Het Orakel spreekt: De zwevende kiezer

Nog twee weekjes te gaan en het stikt nog de moord van de zwevers. Zwevende kiezers welteverstaan. En ze zijn in paniek! Ze weten het echt niet! Wie ben ik dan om mijn wijsheden en inzichten voor mezelf te houden? Ja wel! 'Het Orakel'gaat weer spreken!

Belangrijkste vraag: “Wat maakt iemand eigenlijk tot een zwevende kiezer?”

Dat je het niet weet, betekent dat je letterlijk te weinig kennis hebt. Ai, die doet pijn! Nou, dat hoeft nu ook weer niet. Ik zeg toch niet dat je dom bent? Maar als je geen keuze kunt maken omdat je het echt niet weet, kun je ook stappen ondernemen om je beter te informeren.

“Ja, maar ze zeggen allemaal hetzelfde!”

Euh ... nee. Lees de verkiezingsprogramma's er eens op na. Die staan prominent op de websites. Tik op Google gewoon 'verkiezingsprogramma' en 'een partij' in. Het klopt dan inderdaad dat sommige zaken exact hetzelfde worden benaderd, maar dat is nu net zo mooi aan Nederland: een hoop zaken kunnen met meerdere partijen prima worden aangepakt. Op andere gebieden zitten echter wel degelijk keiharde verschillen. Niet alleen tussen links, midden en rechts. Ook tussen redelijk gelijkwaardige partijen. De VVD is nog steeds geen PVV en GL is echt geen PVDA. Maar dan moet je het dus wel even lezen.

“Ze doen toch niet wat ze beloven!”

Is dat zo gek? Het zijn verkiezingen! En ja: dan doet iedereen zijn best om het mooiste plaatje te schetsen. Als ik een dame probeer te versieren, zal ik zeker niet het plaatje schetsen van de over de bril pissende en en regelmatig scheten latende botte hork die ik ook weleens ben. Eigenlijk doe ik dan nog vooral alsof ik geen anus heb.

En wanneer kan een partij eigenlijk alle beloftes nakomen? Alleen als de staatskas vol stroomt en ze een absolute meerderheid binnen slepen. Wie de verkiezingen wint in hoogtijdagen, kan het schudden als meteen daarna de financiële pleuris uitbreekt en binnen een coalitie kun je zelfs met slechts twee partijen nooit al je plannetjes volledig doorvoeren. Ik zou zelfs willen stellen het vooral nuttig is om niet altijd alle beloftes na te komen! Je kunt die gouden bergen wel beloven en doorvoeren, maar dat blijft knullig als er ineens een paar honderdduizend werklozen bij komen en de economie aan gort ligt. Een goed politicus zal moeten anticiperen op omstandigheden.

Dan naar mijn favoriete argument. Of eigenlijk de dooddoener waar ik echt pissig van word: “Geen enkele partij sluit 100% aan bij wat ik wil!”

Dan word ik dus echt woest! Stelletje verwende krengen! Heel Nederland moet zich maar aanpassen aan wat JIJ wil? Heel de politiek moet exact JOUW wensen en eisen invullen? JOUW wereldbeeld is perfect en de rest is allemaal kut? Dan ben je dus gewoon een stampvoetende puber. Dan ben je op papier volwassen genoeg om te stemmen, maar in de praktijk een krijsende dertienjarige, die NU chips en de Xbox opeist.

Nee! Je krijgt niet altijd je zin en er richt echt niemand speciaal voor jou een partij op! De kern van onze parlementaire democratie is dat we allemaal een redelijk tot goed en het liefst uitstekend leven moeten kunnen leiden. Je maakt je keuze op basis van wat naar jouw idee voor de meeste burgers goed beleid is. En je houdt dan rekening met de kans dat jouw situatie ook weleens drastisch kan wijzigen en ze je niet laten verrekken als jij wordt ontslagen of met een dwarslaesie in een rolstoel belandt.

Dus! Beste zwever. Lees partijprogramma's in plaats van bij Koffietijd te kijken of Pechtold frikandellen lust. Kijk naar debatten en accepteer dat sommige uitspraken gewoon het ontkennen van een functionerende anus zijn. Accepteer dat alles iedere dag kan veranderen en morgen een compleet ander beleid noodzakelijk kan zijn. En stop vooral met janken omdat jij niet altijd je zin krijgt.

Het zijn maar een paar kleine tips, maar ze voorkomen dat je op 15 maart als een randdebiel maar wat invult of niet eens gaat stemmen. En het voorkomt dat je op 16 maart weer zonder argumentatie op Facebook zit te janken dat heel het land naar de kloten gaat.