondgang door het Hypotheken Data Netwerk (HDN) is dit onder meer te danken aan de rentestijgingen van enkele hypotheekaanbieders in de afgelopen weken.

In februari zijn ongeveer 30.600 unieke hypotheekvragen verzonden via HDN, dat vier op de vijf hypotheekaanvragen in Nederland registreert. Dat is zo'n 15 procent meer dan in januari en circa een vijfde meer dan in februari vorig jaar.

De hypotheekmarkt wordt al een tijd aangejaagd door de aanhoudende groei van de woningverkopen. Uit navraag bij enkele adviseurs bleek verder dat de recente verhogingen van de hypotheekrente vorige maand een rol speelden. Die waren voor mensen een reden om snel hun hypotheekaanvraag de deur uit te doen.

Daarbij constateerden de adviseurs een verschuiving in de rentevaste periode. "Steeds meer consumenten kiezen voor langere rentevaste perioden door de huidige lage rentestand", zo verklaart HDN-directeur Dorine van Basten in een toelichting.

'Hogere rente helpt hypotheekmarkt vooruit'
'Hogere rente helpt hypotheekmarkt vooruit' (Foto: ANP)

Geblesseerde Van Gerwen kan UK Open-titel niet verdedigen

Darter Michael van Gerwen zal dit weekeinde zijn titel op de UK Open niet kunnen verdedigen. De Nederlandse wereldkampioen heeft teveel last van een rugblessure en heeft zich teruggetrokken voor het toernooi dat vrijdag begint en tot en met zondag duurt.

Van Gerwen won het toernooi in Minehead de afgelopen twee jaar en had de eerste darter ooit kunnen worden die drie keer op rij won. De Nederlander is op het moment nog titelhouder in alle serieuze majors, maar daar komt zondag dus een einde aan. 

Eerder meldde Van Gerwen zich ook al af voor de Premier League van donderdag, waar hij tegen James Wade zou spelen. 

Tweetaktmotoren maken comeback in MXGP3

Op 12 mei dit jaar komt motorcross-game MXGP3 uit voor Xbox One, PlayStation 4 en pc. Ontwikkelaar Milestone heeft nu aangekondigd dat op veler verzoek de tweetaktmotoren terugkeren in het nieuwe deel.

MXGP3 zal in totaal tien verschillende tweetaktmotoren ter beschikking stellen om op te rijden in alle gamemodi. Ze moeten volgens de ontwikkelaar een ultiem gevoel van realisme en simulatie teweeg brengen.

Met de MXGP-games bedient Milestone een relatief klein publiek en hoewel hun games technisch niet altijd top-notch zijn is het bewonderenswaardig dat ze zich hard maken binnen de niche-markt van motorcross-games. Vanaf 12 mei kunnen we aan de slag met MXGP3.

Consumenten kochten voor 20 miljard online

Nederlandse consumenten hebben vorig jaar voor ruim 20 miljard euro aankopen gedaan bij webwinkels. Dat is een stijging van 23 procent ten opzichte van het jaar ervoor, zo blijkt uit de Thuiswinkel Markt Monitor in opdracht van Thuiswinkel.org.

Via internet werden vooral meer schoenen, lifestyle-producten ("dingen die het leven aangenaam maken", aldus directeur Wijnand Jongen van Thuiswinkel.org), IT-apparatuur, eten en drogisterijartikelen besteld.

De bestedingen via internet zijn te verdelen in producten en diensten. Aan producten werd 11 miljard besteed, aan diensten (waaronder reizen en tickets voor evenementen) ruim 9 miljard.

Het lijkt erop dat de onlineaankopen niet per se ten koste gaan van wat mensen uitgeven in fysieke winkels. De omzet daar daalde nauwelijks (-1 procent).

Consumenten kochten voor 20 miljard online
Consumenten kochten voor 20 miljard online (Foto: ANP)

Waarde bitcoin overstijgt goudprijs

De enorme populariteit van de bitcoin heeft de virtuele munt de afgelopen dagen voor het eerst duurder gemaakt dan goud. De bitcoin is in trek door een enorme vraag uit China, en door verwachtingen over soepelere regelgeving in de Verenigde Staten.

