FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 27 februari 2017

Laatste Sensation binnen paar uur uitverkocht

De laatste editie van Sensation in Nederland, op zaterdag 8 juli in de Amsterdam ArenA, is uitverkocht.

Binnen enkele uren na de openstelling van de kaartverkoop van Sensation The Final, waren alle beschikbare kaarten verkocht. Dat maakte ID&T maandagavond bekend.

Onder het motto 'It is time to say goodbye' neemt ID&T na achttien jaar afscheid van Sensation in Nederland. Sensation blijft als concept wel bestaan in het buitenland.

Het afscheid in de Amsterdam ArenA wordt groots gevierd met Mr. White, Sunnery James & Ryan Marciano, Fedde Le Grand, Hardwell en Axwell & Ingrosso in de line-up. Sensation houdt nog één dj achter de hand als surprise act.

Nederlandse dj's vullen het podium tijdens het laatste uur van de laatste Nederlandse Sensation.

Laatste Sensation binnen paar uur uitverkocht
Laatste Sensation binnen paar uur uitverkocht (Foto: BuzzE)

Segers botst met Lubach over geloof

Moet er een vergaande scheiding van kerk en staat komen, waarbij God uit de grondwet en de troonrede en ook uit het onderwijs verdwijnt? Cabaretier Arjen Lubach vindt van wel, maar lijsttrekker Gert-Jan Segers van de ChristenUnie moet er niet aan denken. De twee gingen maandag in de Pieterskerk in Leiden in debat over de rol van het geloof in de samenleving.

Volgens Lubach is geloof onbewezen en dient het vooral een privézaak te blijven. Maar Segers betoogde dat morele stellingen, bijvoorbeeld over de gelijkheid van man en vrouw, ook onbewezen zijn. "Je ontkomt niet aan morele oordelen. Onbewezen dingen hebben altijd invloed op het bestuur."

Politiek gezien is Segers voor godsdienstvrijheid. De islam is in politiek opzicht voor hem gelijkwaardig aan het christendom. "Maar als gelovige vind ik ze niet gelijk. De islam geeft ruimte aan opvattingen die niet de mijne zijn." Segers, die in Arabische landen heeft gewoond, heeft bovendien grote moeite met de ongelijke behandeling die christenen daar ondervinden.

Segers botst met Lubach over geloof
Segers botst met Lubach over geloof (Foto: ANP)

Meer vrijheid Formule 1 op sociale media

Zoals verwacht krijgen de raceteams en coureurs in de Formule 1 meer vrijheid om sociale media te gebruiken. De nieuwe eigenaar van de koningsklasse, Liberty Media, liet maandag bij de testdagen in Barcelona weten dat er meer contact moet zijn met de fans. Daarom mogen de coureurs voortaan vanaf het circuit filmpjes plaatsen op onder meer Twitter, Facebook en Instagram.

Het besluit is een belangrijke vernieuwing in de sport aangezien de voormalige baas van de Formule 1, Bernie Ecclestone, sceptisch tegenover het gebruik van sociale media stond. Hij hield dan ook de controle over al het videomateriaal. Ecclestone leidde de autosport ruim veertig jaar, totdat hij in januari plaats moest maken voor Chase Carey.

Lewis Hamilton van Mercedes maakte maandag direct van de nieuwe maatregel gebruik en liet zijn volgers op Instagram live meegenieten van zijn testrondjes op het Circuit de Catalunya.

Formule 1 maakt stappen op sociale media
Formule 1 maakt stappen op sociale media (Foto: BuzzT)

Hamilton snelste op eerste testdag

Alsof er gedurende de winter niets veranderd was stond er na de eerste Formule 1-testdag in Barcelona weer een Mercedes bovenaan. Lewis Hamilton snelde naar een tijd van 1.21,765 met zijn nieuwe bolide en was hiermee een tiende van een seconde sneller dan de Ferrari van Sebastian Vettel.

Opvallend was dat van de top zeven iedereen de snelste tijd op de zachte banden reed, behalve Vettel die vrijwel de gehele dag mediums onder zijn Ferrari had liggen. De Italiaanse bolide was net als de Mercedes betrouwbaar, want bij beide teams werden meer dan 100 ronden afgelegd.

Red Bull Racing en McLaren kenden een lastig begin van de dag met problemen, maar aan het eind van de middag konden Daniel Ricciardo en Fernando toch nog een aantal ronden afleggen. Ook Force India had problemen, want Sergio Perez miste het slot van de dag door een kapotte uitlaat. De Renault kreeg te maken met koelingsproblemen, waardoor de klusmaterialen uit de kast konden om de auto op te lappen. Marcus Ericsson was met de Sauber de langzaamste van de dag. De Zwitsers rijden als enige renstal nog met een 2016-motor.

Morgen wordt er verder getest en dan komt Max Verstappen voor het eerst in actie met de nieuwe Red Bull RB13

Uitslag

# Coureur Team Tijd Band Ronden
1 L. Hamilton Mercedes 1:21.765 Soft 73
2 S. Vettel Ferrari 1:21.878 Medium 126
3 F. Massa Williams 1:22.076 Soft 103
4 K. Magnussen Haas 1:22.894 Soft 51
5 D. Ricciardo Red Bull 1:22.926 Soft 50
6 V. Bottas Mercedes 1:23.169 Soft 79
7 S. Perez Force India 1:23.709 Soft 39
8 C. Sainz Jr. Toro Rosso 1:24.494 Medium 51
9 N. Hülkenberg Renault 1:24.784 Medium 57
10 F. Alonso McLaren 1:24.852 Soft 29
11 M. Ericsson Sauber 1:26.841 Medium 72

Andries Jonker moet VfL Wolfsburg behoeden voor degradatie

VfL Wolfsburg heeft Andries Jonker aangesteld als nieuwe hoofdtrainer. De 54-jarige Nederlander moet de club in de resterende twaalf wedstrijden behoeden voor degradatie.

Wolfsburg nam zondag afscheid van Valérien Ismaël, die vanwege teleurstellende resultaten al na dertien wedstrijden werd ontslagen. Eerder dit seizoen werd ook al vroegtijdig afscheid genomen van Dieter Hecking. Jonker, die sinds 2014 hoofd jeugdopleiding was van Arsenal, keert terug naar Wolfsburg. Tussen 2012 en 2014 was hij er al als assistent-trainer, als rechterhand van Hecking, werkzaam. Jonker tekende een verbintenis tot de zomer van 2018.

"Jonker kent Wolfsburg en heeft ook na zijn vertrek naar Londen regelmatig contact gehad met onze club", vertelt sportief directeur Olaf Rebbe op de officiële clubwebsite. “Hij is een internationaal ervaren trainer en een bewezen Taktikexperte. Dat zijn belangrijke vereisten om met elkaar snel weer successen te kunnen boeken met Wolfsburg."

Fredrik Ljungberg zal Jonker ondersteunen in Wolfsburg. Hij wordt aangesteld als assistent-trainer. VfL Wolfsburg haalt Ljungberg op bij Arsenal, waar Jonker tot voor kort hoofd opleidingen was. De Zweedse oud-voetballer was sinds vorig jaar trainer van Arsenal onder 15 en werkte daarvoor nauw samen met onder meer Jonker.

"Hij zei dat hij enorm vooruit kijkt naar deze uitdaging", aldus Jonker op een persconferentie. "Hij vindt het geweldig om jonge spelers individueel bij te schaven. Wat hij zegt, is wat ik vaak denk. We kunnen elkaar bij Wolfsburg goed aanvullen."

Uit het archief: Andries Jonker voorheen onder andere in dienst bij Bayern München. (PRO SHOTS/Team2)
Uit het archief: Andries Jonker voorheen onder andere in dienst bij Bayern München. (PRO SHOTS/Team2)

Wilders: boodschap op carnavalswagen 'ziek'

PVV-leider Geert Wilders is verbolgen over de boodschap op een wagen in de carnavalsoptocht in het Duitse Düsseldorf. "Ziek", reageerde Wilders maandag op de tekst 'Blond ist das neue Braun' die onder de nagemaakte hoofden van Wilders, Marine Le Pen, Donald Trump en Adolf Hitler is bevestigd. De tekst vergelijkt de boodschap van de drie blonde politici met die van de bruinhemden in het nazi-Duitsland onder Hitler.

Jacques Tilly, de bouwer van de carnavalswagen, zei bij de Duitse zender WDR dat hij wilde dat zijn wagen, gezien de zorgelijke internationale politieke ontwikkelingen door het sterk opkomende rechts-populisme, ''gepeperd'' zou uitvallen.

"Ziek. Sick. Krank", aldus Wilders op Twitter.

Wilders: boodschap op carnavalswagen 'ziek'
Wilders: boodschap op carnavalswagen 'ziek' (Foto: ANP)

Journey to Un'Goro officieel volgende uitbreiding Hearthstone

Blizzard heeft de eerste uitbreiding voor Hearthstone in 2017 aangekondigd. Zoals de geruchten al lieten blijken speelt de volgende uitbreiding zich af in Un'Goro. Journey To Un'Goro brengt 135 nieuwe kaarten, nieuwe mechanics en een nieuwe tribe.

De nieuwe tribe die is toegevoegd, zijn de Elementals. Oude kaarten als Ragnaros en Al'Akir krijgen ook deze tribe. Dit is belangrijk voor nieuwe synergies, zoals we die kennen van onder andere Murlocs en Pirates. Daarnaast voegt Blizzard een nieuw keyword toe: Adapt. Adapt is een ability voor Minions, waarbij ze een extra 'vaardigheid' kunnen toevoegen. Je krijgt, net als bij Discover, drie keuzes. In totaal zijn er tien keuzes, die variëren van Taunt tot +3 Attack. 

Ook nieuw zijn 'Quests'. Quests zijn 1-mana Legendary Spells die beginnen in je hand aan het begin van een game. Wanneer je de quest hebt voltooid, krijg je een beloning in de vorm van een erg sterke kaart. Een voorbeeld hiervan is de Priest-Legendary Awaken the Makers, die de kaart Amara, Warden of Hope aan de speler geeft (zie hieronder). Andere kaarten die we zien zijn een Shaman Spell, de Mage-Legendary en een minion met Adapt. Die kun je hier bekijken.

Om dit alles toe te lichten heeft Blizzard een video op YouTube geplaatst, die je hieronder kunt bekijken. De expansion lanceert begin april en we krijgen vanaf 17 maart meer kaarten te zien. Blizzard maakt het nu al mogelijk om packs te pre-orderen.

Awaken the Makers - Hearthstone

PostNL blijft toch stempelen

PostNL blijft toch zijn postzegels stempelen om ze te ontwaarden. Dit tot grote opluchting van de postzegelliefhebbers. Volgens branchevereniging van postzegelhandelaren NVPH is daarmee gehoor gegeven aan de protesten van verzamelaars en handelaren in binnen- en buitenland.

PostNL kondigde eind vorig jaar nog aan de postzegels per januari met een pennenstreek te gaan afvinken. Volgens postzegelliefhebbers doen pennenstrepen de waarde van een postzegel echter geen goed. "Met het doorkrassen van een postzegel wordt een postzegel van alle waarde ontdaan", aldus NVPH. "We zijn erg opgelucht dat deze maatregel is teruggedraaid."

PostNL blijft toch stempelen
PostNL blijft toch stempelen (Foto: ANP)

Catsburg met Volvo in WTCC

Maandag is bekend geworden dat Nicky Catsburg één van de drie rijders is bij Polestar Cyan Racing. Het Zweedse team is het fabrieksteam van Volvo in het World Touring Car Championship. Het afgelopen anderhalve seizoen was de 29-jarige coureur in dienst van LADA en scoorde daarbij één overwinning.

Ondanks een meerderjarig contract met LADA stond Catsburg aan het einde van 2016 met lege handen doordat de Russische autofabrikant plotseling de stekker uit het WTCC project haalde. Door de goede resultaten die hij met LADA behaald heeft wist hij de interesse van Volvo te wekken.

Teamgenoten van Catsburg zijn Thed Björk en Nestor Girolami. Björk was afgelopen seizoen ook al in dienst van Volvo en zorgde voor de eerste overwinning van het Zweedse merk. De Argentijn Girolami reed in 2016 al één wedstrijd voor Volvo en mag nu een volledig seizoen rijden.

