FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 5 januari 2017

Rechter stelt ADO Den Haag opnieuw in gelijk

ADO Den Haag heeft donderdag het kort geding tegen grootaandeelhouder Wang Hui gewonnen. United Vansen, het bedrijf van de Chinees, moet de eredivisionist bijna 2,5 miljoen euro betalen, 2.477.605 euro om precies te zijn.

Voor ADO Den Haag komt de uitspraak van de rechter hoogst gelegen. Zonder het geld stond zelfs het voortbestaan van de club op het spel. De nummer veertien van de ranglijst is al onder verscherpt toezicht van de KNVB gesteld en moet voor februari een sluitende begroting overleggen om verdere sancties te voorkomen.

"ADO Den Haag heeft een spoedeisend belang bij haar vordering", aldus de rechtbank. Hij acht bewezen dat de voetbalclub een overeenkomst heeft gesloten met United Vansen waarbij een bedrag van ruim 3 miljoen euro betaald moet worden. "United Vansen is tekort geschoten in de uitvoering van deze overeenkomst", vindt de rechtbank.

Aandelen

Zowel tijdens de inhoudelijke behandeling van de zaak als bij de uitspraak was niemand namens het Chinese bedrijf aanwezig. ADO heeft er echter volgens de rechtbank alles aan gedaan om ervoor te zorgen dat Wang en de zijnen op de hoogte gebracht zouden worden van het kort geding, daarom kan er wel uitspraak worden gedaan.

Wang Hui verloor vorige maand ook al een rechtszaak van ADO. De Ondernemingskamer schorste de Chinees niet alleen tijdelijk als preses van de rvc. Hij moest ook al zijn aandelen overdragen aan een onafhankelijke beheerder. ADO kan die aandelen mogelijk verkopen als Wang Hui alsnog niet wil betalen.

De Chinees kan nog beroep aantekenen tegen de uitspraak.

Rechter stelt ADO Den Haag opnieuw in gelijk
Rechter stelt ADO Den Haag opnieuw in gelijk (Foto: ANP)

Plannen voor remake van Charmed

Aan het recyclen van oude televisieseries komt voorlopig nog geen einde. Charmed is de volgende die een remake krijgt, zo melden Amerikaanse media. De zender The CW heeft een pilotaflevering besteld met een nieuwe cast.

De nieuwe versie draait om drie heksen die hun krachten bundelen tegen het kwaad in 1976, in een regio in het noordoosten van de Verenigde Staten. Het script wordt geschreven door Jessica O'Toole en Amy Rardin. Jennie Snyder Urman is aan het project verbonden als producer.

De originele Charmed liep van 1998 tot 2006. In de eerste seizoenen speelde Shannon Doherty nog, maar na ruzies op de set tussen haar en Alyssa Milano werd ze vervangen door Rose McGowan. De vierde heks werd gespeeld door Holly Marie Combs. Al langer deden geruchten de ronde over een remake van de serie.

De afgelopen jaren kregen verschillende series en films een nieuw leven. Zo kwamen er remakes van onder meer Lethal Weapon, The Exorcist en volgde Fuller House de serie Full House uit 1987 op.

Plannen voor remake van Charmed
Plannen voor remake van Charmed (Foto: BuzzE)

Toekomst Formule 1 op Silverstone in gevaar

Het bestuur van Silverstone overweegt om de Grand Prix van Engeland te laten vallen, zo heeft de voorzitter van de British Racing Drivers' Club - eigenaar van het circuit - bekend gemaakt. Het verlieslijdende evenement zou een potentieel noodlottig risico zijn.

De BRDC heeft momenteel een contract met Bernie Ecclestone dat loopt tot en met 2026, maar het bestuur overweegt om het contract op te zeggen. In een brief die voorzitter John Grant naar buiten heeft gebracht staat dat het bestuur nog altijd graag de Grand Prix op Silverstone wil houden, maar dat er nagedacht wordt om voor de Grand Prix in 2017 naar buiten te brengen dat het contract aan het eind van 2019 wordt ontbonden.

Het circuit van Silverstone wordt al sinds 1950 gebruikt voor de Britse Grand Prix en is al sinds 1987 elk jaar gastheer geweest van het evenement. Vorig jaar trok het evenement 139.000 fans naar het circuit, maar dat was niet genoeg om het evenement winstgevend te maken.

Toekomst Formule 1 op Silverstone in gevaar (Pro Shots / Action Images)
Toekomst Formule 1 op Silverstone in gevaar (Pro Shots / Action Images)

Despres wint en pakt klassementsleiding, drama voor Sainz

Cyril Despres heeft een flinke tik uitgedeeld aan de concurrentie in de vierde Dakar etappe. De Fransman won met tien minuten voorsprong op de Mini van Mikko Hirvonen en pakte een kwartier op klassementsleider Stephane Peterhansel, wat genoeg is om die leiding over te nemen. Erik van Loon kende een sterke etappe en finishte op plek acht, 27 minuten achter Despres.

Minder succes had Spanjaard Carlos Sainz. Na een magere start van de etappe, knokte de nummer twee in het klassement zich terug naar een derde plek in de etappe, op zeven minuten van Despres. Na het tiende waypoint sloeg echter het noodlot toe: de Peugeot-rijder belandde in een ravijn en heeft daar twee uur stilgestaan. De finish haalde Sainz wel, maar het is nog onbekend of hij ook morgen van start kan gaan.

Uitslag etappe 4 auto's

Pos. Coureur Nat. Merk Verschil
1 Cyril Despres FRA PEUGEOT 4h22m55s
2 Mikko Hirvonen FIN MINI +00:10:51
3 Nani Roma ESP TOYOTA +00:12:51
4 Stephane Peterhansel FRA PEUGEOT +00:15:15
5 Sebastien Loeb FRA PEUGEOT +00:22:13
6 Giniel De Villiers ZAF TOYOTA +00:24:04
7 Jakub Przygonski POL MINI +00:24:23
8 Erik Van Loon NLD TOYOTA +00:27:02
9 Boris Garafulic CHL MINI +00:32:48
10 Orlando Terranova ARG MINI +00:42:33
27 Maik Willems NLD TOYOTA +01:53:51
(42) Tom Coronel NLD SUZUKI -
(43) Tim Coronel NLD SUZUKI -

Algemeen klassement auto's

Pos. Coureur Nat. Merk Tijd Verschil Straftijd
1 Cyril Despres FRA PEUGEOT 11h33m16s +00:00:00 --:--:--
2 Stephane Peterhansel FRA PEUGEOT 11h37m24s +00:04:08 --:--:--
3 Mikko Hirvonen FIN MINI 11h38m20s +00:05:04 --:--:--
4 Sebastien Loeb FRA PEUGEOT 11h40m04s +00:06:48 --:--:--
5 Nani Roma ESP TOYOTA 11h43m46s +00:10:30 --:--:--
6 Jakub Przygonski POL MINI 12h09m51s +00:36:35 --:--:--
7 Giniel De Villiers ZAF TOYOTA 12h17m15s +00:43:59 --:--:--
8 Orlando Terranova ARG MINI 12h21m53s +00:48:37 --:--:--
9 Boris Garafulic CHL MINI 12h54m36s +01:21:20 --:--:--
10 Mohammed Abu-Issa QAT MINI 13h09m06s +01:35:50 --:--:--
21 Erik Van Loon NLD TOYOTA 15h27m28s +03:54:12 --:--:--

Laatste verdachte Hellevoetsluis meldt zich

Een 24-jarige man uit Hellevoetsluis, die internationaal werd gezocht in verband met een dodelijke schietpartij in zijn woonplaats op tweede kerstdag, heeft zich donderdagavond gemeld bij een politiebureau in Dordrecht. Daarmee zitten alle vier de verdachten vast, meldt de politie donderdag.

Twee mannen werden op 26 december neergeschoten in een woning in Hellevoetsluis. Een 29-jarige inwoner van de Zuid-Hollandse plaats overleed dezelfde avond, een 22-jarige Rotterdammer bezweek later die nacht aan zijn verwondingen.

Al snel had de politie vier verdachten in het vizier, die allen internationaal werden gesignaleerd. Op 30 december gaf de eerste verdachte, een 29-jarige man uit Hellevoetsluis, als eerste gehoor aan de oproep zich te melden. Hij liet zich inrekenen op een politiebureau in Dordrecht. Op 3 januari volgde een 23-jarige plaatsgenoot dat voorbeeld bij de politie in Rotterdam. Een 50-jarige inwoner van Hellevoetsluis werd op 2 januari ingerekend in zijn woning.

De vier verdachten zitten vast op verdenking van betrokkenheid bij moord of doodslag.

Laatste verdachte Hellevoetsluis meldt zich
Laatste verdachte Hellevoetsluis meldt zich (Foto: ANP)

'Princess Leia moet Disney-prinses worden'

Veel Star Wars-fans hopen dat Disney prinses Leia uitroept als een van zijn officiële prinsessen. Een petitie daarvoor is al meer dan 30.000 keer ondertekend, melden Amerikaanse media.

"Na de tragische dood van Carrie Fisher hebben wij het gevoel dat Disney een uitzondering moet maken op de regel dat er alleen getekende Disney-prinsessen mogen zijn", luidt de tekst bij de petitie die geadresseerd is aan topman Bob Iger. "Dit zou een prachtige manier zijn om Carrie te eren."

De Star Wars-franchise hoort sinds enkele jaren bij Disney. Het bedrijf kocht de rechten in 2012.

De huidige officiële Disney-prinsessen zijn Sneeuwwitje, Assepoester, Doornroosje, Ariël, Belle, Jasmine, Pocahontas, Mulan, Tiana, Rapunzel en Merida. Frozens Elsa is gek genoeg nog niet toegevoegd aan dat rijtje.

'Princess Leia moet Disney-prinses worden'
'Princess Leia moet Disney-prinses worden' (Foto: BuzzE)

App moet Pakistaanse vrouwen helpen

Vrouwen die in de Pakistaanse provincie Punjab wonen, kunnen het voortaan met één druk op een knop op hun smartphone melden als ze lastig gevallen worden door mannen. De regionale autoriteiten hebben begin januari een speciale app gelanceerd.

Zodra de knop wordt ingedrukt, komt er een alarmmelding binnen bij de politie die de locatie van het slachtoffer via GPS kan uitlezen. Ook vrouwen die thuis door hun man worden mishandeld, kunnen de app gebruiken, meldt de politie.

Gebruikers kunnen tevens onveilige locaties markeren en een gratis helpdesk bellen die hun informatie over de Pakistaanse wet kan geven.

3 gevaarlijkste landen
Volgens de Britse Thomson-Reuters Stichting behoort Pakistan tot de drie gevaarlijke landen ter wereld voor vrouwen. Ze lopen onder meer kans het slachtoffer te worden van huislijk geweld, economische discriminatie en aanvallen met zuur.

Een organisatie voor vrouwenrechten is enthousiast over de komst van de app maar geeft wel aan dat niet iedereen een smartphone heeft. Ook zou de politie zich soms zelf misdragen tegen vrouwen.

App moet Pakistaanse vrouwen helpen
App moet Pakistaanse vrouwen helpen (Foto: ANP)

Walkner wint motoretappe, Bort loopt uit

Matthias Walkner heeft zijn tweede etappezege in de Dakar binnengehaald. De Oostenrijker lag de hele rit derde, vlak achter klassementsleider Joan Barreda Bort, maar wist de Spanjaard in de laatste fase van de etappe alsnog voorbij te gaan. Door een harde val van Toby Price, waardoor de Australiër de strijd moest staken, schoof Walkner zelfs op naar de eerste plek.