De bitcoin was vrijdagochtend ongeveer 1275 dollar waard, terwijl 1228 dollar moest worden neergeteld voor een troy ounce goud (circa 31 gram). Donderdag bereikte de bitcoin met 1293 dollar zijn hoogste waarde ooit.

Dat de bitcoin goud voorbij is, is vooral een symbolische mijlpaal. De waarde van de doorgaans zeer volatiele bitcoin is dit jaar al meer dan een derde gestegen en ligt nu ruim driemaal hoger dan een jaar geleden, ondanks maatregelen van de Chinese overheid om te voorkomen dat kapitaal massaal het land uitstroomt. De bitcoin is populair onder Chinezen als middel om valutarestricties te omzeilen.

Waarde bitcoin overstijgt goudprijs
Waarde bitcoin overstijgt goudprijs (Foto: BuzzT)

Economische groei op hoogste peil sinds 2011

De economische groei in de eurolanden is vorige maand aangetrokken tot het hoogste peil in bijna zes jaar. Dat stelde onderzoeksbureau Markit vrijdag op basis van nieuwe schattingen.

De graadmeter voor de economische groei in de muntunie bereikte in februari het hoogste punt van de afgelopen zeventig maanden, vooral dankzij sterke verbeteringen in Duitsland en Frankrijk. Verder lag de groei in Spanje en Italië afgelopen maand op het hoogste punt in ruim een jaar.

De huidige ontwikkelingen wijzen op een groei van 0,6 procent in de eurozone in het eerste kwartaal, concludeerde Markit. Daarbij groeit de werkgelegenheid in het sterkste tempo van het afgelopen decennium.

Economische groei op hoogste peil sinds 2011
Economische groei op hoogste peil sinds 2011 (Foto: ANP)

De Hoop Scheffer: Europa, omarm Trump

Europa moet zo snel mogelijk toenadering zoeken tot de Amerikaanse president Donald Trump. Enkele opvallende aankopen van Amerikaans defensiemateriaal kunnen helpen om de relatie te verbeteren. Dat zegt Jaap de Hoop Scheffer, ex-NAVO-chef in een interview met het AD.

"Het allerbelangrijkste is natuurlijk dat we als Europese NAVO-landen weer gaan investeren in defensie", stelt De Hoop Scheffer. ,,We hebben jarenlang op de pof geleefd: terwijl we hier amper investeerden in defensie, mocht Amerika alle conflicten oplossen."

Volgens De Hoop Scheffer is het dan ook terecht dat Trump hier een punt van maakt. "We hebben totaal gefaald in het nakomen van onze verplichtingen. We kunnen niet bij Amerika blijven aankloppen als het weer ergens op de wereld misgaat."

De Hoop Scheffer pleit voor het verhogen van het defensiebudget binnen vijf jaar van nu 1,16 procent van het bruto binnenlands product tot 2 procent.

De Hoop Scheffer: Europa, omarm Trump
De Hoop Scheffer: Europa, omarm Trump (Foto: ANP)

Katy Perry heeft kort pittig kapsel na break-up

Katy Perry heeft donderdag een nieuw kapsel genomen. Ze heeft haar haar kort laten knippen en laten blonderen, waarmee ze volgens haar volgers opvallend veel lijkt op zangeres Miley Cyrus. Perry plaatste een aantal foto's en video's op Instagram en Snapchat van haar nieuwe kapsel en ze sprak op Twitter over haar break-up met acteur Orlando Bloom.

"Wat dacht je van een nieuwe manier van denken voor 2017", schreef de Chained to the Rhythm-zangeres. "Je kan nog steeds vrienden zijn en houden van je ex-partners! Niemand is een slachtoffer of een slechterik!", aldus Perry op Twitter over de relatie met Bloom.

Woensdag liet een woordvoerder van het stel weten dat de twee elkaar "respectvol en met liefde de ruimte geven". Volgens Us Weekly kwamen de twee met een verklaring om geruchten over een breuk voor te zijn. De twee hadden ruim een jaar een relatie.

Katy Perry neemt nieuw kapsel na break-up
Katy Perry heeft kort pittig kapsel na break-up (Foto: BuzzE)

Torres reageert: "Hopelijk snel weer terug"

Fernando Torres heeft donderdag in de wedstrijd van Atlético Madrid geen zware blessure opgelopen, maar de schrik zat er bij de Spanjaarden goed in.

