FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 4 januari 2017

Ook Onana blijft in Amsterdam tijdens Afrika Cup

In navolging van Hakim Ziyech zal ook André Onana tijdens de Afrika Cup gewoon bij Ajax op het veld staan. De doelman van de Amsterdammers is niet geselecteerd door de Kameroense bondscoach Hugo Broos. De situatie van beide spelers was wel anders. Ziyech wilde wel, maar werd niet geselecteerd. Onana wilde niet, maar zat wel bij dr voorselectie. 

Onana liet enkele maanden terug al doorschemeren liever niet deel te nemen aan de Afrika Cup, aangezien hij geen eerste keuze is van zijn land. Had bondscoach Broos wel besloten Onana mee te nemen naar de Afrika Cup en zou de doelman weigeren om naar Gabon af te reizen, dan werd hij mogelijk geschorst door de wereldvoetbalbond FIFA. Onana had dan gedurende het toernooi ook niet voor zijn club mogen uitkomen.

Onana was niet de enige die weigerde om te spelen voor Kameroen tijdens de Afrika Cup. Joël Matip (Liverpool), Maxime Poundjé (Girondins Bordeaux), Ibrahim Amadou (Lille), Allan Nyom (West Bromwich Albion), Guy Ndy Assembé (AS Nancy) en André Zambo Anguissa (Olympique Marseille) wilden ook niet mee en zijn uiteindelijk ook niet geselecteerd. 

Selectie Kameroen voor Afrika Cup

Doelmannen: Jules Goda, Fabrice Ondoa, Georges Bokwe

Verdediging: Faï Collins, Ernest Mabouka, Nicolas Nkoulou, Michael Ngadeu, Adolph Teikeu, Ambroise Oyongo, Mohammed Djetei, Jonathan Ngwen

Middenvelders: Sébastien Siani, Franck Boya, Georges Mandjeck, Arnaud Djoum

Aanvallers: Vincent Aboubakar, Jacques Zoua, Benjamin Moukandjo, Clinton Njie, Edgar Salli, Christian Bassogog, Toko Ekambi, Ndip Tambe

Bort pakt leiding motorklassement Dakar, veel pech bij Nederlanders

Joan Barreda Bort heeft de leiding in het motorklassement na een oppermachtige derde etappe overgenomen. De Spanjaard pakte al meteen bij het eerste waypoint een flinke voorsprong van vier minuten en wist deze gedurende de etappe uit te breiden naar 12:29. De Brit Sam Sunderland werd ondanks een mindere start tweede, drie minuten voor de Fransman Pierre Alexandre Rent. Toby Price begon de etappe als klassementsleider, maar hij verloor in het eerste deel van de proef negentien minuten. Hij finishte als negende op 21:51.

Van de Nederlanders is Robert van pelt wederom de snelste. Van den Goorbergh leek aanvankelijk de leiding in het kistklassement over te nemen, maar verloor anderhalf uur aan het eind van de wedstrijd. Er waren ook de nodige problemen voor de andere Nederlanders: Hans Smit heeft om nog onbekende redenen op moeten geven en bij Hymphrey Senn van Basel zou zijn motor aan het begin van de etappe zijn ontploft. Daarnaast moest Jasper Riezebos al de handoek in de ring gooien door gezondheidsproblemen.

In het algemeen klassement gaat Bort nu ruim aan de leiding met tien minuten voorsprong op Sunderland. Price zakt terug naar plek vijf, op 16 minuten achterstand. Van Pelt is nog altijd de best genoteerde Nederlander, op iets meer dan twee uur achterstand. Met het wegvallen van Van Goorbergh heeft hij nu de beste papieren in handen voor de winst in het kistklassement.

Op de quads won de Argentijn Gaston Gonzalez. Gonzalez pakte al bij het eerste waypoint de leiding en zou deze niet meer uit handen geven. Ignacio Casale volgt op vier minuten. Door het tegenvallende optreden van de top 3, voert hij nu het klassement aan. Gonzalez volgt op vier minuten, met daarachter een flink gat van 14 minuten naar Pablo Copetti. Kees Koolen kende een sterke start van de etappe, maar verloor tussen het derde en vierde waypoint tien minuten en finishte uiteindelijk als twaalfde.

Uitslag motoren

Pos. Coureur Nat. Merk Verschil
1 Joan Barreda Bort ESP HONDA 4h23m41s
2 Sam Sunderland GBR KTM +00:12:29
3 Pierre Alexandre Renet FRA HUSQVARNA +00:15:30
4 Pablo Quintanilla CHL HUSQVARNA +00:16:02
5 Paulo Goncalves PRT HONDA +00:16:20
6 Adrien Van Beveren FRA YAMAHA +00:19:40
7 Franco Caimi ARG HONDA +00:20:09
8 Gerard Farres Guell ESP KTM +00:20:43
9 Toby Price AUS KTM +00:21:51
10 Ricky Brabec USA HONDA +00:24:16
59 Robert Jr Van Pelt NLD HUSQVARNA +01:40:07
77 Maikel Verkade NLD KTM +02:15:00
87 Jurgen Van Den Goorbergh NLD KTM +02:43:11

Algemeen klassement motoren

Pos. Coureur Nat. Merk Tijd Verschil Straftijd
1 Joan Barreda Bort ESP HONDA 7h36m30s +00:00:00 +00:01:00
2 Sam Sunderland GBR KTM 7h46m50s +00:10:20 --:--:--
3 Paulo Goncalves PRT HONDA 7h50m12s +00:13:42 --:--:--
4 Pablo Quintanilla CHL HUSQVARNA 7h51m26s +00:14:56 --:--:--
5 Toby Price AUS KTM 7h52m49s +00:16:19 --:--:--
6 Gerard Farres Guell ESP KTM 7h58m30s +00:22:00 --:--:--
7 Adrien Van Beveren FRA YAMAHA 7h58m30s +00:22:00 --:--:--
8 Pierre Alexandre Renet FRA HUSQVARNA 7h59m37s +00:23:07 --:--:--
9 Ricky Brabec USA HONDA 7h59m43s +00:23:13 --:--:--
10 Stefan Svitko SVK KTM 8h02m24s +00:25:54 --:--:--

Uitslag quads

Pos. Coureur Nat. Merk Verschil
1 Gaston Gonzalez ARG YAMAHA 5h58m39s
2 Ignacio Casale CHL YAMAHA +00:04:41
3 Josef Machacek CZE YAMAHA +00:09:56
4 Simon Vitse FRA YAMAHA +00:15:35
5 Santiago Hansen ARG HONDA +00:20:32
6 Daniel Mazzucco ARG CAN-AM +00:20:41
7 Walter Nosiglia BOL HONDA +00:21:14
8 Daniel Domaszewski ARG HONDA +00:21:36
9 Bruno Da Costa FRA YAMAHA +00:21:49
10 Axel Dutrie FRA YAMAHA +00:23:43
12 Kees Koolen NLD BARREN +00:27:09

BMW gaat zelfrijdende 7-serie testen

BMW gaat in de loop van dit jaar ongeveer veertig zelfrijdende auto's uit zijn 7-serie testen. Ze moeten in Europese en Amerikaanse steden rondrijden. De Duitse autobouwer heeft dat woensdag op techbeurs CES aangekondigd.

BMW wil de resultaten van de tests gebruiken om een nieuw model te ontwikkelen, de iNext. Die moet rond 2021 de 7-serie opvolgen.

De Duitsers werken samen met chipmakers Mobileye en Intel. Het Israëlisch-Nederlandse Mobileye maakt de camera's die de omgeving scannen, Intel moet de chips maken die die gegevens verwerken.

Uber en Volvo werken samen ook aan zelfrijdende auto's. Zij nemen het onder meer op tegen Waymo (Google) en Tesla.

BMW gaat zelfrijdende 7-serie testen
BMW gaat zelfrijdende 7-serie testen (Foto: BuzzT)

Rick Astley gaat eigen bier brouwen

Rick Astley lanceert binnenkort zijn eigen bier. De Britse zanger, bekend van de hit Never Gonna Give You Up, werkt samen met een bekende Deense speciaalbierbrouwerij aan een 'fruitig' lager biertje.

"Ik hou ontzettend van een biertje met mijn vrienden en ik hoop snel mijn eigen merk te kunnen verkopen", zegt Rick tegen de Irish Mirror. "Ik werk samen met het Kopenhaagse Mikkeller, een brouwerij die tien jaar geleden werd opgezet door een leraar die thuis zijn eigen bier maakte."

Wanneer de Astley-biertjes voor het eerst te drinken zijn, is niet duidelijk. De zanger moet eerst nog een naam hebben, zegt hij.

Rick Astley gaat eigen bier brouwen
Rick Astley gaat eigen bier brouwen (Foto: BuzzE)

Waarde bitcoin breekt record

De koers van de bitcoin is naar een recordhoogte gestegen. Eén bitcoin was woensdag 1140 dollar waard, meldt persbureau Bloomberg. Het oude record was 1137 dollar in november 2013.

De bitcoin stijgt de laatste tijd snel. Een paar dagen geleden ging de virtuele munt door de grens van 1000 dollar. In augustus lag de koers onder de 500 dollar en ongeveer twee jaar geleden hoefden mensen minder dan 200 dollar te betalen voor een bitcoin.

De populariteit van de bitcoin heeft te maken met alle onzekerheid in de internationale economie. Bovendien is er een grote vraag in China, waar beleggers virtuele munten zien als een interessant alternatief voor de eigen yuan, die onder druk staat. Ook in landen als India en Venezuela steken mensen spaargeld in de bitcoin, omdat ze die munt meer vertrouwen dan hun eigen munt.

Waarde bitcoin breekt record
Waarde bitcoin breekt record (Foto: BuzzT)

Cocaïne tussen bananen voor voedselbank

Medewerkers van de voedselbank in Huizen (het Gooi) vonden dinsdag een kilo cocaïne tussen de bananen die zij wilden verdelen. De voedselbank had het fruit gekregen via een inzamelingsactie van de regionale omroep NH die woensdag ook meldde dat de cocaïne was gevonden.

De politie bevestigt dat de kilo cocaïne is aangetroffen. De herkomst ervan wordt onderzocht. Volgens omroep NH zat de cocaïne in een container waarin begin december in de Antwerpse haven 1800 kilo cocaïne werd aangetroffen tussen een zending fruit uit Zuid-Amerika. De bananen mochten door naar een bedrijf in Medemblik, waar acht verdachten werden aangehouden toen ze lading aan het uitpakken waren. De cocaïne werd door de politie uit de container gehaald maar daarbij zou deze kilo over het hoofd zijn gezien.

Cocaïne tussen bananen voor voedselbank
Cocaïne tussen bananen voor voedselbank (Foto: ANP)

Mass Effect: Andromeda krijgt eindelijk releasedatum

BioWare heeft op de officiële Mass Effect-website de releasedatum voor hun nieuwste titel bekendgemaakt. Mass Effect: Andromeda komt in Europa uit op donderdag 23 maart.

Eerder werd via een gelekte screenshot al duidelijk dat Xbox One-spelers met een EA Access-account de game al wat eerder kunnen spelen, maar hoeveel eerder is voor nu onduidelijk. Erg verrassend is dat niet, aangezien bijna iedere EA-titel ditzelfde voordeel bevat, met Titanfall 2 als enige uitzondering.

Mass Effect: Andromeda komt uit voor PlayStation 4, Xbox One en PC, maar helaas voorlopig niet voor Nintendo Switch.

Zombie-apocalypse niet leuk voor mensheid

Vergeet de sprookjes die je te zien krijgt bij The Walking Dead. Bij een echte Zombie-Apocalypse is het onmogelijk om, net zoals Rick en z'n vrienden, jarenlang te overleven tussen wezens die jou letterlijk om op te vreten vinden.

