Danielle Panabaker: 'The Flash heeft hart, humor en spektakel'

Van de vele comics-tv-series in de wereld zijn er niet veel in Nederland te zien. Dat is nog altijd een teleurstelling voor veel fans, die maar geen genoeg kunnen krijgen van de overvloed aan televisie-superhelden, maar gelukkig is één van de populairste shows uit dit genre wel gewoon in Nederland te zien: The Flash. Het derde seizoen, dat in oktober begon in de VS, startte onlangs op FOX en om dat eens door te nemen belden we met Danielle Panabaker.

Panabaker maakte haar debuut in het DCTV-universum in het tweede seizoen van Arrow, als voorbode voor The Flash, dat tegelijk met Arrow 3 van start ging. Ze is sindsdien te zien geweest als verschillende versies van Caitlin Snow, oftewel Killer Frost. Het derde seizoen van The Flash gaat dieper in op deze dubbele identiteit en de achtergronden daarvan, wat Panabaker, na twee seizoenen problemen te hebben gehad met 'vriendjes', mogelijkheden geeft dieper in haar personage te duiken. Productie van het derde seizoen is momenteel in de laatste fases; wanneer we Panabaker spreken is ze op weg naar haar laatste opnamedag voor de achttiende aflevering, die rond eind maart in de VS uitgezonden zal worden. We ondervragen haar over het seizoen, de ontwikkeling van Caitlin en de populariteit van een show als The Flash.

FOK!: The Flash is één van de meest populaire superheldenshows van dit moment. Wat heeft deze serie dat de andere niet hebben?

Danielle Panabaker: Ik denk dat onze show drie belangrijke dingen heeft: hart, humor en spektakel. Ik denk dat het publiek dat heel erg waardeert. Ze komen naar The Flash om onze geweldige superheld te zien en om de helden de schurken te zien verslaan, maar we hebben er ook een beetje lol mee terwijl we het doen en we leggen er ook wat gevoel in. Ik denk dat men zich vaak goed emotioneel kan verplaatsen in dit soort verhalen.

Het is ook een show waarin veel gebeurt, gebaseerd op personages die heel populair zijn, en dat betekent meestal dat men heel graag alles wil weten van wat er nog gaat gebeuren. Is het lastig om aan iets te werken dat op de voet wordt gevolgd door fans en media - is het vervelend om feitelijk je dagelijkse werk geheim te moeten houden?

Om te beginnen ben ik heel dankbaar. Ik waardeer het enorm dat de fans zo'n passie voor de show hebben en er zo veel mensen om de show geven. Ik vind het geweldig dat men er zo mee bezig is. Zelf probeer ik altijd om anderen te denken; goed opletten dat ik geen spoilers verklap. Ik vind dat op social media vaak wel lastig: ik heb vaak meer de neiging om helemaal niets te posten zodat ik niet het risico loop informatie te spoilen.

Ik vind het niet moeilijk om met vrienden een gezellig gesprek te hebben en informatie geheim te houden. Dat gaat gewoon van "oh het ging zo en zo op werk vandaag". Het is vaak meer een uitdaging in interviews, maar hopelijk heb ik geleerd om net genoeg te teasen om jullie geïnteresseerd te houden.

The Flash: Danielle Panabaker

Als je kijkt naar de ontwikkeling van Caitlins personage, dan zie je dat het in de eerste twee seizoenen vooral ging om haar relaties: in het eerste seizoen haar verloofde, die ze had verloren, maar weer terugvond om hem daarna weer te verliezen, en in het tweede seizoen kreeg ze een vriendje dat haar en het hele team uiteindelijk enorm heeft verraden. Voorafgaand aan het derde seizoen gaf je aan dat Caitlin het even zonder de jongens zou moeten doen en inderdaad; dit seizoen lijkt meer over haarzelf te gaan, nu ze langzaam haar krachten ontdekt. Vind je dat deze verhaallijn het mogelijk maakt om meer de focus op haar als een persoon te leggen, in plaats van haar af te spiegelen als 'gewoon' een teamlid of iemand die wordt gedefinieerd doordat ze met iemand in een relatie is?

Absoluut! Ik vind het geweldig om een sterke, onafhankelijke vrouw te spelen die zoveel te doen heeft. Natuurlijk denk ik dat die relaties belangrijk zijn voor de ontwikkeling van haar karakter en wie ze is geworden, maar het is inderdaad heel prettig om meer de focus te kunnen leggen op de veranderingen, die beginnen in seizoen 3 met de effecten van Flashpoint. Daarin zien we dat Caitlin inderdaad krachten heeft, en het is interessant om haar te zien worstelen met haar angst voor de toekomst en haar constante strijd om haar krachten ingedamd te houden.

Wat betekent deze ontwikkeling voor wat we in de rest van het seizoen met Caitlin gaan meemaken?

Ze is bang voor haar krachten. Ze kent nog niet de volledige consequenties van het gebruik ervan. In aflevering 7 [in maart te zien op FOX, red] gebruikt ze deze een beetje en dat eindigt slecht voor Caitlin en sommige van haar teamleden. Ze worstelt met de vraag wat deze krachten voor haar betekenen. Het is niet volledig goedaardig, zoals dat is bij Barry's snelheid. Ze heeft het niet onder controle zoals Cisco zijn 'vibing' onder controle heeft.