In het uitduel bij Deportivo La Coruna kwam Torres helemaal verkeerd met zijn hoofd op de grond terecht, na een luchtduel met een tegenstander. Spelers van beide teams schoten gelijk te hulp. Sommigen van hen waren zelfs bijna in tranen.

Atlético Madrid liet twee punten liggen (1-1), maar daar maalde niemand om. "Het belangrijkste is dat Fernando oké is", reageerde Filipe Luis na afloop. Torres werd meteen naar het ziekenhuis gebracht, waar hij ter observatie een nachtje moest blijven.

Via het Twitter-account van zijn club heeft de Spaanse spits inmiddels gereageerd. "Bedankt aan iedereen die zich zorgen om me maakt en bedankt voor alle steunbetuigingen. Het was wel even schrikken. Hopelijk keer ik snel weer terug!"

PvdA: verplicht meer spaargeld bij aankoop huis

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) vindt het een goed idee als het maximale leenbedrag bij de aankoop van een huis nog verder omlaag gaat. Dat zei hij bij een bijeenkomst van de Rabobank.

Het kabinet heeft de hypotheeknorm in stappen verlaagd van 106% tot 100% volgend jaar. Waar eerst de overdrachtsbelasting kon worden meegefinancierd, is dat straks dus niet meer nodig. De verlaging van de hypotheeknorm was een van de reacties op de huizencrisis.

Maar volgens Dijsselbloem is 100% 'nog steeds vrij excentriek' (oftewel: hoog in vergelijking met andere landen). Voorzitter van de Centrale Bank Klaas Knot heeft al eens gezegd dat een norm van 90% een goed idee zou zijn. De minister wil geen percentage noemen, maar 'zit erg aan de kant van Knot'.

Hoewel de beslissing aan het volgende kabinet is, maakt de PvdA'er hiermee wel duidelijk dat hij graag ziet dat er veel meer spaargeld wordt ingelegd bij de aanschaf van een nieuw huis. Dat is voor starters soms lastig, en daarom moet er ook iets gebeuren aan het middensegment op de huurmarkt.

Verlaging van de hypotheeknorm staat overigens niet in het verkiezingsprogramma van de PvdA. Verdere verlaging van de hypotheekrenteaftrek trouwens óók niet.

Van der Staaij kraakt uitspraak Pechtold over levenseinde

SGP-lijsttrekker Kees van der Staaij heeft geschokt gereageerd op de uitspraak die Alexander Pechtold donderdag deed over een vrijwillig levenseinde. De D66-leider zei op een vraag van iemand in het publiek dat ook mensen jonger dan 75 wat hem betreft hulp moeten kunnen krijgen bij het beëindigen van hun leven.

"Verbijsterend nieuws", zegt Van der Staaij vrijdag op Twitter. "Dit ondermijnt alle inzet om het hoge aantal zelfmoorden in Nederland terug te dringen. Elk mensenleven is waardevol!"

Pechtold werd bij Nieuwsuur aangesproken door een 57-jarige man die een stervenswens zei te hebben. D66 kwam recentelijk met een wetsvoorstel om ouderen vanaf 75 jaar die hun leven als voltooid ervaren onder voorwaarden te helpen uit het leven te stappen.

De D66-lijsttrekker zei dat dat wat hem betreft ook voor jongere mensen bespreekbaar moet worden, maar voegde eraan toe dat de samenleving daar nu waarschijnlijk nog niet aan toe is. "We zullen het stapsgewijs moeten aanpakken."


Hudson's Bay zoekt 1800 nieuwe collega's

Hudson's Bay is naarstig op zoek naar personeel. De eerste winkels van de warenhuisketen in Nederland openen naar verwachting in het derde kwartaal van dit jaar hun deuren. Om die reden trapte het Canadese bedrijf vrijdag een omvangrijke wervingsactie voor collega's af.

Nog dit jaar zal Hudson's Bay tien winkels openen in Nederland. Dat zal gebeuren in Almere, Amsterdam, Breda, Den Bosch, Den Haag, Leiden, Maastricht, Rotterdam, Tilburg en Zwolle. Daarna staat de opening gepland van de warenhuizen in Amersfoort, Amstelveen, Enschede, Haarlem en Utrecht gepland. De eerste nieuwe collega's moeten vanaf 1 juli intern worden opgeleid.