Bevestigde deelnemers
Tiago Monteiro (POR) – Honda Racing Team JAS – Honda Civic WTCC
Norbert Michelisz (HUN) – Honda Racing Team JAS – Honda Civic WTCC
Ryo Michigami (JAP) – Honda Racing Team JAS – Honda Civic WTCC
Thed Björk (SWE) – Polestar Cyan Racing – Volvo S60 TC1
Nicky Catsburg (NED) – Polestar Cyan Racing – Volvo S60 TC1
Néstor Girolami (ARG) – Polestar Cyan Racing – Volvo S60 TC1
Rob Huff (GBR) – Münnich Motorsport – Citroën C-Elysée WTCC
Tom Chilton (GBR) – Sébastien Loeb Racing – Citroën C-Elysée WTCC
John Filippi (FRA) – Sébastien Loeb Racing – Citroën C-Elysée WTCC
Aurélien Panis (FRA) – Zengo Motorsport – Honda Civic WTCC

Geruchten
Mehdi Bennani (MAR) – Sébastien Loeb Racing – Citroën C-Elysée WTCC
Tom Coronel (NED) – ROAL Motorsport – Chevrolet RML Cruze TC1
TBC – Zengo Motorsport – Honda Civic WTCC

Overeem aankomend weekend weer in actie tijdens UFC 209

De Nederlandse zwaargewicht Alistair Overeem vecht op zaterdag 4 maart weer voor het eerst sinds hij verloor van UFC-kampioen Stipe Miocic, afgelopen september. Zaterdag wordt namelijk het MMA-gala UFC 209 gehouden, met een enorm sterk gevuld programma waaronder zelfs twee titelgevechten. Tyron Woodley en Stephen Thompson gaan voor een herhaling in de weltergewichtsklasse, terwijl Khabib Nurmagomedov het gevecht voor de interim-titel aangaat met Tony Ferguson. Over die partijen de komende dagen wat meer.

Alistair Overeem vs Mark Hunt
Dit gevecht betekent de allereerste keer in de geschiedenis dat twee voormalig K1-kampioenen het tegen elkaar opnemen in de octagon. Hunt won de K1-Grand Prix in 2001 en Overeem won dezelfde titel bij de zwaargewichten in 2010. Beide MMA-veteranen, Overeem met 57 professionele gevechten en Hunt 24, hebben elkaar trouwens in 2008 al een keer ontmoet. In dat gevecht, voor de organisatie Dream, wist Overeem Hunt door middel van een armklem al na één minuut tot overgave te dwingen. Hunt zoekt zaterdag dus wraak voor dit razendsnelle verlies.


Hunt geeft op tijdens zijn gevecht met Overeem (Bron: Youtube)

Maar Overeem is helemaal niet geïnteresseerd in het verhaal van dat gevecht uit 2008. Overeem wil weer strijden voor de titel. Zijn laatste gevecht, het titelgevecht tegen de Amerikaan Miocic, heeft een nare smaak in de mond van de Nederlander achtergelaten. Na een enorm goede voorbereiding en een indrukwekkende reeks van vier achtereenvolgende overwinningen, was The Reem overtuigd van zijn kunnen en zou de kampioensgordel wel even naar Nederland komen. Des te zuurder was het toen Miocic het zwakke punt van Overeem, zijn kin, al snel wist te raken en de partij binnen één ronde wist te beëindigen. Overeem's eerste verlies sinds september 2014 was een feit.

Hunt is wat dat betreft een gevreesde tegenstander. De Nieuw-Zeelander beschikt immers over een stel enorm harde vuisten, wat ook wel blijkt uit het feit dat van zijn twaalf MMA-overwinningen er negen door een knock-out tot stand kwamen. Overeem daarentegen heeft zijn staalharde knieën, die al menigeen heeft doen ineenkrimpen en mocht het gevecht zich op de grond voortzetten, dan is een herhaling van het gevecht uit 2008 niet uitgesloten. De worstelkwaliteiten zijn bij Overeem duidelijk beter ontwikkeld dan bij Hunt.


Overeem verliest van Miocic tijdens UFC 203 (Foto: Getty)

Op papier zou, de bij de UFC als negende geplaatste, Hunt het af moeten leggen tegen de als derde geplaatste Overeem. De 42-jarige Hunt presteert veel wisselvalliger dan Overeem en lijkt de belangrijke gevechten in zijn carrière altijd te verliezen. Verder is Hunt nu veel meer bezig met de regulatie van prestatiebevorderende middelen in de UFC. Dit naar aanleiding van zijn verlies in het gevecht tegen Brock Lesnar. Notoire dopinggebruiker Lesnar was vlak voor hun gevecht betrapt op het gebruik van verboden middelen, maar tot grote woede van The Super Samoan werd dit pas na het gevecht bekendgemaakt en kon Lesnar ruim twee miljoen dollar op zijn bankrekening bijschrijven. Een salaris waar Hunt alleen maar van kan dromen en hij probeert nu dan ook om via de rechter extra compensatie voor dit gevecht te krijgen.

Des te gevoeliger voor Hunt ligt deze partij tegen Overeem. Overeem is namelijk ook ooit betrapt op het gebruik van het prestatiebevorderende middel testosteron. Hunt eiste dan ook, dat zodra Overeem rond dit gevecht betrapt zou worden op het gebruik van doping, het volledige salaris wat de Nederlander met dit gevecht verdient, naar de bankrekening van Hunt zou worden overgemaakt. Een uiteindelijk kansloze eis, waar niemand mee akkoord ging.

Dit alles bij elkaar optellend, blijft dit een interessant gevecht, waarbij de kans op een overwinning voor beide vechters bijna even groot zijn. Hunt is enorm sterk en is bijna niet knock-out te krijgen. Toch kan bij de zwaargewichten een gevecht met één klap afgelopen zijn en als er dan tóch een favoriet uitgeroepen moet worden is dat, enigszins door een oranje bril bekeken, Overeem. De jongere, fittere en meer all-round vechter Overeem zou Hunt moeten kunnen uitschakelen.


Hunt vs Overeem 2 promo (Bron: Youtube)

Rutte schat kansen PVV laag in

Premier Mark Rutte denkt niet dat de PVV van Geert Wilders de verkiezingen gaat winnen. In een voorspelling van de verkiezingsuitslag die de premier maandag deed schatte hij de PVV in op vijftien zetels na 15 maart.

Rutte was op bezoek bij een bijeenkomst van de Universiteit Twente en dagblad Tubantia. Hij werd daar gevraagd in zijn glazen bol te kijken en de verkiezingsuitslag te voorspellen. De premier was opmerkelijk optimistisch. Hij denkt dat zijn eigen partij, die volgens de Peilingwijzer op 23-27 zetels kan rekenen, hetzelfde zetelaantal krijgt als bij de vorige verkiezingen: 41. De PVV gaat in de voorspellingen gelijk op met de VVD, maar zal volgens Rutte op 15 maart toch aanzienlijk slechter scoren.

De PvdA, Rutte's coalitiepartner die momenteel nog 35 zetels in de Tweede Kamer heeft, zal niet verder komen dan zestien zetels, verwacht de premier.

Rutte schat kansen PVV laag in
Rutte schat kansen PVV laag in (Foto: ANP)

Kabinet: bespreek kinderpardon bij formatie

Het kabinet gaat de kinderpardonregeling niet meer verruimen. Een meerderheid van de Tweede Kamer had hier vorige week om gevraagd. ,,Het kabinet acht de aanstaande kabinetsformatie het geschikte moment om desgewenst de zorgen van de meerderheid van de huidige Kamer te wegen."

Dat schrijft staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie) maandag in een brief aan de Kamer. Hij had vorige week al aangegeven niet van plan te zijn aan de wens van de Kamermeerderheid te voldoen. Het kabinet heeft de kwestie vrijdag besproken in de ministerraad.

In Nederland gewortelde asielkinderen kunnen door het kinderpardon hier blijven. Maar veel aanvragen worden afgewezen. De motie van de ChristenUnie om meer kinderen onder de regeling te laten vallen, kreeg ook steun van regeringspartij PvdA. Illegaal verblijf wordt onnodig gestimuleerd als uitvoering wordt gegeven aan de motie, aldus Dijkhoff.

Kabinet: bespreek kinderpardon bij formatie
Kabinet: bespreek kinderpardon bij formatie (Foto: ANP)

Herlings baalt: "Het was verschrikkelijk, maar dat was te verwachten"

Het debuut van Jeffrey Herlings in de MXGP in Qatar afgelopen weekend is niet verlopen zoals hij had gehoopt. Vooraf was al duidelijk dat de Brabander dankzij een blessure niet zou strijden om een podiumplek.

Herlings begon de eerste manche ijzersterk en lag al snel op de zesde positie, nadat de KTM-rijder als zestiende had gekwalificeerd. Na een fout en met het fysieke ongemak kwam hij uiteindelijk als achttiende over de streep. Voor de tweede race werd de motor anders afgesteld en hier leek de Nederlander enigszins van te profiteren. Gestaag kwam de 22-jarige coureur dichterbij de top-tien en wist hij met een elfde plek dertien belangrijke punten binnen te slepen.

"Wat kan ik ervan zeggen?", verzuchtte Herlings achteraf. "Het was verschrikkelijk, maar wat viel ervan te verwachten? Minder dan twee weken geleden brak ik mijn hand. We hebben er platen in gezet, direct de dag erna, en ik moest tien dagen later alweer racen." Ook was het de tweede kwetsuur in korte tijd voor de jonge motorcrosser. "Bovendien had ik daarvoor ook al een blessure aan mijn hand en miste ik ook al vier weken." De drievoudig MX2-kampioen gaf aan dat hij niet met de motor kon doen wat hij wilde: "Ik had niet het gevoel dat ik moest hebben op de motor en bovendien een hoop pijn: het was echt niet best. Bij motorcross moet je gebruik maken van je volledige lichaam en ik was niet honderd procent."

In een Facebookpost uit de racer dan ook zijn ongenoegen over het feit dat sommige mensen aangeven "teleurgesteld" te zijn in zijn debuut, terwijl hij racet met een blessure. Hij plaatste er een röntgenfoto van zijn rechterhand bij. "Hoe kunnen mensen zeggen dat ik teleurstelde? Ik race met een gebroken hand. Rondje na rondje verga ik van de pijn om maar wat punten binnen te slepen om de grote droom levend te houden." In hetzelfde bericht bedankt Herlings zijn sponsors en met name Red Bull en het KTM-team voor de onvoorwaardelijke steun.

De volgende MXGP-race zal 5 maart in Indonesië plaatsvinden.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Man steelt melk van kleuters

Een 38-jarige man heeft wekenlang kleuters in het Noord-Duitse Hagenburg van hun melk beroofd. Sinds begin dit jaar ging hij er elke maandag en donderdag vandoor met de melkbussen die voor twee kleuterscholen waren neergezet.

Deze maandag werd hij op heterdaad betrapt door twee agenten die op de loer lagen. Zij zagen hoe de man twee melkbussen in zijn fietstas stopte. Bij een huiszoeking werd nog meer gestolen melk ontdekt. De man beweerde dat hij een liefhebber van gezonde voeding is, maar tegelijk zuinig met het huishoudbudget wilde omgaan. Hem wacht een strafzaak.

Man steelt melk van kleuters
Man steelt melk van kleuters (Foto: BuzzO)

Neres: "Natuurlijk Champions League spelen"

David Neres mocht zondag in de wedstrijd tegen Heracles Almelo na 72 minuten invallen en daarmee debuteerde hij bij Ajax. De Braziliaan heeft ambities bij de Amsterdammers.

De buitenspeler verving Kasper Dolberg en won in zijn eerste wedstrijd met 4-1. "Het was een goede wedstrijd", vertelde Neres tegen de NOS. "We hebben gewonnen, maar dit was nog maar het begin voor mij."

"Het spel gaat hier een stuk sneller. Ik wil me snel aanpassen, zodat ik kan meekomen met de rest van de ploeg." Hoe snel kan hij niet zeggen. "Ik wil het snel doen, zodat ik kan spelen en mijn ploeg kan helpen."

Neres moet wennen in Nederland, al heeft hij het naar zijn zin. "Ja, maar de kou helpt niet. Het is heel koud hier. Brazilië is warm. Niet te vergelijken."

"Ik wil hier gelukkig worden en titels winnen. En natuurlijk Champions League spelen. Daar heb ik altijd van gedroomd. Iedereen droomt daarvan, dus ik ook. Het wordt moeilijk, maar we gaan ons best doen. Feyenoord heeft nog een aantal punten meer dan wij, maar we gaan ervoor."

Middle-earth: Shadow of War aangekondigd

Warner Bros. Interactive Entertainment heeft vandaag Middle-earth: Shadow of War aangekondigd, het vervolg op Middle-earth: Shadow of Mordor.

Middle-earth: Shadow of War is ontwikkeld door Monolith Productions en vertelt een origineel verhaal waarin Talion en Celebrimbor terugkeren. Ze moeten zich achter de vijandige linies begeven, een leger vormen en iedereen in Mordor tegen de duistere Lord Sauron keren. De speler bezit een nieuwe krachtring en neemt het op tegen de dodelijkste vijanden, waaronder Sauron en zijn Nazgul, in een strijd om Midden-aarde. Dit actie-avonturenspel in een open wereld wordt tot leven gebracht dankzij de uitbreiding van het bekroonde Nemesis-systeem. De individualisering uit het eerste spel wordt nu toegepast op de hele wereld, waar de omgevingen en personages geheel worden gevormd door de handelingen en beslissingen van de speler. Zo creeërt elke speler zijn eigen, persoonlijke wereld.