Wetenschappers hebben namelijk uitgerekend dat het virus zich een stuk sneller verspreidt dan de documentaire tv-serie ons voorspiegelt, gesteld dat elke zichzelf respecterende zombie het lukt om een hapje te nemen uit 1 persoon per dag. Hierbij wordt ervan uitgegaan dat in 90 procent van de bijtincidenten het virus wordt overgedragen. Dit zou betekenen dat bijna hele mensheid in 100 dagen verandert zou zijn in een zombieheid.

Zoals wel vaker het geval is, zijn er altijd nederzettingen die heldhaftig weerstand blijven bieden aan de overweldigers. Na 100 dagen blijven er precies 273 individuen over die het per persoon dagelijks zouden moeten opnemen tegen miljoenen ondoden per persoon.

De 'slagingskans' van de wezens die maar weigeren om normaal dood te gaan zou wel kunnen fluctueren tijdens het proces, zo stellen de heren en dames onderzoekers. Ook is in de berekening niet de mogelijkheid meegenomen dat de overlevenden wellicht in staat zijn om wat zombies definitief naar de gene zijde over te brengen. Hoe dan ook kunnen we veilig spreken over een virus dat een succesvolle concurrent, de pest (a.k.a. De Zwarte dood) ruimschoots de baas is. Die laatste roeide in de 14e eeuw zo ongeveer de helft van alle middeleeuwse Europeanen uit. In Zuid-Frankrijk en Spanje zou zelfs 75 tot 80 procent van de bevolking slachtoffer geweest zijn van de epidemie.

Het rekenmodel houdt onder andere rekening met het vermogen van zombies om geografische hindernissen te beslechten en de snelheid waarmee het virus zich verspreidt in minder dichtbevolkte gebieden als Drenthe en Oost-Groningen. De wetenschappers geven elke zombie zo'n 20 dagen de tijd om als fatsoenlijke drager te functioneren; na die tijd gaat zelfs het niet-dode wezen kapot door een chronisch gebrek aan water en voedsel.

Mocht zoiets echt gebeuren; het Amerikaanse leger is erop voorbereid en houdt rekening met verschillende typen zombies, zodat ze het dodenleger doelmatig te lijf kunnen gaan.

Woensdagculinair #76 Dagje salades

WoensdagCulinair banner 2

Elke woensdag komt hier een selectie te staan van diverse kookvideo's en kooktips van het web.  Heb je zelf ook een kookvideo of heb je leuke tips? Deponeer ze tussen de reacties.

Klik hier voor alle andere WoensdagCulinair weblogjes.


   

Salade met witte bonen.

   

Russische salade

   

Ceasar salade

   

Frisse salade uit Israël

   

Romige tonijnsalade

    

Marrokaanse salade


LB: Emma Stone dol op duimzuigen

Lekker Belangrijk; Niets dat je niet wilt missen!

Emma Stone heeft een van haar jeugdzondes opgebiecht. De actrice kon jarenlang niet stoppen met duimen. Daardoor had ze zo'n vergroeid gebit dat ze zeven jaar lang een een beugel droeg om haar tanden weer op een rijtje te krijgen.

"Ik duimde tot ik 11 jaar oud was", vertelt Emma in gesprek met W Magazine. De La La Land-ster doet het zelfs nog wel eens. "Het is nog steeds zo rustgevend. Het voelt gewoon goed."

Dat verklaart ook direct waarom Emma zo lang bij de orthodontist over de vloer kwam. Zelfs een speciaal plaatje in haar beugel kon haar niet stoppen. "Ik duimde gewoon door", aldus Emma. De beugel zat haar overigens wel in de weg tijdens het toneelspelen. "Als ik rode lippenstift op had, bleef het overal achter als ik lachte."

Emma Stone dol op duimzuigen
Emma Stone dol op duimzuigen (Foto: BuzzE)

Van Kessel wint voor sterke Boom in Surhuisterveen

Corné van Kessel heeft de 22ste editie van de Centrumcross in Surhuisterveen gewonnen. Van Kessel versloeg na een spannende wedstrijd Lars Boom.

Na de start nam Boom direct de leiding in de wedstrijd, echter in de eerste ronde kreeg hij problemen met een aflopende achterband. Door deze problemen werd hij teruggeslagen naar het achterveld. Van Kessel nam de leiding over, gevolgd door Lars van der Haar.

Halverwege de wedstrijd had Boom Van der Haar ingehaald. Na veertig minuten deed Boom dat ook bij Van Kessel. 

Het slot van de wedstrijd leverde vervolgens een mooie strijd op tussen Van Kessel en Boom. Na een foutje van de Lotto-Jumbo renner werd die strijd uiteindelijk beslist in het voordeel van Van Kessel. Lars van der Haar finishte op de derde plaats.

Bij de vrouwen won, hoe kan het ook anders, Marianne Vos. Op plaats twee haar ploeggenote Yara Kastelijn en op plaats drie de Belgische Alicia Franck.

Uitslag mannen
1. Corne van Kessel (NED)
2. Lars Boom (NED)
3. Lars van der Haar (NED)
4. Joeri Adams (BEL)
5. Patrick van Leeuwen (NED)
6. Emil Hekele (CZE)
7. Stan Godrie (NED)
8. Niels Wubben (NED)
9. Daan Hoeyberghs (BEL)
10. Gossie van der Meer (NED)

Uitslag vrouwen
1. Marianne Vos (NED)
2. Yara Kastelijn (NED)
3. Alicia Franck (BEL)
4. Manon Bakker (NED)
5. Fleur Nagengast (NED)
6. Julia Boschker (NED)
7. Floor Weerink (NED)
8. Lizzy Witlok (NED)
9. Karlijn Swinkels (NED)
10. Laura Krans (NED)

Rematch gevecht Hari vs Verhoeven misschien deze zomer

Als het aan Badr Hari ligt zou hij deze zomer klaar moeten zijn voor een rematch tegen Rico Verhoeven. De eerste partij verloor Hari door technisch knock-out, doordat de Marokkaanse kickbokser een spier in zijn rechter arm scheurde. Alle juryleden waren het erover eens dat Hari de eerste ronde had gewonnen, dus dit onbevredigende einde wil hij nu gaan rechtzetten.

"Mijn arm doet nog steeds pijn. Maar het heelt snel en ik kan niet wachten om weer met de training te beginnen. Mei of juni moet voor mij lukken en nu moet Glory maar gaan zorgen dat het ook gaat gebeuren.", aldus Hari, die ook nog steeds lijkt te vergeten dat hij een gevangenisstraf van 6,5 maand boven het hoofd heeft hangen.

Onder de indruk van Verhoeven is Hari na hun gevecht allerminst. "Die eerste ronde is gewoon een bevestiging van het krachtsverschil. Hij kan me niet raken, al staan we in een telefooncel. Hij begon gefrustreerd te raken. Iedereen zag het verschil. Hij heeft nog lang niet mijn niveau."

Het gevecht tijdens het gala Glory Collision was een gevecht waar lang naar uit werd gekeken. Er werd zelfs al geroepen dat dit het gevecht van de eeuw zou zijn. Rico Verhoeven is al jaren kampioen bij de zwaargewichten en had al zijn directe concurrentie ruim verslagen. Badr Hari is natuurlijk een kickboksgrootheid die sinds een aantal jaren geen serieuze partijen meer gevochten heeft en zich liever lijkt op te houden met megalomane dictators en voetbalmiljonairs. Maar er is nog steeds een enorm aantal fans die Hari wil zien vechten. Kaarten voor dit gala waren dan ook razendsnel uitverkocht en Ziggo kocht de rechten om dit gala live op tv te mogen uitzenden. Des te groter was de teleurstelling dat het gevecht kort na het begin van de tweede ronde werd gestopt door de blessure van Hari.

Hari wordt inmiddels door meerdere (oud-) kickboksers uitgedaagd tot een gevecht. De Marokkaan kan daar alleen maar om lachen. "Je ziet het. Ik heb de sport weer op de kaart gezet en nu komen ze als wolven de berg met geld bestormen. Maar er is er maar één die boven op die berg staat en dat ben ik."

Zowel Rico Verhoeven als kickboksorganisatie Glory hebben nog niet gereageerd.

Verdachte aanslag Berlijn aangehouden

De Duitse justitie heeft een Tunesiër gearresteerd die ervan wordt verdacht betrokken te zijn geweest bij de aanslag op een kerstmarkt in het centrum van Berlijn. Dit heeft het federale Openbaar Ministerie woensdag in Karlsruhe bevestigd.

Bij de aanslag werden 19 december twaalf mensen gedood en raakten circa vijftig mensen gewond. De dader was de Tunesiër Anis Amri. De Duitse justitie heeft woensdag laten weten dat afgaande op de verzamelde informatie Amri de dader moet zijn geweest.

Hij kaapte een vrachtauto en reed op de menigte in. Hij ontkwam vervolgens en is op bewakingscamera's op het Berlijnse station Bahnhof Zoo te zien, zei een woordvoerster van het Openbaar Ministerie. Hij bracht er voor de camera's met zijn wijsvinger een groet in de stijl van terreurbeweging Islamitische Staat.

Verdachte aanslag Berlijn aangehouden
Verdachte aanslag Berlijn aangehouden (Foto: ANP)

Acht jaar cel voor poging moord Klaas Otto

De Belgische rechter heeft een 45-jarige autohandelaar woensdag tot acht jaar celstraf veroordeeld voor poging tot moord op Klaas Otto. Josephus (Joop) M. schoot Otto, de oprichter van de Nederlandse motorclub No Surrender, in 2015 neer in Poppel, net over de grens bij Tilburg. De motorclubleider raakte gewond, maar overleefde de poging.

M. heeft verklaard dat Otto hem al geruime tijd afperste en mishandelde. Hij zou uit zelfverdediging hebben gehandeld, maar de rechtbank in Turnhout gaat niet mee in die lezing.

Klaas Otto uit Bergen op Zoom zit in Nederland vast omdat hij wordt verdacht van een reeks misdrijven, van afpersing tot witwassen en brandstichting in het huis van een vroegere kompaan van motorclub Satudarah in het Brabantse Halsteren.

De rechtbank in Breda wil de veroordeelde Belg graag horen in de afpersingszaak, zo bleek vorige maand. De zaak tegen Otto gaat op 6 februari verder.

Acht jaar cel voor poging moord Klaas Otto
Acht jaar cel voor poging moord Klaas Otto (Foto: ANP)

Google 'vergeet' blur in prostitutiezone

Google kwam onlangs nog in het nieuws omdat het per ongeluk een koe in Engeland had geblurd in Google Street View. In de Haagse prostitutiezone in de Geleenstraat is nu het tegenovergestelde gebeurd. De techgigant is 'vergeten' om voetgangers in het gebied onherkenbaar te maken. Dat heeft Omroep West ontdekt.

Een woordvoerder van Google laat aan de omroep weten dat er geen sprake van opzet is. Normaal zorgt een algoritme voor het automatisch blurren van gezichten en kentekens, maar om een nog onbekende reden is dat in het geval van de Geleenstraat niet gebeurd.

Het komt overigens wel vaker voor de mensen herkenbaar in Street View terechtkomen. Wie het daar niet mee eens is, kan Google vragen alsnog een blur toe te voegen aan de beelden.

Google 'vergeet' blur in prostitutiezone
Google 'vergeet' blur in prostitutiezone (Foto: BuzzT)

Ethische hackers ontdekken 690 lekken

Ethische hackers Vincent Toms en Victor Gevers hebben een compleet jaar besteed aan het opsporen van kritische beveiligingslekken. De opbrengst van PROJECT366 is aanzienlijk. Ze vonden bijna 700 ernstige lekken verspreid over 71 landen.