De komst van Hudson's Bay naar Nederland zorgt volgens het bedrijf voor 2500 nieuwe retailbanen. Daarnaast rekent het bedrijf, dat zichzelf bestempelt als een van de snelst groeiende warenhuisketens in de wereld, op nog eens 2500 tijdelijke banen in de bouw.

Hudson's Bay zoekt 1800 nieuwe collega's
Hudson's Bay zoekt 1800 nieuwe collega's (Foto: ANP)

Bewaren

Bendsneyder opnieuw snel tijdens privétest in Jerez

Opnieuw is Bo Bendsneyder een van de snelsten gebleken tijdens een privétest op het circuit van Jerez de la Frontera. Dit hebben goed geïnformeerde bronnen aan Racesport.nl laten weten.

De Nederlandse KTM-coureur en zijn teamgenoot Niccolò Antonelli waren de afgelopen drie dagen samen met een groot aantal andere Moto2- en Moto3-teams op de Zuid-Spaanse baan te vinden. Hier werkten ze aan de afstelling van hun motor voordat volgende week op hetzelfde circuit de eerste officiële test voor de twee klassen plaatsvindt. Bovendien reed het jonge duo voor het eerst met de nieuwe livery.

De 17-jarige Rotterdammer zette tijdens de driedaagse test maar liefst 192 ronden op de teller. Er werden officieel geen rondetijden bijgehouden, maar volgens de mannen van Racesport was de racer opnieuw bij de top te vinden. Bij eerdere testdagen was Bo de snelste van de aanwezige Moto3-coureurs. 

De ex-Rookie blikt terug op een 'zeer goed verlopen' driedaagse test. "We hebben veel ronden kunnen rijden en al met al was het een positieve test. De omstandigheden waren op de eerste dag niet ideaal. Er was weinig grip vanwege regenbuien in het weekend maar over het algemeen was het weer prima. We konden het gevoel met de motor verbeteren. We hebben veel verschillende dingen geprobeerd en dat ging erg goed. Volgende week kunnen we zien waar we echt staan ten opzichte van de rest van het veld. Het wordt leuk om de strijd met onze rivalen aan te gaan," aldus een optimistische Bendsneyder.

Van 8 t/m 10 maart zullen de Moto2- en Moto3-teams zich in Jerez verzamelen voor de eerste officiële test van het seizoen. Dan zal Bendsneyder kunnen zien hoe hij het doet ten opzichte van zijn concurrentie.

Vijfkampster moet olympisch brons inleveren vanwege doping

Viktoriya Tereschuk moet haar in 2008 gewonnen olympische bronzen medaille op de moderne vijfkamp inleveren. De Oekraïnse bleek bij hertesten de steroïde turinabol gebruikt te hebben, de oude favoriet van Oost-Duitsland en de Sovjet-Unie.

De wereldkampioene van 2011 - waardoor ze verkozen werd tot Oekraïns sportvrouw van het jaar - eindigde in Beijing als derde in de klassieke olympische combinatiesport, bestaande uit schermen, zwemmen, paardrijden en de combinatieloop: hardlopen met onderweg pistoolschieten. Lena Schöneborn uit Duitsland won het goud, voor de Britse Heather Fell.

Normaal gesproken zal de Wit-Russische Anastasiya Samusevich van de vierde plek opschuiven naar de bronzen positie. "Zoiets is zeer spijtig en bijzonder zeldzaam in onze sport", reageerde Klaus Schormann, de baas van vijfkampbond UIPM. "We zijn het IOC dankbaar voor het vinden van een manier om ook historische uitslagen eerlijker te maken."

Gratis VR-shooter Robo Recall is uit en blijkt geniaal

In de schaduw van de Nintendo Switch-hypetrain kwam eergister voor de Oculus Rift Robo Recall uit, de VR-shooter van Epic Games. De game is gratis en de eerste kritieken zijn overweldigend positief.