Middle-earth: Shadow of War is vanaf 24 augustus 2017 verkrijgbaar voor de Xbox One, Project Scorpio, Windows 10-pc (Windows Store en Steam), PlayStation 4 en PlayStation 4 Pro. Het spel zal verkrijgbaar zijn als Xbox Play Anywhere-titel.

Ruim 40 landen bij She Decides-conferentie

Voor de She Decides-conferentie die donderdag in Brussel wordt gehouden hebben zich inmiddels ruim veertig landen aangemeld. Dat heeft minister van Ontwikkelingssamenwerking Lilianne Ploumen maandag laten weten.

She Decides is een initiatief van Ploumen, in reactie op een anti-abortusbesluit van de Amerikaanse regering. Die zette onlangs een streep door een aantal voorzieningen voor gezinsplanning voor miljoenen vrouwen in ontwikkelingslanden waar in totaal zo'n 600 miljoen dollar mee is gemoeid.

Eind vorige maand stond de teller nog op zeventien deelnemende landen. "Het is fantastisch dat zoveel landen hun betrokkenheid tonen met vrouwen en meisjes, nu zij grote kans lopen binnenkort geen toegang meer te hebben tot seksuele voorlichting, anticonceptie, kraamhulp of veilige abortus", zegt Ploumen.

Steunbetuigingen
Onder de deelnemers zijn landen uit onder meer Europa, Azië en Afrika. Nederland stort 10 miljoen euro in het fonds. Ook België, Luxemburg, Zweden, Finland en Canada hebben steun toegezegd. Naast landen komen ook ngo's, stichtingen en bedrijven naar de conferentie.

Ploumen liet maandag op een persbijeenkomst een goed gevulde envelop zien met steunbetuigingen uit de Verenigde Staten. In brieven en op ansichtkaarten spraken Amerikaanse burgers hun bewondering uit voor het initiatief van de minister.

Ruim 40 landen bij She Decides-conferentie
Ruim 40 landen bij She Decides-conferentie (Foto: ANP)

Eerste WTA-zege Kerkhove

Tennisster Lesley Kerkhove heeft zich geplaatst voor de tweede ronde van het WTA-toernooi in Kuala Lumpur. De nummer 195 op de WTA-ranglijst was met 6-4 en 7-6 (4) te sterk voor Elise Mertens.

Kerkhove begon goed aan de partij en brak meteen door de service heen van de Belgische Mertens. De Nederlandse hield de voorsprong vast en trok de eerste set gemakkelijk naar zich toe.

In de tweede set kwam Mertens op een 4-2 voorsprong, maar Kerkhove kwam sterk terug in de set. Op 5-4 en 6-5 mocht de Nederlandse voor de wedstrijd serveren, maar beide keren werd ze gebroken door de nummer 69 van de wereld. In de tiebreak kwam Kerkhove met 4-2 achter, maar ze wist vijf punten op rij te pakken.

In de tweede ronde neemt Kerkhove het op tegen de winnares van het duel Sabina Sharipova en Su-Wei Hsieh. Sharipova komt net als Kerkhove uit het kwalificatietoernooi.

Russell Westbrook nog steeds niet te stuiten

Op Russell Westbrook, de point guard van de Oklahoma City Thunder, staat dit seizoen geen maat. Tegen de New Orleans Pelicans was Westbrook goed voor 41 punten, het gros daarvan kwam in het laatste kwart. Het was genoeg voor een 118-110 overwinning.

Voor de New Orleans Pelicans was het de derde nederlaag op rij sinds de ploeg DeMarcus Cousins overnam van de Sacramento Kings. Cousins is een uitzonderlijk goede basketballer, maar op het veld ook een heetgebakerd persoon. Tegen de Thunder liep Cousins in de eerste minuut al tegen een technische fout aan.

Anthony Davis opende tegen de Thunder ijzersterk. Hij scoorde 24 punten in het openingskwart. Cousins voegde in het tweede kwart negentien punten toe. De wedstrijd werd echter in het vierde kwart beslist. Russell Westbrook, die zich tot dat moment vooral als spelverdeler had opgesteld, ging voor eigen kans en sloot de wedstrijd in de slotfase persoonlijk op slot.

Westbrook eindigde met 41 punten, 11 rebounds en 11 assists. Hij heeft nog altijd een reële kans om het onwaarschijnlijke seizoen van Oscar Robertson te evenaren. In 1961/1962 was hij de enige speler die gemiddeld over een heel seizoen een triple double haalde. Van deze prestatie werd altijd gedacht dat het in de huidige NBA niet mogelijk zou zijn.

Highlights Thunder tegen de Pelicans. Bron: YouTube

De San Antonio Spurs wonnen bijzonder eenvoudig van de Los Angeles Lakers, 98-119. Een paar jaar geleden speelde Pau Gasol bij de Lakers en vocht hij een paar epische play-off series uit met de Spurs. Tegenwoordig speelt Pau Gasol in San Antonio. Het publiek in Los Angeles begroette Gasol met een luide ovatie toen hij in het eerste kwart het veld betrad. De Spanjaard heeft bij meerdere teams gespeeld en is alom geliefd. Gasol trakteerde de Lakers fans direct op twee driepunters en elke hoop die de fans hadden op een overwinning konden ze daarna laten varen.

Gasol kwam tot vijftien punten. Kawhi Leonard scoorde 25 punten, het gros in het eerste kwart waarin de wedstrijd eigenlijk al werd beslist.

Bij de Lakers waren de jonkies Brandon Ingram, D’Angelo Russell en Jordan Clarkson samen goed voor 59 punten. Van hen wordt gehoopt dat ze de kern gaan vormen van een weer succesvol Lakers-team.

Chris Paul speelde zijn tweede wedstrijd voor de Los Angeles Clippers sinds hij in januari een duimblessure opliep. Ditmaal wisten de Clippers wel te winnen, al hadden ze een verlenging nodig om de Charlotte Hornets te verslaan, 124-121.

Paul schoot slechts vier van zijn achttien schoten raak, maar eindigde wel met zeventien assists zonder eenmaal balverlies te leiden. Blake Griffin werd met 43 punten topscorer.


Uitslagen

Los Angeles Lakers – San Antonio Spurs 98-119
Milwaukee Bucks – Phoenix Suns 100-96
Denver Nuggets – Memhpis Grizzlies 98-105
Washingto Wizards – Utah Jazz 92-102
Toronto Raptors – Portland Trail Blazers 112-106
Detroit Pistons – Boston Celtics 98-104
Oklahoma City Thunder – New Orleans Pelicans 118-110
Los Angeles Clippers – Charlotte Hornets 124-121 (OT)

Eastern Conference

Cleveland Cavaliers 40-17
Boston Celtics 38-21
Washington Wizards 34-23
Toronto Raptors 35-24
Atlanta Hawks 32-26
Indiana Pacers 30-29
Chicago Bulls 30-29
Detroit Pistons 28-31
Miami Heat 27-32
Milwaukee Bucks 26-31
Charlotte Hornets 25-34
New York Knicks 24-35
Philadelphia 76ers 22-36
Orlando Magic 22-38
Brooklyn Nets 9-49

Western Conference

Golden State Warriors 49-9
San Antonio Spurs 45-13
Houston Rockets 42-18
Utah Jazz 37-22
Los Angeles Clippers 36-23
Memphis Grizzlies 35-25
Oklahoma City Thunder 34-25
Denver Nuggets 26-33
Sacramento Kings 25-34
Portland Trail Blazers 24-34
Dallas Mavericks 23-35
Minnesota Timberwolves 23-36
New Orleans Pelicans 23-37
Los Angeles Lakers 19-41
Phoenix Suns 18-41

Duitse gegijzelde onthoofd op Filipijnen

Op de Filipijnen heeft de islamitische terreurgroep Abu Sayyaf maandag een video vrijgegeven, die de onthoofding van een Duitse gijzelaar zou tonen. Duitse veiligheidsdiensten gaan ervan uit dat hij echt dood is.

De zeventigjarige man werd in november ontvoerd tijdens een zeiltocht met zijn partner. De 59-jarige vrouw werd toen al gelijk vermoord.

De Duitser werd gevangengenomen op het eiland Jolo in het zuidwesten van de eilandenstaat. Zijn laatste levensteken kwam medio februari toen hij in een videoboodschap om hulp vroeg. Abu Sayyaf had gedreigd hem te vermoorden als er geen losgeld van 30 miljoen Filipijnse pesos (ongeveer 570.000 euro) zou worden betaald.

Abu Sayyaf heeft volgens het Filipijnse leger meerdere gevangenen. Een van hen is de Nederlander Ewold Horn. Hij zit al sinds begin 2012 vast.

De rebellen van Abu Sayyaf zijn actief in islamitische gebieden van de grotendeels christelijke Filipijnen en hebben een reputatie ontwikkeld als meedogenloze ontvoerders.

Duitse gegijzelde gedood op Filipijnen
Duitse gegijzelde gedood op Filipijnen (Foto: ANP)

Bottas rijdt volledige raceafstand op eerste testochtend

De eerste ochtend van de eerste testdag in de Formule 1 zit erop. Op het circuit van Barcelona kwamen bijna alle teams met één coureur in actie en er zullen gemengde gevoelens in de paddock heersen tijdens de lunch, die tot 14.00 uur duurt.

Waar McLaren met Fernando Alonso en Red Bull met Daniel Ricciardo flinke problemen kenden, ging het voor Mercedes en Ferrari uitstekend. Valtteri Bottas debuteerde bij zijn nieuwe werkgever en voor zover we dat als publiek kunnen zeggen verliep de ochtend vlekkeloos. De Fin reed maar liefst 79 rondjes, ruim meer dan een raceafstand in Barcelona.

Bottas was overigens niet de snelste. Die eer ging naar Sebastian Vettel, die zijn Ferrari enkele tienden van een seconde sneller over het circuit stuurde. Hij deed dat ook nog eens op mediumbanden, tegen de softs van Bottas. De tijden zeggen natuurlijk niet veel, dus een andere conclusie dan dat het met de twee teams vooralsnog prima lijkt te gaan valt er niet uit te halen. Kevin Magnussen moest zijn Haas al vroeg parkeren bij de ingang van de pitstraat, maar de Deen kwam later toch de baan weer op en wist nog vijftien rondjes te rijden. 

De stand na de ochtend:

# Coureur Team Tijd Band Ronden
1 Sebastian Vettel Ferrari 1:22.791 Medium 62
2 Valtteri Bottas Mercedes 1:23.169 Soft 79
3 Sergio Perez Force India 1:23.709 Soft 39
4 Felipe Massa Williams 1:25.552 Medium 38
5 Carlos Sainz Toro Rosso 1:25.562 Medium 18
6 Nico Hülkenberg Renault 1:26.319 Medium 22
7 Kevin Magnussen Haas 1:26.404 Medium 15
8 Marcus Ericsson Sauber 1:26.885 Medium 32
9 Daniel Ricciardo Red Bull 1:28.712 Medium 4
10 Fernando Alonso McLaren Geen tijd Nvt 1

Meer stroomleveranciers per aansluiting

Consumenten en bedrijven kunnen vanaf volgend jaar meerdere elektriciteitsleveranciers op één aansluiting contracteren. Dat meldde toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) maandag.

Hierdoor wordt het bijvoorbeeld mogelijk om een andere leverancier te kiezen voor een laadpaal van een elektrische auto dan voor de stroomvoorziening thuis. Bedrijven kunnen er daarnaast voor kiezen om zelfopgewekte stroom te leveren aan een andere leverancier dan het bedrijf waarvan stroom wordt afgenomen.

"Consumenten en bedrijven hebben op deze manier meer keuzes in leveranciers van wie zij stroom afnemen of aan wie zij stroom leveren", stelde ACM-bestuurder Henk Don. "Dat kan hen geld opleveren. En het draagt bij aan de energietransitie, want het stimuleert elektrisch vervoer en zorgt voor meer concurrentie in duurzaam geproduceerde elektriciteit."

Meer stroomleveranciers per aansluiting
Meer stroomleveranciers per aansluiting (Foto: ANP)

Albert van Beek wint Bulletje en Boonestaak schaal

Albert van Beek (2 maart 1927) staat terecht te boek als iemand die aan de wieg van het Nederlandse beeldverhaal heeft gestaan. Al in de oorlog werkte hij bij de illustere Toonderstudio, onder meer aan de Tom Poes-ballonstrips. Zijn ervaringen hier kon hij later in praktijk brengen met eigen stripseries als Frank Duffard, Ronny en Donny en Baron Bluf. Hij was enkele jaren verbonden aan de Stripfilm-groep, met grootheden als Henk Albers en Piet van Elk.