Dankzij tijdverlies van Sam Sunderland aan het begin van de dag, is de Chileen Pablo Quintanilla nu de gevaarlijkste concurrent voor Bort. De Husqvarna-rijder verloor echter tien minuten, waardoor zijn achterstand nu achttien minuten bedraagt.

In het kistklassement deed Lyndon Poskitt uitstekende zaken, door maarliefst een uur voor de concurrentie te finishen. Robert van Pelt finishte op een derde plek, 1u13m achter Poskitt en vijf minuten achter de Argentijn Jose Kozac, die de leiding in het klassement overneemt. Robert van Pelt staat nu vierde op twintig minuten achterstand. Jurgen van den Goorbergh heeft de finish niet gehaald, de KTM-rijder raakte onwel in de eindfase, mogelijk door zijn val in de derde etappe.

Kees Koolen kende een uitstekende dag op de quad. Ondanks een kwartier tijdverlies bij het tweede waypoint, bleef Koolen het tempo van de kop volgen en finishte hij als vierde, op twintig minuten achterstand. De Boliviaan Walter Nosiglia won de etappe, tot groot genoegen van de duizenden Boliviaanse fans die op het evenement waren afgekomen.

Uitslag etappe 4 motoren

Pos. Coureur Nat. Merk Verschil
1 Matthias Walkner AUT KTM 4h57m22s
2 Joan Barreda Bort ESP HONDA +00:02:02
3 Michael Metge FRA HONDA +00:03:18
4 Xavier De Soultrait FRA YAMAHA +00:05:58
5 Stefan Svitko SVK KTM +00:08:33
6 Pablo Quintanilla CHL HUSQVARNA +00:09:22
7 Gerard Farres Guell ESP KTM +00:10:24
8 Pierre Alexandre Renet FRA HUSQVARNA +00:12:30
9 Franco Caimi ARG HONDA +00:13:03
10 Adrien Van Beveren FRA YAMAHA +00:13:11
44 Robert Jr Van Pelt NLD HUSQVARNA +01:13:04
46 Maikel Verkade NLD KTM +01:16:05
97 Arjan Bos NLD HUSQVARNA +02:45:30

Algemeen klassement motoren

Pos. Coureur Nat. Merk Tijd Verschil Straftijd
1 Joan Barreda Bort ESP HONDA 12h35m43s +00:00:00 +00:01:00
2 Pablo Quintanilla CHL HUSQVARNA 12h54m02s +00:18:19 --:--:--
3 Matthias Walkner AUT KTM 12h56m09s +00:20:26 +00:05:00
4 Stefan Svitko SVK KTM 12h59m54s +00:24:11 --:--:--
5 Sam Sunderland GBR KTM 13h00m14s +00:24:31 --:--:--
6 Gerard Farres Guell ESP KTM 13h06m04s +00:30:21 --:--:--
7 Xavier De Soultrait FRA YAMAHA 13h06m40s +00:30:57 +00:01:00
8 Ricky Brabec USA HONDA 13h07m33s +00:31:50 --:--:--
9 Adrien Van Beveren FRA YAMAHA 13h08m52s +00:33:09 --:--:--
10 Pierre Alexandre Renet FRA HUSQVARNA 13h09m15s +00:33:32 --:--:--
44 Robert Jr Van Pelt NLD HUSQVARNA 15h29m20s +02:53:37 --:--:--
52 Maikel Verkade NLD KTM 16h03m01s +03:27:18 +00:00:30

Uitslag quads

Pos. Coureur Nat. Merk Verschil
1 Walter Nosiglia BOL HONDA 6h06m22s
2 Sergey Karyakin RUS YAMAHA +00:11:28
3 Daniel Domaszewski ARG HONDA +00:19:12
4 Kees Koolen NLD BARREN +00:20:41
5 Axel Dutrie FRA YAMAHA +00:22:46

Ambitie KNVB: Eredivisie op de schop

In de toekomst zou het volgens KNVB-directeur Gijs de Jong zo kunnen zijn dat er in één seizoen veel meer topduels kunnen gaan voorkomen in de Eredivisie.

De sportbestuurder van de Nederlandse voetbalbond zou de competitie willen aanpassen, waarbij clubs als Ajax, Feyenoord en PSV niet twee, maar mogelijk viermaal tegenover elkaar komen te staan. Het hele competitiesysteem zou op de schop kunnen gaan, waarbij de Eredivisie nog maar uit zestien clubs zou blijven bestaan. Daarnaast zou er een kampioensgroep komen. “De top zes gaat na februari om het kampioenschap spelen.”

“Een variant kan zijn dat de onderste zes strijden om handhaving in de Eredivisie. De middelste vier maken dan bijvoorbeeld nog kans op een Europees tickets”, vervolgt De Jong in gesprek met NRC.

Het lijkt een ultieme poging om het niveau in Nederland op te krikken. “Meer topwedstrijden is het doel. Meer spanning, meer weerstand. Daar worden spelers beter van en de aantrekkingskracht gaat omhoog. Veel mensen hechten aan het huidige model, maar we hebben niet de luxe om zonder argumenten aan het verleden vast te houden.''

Van der Poel zondag van start bij NK veldrijden

Mathieu van der Poel staat komende zondag gewoon aan de start van het NK Veldrijden in Sint-Michielsgestel. Na zijn zware valpartij in de Azencross was het onzeker of hij voldoende hersteld zou zijn.

In de Azencross in Loenhout van vorige week donderdag was de regerend Nederlands kampioen zwaar ten val gekomen. Bij onderzoek in het ziekenhuis werd een gekneusde nek geconstateerd. Inmiddels is hij voldoende hersteld om zondag deel te nemen.

Van der Poel: "Mijn nek voelt wel nog een beetje stijf aan, maar eigenlijk ervaar ik geen last meer op de fiets. Ik heb twee dagen moeten rusten en dan kon ik de training weer hervatten. Het parcours zal ik wel pas zondag voor het eerst zien. Ik ga voor het hoogste schavotje. Met minder ben ik niet tevreden."

Ondanks zijn val is Van der Poel de grote favoriet voor de Nederlandse titel. Zijn grootste concurrenten zijn normaal gesproken Corné van Kessel en Lars van der Haar. Na zijn sterke optreden in Surhuisterveen op woensdag wordt er ook wat verwacht van Lars Boom.

Live uitzending door Ziggo
Het NK Veldrijden voor mannen en vrouwen wordt zondag live uitgezonden door Ziggo Sport vanaf 13.15 uur. Voor Ziggo-abonnees is dit gratis te bekijken op kanaal veertien.

Bullseye voor Van Gerwen; hij wordt vader

Enkele duizenden fans zijn donderdagavond naar de parkeerplaats van het lokale zwembad in Vlijmen getrokken om de kersverse wereldkampioen darts Michael van Gerwen te eren. De bekendste inwoner van het Noord-Brabantse dorp werd drie dagen na het winnen van de wereldtitel darts in Londen door de locoburgemeester gehuldigd. Daarnaast had Van Gerwen wat nieuws te melden. 

De beste darter ter wereld bedankte zijn supporters voor de overweldigende opkomst. "Ik vind het fantastisch dat zoveel mensen ondanks de kou hier vanavond naartoe zijn gekomen. Dat voelt echt als een warm welkom. Ik ben zó trots!"

De aankondiging van Van Gerwen dat hij vader wordt. (Bron: Youtube/De Telegraaf)

Na het tonen van de wereldbeker had de kampioen nog een verrassing voor zijn fans. Met zijn arm stevig om zijn vrouw geslagen, meldde hij vol trots dat hij binnenkort vader wordt. In 2014, na zijn eerste wereldtitel, werd Van Gerwen ook gehuldigd in Vlijmen. Destijds vierden enkele honderden plaatsgenoten dat feestje mee.

Namens de Nederlandse regering kwam vicepremier Lodewijk Asscher het podium op om Van Gerwen te feliciteren. Asscher prees de darter voor zijn 'uitzonderlijke concentratie en ongelofelijke prestatie'. "De discussie of darts een kroegsport of topsport is, is hierbij voorbij. Zo koelbloedig als jij hebt gepresteerd, dat maakt van darten topsport en van jou een icoon voor de sport."

Mass Effect 2 gratis op Origin

Mass Effect 2 is momenteel gratis te downloaden voor pc via EA's distributieplatform Origin. De game is onderdeel van het 'Origin on the House'-programma en behoeft alleen een Origin-account om binnen te hengelen.

Het tweede deel uit de Mass Effect-serie kwam in 2010 uit voor PS3, Xbox 360 en pc, en werd net als deel 1 en deel 3 buitengewoon goed beoordeeld. Van de nieuwste iteratie uit BioWares populaire franchise, Mass Effect: Andromeda, werd gisteren bekendgemaakt dat die op donderdag 23 maart uitkomt op PlayStation 4, Xbox One en pc. Ook doken er eerder vandaag nieuwe gameplaybeelden op. Mass Effect 2 kun je hier oppikken.

Intel komt met rivaal Raspberry Pi

Intel heeft een minicomputer ter grootte van een creditcard ontwikkeld. De Intel Compute Card is een concurrent van de Raspberry Pi. Hij komt halverwege het jaar op de markt. Dan wordt ook de prijs bekend.

De Compute Card is nog geen 10 centimeter lang, 5,5 centimeter breed en 5 millimeter dik. Hij moet deel gaan uitmaken van slimme apparaten, zoals koelkasten en beveiligingscamera's. Intel werkt voor die toepassingen samen met bedrijven als Dell, HP, Lenovo en Sharp. Intel richt zich op het internet of things, omdat de markt van gewone computers krimpt.

De Compute Card werd gepresenteerd op de techbeurs CES in Las Vegas. Hij krijgt een zevende generatie Intel Core processor. In het computertje zit een USB-C-plus-aansluiting, die ook HDMI kan verwerken.

Intel komt met rivaal Raspberry Pi
Intel komt met rivaal Raspberry Pi (Foto: BuzzT)

Koortslipvirus als middel tegen huidkanker

Het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis in Amsterdam gaat het virus dat een koortslip kan veroorzaken inzetten tegen een vorm van huidkanker.

"Het virus is zo aangepast dat het deze aandoening niet meer kan veroorzaken. Maar het is wel in staat om kankercellen te doden", legt een woordvoerder uit. " Als het lokaal in een melanoom wordt gespoten, gaat het virus zich in de kankercellen vermenigvuldigen. Zodra de cel tjokvol virussen zit, spat hij uiteen en verspreiden de virussen zich naar de omliggende cellen. In gezonde cellen kan het virus zich echter niet vermenigvuldigen. Het valt dus, heel selectief, alleen de kanker aan. "

Chirurg Alexander van Akkooi is, met zijn collega's van het Antoni van Leeuwenhoek, de eerste die vanaf begin januari het nieuwe middel in Nederland zal toepassen. Het is voor patiënten met beperkte uitzaaiing van het melanoom in de huid, onderhuids of in de lymfklieren, maar zonder uitzaaiingen in organen. Het middel zal bij ongeveer de helft van de patiënten aanslaan en gemiddeld een half jaar werken, zegt Van Akkooi.

Koortslipvirus als middel tegen huidkanker
Koortslipvirus als middel tegen huidkanker (Foto: ANP)

Politie zoekt doorrijder ernstig ongeval A16

De politie is op zoek naar een persoon in een witte Fiat 500 met waarschijnlijk flink wat schade. De bestuurder van de wagen veroorzaakte donderdag aan het begin van de avond een ernstig ongeval op de A16 bij Zevenbergen en sloeg daarna op de vlucht. Bij de botsing vielen meerdere gewonden.

Onder meer via Twitter roept de politie mensen op uit te kijken naar het witte Fiat. Ook speurt een politiehelikopter met groot zoeklicht naar de vermoedelijke veroorzaker van het ongeval.