In totaal waren er 690 lekken bij 590 organisaties. De hackers hebben hun bevindingen doorgegeven aan de betrokken bedrijven. In Nederland en België troffen Toms en Gevers 150 ernstige beveiligingslekken. Wat de twee hackers vooral opviel is de reactiesnelheid van Belgische bedrijven. In België duurde het gemiddeld 5,3 dagen om een lek te dichten terwijl er in Nederland 8 dagen voor nodig was.

Aan PROJECT366 is nu een einde gekomen, maar volgens Gevers en Toms zijn er nog genoeg zaken die dit jaar voor problemen kunnen zorgen. Zo komen er steeds meer producten op het markt die met het internet verbonden zijn (Internet of Things), maar in deze gadgets is de beveiliging lang niet altijd op orde. Ook zien de twee Big Data als een potentieel probleem. De Europese Commissie is bezig om data van Europeanen beter te beschermen, maar door de stijgende waarde van informatie zitten criminelen er ook bovenop. Maar het allergrootste beveiligingsprobleem is al zo oud als de eerste computer volgens Gevers en Toms: de gebruiker zelf.

Ethische hackers ontdekken 690 lekken
Ethische hackers ontdekken 690 lekken (Foto: BuzzT)

Haagse SFB-rappers nog 30 dagen vast

Drie leden van de Haagse rapgroep Strictly Family Business (SFB) blijven voorlopig in Suriname in hechtenis. De verdachten van ontuchtige handelingen met een minderjarig meisje zijn woensdag voor de rechter-commissaris in Paramaribo geleid, meldt de Surinaamse krant De Ware Tijd op haar website. Hun hechtenis is met dertig dagen verlengd.

Drie van de vier leden van de rapgroep werden vorige week woensdag aangehouden in hun hotel in Suriname. Ze verzorgden daar een aantal optredens. Ze zouden een jaar eerder ontuchtige handelingen hebben gepleegd met een minderjarig meisje en daarvan een sekstape hebben gemaakt en verspreid.

Volgens de Surinaams-Nederlandse website Waterkant was de arrestatie goed voorbereid. Minister Jennifer van Dijk-Silos van Justitie en Politie reageerde instemmend. "Dat is wat we moeten hebben", zei de minister over de aanpak van de rappers tegen De Ware Tijd. Zij heeft kort na haar aantreden aangekondigd kinderen en jeugdigen beter te zullen beschermen. Volgens Waterkant was het betrokken meisje dertien jaar.

Het management van SFB zegt in een reactie vooralsnog geen commentaar te geven op de kwestie.

SFB behoort tot het hiphopcollectief New Wave, dat vorig jaar op Noorderslag de Popprijs in de wacht sleepte. Ook artiesten als Ronnie Flex, Lil' Kleine, Frenna en Jonna Fraser zijn daar bij aangesloten. SFB scoorde vorig jaar een aantal hits in Nederland waaronder Nu sta je hier met Broederliefde en Ronnie Flex.

Haagse SFB-rappers nog 30 dagen vast
Haagse SFB-rappers nog 30 dagen vast (Foto: BuzzE)

OM bevestigt reis Amri naar Amsterdam

Verdachte Anis Amri van de aanslag op de kerstmarkt in Berlijn is woensdag 21 december met de trein van Nijmegen naar Amsterdam CS gereisd, bevestigde het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie woensdag. Daar is hij aan het einde van de middag op de trein naar Brussel gestapt en rechtstreeks naar België gereisd.

Dat blijkt volgens het OM uit het verdere onderzoek van de politie naar de reisroute van Amri door Nederland. De resultaten van het onderzoek zijn hoofdzakelijk gebaseerd op camerabeelden op de spoorwegstations van Nijmegen, Amsterdam CS en Brussel-Noord.

Het onderzoek heeft inmiddels een duidelijk beeld gegeven van de reisbewegingen van Amri door Nederland, aldus het OM in een verklaring.

OM bevestigt reis Amri naar Amsterdam
OM bevestigt reis Amri naar Amsterdam (Foto: ANP)

Nieuwe beelden uit Marvel's Iron Fist

Over ruim twee maanden maakt de laatste van de vier Defenders zijn debuut op Netflix: Danny Rand, oftewel Iron Fist. Zijn dertiendelige serie gaat in maart in première, en vandaag heeft Marvel via Facebook een aantal nieuwe production stills vrijgegeven.

De foto's tonen niet enorm veel nieuws; het is voornamelijk Game of Thrones-acteur Finn Jones, die de rol van Danny Rand speelt, met mede-castleden Rosario Dawson (die hiermee ook haar vierde Marvel-serie scoort), Jessica Stroup, Tom Pelphrey en Jessica Henwick.

Iron First: Finn Jones (Foto: Marvel/Netflix)
Finn Jones (Foto: Marvel/Netflix)

Iron First: Jessica Henwick, Finn Jones, Rosario Dawson (Foto: Cara Howe/Netflix)
Jessica Henwick, Finn Jones, Rosario Dawson (Foto: Cara Howe/Netflix)

Iron First: Jessica Stroup, Tom Pelphrey (Foto: David Giesbrecht/Netflix)
Jessica Stroup, Tom Pelphrey (Foto: David Giesbrecht/Netflix)

Iron First: Jessica Henwick (Foto: Patrick Harbron/Netflix)
Jessica Henwick (Foto: Patrick Harbron/Netflix)

Iron First: Finn Jones (Foto: Myles Aronowitz/Netflix)
Finn Jones (Foto: Myles Aronowitz/Netflix)

Iron Fist is de superhelden-alias van Danny Rand, die op negenjarige leeftijd met zijn familie vanuit New York op reis gaat naar een verloren mystieke stad met de naam K'Un-L'un. Daar leert hij geavanceerde vechttechnieken en de mystieke kracht van de Iron Fist. Als een volwassende keert hij terug naar New York en vecht hij tegen het kwaad. De serie is te zien vanaf 17 maart.

Later dit jaar zullen Finn Jones, Kristen Ritter, Charlie Cox en Mike Colter samen te zien zijn in The Defenders, een miniserie waarin de vier helden samen een probleem moeten oplossen.

Hoofdschrijver van Tomb Raider stopt ermee

Rhianna Pratchett, lead writer bij Crystal Dynamics die verantwoordelijk was voor de reboot van Tomb Raider, komt niet terug om het volgende deel te schrijven. Dat hebben zowel Tomb Raider als Pratchett bekend gemaakt op hun twitter-accounts.

Pratchett heeft 5 jaar aan Tomb Raider gewerkt en had de leiding over het schrijfteam van de reboot uit 2013, waarin Lara Croft een make-over kreeg die drastisch verschilde met haar vorige persoonlijkheid. Ook werkte ze aan de boeken die verschenen tussen Tomb Raider en het volgende deel, Rise of the Tomb Raider, waar ze opnieuwe de leiding had over het verhaal.

Naast Tomb Raider heeft Pratchett ook haar sporen verdiend bij andere games. Ze was hoofdschrijver van Prince of Persia, het eerste en tweede deel van Overlord en Mirror's Edge, en hielp Irrational Games met het schrijven van het verhaal voor Bioshock Infinite. Het is nog niet bekend wat het volgende project van Pratchett is.

 

FOK! Kiest: D66 met Alexander Pechtold

Met minder dan drie maanden te gaan tot de Tweede Kamerverkiezingen probeert FOK! een overzicht te geven van wat er te kiezen valt. In de rubriek FOK! Kiest nemen we iedere week een grote en een kleinere partij onder de loep. In de derde aflevering: D66.

Afgelopen jaar vierde de partij haar 50-jarig bestaan. Ze stond aan de wieg van de succesvolle paarse kabinetten en zat vijf keer in de regering. De D66-kiezer bevindt zich vooral in de grote- en studentensteden, maar deze basis is niet al te stabiel. Met Alexander Pechtold, al jaren aanvoerder in de strijd tegen Geert Wilders, en met de historische kroonjuwelen ‘bestuurlijke vernieuwing’ en ‘onderwijs’ gaat D66 met goede moed de verkiezingen in.

De geschiedenis
D66 werd vijftig jaar geleden opgericht door 44 mensen, waarvan Hans van Mierlo en Hans Gruijters de bekendste zijn. Gruijters zat destijds voor de VVD in de gemeenteraad van Amsterdam, maar weigerde in die hoedanigheid aanwezig te zijn bij het huwelijk van prinses Beatrix en Claus. Hierop werd hij uit de fractie gezet en begonnen de ideeën voor een nieuwe beweging te leven. In Hans van Mierlo (op dat moment journalist voor het Algemeen Handelsblad) werd een partijleider gevonden en deed D’66 mee aan de Tweede Kamerverkiezingen van 1967. Ze haalden 7 zetels.

Bij de verkiezingen erna stijgt D66 naar 11, om in 1973 weer te dalen naar 6 maar wel deel te nemen aan de enige linkse regering tot op heden: het kabinet den Uyl. Gruijters wordt de enige D66-minister. Het wordt geen groot succes: interne ruzies spelen de partij parten, het ledenaantal daalt dramatisch en er is nauwelijks activiteit. Hans van Mierlo treedt af en wordt opgevolgd door Jan ‘touwtje uit de brievenbus’ Terlouw, die de inhoudelijke focus wat verschuift van bestuurlijke vernieuwing naar een liberale profilering. In 1981 neemt D66 met 17 zetels deel aan het ‘vechtkabinet’ Van Agt-II en verliest daarna opnieuw fors. Dit fenomeen blijft zich herhalen: na de laatste D66-kabinetsdeelname (Balkenende-II) houdt D66 nog slechts drie zetels over.

Als grootste succes van de partij geldt toch het voornamelijk onder Hans van Mierlo tot stand gekomen eerste paarse kabinet (Kok-I). Met 24 zetels weet van Mierlo PvdA en VVD te verbinden en smeedt voor het eerst sinds de Eerste Wereldoorlog een coalitie zonder confessionele partij. Het leidt onder meer tot de vooruitstrevende positie van Nederland op ethische gebieden zoals euthanasie en homohuwelijk. D66 profiteerde zelf echter nauwelijks, nam wel sterk uitgedund deel aan Paars-II maar zag dat kabinet stranden op een van haar kroonjuwelen: in de nacht van Wiegel leidde het correctief referendum schipbreuk in de Eerste Kamer. Ook die geschiedenis herhaalt zich: het tweede kabinet Balkenende ziet het gekozen burgemeesterschap stranden. Misschien zit Nederland toch minder op de bestuurlijke vernieuwing te wachten, dan D66 denkt.

De standpunten
In augustus presenteerde D66 het verkiezingsprogramma, getiteld ‘Kansen voor iedereen’. Het is het meest omvangrijke verkiezingsprogramma van alle partijen, met maar liefst 236 pagina’s. Het programma opent met het onderwerp Onderwijs, en de bestuurlijke vernieuwingen zijn inmiddels verdreven naar het laatste hoofdstuk (en het nog steeds uit de tijd van Gruijters stammende republikeinse beginsel is ook al decennia uit het verkiezingsprogramma verdwenen. Kort samengevat moet de Koning er zijn, maar niets doen). Het programmaboekje besluit met een financiële paragraaf zonder getallen.

D66 wil een optimistisch beeld neerzetten van Nederland – het gaat immers goed. De cynische kijk op ons land waar alles van terrorisme en integratieproblemen aan elkaar hangt, wil Pechtold overlaten aan de populisten.