Zijn verdere carrière omvat reclamewerk en boekillustraties, later ontwikkelde hij een passie voor schilderen. Hij heeft tot op de dag van vandaag een eigen galerie in Frankrijk, waar hij ook woont.

Het Stripschap is er trots op de Bulletje en Boonestaak Schaal aan hem te mogen overhandigen. Deze stripveteranenprijs bestaat sinds 2003; hij wordt dit jaar voor de vijfentwintigste keer uitgereikt. Deze prijs, en de andere prijzen waaronder de Stripschapprijs voor Willem Ritstier, worden uitgereikt op De Stripdagen (4 en 5 maart in de Broodfabriek, Rijswijk). Op dit jaarlijkse, landelijke festival staat dit jaar de kunst van het stripmaken centraal.

Het tekenen van strips wordt belicht in 6 exposities (onder meer van grafische kunstenaars Thé Tjong-Khing en Peter van Dongen) en workshops; vertel- en vertaaltechnieken komen in lezingen aan de orde; het bijzondere (en voor de strip unieke) aspect van striplettering wordt onderwezen in de masterclasses van handletteraar Frits Jonker (ook een prijswinnaar). Er zijn interviews, ontmoetingen, signeersessies en videopitches met veteranen en nieuwelingen onder de Nederlandse stripauteurs; met enkele gasten uit België en Frankrijk.

Geschiedenis en toekomst van de strip worden verbonden in exposities rond Tom Poes en Studio Arnhem. Verder een uitgebreid podiumprogramma met o.m. theater en muziek en een eindeloze stroom activiteiten voor kinderen, die gratis toegang hebben.

Albert van Beek wint Bulletje en Boonestaak schaal (Foto: Het Stripschap)
Albert van Beek wint Bulletje en Boonestaak schaal (Foto: Het Stripschap)

Kurt Busch wint crashrijke Daytona 500 in laatste ronde

Coureur Kurt Busch heeft de Daytona 500 op zijn naam geschreven. Voor de 38-jarige coureur van Stewart-Haas Racing was het na zeventien jaar proberen eindelijk de eerste keer dat hij The Great American Race, de traditionele opening van het NASCAR-seizoen, als winnaar afsloot.

Het was de eerste keer dat met een aantal nieuwe regels werd gereden in de NASCAR Cup Series. De races worden vanaf dit seizoen opgedeeld in drie segmenten, waarbij een hoge klassering in de segmenten - vergelijkbaar met tussensprints - punten opleveren. Na zestig ronden werd het eerste segment afgesloten met Kyle Busch als winnaar. Hij kon echter niet lang genieten van zijn eerste punten van het seizoen, want een lekke band zorgde ervoor dat hij de controle over zijn auto kwijt raakte en een stevige crash veroorzaakte. Daar werden Matt Kenseth en debutant Erik Jones het slachtoffer van, net als publiekslieveling Dale Earnhardt Jr.

Kevin Harvick won na nog eens zestig ronden het tweede segment, maar ook hij kwam in de problemen en moest na een crash drie ronden toegeven. De finish haalde hij nog wel, als 22e. Die crash (vanaf 3:40 in onderstaande video) begon overigens rond kampioen Jimmie Johnson, die door Jamie McMurray aangetikt werd, en zorgde voor weer flink wat schade in het veld. Ook Kurt Busch bracht een bezoekje aan het gras, maar hij kwam er zonder grote schade vanaf.

Alle crashes van de Daytona 500 2017 (Bron: YouTube)

Vanaf een dikke veertig ronden voor het einde ging het na een aantal crashes op rij weer goed en tien ronden voor het einde reed een lint van ruim tien auto's richting de finish. Joey Logano, die lang voorin mee reed, sloot na een moeizame periode weer aan en probeerde zich naar voren te vechten, maar dat lukte niet. Paul Menard was de eerste die uit het lint naar beneden zakte om voor twee rijen auto's te zorgen, maar dat wilde niet echt lukken. 

Met de laatste ronden in zicht was het de jonge polesitter Chase Elliott die ronde na ronde op kop reed, nadat hij al de hele race voorin te vinden was. Drie ronden voor het einde zakte hij echter plotseling terug: out of gas, klonk het op de boordradio - de brandstof was op. Martin Truex Jr nam zo de leiding over, voor Kyle Larson en Kurt Busch, maar ook Truex zakte snel weg na brandstofproblemen.

Bij het ingaan van de laatste ronde was Larson de volgende die te weinig brandstof over had en dit keer was het Busch die de leiding nam, voor een opstomende Ryan Blaney. De twee Ford-rijders hadden wél genoeg brandstof en Busch, kampioen van 2004, kon de grootste NASCAR-race eindelijk bijschrijven. Blaney eindigde als tweede, voor AJ Allmendinger. Larson, Truex en Elliott vielen uiteindelijk zelfs nog terug naar de elfde tot en met dertiende plek, op elf, twintig en zelfs bijna veertig seconden van Busch. 

De mooie slotronden van de Daytona 500 (Bron: YouTube)

Bultrug zwemt in marinehaven Den Helder

In de marinehaven van Den Helder zwemt maandagochtend een bultrug. ,,Het dier toont normaal gedrag dus met rust laten is nu het advies", twittert het kennis- en opvangcentrum voor walvisachtigen in de Noordzee SOS Dolfijn.

Het komt de laatste jaren vaker voor dat bultruggen, die horen tot de baleinwalvissen, worden waargenomen langs de kust. In januari werd er een gezien voor de kust van Egmond. Vorig jaar oktober hield een meterslange bultrug zich een tijdje op in de haven van Vlissingen. De beroemdste bultrug tot dusver was Johannes/Johanna die in 2012 strandde op een eilandje bij Texel.

Een volwassen exemplaar kan 12 tot 15 meter lang worden. De verwachting is dat het dier in Den Helder de haven zelf weer zal verlaten.

Bultrug zwemt in marinehaven Den Helder
Bultrug zwemt in marinehaven Den Helder (Foto: ANP)

Walking Dead-shirt is racisme!

The Walking Dead is een van de populairste series van dit moment, maar dat is voor SJW's (Social Justice Warriors, ook wel beroepsslachtoffers geheten) natuurlijk alleen maar meer reden om iets racistisch te zien in een t-shirt dat verwijst naar een van de meest schokkende en spraakmakende televisiescénes van de afgelopen twintig jaar.

Zonder te spoileren valt te stellen dat de afbeelding van een met prikkeldraad omwikkelde honkbalknuppel met daarbij de tekst 'eeny meeny miny moe' helemaal niets met ras of racisme te maken heeft, maar na enorme getriggerde huilbuien, gepaardgaande met het standaard driftig gestampvoet besloot winkelketen Primark de shirts direct uit de handel te halen en excuses te maken voor de beledigende en racistische shirtjes.

In de show wordt deze zin overigens gevolgd door 'catch a tiger by its toe', mocht daarover nog misverstand ontstaan.

Gruwelijk voorbeeld van racisme
Gruwelijk voorbeeld van racisme

Volgens de BBC zou Ian Lucraft geklaagd hebben over het product. Later vertelde de - overigens blanke - Lucraft dat hij en zijn vrouw diep geschokt waren toen zij het shirt zagen. Hij noemde het 'fantastically offensive' en stelde dat mensen die dat shirt kochten waarschijnlijk niet op de hoogte waren van de onderliggende 'sublimina message'.

"Deze afbeelding verwijst direct naar het aanvallen van zwarten in Amerika en is een directe bedreiging met een racistische aanval. Als ik zwart was en iemand tegen zou komen met dat shirt wist ik precies waar ik stond."

Andy Warski en zijn broer hebben er natuurlijk ook weer een mening over:

Problemen voor McLaren en Red Bull op testdag ťťn

De eerste testdag van het Formule 1-seizoen 2017 heeft gelijk voor een aantal problemen gezorgd. Met name McLaren is al gelijk de sjaak: Fernando Alonso reed op het circuit van Barcelona welgeteld één installation lap en kwam weer naar binnen. 

Dat is op zich een doodnormale gang van zaken, maar doorgaans komt men niet lang na zo'n installatierondje weer naar buiten om echt te gaan beginnen. De oranje-zwarte McLaren bleef echter binnen en niet veel later kwam naar buiten dat er een fors probleem was. Honda bevestigde dat er problemen waren met de oliesystemen en dat er een 'volledig onderzoek' nodig was. De bedoeling is wel dat Alonso vandaag nog wat rondjes kan gaan draaien, maar het zal minstens nog een aantal uur duren. 

Ook voor Red Bull waren er al snel problemen. Een dikke drie kwartier na het begin van de test parkeerde Daniel Ricciardo zijn auto op de baan, wat voor de eerste rode vlag van de dag zorgde. De RB13 werd teruggebracht naar de pitstraat en daar is het inmiddels al twee uur lang stil, hoewel binnen uiteraard hard gewerkt wordt. Er schijnt een probleem met de sensor te zijn en het is nog niet bekend hoe lang het ongeveer gaat duren. 

Dubbel Duits WK-goud met viermansbobs

Het wereldkampioenschap skeleton en bobsleeën is afgesloten met de titelstrijd in de viermansbobs. Het werd een Duitse strijd, maar wel een ongehoord spannende.

Op de baan van Königssee domineerden de Duitsers, zeker nadat uittredend wereldkampioen Oskars Melbardis uit Letland in de derde run een grote fout maakte en veel tijd verloor. Hij kon de Amerikaan Steven Holcomb nog passeren, maar verder dan plek vier kwam Melbardis niet meer. Het brons ging naar Nico Walther, die vooral op dag twee razendsnel was. Het was overigens al de negentiende medaille voor de 38-jarige remmer Kevin Kuske, die 'vroeger' hetzelfde werk verrichtte voor onder meer grootheid André Lange.

De strijd om het goud was voor Walther en consorten een stapje te ver. Dat ging tussen Francesco Friedrich, vicewereldkampioen in de viermansbob, en landgenoot Johannes Lochner. Het verschil kon nauwelijks kleiner zijn: na drie runs had Friedrich welgeteld één honderdste van een seconde voorsprong, met nog één afdaling te gaan.

Daarin moest Lochner als eerste van de twee naar beneden en hij deed het uitstekend. Friedrich, met onder meer de bloedsnelle Thorsten Margis in zijn slee, startte razendsnel, maar verloor beetje bij beetje op zijn landgenoot. Op de finish gebeurde het schier onmogelijke: de twee eindigden met exact dezelfde tijd en dus werd de wereldtitel gedeeld door Lochner en Friedrich - en hun teams. 

Een podium bomvol met Duitse bobsleeërs (Foto: Getty)

Locher en Friedrich delen de trofee voor de wereldkampioen(en) (Foto: Getty)

Taserproef valt slecht bij Belgische politie

Het gebruik van tasers door de politie is in België wettelijk nog niet goed geregeld. Een politievakbond heeft daarom maandag een mogelijke staking aangekondigd. Door de ontbrekende regelgeving zou een agent individueel verantwoordelijk zijn als er iets misgaat.

Minister Jan Jambon (Binnenlandse Zaken) kondigde vorige week een proefproject met de stroomstootwapens aan in tien tot vijftien politiezones. De vakbond stelt dat ook de verplichte risicoanalyse ontbreekt.

De vakbond is op zich niet tegen het gebruik van tasers, maar wil dat politiemensen wettelijke bescherming krijgen. Jambon moet vanwege de stakingsaanzegging binnenkort weer om de tafel met de bonden.

De Nederlandse politie is ook bezig het gebruik van tasers te testen, omdat agenten het gat tussen vuurwapen en wapenstok als te groot zouden ervaren.

Taserproef valt slecht bij Belgische politie
Taserproef valt slecht bij Belgische politie (Foto: ANP)

De Formule 1-auto's van 2017

De presentatieweek in de Formule 1 zit erop en alle teams hebben hun bolides voor 2017 aan de wereld getoond. Natuurlijk kan en zal er nog wel het een en ander veranderen, maar we mogen er vanuit gaan dat in elk geval de kleurstellingen toch wel grotendeels gelijk blijven. Het gros van de auto's is inmiddels ook in actie gekomen op het circuit van Barcelona en dus kunnen we naast de studiofoto's ook foto's zien van de auto's 'in het wild'. De hoogste tijd dus om ze eens op een rijtje te zetten. 