Op de snelweg van Breda richting Rotterdam klapten ter hoogte van Zevenbergschen Hoek rond 18.00 uur meerdere voertuigen op elkaar. De hulpdiensten rukten massaal uit en een traumahelikopter landde op de snelweg.

Twee rijstroken zijn afgesloten voor onderzoek. Tussen Breda-Noord en Zevenbergschen Hoek is volgens de ANWB de vertraging inmiddels opgelopen tot meer dan honderd minuten.

Politie zoekt doorrijder ernstig ongeval A16
Politie zoekt doorrijder ernstig ongeval A16 (Foto: ANP)

Omgeving Binnenhof afgesloten na aanhouding

Op het Plein in Den Haag, op korte afstand van het Binnenhof, is een man aangehouden door de Marechaussee. Kort daarvoor was een luide klap te horen - volgens omstanders is er een waarschuwingsschot gelost; het NOS Journaal meldde dat de arrestant gewond is geraakt door het schot. Inmiddels heeft de politie bevestigd dat de man gewond is geraakt door een politiekogel.

Het zou om een verwarde man gaan, maar het is nog niet duidelijk waarom hij is opgepakt. De omgeving is afgezet. Op het Plein is een verdacht pakketje gevonden, dat wordt onderzocht. Of dat om de stapel kleren gaat die in het filmpje te zien is, is niet duidelijk.

Op beelden die gemaakt zijn door een fractiemedewerker van de ChristenUnie is te zien dat de man zich omkleedt. Hij zou aan het schreeuwen zijn geweest.

Update 20:30 uur:
Bij de arrestatie van de man is een waarschuwingsschot gelost door de marechaussee. De 59-jarige man uit Den Haag had wel een verwonding aan zijn hand maar dat kwam niet door een kogel. Onduidelijk is of de verwonding is ontstaan tijdens de aanhouding of dat hij die daarvoor al had.

De Rijksrecherche stelt wel een onderzoek in. Het waarschuwingsschot werd gelost door een lid van de Koninklijke Marechaussee. Het Openbaar Ministerie Oost-Nederland, dat militaire zaken voor zijn rekening neemt, maakte dat bekend.

Het Plein en de omgeving werden uit voorzorg enige tijd afgezet voor het publiek. De man trok de aandacht door op het Plein voor het Binnenhof met een tas te gooien. Daarop werd hij overmeesterd en aangehouden. Zijn spullen werden ter plekke onderzocht door de Explosieven Opruimingsdienst Defensie. Het Binnenhof en het Plein waren uit voorzorg ontruimd en afgezet door de marechaussee en politie. 

Volgens mensen ter plekke zaten er geen gevaarlijke stoffen in de tas. Restaurants en winkels aan het Plein zijn weer bereikbaar voor mensen. Een klein gebied rond de plek waar de tas ligt, is nog wel afgesloten voor het publiek.

Drew Barrymore lust wel wat vlees in Santa Clarita Diet

Horrorcomedy's zijn er in alle soorten en maten. Zo zijn er de flauwe, duistere en hilarische comedy's en de horrorcomedy's waarvan je niet eens wist dat ze tot dat genre behoorden. De nieuwe Netflix-serie Santa Clarita Diet blijkt nu tot die laatste categorie te behoren.

Netflix is zelf nogal terughoudend over de exacte inhoud van de serie, zo blijkt uit de officiële promotietekst:

In Santa Clarita Diet zijn Joel (Timothy Olyphant, Justified) en Sheila (Drew Barrymore, Blended) Hammond een getrouwd stel verkoopmakelaars. Ze leidden samen met hun tienerdochter Abby (Liv Hewson) een bij vlagen onbevredigend leven in de L.A. buitenwijk Santa Clarita. Totdat Sheila plotseling een dramatische verandering doormaakt die hun leven in het teken zet van dood en verderf... maar op een positieve manier!

Santa Clarita Diet:  (Foto: Saeed Adyani / Netflix)
Drew Barrymore (Foto: Saeed Adyani / Netflix)

De dramatische verandering is eenvoudig te omschrijven: Sheila overlijdt en wordt een zombie, en haar 'Santa Clarita Diet' bestaat uit menselijk vlees. Volgens USA Today opent de serie met Barrymore als Sheila die zich, op z'n zachtst gezegd, niet zo lekker voelt. Sheila moet zien voort te bestaan als iemand met een behoorlijke trek in menselijk vlees, terwijl ze intussen actief blijft als makelaar en het in die markt moet opnemen tegen, onder andere, culticoon Nathan Fillion. In hoeverre het 'zombie onder de mensen'-concept lijkt op de CW-serie iZombie (in Nederland toevallig ook alleen bij Netflix te zien), moet nog blijken.

Santa Clarita Diet: Timothy Olyphant en Drew Barrymore (Foto: Erica Parise / Netflix)
Timothy Olyphant en Drew Barrymore (Foto: Erica Parise / Netflix)

Santa Clarita Diet, met naast Barrymore en Fillion ook Timothy Olyphant, Liv Hewson en Richard T. Jones, is bedacht door Victor Fresco (Better Off Ted) en kan worden gestreamed op Netflix vanaf 3 februari.

Nintendo Treehouse voor Switch-games

Volgende week vrijdagnacht om 05:00 uur Nederlandse tijd geeft Nintendo een persconferentie over hun Nintendo Switch. Als aanvulling heeft Nintendo of America aangekondigd dat er diezelfde dag een Nintendo Treehouse volgt.

Nintendo Treehouse kennen we van E3 en is eigenlijk een uitgebreide presentatie van diverse games. Op E3 wordt hier sinds enkele jaren gameplay getoond van nieuwe games en verschijnen er diverse ontwikkelaren om de games toe te lichten. Ditzelfde wordt dus volgend jaar gedaan voor games van Nintendo Switch.

De Nintendo Treehouse vindt plaats om 15:30 Nederlandse tijd en is te kijken via het YouTube- en Twitch-kanaal van Nintendo.

'Stonehenge' ontdekt op Sicilië

Een groepje vrienden, die eigenlijk wat bunkers uit de Tweede Wereldoorlog in kaart wilde brengen, heeft op Sicilië een opmerkelijke ontdekking gedaan. In plaats van Duitse helmen en Russische mutsen vonden zij een kalender. Een hele oude kalender uit de bronstijd.

In de prehistorie vond men het klaarblijkelijk handig om een kalender te beitelen uit een enorme rots. Niet dat zo'n megaliet lekker in je broekzak paste, maar het was beter dan niets. Zo ook in het land dat tegenwoordig Italië heeft. De door mensen uitgehouwen en bewerkte megaliet was gevonden op 8 kilometer van Gela, vlakbij een prehistorische begraafplaats.

Na de ontdekking hebben de amateurarcheologen er een echte, gerenommeerde archeoloog/archeo-astroloog erbij gehaald en deze kon na drie maanden bestuderen niets anders doen dan bevestigen dat de eerstgenoemden iets bijzonders gevonden hadden. De rots werd waarschijnlijk in het verre verleden gebruikt als zonnewijzer en kon gebruikt worden om te kijken in welk seizoen men zat.

Twee jaar geleden werd in dezelfde omgeving ook al een meer dan bijzondere vondst gedaan; op de zeebodem, vlak voor de kust, werd een monoliet van twaalf meter lang en twee meter breed gevonden. Iets dat een aardig klusje geweest moet zijn zo'n 10.000 jaar geleden. Dit onhandig stukje gereedschap is daarmee een jaar of 4000 ouder dan het door toeristen geplaagde Stonehenge in Engeland.

Op de aarde wemelt het van de bewijzen dat de vroege mens niet bepaald achterlijk was. Zo is in Ierland de Drombeg Stone Circle blootgelegd, zo'n beetje het 'broertje' van Stonehenge. Overbekend zijn de megalieten van Carnac in Frankrijk; twaalf rijen met enorme stenen die rechtop staan, hoewel ik mij heb laten vertellen dat dit ook versteende Vikingen kunnen zijn. De moeite van het bezoeken waard zijn ook de Gilgal Refaim in Israël of de Ales Stones in Zweden.

Het ultieme bewijs dat men in het Bronzen Tijdperk zeer bereisd was, is natuurlijk de Stonehenge-achtige constructie die op Mars ontdekt is. Zelfs daar draaide men vroeger niet de hand voor om. Tegenwoordig hebben we wat meer moeite om de rode planeet een bezoekje te brengen.

FOK! MMA korte documentaire: Rory MacDonald

De Canadees Rory MacDonald is inmiddels onder contract bij MMA-organisatie Bellator, maar zijn opkomst heeft de Red Kinggemaakt bij de UFC. Gedurende acht jaar heeft hij in de top van het weltergewicht gevochten. Dertien gevechten, waarvan hij er negen heeft gewonnen.


Rory MacDonald (Bron: Getty)

Gevecht van het jaar
In 2015 vocht MacDonald het epische gevecht tegen Robbie Lawler, voor de titel in het weltergewicht, tijdens UFC 189. Dit gevecht werd uiteindelijk uitgeroepen tot Gevecht van het Jaar 2015, maar voor mij persoonlijk was dit, op dat moment, het gevecht van het decennium. Vijf ronden keiharde actie tussen twee vechters die tot bloedens toe gehavend waren, maar niet wilden opgeven. Zelfs nadat de bel geklonken had voor een minuutje rust tussen twee rondes, bleven de twee gladiatoren elkaar uitdagen. Totdat, tijdens de laatste ronde, het lichaam van MacDonald het opgaf. De zoveelste klap op de versplinterde neus deed zijn lichaam inéén krimpen van de pijn en Lawler hoefde geen moeite te doen om de scheidsrechter het gevecht te laten stoppen. Een staande ovatie van een uitverkocht MGM Grand Arena in Las Vegas van uitzinnige fans die wisten dat ze ooggetuigen waren van UFC-geschiedenis volgde.

Canadian Psycho
In juni 2016 maakte een fan een prachtige documentaire over de Red King. Een drieluik over de erg onzekere privé-persoon MacDonald, de donkere kant van hem en als laatste de vechter Red King, sterker dan de som van de twee eerder genoemde delen. Ondersteund door pakkende muziek leer je de persoon MacDonald kennen en de strijd die hij heeft moeten leveren om de top in zijn vakgebied te worden. 

Geniet van Individuation.


Individuation (Bron: Youtube)

Eerdere FOK! MMA korte documentaire:
A Clockwork Overeem

Schurkachtige teaser voor Cars 3

Er is een nieuwe teaser verschenen voor de later dit jaar verschijnende animatiefilm Cars 3. In de opvolger van Cars 2 uit 2011 zien we hoe de raceauto Lightning McQueen (met de stem van Owen Wilson) hard aan de slag moet om te bewijzen dat hij het nog steeds kan opnemen tegen een nieuwe generatie van hypermoderne jonge racebollides.

Als Lightning McQueen onverwacht wordt verslagen door nieuwkomer Jackson Storm (met de stem van Armie Hammer) moet hij op zoek naar een tweede kans. Met hulp van de gele raceauto Cruz Ramirez (met de stem van Cristela Alonzo) maakt Lightning McQueen kennis met moderne technologie en leert hij ook nog een aantal handige trucjes. Samen bereiden ze zich voor op de beslissende race in de Florida 500.

Cars 3 is het regiedebuut van Brian Fee, die eerder al naam maakte als storyboard-artiest en animator voor Pixar. Het scenario voor de film werd geschreven door Daniel Gerson, die we ook kennen van zijn scripts voor Monsters, Inc. (2001), Monsters University (2013) en Big Hero 6 (2014). Cars 3 draait vanaf 12 juli in de Nederlandse bioscopen.