‘Kansen voor iedereen’ laat zich onder meer vertalen naar het tegengaan van tweedeling. Dat wil D66 onder meer bereiken door het invoeren van brede buurtscholen waar ieder kind vanaf 2 jaar uitstekend onderwijs krijgt, met aandacht voor sport, cultuur, digitale vaardigheden en gezond leven. Zo moeten achterstanden vroegtijdig worden tegengegaan. Er moet worden geïnvesteerd in docenten door een daling van het aantal regels en het aantal lesuren.

Ook op de arbeidsmarkt moet de tweedeling verdwijnen: D66 wil een einde maken aan de grote stijging van het aantal flexcontracten door ze af te schaffen. Iedereen krijgt een vaste aanstelling, maar het ontslagrecht wordt in ruil daarvoor behoorlijk verruimd. Voor vaders en meemoeders komt er een betaald ouderschapsverlof van 12 weken.

Net als Groen Links, die we in de vorige editie bespraken, zet D66 in op duurzaamheid. De kolencentrales gaan (op termijn) dicht. Er worden 100.000 betaalbare energiezuinige woningen gebouwd. Energiezuinig leven wordt gesubsidieerd. Internet hoort ook bij de infrastructuur: een vrij internet moet voor iedereen beschikbaar zijn. D66 hecht bovendien aan privacy.

D66 is een van de meest pro-Europese partijen in het spectrum. Europese samenwerking is nodig om de klimaat- en de vluchtelingencrisis samen op te kunnen lossen. D66 staat voor een democratischer en slagvaardiger Europa. In Nederland hoeft niemand zijn nationaliteit op te geven.

Nog twee punten willen we genoemd hebben: D66 is niet (meer) voor legalisering van drugs, maar wil in het programma softdrugs ‘veilig en gereguleerd’ aanbieden. De laatste tijd in het nieuws geweest is ook de mogelijkheid tot levensbeëindiging: mensen die hun leven voltooid vinden, hebben recht op een waardig levenseinde. Een minimumleeftijd wordt overigens niet genoemd.

De kandidaten
Lijsttrekker is Alexander Pechtold, en die gaan we daarom natuurlijk in de grote tv-debatten terugzien. Hij is één jaar ouder dan zijn partij en in kunsthistoricus. Sinds 1994 is hij politiek actief, eerst in de gemeenteraad van Leiden, daarna als wethouder aldaar en in 2003 werd hij burgemeester van Wageningen. Sinds 2006 is hij het boegbeeld van de landelijke afdeling, lijsttrekker en fractievoorzitter.

Als tweede op de lijst staat Stientje van Veldhoven, die onder andere als diplomaat bij de EU heeft gewerkt. Ze zit sinds 2010 in de Kamer en houdt zich bezig met klimaat, energie en milieu. U zou haar kunnen kennen omdat ze de indiener was van het wetsvoorstel dat ‘bij de gratie Gods’ uit de wetsteksten wil halen.

De financiële expert van de partij heet Wouter Koolmees en staat op plaats 3. De vierde op de lijst is Pia Dijkstra, die afgelopen jaar met succes de donorwet door de Tweede Kamer wist te loodsen. Op plek zeven staat Kees Verhoeven, die afgelopen week werd verkozen tot IT-politicus van het jaar, en op plek acht staat de oud-wiskundeleraar Paul van Meenen, die zich fel verzet tegen de infame Rekentoets in het voortgezet onderwijs en het mbo.

Waarom zou je op D66 stemmen?
Omdat je waarde hecht aan goed onderwijs, een degelijk zorgsysteem en een sociaal vangnet dat niet tot het uiterste nivelleert. Hierin is D66 nog steeds de verbindende schakel tussen de nivellerende PvdA en de soms hardvochtige VVD. Je vindt progressieve standpunten op ethische kwesties, zoals euthanasie en nieuwe gezinsvormen, belangrijk. Tot slot is Alexander Pechtold een uitstekende -en inmiddels zeer ervaren- debater die het iedere tegenstander moeilijk kan maken.

Waarom zou je niet op D66 stemmen?
Omdat de partij soms wel erg blind kan vertrouwen op de geneugten van de Europese Samenwerking, terwijl die soms ook aantoonbaar nadelen heeft. Als je traditioneel D66-stemmer bent en je bent gehecht geraakt aan de kroonjuwelen zoals referenda, dan stelt dit verkiezingsprogramma je misschien teleur, al moet gezegd dat je weinig alternatieven hebt. En in de kabinetsdeelnames tot nu toe is D66 eigenlijk altijd de onderliggende partij geweest.

Meepraten over de verkiezingsrace van D66 kan op ons Verkiezingenforum.

In de volgende aflevering: de SGP en de ChristenUnie.

Pechtold vertelt rechter over bedreiging (Foto: ANP)
Alexander Pechtold, lijsttrekker van D66 (Foto: ANP)

Trump twijfelt aan inlichtingdiensten

Donald Trump heeft wederom twijfels geuit over de informatie van de Amerikaanse inlichtingendiensten over de hack van de Democratische Partij. Volgens de diensten zou Rusland achter de hack zitten, maar Julian Assange van Wikileaks heeft altijd gesteld dat de mails niet van Rusland afkomstig waren.

Trump trekt de bewering van de inlichtingendiensten woensdag dan ook in twijfel op Twitter. Hij vraagt zich af waarom de computers van de Democratisch Partij zo slecht waren beveiligd. "Julian Assange heeft gezegd dat zelfs een 14-jarige de mailserver van Podesta zou hebben kunnen hacken", schrijft hij wijzend op de inbraak bij de campagneleider van de Democraten.

WikiLeaks publiceerde vorig jaar tienduizenden e-mails van Hillary Clinton. Assange heeft altijd ontkend dat de documenten afkomstig waren uit Rusland. Trump wees ook daarop in zijn tweet.

Dinsdag twitterde Trump ook al dat een geplande briefing over de hack van de inlichtingendiensten was verplaatst. "Misschien omdat er meer tijd nodig is om een zaak te bouwen over de zogeheten Russische hack."

Trump twijfelt weer aan inlichtingdiensten
Trump twijfelt weer aan inlichtingdiensten (Foto: ANP)

Gert Huzink uit de Dakar Rally na aanrijding

De eerste truck van het Riwald Dakar Team met Gert Huzink achter het stuur ligt uit de rally, zo heeft het team naar buiten gebracht. Huzink lag in de tweede etappe keurig tiende, totdat hij in een stofwolk tegen een auto aanklapte. Bij de klap raakte de truck zwaar beschadigd en het team kon de truck niet meer op tijd opknappen.

Het incident gebeurde ongeveer vier kilometer voor de eindstreep. Het rechtervoorwiel van de truck brak af en met man en macht werd er gezocht naar een oplossing. De truck slaagde er wel in om op drie wielen de eindstreep te halen, maar zelfs na een hele nacht doorwerken bij de finish was de truck niet klaar voor vetrek richting het bivak. Volgens de regelementen ligt een voertuig dat niet tijdig terug is uit de rally.

De servicetruck van het Riwald Dakar Team gaat nog wel van start vandaag.

Dit is vermoedelijk de auto waarop Huzink geklapt is met zijn vrachtwagen:

Politie op zoek naar 'IS-sympathisant' Vaals

Op een vakantiepark in Vaals doet de politie woensdag onderzoek naar "een mogelijke IS-sympathisant" die daar zou hebben verbleven. Of de actie iets heeft opgeleverd is nog onbekend.

De Britse onderzoeksgroep Bellingcat deed dinsdagavond een oproep om te bepalen waar een specifieke foto is gemaakt "die verband houdt met een ISIS-sympathisant die in Europa woont". Binnen een uur hadden internetgebruikers die meespeurden bepaald dat de foto in Vaals was gemaakt.

De Limburgse politie meldt dit soort meldingen "in de regel altijd na te lopen" en met meer informatie te komen als daar aanleiding toe is.

Bellingcat is onder meer bekend van het verzamelen van een grote hoeveelheid online-informatie over het neerhalen van vlucht MH17 in Oost-Oekraïne. Aan de hand van foto's, video's en andere openbare informatie reconstrueerden de onderzoekers bijvoorbeeld de route die de gebruikte BUK-raket volgens hen aflegde door Rusland en Oekraïne.

Politie op zoek naar 'IS-sympathisant' Vaals
Politie op zoek naar 'IS-sympathisant' Vaals (Foto: ANP)

Politie pakt jas zwerver af

De politie van Rotterdam heeft de jas van een zwerver in beslag genomen omdat het symbool van een beveiligingsbedrijf erop staat. Tijdens een controle in een parkeergarage werden 7 slapers aangetroffen, waarvan 1 met de uniformjas van een beveiligingsbedrijf.

Het Rotterdamse raadslid Arno Bonte van Groen links zegt dat hij het raar vindt dat de politie een jas in beslag neemt terwijl de temperatuur 's nachts rond het vriespunt is. "Dit is harteloos, dat past de politie niet." Hij heeft daarom een debat over de zaak aangevraagd.

De politie is zich van geen kwaad bewust. "Bedrijfskleding is en blijft eigendom van het bedrijf.”

Financieele Dagblad: "Sloop die ArenA"

De Amsterdam ArenA heeft geen bestaansrecht meer, oordeelt de Rekenmeester van het Financieele Dagblad. Hij noemt het stadion van Ajax 'hartstikke onrendabel'.

"Het stadion heeft onderhand eigenlijk geen bestaansrecht meer", schrijft rekenmeester Bartjens woensdag in het FD. Het probleem zou de overkokende huizenmarkt zijn. "De 'sporthal' die dezer dagen wordt verbouwd beslaat een oppervlakte van 35.000 vierkante meter. De waarde van de ArenA is 117 miljoen euro. Dat is al jaren zou, blijkt uit de jaarverslagen van de Stadion Amsterdam NV. Soms een beetje meer, soms een beetje minder, maar de fluctuaties zijn klein."

Geopperd wordt het te vergelijken met het nieuwe woningproject 'Holland Park' aan de rand van Bijlmer, dat is drie keer zo groot als het ArenA-terrein. "Daar komen drieduizend woningen van gemiddeld 80 vierkante meter. De gemiddelde vierkantemeterprijs - maatstaf van alles op de woningmarkt - is daar 3500 euro. Tegen dezelfde parameters van 80 vierkante meter per woning zouden er op de plek waar nu het stadion staat duizend huizen gebouwd kunnen worden. Dat levert een verkoopwaarde op van 280 miljoen. Dat is ruim het dubbele van de prijs waarmee het stadion nu te boeken staat."

"Misschien is het stadion - leuk, kampioenschappen vieren op een parkeervak - wel de vloek van Ajax. Financieel en sportief ondermaats. Dus de conclusie is simpel: slopen, die ArenA!"

FD: Amsterdam ArenA moet gesloopt worden (Foto: Pro Shots/Ronald Bonestroo)
FD: Amsterdam ArenA moet gesloopt worden (Foto: Pro Shots/Ronald Bonestroo)

LB: Patty Brard was bang in Sri Lanka

Lekker Belangrijk; Niets dat je niet wilt missen!

Patty Brard vond het doodeng om een tochtje door Sri Lanka te maken. "Ik dacht dat als onze lieve heer me nu een hand komt geven, is het ook goed", zegt Patty in De Telegraaf. Ze maakte de tocht samen met Richard Groenendijk.

Ondanks dat ze 'ontzettend bang' was, wist Patty haar emoties naar eigen zeggen te bedwingen. "Richard noemde mij een schreeuwende circusartiest, terwijl ik me nog inhield..." 

Patty was zo bang, dat ze zelfs naar huis belde. "Ik heb zelfs naar huis gebeld, of Antoine me alsjeblieft wilde komen halen."