De Caitlin-met-krachten die we in het vorige seizoen hebben gezien was Killer Frost, de Earth-2 versie van Caitlin, die een full-on-villain is. 'Onze' Caitlin is bang dat ze ook zo zal eindigen en soms zie je daar al iets van terug. Wat zijn op dit moment de verschillen tussen de 'kwade helft' van Earth-1 Caitlin en de Earth-2 Killer Frost?

Van Earth-2 Killer Frost hebben we nog niet zoveel achtergrond gezien, maar die versie was samen met Deathstorm en ze waren beiden schurken en gingen daar helemaal in op. Ze vonden het heerlijk samen slecht te zijn. In dit geval, Earth-1 Caitlin heeft wel haar krachten, maar ze heeft ook Team Flash en de mensen om haar heen die van haar houden. En ik denk dat ze op hun steun kan rekenen in het haar in toom houden en voorkomen dat ze 'slecht wordt'.

Denk je dat Caitlin een gespleten persoonlijkheid heeft?

Ik denk niet dat ze dat heeft, maar als ze haar krachten gebruikt, verandert dat haar. Niet alleen in de fysieke uiting van haar krachten, maar ik denk wel dat dat is wie ze is.

In de serie is het langzaam zo geworden dat steeds meer castleden ergens superkrachten hebben gekregen. Denk je dat de serie een soort van 'power peak' bereikt in de zin van dat het niet veel meer moet worden voordat de karakterelementen erin verdwijnen?

Ik denk het niet. Kijk bijvoorbeeld naar The Avengers; dat is een enorme wereld gevuld met mensen die krachten hebben. En wij zijn ook meer dan onze krachten, dus ik denk dat er wel ruimte is voor ons allemaal.

The Flash: Danielle Panabaker en Grant Gustin

Vind je dat het feit dat er voor Caitlin nu meer de focus ligt op haar krachten ertoe leidt dat er minder aandacht kan zijn om haar te kunnen tonen als een vrouw voor wie wetenschap en intelligentie belangrijke pijlers zijn?

Nee, niet echt. Ik denk dat Caitlin nog steeds een belangrijke rol heeft in S.T.A.R. Labs, waar ze Barry en de andere leden van Team Flash helpt uit te zoeken hoe ze de metahumans kunnen bestrijden die in Central City verschijnen.

In een vroege aflevering van seizoen 3 maken we kennis met de moeder van Caitlin en door haar leren we een beetje over haar achtergrond. Keert zij later nog terug, of zien we wellicht andere familieleden?

Ik zou het geweldig vinden als Caitlins moeder nog een keer terugkeert. Susan [Walters, red] is een geweldige actrice en het is leuk om een beetje meer van Caitlins verhaal in te vullen. Caitlins vader is dood en dat is de oorzaak van veel van de wrijving tussen Caitlin en haar moeder. Ik ga er niet van uit dat we hem zullen zien, dus voor nu denk ik dat we moeten hopen om meer van Caitlins moeder te zien.

(De aflevering met Caitlins moeder is volgende week te zien op FOX.)

Er zijn niet veel vrouwen in de DCTV-series. Je speelt zelf een van slechts twee vrouwen in de hoofdcast van de serie. Vind je dat er meer een balans tussen mannen en vrouwen zou moeten zijn in deze series?

Ik ben eigelijk best onder de indruk van hoe veel vrouwelijke schurken er in de show zijn verschenen, dit jaar. Dat is awesome. En het is ook niet alleen Iris/Candice, maar we hebben ook Jessie van Earth-2 met een hele goede verhaallijn dit jaar. Ik denk wel dat er een aantal geweldige vrouwen in de serie zitten en ik ben erg dankbaar dat we ze hebben.

The Flash is inmiddels verlengd met een vierde seizoen en het is in het algemeen onderdeel van een sterke line-up van series. Hoe lang denk je dat een serie zoals deze, of een dergelijke verzameling van series, door kan gaan en hoe denk je dat die door de jaren heen zullen veranderen?

Ik heb eigenlijk echt geen idee. Ik heb toevallig net een paar oude foto's opgezocht van de tijd dat we de pilot voor The Flash opnamen en dat was alweer drie jaar geleden. Drie jaar geleden wist ik niet eens of we wel de mogelijkheid hadden om verder te gaan als serie, en nu is het drie jaar later en ben ik zo trots op hoe succesvol de show is voor de tv-zender en over de hele wereld. Ik had nooit voor mogelijk gehouden dat de show zo groot kon worden.

Ik rij ook net het studioterrein op en hiernaast zijn de studio's van Arrow, en die serie gaat straks alweer het zesde seizoen in, dat is ook ongelooflijk. Dus ik denk niet dat er een limiet is. Zo lang als we goede verhalen te vertellen hebben kunnen we nog wel door.

Seizoen 3 van The Flash is in de VS momenteel bij aflevering 14, Attack on Central City. In Nederland is er een kleine achterstand; vanavond is om 23.00 uur de vierde aflevering, The New Rogues te zien. Je kunt deze bekijken op FOX.