Nemanja Gudelj vertrekt definitief naar China

Nemanja Gudelj vertrekt naar China. Hij vervolgt zijn carrière in de Chinese Super League. De middenvelder tekent een driejarig contract bij Tianjin Teda, de nummer elf van het afgelopen seizoen.

De 25-jarige Gudelj maakte bij Ajax een tijd geen deel meer uit van de selectie nadat hij aan trainer Peter Bosz liet weten het mentaal niet op te kunnen brengen om op de bank te zitten. De enige uitweg voor de Servische international was een vertrek uit Amsterdam. 

Donderdagochtend doorstond Gudelj in Nederland met succes de medische keuring. Ajax vangt naar verluidt 5,5 miljoen euro. Bovendien heeft de Amsteramse club een doorverkooppercentage van twintig procent bedongen. 

Gudelj debuteerde op 29 juli 2015 in het eerste elftal van Ajax. Hij kwam toen in actie tegen Rapid Wien in de voorronde van de Champions League. Hij speelde in totaal 59 officiële wedstrijden in het eerst van de Amsterdammers, hij scoorde daarin zeven doelpunten. Door zijn transfer naar China is Gudelj in één klap multimiljonair. Hij gaat bij Tianjin ongeveer vijf miljoen euro per jaar verdienen. 

Vrouw dood na grote brand in Hoorn

In Hoorn (Noord-Holland) is brand uitgebroken in een tussenwoning aan de Schepenen. De brandweer is met meerdere eenheden uitgerukt om het vuur te bestrijden. 

De vlammen en rookwolken zijn in een straal van tien tot twintig kilometer te zien, zo meldt het Noord-Hollands Dagblad. Er is een grote kans dat het vuur overslaat naar de naastgelegen panden. 

De veiligheidsregio adviseert om ramen en deuren te sluiten en de ventilatie uit te zetten. 

Update 17:53 uur
De veiligheidsregio meldt op twitter dat er een stoffelijk overschot is aangetroffen in de uitgebrande woning. Vermoedelijk gaat het om de bewoonster van het pand, hoewel de identificatie nog moet plaatsvinden.  

Update 15:28 uur
De Veiligheidsregio meldt op twitter dat er geen vlammen meer te zien zijn, en ook bijna geen rook meer. De woning is volledig uitgebrand, drie naastgelegen woningen liepen brand- en waterschade op. Hoe het vuur heeft kunnen ontstaan is nog niet bekend.  

Update 14:58 uur
De brand is inmiddels overgeslagen naar de buren.

Titelverdediger Price na val uit de Dakar Rally

Toby Price kan zijn Dakar titel niet langer verdedigen. De Australiër kwam met nog enkele kilometers in de vierde etappe te gaan ten val en heeft om medische assistentie gevraagd. Price zou niet meer opstappen en ligt dus uit de rally.

De Australiër kende gisteren een slechte dag en moest, om in de race te blijven voor de titel, vandaag veel tijd goedmaken op de concurrentie. Hij reed lange tijd rond op een tweede plek, maar pakte met nog één waypoint te gaan de leiding. Het laatste waypoint zou hij echter niet meer bereiken.

Price verraste vorig jaar vriend en vijand door zijn tweede Dakar te winnen, wat hem tevens de eerste Australische winnaar ooit maakte. Ook in zijn debuutjaar was hij ijzersterk en wist hij het podium te bereiken. Voor deze etappe lag hij vijfde in het algemeen klassement, zestien minuten achter de leider Joan Barreda Bort.

Titelverdediger Price na val uit Dakar Rally (Pro Shots / Dppi)
Titelverdediger Price na val uit Dakar Rally (Pro Shots / Dppi)

Geenpeil presenteert 'kandidaat-stemkastjes'

Kopman van GeenPeil Jan Dijkgraaf wordt de komende maanden vergezeld door Beryl Dreijer en Ahmed Aarad. Zij worden de nummers twee en drie op de kandidatenlijst van GeenPeil. Dat vrijwel niemand deze mensen kent maakt niet zoveel uit, want aan de debatten doen ze niet mee.

De twee werden donderdag in een livestream voorgesteld en ondervraagd door Theodor Holman, journalist bij Het Parool. GeenPeil wil, als het een of meerdere zetels wint, anders in de Kamer opereren dan andere partijen. De leden van de partij zouden bij elke stemming online uitmaken hoe hun Kamerleden moeten stemmen.

Dreijer spande in de aanloop naar het referendum over het associatieverdrag met Oekraïne namens GeenPeil een zaak aan tegen de gemeente Oldenzaal, omdat daar het aantal stembureaus was verminderd.

Aarad kwam halverwege de jaren tachtig uit Marokko naar Nederland. Op jonge leeftijd liep hij een ruggenmergontsteking op, waardoor hij tegenwoordig sterk afhankelijk is van een rolstoel, zo vertelde hij aan Holman. Aarad werkte eerder onder meer in de IT-sector.

Wie er voor de rest in de top tien staan, houdt GeenPeil voorlopig nog even geheim.

Geenpeil presenteert 'kandidaat-stemkastjes'
Geenpeil presenteert 'kandidaat-stemkastjes' (Foto: ANP)

Paus ontvangt aardbevingslachtoffers

Paus Franciscus heeft donderdag slachtoffers ontvangen van de aardbevingsramp in het midden van Italië. "Eerst moeten de harten worden hersteld en dan de huizen", zei de leider van de Rooms-Katholieke Kerk in de audiëntiezaal van het Vaticaan. "Huilen helpt tegen de pijn, maar samen huilen helpt beter dan alleen. De wonden helen, ook al blijven de littekens een leven lang", aldus Franciscus.

Bij de aardbeving van eind augustus kwamen in plaatsen als Amatrice en Accumoli 299 bewoners om het leven. De paus bracht in oktober een bezoek aan de streek om zich een beeld te vormen van de verwoestingen. Dezelfde maand schudde de bodem nogmaals hevig in dezelfde regio, waardoor tienduizenden mensen dakloos raakten. Velen van hen, afkomstig uit Marche, Lazio, Umbrië en Abruzzen, kwamen donderdag op audiëntie.

De getroffen steden en dorpen liggen nog altijd in puin, nu overdekt met een laag sneeuw. Bovendien is het bitter koud in het gebied. Volgens de weersvoorspelling daalt vrijdag in Amatrice het kwik tot 13 graden onder nul.

Paus ontvangt aardbevingslachtoffers
Paus ontvangt aardbevingslachtoffers (Foto: ANP)

Van Gerwen valt viermaal in de prijzen bij awardsdinner

Michael van Gerwen heeft op het jaarlijkse Awards Dinner vier prijzen in de wacht gesleept. De wereldkampioen werd darter van het jaar zowel bij de jury van de PDC, medespelers als de fans. Daarnaast kreeg hij een award voor beste speler van de Pro Tour, de ranking met alleen de Euro Tours en Players Championship meegeteld. 

Voor speler van het jaar waren naast Van Gerwen Gary Anderson, Peter Wright en Phil Taylor genomineerd. Van Gerwen ging er uiteindelijk met de prijs vandoor. Niet alle prijzen gingen naar de Brabander. De award voor het beste tv-optreden ging naar Phil Taylor, met zijn zege op Van Gerwen tijdens de Champions League of Darts, afgelopen september.

Ook Benito van de Pas kreeg een award. Hij is uitgeroepen tot beste jeugdspeler van de PDC. Hij werd verkozen boven Corey Cadby, Josh Payne en Chris Dobey. Van de Pas haalde de derde ronde op dit WK, won drie Players Championships en is opgeklommen tot de vijftiende plaats op de wereldranglijst. 

Ook Mensur Suljovic viel in de prijzen. Hij kreeg een award voor meest verbeterde speler. Tot slot werd John Part nog in het zonnetje gezet. De drievoudig wereldkampioen is geïntroduceerd in de Hall of Fame. 

Zitting 50-jarige 'politiemol' geschrapt

De vijftigjarige medewerker van de politie die wordt verdacht van betrokkenheid bij twee liquidatiepogingen, komt op vrije voeten. De pro forma-zaak tegen hem, die vrijdag zou dienen, gaat niet door. Dat heeft het Openbaar Ministerie in Limburg donderdag laten weten.

De man uit Spaubeek staat terecht op verdenking van schending van ambtsgeheim, ambtelijke corruptie en verduistering in dienstbetrekking, gepleegd in de periode van januari 2013 tot en met augustus 2016. "Vanuit het opsporingsbelang heeft het OM besloten de dagvaarding voor de pro forma behandeling van deze zaak in te trekken", meldt het OM. "De informatie die nu voorhanden is, is niet volledig uitgerechercheerd."

De man, die werkte in het basisteam Westelijke Mijnstreek, zat sinds eind augustus vast. Zijn naam kwam naar voren in de zaak van de moord op Sven Prins in Brunssum, vorig jaar september. Hij zou informatie over het onderzoek hebben gelekt. In oktober werd hij in zijn cel gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij de liquidatiepogingen.

Zitting 50-jarige 'politiemol' geschrapt
Zitting 50-jarige 'politiemol' geschrapt (Foto: ANP)

Trump-aanhanger ontvoerd en gemarteld op facebookvideo

De politie in Chicago heeft twee zwarte mannen en twee zwarte vrouwen opgepakt die een blanke man hebben mishandeld en de beelden daarvan rechtstreeks toonden via Facebook Live. Dat heeft de politie woensdag bekendgemaakt, melden Amerikaanse en Britse media.

De video toont een vastgebonden man wiens mond is bedekt in de hoek van een kamer. Zijn belagers gaan zijn hoofdhuid te lijf met een mes, slaan en schoppen hem, snijden in zijn kleren en laten sigarettenas op hem vallen. Ondertussen roepen ze zaken als "fuck Donald Trump" en "fuck white people (witte mensen)" tegen hem.

Volgens de politie is het slachtoffer een 18-jarige hulpbehoevende jongen. De politie trof hem "in shock" aan op straat in Chicago. "Het is ziekmakend", zei de hoofdcommissaris van de politie van Chicago op een persconferentie. "Je vraagt je af wat individuen ertoe brengt iemand zoiets aan te doen."

De beelden in de video hieronder. In de tweede video een Amerikaans nieuwsitem.

Long War-mod voor XCOM 2 in de maak

Long War, een van de bekendste mods voor XCOM: Enemy Unknown, krijgt een vervolg in XCOM 2. Dat heeft de site van XCOM zojuist aangekondigd. De mod zal opnieuw ontwikkeld worden door Long War Studios, die hun bedrijf nu omgedoopt hebben tot Pavonis Interactive.

Long War goldt als een must-have voor iedereen die geïntresseerd was in mods voor XCOM: Enemy Unknown. De mod breidde het aantal classes voor soldaten uit van 5 naar 8 (16 met Enemy Within), nieuwe perks, meer onderzoeksmogelijkheden en wapens. Ook werd de game een stuk moeilijker gemaakt doordat de aliens een veel actievere rol namen door zelf ook te onderzoeken en bases op te zetten.

Long War werd geprezen door critici en door ontwikkelaar Firaxis, die hebben laten doorschemeren dat Long War een van de doorslaggevende redenen was om modding toe te voegen aan XCOM 2. Vanaf de release van XCOM 2 heeft Pavonis Interactive nauw samengewerkt met Firaxis en hebben een aantal mods toegevoegd die gelijk beschikbaar waren vanaf release. Meer dan een aankondiging hebben we nog niet, maar Firaxis heeft beloofd binnenkort meer informatie te geven.

XCOM 2 was exclusief voor pc, maar is nu ook verkrijgbaar voor PlayStation 4 en Xbox One.