Patty stond doodsangsten uit in Sri Lanka

Patty stond doodsangsten uit in Sri Lanka (Foto: BuzzE)

San Antonio Spurs geven Raptors het nakijken

Acht wedstrijden stonden afgelopen nacht op het programma in de NBA. Eén wedstrijd was een topper tussen de nummers twee van de Eastern en Western Conference, de Toronto Raptors en de San Antonio Spurs. In eigen huis lieten de Spurs duidelijk zien dat maar één van beide ploegen het predikaat topploeg verdient. De Spurs wonnen met 110-82.

De afgelopen twee jaar zijn er drie ploegen die de dienst uitmaken in de NBA, de Golden State Warriors, de San Antonio Spurs en de Cleveland Cavaliers. Ploegen met titelaspiraties kunnen in het reguliere seizoen deze wedstrijden gebruiken om te kijken of ze echt klaar zijn voor de top. De Raptors zijn al een tijdje een subtopper in het oosten, maar het lukt nog niet om van de grote ploegen te winnen. Tegen de Cavaliers, Warriors en Spurs werden voor vannacht alle vijf de wedstrijden verloren.

San Antonio liet er tegen de Raptors vanaf de start geen twijfel over bestaan wie de wedstrijd zou winnen. Na het eerste kwart stond het 29-18, 12 minuten later 60-41 en het slotkwart werd ingegaan met een 82-58 voorsprong. De Spurs leunden op een ijzersterke verdediging. Kyle Lowry kwam niet verder dan 6 punten en San Antonio blockte liefst 15 schotpogingen van de Raptors.

DeMar DeRozan haalde als enige Raptor een aardig niveau. Zijn 26 punten waren bij lange niet genoeg tegen het Texaanse geweld. Bij de Spurs werden LaMarcus Aldridge en Kawhi Leonard met 25 en 23 punten topscorers.


Highlights van Spurs tegen de Raptors. Bron: (YouTube)

Een aantal ploegen uit de kelder van de NBA wisten afgelopen nacht te winnen. De Dallas Mavericks versloegen de Washington Wizards, 113-105. Voor Dirk Nowitzki was het de 853e overwinning uit zijn carrière. Slechts vijf spelers wisten in de geschiedenis van de NBA meer te winnen.

De Philadelphia 76ers vesloegen in eigen huis de Minnesota Timberwolves me 93-91. Voor Philadelphia was het de negende overwinning dit jaar. Daarmee zijn ze nog maar één zege verwijderd van hun totaal van het hele afgelopen seizoen. Rookie Joel Embiid nam zijn ploeg op sleeptouw met 25 punten.

De Los Angeles Lakers zorgden voor een stuntje door de Memphis Grizzlies te verslaan, 116-102. 6 Lakers haalden de dubbele cijfers. De jonkies Julius Randle (19 punten, 14 rebounds, 11 assists) en D'Angelo Russell (18 punten, 6 assists) waren goed op dreef.

Uitslagen

Philadelphia 76ers – Minnesota Timberwolves 93-91
Boston Celtics – Utah Jazz 115-104
Detroit Pistons – Indiana Pacers 116-121
Dallas Mavericks – Washington Wizards 113-105
San Antonio Spurs – Toronto Raptors 110-82
Denver Nuggets – Sacramento Kings 113-120
Phoenix Suns – Miami Heat 99-90
Los Angeles Lakers – Memphis Grizzlies 116-102

Standen:

Eastern Conference

Cleveland Cavaliers 26-7
Toronto Raptors 23-11
Boston Celtics 21-14
Charlotte Hornets 19-16
Atlanta Hawks 18-16
Milwaukee Bucks 17-16
Indiana Pacers 18-18
Chicago Bulls 17-18
New York Knicks 16-18
Washington Wizards 16-18
Orlando Magic 16-20
Detroit Pistons 16-21
Miami Heat 10-26
Philadelphia 76ers 9-24
Brooklyn Nets 8-25

Western Conference

Golden State Warriors 30-5
San Antonio Spurs 28-7
Houston Rockets 27-9
Los Angeles Clippers 23-14
Utah Jazz 22-14
Oklahoma City Thunder 21-14
Memphis Grizzlies 22-15
Sacramento Kings 15-19
Portland Trail Blazers 15-21
Denver Nuggets 14-21
New Orleans Pelicans 14-22
Los Angeles Lakers 13-25
Minnesota Timberwolves 11-24
Dallas Mavericks 11-24
Phoenix Suns 11-25

Veel nederwiet bevat pesticiden

Veel nederwiet van coffeeshops bevat resten chemische bestrijdingsmiddelen. Dat meldt het KRO-NCRV-programma Foute shit! woensdagavond na onderzoek door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Het instituut onderzocht in opdracht van het ministerie van VWS 25 monsters nederwiet van coffeeshops uit het hele land. In 23 monsters zaten restanten van een of meer pesticiden.

Volgens het RIVM leveren de bestrijdingsmiddelen in de wiet geen gevaar op voor de gezondheid omdat het om kleine hoeveelheden gaat die de maximaal toegestane dosis op groenten en fruit niet overschrijden.

Lever
"Maar appels kun je wassen of schillen, nederwiet niet, dat rook je op," zegt de Leidse cannabisonderzoeker Arno Hazekamp in de tv-uitzending. En chemicus Sytze Elzinga waarschuwt: "Bij inhalatie is de giftigheid van die stoffen tien keer hoger. Er kan schade ontstaan aan de lever of andere organen."

Nederland telt zo'n half miljoen cannabisgebruikers, aldus het programma. "Criminele hennepkwekers willen met het gif hun miljoenenhandel beschermen."

Veel nederwiet bevat pesticiden
Veel nederwiet bevat pesticiden (Foto: ANP)

Aantal moorden weer gedaald

Het aantal moorden en gevallen van doodslag in Nederland is opnieuw gedaald, tot een laagterecord van 109 vorig jaar. Dat zijn er zes minder dan in 2015, volgens de woensdag verschenen 'moordlijst' die het weekblad Elsevier sinds 1992 jaarlijks bijhoudt.

De maker van de moordlijst, misdaadverslaggever Gerlof Leistra, schrijft de verdere daling toe aan de minder grote gewelddadigheid van het drugsmilieu, de afname van het aantal heroïneverslaafden en de opkomst van internet. Volgens Leistra blijven jong en oud door de opkomst van internet vaker binnen en lopen ze daardoor minder risico slachtoffer te worden van een levensdelict.

Volgens de misdaadverslaggever past het laagterecord sinds 1992 niet in het beeld dat het publiek heeft van moorden en doodslag in Nederland. "Liquidaties krijgen buitensporig veel aandacht in de media en de publieke opinie heeft daardoor de indruk dat er van alles aan de hand is", zegt Leistra.

Aantal moorden weer gedaald
Aantal moorden weer gedaald (Foto: ANP)

Israëlische sergeant schuldig aan doodslag

De Israëlische sergeant Elor Azaria (20) is woensdag door een militaire rechtbank in Tel Aviv schuldig bevonden aan doodslag op een Palestijnse aanslagpleger, in maart 2016. Deze had met een mes ingestoken op een Israëlische soldaat en lag zelf gewond op straat. Op dat moment schoot Azaria hem een kogel in zijn hoofd waardoor de Palestijn stierf.

De zaak leidde tot felle emoties in Israël. De meningen liepen uiteen van het vermoorden van een weerloze tot het terecht afrekenen met een terrorist. Ook tijdens de uitspraak waren voor het gerechtsgebouw honderden voor- en tegenstanders van Azaria bijeengekomen die met elkaar op de vuist gingen. De militair beweerde tijdens de zaak dat hij bang was dat de aanslagpleger nog een bomgordel droeg.

De strafmaat van de sergeant wordt later bepaald. Op doodslag staat maximaal twintig jaar cel. De rechters die tot het vonnis kwamen, vinden dat Azaria geen enkele reden had de Palestijn dood te schieten. Het doodschieten van de aanslagpleger werd door een mensenrechtenactivist met een camera vastgelegd.

Israëlische sergeant schuldig aan doodslag
Israëlische sergeant schuldig aan doodslag (Foto: ANP)

Anis Amri gebruikte wapen ook in Berlijn

Het wapen waarmee Anis Amri in Milaan op de Italiaanse politie schoot, is ook gebruikt om de Poolse vrachtwagenchauffeur Lukasz Urban in Berlijn mee dood te schieten. Dat heeft ballistisch onderzoek aangetoond. Amri reed op 19 december met de Poolse vrachtwagen op de kerstmarkt in Berlijn in op bezoekers.

Het ballistisch onderzoek van wapen en projectielen is door zowel Italiaanse als Duitse experts uitgevoerd, deelde de Italiaanse justitie woensdag mee. De conclusie houdt in dat de Tunesische aanslagpleger na zijn daad met het wapen op zak door Europa en ook door Nederland reisde. Hij zou onder meer Nijmegen hebben aangedaan. Amri reisde verder via Frankrijk naar Italië, waar hij op 23 december bij het station van de voorstad Sesto San Giovanni van Milaan door de politie werd doodgeschoten.

Door de aanslag kwamen twaalf mensen om het leven, inclusief de Poolse chauffeur.

Anis Amri gebruikte wapen ook in Berlijn
Anis Amri gebruikte wapen ook in Berlijn (Foto: ANP)

Ziyech definitief niet opgeroepen voor Afrika Cup

Hakim Ziyech is definitief niet opgenomen in de Marokkaanse selectie, die gaat deelnemen aan het toernooi om de Afrika Cup. Dit maakte Bondscoach Hervé Renard woensdag bekend. 

Kort na het bekendmaken van de voorselectie, waar Ziyech volgens Renard om uiteenlopende redenen niet bij zat, kwam naar buiten dat concurrent Younès Belhanda kampte met een teenblessure en het toernooi zou missen. Desondanks doet Renard geen beroep op de Ajacied. Renard riep geen extra middenvelder op.

Daardoor kan Ajax in de tweede seizoenshelft met Ziyech de jacht op koploper Feyenoord inzetten. De Rotterdammers zullen wel een steunpilaar moeten missen. Karim El Ahmadi is wel geselecteerd. Ook de geblesseerde Nordin Amrabat van Watford maakt wel deel uit van de definitieve selectie. 

Het toernooi om de Afrika Cup begint op 16 januari. Marokko zal in de groepsfase spelen tegen Ivoorkust, DR Congo en Togo. 

Kees van der Spek is 'een watje'

Als rechterhand van Peter R. de Vries en maker van programma's als Oplichters in het buitenland en Moord of zelfmoord? lijkt Kees van der Spek koelbloedig, maar niets is minder waar. "Nee joh, ik ben echt een watje!", zegt hij woensdag in het AD.

Kees is naar eigen zeggen snel emotioneel. "Misschien heef het wel iets met leeftijd te maken of met het feit dat ik kinderen heb", zegt de presentator. "Ik jank snel tijdens films. Zo stoer ben ik niet. Ik ben alleen niet gauw bang, dat is het."

Zijn gebrek aan angst komt door de vele reizen en verhuizingen die Kees achter de rug heeft. "Misschien helpt dat ja, dat je meer hebt gezien en meegemaakt. Ik ben hooguit wel eens bang voor drugs in mijn eten."

Geen toppresentator
Ook zijn vrouw en kinderen maken zich geen grote zorgen als Kees voor zijn programma's op reis is. "Als ik iets 'engs' ga doen voor werk, meld ik dat nooit van tevoren. Altijd pas achteraf. Die afspraak hebben we met elkaar gemaakt."