Eigenlijk blijkt al uit de trailers hoeveel aandacht voor detail er in deze titel is gestoken met dank aan Epics eigen Unreal Engine 4, en als je wat beelden bekijkt zie je gewoon dat de game plezier ademt. Je doet weinig anders dan hordes moordlustige robotten aan puin schieten, maar dat kan op een heleboel verschillende manieren. Wat doe je bijvoorbeeld als er op je geschoten wordt? Doe je een stap opzij om de kogels te ontwijken, weer je de kogel af met je wapen zodat deze mogelijk afketst op een andere vijand, laat je je wapen vallen om de kogel uit de lucht te grijpen en deze vervolgens terug te gooien, of teleporteer je achter de robot en ruk je zijn armen eraf om hem vervolgens van dichtbij op een dosis hagel te trakteren?

Epic Games laat met hun VR-debuut wederom zien dat ze tot de absolute top behoren als het aankomt op het maken van first-person shooters. Robo Recall is geen lange game met een enorm uitgebreid verhaal, maar de upgrademogelijkheden gecombineerd met een uitgebreid leaderboardsysteem zorgt ervoor dat je er lang zoet mee kunt zijn. De toevoeging van allerlei extra hulpmiddelen tijdens de gevechten, zoals telekenesis en perfect getimede bullet-time-momenten, zorgen voor Matrix- en John Wick-achtige momenten. Bekijk de trailers hieronder en als je een Oculus Rift hebt, probeer 'm gewoon even, hij is tenslotte gratis.

 

Vicepresident Pence gebruikte privémail

Vicepresident Mike Pence van de VS heeft routinematig zijn persoonlijke e-mailaccount gebruikt voor staatszaken toen hij gouverneur was van Indiana. Dat meldt de Amerikaanse krant Indystar donderdag. Uit de mails die de krant heeft opgevraagd bij de staat Indiana blijkt dat Pence via zijn AOL-account zaken besprak die de staatsveiligheid betroffen.

Persoonlijke mailaccounts zijn makkelijker te hacken dan overheidsaccounts. Dat bleek vorig jaar zomer toen de e-mail van Pence gehackt werd.

Pence zelf noemt de beschuldigingen absurd. Toch was hij het die Hillary Clinton hard aanviel op haar mailgedrag. De voormalige presidentskandidate gebruikte toen zij minister was een persoonlijke mailserver en stuurde via deze server vertrouwelijke informatie.

Vicepresident Pence gebruikte privémail
Vicepresident Pence gebruikte privémail (Foto: BuzzT)

Robben protesteert tegen rode kaart tegenstander

Voetballer Arjen Robben heeft de nodige lof over zich heen gekregen. In het bekerduel met Schalke 04 probeerde de aanvaller van Bayern München te voorkomen dat tegenstander Holger Badstuber een rode kaart kreeg.

De 27-jarige Badstuber is opgegroeid bij Bayern München en kwam jarenlang voor de topclub uit. Zijn hele loopbaan wordt hij echter al geplaagd door blessures en inmiddels heeft Bayern besloten hem te verhuren aan Schalke. Met die club kwam hij terug in de Allianz Arena, maar gedurende de wedstrijd trok scheidsrechter Daniel Siebert twee gele kaarten voor Badstuber. 

Robben rende direct op de scheidsrechter af om te kijken of er wat aan viel te doen, uiteraard tevergeefs. "Ik was te laat. Ik vroeg hem of een gele kaart nou echt nodig was en de scheidsrechter zei dat het inderdaad nodig was. Jammer, dit verdient Holger niet in zijn eigen stadion, dit is heel sneu voor hem", aldus Robben. "Vergeet alles van gisteren, jouw woorden waren pure klasse, Arjen Robben", schreef Badstuber even later op Twitter.

Robben in gesprek met scheidsrechter Siebert over de tweede gele kaart voor Badstuber (Pro Shots/Witters)
Robben in gesprek met scheidsrechter Siebert over de tweede gele kaart voor Badstuber (Pro Shots/Witters)

Den Haag trakteert op taart voor 5000 man

Ter ere van de geboortedag van kunstenaar Piet Mondriaan gaat de gemeente Den Haag komende dinsdag trakteren. In de hal van het stadhuis snijden burgemeester en wethouders 's ochtends een enorme Mondriaantaart aan, waar 5000 Hagenaars een stuk van kunnen komen halen.