Ustiugov blijft onklopbaar in Tour de Ski: vier uit vier

Sergey Ustiugov lijkt geenszins van plan zijn overmacht in de Tour de Ski te minderen. De Russische langlaufer won de eerste drie etappes al, maar schreef ook etappe vier op zijn naam.

De vierde etappe was een achtervolging - dus met startverschillen uit het klassement - over vijftien kilometer in de vrije stijl. Ustiugov had een halve minuut voorsprong op Martin Johnsrud Sundby en meer dan een minuut op Alex Harvey. Sundby leek aanvankelijk naar de Rus toe te skiën, maar in de beslissende fase was Ustiugov toch weer sterker en breidde hij zijn voorsprong zelfs uit. 

Harvey kreeg naarmate de finish in zich kwam bezoek van de Zwitser Dario Cologna, maar die moest wel genoegen nemen met de vierde plek achter de Canadees. Sundby eindigde onbedreigd als tweede.

In het klassement gaat veelvraat Ustiugov uiteraard nog altijd aan de leiding. Inmiddels heeft hij 42 seconden voorsprong op Sundby en 1:18 minuten op Harvey. De Tour de Ski gaat vrijdag weer verder. 

Tande slaat slag in Vierschansentournee, jubileum Kasai

De Noorse schansspringer Daniel André Tande heeft een flinke slag geslagen in de Vierschansentournee. Tande won de derde wedstrijd op de Bergiselschans in Innsbruck, terwijl zijn concurrenten punten lieten liggen.

De wedstrijd in Innsbruck werd vanwege de te harde en onregelmatige wind ingekort tot één ronde. Daarin was Tande de beste, vlak voor de verrassende Noor Robert Johansson. De derde plek ging zeer verrassend naar de Rus Evgeniy Klimov, nog niet heel lang geleden overgestapt van de noordse combinatie.

De leider in de Tournee, de Pool Kamil Stoch, eindigde weliswaar als vierde, hij leverde de nodige punten in op Tande. Beiden profiteerden optimaal van het matige presteren van Stefan Kraft. De Oostenrijker houdt zijn derde plek in de stand nog wel, maar na plek achttien in Innsbruck is zijn achterstand met nog één wedstrijd te gaan vrij groot.

Voor Noriaki Kasai viel nog een jubileum te vieren: de sympathieke Japanner sprong zijn honderdste wedstrijd in de Tournee, waar hij in december 1989 in debuteerde. Na afloop van de podiumceremonie kreeg Kasai nog zijn eigen huldiging om hem te eren. 

De Vierschansentournee wordt vrijdag in Bischofshofen afgesloten. 

Politie verdedigt agent die dakloze jas afnam

De politieagent die in Rotterdam een jas afpakte van een dakloze, handelde volgens de politie "naar eer en geweten en met oog voor de omstandigheden". Hij nam de jas in beslag omdat er een V-logo van beveiligers op zat. Daarop kwamen de nodige verontwaardigde reacties, onder meer van GroenLinks-raadslid Arno Bonte, die een raadsdebat aanvroeg.

"Het was koud en dan ga je onder zulke omstandigheden geen jas afpakken van iemand uit de meest kwetsbare groep mensen in de samenleving", zei hij. Maar die voorstelling van zaken klopt volgens de politie niet. De man droeg onder de jas "een dubbele laag winterkleding" en had meer kleding, een deken en een slaapzak bij zich.

De agent had bovendien een goede reden om de jas af te nemen: hij deed dat omdat de man, die er goed verzorgd uitzag, voor beveiliger kon worden aangezien. In dat licht wijst de politie erop dat in de stad regelmatig mensen worden beroofd door criminelen die zich voordoen als agenten.

Aandacht
De jas is teruggebracht naar het beveiligingsbedrijf waar hij vandaan kwam. Hoe de man die hem droeg eraan kwam, is onbekend.

Op zich zegt de politie wel blij te zijn "dat de politiek aandacht geeft aan de problematiek met daklozen".

Via Facebook is inmiddels een inzamelingsactie voor jassen voor daklozen op touw gezet. Volgens RTV Rijnmond gaat de Rotterdammer John Hijnen zaterdagmiddag jassen inzamelen. Daardoor kan aan de kwestie "een positieve draai"worden gegeven, zegt hij. De inzameling doet hij bij de ingang van het hoofdbureau van politie in Rotterdam.

Politie verdedigt agent die dakloze jas afnam
Politie verdedigt agent die dakloze jas afnam (Foto: ANP)

Teaser voor Better Call Saul 3

Met steeds meer series die zich niet houden aan de traditionele herfst om met nieuwe seizoenen te komen, betekent een nieuw jaar ook nieuwe seizoenen van je favoriete series. Better Call Saul krijgt dit jaar een derde seizoen, en tv-zender AMC heeft hiervoor nu een teaser vrijgegeven.

Er is, zoals bij de promotie van vorige seizoenen, eigenlijk helemaal niets nieuws te zien in de video, maar het dient wel als eerste aankondiging van wanner het nieuwe seizoen kan worden verwacht: in de lente. De vorige twee seizoenen startten aan het einde van de winter, dus fans moeten dit jaar een klein beetje langer wachten.

Better Call Saul is een spin-off van Breaking Bad en focust op het leven van Saul Goodman, de advocaat van Walter White, voordat hij Whites advocaat was en nog zaken deed onder zijn eigen naam: James McGill. De hoofdrol wordt gespeeld door Bob Odenkirk en ook Jonathan Banks uit Breaking Bad zet zijn rol van Mike hierin voort. Andere rollen zijn er onder andere voor Rhea Seehorn en Michael McKean.

De serie is in Nederland te zien bij Netflix, waar de vorige twee seizoenen nog steeds beschikbaar zijn.

Zweedse Nilsson blijft leiden in Tour de Ski

De Zweedse langlaufster Stina Nilsson gaat nog altijd aan de leiding in de prestigieuze Tour de Ski. Nilsson won eerder al twee etappes en schreef ook de vierde etappe op haar naam.

In etappe vier ging het over tien kilometer in de vrije stijl, in achtervolgingsvorm: men startte met de verschillen uit het klassement. Nilsson en het Noorse duo Heidi Weng en Ingvild Flugstad Østberg vormden al snel een trio aan de kop van de wedstrijd. Er was enig onderling meningsverschil over wie het gros van het werk op kop moest verrichten, maar toch slaagden de dames erin hun voorsprong op de rest - eigenlijk alleen bestaande uit de Finse Krista Pärmäkoski - uit te breiden.

Aan de finish liet Nilsson weer eens zien over de rapste sprintbenen te beschikken. Ze gaf Weng en Østberg het nakijken en pakte daar derde etappezege. Weng werd één tiende van een seconden voor haar landgenote tweede, Pärmäkoski eindigde op ruim 42 seconden. Dankzij de bonificatieseconden gaat Nilsson in het klassement met 6,7 seconden voor Weng aan de leiding, Østberg staat op 11,8 tellen op de derde plaats. 

Autobom bij gerechtsgebouw Izmir, Turkije

De Turkse politie heeft donderdag twee vermoedelijke terroristen gedood na de explosie van een bom in een auto op een parkeerplaats bij een gerechtsgebouw in de westelijke stad Izmir. Dat heeft een bron bij de veiligheidsdiensten meegedeeld.

De bom ontplofte op een parkeerplaats voor rechters en aanklagers, meldde CNN Türk. Bij de explosie raakten verscheidene mensen gewond. Wie er achter zit is nog onduidelijk.

Izmir is na Istanbul en Ankara de op twee na grootste stad van Turkije. Het land heeft te kampen met terroristisch geweld van twee kanten: Koerdische separatisten en soennitische extremisten. In de nieuwjaarsnacht schoot een terrorist 39 mensen dood in en bij een nachtclub in Istanbul. Islamitische Staat eiste de verantwoordelijkheid op.

Autobom bij gerechtsgebouw Izmir
Autobom bij gerechtsgebouw Izmir (Foto: ANP)

Rover: identificatieplicht in OV buitensporig

Reizigersvereniging Rover heeft ernstige bezwaren tegen het instellen van een identificatieplicht voor internationale trein-, bus- en bootreizigers. Nederland is naar aanleiding van de reis die terrorist Anis Amri door Europa maakte na de aanslag in Berlijn over dit soort maatregelen in gesprek met België, Duitsland en Frankrijk. Rover vreest rompslomp en wachtrijen, noemt een eventuele identificatieplicht een schending van de privacy en stelt zelfs dat het een averechts effect kan hebben.

Als reizigers zich moeten identificeren om bijvoorbeeld een treinkaartje naar België te kopen, kunnen lange rijen ontstaan bij loketten en controlepunten. "Een ideaal doelwit voor terroristen", stelt Rover. De organisatie heeft de bezwaren donderdag in een brief aan de Tweede Kamer kenbaar gemaakt.

Concreet is nog niets besloten over een identificatie- of registratieplicht, maar de oproep ertoe klinkt op meerdere plaatsen en komt ook niet onverwacht. Telkens als een terrorist gebruik heeft gemaakt van een algemeen toegankelijk transport- of communicatiemiddel, rollen de politici over elkaar heen om de mogelijkheden ervan te beperken - waar uiteindelijk vooral de goedwillende Europese burger last van heeft.

Rover: identificatieplicht in OV buitensporig
Rover: identificatieplicht in OV buitensporig (Foto: ANP)

Groot alarm bij chemisch bedrijf in Amsterdam

Er is donderdag in Amsterdam groot alarm geslagen bij het chemische bedrijf Sonneborn Refined Products aan de Mainhavenweg in het westelijk havengebied. Er zijn veel brandweerwagens onderweg naar de plek.

Volgens een woordvoerster van de brandweer is er bij het bedrijf geen brand, maar is er sprake van een ander incident. Ze kon nog niet zeggen wat.

Het bedrijf ligt pal aan de snelweg A5. De weg is volgens de ANWB in beide richtingen afgesloten.

Bij Sonneborn worden geraffineerde aardolieproducten gemaakt, die onder meer worden gebruikt voor farmaceutische, cosmetische, voedings- en technische doeleinden.

Groot alarm bij chemisch bedrijf in Amsterdam
Groot alarm bij chemisch bedrijf in Amsterdam (Foto: ANP)

Koplopers in actie in NBA

Zeven wedstrijden stonden afgelopen nacht op het programma in de NBA. De koplopers in de Eastern en Western Conference kwamen beiden in actie. De Cleveland Cavaliers speelden thuis tegen de Chicago Bulls. De Golden State Warriors ontvingen de Portland Trail Blazers.

Cleveland kampt al een tijdje met een grote ziekenboeg en de problemen voor de ploeg worden alleen maar erger. Chris Anderson mist het hele seizoen met een gescheurde kruisband en JR Smith speelt voorlopig niet vanwege een gebroken duim. De laatste weken kwamen daar Kyrie Irving (hamstring), Kevin Love (voedselvergiftiging) en Mike Dunleavy jr. (enkel) bij.

Dat wil niet zeggen dat de Cavaliers kansloos zijn. LeBron James is goed genoeg om in zijn eentje elk team op sleeptouw te nemen en hij bewees dit tegen de Bulls. Cleveland begon furieus en nam direct een 15-2 voorsprong. De Bulls kwamen sterk terug en wonnen het tweede kwart met 23-36. Chicago nam in het derde kwart een 59-76 voorsprong en de wedstrijd leek beslist, maar de Cavaliers kwamen in het slotkwart nog sterk terug.

Jimmy Butler speelde tot ver in het vierde kwart een beroerde wedstrijd. Met nog acht minuten te gaan had de all star van de Bulls slechts zes punten gemaakt. In de slotminuten was hij echter goed voor 14 van de laatste 18 punten van Chicago en daarmee sleepte hij een 94-106 zege binnen. Het was de tweede keer dit jaar dat Chicago en Cleveland elkaar troffen en beide keren wonnen de Bulls.