In zijn nieuwe programma Moord of zelfmoord?, dat vanaf 8 januari te zien is, onderzoekt Kees of er na een plotseling overlijden misschien sprake was van een misdrijf. "Ik krijg er meer handigheid in", zegt Kees over het presenteren. "Maar ik vind mezelf nou geen toppresentator. SBS vindt het kennelijk goed genoeg."

Kees van der Spek is 'een watje'
Kees van der Spek is 'een watje' (Foto: BuzzE)

Nieuwe app voor dvd-dienst Netflix

Netflix is uitgegroeid tot een begrip in alle uithoeken van de wereld, maar vooral als streamingdienst. In Amerika begon Netflix ooit met het verhuren van dvd's per post en anders dan je zou verwachten, is het daar nog niet mee gestopt. Sterker nog, het bedrijf heeft een nieuwe iOS-app gelanceerd voor DVD.com.

De app lijkt verdacht veel op de 'gewone' Netflix-app. De vormgeving is nagenoeg identiek en het werkt ook ongeveer hetzelfde. Je kunt films beoordelen en op basis van je kijkgeschiedenis en je beoordelingen krijg je suggesties voor nieuwe films en series die je misschien ook interessant vindt. Het grote verschil? Als je een film of serie hebt uitgezocht kun je niet meteen gaan kijken, je zult op de postbode moeten wachten.

En hoewel DVD.com voor een flink aantal mensen als een achterhaald concept klinkt, lijkt Netflix niet van plan er snel de stekker uit te trekken. Het bedrijf investeert juist in de dienst en ziet vooral voor diehardfilmliefhebbers en mensen zonder snelle internetverbinding genoeg mogelijkheden om die investering te rechtvaardigen. Zo zijn er bijvoorbeeld nog redelijk wat films en series die eerst op dvd of blu-ray verschijnen en pas later gestreamd mogen worden.

DVD.com is in Nederland niet te gebruiken, maar in de VS heeft Netflix meer dan 4 miljoen klanten voor de dienst.

Nieuwe app voor dvd-dienst Netflix
Nieuwe app voor dvd-dienst Netflix (Foto: BuzzT)

Hoogste schadebedrag natuurgeweld in 4 jaar

Natuurrampen hebben het afgelopen jaar wereldwijd voor 175 miljard dollar aan schade veroorzaakt. Dat is het hoogste bedrag in vier jaar. Dat maakte herverzekeraar Munich Re woensdag bekend.

Het bedrag van 175 miljard dollar in 2016 was bijna twee derde meer dan een jaar eerder. Ongeveer 70 procent van de totale schade was onverzekerd. Verzekeraars keerden zo'n 50 miljard dollar uit.

Vooral aardbevingen en stormen zorgden afgelopen jaar voor veel schade. Verder viel het hoge aantal overstromingen op. Het aantal dodelijke slachtoffers viel mee. Met 8700 slachtoffers was 2016 qua natuurgeweld een van de minst dodelijke jaren in dertig jaar.

Hoogste schadebedrag natuurgeweld in 4 jaar
Hoogste schadebedrag natuurgeweld in 4 jaar (Foto: ANP)

Dordtenaar raast met 170 km per uur door stad

De politie heeft woensdagochtend een automobilist betrapt die met 170 kilometer per uur door de bebouwde kom van Dordrecht scheurde. Agenten konden zijn rijbewijs niet innemen, want dat was al eerder afgepakt en ongeldig verklaard.

Wel kreeg de 28-jarige Dordtenaar twee boetes en een dagvaarding van de politie. De man was op de Laan der Verenigde Naties gezien door agenten in een onopvallende auto. Ze kregen hulp van een herkenbare politieauto, die de man tot stoppen dwong.

Dordtenaar raast met 170 per uur door stad
Dordtenaar raast met 170 km per uur door stad (Foto: ANP)

Johnny Depp haalt weer uit naar Amber Heard

Amber Heard houdt haar scheiding van Johnny Depp op om langer in de belangstelling te staan. Dat beweert de acteur volgens E! in rechtbankpapieren.

De actrice diende volgens de site een klacht in bij de rechtbank omdat Johnny nog niet het hele bedrag uit hun schikking zou hebben overgemaakt, en haar bovendien geen toegang zou geven tot hun huizen, waardoor zij het zonder haar deel van de meubels moet stellen. Ook zou hij weigeren de auto van Amber op haar naam te laten zetten.

De advocaten van Johnny reageerden deze week. "Haar verzoek is wettelijk gezien onnodig en dient alleen maar om haar hernieuwde media-aandacht te geven en haar reputatie op te hangen aan die van Johnny", zou er in de papieren staan. "Het is zonde van de beperkte tijd van de rechtbank en een schaamteloze poging de juridische kosten te verhogen."

Johnny Depp haalt weer uit naar Amber Heard
Johnny Depp haalt weer uit naar Amber Heard (Foto: BuzzE)

Verkopen autobouwer Tesla vallen tegen

De verkopen van Tesla Motors zijn afgelopen jaar tegengevallen. De Amerikaanse bouwer van elektrische auto's leverde 76.230 bolides af. Dat was wel 51 procent meer dan een jaar eerder, maar daarmee heeft de onderneming niet kunnen voldoen aan zijn eigen doelstelling om 80.000 wagens aan de man te brengen.

Het concern staat bekend om zijn ambitieuze doelen. Tesla-baas Elon Musk zei eerder dat hij de productie wil opvoeren tot een half miljoen wagens in 2018. Maar of dat gaat lukken is nog maar de vraag. Tesla kampt onder meer met technische problemen die voor vertraging zorgen. Sommige marktkenners houden er al rekening mee dat Tesla het uitbrengen van zijn goedkopere Model 3, die eigenlijk dit jaar op de markt moet komen, gaat uitstellen.

Verkopen autobouwer Tesla vallen tegen
Verkopen autobouwer Tesla vallen tegen (Foto: BuzzT)

Truck aanslag Berlijn mogelijk naar museum

Het Duitse museum Haus der Geschichte in Bonn overweegt een deel van de 'Berlijn-vrachtwagen' ten toon te stellen. De truck waarmee de bloedige aanslag op de kerstmarkt in Berlijn werd gepleegd, heeft volgens het museum maatschappelijke en historische relevantie. "Of we willen of niet, de aanslag hoort nu bij onze geschiedenis."

Het museum laat de geschiedenis zien van Duitsland vanaf 1945. Het nationale museum heeft formeel nog geen besluit genomen. De aanslag ligt nog te vers in het geheugen, zegt het. Wel stelt het museum dat het ondenkbaar is dat de vrachtwagen 'vanuit het perspectief' van de dader wordt tentoongesteld.

Als het museum de truck in de collectie opneemt, zal het slechts gaan om een deel zoals bijvoorbeeld de cabine.

Truck aanslag Berlijn mogelijk naar museum
Truck aanslag Berlijn mogelijk naar museum (Foto: ANP)

Kim Holland: pornofilm in Walibi ging te ver

Kim Holland heeft haar excuses aangeboden vanwege de pornofilm die is opgenomen in pretpark Walibi Holland. "We zijn hiermee te ver gegaan", reageerde Kim woensdagochtend op Radio 538 op de ontstane ophef over het filmpje dat werd gemaakt door haar bedrijf Meiden van Holland.

"We zijn geschrokken van de overweldigende reacties." Volgens Kim hadden die tot gevolg dat de website van haar bedrijf alle bezoekers niet aankon. Walibi reageerde geschokt en zei zich te beraden op juridische stappen. "Het filmpje is eraf gehaald en zal niet meer gebruikt worden. Onze excuses."

Hoewel seks op gekke plekken volgens Kim 'een beetje het handelsmerk' van haar bedrijf is, ging Meiden van Holland dit keer te ver. "Uit respect hebben het we het filmpje van de site gehaald."

Veel meer
De video maakte deel uit van een nieuw concept, legde Kim uit. "We hebben 'gekke Petertje', een nieuw concept van waaghalzerij, hij gaat uitdagingen aan onder het mom 'wat durf jij?'. Het is een nieuw genre dat we in de markt willen zetten."

Dat zijn avonturen in Walibi offline gehaald zijn, betekent volgens Kim niet het einde van de pornocarrière van 'gekke Petertje'. "We hebben al veel meer gemaakt. Het is een soort Jackass van seks, we kunnen nog veel meer verwachten."

Kim Holland: pornofilm in Walibi ging te ver
Kim Holland: pornofilm in Walibi ging te ver (Foto: BuzzE)

Braziliaanse politie te waterbuffel

De Braziliaanse politie gebruikt op het zompige Amazone-eiland Marajo waterbuffels om de misdaad te bestrijden. De dieren kunnen beter dan wie of wat ook uit de voeten op het eiland met zijn eindeloze waterwegen en moerassen.

Regelmatig blijken de buffels in de natte gebieden veel sneller uit de weg te kunnen dan paarden bij de achtervolging van misdadigers. De buffels horen eigenlijk niet in Brazilië thuis. Het gaat om zogenoemde Aziatische waterbuffels, die volgens de legende ruim een eeuw geleden in het gebied zijn aangevoerd en prima op het eiland bleken te gedijen. Inmiddels leven er al ruim 100.000. Ze worden niet alleen door de politie gebruikt. De buffelpizza is bijvoorbeeld. een bekend gerecht.

Marajo is een van de grotere eilanden ter wereld en in omvang gelijk aan Zwitserland. Op dit uitgestrekte terrein gebruikt de politie enkele boten, drie auto's, twee motoren en vijf buffels.

Braziliaanse politie te waterbuffel
Braziliaanse politie te waterbuffel (Foto: ANP)

CIA-ondervrager Saddam Hoessein: VS zat fout

De Verenigde Staten moeten zich schamen over hun inval in Irak. Dat zegt John Nixon tegen de BBC. Hij was in 2003 de CIA-specialist die dictator Saddam Hoessein dagenlang ondervroeg.

Tijdens de verhoren werd volgens Nixon duidelijk dat Hoessein nooit plannen heeft gehad aanvallen met chemische wapens uit te voeren. Ook bleek uit de ondervragingen dat Irak geen massavernietigingswapens meer had.

John Nixon heeft een boek geschreven over zijn ervaringen. In Debriefing the President: The Interrogation of Saddam Hussein beschrijft Nixon dat de Amerikaanse regering alles behalve blij was met zijn bevindingen. "We werden gezien als een mislukking."

George W. Bush
Nixon trekt in zijn boek fel van leer tegen de toenmalige president George W. Bush. De president hoorde alleen maar wat hij wilde horen, zegt Nixon. Bush stond buiten de realiteit en werd omringd door jaknikkers, aldus Nixon.

De CIA-ondervrager vertelde verder tegen de BBC dat Hoessein een man van ongelofelijke tegenstellingen was. "Hij had humor, was charmant en heel beleefd, maar kon ook in woede uitbarsten en was extreem argwanend."

CIA-ondervrager Saddam Hoessein: VS zat fout
CIA-ondervrager Saddam Hoessein: VS zat fout (Foto: ANP)

Jans na dit seizoen weg bij PEC Zwolle

Ron Jans zal na dit seizoen vertrekken als trainer van PEC Zwolle, zo maakte de eredivisieclub bekend. De 58-jarige oefenmeester heeft aangegeven het aflopende contract niet te willen verlengen.

Jans staat sinds 2013 aan het roer bij PEC en behaalde in die tijd een aantal klinkende resultaten. Zo won hij in 2014 met zijn team de KNVB beker ten koste van Ajax (5-1) en werd enkele maanden later ook de Johan Cruijff Schaal behaald. Het Europees avontuur dat volgde eindigde echter al snel. In de Eredivisie werd in het seizoen 2014-2015 met een zesde plaats de hoogste eindklassering voor de Zwolse club ooit behaald. Dit seizoen staat de ploeg tot nu toe op een teleurstellende zestiende plaats met veertien punten uit zeventien duels.