Mondriaan werd op 7 maart 1872 geboren in Amersfoort en overleed op 1 februari 1944 in New York. Hij was de belangrijkste vertegenwoordiger van kunstbeweging De Stijl, die honderd jaar geleden werd opgericht. In Den Haag wordt dat gevierd met verschillende evenementen, waaronder twee grote tentoonstellingen in het Gemeentemuseum. Dat Haagse museum bezit de grootste Mondriaancollectie ter wereld.

Den Haag trakteert op taart voor 5000 man
Den Haag trakteert op taart voor 5000 man (Foto: ANP)

Politiechef eist meer diversiteit binnen korps

De cultuur binnen de politie moet nodig veranderen. De top van alle elf politie-eenheden, de korpsleiding en het Politiedienstencentrum krijgt nog dit jaar een extra plek voor 'divers' talent. Ook krijgen honderden leidinggevenden de komende maanden training om 'de ongemakkelijke dialoog' aan te gaan. Dat moet problemen met diversiteit, geweld, etnisch profileren en integriteit beter bespreekbaar maken.

Dat zegt korpschef Erik Akerboom in een interview met de Volkskrant. De dertien nieuwe plekken in de politietop zullen worden vervuld door politiemensen met een migratie-achtergrond, maar ook door ander personeel dat in traditionele sollicitatieprocedures niet snel komt bovendrijven, zoals LHBT'ers, vrouwen, bèta's en zijinstromers.

In het interview gaat Akerboom ook in op exorbitante uitgaven van de Centrale Ondernemingsraad van de politie. "Ik dacht: dit kan niet waar zijn. Maar het was wel waar. Ik worstelde met mijn eigen schaamte. Dat nota bene degenen die opkomen voor de belangen van de politiemensen zulke exorbitante uitgaven deden."

Politiechef eist meer diversiteit binnen korps
Politiechef eist meer diversiteit binnen korps (Foto: ANP)

Blunderende PwC-accountants met dood bedreigd

De PwC-accountants die blunderden bij de Oscaruitreiking zijn met de dood bedreigd op sociale media. Reden voor hun werkgever beveiligers in te huren om Brian Cullinan en Martha Ruiz te beschermen. Dat heeft PwC donderdag bevestigd. Het duo kreeg vreselijke verwensingen naar het hoofd geslingerd en foto's van hun huizen werden op internet gezet, zo meldt entertainmentwebsite TMZ.

Ruiz en Cullinan moesten de Oscaruitreiking in goede banen te leiden, maar dat mislukte op het einde van de show toen Cullinan per ongeluk de verkeerde enveloppe meegaf aan Warren Beatty en Faye Dunaway. Daardoor werd La La Land in plaats van Moonlight ten onrechte uitgeroepen tot beste film.

PwC bevestigde maandag al dat Cullinan de mist in was gegaan. Het accountantskantoor verweet hem en Ruiz ervan dat ze daarna niet snel genoeg in actie kwamen om de fout te herstellen. Het duo is niet meer als medewerker welkom bij de Oscaruitreiking.

Blunderende PwC-accountants met dood bedreigd
Blunderende PwC-accountants met dood bedreigd (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: eerst droog, later regen

Maartse buien, die beduien,
dat de zomer aan komt kruien.

Goodmorning! Afgelopen nacht is het droog gebleven maar helaas komt daar in de loop van de dag verandering in. In de ochtend neemt de bewolking hand over hand toe en in de middag gaat het vanuit het zuiden zo nu en dan regenen, met name in het westen van het land. De avond verloopt dan weer grotendeels droog. 

De maximumtemperaturen lopen uiteen van 8 graden in het noorden tot een graad of 12 in het zuiden. De wind komt voornamelijk uit het zuid- tot zuidoosten en is vrij matig van kracht. Alleen aan de kust kan het vrij krachtig waaien. 