Voor Chicago haalden zes spelers de dubbele cijfers. Butler werd met 20 punten topscorer, maar ook Taj Gibson, Dwyane Wade, Michael Carter-Williams , Doug McDermott en Nikola Mirotic leverden een flinke bijdrage aan de winst. De Bulls maakten 13 driepunters, een seizoensrecord voor de ploeg waar door menig andere ploeg om zal worden gelachen. Rajon Rondo wordt nog altijd buiten de selectie gehouden en het is nog onduidelijk of de point guard terug zal keren. Carter-Williams start in zijn plaats.

LeBron James werd uiteraard topscorer voor de Cavaliers. De drievoudig NBA kampioen scoorde 31 punten. Jordan McRae mocht starten op de plek van Irving en haalde voor de tweede maal in drie wedstrijden de twintig punten. Cavaliers fans sloeg de schrik tijdens de wedstrijd om het hart toen LeBron James na een ongelukkige landing naar zijn enkel greep. De val viel gelukkig mee en de vedette kon doorspelen.


Highlights van Cavaliers tegen de Bulls. Bron: YouTube

Ook de koploper in de Western Conference, de Golden State Warriors, speelde vannacht. De verliezend finalist van afgelopen seizoen speelde in eigen huis tegen de Portland Trail Blazers. Beide ploegen houden van snel basketbal en ze schieten veel én goed. Fans in Oakland kregen te zien waarvoor ze gekomen waren, een hoge score. Bij rust stond het al 69-71. In de tweede helft speelden de Warriors een iets strakkere verdediging en werd vrij gemakkelijk een 125-117 overwinning behaald.

De usual suspects noteerden de hoogste scores voor Golden State. Steph Curry, tweevoudig MVP, scoorde 35 punten. Kevin Durant voegde daar 30 aan toe. Klay Thompson schoot slechts 1 op 7 driepunters raak en bleef op 14 punten steken.

Portland speelt al een paar wedstrijden zonder point guard Damian Lillard. In zijn afwezigheid krijgt CJ McCollum volop de kans om te laten zien wat hij in huis heeft. Zijn 35 punten waren echter niet genoeg.

Spektakel was er in de Madison Square Garden. Het thuisstadium van de New York Knicks blijft een magische aantrekkingskracht houden op de topspelers, die er altijd iets extra’s proberen te geven. Afgelopen nacht kregen de fans in de Big Apple een blik in de niet zo nabije toekomst te zien waarin een Griekse Nigeriaan de NBA gaat domineren.

De Milwaukee Bucks kwamen op bezoek en dat is, sinds Giannis Antetokounmpo er speelt, must-see basketbal geworden. In de aantrekkelijke wedstrijd ging de eerste helft gelijk op, 52-52. In het derde kwart maakte Carmelo Anthony 14 punten voor New York en de wedstrijd leek met 87-73 aardig op slot te zitten. Echter, in de slotminuten maakten de Bucks een spectaculaire comeback. Met nog zeven minuten te speelden kwam Antetokounmpo het veld weer in en scoorde 12 van de laatste 14 punten van de Bucks. Met een stand van 103-102 kreeg de Greek Freak de bal. Hij dribbelde naar de hoek van de bucket en schoot in de buzzer de beslissende twee punten binnen. De vele Griekse fans in New York werden uitzinnig.

Antetokounmpo eindigde met 27 punten en 13 rebounds. Greg Monroe maakte als bankspeler ook 18 punten. Bij New York kwam Carmelo Anthony tot 30 punten.

Elders in de NBA wonnen de Clippers hun tweede wedstrijd op rij. Dit nog altijd zonder Chris Paul en Blake Griffin. De Grizzlies werden met 115-106 verslagen. Voor Memphis is het de vierde nederlaag in zes wedstrijden en de ploeg is afgezakt naar de zevende plaats in de Western Conference. Austin Rivers, startend in de plaats van Chris Paul, scoorde 28 punten.

De Charlotte Hornets versloegen de Oklahoma City Thunder met 123-112. Nicolas Batum maakte 28 punten voor de Hornets. Bij OKC noteerde Westbrook 33 punten, 15 rebounds en 8 assists. Ook kreeg de guard een technische fout wegens het al dan niet bewust gooien van een bal naar een scheidsrechter.

Komende nacht staat een wedstrijd op het programma die al een paar weken rood omcirkeld is door basketbalfans over de hele wereld. De Houston Rockets spelen thuis tegen de Oklahoma City Thunder en er wordt niets minder verwacht dan vuurwerk tussen James Harden en Russell Westbrook.

Uitslagen

Charlotte Hornets – Oklahoma City Thunder 123-112
Orlando Magic – Atlanta Hawks 92-111
New York Knicks – Milwaukee Bucks 104-105
Cleveland Cavaliers – Chicago Bulls 94-106
Los Angeles Clippers – Memphis Grizzlies 115-106
Golden State Warriors – Portland Trail Blazers 125-117
Sacramento Kings – Miami Heat 102-107

Eastern Conference

Cleveland Cavaliers 26-8
Toronto Raptors 23-11
Boston Celtics 21-14
Charlotte Hornets 20-16
Atlanta Hawks 19-16
Milwaukee Bucks 18-16
Indiana Pacers 18-18
Chicago Bulls 18-18
Washington Wizards 16-18
New York Knicks 16-19
Orlando Magic 16-21
Detroit Pistons 16-21
Miami Heat 11-26
Philadelphia 76ers 9-24
Brooklyn Nets 8-25

Western Conference

Golden State Warriors 31-5
San Antonio Spurs 28-7
Houston Rockets 27-9
Los Angeles Clippers 24-14
Utah Jazz 22-14
Oklahoma City Thunder 21-15
Memphis Grizzlies 22-16
Sacramento Kings 15-20
Portland Trail Blazers 15-22
Denver Nuggets 14-21
New Orleans Pelicans 14-22
Los Angeles Lakers 13-25
Minnesota Timberwolves 11-24
Dallas Mavericks 11-24
Phoenix Suns 11-25

Van Damme en Lundgren zij aan zij in nieuwe actiefilm

Black Water is de titel van de aankomende film waarin actie-iconen Jean Claude van Damme en Dolph Lundgren samen te zien zijn. De heren werkten al eerder samen op het witte doek, maar niet eerder stonden ze aan dezelfde zijde.

In Black Water, een actie-thriller van Dawn's Light Media, volgen we Van Damme als undercoveragent die in gevangenschap wakker wordt op een onderzeeër van de CIA. Het scenario voor de film wordt geschreven door Chad Law, die eerder zorgde voor scripts in middelmatige actiefilms als Close Range en 6 Bullets.

Lundgren en Van Damme waren eerder te zien in onder andere Universal Soldier uit 1992, alleen stonden ze toen tegenover elkaar. Black Water komt in 2018 uit.

'Bezoeken aan spoedhulp kunnen fors omlaag'

Van het aantal mensen dat op eigen houtje naar de spoedeisende hulp gaat, heeft zeker de helft gewoon genoeg aan zorg van een huisarts. Dat valt op te maken uit een proef bij ziekenhuizen in Den Haag, zegt de daarbij betrokken zorgverzekeraar Menzis.

De proef, waarbij 24 uur per dag huisartsen beschikbaar zijn, loopt nog het hele jaar. Mensen die uit zichzelf naar de spoedeisende hulp gaan, soms uit onwetendheid of ook wel voor het gemak, worden doorverwezen naar de huisartsenpost bij het ziekenhuis. Daar wordt beoordeeld of ze echt naar de spoedeisende zorg moeten.

Volgens Menzis is behandeling door de huisarts goedkoper voor iedereen, ook voor de patiënt zelf. "Een behandeling door de huisarts betekent namelijk dat iemand geen beroep hoeft te doen op zijn eigen risico."

De proef is een initiatief van huisartsenorganisatie SMASH, het Haga Ziekenhuis, Haaglanden Medisch Centrum (HMC) en zorgverzekeraars CZ en Menzis.

'Bezoeken aan spoedhulp kunnen fors omlaag'
'Bezoeken aan spoedhulp kunnen fors omlaag' (Foto: ANP)

20 procent meer boetes Voedsel- en Warenautoriteit

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft afgelopen jaar 20 procent meer boetes uitgedeeld dan in het jaar ervoor. Het gaat om overtredingen van de Warenwet, de Tabaks- en rookwarenwet, de Geneesmiddelenwet, de Wet gewasbeschermingsmiddelen en biociden en wetten ter bescherming van dieren.

In totaal werden vorig jaar 7766 beboetbare overtredingen gerapporteerd. Daarbij valt te denken aan het verkopen van middelen die niet mogen worden verkocht, aan artikelen met een samenstelling die niet mag, aan het geven van onjuiste informatie en dergelijke.

De stijging komt doordat de NVWA strenger is gaan opletten en minder boosdoeners laat wegkomen met een waarschuwing. Deze aanpak was een wens uit politiek Den Haag.

Het gemiddelde boetebedrag was vorig jaar 1461 euro. De hoogste boete, 180.000 euro, ging naar een overtreder van de tabakswet. Het betrof een overtreding op het gebied van reclame.

Meer boetes Voedsel- en Warenautoriteit
Meer boetes Voedsel- en Warenautoriteit (Foto: ANP)

Al-Attiyah moet na crash opgeven in Dakar

Voor een van de grote favorieten voor de zege in het autoklassement in de Dakar rally is het na drie etappes al voorbij. Nasser Al-Attiyah crashte gisteren met zijn Toyota onderweg naar San Salvador de Jujuy op een rotsblok, waardoor de auto zwaar beschadigd was. Hij bereikte met een tijdverlies van ruim twee uur nog wel de finish.

Al-Attiyah verloor bij de crash zijn rechter achterwiel en kwam uiteindelijk als een driewieler het bivak binnen. De winnaar van 2011 en 2015 moest daar opgeven, omdat het chassis van zijn Toyota te zwaar beschadigd was geraakt.

De andere Toyota's van het team Overdrive kampten met brandstofproblemen, waardoor teammanager Jean-Marc Fortin allerminst blij was. "Het was een dramatische rit. De dag was goed begonnen want na 50 km reed Nasser opnieuw aan de leiding. Hij is de gehele dag voluit gegaan om een zo groot mogelijke kloof te slaan voordat we boven de 4.000 meter waren."

"In volle aanval heeft Nasser een wiel verloren. De gevolgen waren niet te overzien. De assistentietruck was nog te ver weg en dus besloot hij om een noodreparatie uit te voeren. Nasser bereikte het bivak met grote achterstand waarna we er alles aan gedaan hebben om de wagen in koers te houden. Dat is helaas niet gelukt. De schade was te groot en het chassis was krom. Nasser Al-Attiyah moet helaas opgeven."

'Meeste werknemers gaan er licht op vooruit'

Bijna alle werknemers in Nederland gaan er dit jaar in hun nettoloon een klein beetje op vooruit. De grootste loonstijging is voor mensen die bruto 1750 euro per maand verdienen. Zij zien het maandelijkse bedrag op hun bankrekening met 11 euro stijgen. Dat blijkt uit donderdag gepresenteerde berekeningen van loonstrookverwerker ADP.

De lichte stijging van de netto lonen komt doordat werknemers dit jaar minder belasting hoeven te betalen. Het belastingtarief stijgt in de tweede en derde schijf weliswaar van 40,4 procent naar 40,8 procent, maar de meeste mensen profiteren van hogere heffingskortingen.

De stijgingen zijn dit jaar echter zo klein dat mensen bij wie de ziektekostenverzekering direct van hun loon wordt ingehouden er tóch iets op achteruit gaan. De premiestijgingen van de zorgverzekeringen zijn over het algemeen hoger dan de stijging van de netto lonen.