Naar eigen zeggen is Jans nu toe aan een nieuwe uitdaging. "Van meet af aan heb ik het fantastisch naar mijn zin in Zwolle. Natuurlijk is dat gevoel gevoed door sportieve prestaties, maar ook zeker door de mensen waarmee ik intensief en zeer prettig samenwerk. We hebben met elkaar historie geschreven en ik vind het prachtig daar onderdeel van uit te maken."

"Toch heb ik besloten om deze zomer te vertrekken bij de club. Simpelweg omdat ik benieuwd ben, naar datgene er tegen die tijd op mijn pad komt. De komende periode ben ik echter tot in mijn vezels gemotiveerd om handhaving in de Eredivisie te realiseren en mijn tijd in Zwolle waardig af te sluiten."

Ron Jans vertrekt bij PEC Zwolle (Pro Shots/Lars Smook)
Ron Jans vertrekt bij PEC Zwolle (Pro Shots/Lars Smook)

Riezebos eerste Nederlandse uitvaller Dakar

Jasper Riezebos zal vandaag niet van start gaan in de derde etappe van de Dakar Rally. De Nederlander, die met zijn motor mee deed in het kistklassement, kampt met een galblaasinfectie. Omdat de deelnemers vandaag naar 4900 meter hoogte moeten gaan zou starten te gevaarlijk zijn geweest.

Riezebos: "Dat is het me niet waard." Gisteren had hij al last van de kwaal en met moeite de streep. "Ik dacht aan een buikgriepje, en hoopte dat het met een nacht goed slapen wel beter zou gaan, maar had wel ontzettend veel pijn. Ik heb op mijn tanden gebeten, maar ik voelde me zo beroerd. Ik wist van ellende nauwelijks nog hoe ik moest zitten."

Toch wilde de 23-jarige niet van opgeven weten, maar na een bezoekje aan Mammoet Rally Sport wist hij wel beter, omdat hij er slecht uit zag. "Peter Versluis van het Veka-team was daar ook, om Martin van den Brink te feliciteren met zijn etappezege. Peter heeft me meegenomen naar hun arts."

Riezebos belandde na een eerste onderzoek bij de medische dienst van de Dakar Rally die de galblaasinfectie constateerde en hem afraadde om vandaag van start te gaan. "Door de hoogte kan de galblaas gaan opzwellen. Als 'ie knapt, kan me dat mijn leven kosten. De Dakar is heel belangrijk voor me, maar dat is het me niet waard."

Wanneer de coureur terug naar Nederland komt is nog niet bekend. Hiervoor moet het vliegen eerst verantwoord zijn.

Giroud weer de held bij Arsenal

Spannend werd het nog wel, maar over het algemeen was Bournemouth de bovenliggende partij tegen Arsenal. De titelkandidaat liep averij op.

Bournemouth haalde met name op basis van de eerste helft een verdiend punt op tegen Arsenal. De club van onder meer Nederlander Nathan Aké, die centraal achterin in de basis stond, schoot uit de startblokken. Dat leverde een vroege 2-0 voorsprong op. Hector Bellerin stond te slapen bij de aanval waaruit de openingsgoal ontstond. Charlie Daniels kon binnenschieten na een goede voorzet van Stanislas. Petr Cech had geen antwoord op het lage schot.

Tegenstoot

Via een penalty verdubbelde Callum Wilson de score. Die voorsprong werd behouden tot de rust. Daarna ging de ploeg rustig verder; het werd zelfs 3-0 via Ryan Fraser. Pas toen werd Arsenal wakker voor een tegenstoot.

Die kwam er met twee snel achtereenvolgende goals. Eerst maakte Alexis Sanchez de 3-1, daarna volgde de aansluitingstreffer van Lucas Perez. Arsenal putte ook nog eens hoop uit een domme rode kaart voor Simon Francis, die een flying tackle inzette op Aaron Ramsey.

Kopbal

Arsenal rook bloed en dankte opnieuw Olivier Giroud, die in het weekend al opviel met een bicycle kick. Op aangeven van Granit Xhaka kopte de Fransman boven iedereen uit de gelijkmaker binnen.

Heather Locklear weer in afkickkliniek

Een van de lekkerste wijv0n in de acteerwereld ooit, Heather Locklear, heeft zich laten opnemen in een afkickkliniek. Volgens E! vertrok de actrice voor de vijfde keer in negen jaar naar een kliniek.

Na berichten over haar opname gaf Heather de site een niet al te duidelijke verklaring. "Ik voel me geweldig en neem stappen om mijn leven te beteren en te verrijken", aldus de inmiddels 55-jarige ster, die bekend werd met series als Dynasty en Melrose Place. "Momenteel werk ik aan wat losse eindjes om er weer vol tegenaan te kunnen in 2017."

De actrice worstelde in het verleden met een alcohol- en medicijnverslaving. Radar Online meldt dat ze na de feestdagen dronken en onder de invloed van pillen aankwam bij een kliniek in Malibu. Ze zou direct opgenomen zijn in een privévertrek en niemand anders zien dan haar therapeuten.


Heather Locklear weer in afkickkliniek (Foto: BuzzE)

LB: Jim Bakkum geniet van zijn lichaam

Lekker Belangrijk; Nieuws dat je niet wilt missen!

De wetenschap dat veel Nederlandse vrouwen zich vergapen aan zijn lichaam doet Jim Bakkum goed. "Van nature ben ik een rustige jongen, maar ik vind het wel leuk die aandacht", vertelt Jim in Metro.

"Man, echt niet normaal hoe die vrouwen losgaan", zegt Jim, die streng op dieet ging en maandenlang flink sportte. Jim is blij met zijn lichaam. "Te gek om te zien dat je een lichaam precies kunt boetseren zoals je het wil."

Vrouwelijke aandacht is genieten voor Jim
Vrouwelijke aandacht is genieten voor Jim (Foto: BuzzE)

FOK! Game of the Year 2016 - Nummer 9

We hebben een fantastisch jaar vol goede games gehad in 2016 en Planet Coaster kwam pas laat om de hoek kijken toen we dachten dat de kaarten voor de top 10-lijstjes al geschud waren, dus het feit dat de game in ons lijstje voorkomt zegt wat over de kwaliteit ervan. Ik zal niet ontkennen dat deze game prominent op mijn radar was toen hij uitkwam - al was het maar omdat we al meer dan een decennium geen pretpark-game hadden gehad. Maar man, wat heeft Frontier een juweeltje uitgebracht met Planet Coaster.

Efteling wil flink meer bezoekers

De Efteling heeft grote toekomstplannen. Het attractiepark wil doorgroeien en mikt op 40 procent meer bezoekers, bevestigt een woordvoerster van het attractiepark een bericht van Het Financieele Dagblad.

Omdat het nieuwe publiek uit omringende landen moet komen, dient de hotelcapaciteit in de omgeving flink te worden opgeschroefd. Nu ligt het aantal bezoekers op ongeveer 4,7 miljoen. In 2020 zouden dat er concreet 5 miljoen moeten zijn en het park houdt er rekening mee dat het aantal in 2030 op 7 miljoen uitkomt.

De Efteling is wat bezoekersaantallen betreft het grootste attractiepark van Nederland en zit Europees gezien in de top vier. Om daar te blijven zou de groei moeten komen van buitenlandse bezoekers die een meerdaagse trip maken en dus ergens moeten slapen.

Budgetten
Naast het bouwen van eigen hotels stimuleert het attractiepark in Kaatsheuvel de uitbreiding van verblijfmogelijkheden in de omgeving door particuliere ondernemers. Het streefgetal is 5000 bedden binnen en buiten het park. De gemeente Loon op Zand, waar Kaatsheuvel onder valt, heeft een strook grond bestemd voor de ontwikkeling van hotels, aldus de Efteling.

Ook zijn op termijn extra verkeersmaatregelen nodig, waarbij ook wordt gedacht aan de aanleg van een monorail naar het park. De budgetten om toeristen uit Duitsland, België en Frankrijk te trekken, gaan omhoog en personeel gaat op taalcursus. Op het park zelf is ook nog wat ruimte voor uitbreiding van attracties en sprookjes.

In 2015 werd al duidelijk dat de Efteling het aantal slaapplekken fors wil uitbreiden, maar deze plannen gaan nog verder. Welk bedrag met de investeringen is gemoeid, kan het park niet zeggen.

Efteling wil flink meer bezoekers
Efteling wil flink meer bezoekers (Foto: ANP)

Turkije weet wie dader is

Turkije heeft de identiteit achterhaald van de vermoedelijke dader van de aanslag op de nachtclub Reina in Istanbul waardoor zondagochtend vroeg 39 mensen omkwamen. Dat heeft de Turkse minister van Buitenlandse Zaken woensdag bekendgemaakt.

Minister Mevlut Cavusoglu gaf verder geen informatie over de verdachte die nog op de vlucht is. In Turkse media was eerder een 'selfie-video' te zien van de vermoedelijke dader, lopend op het Taksimplein in Istanbul.

Er zijn volgens het Turkse persbureau Anadolu ongeveer twintig mensen gearresteerd na het bloedbad.

Turkije weet wie dader is
Turkije weet wie dader is (Foto: ANP)

Opnieuw storing bij metro Amsterdam

Voor de tweede keer in drie dagen tijd ligt het metronetwerk in Amsterdam plat. De metrolijnen 50, 51, 53 en 54 rijden niet door een storing in het systeem, laat vervoerder GVB woensdag weten. Het is nog niet bekend hoe lang de storing gaat duren.

Maandagmiddag lag het metroverkeer in Amsterdam urenlang stil.

Opnieuw storing bij metro Amsterdam
Opnieuw storing bij metro Amsterdam (Foto: ANP)

Forza Horizon 3 zonder geheimen

Ontwikkelaar Turn 10 heeft een fout gemaakt. Pc-gamers die de laatste update wilden binnenhalen kregen de volledige ontwikkelaars-build van 53 GB op hun harde schijf. Hierdoor zijn allemaal modellen van auto’s die nog uit moeten komen voor de game reeds bekend.

Turn 10 heeft de blunder hersteld, maar uiteraard zijn er reeds screenshots gemaakt van de bestanden. Mocht je de ontwikkelaars-build (versie 37.2) willen spelen, besef dan wel dat je savegame dan niet meer met de standaard game werkt. Degenen die de namen van alle autobestanden willen zien [Spoilers!] klikken hier. Als je per ongeluk 37.2 hebt gedownload, dan kun je nu opnieuw de game updaten. Je krijgt dan de correcte versie 35.2 aangeboden.

De update was nodig om de Forza Horizon 3 DLC Rockstar Energy Car Pack mogelijk te maken. Dit is een onderdeel van de Forza Horizon 3 car pass en hiermee krijg je zeven extra auto’s. Deze release is nu een beetje ondergesneeuwd door alle heisa, maar hierbij alsnog de trailer.

Forza Horizon 3 is uit voor pc (Windows) en Xbox One. Lees hier onze review.

Mass Effect: Andromeda niet naar Switch

Producer van Bioware Michael Gamble laat in een interview weten dat Mass Effect: Andromeda in eerste instantie wordt geoptimaliseerd voor PlayStation 4 Pro. Er zijn geen plannen voor Nintendo Switch, maar als de fans het willen dan is ook dat een mogelijkheid.