Mercedes

Red Bull Racing-TAG Heuer

Ferrari

Force India-Mercedes

Williams-Mercedes

McLaren-Honda

Toro Rosso-Renault

Haas-Ferrari

Renault

Sauber-Ferrari

Ontvoerder peuter Insiya in VS opgepakt

Een van de ontvoerders van de Amsterdamse tweejarige Insiya is afgelopen week in de Verenigde Staten aangehouden. Dat laten de politie en het OM in Amsterdam maandag weten. Afgelopen weekend zou een andere ontvoerder op het vliegveld in de Iraanse hoofdstad Teheran zijn opgepakt, meldt De Telegraaf, maar de politie kan dat bericht niet bevestigen.

Insiya werd in de ochtend van 29 september vorig jaar meegenomen uit de woning van haar oma in de Watergraafsmeer, waar zij met haar zusje en moeder verbleef. Ze is vermoedelijk in opdracht van haar vader ontvoerd en meegenomen naar India. Ze zou daar mogelijk bij haar oma verblijven.

Eerder werden al vier personen aangehouden, maar het Openbaar Ministerie (OM) liet begin dit jaar weten acht verdachten op het oog te hebben. Onder hen is ook de vader van het meisje.

De ouders van Insiya liggen in scheiding en hadden al enige tijd een conflict over het ouderlijk gezag. Haar moeder had van de Nederlandse rechter de zorg over haar dochter gekregen en de vader mocht zijn kind alleen onder toezicht bezoeken. De moeder van de peuter is op de hoogte gebracht van de arrestatie in de VS.

Ontvoerder peuter Insiya in VS opgepakt
Ontvoerder peuter Insiya in VS opgepakt (Foto: ANP)

Barbin sprint naar zege in zesde rit Ronde van Langkawi

Enrico Barbin heeft de zesde etappe gewonnen van de Ronde van Langkawi. De renner van Bardiani-CSF was na 176 kilometer de snelste in de sprint voor de Australiër Anthony Giacoppo en de Italiaan Filippo Pozzato. Ryan Gibbons blijft leider in het algemeen klassement.

Na twintig kilometer kozen drie renners voor de aanval: Lorenzo Rota (Bardiani-CSF), Wilmar Paredes (Manzana Postobon) en Ronald Yeung (Infinite AIS Cycling Team). Het drietal had een maximale voorsprong van iets meer dan drie minuten op het peloton. Op dertien kilometer van de streep werden de vluchters gegrepen door het peloton. 


In de massasprint won Barbin makkelijk. De 26-jarige Italiaan van Bardiani-CSF won met twee fietslengtes verschil voor de Australiër Giacoppo en de Italiaan Pozzato. De Zuid-Afrikaan Gibbons blijft leider in het algemeen klassement. De renner van Dimension Data heeft 23 seconden voorsprong op Cameron Bayley.


'Noord-Koreaanse ministeries achter moord'

De Zuid-Koreaanse inlichtingendiensten beweren dat de moord op Kim Jong-nam is beraamd door de Noord-Koreaanse ministeries van Staatsveiligheid en van Buitenlandse Zaken. Ze hebben parlementsleden in Seoul over hun bevindingen ingelicht.

Van de acht Noord-Koreanen die in Maleisië zijn opgepakt, werken er vier voor Staatsveiligheid en twee voor Buitenlandse Zaken, zo hebben de parlementsleden bekendgemaakt.

Kim Jong-nam (45), de halfbroer van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un, kreeg op 13 februari op de luchthaven van Kuala Lumpur zenuwgas in zijn gezicht gespoten. Hij overleed enkele uren later in een ziekenhuis in de Maleisische hoofdstad. De Verenigde Staten en Zuid-Korea beschuldigden vrijwel onmiddellijk Noord-Korea ervan achter de moord te zitten.

Kim Jong-nam studeerde in Japan en Zwitserland. Hij woonde naar verluidt afwisselend in Macao en Peking.

'Noord-Koreaanse ministeries achter moord'
'Noord-Koreaanse ministeries achter moord' (Foto: ANP)

Manilla doet alles voor redding gijzelaars

De Filipijnse strijdkrachten doen al het mogelijke voor een groep gijzelaars die in het zuiden van de eilandenrepubliek wordt vastgehouden door de terroristische groep Abu Sayyaf. Dit zei legerwoordvoerder generaal Restituto Padilla zondag. Media berichtten dat een zeventigjarige Duitse gijzelaar, Jürgen Kantner, zou zijn vermoord door de groep.

Abu Sayyaf zou Kantner hebben onthoofd, toen onderhandelingen over het betalen van omgerekend circa 575.000 euro voor zijn vrijlating waren mislukt of niet voor de door de groep gestelde deadline van zondag waren afgerond. Een onderhandelaar en presidentieel adviseur, Jesus Dureza, zei zondag dat hij enkel onbevestigde berichten had vernomen dat Kantner was onthoofd. Dat zou zijn gebeurd op het eiland Jolo.

Kantner was in november aan het zeilen met zijn vrouw Sabine Merz, toen hij in wateren circa 1500 kilometer ten zuiden van Manilla werd aangevallen en ontvoerd. Zijn vrouw is daarbij gedood. De twee zeilers waren in 2008 al ruim vijftig dagen lang gijzelaars van een bende piraten in Somalië en zouden toen in ruil voor een enorm bedrag met hun zeilboot zijn vrijgelaten.

De zich als islamitisch profilerende terreurgroep Abu Sayyaf houdt tientallen gijzelaars vast, inclusief de Nederlander Ewold Horn die in februari 2012 door de groep in het zuiden van de Filipijnen werd ontvoerd. Abu Sayyaf claimt onderdeel van Islamitische Staat te zijn. In 2014 overmeesterde de groep ook een stel zeilende Duitsers op hun jacht. Het paar werd vrijgelaten en volgens Abu Sayyaf was dat omdat 4,8 miljoen euro losgeld was betaald.

Manilla doet alles voor redding gijzelaars
Manilla doet alles voor redding gijzelaars (Foto: ANP)

Vijfde wereldtitel voor skeletongrootheid Dukurs

Skeletonner Martins Dukurs heeft voor de vijfde keer in zijn loopbaan de wereldtitel veroverd. De Let, al jaren dominant in de sport, was in het Duitse Königssee wederom ongenaakbaar.

Nadat hij op dag één in de eerste twee runs de snelste was, had Dukurs al een grote voorsprong opgebouwd. In de derde en vierde runs was hij weliswaar een stuk minder snel en zette hij 'slechts' de vierde tijd neer, zijn leiding kwam nooit meer in gevaar. De Duitser Axel Jungk mocht in de laatste afdaling nog even hopen op een stunt nadat hij de snelste tijd had gesleed en Dukurs wat zeldzame foutjes zag maken, maar met 0,37 seconden achterstand moest hij genoegen nemen met het zilver. 

Op 0,54 seconden van Dukurs ging het brons naar de Rus Nikita Tregybov, die vooral een sensationeel snelle derde run liet zien. Hij troefde zo zijn landgenoot, regerend olympisch kampioen Alexander Tretiakov, met iets minder dan twee tienden van een seconde af. 

Speedrunner speelt en verslaat alle NES-games

TheMexicanRunner is een bekende speedrunner en Twitch-streamer en heeft gisteren een enorme mijlpaal bereikt. Hij is de eerste persoon met videobewijs die alle officieel gelicenseerde games voor NES heeft uitgespeeld.

In totaal is TheMexicanRunner bijna 3500 uur beziggeweest (3435:12:24 om precies te zijn) om alle 714 games uit te spelen. Dit betreft alleen de door Nintendo gelicenseerde games en alleen die die in het Westen zijn uitgebracht. Met zijn stream is hij hier zo'n drie jaar mee bezig geweest en hij eindigde gisteren met Super Mario Bros. 3. Op zijn website heeft hij een overzicht geplaatst met games die hij het beste vond, het moeilijkst en waar hij het langst mee bezig is geweest.

Zo vindt hij games als Galaga en Q-Bert de moeilijkste NES-games ooit en is hij het langst bezig geweest met Miracle Piano Teaching System, aangezien hij daarmee echt piano leerde spelen. Voor games die je nooit 'echt' kan uitspelen, stelde hij moeilijke doelen op. Bij Tetris was dit bijvoorbeeld 125.000 punten scoren in Type A en level 9-5 verslaan in Type B.

Hoe dan ook, TheMexicanRunner is een echte baas en het is twijfelachtig of iemand ooit hetzelfde gaat proberen. Wellicht gaat TheMexicanRunner ooit proberen om alle 721 SNES-games te verslaan, de tijd zal het leren. Zijn laatste stream, waarin hij de laatste game verslaat, kun je hieronder bekijken. De mijlpaal behaalt hij rond 2:20:00 in de stream.

Debat RTL legt het af tegen Boer Zoekt Vrouw

Het eerste verkiezingsdebat op televisie dat zondagavond op RTL4 werd uitgezonden trok bijna 1,2 miljoen kijkers. Dat blijkt uit cijfers van Stichting Kijkonderzoek.

Onbetwiste kijkcijferhit Boer Zoekt Vrouw (BZV) had ondanks de concurrentie van het debat en het WK Sprint schaatsen maar 250.000 minder kijkers dan vorige week. In totaal stemden 3,54 miljoen mensen af op het programma op NPO1, tegen bijna 3,8 een week eerder.

Debat RTL legt het af tegen Boer Zoekt Vrouw
Debat RTL legt het af tegen Boer Zoekt Vrouw (Foto: BuzzE)

PostNL snijdt verder in de kosten

PostNL gaat zijn transformatie van traditioneel postbedrijf naar pakketbezorgspecialist versnellen. De omvorming gaat gepaard met verdere kostenbesparingen die de winstgevendheid op korte termijn moeten opkrikken. Dat liet de onderneming maandag weten bij de bekendmaking van haar jaar- en kwartaalcijfers.

De postmarkt blijft verder krimpen. PostNL verwerkte in het afgelopen kwartaal 11 procent minder post dan een jaar eerder. Daartegenover stond een toename van het aantal verzonden pakketjes met 9 procent. Volgens PostNL zal deze tendens zich door de opmars van onlineshoppen voorlopig nog wel doorzetten.

Tussen nu en 2020 moet de winstgevendheid hoger uitkomen. Het bedrijf mikt nu op onderliggend bedrijfsresultaat van 310 tot 380 miljoen euro, waar eerder nog werd uitgegaan van 285 tot 355 miljoen euro. Het afgelopen jaar was sprake van een daling naar 245 miljoen euro, van 303 miljoen euro in 2015. De omzet nam vorig jaar licht af tot 3,41 miljard euro.

PostNL gaf verder aan aandeelhouders over het vorige jaar een dividend te willen betalen van 0,12 euro per aandeel. Eerder had het bedrijf de verwachting uitgesproken dat pas over 2017 dividend uitgekeerd zou gaan worden.

PostNL snijdt verder in de kosten
PostNL snijdt verder in de kosten (Foto: ANP)

Ook Cocu laat titelhoop langzaam los

Phillip Cocu heeft zich neergelegd bij het feit dat de titel dit seizoen niet meer haalbaar lijkt te zijn voor PSV. Zondagmiddag werd met 2-1 verloren van Feyenoord.

"We moeten nu kijken naar de ploeg die boven ons staat en proberen dat gat te dichten", vertelde Cocu tegen de NOS. "In theorie is alles mogelijk, maar ik zal niet zeggen dat de titelstrijd open ligt. Ook omdat we niet meer tegen Feyenoord spelen."

In de eerste helft van het seizoen liet PSV volgens Cocu te veel punten liggen. "Zeker in thuiswedstrijden lieten we te veel liggen. Naar deze wedstrijd hebben we lang toegeleefd. We zijn tot op de bodem gegaan, maar kwamen net tekort. Dat is hard en teleurstellend, maar moeten we accepteren."

Tegen Feyenoord werd voor de tweede keer dit seizoen verloren, maar ook speelde de ploeg zeven keer gelijk. "Bij de 1-0 achterstand hebben we heel lang lopen jagen, daar ben ik wel trots op. In de eerste tien minuten werden we op alle fronten afgetroefd, terwijl we wisten dat zij agressief zouden beginnen, met het publiek dat erachter staat. Na de 1-0 zag ik het PSV dat ik wilde zien. Het duurde alleen lang voordat wij de goal maakten. Daarna lag het hele veld open omdat beide teams voor de winst gingen."

Doellijntechnologie zorgde uiteindelijk voor de beslissing in De Kuip. "Als het een goal is, is het een goal. Ik ga er namelijk van uit dat die apparaten goed werken. Misschien is het een punt van discussie dat deze technologie niet in elk stadion aanwezig is, wellicht kan dat worden uitgebreid."

Pierre Bokma speelt Rost van Tonningen

Acteur Pierre Bokma speelt een van de hoofdrollen in de nieuwe Nederlandse oorlogsfilm Bankier van het Verzet. Hij vertolkt de rol van NSB-politicus Meinoud Rost van Tonningen, maakte producent NL Film maandag bekend.