 Zon op / onder / zonkracht  
Zon op: 07:22
Zon onder: 18:22
Zonkracht: 2/ 1

Nederland
 
Wikiweetjes van vandaag
1815 In Groningen wordt de studentensociëteit "Mutua Fides" geopend. Dit is de oudste studentensociëteit van Nederland, de sociëteit behorend bij het Groninger Studenten Corps 'Vindicat atque Polit'.
1881 De Nederlandse koning Willem III kondigt een nieuw Wetboek van Strafrecht af
1904 Keizer Wilhelm II van Duitsland wordt de eerste persoon die een politieke opname maakt met behulp van Thomas Edisons cilinder.
1943 173 mensen komen om in het gedrang om een veiligheidsbunker in te komen in het Bethnal Green metrostation in Londen.
1972  Lancering van Pioneer 10, het eerste ruimtetuig dat langs Jupiter vliegt en als eerste het zonnestelsel zal verlaten.
1991  Rodney King wordt door politiemannen van Los Angeles in elkaar geslagen; hetgeen wordt vastgelegd op een amateurvideo.

Voormalige oost/west-Duitse grensovergang bij Helmstedt-Marienborn (Foto: Blind_Guardian)
Voormalige oost/west-Duitse grensovergang bij Helmstedt-Marienborn (Foto: Blind_Guardian)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Typefout bij Amazon oorzaak megastoring web

Een simpele tikfout was dinsdag de oorzaak van de wereldwijde storing op internet. Dat heeft Amazon Web Services (AWS) donderdag bekendgemaakt. Een medewerker probeerde een probleem op te lossen met de cloudservers van Amazon en moest er daarvoor enkele uitzetten. Per abuis gaf hij echter het commando om een hele reeks servers uit te schakelen.

Dat leverde een kettingreactie op waardoor de computers herstart moesten worden. Websites als Buzzfeed, Expedia en Medium waren uren nauwelijks te bereiken Ook Snapchat had last van de storing. Uiteindelijk duurde het euvel vier uur.

Typefout bij Amazon oorzaak megastoring web
Typefout bij Amazon oorzaak megastoring web (Foto: ANP)

Archief Lou Reed naar openbare bieb New York

De openbare bibliotheek voor de podiumkunsten in New York heeft het complete archief van de in 2013 overleden zanger Lou Reed gekregen. Dat maakte de weduwe van Reed, Laurie Anderson, samen met de bibliotheek donderdag bekend. De voormalige zanger van The Velvet Underground zou donderdag 75 jaar zijn geworden.

Volgens het Amerikaanse FOX News beschikt het archief van de artiest over een rijke schat aan materiaal. Het zou gaan om documenten, foto's en zo'n 3600 geluidsopnamen en 1300 beeldopnamen van de zanger. "Welke betere plek voor dit dan in het hart van de stad die hij liefhad", vertelde Reed's weduwe aan de verzamelde pers.

Lou Reed en The Velvet Underground werden bekend nadat ze waren ontdekt door kunstenaar Andy Warhol, eind jaren zestig van de vorige eeuw. Warhol produceerde het eerste album van de band. In 1970 verliet Reed de groep en startte hij een succesvolle solocarrière.

"Hij baande de weg voor de punk en glamrock van de jaren zeventig en inspireerde talloze popartiesten met zijn expirimentele technieken", aldus de curator van de openbare bibliotheek. De collectie van Reed is de komende twee weken gratis te bezichtigen in New York.

Archief Lou Reed naar openbare bieb New York
Archief Lou Reed naar openbare bieb New York (Foto: BuzzE)

Steve Martin geeft onlinecursus in comedy

Steve Martin gaat een onlinecursus geven in comedy, zo weet Rolling Stone. De komiek nam een filmpje op waarin hij aankondigt les te gaan geven en Martin belooft dat de cursus niet gaat over hoe je een manager vindt maar vooral hoe je een goede komiek wordt.

"Alles wat je ziet, hoort en ervaart is bruikbaar. Het maakt niet uit wat je bijzonder maakt als optredende artiest, doe het, want weet dat er ook ruimte voor jou is", geeft Martin als eerste tips aan beginnende komedianten.

De cursus bij internetdienst MasterClass zal bestaan uit 25 video's en een werkboek dat aanstaande comedians kunnen downloaden. De kosten bedragen 90 dollar (85 euro). Voor het kanaal maakte eerder zangeres Christina Aguilera, acteur Kevin Spacey en tennisster Serena Williams korte cursussen.