Ambtenaren
Uitzondering zijn verder de ambtenaren die meer dan modaal (2855 euro per maand) verdienen. Ambtenaren die twee keer modaal verdienen krijgen aan het einde van de maand 13 euro minder bijgeschreven. Reden voor de daling is de hogere pensioenpremie. De hogere heffingskortingen wegen daar niet tegenop.

Mensen die het minimumloon verdienen gaan er maandelijks 15 euro op vooruit. Een werknemer met een modaal salaris krijgt er netto 3 euro bij en iemand met anderhalf keer modaal is 5 euro beter af dan vorig jaar.

De werkgeverslasten dalen dit jaar licht. Met name werknemers met lagere en middeninkomens worden goedkoper.

'Meeste werknemers gaan er licht op vooruit'
'Meeste werknemers gaan er licht op vooruit' (Foto: ANP)

'Van der Wiel gaat op avontuur in Emiraten'

Gregory van der Wiel staat op het punt om zijn carrière een vervolg te geven in de Verenigde Arabische Emiraten. De rechtsback werd vorige maand uit de selectie gezet bij Fenerbahçe en coach Dick Advocaat gaf aan dat Van der Wiel een nieuwe club mag zoeken. Hij werd gelinkt aan clubs in Portugal, Italië en Frankrijk, maar volgens Voetbal International kiest hij voor de Verenigde Arabische Emiraten.

Van der Wiel zou voor anderhalf jaar aan de slag gaan bij Al-Wahda. Woensdagavond was hij aanwezig bij een bekerwedstrijd van die club tegen Al-Jazira (6-0 winst). Al Wahda wordt momenteel getraind door Javier Aguirre, de voormalige coach van onder meer Atlético Madrid en de Mexicaanse nationale ploeg.

Bij de club uit Abu Dhabi staan al een aantal spelers onder contract die eerder in Europa voetbalden. Onder meer Denilson (Arsenal) en oud-PSV'er Balázs Dzsudzsák verdienen hun geld bij Al-Wahda.

Nikolaev slaat toe op lastige Dakardag

Eduard Nikolaev heeft in een lastige derde etappe van de Dakar Rally bij de vrachtwagens toegeslagen. De Rus zegevierde met zijn Kamaz in de proef naar San Salvador de Jujuy en greep dankzij straffen van de concurrenten de leiding in het algemeen klassement.

Nikolaev kende met de Kamaz een vrijwel probleemloze dag en was in de etappe 48 seconden sneller dan klassementsleider Martin Kolomy met de Tatra. De Tsjech kreeg na afloop een tijdstraf van drie minuten opgelegd, waardoor Nikolaev de leiding kon grijpen.

Derde vandaag op een minuut van Nikolaev werd Ton van Genugten met de Iveco. De Nederlander miste onderweg echter wel een waypoint, waardoor hij twintig minuten straf uitgedeeld kreeg. Teamgenoot Federico Villagra werd op ruim vier minuten vierde, voor Siarhei Viazovich die het met de MAZ goed blijft doen.

Achter dit vijftal werden MAN-coureurs Hans Stacey en Peter Versluis zesde en zevende. Ook Pascal de Baar en Wuf van Ginkel eindigden nog in de top tien. Laatstgenoemde kreeg na afloop ook nog een tijdstraf van 20 minuten opgelegd.

Grote problemen waren er voor de winnaar van etappe twee Martin van den Brink. De Nederlander kreeg al in het begin van de etappe technische problemen met zijn Renault Sherpa en kwam op grote achterstand binnen. Gerard de Rooy, kopman van het Iveco-team had kuren aan het bandenaflaatsysteem, waardoor hij al snel twee lekke achterbanden had. Nadat deze vervangen waren liep ook nog een voorband leeg die onderweg telkens opgepompt moest worden. Dit kostte hem uiteindelijk ruim een half uur.

In het klassement heeft Nikolaev ruim twee minuten voorsprong op Kolomy. Villagra staat op vier minuten derde, voor Viazovich die een minuutje meer toegeeft. Beste Nederlander is Versluis op plek vijf en op bijna elf minuten. Teamgenoot Stacey staat hier op plek zeven vlak achter, terwijl Van den Heuvel en De Baar op de plekken acht en negen bivakkeren. Van Genugten viel door zijn straf terug naar plaats twaalf op ruim een half uur. Vlak hierachter staat De Rooy als dertiende.

Peugeot slaat toe in Dakar, Toyota's in problemen

Peugeot heeft in de derde etappe van de Dakar Rally bij de auto's een grote slag geslagen. De bolides van Stephane Peterhansel, Carlos Sainz en Sebastien Loeb eindigden op de eerste drie plaatsen, terwijl de auto's van grote concurrent Toyota door diverse problemen veel tijd verloren.

De 364 kilometer lange etappe naar San Miguel de Tucuman was zeer zwaar, maar toch lag het tempo bij de auto's hoog. Peterhansel reed vrijwel de gehele dag aan de leiding, terwijl hij in gevecht was met de Toyota van Nasser Al-Attiyah. De Qatarees verloor in de slotfase van de etappe zijn rechter achterwiel en kwam met ruim twee uur achterstand uiteindelijk als driewieler over de meet.

Toyota-merkgenoten Nani Roma, Giniel de Villiers en Erik van Loon verloren veel tijd door de brandstof. Een elektrisch probleem met de brandstofpomp op de grote hoogte zorgde ervoor dat Roma en De Villiers enige tijd stilstonden, al hielden zij de schade nog enigszins beperkt. Van Loon kwam zonder brandstof stil te staan en liep grote achterstand op in het klassement. Hij heeft her en der enige liters kunnen bemachtigen, waardoor hij naar de streep kon hobbelen.

Peugeot kon door alle problemen toeslaan, waarbij Peterhansel bijna twee minuten sneller was dan Sainz en ruim drie minuten dan Loeb. Mikko Hirvonen was op bijna vier minuten de eerste niet-Peugeot. Beste Nederlander was Maik Willems met een 31e positie op ruim twee uur. Van Loon leverde 3,5 uur in.

In het klassement gaat Loeb nog aan de leiding, maar teamgenoot Sainz naderde hem tot op 42 seconden. Peterhansel staat op ruim vier minuten derde. Hirvonen is vierde op bijna tien minuten, terwijl Van Loon op plek 35 met 3.42 uur achterstand de beste Nederlander is.

Brit vindt geparkeerde auto terug

Een Brit die zijn auto al 6 maanden kwijt was is afgelopen weekend herenigd met zijn bolide. Een vriend die uit Schotland overgekomen was om een concert van the Stone Roses te bezoeken had de auto geleend en deze in een parkeergarage gezet. Na het concert wist hij niet meer in welke garage de auto stond.

Dagenlang hebben de 2 vrienden parkeergarages in de buurt afgezocht om de BMW terug te vinden maar daarbij hadden ze helaas geen succes. Ze hebben de garages ook gemaild om te vragen of de auto was weggesleept of gevonden, maar ook dat had geen resultaat. Uiteindelijk hebben ze de auto maar opgegeven als gestolen.

Op 31 december meldde de politie dat de auto gevonden was. Op Twitter grapte de politie "we kunnen ons wel voorstellen wat de automaat zegt als ze de parkeerticket invoeren £££££££££££££££££££££££££££££". Agenten schatten de parkeerkosten in een lokale krant op zo'n 5000 pond (5800 euro).

Iran blokkeert Clash of Clans in eigen land

In het immer zonnige Iran hebben ze weer eens een leuke manier gevonden om bewonertje te pesten: verbied een mobile game.

Nadat de Iraanse overheid vorig jaar al Pokémon Go wist te blokkeren uit veiligheidsoverwegingen (dit snap ik wel, die gen1-extremisten ook altijd) is het nu de beurt aan freemiumtitel Clash of Clans. Deze is namelijk onveilig bevonden voor de inwoners van Iran, en niet omdat de game je het geld uit de portemonnee kijkt.

Deze bevinding is gedaan door een panel van psychologen die overduidelijk nog nooit Manhunt, Mother Russia Bleeds of Hotline Miami hebben gespeeld. Hun conclusie was namelijk dat de game aanzet tot strijd tussen stammen en geweld. Voor de verklaring van (met dank aan Google Translate) plaatsvervangend procureur-generaal Abdolsamad Khoramabadi kun je hier klikken. Verder weet meneer Khoramabadi ook nog te vertellen dat het verbieden van deze game misschien helpt tegen gameverslaving.

Als lichtpuntje mag nog wel gemeld worden dat de game niet definitief is verbannen. Er is een mogelijkheid dat de game weer de markt op mag komen, zij het met restricties.

Waarschuwing: het onderstaande plaatje kan aanzetten tot geweld en/of stammenoorlog.

clashclanb

Stinkende vondst bij café in Den Helder

Redney Broerse uit Den Helder deed voor het café van zijn schoonmoeder een vondst waar een luchtje aan zit. Er stond een emmer vol poep voor de deur. Redney heeft direct de politie gewaarschuwd en die schakelde de brandweer weer in. Die constateerde dat er 30 liter mensenpoep in de emmer zat. De brandweer zette de straat af om de onwelriekende vondst op te ruimen.

De stank was onbeschrijflijk. "Alsof je alles wat uit je lichaam komt, kots, schijt, urine, mengt met lijklucht", aldus de onfortuinlijke vinder. "Ze hebben moeten sjouwen of iemand heeft het achter op de fiets gehad. Ze zijn onderweg geweest met een emmertje poep. Zij hebben er meer moeite voor gedaan dan wij. Wij hebben de emmer niet aangeraakt."

De daders zijn wel opgenomen door een camera in het café. Het beeldmateriaal, ongeveer 24 uur, moet alleen nog even doorgenomen worden. "We hebben nog niet alles bekeken, maar we hebben een vermoeden dat ze er op moeten staan, dat moet haast wel," vertelt Redney.

Hij heeft wel een vermoeden in welke hoek de daders gezocht moeten worden. Het café loopt goed en dus gaat hij er vanuit dat er jaloerse concurrenten achter zitten. "Ze heeft een succesvol café, we denken dat het iemand is met jaloezie".  Zodra de beelden van de dader gevonden zijn, gaan ze naar de politie.

Mass Effect: Andromeda getoond in nieuwe trailer

In wat zo langzaam aan de week van Mass Effect: Andromeda lijkt te worden, met de bekendmaking dat de game voorlopig niet naar Switch komt en 23 maart lanceert, is er ondertussen een nieuwe trailer vrijgegeven tijdens NVIDIA's CES Keynote.

De beelden tonen gameplay, voornamelijk combat, en een beetje van de menu's en interface. Meer woorden zijn lijkt me niet nodig, dus geniet gewoon van de beelden die je hieronder kunt vinden.

LB: Emma Thompson's kont krijgt vorm

Lekker Belangrijk; Nieuws dat je niet wilt missen!

Emma Thompson is in zes weken tijd flink wat kilo's kwijt geraakt. De Britse actrice heeft dat vooral te danken aan haar personal trainer en diëtiste, zegt ze tegen de Daily Mail.

De 57-jarige Emma loopt volledig weg met de diëtiste, die ook prins Williams vrouw Kate persoonlijk begeleidt. "Ze is de enige die ik vertrouw. Ze is niet heilig maar op miraculeuze wijze krijgt ze mijn kont in de juiste vorm en weet het ook nog zo te houden."

Mogelijk moet ze nu behoorlijk wat nieuwe kleren kopen. Emma zegt dat haar kleren nu twee maten kleiner moeten zijn.