Gamble geeft als voorbeeld van een verbetering de ruimte-kaart waar je met je schip doorheen reist. In de voorgaande delen was dit een tweedimensionale weergave. In  Mass Effect: Andromeda wordt de kaart 180 graden om je heen weergegeven. Ook de verschillende planeten en hun manen kunnen met prachtige visuele effecten worden gepresenteerd. Gamble is daarentegen niet duidelijk over welke aspecten van de game beter gaan draaien op een PlayStation 4 Pro ten opzichte van de standaard PlayStation 4. De Xbox One Scorpio krijgt ook verbeteringen ten opzichte van de standaard Xbox One, maar wederom blijft het onduidelijk. Meer informatie volgt tijdens de CES-presentatie van Nvidia morgenochtend vroeg om 3:30. De diehard fans kunnen de livestream ervan hier bekijken.

Mass Effect: Andromeda komt dit jaar nog voor de herfst uit voor pc (Windows), PlayStation 4 en Xbox One.

Kickstarter voor back-up klimaatonderzoek VS

Uit angst voor de komende president Donald Trump zijn Amerikaanse klimaatonderzoekers begonnen met een groot project. Ze willen backups maken van alle databases van Amerikaanse overheidsdiensten. Uit voorzorg, voordat klimaatsceptici de leiding nemen en de wetenschappelijke gegevens kunnen wissen.

Om geld in te zamelen zijn enkele mensen een kickstarter begonnen voor het Azimuth Climate Data Backup Project. In een paar dagen tijd zijn daar enkele duizenden dollars op gestort.

Op de kickstarter schrijven de milieuwetenschappers dat ze 50 euro per maand betalen voor een server, waar ze 10 terabyte opslagruimte hebben. Een Google-medewerker heeft een account op Google Drive met nog eens 10 terabyte aan ruimte beschikbaar.

Trump wordt op 20 januari officieel president, wanneer hij in Washington de eed aflegt. In zijn team zit onder meer Scott Pruitt, die de dienst voor milieubescherming (Environmental Protection Agency) moet leiden. Pruitt heeft meerdere rechtszaken aangespannen tegen het milieubeleid van de EPA. Rick Perry moet minister van Energie worden, ook al wilde hij dat ministerie ooit afschaffen.

Kickstarter voor back-up klimaatonderzoek VS
Kickstarter voor back-up klimaatonderzoek VS (Foto: BuzzT)

Verdachten dood Kammeron aangehouden

De politie heeft maandag meerdere personen aangehouden in verband met de dodelijke schietpartij aan de Meibergdreef in Amsterdam Zuidoost in oktober, liet de politie dinsdag weten. De 24-jarige Isilnando Kammeron, een bekende van de politie, overleefde de schietpartij niet.

De mogelijke aanleiding voor het schietincident was een steekpartij eerder op de avond bij een horecagelegenheid aan Reigersbos waarbij Kammeron betrokken zou zijn geweest. Na dat incident zijn het slachtoffer en een vrouw in de richting van het Holendrechtplein gelopen. Kammeron werd door meerdere kogels geraakt.

Obama wil nog meer gevangenen uit Guantanamo

De Amerikaanse president Obama wil voor hij afscheid neemt nog gevangenen uit Guantanamo Bay overplaatsen naar andere gevangenissen of naar het land van herkomst. Dat zegt zijn woordvoerder. Obama rijdt daarmee zijn opvolger, Donald Trump, in de wielen.

De aanstaande Amerikaanse president wil juist per se niet dat er nog gevangenen vertrekken uit het detentiecentrum voor terreurverdachten. "Dit zijn extreem gevaarlijke mensen, die niet terug mogen keren naar het slagveld", liet hij eerder via Twitter weten. Trump wil er Amerikanen die van terrorisme worden beschuldigd door militaire commissies laten berechten.

Amnesty International wil op 11 januari, de 15de verjaardag van Guantanamo, een demonstratie houden om Obama aan zijn belofte te herinneren om het kamp te sluiten. De mensenrechtenorganisatie dreigt Trump te dwarsbomen als hij inderdaad nieuwe gevangenen naar Guantanamo stuurt.

In Guantanamo zitten nog 59 mensen vast, van wie 23 niet langer als een gevaar worden beschouwd. Velen zitten al jaren zonder aanklacht in het kamp.

Obama wil nog meer gevangenen uit Guantanamo
Obama wil nog meer gevangenen uit Guantanamo (Foto: ANP)

Zesurige werkdag Zweden gaat niet door

Een experiment voor een zesurige werkdag in Zweden is op een teleurstelling uitgelopen. Het experiment begon twee jaar geleden in Göteborg, maar de voordelen voor de werknemers blijken niet op te wegen tegen de extra kosten, blijkt uit voorlopige resultaten.

Zo moesten er 17 extra personeelsleden worden aangenomen om de 68 verzorgers van één bejaardentehuis van de normale achturige werkdag naar een zesurige werkdag te laten gaan. Dat kostte 12 miljoen kronen (1,25 miljoen euro) extra.

Wel toonde het experiment aan dat de medewerkers zich gezonder voelden, dat er minder ziekteverzuim was en dat ook de patiënten beter verzorgd werden door de bejaardenverzorgers.

Het Göteborg-experiment is slechts een van de vele proeven die het Scandinavische land doet om de zo geroemde Zweedse verzorgingsstaat nóg beter te maken.

Het experiment werd door de hele wereld gevolgd, omdat Zweden als rolmodel wordt gezien als het gaat om arbeidsvoorwaarden.

Zesurige werkdag Zweden gaat niet door
Zesurige werkdag Zweden gaat niet door (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: bewolkt met regen

Goedemorgen!

De afgelopen nacht was het bewolkt en stond er een stevige wind. Ook viel er af en toe regen of motregen. Vandaag klaart het vanuit het noorden op, krijgen we wisselende bewolking waaruit geleidelijk ook enkele buien kunnen vallen. In het noordoosten zou daar ook korrelhagel bij kunnen zitten.

De middagtemperatuur ligt rond de 7 graden. De noordwestelijke wind is matig tot vrij krachtig boven land en hard tot stormachtig aan de kust en boven het IJsselmeer. In het noordelijk kustgebied moet rekening gehouden worden met zware windstoten van 75-90 km/uur, bij buien mogelijk tot 100 km/uur. In de loop van de avond neemt de wind af.

De komende dagen krijgen we licht wisselvallig weer en blijft het tot vrijdag koud. De komende nachten matige vorst (minimaal -5 op vrijdag) met een aardige kans op sneeuw. In het weekend ktijgen we een zachter weertype met hogere temperaturen (maximaal 8 a 9 graden .

Ik wens jullie een fijne dag!

Zon op / onder / zonkracht  
Zon op: 08:47
Zon onder: 16:43
Zonkracht: 1 / 1
 Nog een foto van Luuntje, een Limburgs zonnetje (Foto: Luuntje)
Nog een foto van Luuntje, een Limburgs zonnetje (Foto: Luuntje)
Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!
Nederland
 
Wikiweetjes van vandaag
1896 In de Wiener Presse verschijnt het eerste, publieke artikel over de door Wilhelm Röntgen ontdekte röntgenstraling.
1972 De Amerikaanse president Nixon kondigt de ontwikkeling van de spaceshuttle aan.
1976 De eerste uitzending van het radioprogramma Met het Oog op Morgen.
1982 Het Amerikaanse hooggerechtshof verwerpt een wet uit Arkansas waarin scholen verplicht zijn het creationisme te onderwijzen.
2011 Een brand in een chemiebedrijf in Moerdijk veroorzaakt een enorme rookwolk en een grote vervuiling van bodem en oppervlaktewater. Bestuurlijk wordt opgeschaald naar het niveau GRIP 4. Twintig hulpverleners en 150 andere mensen worden behandeld voor klachten die mogelijk het gevolg geweest zijn van blootstelling aan gevaarlijke stoffen.

Extra treinen rijden niet of vertraagd

Treinen die extra moeten worden ingezet tijdens de spits rijden vaak met vertraging of zelfs helemaal niet. Dat is de conclusie van treinreiziger.nl. Deze website onderzocht samen met het Algemeen Dagblad de cijfers van spoorbeheerder ProRail. Reizigersorganisatie Rover vindt de conclusies onacceptabel.

De extra treinen rijden op enkele trajecten om de spits te verlichten voor de passagiers. Maar vaak worden die treinen alsnog geschrapt om defecte treinen op een ander traject te vervangen of ze rijden met flinke vertraging. Zo heeft de spitstrein Veenendaal - Breukelen sinds de nieuwe dienstregeling een uitval van 11,5 procent.

Treinreiziger.nl bekeek van alle treinseries zowel de stiptheid als de uitvalcijfers. De slechtste binnenlandse trein in 2016 is de spitstrein Amsterdam - Enkhuizen. Daarvan viel 4,2 procent uit en van de intercity's die wél reden had een derde minstens 3 minuten vertraging.

Extra treinen rijden niet of vertraagd
Extra treinen rijden niet of vertraagd (Foto: ANP)

Charles Manson opgenomen in ziekenhuis

Charles Manson, die onder meer Roman Polanski's hoogzwangere vrouw Sharon Tate liet vermoorden, is ernstig ziek. De beruchte sekteleider (82) is volgens de Los Angeles Times overgebracht naar een ziekenhuis in de buurt van de gevangenis waarin hij al decennia verblijft.

Manson overtuigde de leden van zijn Manson Family er in de jaren 60 van dat er een apocalyptische rassenoorlog zou uitbreken. Hij dacht daar aanwijzingen voor te vinden in songteksten van de Beatles, voornamelijk in het nummer Helter Skelter en gaf zijn theorie daarom die naam. Uiteindelijk wist hij zijn voornamelijk vrouwelijke volgelingen ertoe te zetten zeven mensen te vermoorden.

Vier leden van de Family onder wie Manson werden in 1971 ter dood veroordeeld, een straf die later werd omgezet tot levenslang. De sekteleider vroeg twaalf keer tevergeefs vervroegde vrijlating aan. Een woordvoerder van de gevangenis weigerde dinsdagmiddag lokale tijd informatie te geven over de toestand van Manson. De inrichting bevestigde op dat moment wel dat de crimineel nog in leven was.

Charles Manson opgenomen in ziekenhuis
Charles Manson opgenomen in ziekenhuis (Foto: BuzzE)

Veelbelovend tv-spotje voor westernfilm Brimstone

Er is een veelbelovende tv-spot verschenen voor de langverwachte western Brimstone. De film, die is geregisseerd door niemand minder dan Martin Koolhoven (Oorlogswinter, Het schnitzelparadijs), zal over een dikke week in de Nederlandse bioscopen gaan draaien. Voor degenen die niet zo lang kunnen wachten heeft Paradiso Film alvast een eerste tv-spot uitgebracht die je hieronder kunt zien.

Brimstone kreeg eerder al lovende kritieken van filmcritici van onder meer The Independent, Playlist en Vanity Fair. Daarnaast noemen de azijnpissers van de Britse krant The Times de film te gewelddadig, wat voor ons alleen nog maar meer reden is om de rolprent van de Nederlandse cineast te gaan bekijken. De gewelddadige western Brimstone speelt zich af aan het einde van de 19e eeuw. Liz (Dakota Fanning) is een jonge vrouw wiens leven en dat van haar gezin op het spel komt te staan als een huiveringwekkende dominee (Guy Pearce) in haar leven verschijnt.

De film Brimstone kent een verrassend sterke cast met Carice van Houten (Zwartboek, Game of Thrones), Dakota Fanning (War of the Worlds), Guy Pearce (Iron Man 3), Emilia Jones (High-Rise) en Kit Harington (Game of Thrones) in de belangrijkste rollen. Neem daarbij de voortreffelijke soundtrack van Tom Holkenborg oftewel Junkie XL en je weet dat dit een film is die je als westernliefhebber eigenlijk niet wilt missen.

Het 148 minuten durende epos Brimstone draait vanaf 12 januari in de Nederlandse bioscopen.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.