Bankier van het Verzet vertelt over de broers Walraven en Gijs van Hall, die in de Tweede Wereldoorlog middels een ondergrondse bank het verzet hielpen. De twee broers worden gespeeld door Barry Atsma en Jacob Derwig, die eerder samen speelden in de series Penoza en Klem.

Producent NL Film noemt de geschiedenis van de broers "één van de meest indrukwekkende verzetsverhalen uit die periode. Zij behoren tot de grote helden uit de recente vaderlandse geschiedenis". De makers werken voor de film samen met de familie Van Hall. De regie is in handen van Joram Lürsen (Alles is Liefde).

Partijorgaan
Meinoud Rost van Tonningen (1894-1945) collaboreerde tijdens de Tweede Wereldoorlog met de nazi's. Hij zat in de Tweede Kamer voor de NSB en was hoofdredacteur van het Nationale Dagblad, het partijorgaan van de NSB. Tijdens de Duitse bezetting van Nederland werd hij benoemd tot secretaris-generaal van Financiën en had hij de leiding over De Nederlandsche Bank. Na de bevrijding pleegde hij zelfmoord in de gevangenis van Scheveningen.

Het levensverhaal van zijn weduwe, Florrie Rost van Tonningen, was eerder een inspiratiebron voor de film De Ordening van regisseur Pieter Kuijpers. Bankier van het Verzet moet in 2018 in de Nederlandse bioscopen te zien zijn.

Pierre Bokma speelt hoofdrol in oorlogsfilm
Pierre Bokma speelt hoofdrol in oorlogsfilm (Foto: BuzzE)

Weer grafstenen vernield op joods kerkhof

Ongeveer honderd grafstenen op een joodse begraafplaats in Philadelphia zijn vernield. Dat zei de politie zondag. Een week geleden hadden vandalen ook al ongeveer 170 grafstenen op een joods kerkhof in St. Louis beschadigd.

Honderd grafstenen zijn vermoedelijk in de nacht van zaterdag op zondag (lokale tijd) omvergegooid door vandalen, meldde de politie.

"Je hoopt dat het gaat om dronken tieners, maar omdat er zoveel achterelkaar zijn gekanteld lijkt het erop dat het doelbewust is", zei een verontruste man die het graf van zijn vader bezocht.

De beschadigingen op de begraafplaats in St.Louis in de Amerikaanse staat Missouri vorige week, gingen gepaard met bedreigingen van joodse instellingen op internet.

Veel mensen beschouwen de acties als het zoveelste bewijs van het antisemitisme dat na de verkiezing van Donald Trump tot president de kop opstak. Tijdens zijn campagne kreeg hij veel steun van blanke nationalisten en ultrarechtse groeperingen.

Weer grafstenen vernield op joods kerkhof
Weer grafstenen vernield op joods kerkhof (Foto: ANP)

Tornadojagers brengen ode aan Bill Paxton

Ruim tweehonderd tornadojagers hebben zondag een eerbetoon gebracht aan de plotseling overleden acteur Bill Paxton. Zij maakten met hun gps-coördinaten op de landkaart van Oklahoma een B. en een P, meldt Daily News.

De 'storm chasers' hebben een speciale band met Paxton, die in de actiefilm Twister uit 1996 een tornadojager speelde. De film van de Nederlandse regisseur Jan de Bont zorgde ervoor dat hun vak veel extra aandacht en bekendheid kreeg.

Het was niet de eerste keer dat de tornadojagers met hun gps-coördinaten op een kaart twee initialen spelden. Maar het was wel de eerste maal dat zij hiermee iemand buiten hun community eerden. "Duizenden amateur-meteorologen zijn geïnspireerd geraakt door de rol van Paxton in Twister", aldus de woordvoerder van de National Weather Service.

Paxton overleed dit weekend vrij onverwacht op 61-jarige leeftijd, aan de gevolgen van complicaties tijdens een hartoperatie. Hij was onder meer bekend van zijn rollen in Aliens, Titanic en True Lies.

Tornadojagers brengen ode aan Bill Paxton
Tornadojagers brengen ode aan Bill Paxton (Foto: BuzzE)

Taxi-staking Tilburg tijdens carnaval

Tilburgse taxichauffeurs leggen zondagnacht vanaf 1.30 uur hun werk neer. Ze protesteren tegen collega's die uit andere steden naar de stad komen om tijdens carnaval ritjes aan te bieden aan de feestvierders. Dat meldt Omroep Brabant.

Meer dan zeventig taxi's rijden in een proteststoet vanaf het centraal station naar het feestgebied op De Heuvel om de weg te blokkeren. "We zijn er helemaal klaar mee", zegt een chauffeur tegen Omroep Brabant. "Ook mensen die eigenlijk vrij waren zijn gekomen om onze protestactie te ondersteunen."

Taxi-staking Tilburg tijdens carnaval
Taxi-staking Tilburg tijdens carnaval (Foto: ANP)

Rechtszaak Patricia Paay van start

In Haarlem dient maandagochtend de rechtszaak tussen Patricia Paay en haar voormalige zakenpartner Maarten Oostvogel. Op verzoek van de voormalige zangeres vindt de zaak achter gesloten deuren plaats.

Paay ligt al langer in de clinch met Oostvogel. Ze verbond haar naam aan de pantylijn La Paay van de textielondernemer maar de samenwerking liep vorig jaar spaak na een ruzie. Zij zegt nog veel geld van hem tegoed te hebben.

De zaak kwam in de belangstelling na een uitgelekte seksvideo van Paay. Zij zegt dat Oostvogel iets te maken heeft met de verspreiding van de tape. Die ontkent dat.

Rechtszaak Patricia Paay van start
Rechtszaak Patricia Paay van start (Foto: BuzzE)

Slag in de Javazee herdacht in Kloosterkerk

In de Haagse Kloosterkerk wordt maandagochtend herdacht dat het 75 jaar geleden is dat de Slag in de Javazee plaatsvond. Ruim 450 nabestaanden, één overlevende en de ministers Jeanine Hennis-Plasschaert (Defensie) en Jet Bussemaker (Cultuur) zijn bij de plechtigheid aanwezig.

De zeeslag in 1942 kostte 915 Nederlandse marinemannen het leven, onder wie meer dan tweehonderd Indisch-Nederlandse militairen. Marineschepen probeerden in het huidige Indonesië tevergeefs de Japanse invasievloot, die naar Java op weg was, te stoppen. Schout-bij-nacht Karel Doorman voerde het commando.

Vorig jaar werd bekend dat drie tot zinken gebrachte oorlogsschepen niet meer op de zeebodem liggen. De wrakken zijn vrijwel zeker illegaal geborgen. Ze vormden een officieel oorlogsgraf voor honderden opvarenden.

Ook in Indonesië is er een herdenking. Tientallen nabestaanden wonen een ceremonie bij op het Nederlands Ereveld Kembang Kuning in Soerabaja. Bij het Karel Doorman-monument worden kransen neergelegd. Oud-minister Piet Hein Donner van de Oorlogsgravenstichting is bij de plechtigheid.

Slag in de Javazee herdacht in Kloosterkerk
Slag in de Javazee herdacht in Kloosterkerk (Foto: ANP)

Luuk de Jong geeft titelstrijd op

Luuk de Jong heeft de titel dit seizoen in de Eredivisie met PSV na de 2-1 nederlaag tegen Feyenoord opgegeven. De achterstand van de Eindhovenaren is nu elf punten.

Acht minuten voor tijd viel de winnende treffer. Doellijntechnologie bracht uiteindelijk uitkomst. "Het leek zo onwaarschijnlijk dat die bal erin zat. Jeroen Zoet leek hem echt voor de lijn te stoppen", vertelde De Jong tegen FOX Sports.

"Hoe betrouwbaar is dit systeem? Bovendien werd Héctor Moreno ook naar de grond getrokken, maar eigenlijk moeten we het daar niet over hebben", zo begint hij er over. "We hebben een paar grote kansen gehad op de 1-2 en hadden gewoon moeten scoren."

Na negen minuten zette Jens Toornstra Feyenoord op 1-0, een voorsprong die op dat moment dik verdiend was. "We begonnen niet goed en gingen eigenlijk pas voetballen na de 1-1. Hoe dat kan? Ik weet het niet."

"Iedereen was natuurlijk honderd procent gemotiveerd voor deze wedstrijd, maar we verloren elke tweede bal. Feyenoord begon ook enorm fel. Na de 1-1 gingen we vol voor de winst en werden de ruimtes groot. Helaas viel toen de 2-1."

"Het gat met Feyenoord is onoverbrugbaar, denk ik. Wij zullen keihard door moeten gaan en moeten vechten voor de tweede plaats. De eerste plek lijkt uit zicht voor ons. Wij moeten nu alles geven om de voorronde van de Champions League te bereiken."

FOK! Wat een weer: regen, regen en nog eens regen

Sprokkelmaands regen, is grasmaands zegen.

Goedemorgen!

Geen goed begin van deze week De afgelopen nacht is de bewolking helemaal dichtgetrokken en viel er al regen in het (noord)westen. Die regen breidt zich vandaag vanuit het westen uit over heel het land. Ook vanmiddag trekken buien vanuit het zuidwesten over het land, die gepaard kunnen gaan met korrelhagel en onweer. In de loop van de avond zou het droger kunnen worden maar zeker in het westen blijft een bui mogelijk.

En de pret houdt maar niet op, de komende dagen wisselvallig en geen gebrek aan vallend water. De temperatuur? Die ligt rond 7 tot 9 graden. En de zon? Die krijgen we voorlopig niet te zien.

Zon op / onder / zonkracht

 
Zon op: 07:28
Zon onder: 18:16
Zonkracht: 1 / 1

Nederland
 
Wikiweetjes van vandaag
1932 James Chadwick verifieert experimenteel het bestaan van het neutron, dat hij al eerder vermoedde.
1933 Het Duitse parlementsgebouw, de Rijksdag in Berlijn, wordt in brand gestoken.
1971 De eerste abortuskliniek van Nederland (het Mildredhuis in Arnhem) start met het uitvoeren van abortus provocatus.
1991 Nexus, de eerste webbrowser en wysiwyg HTML-editor, wordt gepresenteerd door Tim Berners-Lee.
2004 In de Filipijnen komen 116 mensen om bij een bomaanslag op de veerboot Superferry 14. De aanslag wordt opgeëist door Abu Sayyaf en is de ergste terroristische aanslag in de Filipijnen ooit.

Zonsondergang in Alkmaar (Foto: DJMO)
Zonsondergang in Alkmaar (Foto: DJMO)

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar [email protected] onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

La La Land grote winnaar bij de Oscars 2017

Vannacht worden voor de 89e keer de Academy Awards of Merit oftewel Oscars uitgereikt in Los Angeles. De ceremonie, die vanaf 02.30 uur ook te volgen is via de televisiezender Net5, zal dit jaar voor de eerste keer worden gepresenteerd door Jimmy Kimmel.

Grootste kanshebber op een Oscar is de film La La Land die maar liefst veertien nominaties heeft gekregen en zich daarmee in hetzelfde rijtje mag rekenen als de klassiekers All About Eve (1950) en Titanic (1997). Ook de films Arrival en Moonlight (beiden achtmaal genomineerd) en Hacksaw Ridge, Lion en Manchester By The Sea (elk zesmaal genomineerd) maken kans op meerdere prijzen.

Ook zijn er een tweetal Oscars mogelijk met een Nederlands tintje. Zo is actrice Isabelle Huppert genomineerd voor haar bijdrage aan de film Elle van Paul Verhoeven en maakt regisseur Michael Dudok de Wit kans om een tweede Oscar aan zijn verzameling toe te voegen met de animatiefilm La Tortue Rouge (De Rode Schildpad). In 2001 won hij het begeerde filmbeeldje voor zijn korte animatiefilm Vader en Dochter.

In dit liveblog zal vanaf 01.30 uur worden bijgehouden naar wie de prijzen dit jaar zullen gaan en houden we ook nauwlettend de sociale media in de gaten voor opvallende gebeurtenissen tijdens het filmprijzengala. Mochten we alsnog wat missen, schroom dan niet om dat in de reacties te melden. Graag met een linkje naar de Tweet zodat we die ook kunnen gebruiken in dit blog.

Om alvast een beetje in de stemming te komen hieronder een overzicht van alle genomineerden. Winnaars zullen in BOLD worden weergegeven na uitreiking van het filmbeeldje. Wij wensen iedereen in elk geval alvast een fijne Oscars-nacht toe.