Kilo's vliegen eraf bij Emma Thompson
Emma Thompson (Foto: BuzzE)

'Huis en auto kwijt bij opslag illegaal vuurwerk'

De politievakbond ACP verwacht dat minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) echt wat gaat doet met de resultaten en voorstellen uit een enquête onder agenten over het geweld tijdens de jaarwisseling. Als dat niet gebeurt, laat de bond het er zeker niet bij zitten, zegt voorzitter Gerrit van de Kamp.

1700 agenten vulden binnen vierentwintig uur de enquête in, velen ook met hun ervaringen van afgelopen jaarwisseling. Daaruit komt naar voren dat zij niet meer geloven dat de politiek iets voor ze gaat doen. "Dat is een harde conclusie. Maar we verwachten dat de minister hier zo snel mogelijk op reageert. Als de politiek ons weer laat zwemmen, dan gaan we ons met de achterban beraden wat we dan kunnen gaan doen", aldus Van de Kamp.

Uit de enquête blijkt onder andere dat er tijdens de jaarwisseling te weinig politiemensen beschikbaar waren en dat in sommige gevallen geen bijstand geleverd kon worden. Daarbij komt de politie middelen tekort, zoals tasers, uitschuifbare wapenstokken en bodycams. Deze middelen zitten al in de pijpleiding, maar dit laat volgens de politievakbond nog te lang op zich wachten. Daarbij is er een mentaliteitsprobleem in de maatschappij wat moet worden aangepakt bij de normen en waarden die kinderen leren op school.

Naast bovengenoemde punten zou illegaal vuurwerk onder de wet wapens en munitie moeten vallen, wat de politie extra handvatten geeft in de aanpak ervan. Ook auto's en woningen moeten worden afgepakt als hierin illegaal vuurwerk ligt opgeslagen. In Den Haag hebben ze nu genoeg om over na te denken in ieder geval.


Politiebond: minister aan zet

Politiebond: minister aan zet (Foto: ANP)

Sterren tekenen tegen 'fascist' Trump

Verschillende sterren hebben een paginagrote advertentie in The New York Times ondertekend, die oproept tot actie tegen de komende Amerikaanse president Donald Trump.

Onder meer Debra Messing, Public Enemy-voorman Chuck D, Michael Shannon en Margaret Cho zetten hun handtekening onder het pamflet van organisatie Refuse Fascism. Daarop staat volgens Variety de tekst 'Nee! In naam van de menselijkheid weigeren wij een fascistisch Amerika te accepteren." Ook flink wat wetenschappers en andere prominenten verbonden hun naam aan de actie. De ondertekenaars roepen Amerikanen op zich te verzetten tegen Trump, die volgens hen onrechtmatig aan zijn overwinning is gekomen.

Na het verschijnen van de advertentie sloot ook komiek Rosie O'Donnell zich aan bij de beweging. De felle tegenstander van Trump beschuldigde de komende president er eerder deze week van psychische aandoeningen te hebben en "het slechtste mens ter wereld" te zijn.

Sterren tekenen tegen 'fascist' Donald Trump
Sterren tekenen tegen 'fascist' Donald Trump (Foto: BuzzE)

Lonen stijgen in hoogste tempo sinds 2009

De cao-lonen in Nederland zijn vorig jaar gestegen in het hoogste tempo sinds 2009. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag.

De cao-lonen namen in 2016 in doorsnee met 1,9 procent toe. In de zes voorgaande jaren bleef de stijging beperkt tot tussen 0,9 en 1,4 procent.

De loonstijging was vorig jaar aanzienlijk sterker dan de inflatie. Die graadmeter voor de stijging van de consumentenprijzen bleef met 0,3 procent steken op het laagste niveau sinds 1987. Daardoor nam de koopkracht flink toe. Het verschil tussen de loon- en de prijsstijgingen liep in de tweede helft van het jaar wel terug, omdat de inflatie langzaam is begonnen aan een opmars.

De sterkste gemiddelde loonstijging was zichtbaar bij de overheid. Daar stegen de cao-lonen in doorsnee met 3,4 procent, vooral dankzij de ontwikkelingen in het onderwijs. Andere bedrijfstakken waar de lonen flink stegen waren de bouw en de verhuur en handel van onroerend goed. In de financiële dienstverlening bleef de toename het meest beperkt.

Lonen stijgen in hoogste tempo sinds 2009
Lonen stijgen in hoogste tempo sinds 2009 (Foto: ANP)

Dijsselbloem (PvdA): verhoog belasting bedrijven

Ondernemingen moeten meer belasting gaan betalen. Dat schrijft minister Jeroen Dijsselbloem (PvdA, Financiën) in een opiniestuk donderdag in het AD. Volgens Dijsselbloem is dit nodig om het evenwicht tussen gewone Nederlanders en internationale bedrijven en tussen werkenden en vermogenden, te herstellen.

"Werkenden zijn de afgelopen decennia een steeds groter deel van de totale belastingen gaan betalen. Vermogenden profiteren daarvan. Ook tussen bedrijven is de balans zoek. De bakker op de hoek betaalt keurig zijn belastingen, terwijl creatieve multinationals nergens afdragen", aldus Dijsselbloem. Als minister betoogde hij nog dat de winstbelasting geleidelijk omlaag kan.

Hij zegt dat hij het opiniestuk heeft geschreven als PvdA'er en niet namens het kabinet. "Wat mij en de PvdA betreft moet het belastingtarief voor bedrijven de komende jaren omhoog."

Dijsselbloem: verhoog belasting bedrijven
Dijsselbloem: verhoog belasting bedrijven (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: Af en toe zon

Goedendag! Er komen een paar koude dagen aan, maar dit is maar tijdelijk. De overgang van koud naar zacht lijkt echter vrij moeizaam te gaan verlopen. Dit proces kan met winterse neerslag gepaard gaan. Dat wil zeggen: sneeuw, ijsregen, ijzel, of misschien langs de kust gewoon regen. De neerslag lijkt tussen vrijdagavond en zaterdagmiddag te gaan vallen. We blijven het volgen.

Gisteren was het een erg winderige dag. Zeker in het Waddengebied stond een harde tot stormachtige wind uit het west- noordwesten. In het binnenland was de wind meestal vrij krachtig tot krachtig. De zon scheen af en toe, maar er vielen ook een paar buien. De meeste in het noordoosten. 

Na een nacht met lichte vorst is het vandaag een koude, maar aardige dag. De zon schijnt af en toe en er kan nog een lokaal (winters) buitje vallen. En dat met name vanochtend. Vanmiddag is het dan overwegend droog. De wind neemt vandaag flink af en draait naar het noordoosten. Hierdoor kan de koudere lucht ons land dus bereiken.

Fijne dag!

Zon op / onder / zonkracht  
Zon op: 08:50
Zon onder: 16:42
Zonkracht: 1 / 1
 Zon op de Maasvlakte (Foto: Disbatch)
Disbatch was vanmorgen op de Maasvlakte en maakte deze mooie foto van de zon die tussen de wolken schijnt. (foto: Disbatch)
Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!
Nederland
 
Wikiweetjes van vandaag
1828 De eerste editie van het 'Algemeen Handelsblad' komt in Amsterdam van de persen.
1914 In de autofabrieken van Henry Ford wordt de achturige werkdag ingevoerd.
1989 De eerste uitzending van het televisiespelletje 'Lingo'. Presentator is Robert ten Brink
2009 De eerste uitzending van de Vlaamse radiozender MNM.
2013 De Belgische auteur Jan Simoen overlijdt.

Nieuwe editie Mein Kampf 85.000 keer verkocht

De nieuwe wetenschappelijke editie van Hitlers boek Mein Kampf is een jaar na verschijnen 85.000 keer over de toonbank gegaan. "Deze verkoopcijfers hebben ons overvallen, daar had niemand rekening mee gehouden", zei de directeur van het Zuid-Duitse Instituut voor Hedendaagse Geschiedenis Andreas Wirsching over de uitgave.

De editie waarin de originele tekst van Hitler voorzien is van kritisch-wetenschappelijk commentaar, verscheen op 8 januari 2016 en is 2000 pagina's dik. Het doel van het instituut was de wind uit de zeilen te nemen van diegenen die het boek zonder commentaar zouden willen uitgeven, omdat de auteursrechten 70 jaar na de dood van Hitler zijn verlopen. "Het zou onverantwoord zijn geweest deze tekst zomaar te laten rondzwerven", zei Wirsching.

Nieuwe editie Mein Kampf 85.000 keer verkocht
Nieuwe editie Mein Kampf 85.000 keer verkocht (Foto: ANP)

NASA onderzoekt begin zonnestelsel

Hoe is ons zonnestelsel ongeveer 4,5 miljard jaar geleden ontstaan? Daar gaat de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA nieuw onderzoek naar doen. In 2021 en 2023 worden er twee sondes voor gelanceerd.

De NASA heeft de beide missies woensdag aangekondigd. De Lucy gaat tussen 2027 en 2033 onderzoek doen bij asteroïden in de buurt van de planeet Jupiter. Die rotsblokken stammen uit de jonge jaren van het zonnestelsel en zijn sindsdien niet of nauwelijks veranderd.

De tweede sonde is de Psyche, die naar een andere asteroïde gaat. Daar moet hij rond 2030 aankomen. De bestemming is bijzonder, omdat de asteroïde niet uit steen en ijs bestaat, maar uit ijzer en nikkel. Waarschijnlijk is het de kern van een mislukte planeet. Die zou ooit zo groot als Mars zijn geweest, maar na een reeks zware inslagen zou de buitenkant zijn weggevaagd. Daardoor bleef de blootgelegde kern over. De asteroïde staat tussen Mars en Jupiter.

Duitsers: Amri ook in Amsterdam gefilmd

Anis Amri is twee weken geleden ook in Amsterdam door camera's vastgelegd. Dat heeft een woordvoerster van het Duitse Openbaar Ministerie woensdag gezegd.

De dader van de aanslag op de kerstmarkt in Berlijn is volgens haar op woensdag 21 december om 11.30 uur in Nijmegen gezien en daarna om 13.30 uur in Amsterdam. Op stations in beide steden is hij gefilmd, aldus de Duitse autoriteiten die zich zeggen te baseren op de Nederlandse autoriteiten. Die willen dit echter niet bevestigen en geven op dit moment geen commentaar.

Waar Amri op dinsdag 20 december, de dag na de aanslag, is geweest is nog niet duidelijk. Vanuit Nederland is de Tunesiër door naar Frankrijk gereisd en uiteindelijk naar Italië waar hij op 23 december werd doodgeschoten.

Duitsers: Amri ook in Amsterdam gefilmd
Duitsers: Amri ook in Amsterdam gefilmd (Foto: ANP)

El Ghazi spreekt nieuwjaarswens uit: "Bergkamp een panna geven"

Anwar El Ghazi hoopt Dennis Bergkamp de eerste panna van 2017 uit de delen aan Dennis Bergkamp.Dit zei de aanvaller van Ajax in een vlog van straatvoetballer Soufiane Touzani waarin verschillende Eredivisionisten hun wens uitspreken aan wie ze de eerste panna willen gaan uitdelen.

El Ghazi zou het liefst Bergkamp poorten op de training. "De eerste panna ga ik uitdelen aan Dennis Bergkamp. Ik speel vaak een spelletje met hem, dan geven we elkaar een panna. Het zou een goed begin van het nieuwe jaar zijn, haha."

In dezelfde vlog bekent Hakim Ziyech een fan te zijn van de superster van Barcelona. "Wij weten toch allemaal dat Messi van een heel andere planeet komt? Ronaldo is goed hoor, maar ik ben een Messi-fan. Ronaldo doet gekke dingen, maar ik ben een Messi-mannetje."


El Ghazi wil panna uitdelen aan Bergkamp (Bron: YouTube)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.