Steve Martin geeft onlinecursus in comedy
Steve Martin geeft onlinecursus in comedy (Foto: BuzzE)

Extra politietoezicht Antwerpen na 'IS-video'

De Antwerpse politie verzwaart het toezicht op Antwerpen Centraal vanwege een dreigvideo van terreurgroep IS dat is opgenomen op dit drukke treinstation. "De politie zal de nodige maatregelen nemen om het centraal station extra onder toezicht te plaatsen in afwachting van het onderzoek en de dreigingsanalyse", zei een woordvoerder donderdagavond tegen het Belgische persbureau Belga.

Volgens Amerikaanse terreurexperts is de muziek van het filmpje hetzelfde als bij een eerdere IS-video die verspreid werd voorafgaand aan de aanslag op nachtclub Reina in Istanbul tijdens nieuwjaarsnacht. Ook zou het de boodschap "we zijn hier" en "we gaan aanvallen" bevatten." Een Belgische expert trekt echter het IS-gehalte in twijfel, omdat het volgens hem een weinig professioneel filmpje is.

Extra politietoezicht Antwerpen na 'IS-video'
Extra politietoezicht Antwerpen na 'IS-video' (Foto: ANP)

Maxim is hard, man

Ik weet echt niet meer wat ik van Maxim Hartman moet denken. Ik zag hem onlangs bij Jinek, samen met Rutger Castricum. Hij wil samen met Rutger de verkiezingen gaan volgen in het nieuwe televisieprogramma ‘Rutger & Maxim kiezen partij’. Hij had eerder in die uitzending aangegeven dat hij politici helemaal niets vond. Het was dus vrij logisch dat Jinek vroeg waarom hij dan zo’n programma gaat maken. Ik krijg zo langzamerhand de indruk dat het goede antwoord moest zijn: ‘Omdat ik mediageil ben’.

AZ dankzij penaltykiller Krul naar bekerfinale

AZ heeft de finale van de KNVB Beker bereikt na een slopende bekerwedstrijd tegen Cambuur, waarin het sterker was na het nemen van strafschoppen. Na zowel de reguliere speeltijd als de verlenging stond het nog 0-0.

In de eerste minuten waren het de Alkmaarders die voor het eigen publiek de lakens uitdeelden. Na een actie van Alireza Jahanbaksh, mocht Fred Friday uithalen. De poging van de Nigeriaan raakte echter Robbert Schilder. Ondanks het initiatief van AZ, waren het de Friezen die gevaarlijker waren in het AFAS Stadion. Zo had Sander de Streek de meegereisde Cambuur-fans kunnen laten juichen en ook Martijn Barto was dichtbij.

Pegel Hoefdraad

Jergé Hoefdraad leek tien minuten na de rust de ban te breken voor de Jupiler League-club. Met een heerlijke pegel nam hij het doel van Tim Krul onder vuur. Met een uiterste reflex wist de Newcastle United-huurling de bal alsnog uit het doel te houden. Ondanks de blijvende dreiging van de bezoekers, bleef AZ op de been. Het kreeg zelfs nog grote kansen via Derick Luckassen en de sterk ingevallen Joris van Overeem.

Afgekeurde goal
Stijn Wuytens scoorde in de slotminuten van de reguliere speeltijd, maar zag zijn goal afgekeurd worden door de videoscheidsrechter vanwege een duwfout van teamgenoot Garcia. Omdat ook in de verlenging niet werd gescoord moesten strafschoppen uitkomst bieden.

Omdat AZ de penalty's (3-2) beter nam – Martijn Barto miste de laatste namens Cambuur, terwijl Wout Weghorst raakschoot - plaatsten de Alkmaarders zich voor de bekerfinale.

Tim Krul de penaltyheld van Alkmaar (Foto: Pro Shots/Ed van de Pol)
Tim Krul de penaltyheld van Alkmaar (Foto: Pro Shots/Ed van de Pol)

Laatste reviews en specials
special
Logitech Blue Yeti en Yeti X microfoons (Interview)
review
Headliner: NoviNews
preview
The Eternal Cylinder
preview
Plants Versus Zombies: Battle for Neighborville
special
Xbox presentatie op Gamescom: is games streamen de toekomst?
preview
Cris Tales
©FOK.nl e.a.