Beste film
Arrival
Fences
Hacksaw Ridge
Hell or High Water
Hidden Figures
La La Land
Lion
Manchester by the Sea
Moonlight

Beste regisseur
Denis Villeneuve – Arrival
Mel Gibson – Hacksaw Ridge
Damien Chazelle – La La Land
Kenneth Lonergan – Manchester by the Sea
Barry Jenkins – Moonlight

Beste acteur
Casey Affleck – Manchester by the Sea als Lee Chandler
Andrew Garfield – Hacksaw Ridge als Desmond T. Doss
Ryan Gosling – La La Land als Sebastian Wilder
Viggo Mortensen – Captain Fantastic als Ben Cash
Denzel Washington – Fences als Troy Maxson

Beste actrice
Isabelle Huppert – Elle als Michèle Leblanc
Ruth Negga – Loving als Mildred Loving
Natalie Portman – Jackie als Jacqueline Kennedy Onassis
Emma Stone – La La Land als Mia Dolan
Meryl Streep – Florence Foster Jenkins als Florence Foster Jenkins

Beste mannelijke bijrol
Mahershala Ali – Moonlight als Juan
Jeff Bridges – Hell or High Water als Marcus Hamilton
Lucas Hedges – Manchester by the Sea als Patrick Chandler
Dev Patel – Lion als Saroo Brierley
Michael Shannon – Nocturnal Animals als Lt. Bobby Andes

Beste vrouwelijke bijrol
Viola Davis – Fences als Rose Lee Maxson
Naomie Harris – Moonlight als Paula
Nicole Kidman – Lion als Sue Brierley
Octavia Spencer – Hidden Figures als Dorothy Vaughan
Michelle Williams – Manchester by the Sea als Randi Chandler

Beste origineel scenario
Mike Mills – 20th Century Women
Taylor Sheridan – Hell or High Water
Damien Chazelle – La La Land
Yorgos Lanthimos en Efthimis Fillippou – The Lobster
Kenneth Lonergan – Manchester by the Sea

Beste bewerkt scenario
Eric Heisserer – Arrival
August Wilson – Fences
Allison Schroeder en Theodore Melfi – Hidden Figures
Luke Davies – Lion
Barry Jenkins en Tarell Alvin McCraney – Moonlight

Beste lange animatiefilm
Kubo and the Two Strings
Moana
My Life as a Zucchini
The Red Turtle
Zootopia

Beste niet-Engelstalige film
Under sandet – Martin Zandvliet (Denemarken)
En man som heter Ove – Hannes Holm (Zweden)
Forushande – Asghar Farhadi (Iran)
Tanna – Martin Butler en Bentley Dean (Australië)
Toni Erdmann – Maren Ade (Duitsland)

Beste lange documentaire
13th
Fire at Sea
I Am Not Your Negro
Life, Animated
O.J.: Made in America

Beste korte documentaire
4.1 Miles
Extremis
Joe's Violin
Watani: My Homeland
The White Helmets

Beste korte film
Ennemis Interieurs
La Femme et le TGV
Silent Nights
Sing
Timecode

Beste korte animatiefilm
Blind Vaysha
Borrowed Time
Pear Cider and Cigarettes
Pearl
Piper

Beste filmmuziek (Original Score)
Mica Levi - Jackie
Justin Hurwitz - La La Land
Dustin O'Halloran en Hauschka - Lion
Nicholas Britell - Moonlight
Thomas Newman - Passengers

Beste filmsong (Original Song)
'Audition (The Fools Who Dream)' (Justin Hurwitz, Pasek and Paul) - La La Land
'Can't Stop the Feeling!' (Justin Timberlake) - Trolls
'City of Stars' (Justin Hurwitz, Benj Pasek en Justin Paul) - La La Land
'The Empty Chair' (J. Ralph, Sting) - Jim: The James Foley Story
'How Far I'll Go' (Lin-Manuel Miranda) - Moana

Beste geluidseffecten (Sound Editing)
Sylvain Bellemare - Arrival
Wylie Stateman, Renée Tondelli - Deepwater Horizon
Robert Mackenzie, Andy Wright - Hacksaw Ridge
Ai-Ling Lee, Mildred Iatrou Morgan - La La Land
Alan Robert Murray, Bub Asman - Sully

Beste geluid (Sound Mixing)
Greg P. Russell, Gary Summers, Jeffrey J. Haboush, Mac Ruth - 13 Hours: The Secret Soldiers of Benghazi
Bernard Gariépy Strobl, Claude La Haye - Arrival
Kevin O'Connell, Andy Wright, Robert Mackenzie, Peter Grace - Hacksaw Ridge
Andy Nelson, Ai-Ling Lee, Steve A. Morrow - La La Land
David Parker, Christopher Scarabosio, Stuart Wilson - Rogue One: A Star Wars Story

Beste productieontwerp (Production Design)
Patrice Vermette, Paul Hotte - Arrival
Stuart Craig, Anna Pinnock - Fantastic Beasts and Where to Find Them
Jess Gonchor, Nancy Haigh - Hail, Caesar!
Sandy Reynolds-Wasco, David Wasco - La La Land
Guy Hendrix Dyas, Gene Serdena - Passengers

Beste camerawerk
Bradford Young - Arrival
Linus Sandgren - La La Land
Greig Fraser - Lion
James Laxton - Moonlight
Rodrigo Prieto - Silence

Beste grime en haarstijl
Eva von Bahr, Love Larson - En man som heter Ove
Joel Harlow, Richard Alonzo - Star Trek: Beyond
Alessandro Bertolazzi, Giorgio Gregorini, Christopher Nelson - Suicide Squad

Beste kostuums
Joanna Johnston - Allied
Colleen Atwood - Fantastic Beasts and Where to Find Them
Consolata Boyle - Florence Foster Jenkins
Madeline Fontaine - Jackie
Mary Zophres - La La Land

Beste montage
Joe Walker - Arrival
John Gilbert - Hacksaw Ridge
Jake Roberts - Hell or High Water
Tom Cross - La La Land
Nat Sanders, Joi McMillon - Moonlight

Beste visuele effecten
Deepwater Horizon
Doctor Strange
The Jungle Book
Kubo and the Two Strings
Rogue One: A Star Wars Story

01.38 uur:

Daar is niet iedereen het mee eens...

01.55 uur:
Hee daar is 'ie al christmastsunami...

02.00 uur:
De uitzending van Nachtkijkers rondom de Oscars op NPO1 is ook begonnen. Presentator Thomas van Vliet en filmkenner Jac Goderie geven commentaar en laten ook nog eens allerlei fijne filmmuziek horen.

02.30 uur:

Deze dame werd dus geboren in het jaar dat de film Lethal Weapon verscheen. Oeps! Of zoals collega Djeez en diverse andere FOK!kers zouden zeggen: "Wat een eindbaas!"

Het feest is ondertussen begonnen met een optreden van Justin Timberlake. Jimmy Kimmel gaat meteen los en neemt de nodige filmsterren flink op de hak. Zo moeten onder meer Mel 'Braveheart' Gibson en de 'dikke' Matt Damon het ontgelden. Ook wordt President Trump bedankt voor het feit dat de Oscars niet langer als het meest rascistische gebeuren in Amerika wordt bekeken.

Actrice Meryl Streep, die dit jaar voor de 20e keer werd genomineerd, krijgt een staand applaus van het gehele publiek.

02.50 uur:
Tijd voor de eerste Oscar in de categorie Beste mannelijke bijrol. De prijs wordt uitgereikt door de oogstrelende Alicia Vikander. De eerste Oscar van de avond gaat naar Mahershala Ali die hiermee eveneens zijn eerste Academy Award wint.

03.00 uur:
De volgende Oscars zijn voor Beste grime en haarstijl (Suicide Squad) en Beste Kostuums (Fantastic Beasts and Where to Find Them)De 12e Oscar alweer voor Colleen Atwood! Proficiat.

03.10 uur
Jimmy Kimmel richt nu zijn vizier op superhelden(films) en maakt een subtiel bruggetje naar de epische film Hidden Figures.

In de categorie Beste Documentaire is O.J.: Made in America de winnaar. Tijd voor 'the artist formerly known as The Rock'. Zo te horen wil hij een rol in La La land 2. Lin-Manuel Miranda zingt het liedje 'How Far I'll Go' uit de film Moana. Het begint nu op te vallen hoeveel reclameblokken die arme Amerikaanse kijkers te verduren hebben. Wel een goed moment om even een biertje uit de koelkast te trekken of om wat snacks in het frituur te smijten.

03.33 uur:
Het regent opeens kleine parachutes met zakjes snoep voor het publiek. Het is tijd voor de Oscar voor Beste Geluidseffecten en Beste Geluidseffectenmontage. De prijs voor Beste Geluidseffecten gaat naar Sylvain Bellemare (Arrival) die daarmee zijn allereerste Oscar wint. De prijs voor Beste Geluidseffectenmontage gaat naar Kevin O'Connell, Andy Wright, Robert Mackenzie, Peter Grace die eveneens hun eerste Oscar mee naar huis mogen nemen voor hun werk aan de epische oorlogsfilm Hacksaw Ridge.

03.40 uur
De Academy Honorary Awards gaan dit jaar naar Jackie Chan, Anne V. Coates, Lynn Stalmaster en Frederick Wisemann.

Tijd voor de Oscar voor Beste Actrice in een Bijrol. De Oscar gaat naar Viola Davis die na 3 nominaties eindelijk een Oscar in ontvangst mag nemen voor haar rol van Rose Lee Maxson in de film Fences.

04.00 uur
Het is ook net een mens die Streep! Tijd voor de Oscar voor de Beste Buitenlandse Film. Het beeldje gaat naar de Iraanse film Forushande (De Handelaar) van Asghar Farhadi. Farhadi is niet aanwezig maar laat zijn dankwoord voorlezen. Het is tijd voor een optreden van niemand minder dan Sting.

04.10 uur:
Tijd voor de Oscars voor de Beste Animatiefilms. In de categorie Beste Korte Animatiefilm is de winnaar de film Piper. Krijgen we nu een Nederlander op het podium? Na wat geleuter over de Mexicaanse Muur is het tijd voor de Beste Animatiefilm. De winnaar is Zootopia.

De Oscar voor Beste Productieontwerp is de eerste Oscar voor de film La La Land. Het is de eerste Oscar voor Sandy Reynolds-Wasco en David Wasco.

04.20 uur:
Ondertussen komt de Hollywood tourbus het theater in. Zometeen is het tijd voor een beroemde filmauto. Herbie? Christine? K.I.T.? Maar eerst een reclameblok.

04.35 uur:
De Oscar voor Beste Visuele Effecten is verrassend genoeg voor The Jungle Book die daarmee onder meer Doctor Strange verslaat... Hmmm het zal wel. Michael J. Fox en Seth Rogen komen daarna het podium op in de beroemde DeLorean uit Back To The Future. Volgens Rogen krijgt de auto meer applaus dan hem. Tijd voor de Oscar voor Beste Montage. Het begeerde filmbeeldje gaat naar John Gilbert en zijn werk voor Hacksaw Ridge.

04.45 uur:
Het is tijd voor de categorie Beste Korte Documentaire. De Oscar gaat naar The White Helmets.

De Oscar voor Beste Korte Film is voor de Hongaarse korte film Sing.

04.55 uur:
Het publiek wordt alvast gewaarschuwd dat Meryl Streep zometeen het podium zal betreden. Maar eerst is het tijd voor de Oscar voor het Beste Camerawerk. De winnaar is Linus Sandgren en La La Land.

05.05 uur:
Bekende filmsterren mogen de meest hatelijke Tweets van het afgelopen jaar voorlezen. Er zitten ware pareltjes tussen.

Een tweetal genomineerde liedjes uit La La Land zullen zo worden uitgevoerd dus hoog tijd voor meer bier.

Voor het eerst in 20 jaar staan Ben Affleck en Matt Damon straks weer samen op het podium. Maar eerst is het tijd voor Samuel Jackson die de Oscar uit mag reiken voor Beste Filmmuziek. De Academy Award gaat naar Justin Hurwitz en La La Land.

05.21 uur:
Niemand minder dan Scarlett Johansson mag de Oscar uitreiken voor Beste Originele Liedje. Zal La La Land dan nogmaals toeslaan? Yep! De Oscar is voor Justin Hurwitz, Benj Pasek en Justin Paul en het liedje 'City of Stars'.

Het is tijd om terug te blikken op al die filmhelden die ons het afgelopen jaar zijn ontvallen.

Tijd voor kippenvel. Bill Paxton wordt bij de aankondiging ook nog even genoemd.

05.30 uur:
We hebben nog 6 categorieën te gaan. De volgende Oscar die wordt uitgereikt is voor Beste Originele Scenario. Daar hebben we eindelijk Ben Affleck en zijn 'gast' Matt Damon. Het filmbeeldje gaat naar Kenneth Lonergan en zijn script voor Manchester by the Sea. Na vier nominaties heeft Lonergan eindelijk zijn eerste Oscar te pakken.

Amy Adams mag vervolgens een Oscar uitreiken voor Best Bewerkte Scenario. De winnaars zijn Barry Jenkins en Tarell Alvin McCraney en hun verhaal voor de film Moonlight.

Het 'regent' ondertussen donuts bij de Oscars. Nog even en het is alweer tijd voor de laatste vier Oscars.

05.45 uur:
Halle Berry komt het podium op om de Oscar uit te reiken voor Beste Regisseur. De filmprijs gaat naar Damien Chazelle en La La Land. De 32-jarige Chazelle is de jongste filmmaker tot op heden die deze begeerde Oscar in ontvangst mag nemen.

05.50 uur:
De Oscar voor Beste Acteur in een Hoofdrol gaat naar Casey Affleck met zijn imponerende rol van Lee Chandler in de film Manchester by the Sea. De eerste Oscar voor Casey Affleck die eenmaal eerder voor deze filmprijs werd genomineerd. Casey Affleck:"Een van de eerste mensen die mij leerden acteren was Denzel Washington, en daar wil ik hem voor bedanken".

05.55 uur:
Leonardo DiCaprio mag de Oscar uitreiken voor Beste Actrice in een Hoofdrol. Duimen voor Elle.

06.00 uur:
Helaas voor Isabelle Huppert. De Oscar gaat naar Emma Stone met haar rol van Mia Dolan in La La Land. Nog 1 Oscar te gaan, namelijk die voor de Beste Film.

06.10 uur:
En met de legendarische Faye Dunaway en Warren Beatty (Bonnie & Clyde) zijn we alweer aangekomen bij de uitreiking van de laatste Oscar van de 89e editie van de Academy Awards. De Oscar voor Beste Film gaat naar La La Land die daarmee zijn zevende Oscar binnensleept. Of toch niet? Chaos op het podium.

06.12 uur:
AU! Een pijnlijk foutje. Het verkeerde kaartje blijkt te zijn voorgelezen. De winnaar van de Oscar voor de Beste Film is namelijk voor de film Moonlight.

06.20 uur:
En met deze woorden is er ook een einde gekomen aan dit liveblog. Bedankt voor het volgen en reageren en we hopen dat je hebt genoten van onze verslaggeving.

Toornstra: "Het begint op een kampioensjaar te lijken"

Doellijntechnologie besliste zondagmiddag de topper tussen Feyenoord en PSV. Jens Toornstra had niet gedacht dat scheidsrechter Bas Nijhuis de 2-1 toe zou kennen. Acht minuten voor tijd kopte Jan-Arie van der Heijden Feyenoord via Jeroen Zoet naar 2-1 en daarmee pakten de Rotterdammers de zege.

"Ik zag hem naar zijn horloge wijzen en ik dacht dat hij dat deed om te laten zien dat het geen goal was", vertelde Toornstra tegen FOX Sports. "Maar het was wel een goal, dat was echt top."

De maker van de 1-0 merkt dat het op een kampioenjaar begint te lijken voor Feyenoord. "Het begint er wel op te lijken. We spelen goed en de voorsprong is er. Maar we moeten nog tien wedstrijden spelen. PSV zijn we voorlopig wel kwijt, maar je weet het nooit in het voetbal."

Russen na bizarre finish naar wereldtitel teamsprint

Het wereldkampioenschap langlaufen heeft zondag een vrij bizarre finish opgeleverd. In het Finse Lahti stond de teamsprint in klassieke stijl op het programma en met name bij de mannen ging dat niet helemaal goed.

In de teamsprint bestaan de teams uit twee atleten, die beiden drie keer het korte parcours afleggen met in totaal dus vijf keer een wissel. Bij de Noren was vooral het jonge supertalent Johannes Høsflot Klæbo ijzersterk en in zijn laatste ronde sloeg hij een gat met de rest. Vreemd genoeg besloten de Noren echter om teamgenoot Emil Iversen de laatste ronde te laten langlaufen, dus inclusief de sprint om de medailles. 

Iversen werd kort voor de finish bijgehaald door de Finse klassiekestijlspecialist Iivo Niskanen, die samen met teamgenoot Sami Jauhojärvi onderweg was. Het Finse publiek ging uit haar doek toen Niskanen - samen met Jauhojärvi olympisch kampioen in Sochi - aan kwam sluiten bij Iversen, maar in de laatste bocht ging het fout.

De Fin had het momentum om de Noor te passeren, maar hij probeerde binnendoor te gaan. Iversen gooide de deur hardhandig dicht en viel in de armen van Niskanen, waarbij ze beiden onderuit gingen. De Rus Sergey Ustiugov en de Italiaan Federico Pellegrino, door Niskanen op een kleine achterstand gezet, raasden voorbij en sprintten naar goud en zilver. Niskanen stond het snelste op en veroverde nog wel brons voor een gedesillusioneerd publiek. 

De dramatische finish van de mannenwedstrijd (Bron: YouTube)

Bij de vrouwen was van dergelijk drama geen sprake. Zes teams zaten na twee keer twee rondjes bij elkaar, waarna de eerste grote slag geslagen werd door Heidi Weng uit Noorwegen en de jonge Russische Yulia Belorukova. Ze lieten Zweden, Finland, Duitsland en de VS achter en gaven het stokje over aan Maiken Caspersen Falla respectievelijk Natalia Matveeva. Falla was veel te sterk voor de Russische en langlaufde naar het goud, voor het zilver van Matveeva. Op ruime afstand vochten Stina Nilsson uit Zweden en Jessica Diggins namens de VS om het brons en het was verrassend de Amerikaanse vrijestijlspecialiste die topsprintster Nilsson klopte. 

Bij de vrouwen ging het er een stuk gemoedelijker aan toe (Bron: YouTube)

Verbij wereldkampioen sprint, Nuis weer record

Kai Verbij mag zich de nieuwe wereldkampioen sprint noemen. De Nederlander schaatste in Calgary drie zeer goede afstanden en kon zich een misser op de slotkilometer permitteren om de titel te grijpen voor de Noor Harvard Lorentzen en de Nederlander Kjeld Nuis.

Verbij had het vandaag de concurrentie lastig gemaakt met een tijd van 34,25 seconden op de tweede 500 meter, waardoor de concurrentie op ruime afstand kwam te staan. Zijn directe tegenstander in de slotrit was hierdoor Ronald Mulder die een minder goede kilometer kan rijden dan Verbij. Laatstgenoemde maakte het zichzelf echter nog onnodig lastig door in de voorlaatste bocht een foutje te maken en overeind te komen. Verbij herstelde zich echter knap en reed alsnog naar een tijd van 1.07,94 en de wereldtitel. Het leverde hem bovendien een wereldrecord puntentotaal op dat hij overnam van de op de tribune zittende Michel Mulder. Diens broer Ronald vergooide met een tijd van 1.08,23 zijn podiumkansen.

Snelste man op de kilometer was wederom Nuis. Hij had zaterdag op de eerste kilometer met 1.06,61 al het Nederlands record verpulverd en deed in de tweede een aanval op het wereldrecord van Shani Davis (1.06,42). Dat slaagde door de matige opening niet, maar met een tijd van 1.06,51 legde hij de lat voor de concurrentie hoog en dat ondanks zijn twee matige 500 meters.

De ene na de andere concurrent beet zich stuk op Nuis, maar Lorentzen bezweek met 1.07,38 net niet onder de Nederlandse druk. Voor de afstand leverde dat een derde stek op, nog achter de Canadees Vincent De Haitre (1.07,23) die in het klassement geen rol van betekenis meer speelde.

Verbij reed in het klassement naar een wereldrecord puntentotaal van 136.065 waarmee hij Lorentzen 0,22 punten voorbleef. 0,02 punten hierachter eindigde Nuis als derde, vlak voor Mulder.

Kai Verbeij is ook over vier afstanden de beste. (PRO SHOTS/Erik Pasman)
Kai Verbeij is ook over vier afstanden de beste. (PRO SHOTS/Erik Pasman)

Uitslag

# Schaatser Land Tijd
1 Kjeld Nuis Ned 1:06.51
2 Vincent De Haitre Can 1:07.23
3 Håvard Holmefjord Lorentzen Noo 1:07.38
4 Jonathan Garcia VSt 1:07.68
5 Nico Ihle Dui 1:07.75
6 Laurent Dubreuil Can 1:07.77
7 Mitchell Whitmore VSt 1:07.88
8 Joel Dufter Dui 1:07.92
9 Kai Verbij Ned 1:07.94
10 Mika Poutala Fin 1:07.97
11 Ronald Mulder Ned 1:08.23


Eindklassement

# Schaatser Land Punten Verschil 500 meter
1 Kai Verbij Ned 136.065 WR
2 Håvard Holmefjord Lorentzen Noo 136.280 +0.22
3 Kjeld Nuis Ned 136.300 +0.24
4 Ronald Mulder Ned 136.410 +0.35
5 Mika Poutala Fin 136.635 +0.57
6 Laurent Dubreuil Can 136.730 +0.67
7 Mitchell Whitmore VSt 136.840 +0.78
8 Nico Ihle Dui 136.855 +0.79
9 Vincent De Haitre Can 137.015 +0.95
10 Roman Krech Kaz 137.050 +0.99

Kodaira superieur naar titel, Ter Mors derde

Nao Kodaira heeft op superieure wijze de wereldtitel sprint veroverd. De Japanse won in Calgary drie van de vier afstanden en had op de slotkilometer genoeg aan een derde plaats om te winnen met een nieuw wereldrecord puntentotaal. Heather Bergsma won de slotafstand en eindigde als tweede, voor Jorien ter Mors.

Voor de laatste afstand was duidelijk dat Kodaira alleen maar hoefde te blijven staan om wereldkampioen te worden en de Japanse voldeed met een tijd van 1.13,17 ruimschoots aan die eis. In de race ervoor zou uitgemaakt worden wie tweede en derde zouden worden. Bergsma startte in de binnenbaan tegen Ter Mors en profiteerde op de laatste kruising optimaal van de Nederlandse. Hierdoor won Bergsma in een fraai baanrecord van 1.12,28 voor Ter Mors die in 1.12,58 net boven haar Nederlands record van gisteren bleef.

Ook Sanneke de Neeling en Anice Das deden het beter dan ooit. De Neeling klokte een achtste tijd met een persoonlijk record van 1.14,33 terwijl Das als zestiende eindigde maar met 1.15,11 wel meer dan een seconde van haar persoonlijk record afhaalde.

In het klassement zette Kodaira met 146.390 punten het wereldrecord flink scherper. Ook Bergsma bleef met 147.185 punten onder haar oude recordtotaal. Ter Mors eindigde met 147.485 punten als derde. De Neeling werd vijftiende, terwijl Das het met een achttiende positie moest doen.

Nao Kodaira is de nieuwe wereldkampioen sprint. (PRO SHOTS/Erik Pasman)
Nao Kodaira is de nieuwe wereldkampioen sprint. (PRO SHOTS/Erik Pasman)

Uitslag

# Schaatsster Land Tijd
1 Heather Bergsma VSt 1:12.28
2 Jorien ter Mors Ned 1:12.58
3 Nao Kodaira Jap 1:13.17
4 Karolina Erbanova Tsj 1:13.83
5 Yekaterina Shikhova Rus 1:13.95
6 Hege Bøkko Noo 1:14.04
7 Maki Tsuji Jap 1:14.10
8 Sanneke de Neeling Ned 1:14.33
9 Heather McLean Can 1:14.36
10 Vanessa Herzog Oos 1:14.45
16 Anice Das Ned 1:15.11


Eindklassement

# Schaatsster Land Punten Verschil 500 meter
1 Nao Kodaira Jap 146.390 WR
2 Heather Bergsma VSt 147.185 +0.80
3 Jorien ter Mors Ned 147.495 +1.11
4 Karolina Erbanova Tsj 147.970 +1.58
5 Hege Bøkko Noo 149.310 +2.92
6 Maki Tsuji Jap 149.400 +3.01
7 Heather McLean Can 150.020 +3.63
8 Vanessa Herzog Oos 150.235 +3.85
9 Olga Fatkulina Rus 150.385 +4.00
10 Yekaterina Shikhova Rus 150.655 +4.27
15 Sanneke de Neeling Ned 151.430 +5.04
18 Anice Das Ned 152.470 +6.08
Laatste reviews en specials
special
GameForce 2018 [Fotoverslag]
special
Fun met Funda #119 Genoeg ruimte in Egmond a/d Hoef
review
Blu-ray: The Gringo
review
The World Ends With You: Final Remix
review
CD: Deicide - Overtures Of Blasphemy
special
Sam J'taime: 'Ik ben als een universele afstandsbediening'
©FOK.nl e.a.